Översikt

Sri Lankas rika skatter

Vår resa till Sri Lanka går genom 3000-årig historia, tropiska skogar, vackert böljande landskap, teplantager, rikt djurliv och paradisstränder. Sri Lanka är bara lite större än Norrbotten men har hela åtta världsarv på UNESCO:s lista. Under vår rundresa på Sri Lanka får vi uppleva öns största sevärdheter och en blandning av natur- och kulturupplevelser, historiska världsarv samt krydd- och teplantager i det som många kallar Edens lustgård. Resan sker i samarbete med vårt systerbolag Indienresor.

Sri Lanka är bara lite större än Norrbotten men har hela åtta världsarv på UNESCO:s lista. Under vår rundresa på Sri Lanka får vi uppleva öns största sevärdheter och en blandning av natur- och kulturupplevelser, historiska världsarv samt krydd- och teplantager i det som många kallar Edens lustgård.

Om färdledaren
Våra svenska färdledare är engagerade, entusiastiska och kunniga Indienkännare som brinner för att ta dig med till Indiens alla hörn.  Läs mer om våra färdledare

Reseprogram

 • Dag 1 - 2 Avresa, Colombo, Sigiriya

  Avresa med flyg. Ankomst Colombo på förmiddagen dag 2 där vår svenska färdledare möter upp med buss och tillsammans åker vi (ca 4 tim) till Sigiriya, vi stannar för lunch på vägen. Sigiriya är beläget mitt i Sri Lankas kulturella triangel och utgör en perfekt utgångspunkt för några av de kommande dagarnas spännande utflykter. Efter incheckning på vårt hotell är det programfri tid innan vi samlas för välkomstmiddag på kvällen.

 • Dag 3 Sigiriya, Anuradhapura, Mihintale

  Efter frukost beger vi oss till Anuradhapura och Mihintale som är det första stoppet i Sri lankas kulturella triangel och som var landets första huvudstad samt födelseplatsen för Sri Lankas antika civilisation. Det var här buddismen först introducerades och lade grunden för den singalesiska kulturen. Staden sägs ha grundats på 400-talet f.kr men det finns arkeologiska fynd som visar att staden existerade redan på 1000-talet f.Kr.

  Här kan man beskåda det heliga Sri Maha Bodhi trädet som sägs härstamma från det fikonträd Buddha satt under när han blev upplyst. Lämningar efter antika kloster och fantastiska stupor är bara några av stadens sevärdheter. Vi kan även beundra dåtidens ingenjörskonst i form av avancerade bevattnings- och avloppsystem. 1982 togs Anuradhapura upp på UNESCOs världsarvslista och har en stor betydelse som helig plats. Lunch under dagen, middag på hotellet.

 • Dag 4 Sigiriya, Lejonklippan, Polonnaruwa

  Dagens utfärd går till den 180 meter höga Lejonklippan vars fästning även den är ett världsarv och Sri lankas mest välbesökta attraktion. Ruinerna av fästningen och dess murar ligger på toppen av av klippan och uppfördes av Kung Kasayapa ca 500 år f.Kr. Under sin korta tid som regent, bara 18 år, fick kung Kasayapa, med sina storslagna drömmar och konstnärliga sinnelag staden att blomstra. Klippan kallas för Lejonklippan på grund av det gigantiska stenlejon som en gång i tiden vaktade ingången till trappan som leder upp till toppen. I dag finns bara två stycken jättetassar kvar.

  Klättringen upp till toppen bjuder på en spektakulär utsikt över Sigiriyas omgivningar. På klippans västra sida kan man beskåda Sigiriyas berömda freskmålningar. Målningarna porträtterar överjordiska nymfer som stiger ur molnen och dess skönhet finns beskriven på den s.k. spegelväggen som står som skydd för freskerna och som i själva verket är en mur så blankpolerad att man kan spegla sig i den.

  Efter lunch åker vi vidare till det sista stoppet i den kulturella triangeln, Polonnaruwa som efter Anuradhapuras fall tog över som huvudstad. Den gamla staden är fortafarande mycket välbevarad och finns även den med på UNESCOs världsarvslista. Polonnaruwa blev flera gånger invaderad av Indien och är därför strakt influerat av hinduistiska arkitekttraditioner. Mest berömt är Shiva Deval, ett hindutempel från 1300-talet. Middag på hotellet.

 • Dag 5 Sigiriya, Dambulla, Matale, Kandy

  Efter frukost och utcheckning beger vi oss med buss till den närliggande staden Dambulla där vi besöker Bergstemplet, ett världsarv som inhyser fem separata grottor innehållande statyer och målningar över Buddhas liv. Bergstemplet spelar en mycket viktig roll i Sri Lankas konst och- kulturhistoria. Templet kallas även för det "gyllene bergstemplet" på grund av grottornas gyllene väggar. Templet ligger beläget på en 150 meter hög slänt och härifrån hittar man Sri Lankas kanske bästa utsikt. 

  Vi fortsätter resan söderut mot Sri Lankas näst största stad och kulturella huvudstad Kandy. På vägen gör vi ett besök på en kryddträdgård i Matale där vi promenerar i doftande grönska och lär oss mer om några av Sri Lankas mest berömda kryddor så som muskot, kardemumma och kanel. Kryddor och örter finns till försäljning och för den som vill finns även kryddprovning.

  Kandy, omringad av prunkande grönska och gnistrande vattenfall är en av Sri lankas vackraste platser. Staden grundades under 1300-talet och var den sista kungliga huvudstaden på ön och var med sitt strategiska läge viktig för att avvärja attacker från utländska makter. Dess isolerade läge i bergen gjorde staden betydelsefull för Singalesisk historia och kultur. I dag kallas Kandy för Kulturstaden och Kandyansk konst är mycket berömd i landet. Under eftermiddagen besöker vi Sri Dalada Maligawa, Tandtemplet som innehåller Sri Lankas viktigaste historiska efterlämning, en av Buddhas tänder förvarad under kupoler av guld. På kvällen njuter vi av en annan kulturskatt, en traditionell dansföreställning i Kandys konst och- kulturcenter. Lunch under dagen, middag på hotellet. 

 • Dag 6 Kandy, Nuwara Eliya

  Idag är det dags för den pittoreska tågresan bland bergen till Nanu Oya (ca 4 tim) och Nuwara Eliya. Vi stannar till på en teplantage där vi provar te och får insyn om hur tillverkningsprocessen av det berömda "Ceylonteet" går till. Det var engelsmannen Sir James Taylor som under 1870-talet introducerade teplantan på ön och efter detta har Nuwara Eliya kommit att kallats Tehuvudstaden.Det var engelsmannen Sir James Taylor som under 1870-talet introducerade teplantan på ön och efter detta har Nuwara Eliya kommit att kallats Tehuvudstaden. Staden är belägen på 2000 meters höjd och ligger vid foten av landets högsta berg Pidurutalagala, omgiven av teplantager, terrassodlingar och lummig grönska. Här kan vi se hur den brittiska kolonialeran gjort sig påmind genom byggnader som Treenighetskyrkan, Grand Hotell och golfklubben. I och med det något svalare klimatet kallas ibland Nuwara Eliya för "Lilla England". Vi besöker en teplantage och får prova olika tesorter. Lunch under dagen, middag på hotellet.

 • Dag 7 Nuwara Eliya, Horton Plains

  Efter morgonens frukost åker vi till närbelägna Horton Plains för en lättare vandring. Horton Plains är en skyddad nationalpark sedan år 1988 och ett Världsnaturarv sedan 2010 (som en del av det centrala höglandet). Här är ett varierande landskap med grässlätter, dimskog, klippavsatser, vackra vattenfall, sjöar höljda i dimma och ett rikt djurliv. Under eftermiddagen är det programfritt i Nuwara Eliya innan vi samlas för middag på hotellet.

 • Dag 8 Nuwara Eliya, Yala

  Efter frukost åker vi buss (ca 4,5 tim) vidare till Yala för att efter lunch göra en jeepsafari i Yala National Park, Sri Lankas mest kända och näst största nationalpark. Parken har på senare tid fått mycket uppmärksamhet för sin ökande leopard population. Det som gör Yala ovanligt är inte kanske inte främst leopardtätheten, utan snarare att leoparderna är relativt lätta att se. Förutom leopard har Yala ett stort bestånd av lankesisk elefant och här finns även läppbjörn, vattenbuffel, vildsvin, axishjort, sambarhjort och guldschakal. Middag på hotellet.

 • Dag 9 Yala, Galle, Bentota

  Resan går vidare med buss. först till kuststaden Galle där vi gör en rundvandring vid världsarvet Galle Fort, ursprungligen uppfört av portugiserna redan på 1500-talet. Under 1600-talet fortsatte holländarna att bygga den vall som fortfarande idag skiljer Galle mot havet. Här kan vi promenera i en behaglig och stillsam atmosfär, på snäva gator med små butiker, caféer, museer och restauranger. Vi fortsätter därefter till badorten Bentota med sina iögonfallande vita stränder och turkosblåa hav. Lunch under dagen, middag på hotellet i Bentota.

 • Dag 10 - 11 Bentota, Colombo, hemresa, hemkomst

  Vi får en programfri dag vid stranden. I Bentota finns det gott om restauranger med allt från nyfångad fisk och skaldjur till den lokala varianten av het curry. Gourmetrestauranger finns också om du vill variera dig. Förutom stränderna finns det mycket att se och uppleva i närheten. Vid Kosgoda Turtle Hatchery kan du få vara med när man släpper ut nyfödda havssköldpaddor i havet. Färgstarka marknader finns lite här och var. Efter tidig frukost dag 11 är det så dags att styra kosan tillbaka till Colombo för att påbörja hemresan, hemkomst samma dag.

Karta

Resfakta

Reslängd 11 dagar
Avreseort Köpenhamn, Stockholm
Avresor 11/11 och 27/1
Pris Från 29 850 kr
Enkelrumstillägg 4800 - 5800 kr
I priset ingår
 • Qatar Airways till Colombo t/r. Priset gäller för avresa från Stockholm.
 • Svensk färdledare möter i Colombo och leder resan på Sri Lanka. Dessutom medverkar engelsktalande srilankesiska guider.
 • Hotell av hög turistklass/första klass, del i dubbelrum.
 • Alla måltider (frukost, lunch och middag) förutom dag 10 då endast frukost ingår, exklusive måltidsdryck.
 • Program enligt ovan. Transfers, bagagehantering, transporter och entréavgifter. Inrikes resor enligt program.
 • Dricks till srilankesiska guider, chaufförer, hotell- och restaurangpersonal ingår i priset.
 • Passagerar-, flygplats- och säkerhetsavgifter.
 • Du som reser utan sällskap kan boka del i dubbelrum.
I priset ingår ej
 • Visum till Sri Lanka, f n 35 USD/person. Anvisningar medföljer bokningsbekräftelsen.
Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV när det gäller rese- och avbeställningsförsäkringar.

Resplan

Dag 1. Avresa
Dag 2. Ankomst Colombo på morgonen, buss till Sigiriya
Dag 3. Sigiriya, heldagstur till Anuradhapura och Mihintale
Dag 4. Sigiriyaa, heldagstur till Lejonklippan och Polonnaruwa
Dag 5. Sigiriya, buss till Dambulla, Matale och Kandy
Dag 6. Kandy, tåg Peradeniya-Nanu Oya, buss till Nuwara Eliya
Dag 7. Nuwara Eliya, Horton Plains
Dag 8. Nuwara Eliya, buss till Yala
Dag 9. Yala, busss till Galle och Bentota
Dag 10. Bentota
Dag 11. Bentota, buss till Colombo, hemresa

Resesätt Qatar Airways
Visum

För att kunna resa till Sri Lanka krävs visum. Läs mer om visum till Sri Lanka

Deltagarantal

14-24 resenärer

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 3 000 kr och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 20 dagar före avresa.

Boende

 • Fresco Water Villa, Sigiriya ***+

  Fresco Water Villa är ett trevligt hotell i lugn miljö och med härliga grönområden och en stor utomhuspool att simma i. Rummen är stora, smakfullt inredda och med balkong. Hotellet har en restaurang som öppnar upp sig mot trädgården samt bar. Wi-fi finns att tillgå i de publika områdena. Till hemsidan

 • Oak Rey Regency, Kandy ***

  Oak Rey Regency är beläget strax utanför Kandys centrum med en fin utsikt över staden och de omgivande bergen. Hotellets rymliga rum är inredda i traditionell stil och med moderna faciliteter. Här finns restaurang, bar och en utomhuspool på taket där man kan njuta av utsikten.Tillgång till Wi-fi. Till hemsidan

 • Heaven Seven, Nuwara Eliya ***+

  Trevligt och uppskattat hotell med fantastisk utsikt över de omgivande kullarna och teodlingarna. Rummen har en balkong där du kan sitta och njuta av solen och den fantastiska utsikten över byn och teplantagen. Kostnadsfritt Wi-Fi finns tillgängligt.

 • Chandrika Hotel, Yala ****

  Chandrika Hotel ligger strax utanför Yala National Park, omgiven av grönska med härlig trädgård och inbjudande pool. Hotellets rum är generöst tilltagna med smakfull inredning, detalj- och färgrikt med vackra träinslag. Luftkonditionering, terrass eller balkong med utsikt över trädgården, platt-tv, fläkt, värdeskåp och WI-fi. Här finns multicuisine restaurang, bar, och spa med ayurvedabehandlingar, restaurang med såväl lankesisk som aurvedisk och internationell meny. Till hemsidan

 • Thaulle Resort, Yala ****

  Thaulle Resort är ett hotell med hög standard belägen vid Yoda Lake, den sydostliga delen av Sri Lanka. På Thaulle Resort har man valt att kombinera de tre elementen ekologi, ayurveda och design i ett och samma hotell för att ge gästerna en helthetsupplevelse med omtanke om såväl hälsa som natur och miljö samt den visuella upplevelsen. Hotellets rum är generöst tilltagna med smakfull inredning och med vackra träinslag. Luftkonditionering, balkong med utsikt över trädgården eller sjön, platt-tv, fläkt, värdeskåp och WI-fi. Utomhuspool och gym, frukt- och grönsaksträdgård, spa med ayurvedabehandlingar, restaurang med såväl lankesisk som aurvedisk och internationell meny. Till hemsidan

 • Coco Royal Beach Resort, Bentota ***+

  Coco Royal Beach är ett uppskattat hotell beläget precis vid stranden och havet i Kalutara. Hotellet har utomhuspool, gym, spaavdelning, restaurang och bar/lounge. De rymliga rummen är ljusa och trevligt inredda och har balkong eller terrass. Kostnadsfri Wi-fi tillgängligt inom anlägningen. Till hemsidan