Översikt

Den magiska savannen med SvD accent

Följ med till Tanzania och upplev världens mest berömda savanner. I samarbete med Svenska Dagbladet Accent har vi tagit fram denna unika i safariupplevelse. Under inte mindre en nio dagar på plats besöker vi Serengeti, Ngororngoro och Tarangire. Här upplever du det mesta, av det bästa, av viltskådning i Afrika. Vi bor på klassiska camper mitt ute i naturen och avrundar med två nätter på en verkligen magnifik lodge, belägen direkt på Norongoros kraterkant. Under resan får du också ta del av vardagen för de människor som bor runt parkerna, genom möten med parkvakter, massajer och andra verksamma på plats. Vi gör också ett besök på en skola som utbildar nästa generations verksamma inom turistindustrin. Turismen är en mycket viktig näring i Tanzania och genom denna typ av resor skapar vi förutsättningar för en långsiktig och hållbar utveckling av den lokala turistindustrin.

Serengeti är ett paradis för gräsätande djur och ingen annanstans kan man möta lika stora hjordar av gnu, zebra och Thomsongasell - totalt utgör de ett par miljoner djur. De följer regnen och gräset i en stor årscykel och följs i sin tur av rovdjuren på sin vandring. Vi kommer också att träffa på elefanter, bufflar, giraffer, strutsar och många slags gaseller, både stora och små.

Vi besöker även den vackra och elefantrika Tarangireparken och får ta oss ner i den mäktiga Ngoro Ngorokratern. Hela kratern är ca 15-20 km bred. Den brukar kallas ett av världens naturliga underverk och är upptagen på Unescos lista över världsarv. Här nere på ca 260 kvadratkilometer vistas närmare 20 000 stora djur, som elefanter, noshörningar, bufflar, flodhästar, gnuer och en hel rad olika antiloparter.

Vår färdledare på resan är Hasse Berglund. Hasse är biolog med flora och fauna som specialitet, och arbetar för att öka kunskapen om hållbar turism. Hasse har arbetat internationellt på Världsnaturfonden WWF i flera år, och arbetar idag på Naturvårdsverket. Han har lett många resor till såväl Afrika och Asien som Latinamerika. Han har lett resor sedan 1979, och arbetar för att naturturismen ska öka, och vara ett aktivt sätt att möjliggöra satsningar för att skydda viktiga naturområden. 

Med din resa bidrar du till att säkra viltreservatens framtid. Att besöka de stora viltreservaten i Tanzania är den bästa garantin för att djurlivet ska bestå i framtiden. Safarin ger inkomster till parkerna för underhåll och bevakning, samt arbetstillfällen åt lokalbefolkningen, vilket minskar risken för att parkerna exploateras för andra ändamål. Våra besök hos lokalbefolkningen bidrar direkt till deras inkomster och säkrar arbetstillfällen.

Boka din resa

2023-02-28 2023-03-09 59 500 kr Qatar Airways Stockholm, Arlanda 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Avresa

  Flyg med Qatar Airways. Avresa från Stockholm eller Köpenhamn

 • Dag 2 Lugn dag på lodgen

  Ankomst till Kilimanjaro Airport efter byte i Doha. Vi anländer på morgonen och välkomnas av vår lokale guide som tar oss till sluttningen på vulkanen Mt Meru och dess nationalpark. Här bor vi på African View Lodge, en mindre lodge i gröna omgivningar med skog och kaffeplantager. Vi bor i små bungalows och här finns restaurang, bar och pool. Passa på slappna va efter resan och sitta i trädgården för att njuta av djur och natur i omgivningarna. (se presentation av lodgen nedan). Efter lunch samlas vi för en kotrare vandring i närområdet. Middag intas på lodgen. 

 • Dag 3 Vandringssafari och skolbesök

  Efter frukost blir beger vi oss ut på vandringssafari. När man vandrar blir fokus på det lilla, saker vi lätt missar när vi färdas med bil - smådjur, ödlor, växter och mycket annat som är minst lika fascinerande som det stora vilt som man normalt förknippar savannen med. Vandringen rundas av med en lunch i det fria – här dukas det upp till en riktig ”bush lunch” En upplevelse i sig att sitta och njuta av maten omgiven av den magiska naturen runt oss.

  På eftermiddagen skiftar vi fokus och besöker en skola som är inriktad på att utbilda nästa generations turistproffs. Turismen är en av Tanzanias viktigaste industrier och behovet av välutbildade personer på alla nivåer är stort. Här få vi en tydlig upplevelse av hur turismen skapar förändring till det bättre för barn och ungdomar som växer upp runt de stora nationalparkerna.

 • Dag 4 Tarangire National Park

  Efter frukost färdas vi genom den livliga staden Arusha och vidare över savannerna till Tarangire National Park. Väl inne i parken möter vi ett kuperat landskap där vi omges av stora märkliga baobabträd. Det finns en hel del elefanter här vilket syns på träden som de har brutit ned för att äta blad och grenar. Även här finns en gnumigration, många olika antiloper och gott om giraff. Lejonen håller sig en bit bort, men med lite tur kanske vi får syn på ett. Vi äter vår medhavda lunch i parken och senare på eftermiddagen inkvarterar vi oss på Tarangire View Camp.

 • Dag 5 Vidare till Serengeti

  Idag färdas vi längs Ngorongoro med utsikt över kratern, vidare över de stora vida slätterna i Serengeti. Målet är Seroneradalen och dess viltrika kärnområde. Vi äter medhavd lunch efter vägen. Man kan lätt förstå varför detta är ett av världens mest kända naturområden, överallt kring oss ser vi större eller mindre grupper av savannens vilt. Det blir allt större grupper och flockar ju längre in vi kommer. Vi stannar där guiden upptäcker något extra spännande. Kikare och kameror kommer till flitigt användande här. Vi anländer till Serengeti View Camp på sena eftermiddagen och tillbringar tre nätter här.

 • Serengetis vilt

  Serengeti är ett veritabelt paradis för gräsätande djur. Ingen annanstans kan man möta lika stora hjordar av gnu, zebra och Thomsongasell, som här - totalt utgör de ett par miljoner djur. De är ständig i rörelse när de följer regnen och därmed gräset, i en stor årscykel. På sin vandring följs de i sin tur av lejon och hyenor på sin vandring. Men parken är även tillhåll för mängder av andra djur och vi kommer att träffa på elefanter, bufflar, giraffer, strutsar och många slags gaseller, både stora och små. Hittar vi en gepard eller flock med lejon så kan vi komma väldigt när utan att störa, då de inte ser våra fordon som något hot.

 • Dag 6 - 7 På spaning efter vilt

  I vår camp kommer vi snabbt in i den dagliga rutinen, efter tidig frukost bär det av ut på safari. Beroende på var djuren väntas att uppehålla sig väljer vi att komma tillbaka på lunchen eller att ta med lunchpaket för att kunna åka lite längre bort. Vi hoppas få se stora flockar på ibland flera tusen betande gnuer, Thomson gaseller och zebraflockar. Här finns allt från små dik-dikantiloper, till jättestora elandantiloper. Giraffer betar av träden och bufflar blänger surt på sin omgivning. Längs floden brukar guiderna kunna hitta en sovande leopard i nån trädkrona och lejon finns det ibland gott om. Gepard och ibland även servalkatt tillhör också det vi kan hitta. Gamarna brukar visa var rovdjuren har slagit sitt byte. På kvällen blir det skönt att få vila ut på campen och njuta av stjärnhimlen, och lyssna till savannens alla djur. Efter middagen kan vi sitta vid brasan och bara njuta av alla ljud, är det lejon som ryter, gnuer som säger gnuhh eller hyenor som skrattar och ylar. Allt hörs genom tältduken på våra stora Hemingwaytält, vilka har egen dusch och toalett.

   

 • Dag 8 Till Ngorongoro

  Tidig frukost på savannen. Sen blir det en gamedrive genom Serengeti och vidare mot Ngorongoro. Längs vägen kan vi se giraffer som betar av akaciorna, strutsar som ser ned på oss eller kanske geparder på jakt. Ingen safaridag är den andra lik. Medhavd lunch efter vägen. På eftermiddagen når vi kanten av Ngorongorokratern där vi lämnar våra fordon för en spektakulär vandring längs kraterns kant. Här uppe får vi ett fågelperspektiv över detta unika område som vi ska besöka under morgondagen. Ngorongoro kratern räknas som ett världens naturliga underveka och det är lätt att förstå varför. Nere på dess botten finns en värld för sig där vi kan stöta på en stor mängd olika arter inklusive noshörning. Efter vandringen fortsätter vi till Serena Ngorongoro Lodge som blir vårt hem för de närmsta dagarna.

 • Dag 9 Ngorongoro

  Efter frukust tar vi plats i bilarna som tar oss ned längs en serpentinväg med magnifik utsikt. Väl nere befinner vi oss i ett ca 260 kvadratkilometer stort område, med ca 15-20000 stora djur, allt från elefanter, noshörningar, bufflar och flodhästar till gnuer och antiloper i mängder. Har vi tur får vi se någon av de ca tjugo svarta (spets-) noshörningar som lever här, den enda platsen där de kan ses i Tanzania. När det börjar lida mot kväll är det dags att ta oss upp ur kratern och återvända till Serena Lodge och en härlig måltid som får avsluta vaåra upplevelser i detta magiska område.

 • Dag 10 Hemresa eller mot Zanzibar

  Frukost och tillfälle att vandra runt lodgens trädgård med vackra fåglar, växter och en vidunderlig utsikt. Det finns pool på lodgen. Innan vi skall åka hem på eftermiddagen får vi även en sista chans att lära oss något då vi får följa med en massaiguide på bushwalk. Vi lär oss om växler och medicinalväxter och vad man kan ta tillvara av naturen. Vi får även veta mer om massaiernas kultur och dagliga liv.

  Sedan transfer vidare till Kilimanjaro airport och flyg hem på sen eftermiddag, eller vidare till Zanzibar för den som vill lägga till några dagars sol och bad. För den som flyger till Zanzibar avgår flyget från närbelägna Arusha airport.

 • Dag 11 Hemkomst

  Ankomst Arlanda tidigt på morgonen

Resans höjdpunkter

 • * En safari i liten grupp med svensk guide, 10-13 deltagare, max 7 deltagare per bil.
 • *Safarin i Serengeti, Ngorongoro och Tarangire – alla berömda safariparker och världens viltrikaste savanner
 • *Vistelsen och boendet på bekväma lodger och camper med fantastiska lägen
 • *Möt storvilt på nära håll, i stora mängder.
 • *Den kunniga svenske färdledaren och lokala guiderna

Karta

Resfakta

Reslängd 11 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 28/2
Pris Från 59 500 kr
Enkelrumstillägg 4400 kr
I priset ingår
 • Flygresa från Stockholm till Kilimanjaro Airport inkl. skatter
 • Klimatkompensation för alla flygresor
 • Helpension
 • Safariflyg en väg från Serengeti till Arusha
 • Safari i Serengeti, Ngorongoro och Lake Manyara
 • Liten grupp om 10 - 13 deltagare
 • Vi färdas med specialbyggd fyrhjulsdriven Land Cruiser med stor taklucka
 • Alla har fönsterplats och tillgång till mineralvatten
 • Nationalparksavgifter som bidrar till att bevara och skydda hotade naturmiljöer och djurarter
 • Svensk färdledare Hasse Berglund med på resan
 • Erfarna engelsktalande chaufförer/guider
 • Förträff med bildvisning
I priset ingår ej

Visum, alkoholhaltiga drycker och dricks

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan.

Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett fornulär så återkommer vi med ett reseförslag.

Tillägg
Tilläggsresa Zanzibar inkl inrikesflyg och transfers 9500 kr
Önskar flyg från annan ort (pris på förfrågan) 0 kr
Resplan

Dag 1. Avresa mot Tanzania
Dag 2. Ankomst mitt på morgonen. Avkoppling på African View Lodge
Dag 3. Arusha Nationalpark med vandringssafari.  African View Lodge
Dag 4. Safari i Tarangire.  Tarangire View camp
Dag 5. Till Serengeti och safari.  Serengeti View camp
Dag 6. Safari i Serengeti. Serengeti View camp
Dag 7. Safari i Serengeti. Serengeti View camp
Dag 8. Serengeti, kratervandring Ngorongoro. Ngorongoro Serena Lodge
Dag 9. Safari Ngorongoro kraftern.
Dag 10. Fri förmiddag. Hemresa eller vidare till Zanzibar 
Dag 11. Hemkomst 

Boende

8 nätter på lodger och camper varav 2 nätter på lodge utanför Arusha, 1 natt i Tarangire, 3 nätter i Serengeti och 2 nätter på Serena lodge NgoroNgoro 

Resesätt Qatar Airways
Visum

Information om visum på ditt resmål får du genom att ringa till Tanzanias ambassad eller besöka deras hemsida. Visum söks enklast innan avresa, kostnad 50 usd. Se vidare information i ditt första utskick från Äventyrsresor.

Det är varje resenärs ansvar att ha med sig pass som är giltigt enligt de regler som gäller för landet. I de fall visum erfordras anges detta i respektive resas resfakta. Om du inte har svenskt medborgarskap kan andra visumregler gälla. Var vänlig informera oss vid bokningstillfället. Det är viktigt att ditt namn i passet och dess stavning i din bokningsbekräftelse och visumansökan helt överensstämmer med ditt pass. Vid sen ändring kan det tillkomma en ändringsavgift. Om du behöver visumservice, kan du ta kontakt med Alla Visum

Deltagarantal

Min 8 max 13 personer

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Bra att veta

Logi i dubbelrum på mycket bekväma lodger och tältcamper med säng, lakan, handduk och privat toa/dusch.

Boende

 • African View Lodge

  African View Lodge ligger i ett av Tanzanias bästa kaffeodlingsområden i utkanten av Arusha National Park. Utsikt över Mt Meru. Här kan man besöka byn intill för att bekanta sig med vardagslivet. Här serveras frukost, samt lunch- och middag. Vi bor i rymliga små stugor som alla omringar den tropiska trädgården. Lodgen har en pool och i restaruangen äter vi frukost och middag. Det finns även en bar.

 • Serengeti View Camp

  Bekväma tältcamps mitt i Serengeti, med säng, lakan, handduk och egen toa/dusch. Stora tält med egen liten veranda med stolar och bord. Det finns tält anpassade för familjer. Restaurangtält som serverar frukost, lunch och middagsbuffe. Det finns 2 camper, en i norra och en i södra Serengeti.

 • Ngorongoro Serena Lodge

  Beläget direkt på kanten av Ngorongorkratern erbjuder denna förstklassiga lodge erbjuder en upplevelse utöver det vanliga. Lodgen är byggd så den verkar huggen direkt ur klippan den ligger på. Dess terrass blir en naturlig mötesplats efter dagens upplevelser.

  Rummen är mycket bekväma och har balkong med magnifik utsikt över kratern nedanför. 

  Lodgen har också en mycket trevlig restaurang, uppförd i klassisk lokal stil och som erbjuder ett stort utbud, tillverkat av lokala råvaror.

 • Tarangire View Camp

  Bekväm tältcamp i utkanten av tarangire National Park, med säng, lakan, handduk och egen toa/dusch. Stora tält med egen liten veranda med stolar och bord. Det finns tält anpassade för familjer. Restaurangtält som serverar frukost, lunch och middagsbuffe. 

Tilläggsresor

 • Tilläggsresa Sol och bad Zanzibar i anslutning till safari i Tanzania

  Kombinera din resa med kryddön Zanzibar för sol och bad, fantastisk snorkling och kulturen i Stone Town. Välj bland olika hotell.

  LÄS MER om tilläggsresan »