Översikt

Julresa - Ruaha och Lazy Lagoon

Upplev Tanzanias största och vackraste nationalpark Ruaha. En safari i öppna jeepar som bjuder på massor av storvilt - men få andra besökare. Här möter vi fullt av elefanter, zebror, lejonfamiljer, antiloper och flodhästar på nära håll. Mitt ute på savannen bor vi på Ruaha River Lodge med fantastiskt läge och hög standard. Vi avslutar resan med sol och bad på Lazy Lagoon. Just denna resa är en av våra mest uppskattade safariresor genom åren.

Närkontakt med djur men få andra turister
Möt lejon, elefanter, flodhästar, giraffer och antiloper på en exklusiv safari till Ruaha National Park, Tanzanias största nationalpark, stor som Belgien. Här upplever vi en intensiv närkontakt med djur och natur, men möter mycket få andra turister. Vi är långt från de vanliga turiststråken – det känns nästan som en safari för länge sedan.

Safari som på Hemingways tid
I Ruaha bor vi i bekväma bungalows invid flodstranden dit många djur söker sig för att dricka. Vi åker på ”game drive” i öppna safarifordon med våra skarpögda guider morgon och kväll. 

Sol och bad på "privat" ö som avslutning
Resan avslutas med sol och bad på Lazy Lagoon Island, en liten ”privat” ö utanför kusten till Bagamoyo i Zanzibarsundet. På ön finns tolv bekväma bungalower samt restaurang, bar och reception. Här kan vi bada, snorkla, njuta av god mat eller vandra längs stränderna och bjuds på goda måltider, ofta med färsk fisk direkt från havet. Eller så vilar du bara ut i "hängmattan" framför din bungalow som är inredd i swahilistil.

Naturnära boende med genomgående hög standard
Vi bor på lodger med hög standard. Ruaha River Lodge samt på Lazy Lagoon Island Lodge i Indiska Oceanen samt på ett centralt beläget hotell i Dar es Salaam vid ankomsten. Från Dar es Salaam reser vi med "safariflyg" och landar "mitt i vildmarken" i Ruaha. Sen fortsätter vi med flyg till en liten flygplats nära ön Lazy Lagoon. Transport till och från ön sker i båt och tillbakaresan till Dar es Salaam sker till slut med minibuss.

Du säkrar viltreservatens framtid. Att besöka de stora viltreservaten i Tanzania är den bästa garantin för att djurlivet ska bestå i framtiden. Safarin ger inkomster till parkerna för underhåll och bevakning, samt arbetstillfällen åt lokalbefolkningen, vilket minskar risken för att parkerna exploateras för andra ändamål.

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Tanzania

  Flyg från Arlanda med Qatar Airways 21-tiden till Doha 6 nästa morgon. Mat ombord på flyget. Det går ev även att ansluta från Köpenhamn för de som bor i södra Sverige. Byte av flyg till Dar es Salaam nästa morgon. Total flygtid beräknad till knappt 12 timmar. 

 • Dag 2 Dar es Salaam

  Ankomst till Doha vid 6-tiden, nytt flyg mot Dar es Salaam på morgonen. Ankomst till Dar es Salaam vid 14-tiden lokal tid. (2-3 tim före svenk tid). Här välkomnas vi av vår lokala arrangör i ankomsthallen. Transfer till vårt bekväma hotell Southern Sun i centrala Dar es Salaam. När vi fått våra rum och allt är på plats kan de som vill ge sig ut på stan. Hotellet ligger intill en vacker park där även den botaniska trädgården finns. Här kan vi bekanta oss med staden och se på vardagslivet. De som vill kan stanna kvar och ta ett dopp i den stora utomhuspoolen. Middag på hotellet. (M)

 • Dag 3 Mot Ruaha National Park

  Frukost innan det är dags att åka till flygplatsen och flyga till Ruaha. Vi kliver ombord med våra erfarna bush pilots. Flygtid 1,5 timme. Vi landar på en liten flygplats mitt i vildmarken. Många djur redan på vägen till till Ruha River Lodge. Välkomnande, därefter flyttar in i vår trevliga bungalow längs stranden till Ruahafloden. Lunch och sen blir det gamedrive i parken på eftermiddagen till kvällen. Middag. Övernattning på Ruaha River Lodge i stor bungalow.

 • Dag 4-6 Safari i Ruaha Nationalpark

  Gamedrives i olika områden, allt efter var djuren befinner sig, men främst längs med Ruahafloden och dess olika biflöden. Ruaha är mycket omväxlande och vackert, alla olika slags miljöer gör att det aldrig blir enahanda. Vi kan välja mellan att göra utflykter morgon och kväll eller en heldagstur med picknicklunch en dag, för att komma längre bort och se nya marker. På kvällarna blir det middag och pratstund vid brasan där Mattias berättar om savannens stora djur medans vi kan lyssna på den afrikanska nattens alla ljud. Kanske hör vi lejon ryta i fjärran.  I floden nedanför håller en grupp frustande flodhästar till, och på den höga klippan med restaurangen finns fullt av små orädda klippgrävlingar. Här kan man sitta och njuta av en strålande utsikt medans man får en kopp med afternoon tea och kakor, eller en kall öl. Ruaha River Lodge.

 • Dag 7 Ruaha till Lazy Lagoon Island

  Kort safaritur i Ruaha på morgonen, eller så tar vi den på vägen till flygplatsen. Därefter flyg ca 1,5-2 tim på em till en liten flygplats utanför Bagamoyo, den ligger nära ön Lazy Lagon. Här tar vi farväl av våra guider i Ruaha. Vi hämtas på flygplatsen av öns personal den korta biten ned till stranden och fortsätter med en kort båttur ut till ön. Därefter hinner vi kanske bada i det turkosa havet efter lunchen och att vi fått våra rum. Tid för sol och avkoppling. Lazy Lagoon Island Lodge. 

 • Dag 8-10 Sol och bad på Lazy Lagoon

  Njut av öns alla möjligheter att bada, snorkla och vandra längs stränderna. Det finns även en liten saltvattenpool. Eller gör en utflykt till Kaole Ruins och den gamla kulturstaden Bagamoyo med Livingstone-monumentet och slavhandelsmuseet. God mat med mycket frukt och fisk från havet. Här på ön är det lugnt. Det finns bara 12 bungalower, en restaurang och reception, samt en bar med vacker utsikt. Lazy Lagoon Island Lodge.

 • Dag 11 Strandliv och hemresa

  Passa på att ta ett sista dopp och njut av lugnet. Efter lunch är det dags för återfärd med båt till stranden och sen med buss ett par timmar till storstadens brus i Dar es Salaam. Incheckning och sen blir det flyg med bekväma Qatar Ariways. Flyget avgår vid 17:30-tiden, men vi bör checka in tre timmar före avgång. Flyg mot Doha dit vi anländer kring midnatt,  middag ombord. Nytt flyg vidare mot Sverige vid 01:30-tiden på natten. 

 • Dag 12 Hemkomst

  Åter på Arlanda på morgonen. Obs! Flygtiderna kan komma att ändras.

 • Obs!

  Smärre omkastningar i programmets innehåll kan komma att ske, av oförutsedda anledningar, eller för att ge bästa behållning av resan. T.ex. kan flygtider komma att ändras fram till avresa.

Resans höjdpunkter

 • Safari med mycket få turister, för dig med höga krav på ostörd natur.
 • Game drive för oss själva, i öppen jeep med soltak, "näranaturenkänsla"
 • Mängder av storvilt på alla safarins dagar och många sorters djur som är svårfunna i de mer kända parkerna
 • Avslutningen med sol och bad vid Indiska oceanen

Karta

Resfakta

Reslängd 12 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 22 dec - 2 jan
Pris Från 49 800 kr
Enkelrumstillägg På förfrågan
Barnpris

36 800 kr för barn upp till 12 år som delar rum med 2 vuxna
39 800 kr för barn 12-14 år som delar rum med 2 vuxna

Max 2 barn i varje rum

I priset ingår
 • Flyg från Stockholm till Dar es Salaam, inkl. skatter
 • Klimatkompensation för alla flygresor
 • Lokala engelsktalande safariguider i bilarna
 • Bekvämt med flyg till Ruaha NP och åter till Lazy Lagon
 • Alla lokala tranporter i öppna safarifordon
 • Transfers från ön till Dar es Salaam med minibuss
 • Helpension
 • Klimatkompensation för alla flyg
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Visum, drycker (mineralvatten ingår dock på safarin och ön), dricks

Information om avresor

22 dec - 2 jan 2019/20

Resplan

Dag 1. Mot Tanzania
Dag 2. Dar es Salaam, vila vid stranden
Dag 3. Mot Ruaha National Park, safari
Dag 4-6. Safari i Ruaha National Park
Dag 7. Safari i Ruaha vidare till Lazy Lagoon  
Dag 8-10. Sol och bad på Lazy Lagoon
Dag 11. Morgondopp och hemresa
Dag 12. Hemkomst

Visum

Information om visum på ditt resmål får du genom att ringa till respektive lands ambassad/konsulat. Se vidare information i ditt första utskick från Äventyrsresor.

Resans karaktär

Vi bor bekvämt och färdas i välskötta safarifordon. Safarin innebär normalt inga längre transporter då vi bor med bra läge  vid floden i Ruaha. Det är inte besvärande varmt på dagarna och nätterna är svala då vi rör oss på 800-900 meters höjd. Vid Indiska oceanen är det varmt och fuktigt hela året. Ön svalkas dock oftast av en behaglig sjöbris. På Lazy Lagoon går det bra att bada även vid lågvatten. Safariturerna i öppen Land Rover leds av kunniga och erfarna engelsktalande safariguider.

Deltagarantal

Min 10 - max 16

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor. Utöver att minska vårt klimatavtryck bidrar vi samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »

Boende

 • Ruaha River Lodge

  Exklusiva Ruaha River Lodge ligger vackert med fantastiskt läge invid en liten flod som ibland torkar ut. Men här finns alltid vatten i små pooler och vattensamlingar dit elefanter, antiloper, lejon och fåglar kommer för att dricka bland de badande flodhästarna. Här kan vi fortfarande få uppleva hur det var att åka på safari på Hemingways tid, då man ofta bara möter några få safaribilar på en hel dags turer. Det som gör Ruaha nationalpark så speciell och artrik är dess många olika slag av miljöer, här finner man de flesta biotoper som finns i de östafrikanska parkerna. Från lodgens terrass ser vi ut över floden, där elefanter, flodhästar och krokodiler släcker törsten, ofta på bekvämt fotoavstånd. Vi bor i bekväma bungalows med veranda ut mot floden. Stort rum med två sängar, soffgrupp samt badrum med toa, dusch och två handfat. Här finns två restauranger, en vid stranden och den andra högt upp, inbyggd i en klippa.Från utsiktsterrassen kan du sitta och njuta av solnedgången med en kall öl i handen samtidigt som djuren kommer ned till vattnet för att dricka bland flodhästarna.

 • Lazy Lagoon Lodge

  Lazy Lagoon Island Lodge ligger på ön Lazy Lagoon strax utanför Tanzanias fastland. Här kan vi se solen gå upp över havet mot Zanzibar i öster och ned över Bagamoyos palmklädda stränder i väster. Ön heter Ras Luale på swahili, vilket betyder just lazy lagoon. Lodgen vi bor på är den enda på ön. Här har vi alltså möjlighet att njuta av utmärkt mat, och strandliv på öns sandstränder. På hotellet finns rymliga bungalows som svalkas av brisen, därav att vi klarar oss utan a/c. El finns en stund på kvällen. Rum med en tvådelad säng nedtill. Myggnät finns. På övervåningen finns två extrabäddar. Rymligt badrum. Bar och restaurang som serverar mycket maträtter med fisk direkt ur havet. Helpension. Trevlig bar med veranda i kvällssol, där man kan ta en kopp te eller få en drink serverad. Det går att bada även vid lågvatten och det finns även en mindre saltvattenspool.

Inspiration

Äventyrsresors film från Ruaha Nationalpark