Översikt

FamiljeExpedition Sri Lanka

Följ med på vår fina FamiljeExpedition till Sri Lanka. Här upplever vi allt från grönskande teplantager, vackra stränder och färgstarka marknader till tempel, möten med människor, kultur och natur. Vi besöker Udawalawe nationalpark där vi spanar efter elefanter och andra djur. Resan avslutas med sol och bad i mysiga Mirissabukten.

Vi tar oss från huvudstaden Colombo till den vackra och historiska staden Kandy som ligger på 500 meters höjd. Här kan vi ströva runt en morgon i Peradeniya Botanical Gardens, en av världens främsta av sitt slag med sin stora samling orkidéer och tropiska träd. Färden går vidare med tåg upp bland teplantagerna. Omgivna av grönskande kullar genom höglandet tar vi oss till den mysiga lilla staden Ella.

I Ella gör vi lättare vandringar uppför Ella Gap och Little Adam´s Peak. Vi går genom natursköna gröna teplantage och från vårt boende är utsikten magnifik. Resan fortsätter med storviltsafari i jeep i Udawalawe National Park. Det här är ett av de bästa ställena att se elefanter, men det finns även möjlighet att se andra djur, såsom leopard, sambarhjort och vattenbuffel. 

Vi åker sedan vidare till mysiga Mirissa för att njuta av sol och bad på långa sandstränder kantade av kokospalmer. Den som vill kan ge sig ut på en valskådning.

Du bidrar till nationalparkernas och reservatens bevarande
Att besöka de stora reservaten är bästa garantin för att speciellt leoparden men även det övriga djurlivet ska bestå i framtiden. Safarin ger inkomster till parkerna för underhåll samt bevakning mot tjuvjakt. Dessutom ger besöket arbetstillfällen åt lokalbefolkningen, vilket minskar risken för att parkerna ska exploateras för andra ändamål. Även val- och delfinsafari är ett viktigt bidrag till bevarandet av livet i havet, då även det ger inkomster och arbetstillfällen till lokalbefolkningen.

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Sri Lanka

  Flyg från Arlanda på eftermiddagen. Mellanlandning på vägen innan vi fortsätter mot Colombo. Måltider ombord.

 • Dag 2 Ankomst Colombo

  Vi landar på Colombos flygplats på eftemiddagen. Här möter vår lokala arrangör upp. När vi har klarat av alla formaliteter åker vi mot vårt hotell. När vi har klarat av alla formaliteter åker vi mot vårt hotell. Passa på att ta ett dopp i poolen på takterrassen och återhämta dig från jet-lagen innan vi upptäcker Colombo på en liten stadsrundtur. Vi ser mixen av koloniala hus sida vid sida med moderna kontorsbyggnader. På eftermiddagen intar vi klassiskt afternoon tea på det anrika Galle Face Hotel medan vi ser solen gå ner över havet. Vu serveras te och massor av smårätter, kakor och scones. (Afternoon tea)

 • Dag 3 Världsarvet Kandy

  Efter frukost färdas vi upp genom de bergiga och grönskande bergen i ca 3-4 timmar för att nå Kandy. På vägen besöker vi en kryddträdgård i Matawelle. Väl framme i Kandy kan vi göra en rundtur i den vackra staden som från början var ett otillgängligt fort. De flesta byggnaderna är från 1800-talet och i dag är staden ett Unesco-världsarv. Möjlighet finns att besöka Sri Dalada Maligawa - Tandtemplet. En av de viktigaste helgedomarna i den buddhistiska världen. Templet har en tand från Buddha i ett skrin, och började uppföras på 1500-talet. Tanden kom till Ceylon redan för 2500 år sedan. Vi bor på ett modernt hotell med pool och en fantastisk utsikt. (F)

 • Dag 4 Peradeniya botaniska trädgård

  I dag gör vi en guidad tur i Kandy och dess omgivningar. Staden som från början var ett otillgängligt fort. De flesta byggnaderna är dock från 1800-talet. I dag är Kandy ett Unesco-världsarv. I Peradeniya Botanical Gardens flanerar vi runt bland orkidéer och enorma palmer. På kvällen kan ni på egen hand utforska Kandy och testa det lankesiska köket. (F)

 • Dag 5 Mot Ella genom högländer och teodlingar

  Vi lämnar Kandy och reser vidare genom höglandskapet. Färden går genom grönskande teplantage mot Nuwara Eliya, staden som omges av stora tefarmer med hus och gårdar i kolonial brittisk stil. Klimatet är behagligt då vi befinner oss på 1900 meters höjd. På vägen stannar vi på en tefabrik och ett teplantage för att lära oss mer om processen från hur bladen blir till de olika slags te som produceras i landet. 

 • Dag 5

  Vi tar sedan tåget till vårt slutmål för dagen - den mysiga bergsbyn Ella. På turen passerar vi djungel, byar och ärtgröna sluttningar med teodlingar. Tågresan tar ca 2,5 timmar. När vi har checkat in på vårt hotell kan vi göra en rundtur i staden och förundras över det vackra bergslandskapet som omger Ella. Byn anses vara en av de vackraste platserna i Sri Lanka. (F)

 • Dag 5

  Här finns the Ella Gap, en klyfta mellan bergen varifrån du en klar dag kan se hela vägen till havet. I närheten ligger Rawana Waterfalls, väl värt ett besök. Till den här regionen åker många för att vandra. Lederna går genom landsbygden och omges av flera vattenfall och ett hänförande landskap. Här finns ett fåtal små restauranger och caféer finns här. Vi bor på Ella Mount Heaven. Från terrassen har vi en spektakulär utsikt över det gröna landskapet. (F,M)

 • Dag 6 Ella Rock och Little Adam´s Peak

  Tidigt på morgonen kan de som vill göra en kortare vandring till Little Adam´s Peak som har fått sitt namn efter dess "storebror" längre västerut i Sri Lanka. Detta på grund av att den har samma form. Utsikten när vi kommer upp är hänförande och väl värd vandringen dit! På eftermiddagen besöker vi Rawana waterfalls och om vi har tid, Nine Arch bridge, en av de ikoniska järnvägsbroarna i Sri Lanka. (F)

 • Dag 7 Från Ella till Udawalawe National Park

  Efter frukost bär det av utför från höglandet. På vägen ner från bergslandskapen passerar vi några höga vattenfall. Vi har en resa på ungefär 3 timmar till Udawalawe National Park. Detta är ett av de bästa ställena i Sri Lanka för att se elefanter. Här ska finnas upp emot 500 elefanter. Man kan även se många andra djur här såsom sambarhjort, vild vattenbuffel, mungos, krokodiler och stora varanödlor av olika slag. Har man väldig tur kan man även få syn på leopard. Vi bor på Grand Udawalawe Safari, bara 500 meter från parken.

 • Dag 7

  Vi äter vår lunch och gör oss sedan klara för att åka in i parken och göra en guidad jeepsafari tillsammans för att se på elefanter och andra djur. Det är nästan garanti på elefanter i den här parken och vi kommer nära, väldigt nära... En spännande upplevelse för stora som små. När vi kommer tillbaka har vi möjlighet att svalka oss i poolen. Middagen intas sedan på hotellet. (F,M)

 • Dag 8 Från Udawalawe mot sydkusten

  Efter en lugn start på dagen med frukost och kanske ett bad i den stora poolen ger vi oss av söderut mot kusten och Mirissa. Resan dit tar omkring 2-3 timmar och går genom jordbrukslandskap och byar längs med kusten. Vi tar in på vårt hotell i Mirissa, Paradise Beach Club, som har det bästa läget precis på stranden. (F,M)

   

   

 • Dag 9-12 Tid för sol och bad i Mirissa

  Byn är känd för surfare världen över, så här finns stora möjligheter för den som vill testa surfing eller bara vara åskådare. På kvällen kan man besöka fiskebyn för att se på marknaden. Det ingår helpension under vistelsen i Mirissa men vi rekommenderar verkligen att ni går på någon av alla restauranger längs stranden för att äta era middagar. Här kan ni äta nyfångad fisk och skaldjur till en prisvärd peng. Havet når nästan ända upp till borden och det råder en avslappnad stämning. Det är lätt att trivas i Mirissa. Den som vill kan starta en av dagarna med en tidig valskådning. Hör med oss om ni vill förboka detta. (F,L,M) .

 • Dag 13 Galle och vidare för hemfärd

  En sista morgon med sol och bad i Mirissa. Utcheckning från rummet kring lunch. Därefter bär det av upp mot Colombo. Vi pausar i Galle och får en möjlighet att besöka frukt- och grönsaksmarknaderna och Galle Fort. Här kan vi även ta en kaffe i det före detta holländska sjukhuset som numera är en trevlig galleria med diverse butiker, caféer och restauranger. Framåt eftermiddagen/tidig kväll tar vi oss uppemot Colombo och flygplatsen för att påbörja vår hemresa. (F).

 • Dag 14 Hemma i Sverige igen

  Vi kommer fram till Sverige på förmiddagen.

 • Ingår för barn Medlemskap i WWF

  En FamiljeExpedition ska vara ett lärorikt äventyr. Därför har vi alltid erfarna naturguider på resan. Små äventyrare blir dessutom medlemmar i WWFs barnklubb Panda Planet och alla tonåringar får tidningen WWF Eko som ger nyheter om djur, natur och miljövård.

 • Att tänka på

  Programmet kan komma att ändras av praktiska eller logistiska skäl, för att ge bästa behållning av resan. Tiderna för flyg är preliminära. Det är bra att resa med ett öppet sinne för  synen på tid inte är som vi är vana vid här hemma i Skandinavien.

Resans höjdpunkter

 • Ella och vägen dit genom gröna teplantager
 • Safari i Udawalawe
 • Sol och bad på Mirissas långsträckta stränder

Karta

Resfakta

Reslängd 14 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 21 dec - 3 jan 2018/19
Pris Från 32 900 kr
Barnpris

25 900 kr för barn under 12 år som delar rum med 2 vuxna.

I priset ingår
 • Flyg från Sverige till Sri Lanka inkl. skatter
 • Vandring till Little Adam´s Peak
 • En eftermiddagssafari/game drive i nationalparken Udawalawe
 • Nationalparks- och besöksavgifter till parker och monument
 • Sol och bad i Mirissa
 • Alla lokala transporter
 • Lokal engelsktalande färdledare/guide
 • High Tea på hotel i Colombo, en kolonial klassiker
 • Halvpension i Sri Lanka, frukost samt middag
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Visum, dryck, dricks, luncher

Anslutningsort

Göteborg och Köpenhamn på förfrågan mot ev. tillägg

Information om avresor

 

Resplan

Dag 1. Mot Sri Lanka
Dag 2. Ankomst Colombo
Dag 3. Världsarvet Kandy
Dag 4. Peradeniya botanisk trädgård
Dag 5. Mot Ella genom högländer och teodlingar
Dag 6. Ella Rock och Little Adam´s Peak
Dag 7. Från Ella till Udawalawe National Park
Dag 8. Från Udawalawe mot sydkusten
Dag 9-12. Tid för sol och bad i Mirissa
Dag 13. Galle och vidare för hemfärd
Dag 14. Hemma i Sverige igen


Visum

Visum för Sri Lanka behövs, ansökning görs över internet

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor och rekommenderar dig att också göra det. Kostnaden är mellan 600 – 1000 kr per person och resa. Utöver att minska ditt klimatavtryck bidrar du samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »

Boende

 • Paradise Beach Club, Mirissa

  Paradise Beach Club Hotel ligger vid Mirissabukten nära Sri Lankas sydspets och har en magnifik utsikt över Indiska oceanen. Delfiner och valar kan skådas från hotellets strand för den som har tur, mellan perioden december till april. De luftkonditionerade rummen är fint inredda och har platt-tv, värdeskåp och kostnadsfri Wi-fi, balkong med havsutsikt. Hotellet erbjuder utomhuspool, spa samt en restaurang.

 • Grand Udawalawa, Udawalawa

  Grand Udawalawe Safari Resort är ett hotell av god standard.

  Finns på hotellet

  Här finns en mysig restaurang, ett härligt poolområde, allt inbäddat i grönska och med ett perfekt läge på den långa stranden. Rummen är rymliga och fräscha. Det går att boka olika turer genom hotellet, såsom surfinglektioner, valskådning, safari etc.

  Finns på rummet

  Alla rum har balkong med havsutsikt, air condition och safety box.

 • Mountain Heaven´s, Ella

  Vackert beläget i grönskande landskap ligger Mountain Heaven´s i Ella. Förutom att alla Ellas sevärdheter kan ses från hotellet så ligger de även inom gångavstånd. Från rummen och från hotellets restaurang är utsikten över de gröna omgivningarna fantastisk. Det här är ett hotell att trivas på!


  Finns på hotellet

  Här finns en restaurang, WiFi, tvättservice, möjlighet att boka transporter och utflykter.

  Finns på rummet

  Alla rum är mysigt möblerade för bästa komfort. Här finns kallt och varmt vatten, en 32-tums TV, möjlighet till att koka kaffe och te på rummet. Varje rum har en privat veranda eller terrass varifrån utsikten är spektakulär.

 • Ozo Kandy hotel

  Ozo Kandy är likt sitt systerhotell i huvudstaden ett nytt hotell med modernt inredda rum. Här finns kostnadsfri Wi-Fi och en härlig pool. Hotellet ligger ca 10 minuter från Kandy centrum och med en fantastisk utsikt. Restaurangen serverar en god frukost med bland annat ett stort urval av exotiska frukter.

 • Ozo Colombo hotel

  Ozo Colombo ligger med utsikt över havet. Det är ett modernt hotell med fräscha rum och en härlig infinity pool på taket. De luftkonditionerade rummen är fint inredda och har platt-tv, värdeskåp och kostnadsfri Wi-fi, Hotellet har en takbar i anslutning till poolen samt en restaurang där det serveras frukost och middag.