Översikt

Safari i Selous - Vildhund, valhaj och vildmark - med Allan Carlson på WWF

Följ med Allan Carlson på WWF till vildmarkerna och savannerna i Selous - Tanzanias och Afrikas största storviltreservat. Här möter vi lejon, vildhund och de andra stora rovdjuren - förutom massor av vackra antiloper, giraffer, zebror, elefanter och flodhästar. Resan avslutas med sol och bad på Mafia Island, där vi kan få simma med den jättelika, men fredliga valhajen - en upplevelse utöver det vanliga.

Läget på vår lodge invid Rufijifloden är magnifikt - med utsikt över floden och savannen. Här somnar vi in till flodhästarnas gnäggande och elefanternas trumpetande. Dagarna tillbringar vi med safariturer bland alla djur i öppna jeepar, både morgon och kväll, båttur bland krokodiler och flodhästar samt en spännande vandringssafari till fots. På Mafia bor vi på ett bekvämt litet strandhotell nära valhajarna. För att väcka uppmärksamhet om hoten mot det för lejonens och vildhundarnas överlevnad så viktiga Selousreservatet, gör vi denna kunskapsresa under ledning av WWF:s Afrikaexpert Allan Carlson. Han har arbetat i Selous med naturvårdsfrågor under många år, och har mycket att berätta om alla djur vi möter.

Vår färdledare Allan Carlson
Allan är som är naturvårdsbiolog och uppvuxen i Östafrika har mycket djupa kunskaper om regionens djur och natur. Allan har i över 40 år arbetat för bl.a. WWF, med forskning och naturvårdsfrågor i regionen. Han har lett expeditioner till några av Afrikas mest otillgängliga vildmarker och brinner för att skydda dess unika djurliv, samt har ägnat sig åt kampen mot tjuvjakt på elefanter och noshörningar. Med sina stora kunskaper om Afrikas savanner, anser han att Selous med sin rikedom på stora däggdjur och vackra natur, är en av de mest spännande vildmarkerna när man vill uppleva en Afrikansk Safari.


På vår resa landar vi mitt i vildmarken när vårt safariflygplan tar oss direkt in i Selous. Det är av Afrikas största och på många sätt viktigaste storviltreservat.Här längs den vida Rufijifloden möter vi massor av storvilt och vidsträckta vildmarker. Våra lokala guider är skarpögda experter som känner djurens vanor väl. De visar oss runt bland flockar med buffel, impala, kudu, zebra, giraff, buffel och elefant. Med litet tur ser vi även eland- eller sabelantilop och många andra spännande djur som leopard, gepard och lejon. På vår båttur på floden kryssar vi fram bland flodhästar och krokodiler, förutom en massa olika slags färggranna fåglar.

Det hoppar och skumpar när vi följer en flock afrikanska vildhundar på jakt genom den väglösa bushen. Vi rundar några giraffer, tappar flocken ur sikte, men vår förare följer spåren och plötsligt står de framför oss i en glänta. Vi närmar oss sakta och några ur flocken kommer nyfiket fram. Ett minne för livet. Det är få platser kvar i Afrika där man idag fortfarande kan få se en flock med dessa vackra och högintressanta rovdjur.

Vi bor med bästa läge på en mycket bekväm tältlodge med strålande utsikt över Rufijifloden. Det blir en safari med massor av storvilt men med få andra besökare. Här får vi även göra en intressant vandringssafari. På kvällen kan vi njuta av en kall öl när vi sitter på terrassen och ser solen gå ned över Uzambarabergen i fjärran. Vid lägerelden berättar Allan sen om Selous historia, alla märkliga djur och vikten av att rädda detta stora och unika område.

Resan avslutas på Mafia Island i Indiska Oceanen där vi kan sola, bada och snorkla tillsammans med världens största fisk - den planktonätande valhajen! Mafia ligger söder om Zanzibar och är en lugn ö med palmkantade stränder. Havet och korallreven utanför är hemvist för exotiska korallrevsfiskar, mantor, och havssköldpaddor. Ön kantas av ett stort marint reservat i öster och söder. Från november till mars finns det här goda chanser att få bada och snorkla med den mäktiga vitfläckade valhajen - strax utanför Butiama Lodge där vi bor. Här blir det en utfärd med båt för att leta efter de gigantiska hajarna...

Allan Carlson känner Selous och dess rika djurliv utan och innan. Vi kommer att få höra föredrag om djurlivet, hans äventyr i bushen och hur framtiden ser ut för Afrikas storvilt. Enligt Allan är Safari- och ekoturism en viktig förutsättning för att kunna stävja tjuvjakten och bevara de stora naturreservaten genom att det ger arbetstillfällen och inkomster till lokalbefolkningen.

Selous - stort som Danmark
Det senaste årtiondet har tjuvjakt på elfenben och noshörningshorn ökat dramatiskt i Afrika och Selous är ett av de drabbade områdena. Dessutom delade regeringen tidigare ut koncessioner till gruvbolag för att bryta guld och uran mitt i Världsarvet Selous. Därför har det satts upp på listan över hotade världsarv av UNESCO. Påtryckningar från WWF samt en kritisk rapport från Internationella naturvårdsunionen (IUCN) har lyckligtvis fått Tanzanias regering att dra tillbaka alla 48 beviljade koncessioner, vilket är ett viktigt framsteg. Dessutom har man lovat att motverka tjuvjakten genom att öka antalet parkvakter till det dubbla. Så än finns det hopp om att kunna rädda Afrikas största viltreservat. Men det är samtidigt viktigt att världen får upp ögonen för de fantastiska naturvärdena i Selous. Idag hyser det Afrikas största kvarvarande bestånd av flodhäst, buffel, lejon och vildhund. Här finns 4500 lejon och 900 vildhundar enligt IUCN - de ojämförligt viktigaste populationerna för två djurarter som just nu försvinner i snabb takt.

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Tanzania

  Flyg från Stockholm  6:30 med KLM till Amsterdam. Efter incheckningen träffas du vår färdledare Allan Carlson vid utgångsgaten med en Äventyrsresor-skylt. Ankomst 8:40 för byte till nytt flyg över dagen mot Dar es Salaam 10:15, med ankomst 22:40 på kvällen. (mellanlandning Kilimanjaro Airport, 1 timmes uppehåll). När vi har gått igenom tull och passkontroll välkomnas vi av en representant för vår lokala arrangör. Transfer till Best Western Hotel eller likvärdigt, för övernattning.

 • Dag 2 Dar es Salaam - Selous

  Frukost på hotellet på morgonen. Sen hämtas vi kl 9 av vår lokala arrangör som tar oss till inrikesflygplatsen för flyg kl 10 till Selous. Safariflyg till Selous ca 45 min. I Selous möts vi av våra lokala guider vid den lilla landningsbanan inne i parken. Vi åker safarijeep direkt till Rufiji River Lodge med parkens bästa läge, vilket tar ca 10 min. Här välkomnas vi av personalen och flyttar in i våra mycket bekväma, stora Hemmingwaytält som står på trädäck med utsikt över floden. Vi får tid för vila och kanske ett dopp i den stora poolen innan vi äter gemensam middag. När solen gått ner över Uzambarabergen i fjärran somnar vi till flodhästarnas frustanden och gnägganden när de gör upp om revirgränserna i floden. Om vi hinner denna kväll berättar Allan Carlson om sina äventyr i Selous, dess historia och lite kort om de kommande dagarnas äventyr.

 • Dag 3 Selous Game Reserve

  Efter frukost bär det ut på vår första game drive. Vi börjar med de vanligaste djuren som håller till i bushen och längs lagunstränderna. Flockar med elefanter, bufflar, giraffer, zebror, impala-antiloper, vattenbockar och ståtliga större kuduantiloper ses lite överallt. Har vi tur stöter vi på en flock vildhundar som Selous främst är berömt för - på jakt. Eller några lejon som vilar ut efter nattens jakt med ungar som klättrat upp i ett träd som på bilden. Det finns hela tiden något nytt att se vart än vi åker. Vårtsvin som bökar, eller några mindre antiloper som dik-dik och buskbock, vilka rör sig parvis. Efter morgonens utfärd känns det skönt att komma tillbaka och ta en dusch före lunchen när det hunnit bli varmt. Vi kan vila en stund eller så njuter vi av utsikten över floden från serveringen.

 • Båttur på Rufijifloden

  På em är det dags för hela eller halva gruppen att ge sig ut på floden med båt - bland alla flodhästar, fåglar och krokodiler - beroende på vilket som blir lämpligast. I så fall blir det den andra halvans tur nästa eftermiddag, och en kvällssafari med bil idag istället. Längs stränderna växer höga, ståtliga Borassuspalmer som pelare. Det är gott om olika arter av färggranna biätare och kungsfiskare - ofta finns här flockar med den vackra scharlakansröda biätaren. Olika hägrar och storkar jagar fisk. Då och då hörs de gälla ropen från de vackra havsörnarna - The voice of Africa. Båten kryssar runt bland flodhästar och krokodiler på sandbankarna efter den breda flodfåran och vi gör avstickare in i stora laguner för att leta efter djur som kommer för att dricka mot kvällen. Vinden svalkar i värmen. Efteråt kan vi sitta i baren och njuta av en kall öl när solen sakta går ned över floden. - "Att få sitta vid floden i skymningen och få höra när lejonen börjar ryta eller elefanterna trumpetar är en nästan religiös upplevelse", säger WWF´s Afrikaexpert - resans färdledare Allan Carlsson. Middag och genomgång av dagens upplevelser.

 • Dag 4 Vandringssafari

  Efter en tidig frukost ger vi oss av på vandringssafari med beväpnad guide. Vi lär oss mer om djurens spår, olika växter och hur man smyger sig på storvilt. Det är en mycket annorlunda känsla att uppleva savannen och djuren till fots, däremot kommer vi närmare djuren med safarifordon. Efter några timmar på campen för vila och lunch gör vi en ny safari med bil på eftermiddagen. Vi spårar vildhund och andra spännande djur, allt efter vad som setts innan. Middag vid lägerelden där vi kan diskutera safarins alla upplevelser under södra halvklotets stjärnhimmel.

 • Dag 5 Selous - sista dagen i vildmarken

  Denna sista dag på fastlandet försöker vi hålla oss ute på savannen hela dagen. Vi packar picknicklunch och ger oss av för att kunna komma lite längre bort. Vi försöker inrikta oss på att göra ett sista försök att hitta något speciellt djur som råkat gäcka oss på de föregående turerna t.ex. leopard, vildhund eller lejon. Ingen safari är den andra lik - det är det som gör alla safariresor så spännande. Här finns många olika slags miljöer som gör att det aldrig blir enahanda. På kvällen blir det middag och pratstund vid brasan igen. Kanske hör vi lejonen mullra i fjärran.

 • Dag 6 Selous - Mafia med sol och bad

  Efter frukost tar vi farväl av guider och personal. Transfer till flygplatsen för flyg vidare till Mafia Island, vilket tar ungefär en timma. Här tar vi farväl av Allan som fortsätter tillbaka till Dar es Salaam istället. Vid ankomsten möts vi av strandhotellets personal som tar oss med till Butiama Beach Resort. Lodgen består av sju bungalower, reception och restaurang. Här kan vi koppla av och njuta av lugnet i hängmattan. Butiama ligger lite avskilt och stranden finns direkt utanför. Frukost och middag ingår. På dagen räcker det ofta med lite frukt eller så beställer man med lite mat på utflykterna. Sola och bada, snorkla och njut av den vackra solnedgången över havet i väster. Middag på lodgen i den svarta ljumma natten. Butiama är byggt i naturliga byggnadsmaterial och inredningen är ombonad och mysig i lokal swahilistil. Rummen har myggnät, fläkt och naturligtvis eget badrum med dusch.

 • Dag 7 Valhajstur

  Efter frukosten kan man utforska stränderna, sola och bada eller ta det lugnt och läs en bok i hängmattan på den egna terrassen. Från bungalowen kan du blicka ut över havet och sandstranden. Denna dag (eller någon av de kommande dagarna) ingår en båttur på samma sida av ön som lodgen för att leta efter valhaj - en av resans höjdpunkter. Har man tur får man se dem när de kommer in nära den långgrunda kusten för att vila och söka mat. De stora jättarna är helt ofarliga planktonätare och man kan hoppa i och simma i närheten dem som på bilderna, bara man håller lite avstånd och uppträder respektfullt. Vattnen häromkring är en av de bästa platserna för den som vill uppleva detta "havets storvilt - världens största fisk". På kvällen äter vi en god middag med frukt och fisk direkt från havet innan vi somnar in till vågornas brus mot stranden. Butiama Beach Resort.

 • Dag 8-9 Sol, bad och snorkling

  Vi tar det lugnt, vilar och badar eller så kan man utforska stränderna och njuta av det ljumma havet. Den som vill kan boka en snorklingstur till det marina reservatet på södra delen av ön. Har man dykcertifikat kan det även ordnas dykning. Mafia är en ö med många vackra stränder. Havet och korallreven som omger ön i öster och söder är naturlig hemvist för massor av exotiska korallrevsfiskar men även mantor, muränor, sjökor och havssköldpaddor. Även strändernas mangroveskogar bildar ett viktigt och unikt ekosystem. Med anledning av alla stora naturvärden är stora delar av ön och dess omgivande korallrev skyddade som marint reservat. Frukost och middag på Butiama.

 • Dag 10 Avslutning och hemresa

  Frukost och dags att packa, då vi måste lämna rummen kring 10-tiden. Passa på att ta ett sista dopp och att njuta av lugnet en sista dag. På eftermiddagen är det dags för oss att åka till flygplatsen för flyg tillbaka till Dar es Salaam vid 16-tiden. Där möts vi och får transfer till en restaurang i närheten för att äta middag. Sen tar arrangören oss och bagaget till den internationella flygplatsen på kvällen. Flyget till Amsterdan avgår vid midnatt. Flyg över natten till Amsterdam.

 • Dag 11 Hemkomst

  Ankomst till Amsterdam 7:10. Byte till nytt flyg mot Arlanda 10:40 med ankomst 12:45. (Det går normalt även att ordna flyg från och till Köpenhamn och Göteborg med KLM, beroende på platstillgång). Förhoppningsvis är vi fulla av härliga minnen och upplevelser när vi landar på Arlanda. Vi kommer hem med många storslagna upplevelser med storvilt och dramatisk natur. Allans initierade berättelser om Selous och den stora vikten av att det bevaras för framtiden. Dessutom kan vi känna oss nöjda med att vi dragit vårt bidrag till stacken för att väcka uppmärksamhet, stödja turismen och bevara denna plats för framtiden - ett av Afrikas mest hotade naturområden och ett av WWF:s mest prioriterade områden i Afrika.

 • Valhaj

  Valhajen är världens största fisk och kan bli upp till 12 meter lång och väga över 35 ton. Trots sin storlek är den ofarlig. Den har simfenor som mäter upp mot 2 m, en mun som är över en meter bred och ett skinn som når en tjocklek på 20 cm. De blir könsmogna först vid 30 år och man tror att en del kan bli 60-70 år gamla. Under perioden slutet av oktober till början av mars samlas valhajarna i sundet mellan Mafia och fastlandet, utanför Rufijiflodens utlopp. Här finns det god chans att få se bjässarna om man åker med på en båttur.

Resans höjdpunkter

 • Safari med mycket få turister, för dig med höga krav. Selous Game Reserve är Tanzanias och Afrikas största storviltreservat och ett av de viktigaste naturområdena i världen enligt WWF:s Allan Carlson.
 • Game drive för oss själva, i öppen Land Rover med soltak.Ingen trängsel, få besökare. Här finns världens i dag största kvarvarande lejonbestånd, så viktigt när lejonens antal minskar i rask takt.. Dessutom det största kvarvarande beståndet av vildhund, vilket parken varit berömt för de sista 20- åren..
 • Mängder av storvilt på alla safarins dagar och många andra djur som är svårfunna i de mer kända parkerna. Här finns Afrikas största kvarvarande bestånd av lejon, Afrikansk vildhund och buffel.
 • Det imponerande fågellivet med mer än 500 arter, med massor av vackra och färgstarka fåglar som olika biätare, kungsfiskare, hägrar och solfåglar.
 • Avslutningen med sol och bad med valhajar vid Indiska oceanen. De vackra vita korallsandsstränderna och lugna atmosfären. Det trevliga boendet, med god mat och lugnt läge. Möjligheten att åka och snorkla i korallreven i det marina reservatet. Ett av världens bättre "hot spots" för att se valhaj på nära håll.

Karta

Resfakta

Reslängd 11 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 8 - 18 nov 2019
Pris Från 47 900 kr
Enkelrumstillägg 5 500 kr
I priset ingår
 • Flyg från Stockholm till Dar es-Salaam, inklusive skatter
 • Safariflyg till Selous, vidare till ön Mafia och åter till Dar es Salaam
 • Klimatkompensation för alla flygresor
 • Safaris i Selous game reserve - Sol och bad på Butiama Beach på ön Mafia, lugnt och avspänt, bara 7 bungalows
 • Alla lokala transporter i safarifordon, alla nödvändiga transfers
 • Svensk färdledare på safarin, Allan Carlson från WWF
 • Engelsktalande guide/chaufför
 • Helpension i Selous och halvpension på Butiama Beach
 • Samtliga transporter
 • En valhajstur med båt på Mafia - Båttur på Rufijifloden, vandringssafari
I priset ingår ej

Drycker, dricks och visum USD 50

Anslutningsort

Göteborg och Köpenhamn på förfrågan mot ev. tillägg

Resplan

Dag 1. Mot Tanzania
Dag 2. Dar es Salaam - Selous
Dag 3. Selous Game Reserve Båttur på Rufijifloden
Dag 4.Vandringssafari
Dag 5. Selous - sista dagen i vildmarken
Dag 6. Selous - Mafia med sol och bad
Dag 7. Valhajstur
Dag 8-9. Sol, bad och snorkling
Dag 10. Avslutning och hemresa
Dag 11. Hemkomst

Klimat

Det är normalt torrperiod i södra Tanzania mellan juni-feb, vilket ger goda förutsättningar för safaris. Lite mer regn, oftast som skurar i okt-nov samt att det ibland kan komma lite lättare regn i feb, men det brukar ändå vara en bra tid för safaris. Valhajarna brukar komma i november och försvinna i slutet av mars.

Visum

Information om visum på ditt resmål får du genom att ringa till respektive lands ambassad/konsulat. Se vidare information i ditt första utskick från Äventyrsresor.

Resans karaktär

Vi bor bekvämt och färdas i välskötta safarifordon. Safarin innebär normalt inga längre transporter då vi bor med bra läge vid floden inne i Selous Game Reserve. I Selous och Indiska oceanen är det varmt och fuktigt hela året, men i Selous finns pool och på Mafia oftast en behaglig sjöbris. På Mafia går det att bada även vid lågvatten. Safariturerna i öppen Land Rover leds av kunniga och erfarna engelsktalande safariguider samt vår svenske färdledare.

Deltagarantal

Min 10, max 15

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor. Utöver att minska vårt klimatavtryck bidrar vi samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »

Bra att veta

Allan Carlsson är med under dagarna i Selous på fastlandet. Bekväma bungalower på ön Mafia, mycket bekvämt stort Hemingwaytält i Selous. Del i dubbelrum med egen toa och dusch. Obs, rummen/tälten är så stora att det går att ha med 1-2 barn på 7-14 år, extra per rum på denna resa. Rufiji River Camp i Selous 4 nätter, Butiama Beach Lodge 4 nätter, här finns 7 bungalower, restaurang och trevlig strand. Nära till valhajarna.

Boende

 • Rufiji River Camp

  En mycket exklusiv vildmarkscamp med bästa läge på en hög brant vid Rufijifloden. Här kan du sitta med en kall öl och spana över den stora floden, höra frustande flodhästar eller se elefanter komma vadande. Vi bor nära alla djur och åker på game drive med campens öppna jeepar bland giraffer, antiloper och Afrikanska vildhundar. Campen består av stora, höga tält omgivna av skuggade verandor med soffor och fåtöljer. Eller vila ut i baren, biblioteket eller den stora poolen.
  Här ordnas båtutflykt på den vida floden som omgärdas av höga ståtliga borassuspalmer och sandbankar. Fullt av färgranna fåglar. Båten tar 10-15 passagerare och har soltak. Du kryssar fram bland bullrande flodhästar och solbadande krokodiler. Den som vill kan följa med på vandrigssafari i gryningen med beväpnad guide, (ej för barn). Ta med stadiga skor mot törnen och kläder i dova färger.

   


  Finns på hotellet

  Stora bekväma tält med två breda sängar, stort badrum med dubbla handfat. Fåtöljer, sekretär och klädskåp. Hela tältet står på en stor träveranda, med skuggad, möblerad uteplats. På Rufiji River Camp finns restaurang, pool och bar. Vandringssafari och båttur ingår. Bästa läge i Selous för djurskådning inne i parken och vid floden. Större delen av det övriga Selous, stort som Schweiz, är jaktreservat. Flera andra camper ligger utanför parken och kräver långa transporter för att nå in till djuren.

  Finns på rummet

  El fyra timmar på kvällen.

 • Mafia Island - Butiama Beach

  Vi bor på Butiama Beach i bekväma strandnära bungalows med egen terrass. Från hängmattan kan vi blicka ut över havet och sandstranden. Lodgen är uppbyggd i naturliga byggnadsmaterial och inredningen är ombonad och mysig. Rummen har myggnät, fläkt och naturligtvis eget badrum med dusch.