Översikt

Blå jungfrun och Ölands alvar, vandrings- och naturresa

Följ med till några av Sveriges finaste naturpärlor vilka är som bäst på våren med orkidéprakt och många både häckande och flyttande fåglar. Här gör vi strövtåg och utflykter samt bor och äter riktigt vällagad mat på det över 100 år gamla Bo pensionat. Resan är ett specialerbjudande för dig som rest med oss på våra djur- och naturresor.

Blå jungfruns nationalpark är en mytomspunnen isolerad ö med magnifik siluett. Den gråblå granitkupolen reser sig 86 meter över havet mitt ute i Kalmarsund. Dess utseende har bidragit till att Blå Jungfrun blivit sagornas och folktrons Blåkulla.

Ölands Alvar är sedan år 2000 ett av UNESCO:s Världsarv. Ett storslaget landskap och en unik kulturbygd, med stäppliknande vidder med unik fauna- och flora. Södra Ölands odlingslandskap är i grunden annorlunda än andra platser på jorden. Dels för att kalkberggrunden, det milda klimatet och öns geografiska läge har resulterat i unika förutsättningar för livet på ön. Men också på grund av ölänningarnas mångtusenåriga påverkan på bygden, allt sedan stenåldern. Speciellt välkänd är försommarens orkidéblomning.

Ölands södra udde är rikt på naturupplevelser. Här finns såväl grå- som knubbsälar. Under våren passerar stora mängder fåglar udden på sin flyttning norrut. Mitten av maj är höjdpunkten då många av dem rastar här. Vi besöker Ottenby fågelstation och Naturum. Här strövar vi omkring, får vara med om ringmärkning och de som vill kan bestiga Långe Jan, Sveriges högsta fyr. Vi försöker även hinna med att vandra i Ottenby lunds södra del och över Säferiängarna, för att uppleva alla fåglar som spelar och sjunger så här års.

Krokshultsbygden är en bit av ett gammaldags Småland med en sällsynt flora och fauna. Här finns en levande landsbygd där hägnade gärdesgårdar ramar in slåtte-rängar och beteshagar. Hamlade träd står som statyer i det böljande landskapet. Hagmarkerna betas av får och nötkreatur. Här möter vi Stig Karlsson, en av eldsjä-larna bakom bevarandet av Krokshultsbyggden.

Leder resan gör Hasse Berglund, en av Äventyrsresors mest uppskattade färdledare. Hasse är naturvårdsbiolog och har arbetat med skyddad natur och våra nationalparker på Naturvårdsverket, som kommunbiolog och även på Länsstyrelsen. Han  har 40 års erfarenhet av att vara färdledare, både här hemma och internationellt. Intresset rör både fåglar, djur, växter samt de ekologiska samspelen. Öland har han besökt många gånger. Peter Hunger på Äventyrsresor är även med som färdledare och fågelguide. Normalt producerar han många av våra olika naturresor till fjärran länder och världsdelar, och leder även ibland dessa. Även han har varit på Öland ett flertal gånger för att se på fåglar och djur i det märkliga och annorlunda landskapet.  

Bilderna tagna av: Anna Lindberg, Malcom Hanes Johner, Matin Borg, Björn Eyvind Swahn, Anna Baklien, Alexander Hall, Hannes Andersson och Stig Karlsson

Vandringarna
På denna resa blir det möjlighet att antingen vandra på egen hand eller tillsammans med våra färdledare, då ett lite kortare alternativ. Flera olika långa vandringsalternativ finns några av dagarna. Vill du inte gå tillsammans med gruppen, kan du naturligtvis gå själv eller med några av dina reskamrater, även om det inte är någon som du kände innan resan började.

Mat och logi
Vi bor och äter på Bo pensionat, ett över 100 år gammalt riktigt pensionat, granne med Ölands Alvar och Carl Malmstens Capellagården. Katarina och Klaus, med familj, bjuder här på riktigt god mat, med betoning på lokala råvaror. Lamm som betat på Alvaret är den främsta specialiteten. Alla rum har egen toalett och dusch.

Resan är ett samarrangemang mellan Ävventyrsresor och Nationalparksresor, vilka båda ursprungligen grundades av Tomas Bergenfeldt.

Reseprogram

 • DAG 1 Bussresa via Krokshultsbygden till Öland

  Samling 07.30 på Cityterminalen i Stockholm för 5-6 timmars bussfärd, inkl paus,
  Påstigning möjlig i Nyköping (08.45) och Norrköping (09.45). Vi stannar för picknicklunch med vandring genom Krokshultsbygden, ett gammeldags odlingslandskap svårt att hitta i dagens Sverige. Ankomst till pensionatet i Vickleby på Öland. Välkomstmiddag med främst lokala delikatesser. Övernattning. (vandring 2-3 km). Om det blir regnväder efter middagen någon av kvällarna ordnar vi föredrag med bilder, för de som önskar höra på.

 • DAG 2 Fåglar och orkidéer

  Tidig frukost där du också gör ditt lunchpaket. Ta med egen termos. Kort bussresa till Ölands södra udde där vi gör strövtåg och får vara med om ringmärkning. Vi besöker även den södra lunden och Schäferiängarna om tiden tillåter för att lyssna och se på det rika fågellivet. På eftermiddagen besöker vi de bästa orkidémarkerna som står i blom på försommaren. Under sen eftermiddag bär det av tillbaka till vårt pensionat för middag och övernattning. Vandring: 5-8 km beroende på vad du själv väljer. Du går på egen hand eller följer med våra två färdledare.

 • DAG 3 Strövtåg mellan fornborgar, på Alvaret eller vid havet

  Idag finns möjligheter till kortare eller längre vandringar. Vi besöker Ölands Sjömarker, rika betesmarker ner mot östra stranden, med mängder av vadare och rikligt med unik flora. Vidare går vi mitt på alvaret runt en av de största odikade sjöarna på ön – Möckelmossen. Känd för rikt fågel- och insektsliv, samt med den fantastiskt udda känsla man får av vyn, där Alvaret sträcker sig till horisonten, med små tall- eller björkdungar som bryter sikten. (De som vill kan härifrån fortsätta att vandra över Alvaret mot kusten och vårt pensionat). På eftermiddagen fortsätter vi sen till en av Ölands märkliga fornborgar, Gråborg. Där kan vi ana öns historia, och förstå hur det sett ut tidigare. Trerätters avslutningsmiddag med gruppen på Bo pensionat, med öländskt lamm i fokus. Vandring: 5-15 km (beroende på vad du föredrar). Du går på egen hand eller följer med vår färdledare. 

 • Dag 4 Blå jungfruns nationalpark

  Bussresa drygt 1,5 timme till Oskarshamn där vår båt tar oss till ön Blå jungfrun. Vi vandrar i lugn takt runt ön. Ön har kallats Blåkulla i långa tider. Dess läge mitt i Kalmarsund och dess natur, med klippor och stenar, och relativt branta sluttningar har spätt på mytbildningen kring ön. Den är känd för sitt fågelliv, sin vårblomning, och många fascinerande grottor, otillgängliga sten- och klippfält. Vid återkomst till Oskarshamn går bussen hemåt mot Stockholm med avstigningsmöjligheter i Norrköping och Nyköping. Ankomst Stockholm senast 20.30.
  Vandring runt ön ca 4 km i ganska krävande terräng. Du går på egen hand eller följer med någon av våra färdledare.

 • Obs!

  Vår resplan är preliminär eftersom vi vill kunna anpassa den efter t.ex. väder, deltagare och speciella händelser utefter vägen. Kanske har en ovanlig fågelart setts eller en vandringsled svämmat över. I sällsynta fall tvingas båten till Blå jungfrun ställa in sina turer på grund av hårt väder. Vi besöker då istället Norra Kvills nationalpark och den tusenåriga Kvilleken, i norra Småland. Dessutom återbetalas då 350 kr till deltagarna.

Karta

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Stockholm, Nyköping och Norrköping
Avresor 16-19 maj 2019
Pris Från Prel 6 800 kr
Enkelrumstillägg 600 kr
I priset ingår

Besök med guide eller på egen hand i de olika naturområdena vi besöker, transporter i bekväm långfärdsbuss, logi på Bo pensionat, vällagade flerrätters middagar och picknick-luncher, färdledare.

I priset ingår ej

picknicklunch dag 1 (tas med hemifrån), alkoholhaltiga drycker

Resesätt

Dubbelrum med begränsat antal enkelrum, men på den här typen av resor går det utmärkt att boka del av dubbelrum. Egen toalett och dusch på alla rum. 

Avresa 07.30 på Cityterminalen i Stockholm alternativt
Nyköping (08.45) och Norrköping (09.45). På hemresan blir det avstigning i Norrköping och Nyköping för de som önskar och ankomst Stockholm senast 20.30.

Resans karaktär

Middag dag 1
Serveras i buffé
Viltfärsbiff på vildsvin & rådjur, rostade rotfrukter, pesto på nässlor & kirskål samt pommes Anna på vårt sätt
Smör, bröd, sallad
Varm rabarberkaka med vispad grädde och kaffe/the

Middag dag 2
Serveras i buffé
Vår krogrökta lax med kall sås, gratinerad broccoli på smördeg med mix av ostar,
picklade tillbehör samt färskpotatis
Smör, bröd, sallad
Toscaäpple med hemslagen punchglass och kaffe/the

Middag dag 3
Förrätt – "Vickleby Tapas", vårt eget chark (vilt,lamm) bestående av bland annat, kallrökt, lufttorkat
och varmrökt serveras med färsk grön sparris och ost från Alby
Varmrätt – Helstekt öländskt lamminnanlår, rödvinssås smaksatt med steklök och lammbacon,
gräddkokt spetskål och pure´på palsternacka & potatis
Avslutning – Bakad mörk chokladkräm med smak av rom serveras med havtornsparfait
Kaffe

Deltagarantal

min 20 och max 30. F.n. ett fåtal platser kvar

Bra att veta

Resan är ett samarrangemang mellan Äventyrsresor och Nationalparksresor, båda företagen ursprungligen grundade av Tomas Bergenfeldt.