Översikt

Blå jungfrun och Ölands alvar, vandrings- och naturresa

Följ med till några av Sveriges finaste naturpärlor vilka är som bäst på våren med orkidéprakt och många både häckande och flyttande fåglar. Här gör vi strövtåg och utflykter samt bor och äter riktigt vällagad mat på det över 100 år gamla Bo pensionat. Resan är ett specialerbjudande för dig som rest med oss på våra djur- och naturresor.

Blå jungfruns nationalpark är en mytomspunnen isolerad ö med magnifik siluett. Den gråblå granitkupolen reser sig 86 meter över havet mitt ute i Kalmarsund. Dess utseende har bidragit till att Blå Jungfrun blivit sagornas och folktrons Blåkulla.

Ölands Alvar är sedan år 2000 ett av UNESCO:s Världsarv. Ett storslaget landskap och en unik kulturbygd, med stäppliknande vidder med unik fauna- och flora. Södra Ölands odlingslandskap är i grunden annorlunda än andra platser på jorden. Dels för att kalkberggrunden, det milda klimatet och öns geografiska läge har resulterat i unika förutsättningar för livet på ön. Men också på grund av ölänningarnas mångtusenåriga påverkan på bygden, allt sedan stenåldern. Speciellt välkänd är försommarens orkidéblomning.

Ölands södra udde är rikt på naturupplevelser. Här finns såväl grå- som knubbsälar. Under våren passerar stora mängder fåglar udden på sin flyttning norrut. Mitten av maj är höjdpunkten då många av dem rastar här. Vi besöker Ottenby fågelstation och Naturum. Här strövar vi omkring, får vara med om ringmärkning och de som vill kan bestiga Långe Jan, Sveriges högsta fyr. 

I Biosfärområde Kristianstads Vattenrike finns nästan alla svenska naturtyper i ett landskap som präglats av människan genom tiderna. Den mäktiga Helge å flyter tvärs igenom landskapet och fångar upp små vattendrag från åsarna och slätten. Här och var buktar den ut i Araslövssjön och Hammarsjön innan den når Hanöbukten. Ån kantas av våtmarker och strandängar. Här finns både lummiga ädellövskogar och torra sandiga odlingsmarker. Vattenriket är ovanligt artrikt och en riktig hot spot för hotade arter. Området täcker mindre än två promille av Sveriges yta, men på denna lilla plätt lever hela 20 procent av landets hotade arter!

Färdledare
Ulf Gärdenfors, är mångkunnig biolog, tidigare chef och professor i naturvårdsbiologi vid Artdatabanken. Han har lång erfarenhet som reseledare för naturinriktade resor över stora delar av världen. Vi anlitar också lokala guider.


Vandringarna

På denna resa blir det möjlighet att antingen vandra på egen hand eller tillsammans med våra färdledare, då ett lite kortare alternativ. Flera olika långa vandringsalternativ finns några av dagarna. Vill du inte gå tillsammans med gruppen, kan du naturligtvis gå själv eller med några av dina reskamrater, även om det inte är någon som du kände innan resan började.

Mat och logi
Vi bor och äter på Bo pensionat, ett över 100 år gammalt riktigt pensionat, granne med Ölands Alvar och Carl Malmstens Capellagården. Katarina och Klaus, med familj, bjuder här på riktigt god mat, med betoning på lokala råvaror. Lamm som betat på Alvaret är den främsta specialiteten. Alla rum har toalett och dusch.

Reseprogram

 • DAG 1 Bussresa via Vattenriket till Öland

  Samling 08.00 i Malmö för 7 timmars bussfärd, inkl 2,5 uppehåll  i Vattenrike samt lunch. Påstigning möjlig i Lund och Kristianstad. Besök på Naturum i Kristianstad och vandring längs med Linnérundan. Området beskrivs av Carl von Linné i hans "Skånska resa". Återresa med safaribåt från den gamla slottsruinen vid Lillö  genom hjärtat av Vattenriket där vi får njuta av våtmarker som annars är oåtkomliga. Så här års finns bl.a. goda chanser att höra den sällsynta rödspovens karakteristiska läte från strandängarna.
  Ankomst pensionatet i Vickleby på Öland. Välkomstmiddag med främst lokala delikatesser. Övernattning.

  Vandring: 2 - 4 km, lätt terräng

 • DAG 2 Fåglar och orkidéer

  Tidig frukost där du också gör ditt lunchpaket. Ta med egen termos. Kort bussresa till Ölands södra udde där vi gör strövtåg och får vara med om ringmärkning. På eftermiddagen besöker vi de bästa orkidémarkerna som står i blom på försommaren.
  Under sen eftermiddag tillbaka till vårt pensionat för middag och övernattning.

  Vandring: 5-8 km beroende på vad du väljer. Du går på egen hand eller följer med vår färdledare

 • DAG 3 Strövtåg mellan fornborgar, på Alvaret eller vid havet

  Idag finns flera möjligheter till kortare eller längre vandringar. Vi besöker Ölands Sjömarker, rika betesmarker ner mot östra stranden, med mängder av vadare och rikligt med unik flora. Vidare går vi mitt på Alvaret kring en av de större sjöarna på ön – Möckelmossen. Våtmarken är känd för rikt fågel- och insektsliv, samt med den fantastiskt udda känsla man får av vyn, där Alvaret sträcker sig till horisonten, med endast smärre tall- eller björkdungar som bryter utsikten. Ett besök vid en av Ölands märkliga fornborgar, Gråborg, hinner vi också med. Där kan vi ana öns historia, och förstå hur den sett ut tidigare. Den som vill kan välja att göra en längre vandring på egen hand över Alvaret. Avslutningsmiddag.

  Vandring: 5-15 km (beroende på vad du föredrar). Du går på egen hand eller följer med vår färdledare

 • Dag 4 Blå jungfruns nationalpark

  Bussresa 1,5 timme till Oskarshamn där båten tar oss till Blå jungfrun. Vi vandrar i lugn takt runt ön, vilken kallats Blåkulla i långa tider. Dess läge, mitt i Kalmarsund, och dess natur, med klippor och stenar, med ganska branta sluttningar, har spätt på mytbildningen kring ön. Den är berömd för sitt fågelliv, för sin vårblomning, och mängden av fascinerande grottor, otillgängliga sten- och klippfält. Vid återkomst till Oskarshamn går bussen hemåt mot Malmö.

  Vandring: 4 km i ganska krävande terräng. Du går på egen hand eller följer med vår färdledare

  .

 • Obs!

  Vår resplan är preliminär eftersom vi vill kunna anpassa den efter t.ex. väder, deltagare och speciella händelser utefter vägen. Kanske har en ovanlig fågelart setts eller en vandringsled svämmat över. I sällsynta fall tvingas båten till Blå jungfrun ställa in sina turer på grund av hårt väder. Vi besöker då istället Tjärö i Blekinge skärgård. Tjärö är ett av Blekinges mest kända naturresmål med ekskogar och stora hagar inbäddat av skärgårdens gröna öar. Dessutom återbetalas då 350 kr till deltagarna.

Resans höjdpunkter

 • Ölands Alvar med orkidéblomning
 • Ottenby fågelstation
 • Blå jungfrun
 • Kristianstads Vattenrike

Karta

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Malmö
Avresor 2 - 5 juni 2022
Pris Från 9900:-
Enkelrumstillägg 1500 kr
I priset ingår

Besök med guide eller på egen hand i de olika naturområdena vi besöker, transporter i bekväm långfärdsbuss, logi på Bo pensionat, vällagade flerrätters middagar och picknick-luncher, färdledare.

I priset ingår ej

Alkoholhaltiga drycker

Anslutningsort

Lund, Kristiandstad

Boende

Vi bor på Bo pensionat, ett över 100 år gammalt riktigt pensionat, granne med Ölands Alvar och Carl Malmstens Capellagården. Katarina och Klaus, med familj, bjuder här på riktigt god mat och gott värdkskap!
Alla rum har toa och dusch.

Dubbelrum med begränsat antal enkelrum, men på den här typen av resor går det utmärkt att boka del av dubbelrum.

Resesätt

Resan är i första hand en resa för Sydsvenskan och Helsingborgs dagblads läsare. Ha prenumerationsnumret till hands när du bokar. Du kan enkelt prova på att prenumerera till låg kostnad.

prenumerera.sydsvenskan.se
prenumerera.hd.se

Resans karaktär

På våra resor erbjuder vi oftast möjligheten att antingen vandra på egen hand eller tillsammans med vår färdledare, då ett lite kortare alternativ. Flera olika långa vandringar finns ofta. Vill du inte gå med gruppen, kan du naturligtvis gå själv eller slå dig samman med någon av dina reskamrater, även om det inte är någon som du kände innan resan började.

Deltagarantal

min 20 och max 30. 

Att resa i pandemin
Vi följer svenska myndigheters rekommendationer. Om vi tvingas ställa in en resa får du full återbetalning. Läs mer här »

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Klimatkompensation

Denna resa är en del av Äventyrsresors utbud av Klimatsmart Resande. 

Klimatsmart resande är äventyr på nära håll som vi kan nå utan flygresor. De kännetecknas maximalt användande av lokalt producerade råvaror och boende på små lokala pensionat eller hotell.

Läs gärna mer om vår klimatkompensation för de resor som genomförs med flyg här.

Bra att veta

Resan är framtagen för Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad i samarrangemang mellan Äventyrsresor och Nationalparksresor, båda företagen ursprungligen grundade av Tomas Bergenfeldt.