Översikt

Vandring i Altaibergen med Utemagasinet

Hänförande vyer med branta berg och strida floder lockar till Altais vilda och varierande natur. Med en liten grupp ledsagade av hästar som bär vår packning, vandrar vi genom storslagna vildmarker med snöklädda bergstoppar, gröna skogar och över fjällhedar. Regionen räknas som en av jordens vackrare och det är inte svårt att förstå när vi når den turkosa glaciärsjön Shavlinskie på 2000 meters höjd. Altai är som en blandning av Klippiga bergen, Torres del Paine och svenska fjällen. Välkommen på en pionjärresa med vår färdledare Linda Åkerberg.

Det vilar något magisk över sjön Shavlinskies nästan osannolikt turkosa vatten. I fonden speglar sig de "tre systrarnas" majestätiska glaciärklädda toppar i den långsmala sjön. Längs bergens sidor omges vi av skogar med gamla lärkträd och cembratallar och höga branter. De är många intryck att smälta när vi sitter vid lägerelden efter dagens strapatser och njuter av den friska luften - omgivna av Altais vildmarker i södra delen av Sibirien. Här kan man förstå den speciella relation urbefolkningen i Altai har med naturen. Vi passerar en shamanistisk kultplats med travar av stenar och snidade träfigurer på vår vandring upp till den allra översta sjön på 2500 meters höjd, under branten till de snötäckta systrarna.

I Centralasien ligger bergskedjan Altai i Ryssland, Mongoliet, Kina och Kazakstan. Den sträcker sig över 2 000 km från Gobiöknen till Sibiriens lågland i väst. Dess högsta punkt, bergstoppen Belukha på 4 507 meter, ligger där tre länder möts. Namnet Altai kommer från det turk-mongoliska ordet altan som betyder gyllene och de kallas också de "gyllene bergen". Få platser bjuder på sådan vyer som Shavlinskiesjön och man förstår hur bergstopparna fått namn som ”Dream, Beauty och Fairy-Tale”. Delar av Altaibergen är även med på UNESCOS:s världsarvslista. På vägen ser vi många av Altais sevärdheter: Det vackra lansdskapet med djupa skogklädda dalar, Kalbak-Tash spännande hällristningar, det berömda Altai Mars, samt en av Rysslands och världens vackraste vägar, "The Chuysky road". Vi får också möjlighet att göra en flodfärd på gummiflotte längs den forsande Chuya-floden. 

På vandringen tar vi oss fram längs floder, genom dalar och lärkskogar, över alpina hedar och bergsplatåer. De olika stigarna och lederna är bitvis steniga, sanka eller branta för att åter mynna ut i flackare terräng när den letar sig fram längs med floder och fjällhedar. Med en så storslagen natur är det inte konstigt att vandrare, konstnärer och fotografer färdas lång väg för att komma hit. Men här i Västeuropa har Altaibergen varit relativt okäda tills nyligen.

Vår resa börjar på "The Chuysky road" listad som en av världens tio vackraste vägar enligt National Geographic Magazine. Tidigare en handelsväg endast möjlig att nå med häst till en över 1000 km lång väg som löper igenom södra Sibirien i Ryssland. Vägen startar i Novosibirsk och sträcker sig igenom republiken Altai hela vägen till gränsen mot Mongoliet, över slätter, stäpp och via höga bergspass. Vi passerar små byar och på slutet går den igenom ett imponerande bergslandskap som bjuder oss på vad denna vackra region har att erbjuda.

Vår färdledare Linda Åkerberg
Färdledare och föreläsare under resan är äventyrsprofilen Linda Åkerberg. Linda startade sin äventyrsbana med att vandra genom USA, 428 mil från Mexiko till Kanada via långdistansleden Pacific Crest Trail. Sedan dess har hon bland annat åkt hundspann genom nordligaste Sverige, vandrat genom den nepalesiska djungeln ända upp till Everest Base Camp och bestigit berg på över 6000 meters höjd vid Everest fot. Linda är bland annat fotograf, skribent och föreläsare samt driver äventyrssidan och bloggen Wilderness Stories.


Det altaiska folket
 värner om sitt kulturarv och vi lär oss mer om deras vardag när vi äter middag i ett traditionellt "Ail hus" och provar på deras mat. På kvällen får vi sen lyssna till deras speciella strupsång. Denna teknik lärs ut från generation till genaration för att den inte ska glömmas bort och kräver år av träning för att behärska. Över huvud taget så tror man här i Ryssland ofta på helande verkan av bär, växter och honung.

I liten grupp, tillsammans med våra ryska guider, vår svenska färdledare Linda och hästarna som bär vår packning - gör vi rejäla och ganska krävande dagsvandringar. Vi bär endast våra dagsryggsäckar och vi äter våra medhavda lunchpaket i naturen vid små rastställen. Vi tältar ute i naturen sex nätter under vår långvandring och på kvällarna samlas vi runt lägerelden och delar med oss av våra upplevelser eller njuter av tystnaden, de stora vidderna och den stjärnklara himlen. 

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Ryssland

  Utresa från Stockholm 12:45, här träffar du vår färdledare Linda vid utgångsgaten.  Ankomst vid 16-tiden till Moskva. Byte till inrikesflygterminalen och nytt flyg 21:50 på kvällen. Flyg över natten med ankomst till Barnaul i Södra Sibirien i Ryssland vid 6-tiden på morgonen. Flyg med Aeroflot.

 • Dag 2 Ankomst Barnaul, färd mot Altai

  Ankomst vid 6-tiden till Barnauls flygplats, drygt ca 20 mil sydost om Novosibirsk i södra Sibirien. Vi välkomnas av vår lokala arrangör och efter gemensam frukost börjar vi vår långa färd mot delrepubliken Altai med buss. Vår slutdestination för dagen är vårt hotell i Uch Enmek naturpark. Efter vägen blir det paus för lunch där vi kan prova på lokala specialiteter som "Kharius" och "Maral". Vi färdas på den vackra vägen "The Chuisky road" utsedd till en av "de tio vackraste vägarna i världen" enligt National Geographic. Tidigare en del av den gamla sidenvägen, nu 200 mil asfalterad väg. Här kan vi nu färdas med buss, ditt ingen utan häst kunde ta sig förut. Vi kommer till bergspasset Seminskiy på 1717 meter och tar en bensträckare. Hit upp kommer atleter för att träna på grund av höjden och den tunna luften. Många anser att det riktiga Altai börjar först efter att man passerat genom Seminskiypasset.

 • Altais säregna kultur

  Resan fortsätter mot en av dagens höjdpunkter, Karakoldalen och det heliga berget Uch-Enmek som består av tre toppar varav den högsta når 2821 meter. Enligt Altaifolkets tro bör "vanliga människor" inte komma i närheten av berget, endast andliga ledare som utför ritualer får beträdda dess mark. Än idag anses dalen helig och här ligger forntida begravningsplatser. Lokalbefolkningen har en stark anknytning till naturen här och tror sig ha en andlig kontakt med naturen omkring - ett "släktskap".

  Framme vid hotellet checkar vi in på våra rum och har lite egen tid. På kvällen äter vi middag i ett traditionellt Altaihus där vi får prova på lokala specialiteter. Efter middagen väntar sen traditionell strupsång som framförs med en speciell teknik som lärts ut i generationer. Det tar år att lära sig och kan jämföras med att lära sig sjunga opera.

  Måltider: Frukost, Lunch och Middag

 • Dag 3 Uch Enmek och hällristningar

  Efter frukosten packar vi vår minibuss igen och besöker nationalparken Uch Enmek som är viktig i Altaifolkets historia. Här finns kulturella platser där man gjort arkeologiska fynd. Lokalbefolkningen har kommit hit under många århundraden för att utföra religiösa riter och berget har stor betydelse i deras tro. Vi gör besök vid Uch-Enmeks arkeologiska och kulturella minnesmärken. Berget Uch Enmek är det mest betydelsefulla i regionen efter Mount Belukha som är Altais högsta berget. 


 • Kalbak-Tash - märkliga hällristningar

  Vi fortsätter sen färden via Tjike-Tamanpasset (1460 m ö h) och längs den strida floden Bolsjoj (stora) Jalomans stränder. På höjderna växer stora Cembratallar, vars stora frön går att äta. Picknick-lunch längs floden. Vi stannar även där floderna Chuy och Katun flyter samman. Med lite tur kan man få se kejsarörnar i omgivningarna. Därefter besöker vi Kalbak-Tash med flera tusen hällristningar som har ristats in här, de första redan för 7000 år sedan. Vi gör därefter också stopp för att se den vackraste och mest dramatiska delen av Chuiskyvägen, med dramatiska bergbranter. På kvällen checkar vi så in på vårt hotell, lämpligt nog kallat Nomad. Hotellet är typiskt ryskt med enklare standard, lite mer som ett vandrarhem, fast med toa och dusch på rummet. Gemensam middag.

  Dagens vandring: ca 2,5 km
  Måltider: Frukost, picknick lunch och middag

 • Dag 4 Altai Mars och Chuyfloden

  Efter frukost åker vi till en mycket märklig och geologiskt intressant område, Altai Mars. De eroderade bergen och leran här har starka rödgula och gråvita färger p.g.a. sitt mineralinnehåll. Lagren är skiktade och ibland formar de vackra mönster. Området här är torrt och stäppartat utan nämnvärd vegetation. Här ger vi oss ut på en lättare vandring i bergen. Vi söker efter fossiler av snäckor och äter picknick i det fria.  

 • Chuyafloden

  Under eftermiddagen kan de som vill få tillfälle att göra en forsränningstur med gummibåt på Chuyafloden, (kostnad ca 30 Euro). Övriga kan vandra i omgivningarna eller spana efter fåglar eller blommor. Middag på kvällen. Idag är det även dags att packa för vår långvandring i bergen. Utrustning som vi inte behöver under vandringen kan vi lämna i hotellets bagagerum.

  Dagens vandring: ~3 km, forsränning ca 12 km
  Måltider: Frukost, lunchpaket och middag

 • Dag 5 Vandringen börjar

  Efter frukost blir det genomgång av praktiska frågor med våra lokala guider. Nu är det dags att bekanta oss med hästarna. Normalt transporteras vi med bagaget på lastbil 6-7 km till den plats där vi ska börja vår vandring invid en brant flodravin. Här lastas våra bagar på packhästarna, vilka kommer följa med oss under vår vandring. Själva bär vi bara på lättare dagspackningar med regnkläder, vatten, tröjor och annat som är viktigt att komma åt snabbt och enkelt när vi vandrar. Först tar oss ned till- och över Chuyfloden på en enkel bro, sen börjar leden brant stigning genom stora lärkskogar och små myrar, genom väglöst land.

 • Oroypasset

  Vi äter vår matsäck efter leden och sen fortsätter vi uppåt tills vi närmar oss trädgränsen vid en platå på ungefär 1.700 meters höjd på sena eftermiddagen. Här uppe får vi storslagna vyer över den norra Chuy-kedjan och dess skogar under oss. Här och var hörs nötkråkor och ibland kan man få se lappmes. Natten ska vi tillbringa nära Oroy-passets högsta punkt, där vi slår upp vårt tältläger nära en bäck och gamla Cembratallar. Här lastas vi av hästarna så att de kan få vila och beta gräs. Efter middagen samlas vi runt lägerelden och går igenom dagens upplevelser, fixar det tälten för i bergen är det inte så gott om helt slät mark för våra tält. Sen somnar vi in till ljuden i Sibiriens fantastiska natur. Kanske hörs en räv, uggla eller varg i fjärran.

  Dagens vandring: ca 12 km. Stigning ca 1000 höjdmeter
  Måltider: Frukost, lunchpaket och middag

 • Dag 6 Över fjälläng och hed

  Vi slår ihop lägret efter att vi ätit frukost, och startar sedan dagens vandring med att ta oss upp till Oroypasset på 2 200 meters höjd. Sen börjar en lång vacker vandring över öppna behagligt utförssluttande fjällhedar. Vi omges av låga fjällsidor med snölegor och efterhand kommer vi ned i en dalgång längs en forsande jokk eller bäckravin. 

 • Genom skog och berg till Shabagafloden

  Vi omges av skog igen för att åter ta oss över nästa bergsida till nya dalgångar längs forsande floder genom skogen. Har vi tur träffar vi på spår av björn. Ibland hörs hästarna frusta när de känner doften. Vi äter lunch vid nån rastplats för att sedan gå upp mot Shabaga-floden. Har du kikare kan du spana efter Sibirisk stenbock uppe i bergbranterna ovanför. Sista vandrigsdelen går upp genom en dal till en plats där floderna Shavla och Shabaga flyter samman på 1 800 meters höjd. Middag runt elden igen. Camping mitt inne i vildmarken.

  Dagens vandring: ca 14 km, över hedar, raviner, älvar och skog
  Måltider: Frukost, lunchpaket och middag

 • DAG 7 Mot Shavlinskysjön

  Efter frukosten packar vi våra tält och bagaget på våra hästar igen. Sen bär det av genom skog och över småmyrar i omkring 18 km. Vi följer floden Shavlas ena sida upp till vårt mål Shavlinskysjön på 1980 meters höjd. Vandringsleden över den skogbeklädda flodslätten och myrarna kan vara sank. På sista biten upp till sjön möter en brant stigning uppför en moränsluttning. Väl framme får vi äntligen njuta av synen över den turkosgröna sjön omgärdad av höga berg.

 • Lägret vid Shavlinskysjön

  Här vid vårt basläger kan vi ta igen oss och se på omgivningarna. Vi sätter tillsammans upp vårt läger där vi ska tillbringa de kommande dagarna. Om vi råkar få tid över ges det möjlighet till ryskt bastubad, med dopp i den glaciärvattenfyllda sjön! På kvällen firar vi med en liten festmiddag runt vår lägereld. 

  Dagens vandring: Ca 18 km, bitvis sankt, men inte så stora höjdskillnader
  Måltider: Frukost, lunchpaket och middag

 • Dag 8 Till översta sjön och de tre systrarna

  Frukost, och sedan förbereder vi oss för dagens vandring på ca 10 km, upp till den översta av Shavlinskysjöarna på 2500 meters höjd. (De två dagarna här uppe vid sjön vilar hästarna upp sig på bete längre ned i dalen). För oss börjar en vandring genom skogen längs sjöns strand där vi även träffar på andra vandrare som campar här. Vid sjöns ände ligger ett blockstensområde vi måste ta oss förbi. Här på kullen ligger en gammal kultplats med figurer och stenar som travats i små högar av alla de som vandrat förbi. Sen fortsätter vi upp längs en liten älv till en dalgång med klippor och stenblock. 

 • Under de tre systrarnas snöhöljda toppar

  Här kommer vi över trädgränsen och passerar först en liten sjö och till slut upp till den översta sjön på 2500 meters höjd - under de mäktiga bergtopparna "Dream, Beauty och Fairy-Tale". Namn som inspirerats av naturen vi befinner oss i. Om vi har tur med vädret ser vi de stora snölegorna och glaciärerna runt topparna. Enligt gammal tro var det en plats att utföra ritualer för att de skulle ha magisk kraft. Här kan vi se små sislar och nån kungsörn som seglar förbi längs bergkammarna. Efter en picknicklunch blir det dags att vandra tillbaka samma väg ned till vår lägerplats. Här i skogen kan vi höra fåglar sjunga, nötkråkor skorra och kanske träffa på lappmesar. Gemensam middag, där guiderna kan berätta lite om gamla sagor och legender från Altai kring lägerelden. Om det är klart kan vi få se en magnifik stjärnhimmel ovanför.

  Dagens vandring: Ca 10 km
  Måltider: Frukost, lunchpaket och middag

 • Dag 9 Vandring till bergspass vid sjön

  Frukost i det fria. Sen gör vi en dagstur uppför bergen runt sjön till det nedre Shavlinsky-passet, en tur på ca 6 km, men i kuperad terräng med stenblock under klipporna. Från toppen har vi en hänförande utsikt över den stora avlånga nedre och de små övre Shavlinsky-sjöarna. Vid vackert väder får vi även överblick över de omgivande bergstopparna, skogklädda dalarna nedströms och älven. 

 • Vandring i berg

  Här uppe kanske vi kan få syn på stenbock, kungsörn eller andra djur när vi äter vår picknicklunch. På eftermiddagen blir det lite ledig tid och kanske ett tillfälle till att prova ett äkta ryskt bastubad i närheten av tältplatsen - och kanske ett uppfriskande dopp i den iskalla sjön. Middag och vår sista kväll här uppe vid sjöarna. (Vid dåligt väder dag 8 kan programmet komma att skiftas mellan dag 8 och 9.)

  Dagens vandring: Ca 6 km, bitvis stenig och brant terräng
  Måltider: Frukost, lunchpaket och middag

 • Dag 10 Mot Shabagafloden

  När vi ätit frukost packar vi ihop vårt läger och säger farväl till Shavlinskysjöarna. Nu är hästarna tillbaka för att ta vår packning. Idag bär det av nedåt i ca 20 km längs floder, myrar och genom skogar till vår övernattning vid Shabaga-floden. Vi beräknar starta vid 8:30 och komma fram vid 18 tiden. Vår matsäck intas längs vägen och middagen äter vi vid lägerelden på kvällen. 

  Dagens vandring: Ca 20 km
  Måltider: Frukost, lunchpaket och middag

 • DAG 11 Genom berg och skog mot Chibit

  Frukost och sen bär det av genom skogen över berg och dalar. Vi omges av höga berg, för att sen ta oss upp mot fjällhedar som sluttar svagt uppåt tills vi når Oroypasset. Picknicklunch och vila innan det bär av nedför genom skogarna, bitvis genom brantare och slite besvärligare terräng genom lärkskogen. Dagens tur blir den längsta, kring 24 km. När vi kommer ned till flodravinen tar vi oss över bron tillbaka till civilisationen.

 • Vandring till byn Chibit

  När vi kommer upp på andra sidan, lastar vi över packningen på lastbilsflak och åker med själv de sista km över en platå ned till byn Chibit. Här tar vi även farväl av våra packhästar och vår hästskötare. Där vilar vi ut och övernattar på det enkla hotellet Nomad, lite som ett svenskt vandrarhem, men här har vi toalett och dush på rummet. Väl framme kan de som vill bada rysk bastu och svalka sig i flodvatten efteråt. Chibit är en liten typisk rysk trähusby med 700 invånare, liten affär och bensinstation. Gemensam middag på vandrarhemmet på kvällen. 

  Dagens vandring: Ca 24 km
  Måltider: Frukost, lunchpaket och middag på vårt vandrarhem

 • Dag 12 Mot Barnaul genom den vackra Chuisky-regionen

  Efter frukost packar vi vårt bagage i bussen och påbörjar vår resa tillbaka åt nordväst genom den vackra Chuiskyregionen i Altai. Den första delen går längs höga branter som får en att tänka på Klippiga bergen. Lunch på enklare servering längs vägen. Vi stannar också till på en souvenirmarknad uppe vid ett bergspass, där ryssar stannar till för att köpa ullprodukter, honung och stickade kläder av lokala hantverkare. Vid vackra utsiktsplatser gör vi stopp för att se på vyerna och ta bilder. Kanske ser vi kejsarörnar längs vägen genom ett torrt stäpplandskap. På kvällen kommer vi fram till Barnaul. Här bor vi på ett enklare hotell vid flygplatsen. Gemensam avskedsmiddag på kvällen.

  Längre transporter från 8 -19. 
  Måltider: Frukost, lunch och middag

 • Dag 13. Hemresa

  Tidigt start, incheckning vid 5-tiden. Här kan man köpa frukost på egen hand, därefter flyg till Moskva vid 7-tiden. Ankomst lokal tid 7:30. Byte till internationella delen av flygplatsen för flyg till Sverige 10:25. Ankomst till Stockholm 11:40. Dags att ta farväl av gruppen.

 • Att tänka på

  Program och rutten kan komma att ändras något av praktiska eller logistiska skäl, allt för att ge bästa behållning av resan. Vi rör oss i vildmarker där vi får ta hänsyn till naturens krafter och var det är bäst och säkrast att ta sig fram. Tiderna för flyg är t.v. preliminära. 

Karta

Resfakta

Reslängd 13 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 30 jun - 12 jul 2019
Pris Från 39 900 kr
Enkelrumstillägg På förfrågan.
I priset ingår
 • Flyg Sverige - Barnaul via Moskva t/r inkl. skatter
 • Klimatkompenserat flyg alla sträckor
 • Alla transfers och lokala transporter
 • 7 dagars helvandring (+ 2 dagars kortare)
 • Logi i 2 mans tält 6 nätter 
 • Övernattning i hotell och pensionat 5 nätter/ del i dubbelrum
 • 11 frukostar
 • 11 luncher
 • 11 middagar
 • Parkavgifter 
 • Utrustning som tält, sovsäck, vandringsstavar 
 • Hästar som bär vår packning
 • Svensktalande färdledare Linda Åkerberg
 • Engelsktalande guide, kock, övrig personal och hästförare
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Visum, dricks och forsränning på Chuya floden.

Resplan

Dag 1. Mot Ryssland 
Dag 2. Ankomst Barnaul, vidare mot Altai
Dag 3. Uch Enmek naturpark
Dag 4. Norra Chuy, (Tillval 12 km forsränning)
Dag 5. Chibit village - Oroy pass
Dag 6. Oroy Pass - floden Shavla och Shabaga 
Dag 7. Floden Shavla - till Shavlinskysjön
Dag 8. Övre Shavlinsky sjön och de tre systrarna
Dag 9. Shavlinsky bergstur
Dag 10. Shavlinskysjön - Shabaga floden
Dag 11. Floden Shabaga - byn Chibit
Dag 12. Mot Barnaul
Dag 13. Hemkomst vid lunchtid

Valuta

Ryska Rubel

Visum

Visum behövs för resa till Ryssland. Vi tipsar om var ni kan vända er. Observera att man inte kan ansöka om visum före 3 månader innan avresa. Kostnad från: 950 kr + ev. rek

Vaccination

Du bör ha ett fullgott grundskydd inför din resa. Kontakta närmaste vaccinationscentral i god tid före avresa för information om de vaccinationer och profylaxer som ev. behövs.

Resans karaktär

Vi vandrar 8 dagar ute i vildmarken 2,5 – 24 km per dag och med hästar som bär vår packning. Vi bär endast vår dagsryggsäck med det viktigaste för dagen. Vandringen går längs bergsfloder, över fjällhedar och bergspass. Det är en vacker tid med blommande ängar och snöklädda fjäll med stora snölegor. Samtidigt gott om vatten i jockar och älvar, så det krävs vattentåliga kängor eller vandringsstövlar. Ett alternativ är att ha med tunna lätta s.k. "cover for boots", för att vada med, ibland kallade moose boots. Varma kläder då vi sover över på hög höjd, men även shorts för soliga vandringsdagar rekomenderas. Resan passar den som är nyfiken och van att vandra längre turer med höjdskillnad, samt gillar äventyrligt friluftsliv med tält och lägereld. Delar av turen liknar svenska fjäll, men med ett mycket mer dramatiska landskap. 

Deltagarantal

Min 10, max 16

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor. Utöver att minska vårt klimatavtryck bidrar vi samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »