Översikt

Safari i Katavi - Välbevarad vildmark

Katavi och Ruaha är en resa för dig som söker en riktigt genuin och annorlunda safariupplevelse i en avlägsen del av Tanzania. Med flyg når vi till nationalparker med väldigt gott om djur men samtidigt dit mycket få andra besökare hittar. Resan går att kombinera med sol och bad på en privat ö i Indiska Oceanen, Zanzibar eller Mafia Island med valhaj.

Katavi är en resa för dig som vill uppleva en safari långt bortom allfarvägarna, dit mycket få andra besökare hittar. Som på bilden kan man mäta jättestora krokodiler som Katavi är känt för med bilens längd, den här var visst 5,5 m... Det är morgon och vi kör sakta fram längs floden i öppen Land Rover. Fri sikt åt alla håll och en intensiv närkontakt med djur och natur. Upplevelsen blir extra stark när vi ensamma kan studera en lejonflock vid sitt nyslagna byte eller en av Afrikas största buffelhjordar som drar fram i sakta mak. Det är en alldeles speciell känsla att få uppleva det vilda med alla sinnen, det doftar, hörs och vi bjuds på dramatiska synupplevelser med antiloper, bufflar, lejon och elefanter på nära håll.


Det fjärran okända Katavi - stora slätter och våtmarker Katavi med sina stora träskmarker, floder och slätter omgivna av skogklädda höjder, är Tanzanias tredje största nationalpark efter Ruaha och Serengeti. Det är berömt för sina flertusenhövdade buffelhjordar och täta bestånd av flodhästar och storväxta krokodiler. Vid floden finns en lerig pool där massor av flodhästar tränger ihop sig när vattnet tryter. Här finns även gott om giraffer, sebror, pukuantiloper, eland, större kudu och vattenbockar och även på safari annars så svårfunna skönheter som roan- och sabelantilop. Det rika djurlivet gör att vi på resan får goda chanser att möta lejon, leopard eller gepard. Våtmarkerna och skogarna hyser ett mycket rikt fågelliv med uppemot 400 arter, varav många stora eller färgrannna - ett eldorado för den fågelintresserade.

Vi bor på en bekväm tältcamp med bästa läge Tälten är rymliga och står på stora plattformar med utsikt över slätten och djuren som passerar utanför. Katavi är ca 45 kvadratmil (större än Närke) och ligger långt inne i västra Tanzania, så hit kommer bara få besökare - något för dig som söker en genuin och annorlunda safariupplevelse. Vi tar oss ut morgon och kväll med öppen Land Rover. De kunniga guiderna vet var de bästa djurobservationerna bjuds. På dagen vilar vi upp oss i skuggan på campen omgivna av elefanter - och om vi har tur skymtar vi den märkliga långbenta elefantnäbbmusen som rusar fram i sin labyrint av gångar runt om i gräset.

Ruaha Nationalpark - Storviltssafari i storslagen natur Det är morgon och vi kör sakta fram längs floden i en öppen Land Rover. Fri sikt åt alla håll och en intensiv närkontakt med djur och natur. Vi känner doften av elefant, giraff och kryddiga örter. Upplevelsen blir extra stark när vi i bilen ensamma kan studera en lejonflock vid sitt nyslagna byte. Ruaha, Tanzanias största nationalpark, nästan stor som Belgien. Även här känns det som att vara på safari för länge sedan. Ingen trängsel och mycket storslaget med höga berg, skogar, floder och savanner.Våra förare är skarpögda experter som guidar oss bland flockar med impala, zebra, giraff och tusentals elefanter. Med litet tur ser vi även skönheter som större kudu eller roanantilop. Parken är känd för sina månghövdade lejonflockar, men här finns äve leopard och gepard.

Boende med hög standard mitt på savannen Till Ruaha och katavi kommer vi snabbt och bekvämt med flyg från Dar es Salaam. Först bor vi på Ruaha River Lodge, med fantastiskt läge och hög standard. En av höjdpunkterna, i dubbel bemärkelse, är när vi sitter på den högt belägna utsiktsterrassen och njuter av hur savann, berg och flod skiftar i en mängd färger när solen går ned. Här bor vi fem dagar i en rymlig bungalow med veranda ut mot floden där flodhästar och elefanter passerar revy. Från lodgen åker vi ut på gamedrive både morgon och kväll.

Sol och bad på ö som avslutning Resan kan enkelt förlängas med sol och bad på ön Lazy Lagoon i Indiska oceanen utanför Bagamoyo, Zanzibar eller Mafia Island strxt utanför Selous. Här bjuds vi på goda måltider, ofta med färsk fisk från havet. På dagarna kopplar vi av med att sola, snorkla och promenera längs stränderna, eller följa med på en båttur.

Tema: Tanzania, Safari & naturresa, engelsktalande safariguide

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Tanzanias savanner (torsdagar)

  Flyg från Arlanda på kvällen vid 19-21 tiden, flyg över natten till Addis Abeba.

 • Dag 2 Dar Es Salaam

  Ankomst till Addis Abeba på morgonen, byte av flyg till Dar es Salaam och ankomst vid 14-tiden. Transfer till vårt hotell. 

 • Dag 3 Safari i Ruaha Nationalpark

  Efter frukost transfer till flygplatsen. Flyget avgår normalt vid 10:30 och tar ungefär 1,5-2 tim. till Ruaha. Vi äter lunch på lodgen och flyttar in i våra trevliga bungalow längs med flodstranden. Gamedrive i den spännande och omväxlande parken på kvällen. Middag. Ruaha River Lodge.

 • Dag 4 Safari i Ruaha Nationalpark

  Gamedrives i olika områden, allt efter var djuren befinner sig, men främst längs med floderna. Berg, slätter, skogar och savanner - de många slagen av miljöer gör att det aldrig blir enahanda. Du kan välja mellan att göra utflykter morgon och kväll eller en längre tur med picknicklunch. På kvällen blir det middag och pratstund vid brasan där vi kan lyssna på den afrikanska nattens alla ljud. Kanske hör vi lejonen ryta i fjärran eller ser elefanterna komma ned för att dricka vatten.

 • Dag 5 Ruaha - Katavi (måndag)

  Efter frukost och en game drive till flygplatsen är det dags att fortsätta långt in mot västra Tanzania. Vi flyger vidare i ett par timmar över stora områden av miomboskogar, berg och savanner. Det är långt mellan bosättningarna här. Till slut når vi slätterna, sjöarna och våtmarkerna i Katavi. Här möts vi av våra nya guider som kör oss till vår bekväma camp med utsikt över slätten. här får vi vårat tält, lunch och tillfälle att vila innan det bär av ut på eftermiddagens gamedrive. Åter till campen i skymningen, här kan vi ta igen oss vid brasan innan det är dags för middag. På kvällen somnar vi in till savannens ljud och nattskärrornas märkliga läten.

 • Dag 6-7 Katavis vildmarker

  Vi far runt längs floden morgon och kväll. Längs de stora öppna slätterna och genom miomboskogen för att finna stora buffelhjordar, hitta leoparder och olika antiloper som roan, sabel, puku och topi som är svåra att finna i andra Tanzaniska parker. Mer allmänna är impala, större kudu, hartebeest, giraffer och sebror. Här finns även schakaler, hyenor och servaler.

 • I floden som rinner ut nära campen, finns fullt av storväxta krokodiler som den på bilden vilka överlever torrperioden i grottor i strandbrinken. Katavi är även känt för sin stora flock med flodhäst som tränger ihop sig som sillar vid torka i en stor dypöl vid floden. På dagarna vilar vi upp och kan spana efter gamar och örnar i skyn. Efter safarin blir det brasa på kvällen där vi kan lyssna efter lejon och nattskärror efter middagen. Genuin vildmarkskänsla och vida vyer.

 • Dag 8 Katavi via Ruaha till Dar es Salaam

  Safari i Katavi på morgonen eller sista safaritur längs floden på väg till flygplatsen. Flyg via Ruaha och Selous till Dar es Salaam 10-16 -tiden. Därefter blir det transfer till internationella flygplatsen.

  Den som vill förlänga resan kan komma direkt till Lazy Lagoon island, Zanzibar eller Mafia Island denna dag istället.

  Annars blir det flyg hem från Dar es Salam till Addis Abeba på kvällen. Längre uppehåll för byte av flyg i Addis Abeba. Nattflyg till Arlanda.

 • Dag 9 Hemkomst

  Åter på Arlanda på morgonen vid 7-9 -tiden

 • Observera

  Resan måste starta på torsdagar enligt detta program, då det bara finns flyg till Katavi på måndagar och torsdagar, men om man flyger dit på en torsdag tillkommer ett dygn i Katavi.

Resans höjdpunkter

 • Safari med mycket få turister, för dig med höga krav. Det fjärran Katavi beöks bara av några få hundra turister per år. Även Ruaha har mycket, mycket få besökare jämfört med de mer kända nationalparkerna i norra Tanzania.
 • Game drive för oss själva, i öppen Land Rover med soltak, ofta möter man bara några få safarifordon per dag - fina vildmarksupplevelser.
 • Mängder av storvilt på alla safarins dagar och många andra djur som är svårfunna i de mer kända parkerna. Katavis tusenhövdade buffelhjordar, Ruahas elefanter och många lejon.
 • Det imponerande fågellivet med mer än 400 arter. Fullt av färggranna, stora eller spektakulära fåglar även för den som inte är specialintresserad..
 • Möjligheten att kombinera med sol och bad vid Indiska oceanen, på en egen liten ö, Zanzibar eller Mafia Island.

Karta

Resfakta

Reslängd 9 dagar
Avreseort Stockholm, Göteborg, Köpenhamn
Avresor Dagligen, jun - feb
Pris Från 51 900 kr, barnrabatt finns
Enkelrumstillägg 6 000 kr
Detaljerade priser

Del i dubbelrum 51 900 kr. Tillägg flyg 15 jun - 15 aug samt 15 dec - 5 jan: 2 000 kr

Barnpris

42 900 kr,  för 1-2 barn 7-15 år som delar med två vuxna. Tillägg flyg högsäsong 15 jun - 15 aug samt 15 dec - 5 jan: 2 000 kr

I priset ingår
 • Flyg från Stockholm till Dar es-Salaam inkl. skatter
 • Inrikesflyg t/r Ruaha och Katavi National Park
 • Klimatkompensation för alla flygresor
 • Safari i Ruaha och Katavi National Park
 • Alla lokala transporter i safarifordon
 • Engelsktalande guider/chaufförer
 • Helpension i Ruaha och Katavi
 • En natt på hotell i Dar es-Salaam med frukost 
 • Samtliga transporter
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Visum, drycker (mineralvatten ingår dock i bilarna på safari), dricks

Anslutningsort

Köpenhamn eller Göteborg mot tillägg p.g.a. annat flygbolag.

Information om avresor

En gång i veckan jun - feb, utresa torsdagar med Ethiopian Airlines

Resplan

Dag 1. Mot Tanzanias savanner (torsdagar)
Dag 2. Dar Es Salaam
Dag 3. Safari i Ruaha Nationalpark
Dag 4. Safari i Ruaha Nationalpark
Dag 5. Ruaha - Katavi (måndag)
Dag 6-7. Katavis vida vildmarker
Dag 8. Katavi via Ruaha til Dar es Salaam
Dag 9. Hemkomst

Klimat

Bästa säsong: Det är torrtid i södra Tanzania från juni-november in i december, i mars till maj regnar det mer intensivt vilket gör att djuren då är mer utspridda.
I Katavi finns risk att det här och var blir svårframkomligt från slutet december -jan-februari vid regn, men fortfarande gott om djur.

Visum

Information om visum på ditt resmål får du genom att ringa till respektive lands ambassad/konsulat. Se vidare information i ditt första utskick från Äventyrsresor.

Resans karaktär

Vi bor bekvämt och färdas i välskötta safarifordon. Safarin innebär normalt inga längre transporter då vi bor med bra läge längs floden i både Ruaha och Katavi. Ruaha är inte besvärande varmt på dagarna och nätterna är svala då vi rör oss på 800 meters höjd. Varmt på dagen i Katavi. Vid Indiska oceanen är det varmt och fuktigt hela året, men oftast en behaglig sjöbris. Safariturerna i öppen Land Rover leds av kunniga och erfarna engelsktalande safariguider.

Deltagarantal

Min 2, max 10, Normalt reser du i en jeep med max 4-6 personer under safarin, men i Katavi blir det ofta inga andra att dela bilen med.

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor. Utöver att minska vårt klimatavtryck bidrar vi samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »

Boende

 • Ruaha River Lodge

  Exklusiva Ruaha River Lodge ligger vackert med fantastiskt läge invid en liten flod som ibland torkar ut. Men här finns alltid vatten i små pooler och vattensamlingar dit elefanter, antiloper, lejon och fåglar kommer för att dricka bland de badande flodhästarna. Här kan vi fortfarande få uppleva hur det var att åka på safari på Hemingways tid, då man ofta bara möter några få safaribilar på en hel dags turer. Det som gör Ruaha nationalpark så speciell och artrik är dess många olika slag av miljöer, här finner man de flesta biotoper som finns i de östafrikanska parkerna. Från lodgens terrass ser vi ut över floden, där elefanter, flodhästar och krokodiler släcker törsten, ofta på bekvämt fotoavstånd.

  Finns på hotellet

  Bekväma bungalows med veranda ut mot floden. Stort rum med två sängar, soffgrupp samt badrum med toa, dusch och två handfat. Här finns två restauranger, en vid stranden och den andra högt upp, inbyggd i en klippa. Här kan du sitta på utsiktsterrassen och njuta av solnedgången med en kall öl i handen. Samtidigt som djuren kommer ned till vattnet för att dricka bland flodhästarna.

 • Katavi Wildlife Camp

  Katavi Wildlife Camp

  Katavi Wildlife Camp ligger med den stora slätten och kärrmarken framför och med skog bakom nära vattendraget med flodhästar i parken. Bekvämt boende med bästa läge invid savannen i Katavi National Park med bra sikt åt olika håll. Servering med utsikt över savannen och bergen i fjärran. Här äter vi våra måltider under ackompanjemang av savannens olika ljud.


  Finns på hotellet

  Stora bekväma tält, med sängar, fåtöljer, bord, egen toa och dusch. Tälten står på en omgivande terass av trä och har ett halmtak för skugga över tälten. Från terssen kan du ofta se storvilt ute på den omgivande savannen.

  Finns på rummet

  El via generator 3-4 timmar per kväll.

Tilläggsresor

 • Tilläggsresa Sol och bad på Mafia

  Ön Mafia kantas av fantastiska stränder där vi solar, badar och utforskar livet under ytan. Snorka bland korallrev med färggranna clown- och papegojfiskar i Indiska Oceanen. November till mars kan du få se valhajar eller havsköldpaddor på en båttur längs ön. Mer om tilläggsresan »

 • Tilläggsresa Sol och bad på Zanzibar

  Kombinera din resa med kryddön Zanzibar för sol och bad, fantastisk snorkling och kulturen i Stone Town. Välj bland olika hotell. Mer om tilläggsresan »

 • Tilläggsresa Sol och bad på Lazy Lagoon

  Kombinera din safari med stilla strandliv på en "privat" ö i Zanzibarsundet. Ön heter Ras Luale på swahili, vilket betyder »Lazy Lagoon«. Stämningen är avslappnad och ostörd. Lodgen har mindre pool och en stor veranda är vi kan njuta av en drink i solnedgången. Mer om tilläggsresan »