Översikt

Öland och Blå jungfrun, vandrings- och naturresa

Följ med till några av Sveriges absolut finaste naturpärlor vilka är som allra bäst på våren med orkidéprakt och fågelsträck. Här gör vi strövtåg samt bor och äter riktigt vällagad mat på det över 100 år gamla Bo pensionat. Hasse Berglund , biolog med flora och fauna som specialitet, leder resan. Resan genomförs i samarbete med DN Erbjudanden.

Blå jungfruns nationalpark är en mytomspunnen isolerad ö med magnifik siluett. Den gråblå granitkupolen reser sig 86 meter över havet mitt ute i Kalmarsund. Dess utseende har bidragit till att Blå Jungfrun blivit sagornas och folktrons Blåkulla.

Ölands Alvar är sedan år 2000 ett av UNESCO:s Världsarv. Ett storslaget landskap och en unik kulturbygd, med stäppliknande vidder med unik fauna- och flora. Södra Ölands odlingslandskap är i grunden annorlunda än andra platser på jorden. Dels för att kalkberggrunden, det milda klimatet och öns geografiska läge har resulterat i unika förutsättningar för livet på ön. Men också på grund av ölänningarnas mångtusenåriga påverkan på bygden, allt sedan stenåldern. Speciellt välkänd är försommarens orkidéblomning.

Ölands södra udde är rikt på naturupplevelser. Här finns såväl grå- som knubbsälar. Under våren passerar stora och små fåglar udden på sin flyttning norrut. Vi besöker Ottenby fågelstation och Naturum. Här strövar vi, får vara med om ringmärkning och, för den som vill, bestiger Sveriges högsta fyr, Långe Jan.

Krokshultsbygden är en bit av ett gammaldags Småland med en sällsynt flora och fauna. Här finns en levande landsbygd där hägnade gärdesgårdar ramar in slåtterängar och beteshagar. Hamlade träd står som statyer i det böljande landskapet. Hagmarkerna betas av får och nötkreatur. Här möter vi Stig Karlsson, en av eldsjälarna bakom bevarandet av Krokshultsbyggden.


Vandringarna

På denna resa blir det möjlighet att antingen vandra på egen hand eller tillsammans med våra färdledare, då ett lite kortare alternativ. Flera olika långa vandringsalternativ finns några av dagarna. Vill du inte gå tillsammans med gruppen, kan du naturligtvis gå själv eller med några av dina reskamrater, även om det inte är någon som du kände innan resan började. 

Reseprogram

 • DAG 1 Bussresa via Krokhultsbygden till Öland

  Samling 07.30 på Cityterminalen i Stockholm för 5 timmars bussfärd, inkl paus. Påstigning möjlig i Nyköping (08.45) och Norrköping (09.45). Vi stannar för medhavd lunch med vand-ring genom Krokshultsbygden, ett gammeldags odlingslandskap svårt att hitta i dagens Sve-rige. Ankomst pensionatet i Vickleby på Öland. Välkomstmiddag med främst lokala delika-tesser. Övernattning.
  2-4 km vandring

 • DAG 2 Fåglar och orkidéer

  Tidig frukost där du också gör ditt lunchpaket. Ta med egen termos. Kort bussresa till Ölands södra udde där vi gör strövtåg och får vara med om ringmärkning. På eftermiddagen besöker vi de bästa orkidémarkerna som står i blom på försommaren.
  Under sen eftermiddag tillbaka till vårt pensionat för middag och övernattning.

  Vandring: 5-8 km beroende på vad du väljer. Du går på egen hand eller följer med vår färdledare

 • DAG 3 Strövtåg mellan fornborgar, på Alvaret eller vid havet

  Idag finns flera möjligheter till kortare eller längre vandringar. Vi besöker Ölands Sjömarker, rika betesmarker ner mot östra stranden, med mängder av vadare och rikligt med unik flora. Vidare går vi mitt på Alvaret kring en av de större sjöarna på ön – Möckelmossen. Våtmarken är känd för rikt fågel- och insektsliv, samt med den fantastiskt udda känsla man får av vyn, där Alvaret sträcker sig till horisonten, med endast smärre tall- eller björkdungar som bryter utsikten. Ett besök vid en av Ölands märkliga fornborgar, Gråborg, hinner vi också med. Där kan vi ana öns historia, och förstå hur den sett ut tidigare. Den som vill kan välja att göra en längre vandring på egen hand över Alvaret.
  Avslutningsmiddag.

  Vandring: 5-15 km (beroende på vad du föredrar). Du går på egen hand eller följer med vår färdledare

 • Dag 4 Blå jungfruns nationalpark

  Bussresa 1,5 timme till Oskarshamn där båten tar oss till Blå jungfrun. Vi vandrar i lugn takt runt ön. Ön har kallats Blåkulla i långa tider. Dess läge, mitt i Kalmarsund, och dess natur, med klippor och stenar, med ganska branta sluttningar, har spätt på mytbildningen kring ön. Ön är berömd för för sin vårblomning, mängden av fascinerande grottor och otillgängliga sten- och klippfält. Vid återkomst till Oskarshamn går bussen hemåt mot Stockholm med avstigningsmöjligheter i Norrköping och Nyköping. Ankomst Stockholm senast 20.30.

     Vandring: 4 km i ganska krävande terräng. Du går på egen hand eller följer med någon av våra färdledare

  .

 • Obs!

  Vår resplan är preliminär eftersom vi vill kunna anpassa den efter t ex väder, deltagare och speciella händelser utefter vägen. Kanske har en ovanlig fågelart setts eller en vandringsled svämmat över.
  I sällsynta fall tvingas båten till Blå jungfrun ställa in sina turer på grund av väder. Vi besöker då istället Norra Kvills nationalpark och den tusenåriga Kvilleken i norra Småland. Dessutom återbetalas 350 kr till deltagarna

Resans höjdpunkter

 • Ölands Alvar med orkidéblomning
 • Ottenby fågelstation
 • Blå jungfrun
 • Krokshultsbygden

Karta

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Stockholm, Nyköping, Norrköping
Pris Från 10 600 kr
Enkelrumstillägg 1500 kr
I priset ingår
 • Besök med färdledare och guider i de olika naturområdena
 • Transporter i rymlig buss och båt
 • Logi enligt bokningsbekräftelsen
 • Vällagade flerrätters måltider med picknickluncher
 • Färdledare
I priset ingår ej

Alkoholhaltiga drycker

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan.

Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett fornulär så återkommer vi med ett reseförslag.

Anslutningsort

Nyköping, Norrköping

Boende

Vi bor och äter på Bo pensionat, ett över 100 år gammalt riktigt pensionat, granne med Ölands Alvar och Carl Malmstens Capellagården. Katarina och Klaus, med familj, bjuder här på riktigt god mat, med betoning på lokala råvaror. Lamm som betat på Alvaret är specialiteten. 
Alla rum har toa och dusch.

Dubbelrum samt begränsat antal enkelrum, men på den här typen av resor går det utmärkt att boka del av dubbelrum.

Resesätt Buss
Resans karaktär

På våra resor erbjuder vi oftast möjligheten att antingen vandra på egen hand eller tillsammans med vår färdledare, då ett lite kortare alternativ. Flera olika långa vandringar finns ofta. Vill du inte gå med gruppen, kan du naturligtvis gå själv eller slå dig samman med någon av dina reskamrater, även om det inte är någon som du kände innan resan började.

Deltagarantal

min 25 och max 30. 

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Klimatkompensation

Denna resa är en del av Äventyrsresors utbud av Klimatsmart Resande. 

Klimatsmart resande är äventyr på nära håll, som vi kan nå utan flygresor. De kännetecknas även av att vi företrädelsevis väljer miljövänliga transporter, lokalt producerade råvaror till måltiderna samt små pensionat eller hotell.

Läs gärna mer om vår klimatkompensation för de resor som genomförs med flyg här.

Bra att veta
Resan är framtagen för DN Erbjudanden i samarrangemang mellan Äventyrsresor och Nationalparksresor, båda företagen ursprungligen grundade av Tomas Bergenfeldt, pionjär inom hållbart resande.