Översikt

Naturkryssning i skärgården med Forskning & Framsteg

Följ med Forskning & Framsteg på en båtfärd med strandhugg på Utö och Huvudskär i Stockholms skärgård, för att utforska djur- och naturliv. Våra kunniga geologer visar oss skärgårdens bergarter och hjälper oss att tolka spåren på öarna efter istiden. Tillsammans med en av Äventyrsresors naturguider spanar vi efter säl, havsörn och andra sjöfåglar nu när våren är som mest spännande. Vi färdas bekvämt med den välutrustade skärgårdsbåten M/S Joséphine, där vi skyddade mot väder och vind serveras både lunch och fika. Turen går söndagen den 6 maj - under den bästa tiden i skärgården för att se fåglar och sälar.

Våra färdledare
Med på turen är de erfarna geologerna Jörgen Langhof och Stefan Claesson. Från Forskning & Framsteg deltar redaktionschefen Jörn Spolander och från Äventyrsresor deltar Peter Hunger som guide.


M/S Joséphine af Ingarö
är byggd 1981 för utflykter med mindre sällskap. Hon är mycket flexibel, välutrustad och salongerna är bekväma och utrustade för matservering till ca. 50 gäster. Däcken rymmer också 50-60 gäster varför man kan välja mellan att vara ute eller inne. Totalt får båten medföra 100 personer, dock högst 60 passagerare vid färd i ytterskärgården.

Tekniska fakta: Längd 22 m Bredd 4,6 m. Till bords 25-50 gäster i en resp. två salonger. Två stora soldäck. Drivsystemet består av 2 st Scania DSI 11 (300 hk) kopplade till hydrauliskt kontrollerade drev av typen Servogear. Salongerna är isolerade från motorljud.

(Foto: Mats Östman m.fl.)

Reseprogram

 • Mot Utös gamla gruvor

  Avfärd från Björkviks brygga kl. 9.15 med M/S Joséphine. Vi sätter av söderut mot Utö över fjärdarna. Här börjar vi bekanta oss med ejdrar, skrakar och tärnor. Under färden till Utö brygga dit vi väntas komma 10:45 ingår det fika, och geologerna Jörgen Langhof och Stefan Claesson berättar om vad vi ska titta efter ute vid gruvorna på Utö samt på skären vid Huvudskär. När det kommer upp nåt intressant som örn eller annat ropas detta ut så att alla ska kunna se. Vi går iland vid Utö brygga och upp till gruvorna, samt andra platser som är av geologiskt intresse. Vi fortsätter sen vidare ut mot yttersta havsbandet och naturreservatet på Huvudskär vid 12:15-tiden (prel tid). Under färden som tar ungefär en timma äter vi lunch ombord.
  (Till Björkviks brygga kan man ta SL-buss 474 kl 8:04 till Värmdö marknad/ Charlottendal.  Här byter man till buss 428 kl 8:38 som fortsätter till Björkviks brygga och är framme 9:06. Ibland sätter man även in en extrabuss från Slussen nr 428 X som går direkt till Björkviks brygga.)

 • Huvudskär i yttre havsbandet

  Väl framme vid Huvudskär går vi iland på huvudön som är naturreservat för att se på den karga utskärgården. Våra geologer kan berätta mycket om alla istidslämningar som är väl synliga här ute i ytterskärgården. Här finns även en gammal 16 meter hög fyr. De som vill se på fåglar kan följa vår naturguide som har med sig tubkikare för att visa de som vill på sälar och de stora havsörnarna som brukar hålla till på skären runtom. Här brukar även flyga labbar, tärnor och enstaka vadare. Dessutom är vi mitt i flyttningstiden för fåglarna, så man vet inte vad som kan dyka upp på öarna här ute i havsbandet. Har vi tur och det är sol, är det skönt att sitta och gassa i solen i lä av en klippa. 

 • Åter till Björkviks brygga

  Till slut bär det av hemåt igen vid 15:00 med M/S Joséphine, om vi inte gjort det innan så försöker vi nu göra en sväng ut runt de yttersta skären för att se om vi träffar på gråsälar på närmare håll. Har vi tur får vi höra deras höga klagande sång och stänger av motorerna. På återfärden norrut berättar Jörn Spolander från Forskning & Framsteg om sådant som är av intresse eller på gång på tidningen. Peter Hunger från Äventyrsresor talar om fåglarna vi sett, och kan berätta om de nya resor som är på gång i samarbete med tidningen Forskning & Framsteg. Vi planerar att vara tillbaka vid Björkviks brygga vid 17:15-tiden, då det går en SL-buss därifrån 17:23 in till Slussen som beräknas vara framme 18:31.

Karta

Resfakta

Reslängd 1 dag
Avreseort Stockholm
Avresor Söndag 6 maj
Pris Från 1 400 kr
Specialpris 1 000 kr, barn under 18 år
I priset ingår
 • Båttur till ytterskärgården med M/S Joséphine
 • Två geloger som guidar dig bland skärgårdens bergarter och istidens spår
 • En naturguide som visar örnar, havsfågel och säl
 • Lunch och morgon- samt eftermiddagsfika ingår
 • Studiematerial från Forskning & Framsteg
I priset ingår ej

Transport till och från Björkviks brygga, hit går SL-buss från Slussen som passar båtens tider.

Resplan

Kl. 08:04 SL-buss 474 från slussen till Värmdö marknad /Charlottendal, byte till SL-buss 428 kl 8:38, framme 9:06.
Kl. 09:15 Avfärd från Björkviks brygga och kryssning till Utö Brygga, fika ombord
Kl. 10:45 Guidat besök på Utö vid gruvområdet
Kl. 12:30 Vi fortsätter mt Huvudskär, vi serveras lunch ombord
Kl.  13:30 Guidat besök på Huvudskär med geologi, örnar och sälar
Kl.  15:00 Rundtur bland sälhällar och färd tillbaka till Björkvik. Fika ombord
Kl. 17:15 Ankomst till Björkviks brygga, anslutning SL-buss 17:20 till Slussen med ankomst ca 18:30-tiden.

Deltagarantal

Min 30 - 50 deltagare