Översikt

Gotland under blomningstid - natur- & vandringsresa

Följ med på denna storslagna naturresa utefter gotländska stränder, uppe på höga klintar och i vår nästa nationalpark. Bli en av de få som övernattar på fågelön Stora Karlsö. Besök vår nästa nationalpark, Ojnareskogen. Resan leds av biologen Hasse Berglund.

Den gotländska naturen är präglad av öns karga berggrund av kalksten som bildades under silurtiden för dryga 400 miljoner år sedan. Då var Gotland ett korallrev i ett tropiskt hav nära ekvatorn.

Fårö är världskänt för sina karga hällmarker, Sveriges största raukområde, fågelrika kust, hav och klapperstensvallar. Längs de steniga stränderna kan du hitta fossil från sjölilja, bägarkoraller, trilobiter och många andra arter. Men här ligger också gamla fina typiska gårdar och här finns långa sandstränder. Kanske känner du igen dig från några Bergmanfilmer?

Bästeträsk är Gotlands största insjö. Här ligger också den kända Ojnareskogen och här planeras Sveriges nästa nationalpark. Området består av en mosaik av alvarmarker, karsthällar, våtmarker, kust, sjöar och gamla skogar. Vi gör en vandring genom området.

Storsudret är Gotlands södra halvö är Gotlands södra halvö med Hoburgsgubben som mest kända besöksmål. På försommaren är här ett eldorado för naturintresserade. Här finns alvarmarker, torrbackar, ängar och våtmarker där många olika orkidéer trivs. Våtmarker och grunda stränder ger utmärkta förutsättningar för fågelskådning. Och naturligtvis finns även här fascinerande raukområden.

Stora Karlsö är känt för sina stora kolonier av sillgrisslor och tordmular, de ojämförligt största ansamlingarna av fåglar i Sverige. På försommaren häckar de i 10.000-tal i klippbranterna. Vår grupp har bokat en stor del av bäddarna på ön, så när sista båten lämnat ön är vi i stort sett här för oss själva. Vi blir guidade runt ön, men det finns också tid för egna strövtåg på den fridfulla ön i den ljusa sommarkvällen. Här har vi chansen att se solen gå ned i havet!

 

Vandringarna: Vi går på stigar, skogsvägar och stenstränder, ibland kan det vara ganska ojämnt och inte riktiga stigar, men tar man det lugnt så klarar man det säkert. Vi går i lugn takt och delar upp oss i ett par mindre grupper vid flera tillfällen. 

Mat och logi: 
Vi bor ett par nätter på hotell i Slite på norra Gotland och en natt på det enkla men charmiga pensionatet Holmhällar på Sudret längst i söder.
OBS! På Stora Karlsö är rummen av ganska olika standard och ligger på flera olika ställen på ön. Några personer kommer att få bo i flerbäddsrum och de flesta utan toalett på rummet.
Middagarna är goda 2/3-rätters och intas på vårt hotell. De följer Världsnaturfondens standard, One Planet Plate och består av en stor del grönt, ofta med fisk. Lunchpaket beställer vi av hotellet.

Resan är ett samarrangemang mellan Äventyrsresor och Nationalparksresor, vilka båda ursprungligen grundades av Tomas Bergenfeldt.

Reseprogram

 • DAG 1 Resa till Visby, Botaniska trädgården och färd norrut

  Avresa med båt från Nynäshamn på förmiddagen. Egen lunch på båten. Vid ankomst besök i botaniska trädgården i Visby. Därefter buss norrut med ett kortare besök vid Sigsarve natursköna strand.
  Middag och övernattning i Slite.
  Det går också bra att resa på egen hand till Visby och ansluta där, meddela oss vid bokning.

 • DAG 2 Fårö samt Bästeträsk

  Efter frukost med buss/färja till Fårö. Strövtåg i lugn takt vid Langhammar. Vi besöker också Klintängarna på Fårö, där gullvivorna blommar i stora mängder på våren. på Fårö. Rauk- och fågelskådning.
  På eftermiddagen vandring i lugn takt i ett par grupper genom det som ska bli Gotlands första nationalpark (bortsett från Gotska Sandön)., Bästeträsk/Ojnareskogen Vi startar i inlandet och passerar de olika biotoperna på väg ut till kusten.
  Övernattning Slite.

 • DAG 3 Storsudret

  Efter frukost buss till andra änden av Gotland, Storsudret. På vägen besöker vi någon av de fina fågellokalerna och lyssnar på halsbandsflugsnappare - Gotlands speciella sångfågel. Väl nere på Sudret finns flera möjliga naturreservat och Natura 2000 områden att besöka. Vi hinner med Muskmyr och en del av Sundrealvaret, Gotlands största alvar.
  Tidig middag och övernattning på det relativt enkla pensionatet Holmhällar som ligger precis vid stranden med ett stort raukområde.
  Efter middagen blir det skådning vid ängarna och de grunda stränderna i Stockviken. Bland alla andra fåglar hoppas vi få se rödspov och skärfläcka.
  Vandring 6- 10 km i ett par olika grupper som går olika långt och snabbt. Buss 2 timmar.

 • Dag 4 Hoburgen och Stora Karlsö

  Den som är morgonpigg går före frukost ner till stranden för ett morgondopp och för att utforska raukområdet ytterligare.
  Tidig start. Före båtresan till Stora Karlsö besöker vi Hoburgen och Hoburgsgubben på sydspetsen.
  Vid ankomst till Stora Karlsö rundvandring och besök vid fågelklipporna där grisslor och tordmular just påbörjat sin häckning. 3-rätters avslutningsmiddag med havsutsikt.
  Vandring 5-6 km, buss 1 timme

 • Dag 5 Stora Karlsö-Visby och hem

  Morgondopp, egna strövtåg på ön och/eller besök på det lilla museet. 10.30 går båten tillbaka till Klintehamn och vi fortsätter med buss till Visby. Lunch på egen hand i någon av stadens alla restauranger.
  16.00 avgår båten mot Nynäshamn.
  Buss och Karlsöbåt 1,5 timme.

   

 • Bra att veta!

  För dig som har tid rekommenderar vi att stanna någon dag extra, t ex på hotell Solhem i Visby. Man kan antingen vara kvar och utforska Visby under den extra dagen eller göra en vandring utefter kusten norr om Visby. I det fallet börjar du med att ta buss 61 och gå av vid någon av hållplatserna, t ex Lummelunda. Gå ned till stranden och följ den åter mot Visby. Det går också fint att gå från staden söderut utefter havet förbi färjeterminalen upp till Högklint. Buss 10 går tillbaka till Visby och har flera möjliga påstigningsplatser beroende på hur långt du vill gå. 

  OBS! Vår resplan är preliminär eftersom vi behöver kunna anpassa den efter t.ex. väder, deltagare eller speciella händelser utefter vägen. Kanske har en ovanlig fågelart setts eller en vandringsled blivit obrukbar. I sällsynta fall tvingas båten till Stora Karlsö ställa in sin turer på grund av hårt väder. Då tvingas vi ändra i planerna. 

Resans höjdpunkter

 • Gotland med blomsterprakt under den vackraste årstiden
 • Stora Karlsö, med övernattning bland sillgrisslor i tusental
 • Fårös karga stränder, träsk och hedar
 • Boende på enkla men trevliga pensionat, hotell och vandrarhem med bra läge
 • Den blivande nationalparken Bästeträsk med Ojnareskogen
 • Fåglar som sjunger och spelar mitt i bästa flyttningstid
 • Sudret med alvarhedar och Hoburgsklippan, samt den fågelrika Stockviken

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Nynäshamn
Pris Från 15 900 kr
Detaljerade priser

Vid resa på egen hand till Visby avgår 700:-

I priset ingår
 • Besök i de olika naturområdena
 • Båtresa Nynäshamn-Visby tur och retur
 • Transporter i bekväm buss och med båt till Stora Karlsö
 • Logi enligt bokningsbekräftelsen (men för de flesta med enklare logi på Stora Karlsö)
 • Frukost dag 2-5
 • 2/3-rätters middagar dag 1-4
 • Picknickluncher dag 2-4
 • Lokalguide Stora Karlsö
 • Två färdledare
I priset ingår ej

Dryck, lunch dag 1 på Visbyfärjan och lunch i Visby dag 5, middag på Nynäshamnsfärjan dag 5.

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Resplan

Dag 1 Resa till Visby, Botaniska trädgården och färd norrut
Dag 2 Fårö samt Bästeträsk – vår nästa nationalpark
Dag 3 - Storsudret
Dag 4 Hoburgen och Stora Karlsö
Dag 5 Stora Karlsö-Visby och hem

Boende

Vi bor ett par nätter på hotell i Slite på norra Gotland och en natt på det enkla men charmiga pensionatet Holmhällar på Sudret längst i söder. Våra boenden har begränsat antal hotellrum men i stället bor några i flerbäddsrum med vandrarhemsstandard utan toalett på rummet, vilket ger prisavdrag.

På Stora Karlsö är rummen av ganska olika standard och ligger på flera olika ställen på ön. Några personer kommer att få bo i flerbäddsrum och de flesta utan toalett på rummet.

Resesätt Destination Gotland (båt)
Resans karaktär

Vandringarna
Vi går på stigar, skogsvägar och stenstränder, ibland kan det vara ganska ojämnt och inte riktiga stigar, men tar man det lugnt så klarar man det säkert. Vi går i lugn takt och delar upp oss i ett par mindre grupper vid flera tillfällen.

Deltagarantal

Min 22 och max 26

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Bra att veta

Resan är ett samarrangemang mellan Äventyrsresor och Nationalparksresor, båda företagen ursprungligen grundade av Tomas Bergenfeldt.