Översikt

Stockholms ytterskärgård

Följ med till en av de vackraste platserna på jorden, ytterskärgården i Stockholms skärgård i juni när fågellivet och naturen är som allra livligast. Anders Zorn, Carl Larsson, Bruno Liljefors och Roland Svensson är några av de konstnärer som förälskade sig i skärgården. Vi besöker några av de öar där de verkade mest. Med segelfartyget Constantia far vi mellan några av skärgårdens trettiotusen öar och besöker bland annat Bullerö och Huvudskär. Ciceroner på seglingen är Henrik Waldenström, erfaren naturguide, skärgårdskännare och ornitolog, Ulf Sörenson, författare till en lång rad böcker om skärgården och konstnärer samt Magnus Lönn, mångårig skärgårdsguide och kock .

På vägen hoppas vi få se den spektakulära orkidén guckusko i blom i Möjaskärgården tillsammans med andra lundväxter. Den lummiga miljön står i spännande kontrast mot den karga ytterskärgårdens unika skönhet som på många sätt påminner om fjällvärlden med sina krypande växter som hjortron, ängsull, ljung och kråkris i skrevor mellan de mjukt avrundade klipporna. Här vill man vandra och upptäcka! Horisonten och det magiska ljuset gör att man känner sig som i en egen värld mycket lång bort. Med tur kan vi se sälar på klipporna. Sjöfågellivet är extra rikt så här års med tärnor, måsar och änder, och mäktiga havsörnar som svävar i skyn. Kanske ser vi även våra lite hemliga alkfåglar som bara håller till längst här ute, som tordmule och sillgrissla. Även havet är unikt. Östersjön - världens näst största brackvattenhav med växter och djur som under årtusenden anpassat sig till den känsliga miljön. Inga förkunskaper behövs om fåglar eller skärgårdens natur, utan vi upptäcker tillsammans allt som skärgårdens natur har att bjuda på. På vägen talar vi också om många av de konstnärer som verkat här.


Roland Svensson och Möja

Det finns många skärgårdsmålare, men ingen har nog fått en så stor publik som Roland Svensson. Utskärgårdar i alla årstider var hans främsta konstnärliga motiv, men med ön Möja och den genuina skärgårdsbyn Ramsmora hade han en livslång relation. Vi vandrar i byn och besöker det prisade Roland Svensson museet.

Liljefors Bullerö
Längst ut i havsbandet ägde naturmålaren Bruno Liljefors en helt egen arkipelag med Bullerö som huvudö. Här hade han sin ateljé, sina dammar för fågelstudier och sin storslaget belägna jaktstuga, nu omgjord till ett litet museum. I denna karga miljö har också fiskebönderna levt ett hårt liv. Det fanns inte ens möjlighet att ha häst, utan plogen fick dras av männen. Idag har de flera hundra år gamla byggnaderna renoverats varsamt. Liljefors sålde ön till finansmannen Torsten Kreuger. På ön finns också sandstranden som enkom anlades för att Zarah Leander skulle kunna bada, men också kultur- och naturstigar. Arkipelagen kring Bullerö är föreslagen som ny nationalpark! Här strövar vi omkring

Huvudskär
Till denna historiska utpost längst ut i havsbandet återvänder man gärna för att vandra på nakna och slätslipade gråstenshällar, betrakta måsarnas eviga flygturer och låta ögonen vila vid havshorisonten. Huvudskär är i själva verket en hel ögrupp med uppemot 200 öar, kobbar och skär. På lite avstånd är de knappt skönjbara över havet. När man kommer närmare antar arkipelagen emellertid allt tydligare konturer, med fyrtornet som reser sig över röda stugor, en spretig växtlighet och skyddande laguner. Här har det bott människor i minst 700 år. Det har varit fiskare, jägare, tullare, lotsar och fyrvaktare. Några fastboende finns inte längre, men tullhus, lotshus och bagarstuga finns kvar.

Seglingen och boendet
Vi seglar med det 110-åriga segelfartyget Constantia där du och dina medpassagerare kan hjälpa till under överinseende av vår besättning. Vi tar dig ut i verkligt fina delar av skärgården svåra att nå utan egen båt. Förutom kunskap om djur och natur bjuder vi på såväl kunskaper om navigation samt om skärgårdens historia. Naturligtvis ingår också god mat i turen. Vi har en bra kock ombord, men han vill ha hjälp av några av deltagarna vid varje måltid. Fartyget har 16 rejäla kojplatser i kajutan, ett par stora nog att rymma två personer. Bekväma, men naturligtvis blir det inte samma komfort som när man bor iland.

Vi har bokat några rum på vandrarhem på ett par av öarna, bland annat på den gamla fyr- och lotsplatsen Huvudskär från vilket du har nästan 270 graders utsikt över havet. Här bjuds enkelt men bekvämt boende för de i vår grupp som önskar det. Rinnande vatten och elektricitet saknas, men det är det ju inte så stort behov av vid denna tid på året. Toalett är av modell torrdass. Vi kommer ha något enstaka enkelrum.

Alla behöver ta med lakan och handduk, de som bor på fartyget även filt eller sovsäck.

Anslutning Dalarö och Möja
För att komma till Möja tar man buss 434 från Slussen i Stockholm till Sollenkroka. Preliminärt åker man från Stockholms cirka kl. 08.00. På www.sl.se hittar man tider. Där hittar man också båttider till Möja med Waxholmsbolaget, för dig som vill resa på egen hand ut till Möja. Dessa publiceras dock inte förrän under senvåren. Räkna med att båten från Stockholm tar drygt 4 timmar. I god tid innan avresa kommer information skickas ut med närmare anvisningar om anslutningsresorna.

Våra guider på turen är 

Henrik Waldenström
Med som färdledare är Henrik Waldenström, mångårig naturkulturguide i allmänhet och fågelguide i synnerhet, kanske Sveriges mest kände. Han har jobbat med Grönare städer på Världsnaturfonden WWF, och är initiativtagare till Kungliga nationalstadsparken (Ekoparken) i Stockholm. Henrik är skärgårdsguide sedan 80-talet. Han ansluter till seglingen fredag kväll.

Ulf Sörenson
Ulf har bland annat skrivit flera handböcker om kultur och skärgård samt ett praktverk om målaren Roland Svensson. Ulf kommer under resan berätta om många av de öar vi passerar och besöker samt om alla de kulturpersonligheter som vistats där.

Magnus Lönn
Erfaren färdledare, erfaren skärgårdsguide och kock som vistats i skärgården under många somrar. Han bor delar av året på Möja alldeles nära starten av vår segling. Magnus friluftsmåltider brukar höjas till skyarna

Boka din resa

2022-06-10 2022-06-12 9 500 kr Båt Möja 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Möja-Telegrafholmen

  Samling 09.00 Sollenkroka brygga. Taxibåt till Möja och T/S Constantia. Innan vi avseglar från Möja gör vi ett besök på det lilla fina Roland Svensson museet. Sedan börjar vi vår seglats genom de långa sunden i Bockö-Storö arkipelagen. Här stannar vi för ett besök vid ett större bestånd av den spektakulära orkidén guckusko som just blommar i mitten av juni. Lunch ombord innan segling över Rödkobbsfjärden till den kala övärlden utanför Sandhamn. Här finns fina möjligheter att få möta bl a tordmule, tobisgrissla, svärta, skräntärna och andra mer sällsynta arter. Säl borde vi också få se. Övernattning på vandrarhem på Telefgrafholmen.

 • Dag 2 Bullerö och Huvudskär

  Vi utforskar Liljefors Bullerö. Besök i hans jaktstuga, nu ett litet museum. Här berättar vi om hur det hårda livet på ön tedde sig och vi hör om Liljefors målande och lite om alla hans prominenta besökare. Gå natur och kulturstigarna och utforska den storslagna ytterskärgårdsön. Vid lunchtid segling söderut genom ytterskärgårdarna till Huvudskär.

 • Dag 3 Stabbo och Dalarö

  Efter morgondopp (?) och frukost blir det utforskande av denna sista utpost mot havet. Därefter kort färd mot Stabbo, tidigare reserverat för militären, nu en spännande ruin av ett nedmonterat försvar där naturen bitvis tar över.Avslutande segling mot Dalarö där vi avslutar senast 17.00. Buss/tåg finns in mot Stockholm.

Karta

Resfakta

Reslängd 3 dagar
Avreseort Möja
Avresor 10/6
Pris Från 9 500 kr
Detaljerade priser

Pris avser delad koj ombord (finns 2 st/4 pers), övriga priser:
Enkelkoj ombord 10900 kr
Del i dubbelrum iland 12800 kr
Enkelrum iland (endast enstaka) 14900 kr 

I priset ingår
 • Tre dagars segling genom Stockholm skärgård, från Möja till Dalarö, med erfaren besättning
 • Del i dubbelrum på Telegrafholmen/Bullerö och i Huvudskär eller koj ombord
 • Helpension
 • Ledare och föreläsare
 • Taxibåt Sollenkroka - Möja
I priset ingår ej
 • Alkoholhaltiga drycker
 • Lakan/handduk, OBS! filt/sovsäck behövs också, vid boende ombord på Constantia
 • Transport till Sollenkroka och från Dalarö, samt ev Waxholmsbåt från/till Stockholm . 

Tider och mer info kring resa till Sollenkroka och från Dalarö, finns på www.sl.se
OBS! SL tidtabell uppdateras och sommarens tider beräknas finnas tillgängliga från mitten av maj.

Extra dagar

Vi Inleder vår segling på Möja, kanske skärgårdens mest kända ö. Här finns flera boenden såväl som ett par restauranger. Vill du komma ut ett par dagar före seglingen kan du själv kontakta det prisbelönta Möja vandrarhem eller Möja värdshus. Här kan du läsa mer:
www.mojaturistinfo.se
www.mojavandrarhem.se

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan.

Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett fornulär så återkommer vi med ett reseförslag.

Resplan

Dag 1 Möja - Telegrafholmen
Dag 2 Bullerö och Huvudskär
Dag 3 Stabbo - Dalarö och hemåt

Boende

Det finns två alternativ, välj mellan
- Kojer ombord på Constantia, i den stora kajutan
- Enkla dubbelrum på Telegrafholmen och Huvudskär

Fartyget har 16 rejäla kojplatser i kajutan, ett par stora nog att rymma två personer. Bekväma, men naturligtvis blir det inte samma komfort som när man bor iland. På Constatia finns toaletter, men ingen dusch. Vi får ju tillgång till bastu och havet! 

Resesätt Båt
Resans karaktär

Vår resplan är preliminär eftersom vi vill kunna anpassa den efter t ex väder och vind, deltagare och speciella händelser utefter vägen. Kanske har en ovanlig fågelart setts eller att det blir storm (men det är ju väldigt ovanligt på sommaren). För att Constantia verkligen ska kunna segla behövs naturligtvis rätt vindar. Annars har hon en utomordentlig motor.

Deltagarantal

18 - 24 deltagare

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Klimatkompensation

Denna resa är särskilt framtagen för DNerbjudanden och är ett samarabete mellan Äventyrsresor och Nationalparksresor. Resan är också en del av Äventyrsresors utbud av Klimatsmart Resande. 

Klimatsmart resande är äventyr på nära håll som vi kan nå utan flygresor. De kännetecknas maximalt användande av lokalt producerade råvaror och boende på små lokala pensionat eller hotell.