Översikt

Safari i Serengetis hjärta - välkommen till Tanzanias barnkammare

Följ med till Tanzania och upplev naturens mäktigaste viltskådespel när gnumigrationen befinner sig i Serengeti och savannens barnkammare sjuder av liv. Djur- och natur har nu lämnats i stort sett ostörda under pandemin och har ännu inte återfått besökare in den skala som innan pandemin. Höjdpunkten på resan blir våra fyra dagar i hjärtat av Serengeti mitt under gnukalvningen då det är som mest aktivitet på savannen men med betydligt färre turister än under högsäsongen på sommaren och under jul och nyår. Resan leds av vår tidigare reseproducent Peter Hunger. Peter är expert på regionen med stor kunskap om djur och natur och mångårig erfarenhet av safariresor världen över!

Gnu vid gnu - vart än vi skådar massor av gnu! På resan lär vi känna djurlivet i världens mest berömda nationalparker - världsarven Serengeti och Ngorongorokratern samt Lake Manyara. Vi besöker Serengeti mitt i gnuernas kalvningsperiod och får även chans att se fölande zebror och många andra savanndjur. Migrationen rymmer över en miljon gnu och närmare en halv miljon zebror och Thomsongaseller. Mängden av bytesdjur lockar till sig stora rovdjur som lejon, geparder, leoparder och hyenor vilket ger goda chanser till spännande upplevelser - nästan som i en naturfilm...

Vår färdledare Peter Hunger
Resan till leds vår tidigare reseproducent Peter Hunger. Peter är expert på regionen med stor kunskap om djur och natur och mångårig erfarenhet av safariresor världen över!


Våra erfarna lokala safariguider visar oss var gepard och noshörning håller till i Ngorongorokratern. Vid sjön i Lake Manyaraparken omges vi av giraffer, flodhästar och ofta även flamingoflockar. På dagarna färdas vi runt i våra fyrhjulsdrivna, förlängda Toyota Land Cruisers. Kvällarna tillbringar vi på vackert belägna lodger och i Serengeti i en bekväm tältcamp ute på savannen med stora rymliga safaritält med sköna sängar och egen toa och dusch. På kvällarna serveras goda middagar där vi omges av naturens dramatik...

Sedan sitter vi tillsammans med Peter under stjärnorna och småpratar om dagens alla äventyr, kanske vid en lägerelds sken. Vad gjorde störst intryck? De tusenhövdade flockarna med gnu och zebror, flodhästarnas högljudda gnägganden, lejonen som jagade eller mullrar i fjärran på natten, kanske elefanten som försökte skrämmas med sina stora viftande öron?

Det är lätt att bli tagen av en safari och landskapen vi passerar - de storslagna och vida slätterna, vulkaner som Ngorongoro, Mt Meru och Rift Valleys branta stup. Eller då vi ser djur i tiotusental på en och samma dag. Gnukalvningar och zebror som ofta fölar samtidigt i slutet av februari och i början av mars, ger oss den bästa bästa möjliga chansen att från första parkett få uppleva ett av världens största viltskådespel, här lever över tre miljoner djur i ett ekosystem stort som Holland.

Avsluta resan med avkoppling på Zanzibar. Du som önskar kan förlänga resan med sol och bad på Zanzibar. Passa på att bada och njuta av stränderna och havet innan det är dags att åka hem. Se nedan under tilläggsresa.

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Tanzania

  Avresa från Arlanda på eftermiddag/kväll. Här möter färdledaren gruppen vid utgångsgaten för flyget till Kilimanjaro airport.

 • Dag 2 African View Lodge

  Välkomnande av lokal guide och transfer till African View Lodge på sluttningen till vulkanen Mt Meru och Arusha National Park. Här får vi flytta in i våra bungalower och kan vila ut. African View Lodge, omges av skog och kaffeplantager. Vi bor i stugor och här finns restaurang, bar och pool. Passa på att sitta i trädgården och se på alla färggranna fåglar, apor eller ta en kort promenad i de vackra omgivningarna. På eftermiddagen kan man vila eller följa med färdledaren för en promenad i omgivningarna. Är det klart väder kan vi se Kilimanjaros snöklädda topp i fjärran.

 • Dag 3 Besök på kaffeplantage

  I skogen intill finns det vackra svartvita colobusapor och gröna markattor. Har vi tur får vi även syn på den lite ovanligare diademmarkattan. På dagen besöker vi en kaffefarm i omgivningarna där vi kan få se på hur kaffe odlas och hanteras. Det kanske blir tillfälle att smaka en kopp kaffe på Mama Sophie´s kaffashamba, där man berättar om hur kaffet tillverkas. Här i Arusha produceras en del av Afrikas bästa Arabica-kaffe. Vi provar även på traditionell lunch. Ugali - kokta bananer med tilltugg hos en familj i byn. Till slut vandring ned genom en skog där en buss väntar på att ta oss tillbaka till hotellet.

 • Dag 4. Safari i Lake Manyara nationalpark

  På morgonen packar vi ihop våra saker och lämnar lodgen för att resa västerut mot de stora Viltreservaten. Vårt första stopp gör vi vid Lanke Manyara national Park. Sjön, savannen och skogen i Lake Manyara National Park ligger vackert under den mäktiga förkastningsbranten i Rift Valley. Vi äter picknicklunch i parken. Här kan vi bekanta oss med blå markatta, stora näshornsfåglar och våra första bufflar, elefanter och giraffer. Det finns även impalaantiloper och babianer. Nere vid sjöns strand ser man ofta flamingoflockar och flodhästar. Har vi tur kanske vi även få se några av de trädklättrande lejon som parken är känd för. På kvällen är det dags att fortsätta uppför serpentinvägarna på förkastningsbranten och upp till höglandet och vidare till Endoro Lodge. Här bor vi i bekväma bungalower med eget bad och toa, lodgen har pool, vacker trädgård och gröna omgivningar och ligger på sluttningarna till Ngorongorovulkanen. Middag och genomgång av dagens upplevelser med er färdledare.

 • Dag 5 Safari i Ngorongorokratern

  Tidig start och färd uppför serpentinvägar på Ngorongoros utsida. Skogen här är klädd med hänglavar som ger den ett trollskt utseende. Väl uppe ser vi in över kraterkanten innan det bär av ned i den stora calderan. Ngorongoro är upptagen på Unescos lista över världsarv och är världens största obrutna caldera med en diameter på 15-19 km och 260 kv km. Här lever 15 000 större djur i ett eget ekosystem. Vi spanar efter några av de 20-tal, sällsynta svarta noshörningarna som finns här, och elefanthannar med jättebetar vilka snart bara kan ses just här i Tanzania. Här finns massor att fotografera ofta med calderans 4 - 500 meter höga innerväggar som fond. Vi färdas dit guiderna rekommenderar, men här finns allt från sötvattenträsk med storkar och hägrar till öppna sodasjöar med flamingo. Dessutom brukar det gå att hitta geparder här förutom lejon på de öppna slätterna. Här finns allt från bufflar, flodhästar till gnu och antiloper i mängder. På dagen äter vi våra medhavda lunchpaket på en rastplats, då får vi akta oss för de bruna gladorna som störtdyker och försöker stjäla maten ur händerna... Därefter blir det dags att ta oss upp ur kratern på den branta vägen och fara vidare mot södra Serengeti.

 • Serengeti och tältcampen

  Efter vägen från Ngorongoro stannar vi om guiden upptäcker nåt spännande. Det brukar bli allt större grupper och flockar ju längre in vi kommer. Serengeti är ett paradis för gräsätande djur och ingen annanstans kan man möta lika stora hjordar av gnu, zebra och Thomsongasell - totalt utgör de ett par miljoner djur. De följer regnen och gräset i en stor årscykel - och följs i sin tur av lejon och hyenor på sin vandring. Men vi bör även träffa på elefanter, bufflar, giraffer, strutsar och många andra slags gaseller, både stora och små. Hittar vi en gepard eller flock med lejon så försöker vi komma nära om det går.

 • Moru Kopjes - campen på savannen

  Väl framme på kvällen passar vi på att vila ut vid vår bekväma tältcamp som väntar på oss mitt ute på savannen. I dec - mars är den uppställd i södra delen nära Moru Kopjes, då gnumigrationen normalt kommer hit den tiden på året. En kopje är rundvittrade klippor på slätten. Här kan vi ta en öl och bara sitta och spana efter storvilt som passerar, eller efter gamar och gycklarörnar som patrullerar i skyn. Efter middagen på campen kan vi sitta vid brasan (om man får elda då) och bara njuta av ljudkulissen, är det lejon som ryter, gnuer som säger gnuhh eller hyenor som skrattar och ylar. Allt hörs genom tältduken på våra stora Hemingwaytält, som har egen dusch och toa. Genomgång av dagens alla händelser med färdledaren, som kan berätta om djurens läten och beteenden.

 • Dag 6-7-8 Safari i Serengeti

  Under våra dagar i Serengeti tar vi oss dit djuren samlas. Efter tidig frukost bär det av ut på safari mot de områden där djuren befinner sig just detta år. För att vara flexibla och kunna komma dit där djuren ses bäst, väljer vi att komma tillbaka för lunch eller tar med lunchpaket för att stanna ute längre hela dagen. Vi hoppas få se stora flockar med tiotusentals betande gnu, små Thomsongaseller och zebraflockar. Om de är här är hela omgivningarna fulla av djur vart än vi ser. Har vi tur kommer vi mitt i kalvningsperioden och får se gnukalvar och zebraföl födas - men det styrs i viss mån av när regnen infaller just detta år.

 • Massor av olika slags djur

  Här finns även allt från små dik-dikantiloper inte mycket större än en hare, medelstora rörbockar, Grants gaseller och topiantiloper till stora tunga elandantiloper. Giraffer betar av träd och bufflar blänger surt på sin omgivning. Ibland brukar guiderna kunna hitta en sovande leopard i en trädkrona eller på en kopje och lejon finns det normalt gott om häromkring under kalvningsperioden. Gepard och ibland servalkatt brukar även gå att hitta, speciellt i skymningen. Gamarna visar om rovdjuren har slagit ett byte. På kvällen blir det skönt att vila ut i campen, njuta av stjärnhimlen ovanför och lyssna till savannens konsert.

 • Dag 9 Serengetis hjärta och flyg tillbaka

  Den sista dagen går vi upp tidigt igen, spanar av omgivningarna och åker längre in i Serengeti mot Seroneradalen till landningsbanan där. Har vi missat nåt speciellt djur, eller möter nån ny slags antilop så söker vi efter dem. Väl framme vid flygplatsen så kliver vi ombord i mindre safariflygplan. Sen blir det en spännande flygtur där vi kan se mängder av djur och det dramatiska landskapet från luften. Vi fortsätter förbi Ngorongorokratern och ut över Riftdalen och landar efter en dryg halvtimma i Arusha på inrikesflygplatsen. (De som förlängt resan fortsätter till Zanzibar. De lämnar den övriga gruppen och fortsätter med ett annat plan direkt dit.) Resten av gruppen hämtas för transfer till Kilimanjaro Airport för flyg med hem via Addis Abeba.

 • Dag 10 Hemkomst

  Ankomst till Arlanda och dags att ta farväl av gruppen.

 • Observera Programändringar

  Du som ska till Zanzibar för solsemester flyger dit dag 9 efter ankomst till Arushas flygplats. Tänk på att alla flygtider som angetts ovan är preliminära och kan komma att ändras av flygbolagen fram till resan.

  Vid alla naturupplevelser är det just naturen som styr. Väder, djurens rörelser eller andra naturfenomen kan tvinga oss att lägga om programmet med kort varsel. Vid alla sådana förändringar gör vi vårt yttersta för att din reseupplevelse ska bli så bra som möjligt ändå och i vissa fall kan den komma att bli ännu bättre än förväntat. Men som alltid vid naturupplevelser kan man aldrig garantera något.

Resans höjdpunkter

 • En safari i liten grupp med svensk guide, 10-13 deltagare, max 7 deltagare per bil.
 • Safarin i Serengeti, Ngorongoro och Lake Manyara – alla berömd safariparker och världens viltrikaste savanner
 • Vistelsen och boendet på bekväma lodger och camper, flera med pool
 • Allt boende nära eller vid besöksmålen så du slipper långa transporter.
 • Möt storvilt på nära håll, i stora mängder. Resan lagd på bästa tid när gnukalvningen normalt brukar inträffa i södra Serengeti
 • Den kunniga svenske färdledaren och lokala guiderna

Karta

Resfakta

Reslängd 10 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda
Pris Från 54 400 kr
Enkelrumstillägg 5 900 kr
Barnpris

Kontakta oss för pris

I priset ingår
 • Flygresa från Stockholm till Kilimanjaro Airport inkl. skatter
 • Klimatkompensation för alla flygresor
 • Helpension
 • Safariflyg en väg från Serengeti till Arusha
 • Safari i Serengeti, Ngorongoro och Lake Manyara
 • Liten grupp om 10 - 13 deltagare
 • Vi färdas med specialbyggd fyrhjulsdriven Land Cruiser med stor taklucka
 • Alla har fönsterplats och tillgång till mineralvatten
 • Nationalparksavgifter som bidrar till att bevara och skydda hotade naturmiljöer och djurarter
 • Svensk färdledare Peter Hunger med på resan
 • Erfarna engelsktalande chaufförer/guider
 • Förträff med bildvisning
I priset ingår ej

Visum, dryck och dricks

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Information om avresor

Göteborg och Köpenhamn på förfrågan.

Resplan

Dag 1. Mot Tanzania
Dag 2. Ankomst Kilimanjaro och transfer till African View Lodge utanför Arusha
Dag 3. Utflykter i närområdet och besök på kaffeplantage
Dag 4. Safari i Lake Manyara nationalpark
Dag 5. Safari i Ngorongorokratern och vidare mot Serengetis hjärta
Dag 6-7-8. Safari i Serengeti. Massor av olika slags djur
Dag 9. Serengetis hjärta och flyg tillbaka
Dag 10. Hemkomst

Resesätt Ethiopian Airlines
Visum

Information om visum på ditt resmål får du genom att ringa till Tanzanias ambassad eller besöka deras hemsida. Visum söks enklast innan avresa, kostnad 50 usd. Se vidare information i ditt första utskick från Äventyrsresor.

Det är varje resenärs ansvar att ha med sig pass som är giltigt enligt de regler som gäller för landet. I de fall visum erfordras anges detta i respektive resas resfakta. Om du inte har svenskt medborgarskap kan andra visumregler gälla. Var vänlig informera oss vid bokningstillfället. Det är viktigt att ditt namn i passet och dess stavning i din bokningsbekräftelse och visumansökan helt överensstämmer med ditt pass. Vid sen ändring kan det tillkomma en ändringsavgift. Om du behöver visumservice, kan du ta kontakt med Alla Visum

Resans karaktär

Det är alltid gott om djur och safarin har anpassats efter gnukalvningstiden som normalt har sitt maximum i mitten av februari-början av mars i sydvästra Serengeti. Det är regnperiod i april-maj, samt en kortare period i november som man normalt kan bortse från. Boendet är bekvämt och vi färdas i rymliga fordon med taklucka och alla har fönsterplats. Nån dag förekommer längre transporter eftersom Serengeti är stort. Vi flyger tillbaka från centrala Serengeti, vilket ger stor chans att se de enorma hjordarna och det dramatiska landskapet från luften på vägen ut. Dagarna är normalt inte besvärande varma och nätterna är svala då vi befinner oss i höglandet på 1500-2000 meters höjd. Det finns normalt pool på två av ställena vi bor på.

Deltagarantal

Min 10,  max 13

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor. Utöver att minska vårt klimatavtryck bidrar vi samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »

Bra att veta

Logi i dubbelrum på bekväma vildmarkslodger och tältcamper med säng, lakan, handduk och privat toa/dusch. 

Boende

 • African View Lodge

  African View Lodge ligger i ett av Tanzanias bästa kaffeodlingsområden i utkanten av Arusha National Park. Utsikt över Mt Meru. Här kan man besöka byn intill för att bekanta sig med vardagslivet. Här serveras frukost, samt lunch- och middag. Vi bor i rymliga små stugor som alla omringar den tropiska trädgården. Lodgen har en pool och i restaruangen äter vi frukost och middag. Det finns även en bar.

 • Serengeti View Camp

  Bekväma tältcamps mitt i Serengeti, med säng, lakan, handduk och egen toa/dusch. Stora tält med egen liten veranda med stolar och bord. Det finns tält anpassade för familjer. Restaurangtält som serverar frukost, lunch och middagsbuffe. Det finns 2 camper, en i norra och en i södra Serengeti.

 • Endoro Lodge

  Endoro Lodge ligger på sluttningen av "Ngorongoro" nära Karatu och är en idealisk mittpunkt mellan Ngorongorokratern, Lake Manyara- och Tarangire National Park. Dessa stugor är bekvämt inredda med härlig utsikt över den vackra trädgården. Stugorna har öppen spis och egen veranda och naturligtvis stort badrum med bad och WC. Endoros naturstigar erbjuder många möjligheter till vandring och fågelskådning. Apor och andra djur är regelbundna besökare på Endoro Lodge.

Tilläggsresor

 • Tilläggsresa Sol och bad Zanzibar i anslutning till safari i Tanzania

  Kombinera din resa med kryddön Zanzibar för sol och bad, fantastisk snorkling och kulturen i Stone Town. Välj bland olika hotell.

  LÄS MER om tilläggsresan »