Översikt

Gotland under blomningstid - natur- & vandringsresa

Följ med på en storslagen naturresa till Gotlands stränder, klinter och den blivande nationalparken i Ojnareskogen. Vi besöker allt från Fårö med sina karga stränder och fårhagar till Storsudret med alvarmarker, hedar och Hoburgsklippan. Sista natten tillbringar vi på Stora Karlsö omgivna av klippor med mängder av sillgrisslor. Resan sker när våren är som bäst med blommande orkidéer och sjungande fåglar. Ön bjuder på spännande fåglar som kungsörn, skärfläcka, rödspov och halsbandsflugsnappare. Vi bor bekvämt och äter god mat på olika pensionat och vandrarhem. Resan är ett specialerbjudande för dig som rest med oss på våra djur- och naturresor.


Den gotländska naturen
är präglad av öns karga berggrund av kalksten som bildades under silurtiden för dryga 400 miljoner år sedan. Då var Gotland ett korallrev i ett tropiskt hav i närheten av ekvatorn.

Fårö är berömt för sin karga natur, med hällmarker, Sveriges största raukområde, fågelrik kust och klapperstensvallar. Längs de steniga stränderna kan du hitta fossil från sjölilja, bägarkoraller, trilobiter och många andra arter. Men här ligger också gamla typiska Fårögårdar och här finns långa sandstränder. Kanske känner du igen dig från några Bergmanfilmer?

Bästeträsk är Gotlands största insjö. Här ligger också den omtalade Ojnareskogen. Här planeras nu Sveriges nästa nationalpark. Området består av en mosaik av alvarmarker, karsthällar, vätar, kust, sjöar och gamla tallskogar. Vi gör en vandring genom området och gör eventuellt ett besök på den marinbiologiska forskningsstationen Ar.

Sigsarve är en av Gotlands mer dramatiska kuststräckor. Här vandrar vi ned mot stranden och tar en tur längs havet och de höga klinterna vid ett gammalt fiskeläge. Det är en karg miljö med vindpinade tallar. Det ligger uppe i nordväst och ingår i reservatet Hall-Hangvar. Med lite tur får vi se havsörn eller kungsörn segla förbi.

Storsudret är Gotlands södra halvö med Hoburgsgubben som mest kända besöksmål. På försommaren är här ett eldorado för naturintresserade. Här finns alvarmarker, torrbackar, ängar och våtmarker där många olika orkidéer trivs. Stockviken och Faludden är fågelrika marker med många slags vadare. Alvaret vid Muskmyt och de karga markerna kring Hoburgen är kända för att många rariteter ses här just nu under flyttningstiden, förutom att man kan få se kungsörnar som jagar kanin. Dessutom finns här även fascinerande raukområden.

Stora Karlsö är känt för sina stora kolonier av sillgrisslor och tordmular, de ojämförligt största ansamlingarna av fåglar i Sverige. På försommaren häckar de i 10.000-tal i klippbranterna. Vår grupp har bokat en stor del av bäddarna på ön så när sista båten lämnat ön är vi i stort sett här för oss själva. En naturguide tar oss runt, men det finns också tid för egna strövtåg på den fridfulla ön. Här ser vi solen gå ned i havet i väster!

Leder resan gör Hasse Berglund, en av Äventyrsresors mest uppskattade färdledare. Hasse är naturvårdsbiolog och har arbetat med skyddad natur och våra nationalparker på Naturvårdsverket, som kommunbiolog och även på Länsstyrelsen. Han  har 40 års erfarenhet av att vara färdledare, både här hemma och internationellt. Intresset rör både fåglar, djur, växter samt de ekologiska samspelen. Gotland har han besökt många gånger.

Peter Hunger på Äventyrsresor är även med som medfärdledare och fågelguide. Till vardags producerar han våra naturresor till fjärran länder och världsdelar, och leder även ibland några av dessa resor. Även han har sökt sig till Gotland flera gånger för att se på fåglar och natur i det märkliga och vackra landskapet.  


Vandringarna: 
Vi går på stigar, skogsvägar och stenstränder, ibland kan det vara ojämnt och inte riktiga stigar, men tar man det lugnt så klarar man det ganska enkelt. Vi går i lugn takt och färdledarna delar upp oss i ett par mindre grupper vid flera tillfällen, ibland med ett lite kortare alternativ. De längsta vandringarna är mellan 5-10 km, men i flacka och öppna landskap, utom på Stora Karlsö som är en hög klippa i havet.

Mat och logi: Vi bor ett par nätter på Hotell Slitebaden på östra Gotland och en natt på det klassiska Holmhällars Pensionat på Sudret i söder. Våra boenden har begränsat antal hotellrum men istället bor några i flerbäddsrum eller med enklare standard utan toalett på rummet, vilket ger ett reducerat pris.
   På Stora Karlsös Vandrarhem är rummen av ganska olika standard och ligger på flera olika ställen på ön. Några få personer kommer att bo i flerbäddsrum utan toalett på rummet.
   Middagarna är 2 eller 3-rätters och intas på våra hotell och pensionat. De består av en stor del grönt, ofta med fisk. Lunchpaket beställer vi av hotellet. Sista middagen på Stora Karlsö intas i den lilla restaurangen med utsikt över havet.

Resan är ett samarrangemang mellan Äventyrsresor och Nationalparksresor, vilka båda ursprungligen grundades av Tomas Bergenfeldt.

Boka din resa

2021-05-19 2021-05-23 9 900 kr Destination Gotland (båt) Stockholm 5+ Boka resa
2022-06-01 2022-06-05 9 900 kr Destination Gotland (båt) Stockholm 5+ Boka resa

Reseprogram

 • DAG 1 Resa till Visby och besök vid Sigsarve

  Avresa med båt från Nynäshamn kl. 09.15, med ankomst Visby 12.40. Egen lunch på båten. Vid ankomst buss norrut till Sigsarve på NÖ kusten, känd för sina karga skönhet med klinter och gamla tallar. Det är en del av naturreservatet Hall-Hangvar.Här gör vi en vandring ned till det gamla fiskeläget och längs stranden. Har vi tur kommer det en havs- eller kungsörn förbiseglande. Därefter fortsätter vi ned mot östra kusten och Slite. Middag och övernattning på Hotell Slitebaden på nordöstra Gotland. På kvällen kan de som vill följa med på en tur till ett litet reservat i närheten. (Det går också bra att resa på egen hand till Visby och ansluta där, för den som så önskar).

 • DAG 2 Fårö, hav strand och hedar

  Efter frukost med buss och färja till Fårö. Vi tar en titt vid träsken mitt på ön. Sen blir det strövtåg i lugn takt vid Langhammars och Norsholmen. Rauk- blom- och fågelskådning. Här ser vi på det karga landskapet med enbusk- och tallhedar, vi letar efter fåglar som är karekterisktiska här, vandrar på klapperstensstränderna med olika raukar. På grund av sitt läge i nordost kan vi här även bjudas på överraskningar i fågelväg, samt studera olika kalkgynnade växter. Om det blir tid över gör vi ett besök på Norsta Auren med öde sandstränder. Övernattning och middag på Hotell Slitebaden ännu en kväll. 

 • DAG 3 Bästeträsk och Ojnareskogen, färd till Storsudret

  Idag vandrar vi i lugn takt i ett par olika grupper genom det som ska bli Gotlands första nationalpark (bortsett från Gotska Sandön) - Bästeträsk med Ojnareskogen. Vi startar i inlandet och passerar genom olika biotoper på väg ut mot kusten. Vandring 6-10 km genom karga åldrade tallskogar, vätar och kalkstenshedar på vägar och stigar. Kanske får vi se en kungsörn sväva i skyn. Om det blir tid över och vädret lämpar sig besöker vi även forskningsstationen i Ar, där man har flera olika marina forskningsprojekt på gång. Efter lunch bär det sen av med buss i 2-3 timmar till Storsudret på motsatta änden av Gotland. Efter vägen besöker vi ett Gotländskt änge, för att lyssna efter Gotlands speciella lundfågel, halsbandsflugsnapparen. Tidig middag på det enkla men charmiga pensionatet Holmhällar där vi även övernattar. Det ligger nära stranden och ett stort raukområde inom gångavstånd.

  Efter middagen blir det en tur till Faludden och de grunda stränderna vid Stockviken. Här hoppas vi få höra och se spelande rödspovar, storspovar och skärfläckor i kvällningen.. 

 • Dag 4 Storsudret och Stora Karlsö

  Idag finns flera viktiga och spännande platser att besöka. Troligen börjar vi med kortare vandringar och promenader kring Hoburgen och Hoburgsgubben på öns sydspets. Sen fortsätter vi på sydöstra sidan till Muskmyr, en del av Sundrealvaret, Gotlands största alvar med en spännande flora och fauna. Till slut kanske vi hinner med ännu ett besök vid Stockviken och Faludden för att leta efter rödspovar, skärfläckor och andra strand- och sjöfåglar igen. Alternativt blir det ett besök på den kände fågel- och naturmålaren Lars Jonssons museum vid Sundre.
  På eftermiddagen fortsätter vi sen med bussen vidare till Klintehamn en timma, för att sen åka båt en halvtimma ut till Stora Karlsö. Vid ankomsten rundvandring till fågelklipporna där sillgrisslor och tordmular just påbörjat sin häckning. Trerätters avslutningsmiddag med havsutsikt på den lilla restaurangen vid 19-tiden. Vandringar 5-6 km denna dag.

 • Dag 5 Stora Karlsö och hemresa via Visby

  Frukost, följ med färdledarna eller gör egna strövtåg för att höra kören av, och se på alla tusentals alkor i klippbranterna på ön. Eller ta det lugnt med ett morgondopp och besök på det lilla museet. Här på ön brukar även ses jagande havsörn, kungsörn eller pilgrimsfalk då och då. Dessutom kan ön dra till sig flyttande småfåglar och rariteter som söker skydd här. 10.30 går båten sen tillbaka till Klintehamn och sen far vi vidare med buss till Visby i ungefär en timma. Lunch på egen hand i någon av stadens alla restauranger. 16.00 båt mot Nynäshamn.

  För den som har tid rekommenderar vi att stanna någon dag extra, t ex på hotell Solhem. Om man inte vill vara kvar i Visby den extra dagen så föreslår vi en vandring utefter kusten norr om Visby. Börja med att ta buss 61 och gå av vid någon av hållplatserna, t ex Lummelunda. Gå ned till stranden och följ den åter mot Visby. 

  Det går också fint att gå från staden söderut utefter havet förbi färjeterminalen upp till Högklint. Buss 10 går tillbaka till Visby och har flera möjliga påstigningsplatser beroende på hur långt du vill gå.

 • Obs!

  Vår resplan är preliminär eftersom vi vill kunna anpassa den efter t.ex. väder, deltagare och speciella händelser utefter vägen. Kanske har en ovanlig fågelart setts eller en vandringsled blivit obrukbar. I sällsynta fall tvingas båten till Stora Karlsö ställa in sin turer på grund av hårt väder. Då tvingas vi ändra i planerna. 

Resans höjdpunkter

 • Gotland med blomsterprakt under den vackraste årstiden
 • Stora Karlsö, med övernattning bland sillgrisslor i tusental
 • Fårös karga stränder, träsk och hedar
 • Boende på enkla men trevliga pensionat, hotell och vandrarhem med bra läge
 • Den blivande nationalparken Bästeträsk med Ojnareskogen
 • Fåglar som sjunger och spelar mitt i bästa flyttningstid
 • Sudret med alvarhedar och Hoburgsklippan, samt den fågelrika Stockviken

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 19/5 och 1/6
Pris Från 9 900 kr
Enkelrumstillägg 1200 kr
Detaljerade priser

Flerbäddsrum 9 900 kr (6 platser)
Del i dubbelrum 11 000 kr (16 platser)
Enkelrum 12 500 kr ( 4 platser)
Avdrag för egen tranport till Visby - 800 kr

I priset ingår
 • Besök i de olika naturområdena
 • Båtresa Nynäshamn-Visby tur och retur
 • Transporter i bekväm buss och med båt till Stora Karlsö
 • Logi enligt bokningsbekräftelsen (men för de flesta med enklare logi på Stora Karlsö)
 • Frukost dag 2-5
 • 2/3-rätters middagar dag 1-4
 • Picknickluncher dag 2-4
 • Lokalguide Stora Karlsö
 • Två färdledare
I priset ingår ej

Dryck, lunch dag 1 på Visbyfärjan och lunch i Visby dag 5, middag på Nynäshamnsfärjan dag 5.

Resesätt Destination Gotland (båt)
Deltagarantal

Min 22 och max 26

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vi stödjer många viktiga naturvårdsprojekt och klimatkompenserar för de resor där vi flyger. Läs mer här »

Rådgivning via Zoom
Vi erbjuder individuell rådgivning via Zoom, hör av dig till oss så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svara på dina frågor.

Bra att veta

Resan är ett samarrangemang mellan Äventyrsresor och Nationalparksresor, båda företagen ursprungligen grundade av Tomas Bergenfeldt.