Översikt

Safari i Ruaha och Mikumi - Det Vilda Tanzania med Mattias Stedt

Möt lejon, elefanter, flodhästar, giraffer och antiloper på en exklusiv safari i Ruaha och Mikumi. Resan börjar med Mikumis slätter och fortsätter vidare med safariflyg till Ruaha, Tanzanias näst största nationalpark. Resan kan förlängas med sol och bad på en privat ö i Indiska Oceanen, Zanzibar eller på Mafia Island, för snorkling med valhaj. Färdledare är vår erfarne och högt uppskattade safariguide Mattias Stedt.

Exklusiv safari i södra Tanzanias storslagna vildmarker. Resan går till Ruaha, Tanzanias näst största nationalpark, dubbelt så stor som Skåne. Vi börjar med safari i Mikumi nationalpark med ett annorlunda landskap och flera andra sorters djur, för att få en så omväxlande safari som möjligt på en och samma resa.Här upplever vi en intensiv närkontakt med djur och natur, men möter mycket få andra turister. Vi är långt från de vanliga turiststråken – det känns nästan som en safari för 50 år sedan!


Safari som på Hemingways tid
I Ruaha bor vi i bekväma bungalows invid flodstranden dit många djur söker sig för att dricka. I Mikumiparken bor vi som förr i stora bekväma Hemingwaytält. I båda parkerna åker vi på "game drive" i öppna safarifordon med våra skarpögda guider morgon och kväll. Safarin leds av får svenska färdladare och kunniga guider som är experter på djurlivet i de områden de visar oss.

Sol och bad på ö som möjlig avslutning Resan kan enkelt förlängas med sol och bad på ön Lazy Lagoon i Indiska oceanen utanför Bagamoyo, Zanzibar eller Mafia Island strax utanför Selous. Här bjuds vi på goda måltider, ofta med färsk fisk från havet. På dagarna kopplar vi av med att sola, snorkla och promenera längs stränderna, eller följa med på en båttur.

Naturnära boende med genomgående hög standard Vi bor på lodger med hög standard. Ruaha River Lodge och Vuma Hills Camp. Från Dar es Salaam flyger vi med "safariflyg" upp till Nationalparken Mikumi. Därifrån fortsätter vi sen med flyg och landar "mitt i vildmarken" i Ruaha. Återfärd till Dar es Salaam med safariflyg.

Du säkrar viltreservatens framtid Att besöka de stora viltreservaten i Tanzania är den bästa garantin för att djurlivet ska bestå i framtiden. Safarin ger inkomster till parkerna för underhåll och bevakning, samt arbetstillfällen åt lokalbefolkningen, vilket minskar risken för att parkerna exploateras för andra ändamål.

Färdledare Mattias Stedt Vår safariguide Mattias har gedigen fälterfarenhet av Afrika sedan barnsben. Han är delvis uppvuxen i Arusha i norra Tanzania med den afrikanska naturen och kulturen utanför dörren. Genom ett liv fyllt av resor har Mattias arbetat i Tanzania, Kenya, Uganda, Sydafrika och andra afrikanska länder som bl.a. safariguide, naturfotograf och jaktguide. Han kan berätta mycket om livet på savannen, djurens beteenden, olika läten och hur rov- och bytesdjur samexisterar. Mattias har även stor kunskap om Östafrikas lokala kulturer och förstår Swahili. 

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Tanzania

  Flyg med Ethiopian Airlines vid 20 eller 21-tiden till Addis Abeba över natten. Total flygtid ca 13 timmar.

 • Dag 2 Dar es Salaam

  Ankomst till Addis Abeba med Ethiopian Airways på morgonen för byte till nytt flyg till Dar es Salaam med ankomst vid 14-tiden. Väl framme möts ni av vår lokala arrangör i ankomsthallen. Transfer till vårt hotell för natten.

 • Dag 3 Mot Mikumi National Park

  Efter frukost börjar vår färd mot Mikumi. Det blir transfer till flygplatsen i Dar es Salaam och safariflyg upp till Mikumi vid 10 - 11-tiden i ca 45 min. Väl framme äter vi en sen lunch på campen innan det är dags att ge sig ut med safarifordon bland antiloper, elefanter, fåglar och krokodiler. Åter till Vuma Hills Camp Camp för en stilla kväll med utsikt över den omgivande naturen och de höga bergen i väster, när solen går ned. Här brukar man kunna se nattaktiva djur som honungsgrävling eller små bushbabies komma för att äta. Middag under ackompanjemang av vildmarkens ljud. Stora bekväma tält, med sängar, egen toa och dusch. Campen har pool.

 • Dag 4 Mikumi National Park

  En dag med game drives i Mikumi både morgon och kväll. Däremellan kan vi vila eller spana efter djur på de omgivande savannerna. Vi åker till olika vattenhål där det är bäst chanser att se djur som kommer ned för att dricka. Det finns även många färggranna fåglar att spana efter. I Mikumi brukar man kunna se eland - den största av alla antiloper - bland alla sebror, impalaantiloper och enstaka gnuer. Dessutom finns Afrikansk buffel, Bushbuck och Reedbuck samt lejon och serval. På kvällen blir det middag med utsikt från den höga kullen, njut av solnedgången när den går ner över de omgivande Udzungwabergen. Övernattning på Vuma Hills Camp.

 • Dag 5 Vidare till Ruaha

  Tidig morgon med frukost och därefter en kortare gamedrive på väg till flygplatsen. Flyg till Ruaha ca 1,5 timme. Vi landar på en liten flygplats mitt i vildmarken. Picknicklunch i samband med flygningen. Gamedrive på väg till lodgen när vi kommer till Ruaha, ankomst på eftermiddagen då vi flyttar in i våra trevliga bungalows längs stranden till Ruahafloden. Middag. Övernattning på Ruaha River Lodge i rymlig bungalow.

 • Dag 6-8 Ruaha National Park

  Gamedrives i olika områden, allt efter var djuren befinner sig, men främst längs med Ruahafloden och dess biflöden. Många olika slags miljöer gör att det aldrig blir enahanda. Vi kan välja mellan att göra utflykter morgon och kväll eller en heldagstur med picknicklunch. Allt för att få så bra möjligheter som möjligt till fina djurskådningar. På kvällarna blir det middag och pratstund vid brasan medan vi lyssnar på den afrikanska nattens alla ljud. Kanske hör vi lejonen ryta i fjärran. I floden nedanför håller en grupp frustande flodhästar till, och på den höga klippan med restaurangen finns fullt av små orädda klippgrävlingar. Här kan man sitta och njuta av en strålande utsikt medan vi serveras en kopp afternoon tea, eller en kall öl. Ruaha River Lodge.

 • Dag 9 Ruaha - Dar es Salam

  Safari i Ruaha på morgonen ut till den lilla flygplatsen. Kanske ser vi våra sista lejon och elefanter här. Runt flygplatsen håller ofta många djur till och få ofta jagas bort för att vi skall kunna lyfta med vpårt plan. Därefter flyg till Dar es Salaam, ca 2 tim, på eftermiddagen. Transfer över till den internationella flygplatsen. Flyg hem på kvällen. Byte av flyg i Addis Abeba. Nattflyg till Arlanda. 

  Du kan även välja att förlänga resan med sol och bad på ön Lazy Lagoon, Zanzibar eller Mafia. Då ankommer man till ön på eftermiddagen/kvällen denna dag.

 • Dag 10 Hemkomst

  Åter på Arlanda på morgonen. Flygtiderna kan komma att ändras av flygbolagen fram till avresan.

Resans höjdpunkter

 • Omväxlande och exklusiv safari till stora, orörda vildmarker.
 • Safari i områden med mycket få besökare, för dig med höga krav.
 • Mängder av storvilt på alla safaridagar och mycket vackra landskap.
 • De kunniga lokala guiderna som visar oss djuren och naturen.
 • Möjligheten att förlänga med sol och bad i Indiska oceanen.
 • Game drive med kunniga guider i öppna Land Rovers i parkerna, som förr i tiden.
 • Den bekväma lodgen i Ruaha och bekväma tältcampen i Mikumi, med fantastiska lägen.

Karta

Resfakta

Reslängd 10 dagar
Avreseort Stockholm
Pris Från 49 800 kr
Enkelrumstillägg 7900 kr
Detaljerade priser

Del i dubbelrum, 49 800 kr. 

Barnpris

Barnpris finns. Hör med oss för pris.

I priset ingår
 • Flygresa från Stockholm till DAR inkl. skatter
 • Klimatkompensation för alla flygresor
 • Helpension
 • Safariflyg Dar-Mik-Ruh-Dar
 • Safari 2 ntr Mikumi och 4 ntr Ruaha
 • Liten grupp om 10 - 16 deltagare
 • Vi färdas med öppna safarifordon
 • Alla har fönsterplats och tillgång till mineralvatten
 • Nationalparksavgifter som bidrar till att bevara och skydda hotade naturmiljöer och djurarter
 • Svensk färdledare Mattias Stedt med på resan
 • Erfarna engelsktalande chaufförer/guider
I priset ingår ej

Visum, drycker (mineralvatten ingår på safarin), dricks

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan.

Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.

Anslutningsort

Ethiopian Airlines avreser från Stockholm men man kan boka anslutning med SAS från valfri flygplats där SAS flyger. Hör med oss för möjlighet och pris.

Information om avresor

Avresa 9 nov, hemkomst 18 nov

Resplan

Dag.1 Mot Tanzania
Dag.2 Dar es Salaam
Dag.3 Mot Mikumi National Park
Dag.4 Mikumi National Park
Dag.5 Vidare till Ruaha
Dag.6-8 Ruaha National Park
Dag.9 Ruaha - Dar es Salam
Dag.10 Hemkomst

Resesätt Ethiopian Airlines
Klimat

Vi reser under slutet av torrperioden då djuren ofta är koncentrerade kring det vatten som finns i parkerna. 

Visum

Information om visum på ditt resmål får du genom att ringa till Tanzanias ambassad eller besöka deras hemsida. Visum söks enklast innan avresa, kostnad 50 usd. Se vidare information i ditt första utskick från Äventyrsresor.

Visum till Tanzania är elektroniskt. Vi rekommenderar att man ansöker om visum via Alla Visum https://www.allavisum.se/refer/wetravelgroup. Man kan betala på Alla Visums hemsida, fylla i ansökan, och sedan skicka alla handlingar via epost, vanlig post, eller lämna in dem på Alla Visums kontor i Stockholm. Vid frågor kan ni ta kontakt med Alla Visum.

Om ni vill ordna visum på egen hand, kan ni ta kontakt med Tanzanias ambassad: https://www.tanemb.se/

Det är varje resenärs ansvar att ha med sig pass som är giltigt enligt de regler som gäller för landet. I de fall visum erfordras anges detta i respektive resas resfakta. Om du inte har svenskt medborgarskap kan andra visumregler gälla. Var vänlig informera oss vid bokningstillfället. Det är viktigt att ditt namn i passet och dess stavning i din bokningsbekräftelse och visumansökan helt överensstämmer med ditt pass. Vid sen ändring kan det tillkomma en ändringsavgift. Om du behöver visumservice, kan du ta kontakt med Alla Visum

Vaccination

Kontakta din husläkare eller en vaccinationscentral för rådgivning om rekommendationer för resevaccin. 

Resans karaktär

Vi bor bekvämt och färdas i välskötta safarifordon. Safarin innebär normalt inga längre transporter då vi bor med bra läge mitt i Mikumi och vid floden i Ruaha. Det är inte besvärande varmt på dagarna och nätterna är svala då vi rör oss på 800 - 1000 meters höjd. Safariturerna i öppna safarijeepar leds av kunniga och erfarna engelsktalande safariguider.

Deltagarantal

Min 10, max 16

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Bra att veta

Mycket bekväma bungalows i Ruaha, (se bilder boende), bekvämt stort tält i Hemingwaystil i Mikumi. En natt vid ankomsten på hotell i Dar es Salaam. Del i dubbelrum/tält, alla nätter med egen toa och dusch.

Boende

 • Ruaha River Lodge

  Exklusiva Ruaha River Lodge ligger vackert med fantastiskt läge invid en liten flod som nästan torkar ut under torrperioderna. Men här finns alltid vatten i små pooler och vattensamlingar dit elefanter, antiloper, lejon och fåglar kommer för att dricka bland de badande flodhästarna. Här kan vi fortfarande få uppleva hur det var att åka på safari på Hemingways tid, då man ofta bara möter några få safaribilar under en hel dag. Det som gör Ruaha nationalpark så speciell och artrik är dess många olika slag av miljöer, här finner man de flesta biotoper som finns i de östafrikanska parkerna. Från lodgens terrass ser vi ut över floden, där elefanter, flodhästar och krokodiler släcker törsten, ofta på bekvämt fotoavstånd. Vi bor i bekväma bungalows med veranda ut mot floden. Stort rum med två sängar, soffgrupp samt badrum med toa, dusch och två handfat. Här finns två restauranger, en vid stranden och den andra högt upp, inbyggd i en klippa. På utsiktsterrassen kan du sitta och njuta av solnedgången med en kall öl i handen samtidigt som djuren kommer ned till vattnet för att dricka bland flodhästarna.

Tilläggsresor

 • Tilläggsresa Sol och bad på Lazy Lagoon

  Kombinera din safari med stilla strandliv på en "privat" ö i Zanzibarsundet. Ön heter Ras Luale på swahili, vilket betyder »Lazy Lagoon«. Stämningen är avslappnad och ostörd. Lodgen har mindre pool och en stor veranda är vi kan njuta av en drink i solnedgången.

  LÄS MER om tilläggsresan »

 • Tilläggsresa Sol och bad på Mafia

  Ön Mafia kantas av fantastiska stränder där vi solar, badar och utforskar livet under ytan. Snorka bland korallrev med färggranna clown- och papegojfiskar i Indiska Oceanen. November till mars kan du få se valhajar eller havsköldpaddor på en båttur längs ön.

  LÄS MER om tilläggsresan »

 • Tilläggsresa Sol och bad på Zanzibar

  Kombinera din resa med kryddön Zanzibar för sol och bad, fantastisk snorkling och kulturen i Stone Town. Välj bland olika hotell. 

  LÄS MER  om tilläggsresan »