Översikt

Gotland under blomningstid - natur- & vandringsresa

Följ med på en storslagen naturresa till Gotlands stränder, klinter och den blivande nationalparken i Ojnareskogen. Vi besöker allt från Fårö med sina karga stränder och lambgift till Storsudret med alvarmarker, myrar och Hoburgsklippan. Sista natten tillbringar vi på Stora Karlsö omgivna av klippor med mängder av sillgrisslor och andra sjöfåglar. Resan sker när våren är som bäst med blommande orkidéer och sjungande fåglar. Ön bjuder på spännande fåglar som kungsörn, skärfläcka, rödspov, gravand och halsbandsflugsnappare. Vi bor bekvämt och äter god mat på olika pensionat och vandrarhem.


Den gotländska naturen
är präglad av öns karga berggrund av kalksten som bildades under silurtiden för dryga 400 miljoner år sedan. Då var Gotland ett korallrev i ett tropiskt hav nära ekvatorn.

Fårö är berömt för sin karga natur, med hällmarker, Sveriges största raukområde, fågelrik kust och klapperstensvallar. Längs de steniga stränderna kan du hitta fossil från sjölilja, bägarkoraller, trilobiter och många andra arter. Men här ligger också gamla typiska Fårögårdar och här finns även långa sandstränder. Kanske känner du igen dig från några Bergmanfilmer?

Bästeträsk är Gotlands största insjö. Här ligger också den omtalade Ojnareskogen. Här planeras nu Sveriges nästa nationalpark. Området består av en mosaik av alvarmarker, karsthällar, vätar, kust, sjöar och gamla karga tallskogar. Vi gör en vandring genom området med dess säregna, okiderika natur.

Storsudret är Gotlands södra halvö med Hoburgsgubben som mest kända besöksmål. På försommaren är här ett eldorado för naturintresserade. Här finns alvarmarker, torrbackar, ängar och våtmarker där många olika orkidéer trivs. Stockviken och Faludden är fågelrika marker med många slags vadare. Alvaret vid Muskmyr och de karga markerna kring Hoburgen är kända för att många rariteter ses här under flyttningstiden, förutom att man kan få se kungsörn som jagar kanin, vilka det om kvällarna vimlar av. Dessutom finns här även fascinerande raukområden.

Stora Karlsö är känt för sina stora kolonier av sillgrisslor och tordmular, de ojämförligt största ansamlingarna av fåglar i Sverige. På försommaren häckar de i 10.000-tal i klippbranterna. Vår grupp har bokat en stor del av bäddarna på ön, så när sista båten lämnat ön är vi i stort sett här för oss själva. En naturguide tar oss runt, men det finns också tid för egna strövtåg på den fridfulla, men livfulla ön. Här ser vi solen gå ned i havet i väster i viken där vi bor!

Leder resan gör Hasse Berglund, en av Äventyrsresors mest uppskattade färdledare. Hasse är naturvårdsbiolog och har arbetat med skyddad natur och våra nationalparker på Naturvårdsverket, som kommunbiolog och även på Länsstyrelsen. Han  har 40 års erfarenhet av att vara färdledare, både här hemma och internationellt. Intresset rör både fåglar, djur, växter samt de ekologiska samspelen. Gotland har han besökt många gånger, bl.a. för att inventera dess flora.

Peter Hunger är även med som färdledare och fågelguide. Tidigare producerade han flera av Äventyrsresors naturresor till fjärran länder och världsdelar, och idag leder han några av dessa djur- och naturresor.    


Vandringarna: 
Vi går på stigar, skogsvägar och stenstränder, ibland kan det vara ojämnt och inte riktiga stigar, men tar man det lugnt så klarar man det ganska enkelt. Vi går i lugn takt och färdledarna delar upp oss i ett par mindre grupper vid flera tillfällen, ibland med ett lite kortare alternativ. De längsta vandringarna är mellan 5-10 km, men i flacka och öppna landskap, utom på Stora Karlsö som är en hög klippa i havet med några längre trappor till toppen.

Mat och logi: Vi bor ett par nätter på Hotell Slitebaden på östra Gotland och en natt på det klassiska Holmhällars Pensionat på Sudret i söder. Våra boenden har begränsat antal hotellrum men istället bor några i flerbäddsrum eller med enklare standard utan toalett på rummet, vilket ger ett reducerat pris.
   På Stora Karlsös Vandrarhem är rummen av ganska olika standard och ligger utspritt på flera olika ställen längs stranden. Några få personer kommer att bo i flerbäddsrum utan toalett på rummet.
   Middagarna är 2 eller 3-rätters och intas på våra hotell och pensionat. De består av en stor del grönt, ofta med fisk. Lunchpaket beställer vi av hotellet. Sista middagen på Stora Karlsö intas i den lilla restaurangen med utsikt över havet.

Resan är ett samarrangemang mellan Äventyrsresor och Nationalparksresor, vilka båda ursprungligen grundades av Tomas Bergenfeldt.

Boka din resa

2022-06-01 2022-06-05 9 900 kr Destination Gotland (båt) Stockholm 5+ Boka resa

Reseprogram

 • DAG 1 Resa till Visby och vandrng i Ojnareskogen

  Avresa med båt från Nynäshamn kl. 09.15, med ankomst Visby 12.40. Egen lunch på båten. Vid ankomst buss norrut till Ojnareskogen, där vi vandrar i lungn takt 7 km i det som ska bli Gotlands första nationalpark (bortsett från Gotska Sandön) - Bästeträsk med Ojnareskogen. Vi startar i inlandet och passerar genom olika biotoper på väg ut mot kusten genom karga åldrade tallskogar, vätar med majvivor och kalkstenshedar med St Pers nycklar, längs vägar och stigar. Kanske får vi se en glada eller kungsörn segla förbi. Därefter fortsätter vi ned mot östra kusten och Slite. Middag och övernattning på Hotell Slitebaden på nordöstra Gotland. (Det går också bra att resa på egen hand till Visby och ansluta där, för den som så önskar).

 • DAG 2 Fårö, hav strand och hedar

  Efter frukost med buss och färja till Fårö. Vi tar en titt vid träsken mitt på ön, här kan man få se flockar med havsfåglar som bergand, skrak och vigg, samt även ensaka dvärgmåsar och skräntärna. På marken letar vi efter orkidér och massor av andra kalkgynnade växter och I skyn spanar vi efter kungsörn och ängshök. Sen blir det strövtåg i lugn takt vid Langhammars och Norsholmen. Rauk- blom- och fågelskådning. Här ser vi på det karga landskapet med enbusk- och tallhedar, vi letar efter fåglar som är karekterisktiska här, vandrar på klapperstensstränderna med olika raukar. På grund av sitt läge i nordost kan vi här även bjudas på överraskningar i fågelväg. Om det blir tid över gör vi ett besök på Norsta Auren med öde sandstränder och fyren i öster. Övernattning och middag på Hotell Slitebaden ännu en kväll. 

 • DAG 3 Mot Storsudret, Fide prästänge och Faludden

  Efter frukost bär det sen av med buss i 2-3 timmar till Storsudret på södra änden av Gotland. Efter vägen besöker vi Fide Prästänge, för att lyssna efter Gotlands speciella lundfågel, halsbandsflugsnapparen. Lunch ute i det fria. När vi kommer fram till Hamra, flyttar vi in på det enkla men charmiga pensionatet Holmhällar där vi även övernattar. Där blir det även tidig middag. Det ligger nära stranden och ett stort raukområde inom gångavstånd. Vi kan spendera eftermiddagen beroende på väder med turer på Sudret för att se kungsörn, eller ev. ett beök på fågelmålaren Lars Jonssons museum i Vamlingbo om vädret passar bättre för det.På kvällen när alla kaniner kommer fram efter middagen blir det en tur till Faludden och de grunda stränderna vid Stockviken med dess lila fält med göknycklar på vägen till fågeltornet. Här på Faludden hoppas vi få  se spelande rödspov, storspov och skärfläcka i medljus. Här kan även finnas andra vadare som skärsnäppa, roskarl och flockar av flyttande småfåglar. 

 • Dag 4 Storsudret och Stora Karlsö

  Idag finns flera viktiga och spännande platser att besöka. Troligen börjar vi med vandringar och promenader kring Hoburgen och Hoburgsgubben på öns sydspets. Sen fortsätter vi på sydöstra sidan till Muskmyr, en del av Sundrealvaret, Gotlands största alvar med en spännande flora och fauna. Om vi inte fått tillfälle tidigare kan det bli ett besök på den kände fågel- och naturmålaren Lars Jonssons museum vid Sundre för de som önskar, (kostar 60 kr).
  På eftermiddagen fortsätter vi sen med bussen vidare till Klintehamn en ungefär en timma, för att sen åka båt i en halvtimma ut till Stora Karlsö. Vid ankomsten rundvandring till fyren på klippan och fågelklipporna där sillgrisslor och tordmular påbörjat sin häckning. På kvällen omges vi av silvertärnor som bor på stranden, ejderkullar längs stränderna och svärtor som flyger in mot sina boplatser på ön i par. Trerätters avslutningsmiddag med havsutsikt på den lilla restaurangen vid 19-tiden. Vandringar 5-7 km denna dag.

 • Dag 5 Stora Karlsö och hemresa via Visby

  Frukost, följ med färdledarna eller gör egna strövtåg för att se på alla tusentals alkor i klippbranterna och vikarna på ön. På klipporna i viken ligger gråsälar och vilar sig. Man kan även gå en kor tur till grottan Stora Förvar, där det växer ormbunken ormtunga. Eller ta det lugnt med ett morgondopp och besök på det lilla museet. Här på ön brukar även ses jagande havsörn eller pilgrimsfalk då och då. Dessutom kan ön dra till sig flyttande småfåglar och rariteter som söker skydd här. 10.30 går båten sen tillbaka till Klintehamn och sen far vi vidare med buss till Visby i ungefär en timma. Lunch på egen hand i någon av stadens alla restauranger. Kring 16.00 avgår färjan mot Nynäshamn.

  För den som har tid rekommenderar vi att stanna någon dag extra, t ex på hotell Solhem. Om man inte vill vara kvar i Visby den extra dagen så föreslår vi en vandring utefter kusten norr om Visby. Börja med att ta buss 61 och gå av vid någon av hållplatserna, t ex Lummelunda. Gå ned till stranden och följ den åter mot Visby. 

  Det går också fint att gå från staden söderut utefter havet förbi färjeterminalen upp till Högklint. Buss 10 går tillbaka till Visby och har flera möjliga påstigningsplatser beroende på hur långt du vill gå.

 • Obs!

  Vår resplan är preliminär eftersom vi vill kunna anpassa den efter t.ex. väder, deltagare och speciella händelser utefter vägen. Kanske har en ovanlig fågelart setts eller en vandringsled blivit obrukbar. I sällsynta fall tvingas båten till Stora Karlsö ställa in sin turer på grund av hårt väder. Då tvingas vi ändra i planerna. 

Resans höjdpunkter

 • Gotland med blomsterprakt under den vackraste årstiden
 • Stora Karlsö, med övernattning bland sillgrisslor i tusental
 • Fårös karga stränder, träsk och hedar
 • Boende på enkla men trevliga pensionat, hotell och vandrarhem med bra läge
 • Den blivande nationalparken Bästeträsk med Ojnareskogen
 • Fåglar som sjunger och spelar mitt i bästa flyttningstid
 • Sudret med alvarhedar och Hoburgsklippan, samt den fågelrika Stockviken

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 1/6
Pris Från 9 900 kr
Enkelrumstillägg 1200 kr
Detaljerade priser

Flerbäddsrum 9 900 kr (6 platser)
Del i dubbelrum 11 000 kr (16 platser)
Enkelrum 12 500 kr ( 4 platser)
Avdrag för egen tranport till Visby - 800 kr

I priset ingår
 • Besök i de olika naturområdena
 • Båtresa Nynäshamn-Visby tur och retur
 • Transporter i bekväm buss och med båt till Stora Karlsö
 • Logi enligt bokningsbekräftelsen (men för de flesta med enklare logi på Stora Karlsö)
 • Frukost dag 2-5
 • 2/3-rätters middagar dag 1-4
 • Picknickluncher dag 2-4
 • Lokalguide Stora Karlsö
 • Två färdledare
I priset ingår ej

Dryck, lunch dag 1 på Visbyfärjan och lunch i Visby dag 5, middag på Nynäshamnsfärjan dag 5.

Resesätt Destination Gotland (båt)
Deltagarantal

Min 22 och max 26

Att resa i pandemin
Vi följer svenska UDs reserekommendationer och du får full återbetalning om din resa skulle bli inställd. Läs mer här »

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svara på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att all resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Flygresan är klimatkompenserad. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Bra att veta

Resan är ett samarrangemang mellan Äventyrsresor och Nationalparksresor, båda företagen ursprungligen grundade av Tomas Bergenfeldt.