Översikt

Big Six - Klassisk safari i Tanzania med valhajarnas Mafia Island

Unik storviltsafari till Serengeti, Ngorongoro, Lake Manyara- och Tarangireparkerna för att uppleva savannens rika djurliv på nära håll. Resan avslutas med valhajsskådning - på den palmklädda ön Mafia i Indiska Oceanen, varvat med sol och bad på vita stränder. En äventyrlig safari med fyrhjulsdriven Land Rover, svensk färdledare och liten grupp - för bästa möjliga safariupplevelse. Vi färdas en annorlunda rutt som tar vi oss upp till norra Serengeti via höga vulkaner, Lake Natrons sodatäckta stränder och små massajbyar. Vi får sen uppleva alla Serengetis mångfacetterade landskap, från den gröna norra delen till de torra slätterna och Ngorongoro i sydost. Här får vi se och fotografera savanndjuren på nära håll. Goda chanser att få möta "The Big five". Resan går den tid då gnu och sebra just har fött ungar i hundratusental, en dramatisk tid då de stora rovdjuren har gott om lättfångade byten. Safarin börjar med besök i Lake Manyara och avslutas med den magnifika Ngorongorokratern, världens största obrutna caldera och baobabträdens Tarangire - alla de klassiska safariparkerna i norra Tanzania. Vi avslutar resan på ön Mafia med sol och bad och vita korallsandsstränder. Här återstår en av resans höjdpunkter- en båtfärd bland valhajar i det marina reservatet. En unik chans att få se havens fredliga bjässe på nära håll - resans "Big Six".

Vår kunnige guide Gustaf Strömberg känner djuren och dras vanor väl. Han bor i landet och talar även swahili flytande. På kvällarna kan Gustaf berätta mer om dagens upplevelser vid lägerelden. Vad gjorde störst intryck? Giraffen som tittade ned genom takluckan, flodhästarnas högljudda gnägganden, de loja lejonen eller elefanten som försökte skrämmas med viftande öron och sparkandet i sanden ?

Safari i en liten grupp med bara tio-tolv deltagare och två safarifordon. Vi tar oss in i Serengeti via en spännande och annorlunda rutt, och slipper därför färdas in och ut på samma väg. På denna safari har vi där det går, valt små och personliga camper i vildmarken, några med bara sex eller tio tält. Här serveras goda middagar på kvällarna och vi övernattar i stora rymliga Hemingwaytält med bäddade sängar, möbler samt egen dusch och toa. Första natten bor vi på en bekväm lodge med strålande utsikt över Lake Manyara. På Mafia bor vi i bekväma bungalower nära stranden.

Det är lätt att bli tagen av en safari och landskapen vi passerar: de storslagna slätterna, vulkaner som Ngorongoro och Ol Doniyo Lengai eller Rift Valleys mäktiga stup. Besöket i Olduvaiklyftan, där man fann de första spåren av människans tidiga föregångare som levde för 1,8 miljoner år sedan. Eller då vi kanske ser tiotusen djur på en och samma dag. Serengetislätten i Tanzania är platsen för det största av världens nu återstående viltskådespel, mer än tre miljoner djur som lever i ett ekosystem stort som Holland.

Du säkrar viltreservatens framtid
Att besöka de stora viltreservaten i Tanzania är bästa garantin för att djurlivet ska bestå i framtiden. Safarin ger inkomster till parkerna för underhåll och bevakning, samt arbetstillfällen åt lokalbefolkningen, vilket minskar risken för att parkerna exploateras för andra ändamål, bit för bit.

Reseprogram

 • Dag 1 Avresa till Tanzania

  Flyg från Arlanda vid 19-tiden på kvällen, flyg via Munchen över natten till Addis Abeba.

 • Dag 2 Arusha - vila

  Ankomst till Addis Abeba för byte av flyg, därefter nytt flyg till Kilimanjaros flygplats dit vi anländer vid 13-tiden. Har vi tur ser vi Kilimanjaros snötäckta topp när vi landar. Här möter vi vår färdledare Gustaf Strömberg, som bor i Tanzania, samt våra två lokala safariguider/förare. Våra två fyrhjulsdrivna Land Roovers har stora takluckor för att vi bekvämt ska kunna se på djuren och fotografera. När allt är klart börjar färden via Moshi ned till Lake Manyara. Resan går genom massajlandet och efter 3 timmar kommer vi fram till Lake Manyara och Rift Valleys mäktiga brant.

 • Vi tar oss upp till platån och tar in på Lake Manyara Serena Lodge - med hänförande utsikt över dalen och sjön. Njut av utsikten, poolen, lugnet, den goda maten och vila ut. Långt där nere skymtar vi kanske de första stora savanndjuren. Gemensam middag där Gustaf berättar om de kommande dagarnas äventyr.

 • På morgonen lämnar vi vår lodge och åker på safaritur i Manyara nationalpark. Här möter vi giraffer, sebror, elefanter och kanske lejonen som vilar uppe i träden. I skogen intill finns flera sorters primater, den vackra blå markattan  och massor av färgranna fåglar, t.ex. bjässen Silvery-cheeked Hornbill. Därefter blir det guidad tur i den mångkulturella byn Mto wa Mbu. Vi får lära oss om bananodling, de många olika folkslagen samt får avnjuta en hemlagad Tanzaniansk lunch.

 • Därefter tar vi av norrut längs Rift Valleys branter på små skumpiga vägar upp mot Natronsjön genom karga, dramatiska vulkanlandskap. Vi passerar massajernas heliga berg, den 2870 meter höga vulkanen Ol Doinyo Lengai (Guds berg) och sträcker på benen vid Guds Hål, en stor krater nära vägen. Efter 3-4 timmars färd ankommer vi till Natron River Camp. Här kan vi ta en dusch och vila ut med en kall öl, allt med utsikt över den alkaliska sodasjön Lake Natron. Bakom oss tronar den höga kägglan till Ol Donyo Lengai, ett mycket dramatiskt landskap. Personlig tältcamp med bara sex tält.

 • Dag 4 Mot norra Serengeti

  I gryningen tar vi en promenad ut mot den saltomgärdade Natronsjön, har vi tur ser vi rosa band med flamingoer. Det är landskap med vida vyer och berg som försvinner i fjärran över den långsmala sjön. Frukost och färd på krokiga vägar längs branterna, upp på högplatån, genom  Loliondos massajbyar och små marknader in mot Serengeti. Färden tar kring 5 timmar beroende på vad vi ser efter vägen. Vi kommer in i norra Serengeti nära Kenyanska gränsen. Storviltsafari ned genom Serengeti 2,5-3 timmar, här är det bergigare och grönare än i centrala delarna och god chans att se elefanter. Lunch i det fria.

 • Vi kommer fram till var camp Kati Kati på savannen i kvällningen.  Även denna avskild och liten med tio rymliga tält. Middag och genomgång av dagens alla händelser. 

 • Dag 5 Centrala Serengeti

  Heldag med game drives i Seroneradalen, den rovdjurstätast delen av Serengeti. Här gör vi 2-3 utfärder från campen. Vi färdas dit djuren är för tillfället. Här kan vi möta fyra av de fem stora som elefant, buffel lejon, leopard samma dag. Här finns även gepard och serval förutom alla flockar med olika slags antiloper. Lunch ute i fält eller så vilar vi upp oss i campen mellan safariturerna. Fullt av rovfåglar och gamar i luften, det finns alltid något att se. Ny game drive på em, djuren och fotomöjligheterna är som bäst i skymningen. På natten ser vi på stjärna och lyssnar efter lejonens mullrande revirläten.

 • Dag 6 Safari i Seroneradalen och färd till Ndutu

  Storviltskådning på morgonen och förmiddagen i Seroneradalen. Efter en lunch i det fria börjar vi färden vidare ned mot gränsen till Ngorongoro. Vi letar efter sånt vi inte sett innan och möter kanske den mäktiga gnumigrationen, med sebror och Thmosongaseller i följe. Safari över Serengetis stora vidder mot Ndutu. Här blir det game drive eller besök vid utgrävningarna i Olduvaiklyftan, där man först fann spår efter våra tidgare föregångare, vilket ledde fram till teorierna om att människan härstammar från savannen i Afrika. Middag och pratstund vid lägerelden i Ndutu Camp, en personlig camp med bara sex tält. Vad var mest spännande denna dag, kattdjuren eller någon annan upplevelse?

 • Dag 7 Ngorongorokratern

  Tidig uppstigning i gryningen, frukost och sen bär det iväg mot Ngorongorokratern i en timma. Väl framme tar vi oss ned till alla djuren i den stora kalderan som är 2-3 mil vid. Här omges vi av höga kanter, akaciedungar, savanner, saltsjöar med flamingoer och sötvattensträsk. I "kratern" lever 15000 större djur. Här har vi chans att få se den sällsynta svarta noshörningen den femte av "Big Five".  Samt elefanthannar som fortfarande har stora, grova betar, bufflar och även lejon och geparder. Vart än vi åker ser vi djur. Strutsar, världens tyngsta flygande fågel koritrappar och mycket annat. Picknicklunch i kratern, där vi får se upp så att inte störtdykande brunglador stjäl maten ur händerna på oss.

 • Färden fortsätter sen i fyra timmar utför Ngorongoros regnskogsklädda östra slutttningar ned till byarna och kaffeplantagerna på höglandet, ned förbi Lake Manyaras branter och över dalen till Tarangireparken. Här gör vi en kort safaritur i parken eller i omgivningarna till vår camp, beroende på när vi kommer fram. Tarangire River Camp, middag och en drink vid brasan. Dags att vila upp efter en lång dag med många upplevelser.

 • Dag 8 Safari i Tarangire - flyg till Mafia

  Safari i gryningen inne i Tarangireparken, vi möter ett annorlunda landskap med gott om elefanter, giraffer och stora märkliga baobabträd. Här brukar även vara gott om fåglar och småantiloper längs vägarna vid Tarangirefloden. Åter till campen för frukost och sen bär det av på stora vägen upp mot Arusha. Här tar vi farväl av våra lokala guider och stiger vi ombord på vårt flyg till Mafia Island. Färden tar 2-3 timmar och väl framme möts vi av lodgens bilar som kör oss till Butiama Beach Resort invid stranden. Här kan vi bada och skölja av oss safaridammet.

 • Dag 9 Valhajstur

  Idag försöker vi finna den sista av våra - "Big Six". Världens största fisk, den planktonätande valhajen. Vi åker ut med båt för att försöka få se, eller snorkla med de fredliga bjässarna. Här i det marina reservatet runt Mafia är ett av de bästa platserna i världen  om man vill få se valhajar, ibland uppträder upp till 20-30 individer samtidigt. Runt ön kan vi även se många vackra tropiska fiskar, vackra stränder och kanske enstaka havssköldpaddor.

 • Vi hämtas av en bil och åker till reservatet och beger oss ut i båt. Efteråt kan vi bada, se på fåglar, bla vadare som småspov och spovsnäppa hemifrån, eller vila ut i hängmattan vid våra bungalower. De som har dykcertifikat kan även boka dyktur på egen hand denna dag. På kvällen middag och genomgång av dagens upplevelser.

 • Dag 10 Sol, vila och bad

  En dag på egen hand, snorkla, sola eller boka en egen tur för att snorkla och leta efter valhajar ännu en gång. Det brukar även gå bra att boka dyktur för de som har certifikat. Men på lodgen finns lugn och ro och allt vi behöver. Bada i det långgrunda, kristallklara vattnet. Stranden är bäst vid högvatten, vid lågvatten kan man gå och fynda längs stränderna i stället. Avskedsmiddag på kvällen.

 • Dag 11 Sista doppet och återfärd till Dar es Salaam

  Förmiddag med sol och bad. Sen blir det preliminärt avfärd mot det lilla flygfältet för en halvtimmes flygtur till Dar es Salaam. Byte till internationella flygplatsen och senare flyg mot Addis Abeba vid 16:30-tiden. Byte av flyg i Addis och därefter flyg över natten mot Europa.

 • Dag 12 Hemkomst

  Kort stopp i München på morgonen sen vidare upp till Arlanda dit vi preliminärt ankommer vid 8-tiden. 

Resans höjdpunkter

 • Safari i liten grupp med egen guide, bara 10-12 deltagare, med två Land Rovers.
 • En unik och annorlunda safari till Serengeti, Ngorongoro, Lake Manyara och Tarangire – de mest berömda safariparkerna. På denna resa färdas vi upp en mer spännande rutt via Lake Natron och ned genom hela Serenget. Vi slipper därför åka in samma väg som vi färdas på vägen ut. Dessutom får vi uppleva flera unika platser som den höga, heliga vulkanen Ol Doinyo Lengai och den stora sodasjön Lake Natron med flamingos.
 • De små och exklusiva camperna, flera av dem med bara 6-10 stora rymliga tält. Alla rum och tält har egen dusch och wc. Restaurang och brasa på kvällen.
 • De goda chanserna att möta alla Big Five - med elefant, lejon, leopard, buffel och även den sällsynta svarta noshörningen. Dessutom stora hjordarna av gnu, sebra och Tomsongasell. Förutom alla andra afrikanska djur som giraff, struts, olika antiloper, apor, flodhästar och färggranna fåglar. Som avslutning gör vi en båttur för att leta efter havets högvilt, den jättelika valhajen - vår Big Six.
 • Vår kunnige guide Gustaf Stömberg och de skarpögda lokala guiderna/förarna.

Resfakta

Reslängd 12 dagar
Avresor Stockholm
Pris Från 48 800 kr
Enkelrumstillägg P.g.a små avsides belägna camper med bara 6-10 tält är tillgången på enkelrum ytterst begränsad.
I priset ingår
 • Flygresa till Kilimanjaro, hemresa från Dar es Salaam inkl. skatter
 • Inrikesflyg från norra Tanzania till Mafia Island och tillbaka till Dar es Salaam
 • Safari i Serengeti, Ngorongoro, Tarangire och Lake Manyara i specialbyggd fyrhjulsdriven Land Rover/Land Cruiser
 • Båttur för att leta valhaj på Mafia
 • Svensktalande kunnig safariguide
 • Helpension på resan
 • Nationalparks-, och besöksavgifter
 • Samtliga transporter
 • Mycket kunnig engelsktalande chaufför/guide
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Visum, drycker och dricks

Resesätt

Logi i dubbelrum på bekväma lodger, bungalower och tältcamper med säng, lakan, handduk och egen wc/dusch.

Resans karaktär

Det är som bäst med djur i februari, då alla gnuerna och sebrorna just har kalvat. Normalt även den tid på året då valhajaran finns runt Mafia. Det är regnperiod i april-maj, samt en kortare period i november som man normalt kan bortse från. Boendet är bekvämt och vi färdas i rymliga fordon med taklucka där alla har fönsterplats. Några av dagarna förekommer lite längre transporter eftersom Serengeti är stort. Dagarna är normalt inte besvärande varma och nätterna är svala då vi befinner oss i höglandet på 1500-2000 meters höjd.

Deltagarantal

Min 10, max 12

Att resa i pandemin
Vi följer svenska UDs reserekommendationer och du får full återbetalning om din resa skulle bli inställd. Läs mer här »

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svara på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att all resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Flygresan är klimatkompenserad. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor. Utöver att minska vårt klimatavtryck bidrar vi samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »

Bra att veta

Obs avresa nr 2, ändrad till utresa 27.2-10.3

Kontakta oss så lägger vi upp dig på intresselista för en planderad avgång i novemeber 2014. Även då max 12 deltagare.