Översikt

Kurilerna, Kamtjatka & Berings ö - kryssning i Eldringens värld

En okänd värld öppnar sig, med ett bekvämt kryssningsfartyg besöker vi några av norra halvklotets mest dramatiska och sägenomspunna vildmarker – Kurilerna, Berings ö och Kamtjatka. Längs hela den långa kedjan av vulkanöar i Kurilerna möter vi den »vilda östern«, en värld befolkad av björnar, fjällrävar, havsuttrar, sälar, späckhuggare, valar och sjölejon, samt gigantiska fågelberg med mängder av spännande havsfåglar. Vi får studera allt från jättehavsörnar, Laysanalbatrosser, olika slags liror och stormsvalor till strömänder, tofs- och hornlunnefåglar, glasögontejstar, smalnäbbade-, krag-, marmor-, tofs- och plymalkor, för att bara nämna några. En expeditions- och naturkryssning i Sten Bergmans, Eric Hultens och Sven Waxells fotspår... Arrangören rekommenderar att vi reser ut en dag tidigare den 25 maj och har en dags marginal, därför ändras programmet nu i december. Nu finns ny avgång maj 2021, men redan nu bara enstaka hytter kvar.

Vid Kurilerna, Kommendörsöarna och Kamtjatka möter de kalla näringsrika strömmarna i Stilla havet land och stiger upp mot ytan. Det ger upphov till ett imponerande marint liv vars motsvarighet är svår att finna på andra platser på jorden. Här finns närmare tjugo slags valarter, tumlare och delfiner. Vi spanar efter Dalls tumlare, späckhuggare och vikval, men även några av de stora arterna som grå-, blå-, knöl- och sillval eller kaskelot. Andra intressanta djur här är havsutter, Stellers sjölejon och nordlig pälssäl. För att inte tala om de jättelika Kamtjatkabjörnar som ibland kan ses vid Zhupanovaflodens utlopp, annars hoppas vi få se någon av deras mindre släktingar ute på Kurilerna.

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Moskva och Petropavlovsk

  Obs, nu avresa en dag tidigare, på inrådan av arrangören. dvs den 25 maj. Flyg från Stockholm till Moskva med Aeroflot 12:40 med ankomst 15:50 lokal tid. Längre uppehåll för byte till nytt flyg mot Petropavlovsk på Kamtjatka 19:50. Måltider ombord. Flyg över natten med ankomst nästa dag vid 13:10.

 • Dag 2 Ankomst till Petropavlovsk

  Ankomst till Petropavlovsk vid 13-tiden lokal tid. Här får vi ta taxi till hotellet eller så möts vi eventuellt av vår lokala agent från Heritage, (ej klart i skrivande stund). Färd genom staden som Vitus Bering grundade på 1730-talet. Hans svenskfödde förste styrman på Beringexpeditionens skepp St. Peter, Sven Waxell betecknade naturhamnen som "den bästa hamn jag sett i alla mina dagar". Här i staden bodde även Sten Bergman 1920-22 med sin fru Dagny och forskarvännerna Eric Hultén och René Malaise som utgångspunkt för sina upptäcktsfärder runt Kamtjatka och Kurilerna. Chacka in på hotellet, den som är trött kan vila ut, annars är resten av  kvällen fri att gå på upptäcktsfärd i staden med övriga resenärer eller på egen hand.

 • Dag 3 Petropavlovsk och Spirit of Enderby

  Frukost på hotellet, därefter finns det tillfälle att ta en titt på Petropavlovsk på egen hand. Lämna bagaget på hotellet och passa på att äta lunch på stan, se på Sten Bergmans hus eller de nyare centrala delarna av staden. På eftermiddagen blir det dags för samling på hotellet och sen blir det transfer ut till hamnen. Vi bordar vårt hem under den kommande kryssningen, expeditionsfartyget Spirit of Enderby. Här välkomnas vi av besättningen, får våra hytter och går igenom säkerhetsrutinerna innan det är dags att stäva ut mot Stilla Havet. Middag ombord och genomgång av de kommande dagarnas äventyr. På väg ut möter vi de första havsfåglarna och kanske några havsuttrar.

 • Dag 4 Mot Kommendörsöarna

  Denna dag korsar vi Stilla Havet på väg till Kommendörsöarna. Här blir det olika föredrag och tid för att spana efter valar och havsfågel. Där ute kan vi möta två arter albatross, klykstjärtade stormsvalor, liror och rödbenta tretåiga måsar. I djupet går gränsen mellan två av jordskorpans tektoniska plattor. Här kan man möta blå-, sill- och knölvalar, samt Bairds beaked whale plus kaskeloter som jagar i djupen. Så det blir inte så mycket tid för vila. På kvällen blir det middag och genomgång av det som setts under dagen.

 • Dag 5-6 Vitus Bering och Sven Waxell

  Öarna har fått sitt namn efter kommendör Bering, som avled här den 8 december 1741 på sin andra expedition där han upptäckte stora delar av regionen inklusive Alaska och dessa öar. Tyvärr led hans fartyg skeppsbrott och många i hans besättning avled. Mindre känt är det var en svensk, Sven Waxell som därefter tog över och slutförde den berömda expeditionen. Den längsta upptäcktsresan i tid och rum som någonsin genomförts på jorden. Med på upptäcktsresan var även biologen Georg Steller som upptäckte och beskrev många arter som jättehavsörn, Stellers sjölejon och den jättelika men snabbt utrotade Stellers sjöko. Han avled men hans journaler kom med tillbaka till europa. Han har därför postumt fått gett namn åt många av regionens spännande fåglar och djur.

 • Bering- och Madneyöarna

  Här finns två huvudöar, Beringön och den mindre Medneyön. Vi besöker ögruppen under två dagar. Här hoppas vi kunna besöka det lilla museet i byn Nikolskoye. Här på öarna ses gråvingade trutar och Beringmås även kallad rödbent tretåmås, liksom klippsnäppor, lappsparvar, tundrapiplärkor och snösparvar. Eftersom alla landningsplatser är mycket väderberoende, avgör det var vi kan landstiga på just denna tur. En möjlighet är att besöka en stor koloni med nordliga pälssälar som även hyser Stellers sjölejon och hundratals havsuttrar. De sistnämna har dock minskat då späckhuggare lärt sig att fånga dessa.

 • Kommendörsöarna och Berings hav

  Det finns även andra platser vi kan besöka där det kan finnas fjällripa, gråkronad rosenfink och en endemisk ras av fjällräv. På södra sidan av Beringön möter land en djupgrav i havet, där man har god chans at se kaskeloter, knöl- och vikvlar förutom späckhuggare. På en tidgare tur såg man många knölvalar samma dag... Även här kan vi få se pälssälar, Stellers sjölejon och havsuttrar. Kring lunchtid andra dagen sätter vi av igen över havet mot Kamtjatka och Zhupanova-floden.

 • Dag 7 Zhupanovafloden på Kamtjakta

  Denna dag anländer vi över Stilla havet till floden Zhupanovas mynning. Här tar vi oss uppför floden med våra zodiac-gummibåtar. Kombinationen av rykande vulkaner och milsvida orörda skogar gör detta område mycket vackert och dramatiskt. Här finns det framför allt jättehavsörn och några jättelika bon ligger inom synhåll från floden - vilket bör ge oss chans på goda observationer. Här finns ofta även andra fåglar som stillahavslom, den sällsynta långnäbbade Orientspoven, långtåsnäppa, Aleuttärna, nordsångare, gyllensparv och videsparv.

 • Jättehavsörn och jättebjörn

  Vid flodmynningen finns en fiskpaketeringsfabrik, eftersom stora mängder lax leker i floden senare på året. Det blir kanske ett besök för att möta byborna. Här kan det finnas den separerade Kamtjatkamåsen, skild från vår vanliga fiskmås. Områdena runt floden hyser en god stam av storväxta Kamtjatkabrunbjörnar vilka kan bli dubbelt så stora som sina svenska släktingar, de håller till här och inväntar laxvandringen i augusti. Även om det inte är säsong håller vi utkik efter bjässarna, vilka kan finnas kvar i omgivningarna.

 • Dag 8 Russkaya-fjorden

  Vi färdas söderut längs Kamtjatkas kust med höga snöklädda vulkaner och spanar efter havsfågel, här ses ibland även smal-, och brednäbbade simsnäppor förutom olika labbar som kust-, fjäll- och bredstjärtad labb. Olika valar såsom vikval, späckhuggare, knölval, gråval och delfiner kan även uppträda här. Vi fortsätter längs den dramatiska kusten till Russkaya-viken, en isolerad fjord där det tidgare setts långnäbbad marmoralka liksom den sällsynta kortnäbbade brun- eller Kittlitzalkan.

 • Björn, sjölejon eller havsutter

  Jättehavsörn håller ibland till nära fjordmynningen och vi hoppas få se dem sitta på boet eller klipporna i närheten. Vi hoppas kunna gå in i fjorden då här finns utmärkta chanser att se largasälar, sjölejon eller de charmiga havsuttrarna. Om möjligt går vi i land längst in i fjorden, här kan man höra eller se videsparv, rosenfink, Orientalisk grönfink eller bergfink. Här kan man även få se björn ibland.

 • Kurilerna från norr till söder

  Under de kommande dagarna färdas vi 125 mil från södra till norra Kurilerna. Rutten är hela tiden flexibel, väder, vind och framför allt dimma styr vårt val av färdväg och vilka landstigningar vi kan göra. Följande dagars program är de öar vi hoppas kunna besöka. I den norra delen är öarna nästan arktiska med krypande träd och vegation. Den centrala delen med småöar har mer blommor och frodig örtvegetation. Dessa öar påverkas ofta av plötsliga dimbankar och här är det som mest fåglar som alkor, liror och albatrosser. De stora sydliga öarna med höga vulkaner domineras  först av alsokogar, sen med kraftiga barrskogar samt en unik och frodig högörtsvegetation.

 • Dag 9 Atlasovas jämna höga kon

  Tidigt på morgonen lämnar vi Kamtjatkas kust och passerar genom sundet till Kurilerna med ett av de tätaste beståndet av havsutter. Vi fortsätter och på kvällen gör vi vår första landstigning på Kurilerna på den högsta vulkanen i Kurilerna, 2340 meter hög och perfekt formad. Ön var den första ön som uptäcktes av upptäcktsresande kossaker på 1690-talet. Här besöker vi resterna av en Gulag och några dammar där det kan finnas lågtåsnäppa. Längs stranden kan ofta ses Amerikansk sjöorre och knölsvärta.

 • Onekotan - alpin hed

  Därefter fortsätter färden ned mot den tredje ön från norr, Onekotan där vi försöker landstiga på en strand i en vik. De som vill kan sträcka på benen och gå upp över fjällheden till den svarta sjön.  Här kan vi studera fjällväxter som krypdvärgtall och dvärgrhododendron i närmast högalpina omgivningar som står i stor kontrast till de öar vi senare besöker senare längre söderut. Längs öarna växer bälten med kelp, upp till tio meter lång tång där havsuttrar brukar förankara sig. 

 • Dag 10 Ekarna

  Vi anländer till ön Ekarna i gryningen och gör en tidig zodiaktur. Här häckar stormfåglar i 100.000-tal, och kanske ser vi några av öns pilgrimsfalkar jaga alkor över vattnet eller någon av de gulnackade albatrosser som ibland ses över havet. Här brukar man få se tofslunnefåglar och små plymalkor fint. Därefter fortsätter vi mot Toporkovyön, om sikten är god kan vi få se späckhuggare, vikval, kaskelot och Dalls tumlare på överfarten.

 • Toporkovy

  På eftermiddagen planerar vi anlända till ön Toporkovy som ligger i skugga av den aktiva vulkanen på ön Matua vilken hade utbrott senast 2009. Här hoppas vi kunna åka zodiak längs stränderna. Även här finns det jättelika kolonier med häckande sjöfåglar och ön har fått sitt namn efter tofslunnefågeln. Vi kan vänta oss stora mängder av både tofslunne-, och tofsalkor på vattnen runt ön liksom plym-, och papegojalkor. Dessutom brukar det bl.a. ses strömand och Beringskarv. Om vi kan landstiga här kan vi få se gråhuvad sparv, rubinnäktergal eller Sibirisk gråsnäppa längs stränderna. 

 • Dag 11 Simushir

  På morgonen planderar vi att åka in i calderan på norra delen av ön Simushir. Tidigare låg här en topphemlig ubåtsbas, nu kan vi vandra runt i det som finns kvar. Bland de högre örterna kan vi här se rubinnäktergalar som sjunger i toppen av buskar. Dessutom brukar här finnas brunhuvade trastar, nordsångare och blågråsparv.

 • Yankicha

  Därefter fortsätter vi söderut mot ön Yankicha, idag består den av toppen på en sjunken vulkan, en av resans höjdpunkter. Mängden av alkor som häckar här är häpnadsväckande... om väddret tillåter hoppas vi kunna åka runt delar av ön och sen in i calderan med våra zodiaker. Koncentrationen av tofs- och plymalkor är helt obeskrivbar. Här finns även stora mängder av sill- och spetsbergsgrisslor i klippbranterna, samt tofs- och hornlunnefåglar. Denna ö besöktes enligt uppgift även av Sten Bergman på en av hans insamlingsturer. 

 • Yankicha - magiska mängder alkor

  Här finns även Snowirasen av Berigntejst, som har föreslagits att tas upp som en ny art med mycket begränsad utbredning. Inne i calderan brukar det finnas flockar med strömand och även fjällrävar som på bilderna. På kvällen när vi återvänder till fartyget omges vi av en ström med flockar av tofs-, och plymalkor i 100.000 tal som aldrig verkar ta slut - en av resans höjdpunkter. Den centrala delen av Kurilerna påverkas dock av dimma vilket påverkar valet av öar och sida av öarna man besöker.

 • Dag 12 Chirpoy

  Kurilerna är berömt för sina många ovanliga alkfåglar; vi möter Beringtejst, glasögontejst, kragalka, plymalka, marmoralka, hornalka och tofslunnefågel. Här ses även japansk skarv, pelagskarv och strömand eller Sibirisk gråsnäppa. Vi gör zodiakkryssningar för att hitta både larga- och knubbsäl samt hoppas kunna besöka en koloni med storväxta Stellers sjölejon, det vrålars och ryts och man förstår verkligen varför de kallas sjölejon. På Kurilerna möter vi den "vilda östern", en värld befolkad av björnar, valar och sjölejon. Färden går nu vidare längs de mindre öarna där vi har resans bästa chanser att få se flera olika slags valar. Här är vi nära djuphavsbranten där det väller upp kallt näringsrikt vatten som är grunden för det oerhörda rika marina livet med valar och massor av havsfåglar.

 • Chirpoy och Urup

  Vi fortsätter söderut genom områden där vi kan komma att möta jagande flockar på upp emot 20-30 späckhuggare och kanske även någon enstaka kaskelot- eller vikval. Här i sunden mellan öarna brukar det även finnas Laysanalbatrosser förutom många slags alkor, grisslor och lunnar. På dagem anländer vi till Chirpoyön, vars klippor är fulla med häckande fåglar. Tretåiga måsar och Beringtejst är bland de mest allmänna förutom Japansk skarv och pelagskarv. Här planerar vi att landstiga eller kryssa med våra Zodiaker. Sen fortsätter färden till de stora öarna i sädra änden av Kurilerna. Där hoppas kunna landstiga på stranden för att sträcka på benen och vandra längs alskogen som dominerar här. Med lite tur hittar vi björnspillning eller björnspår på stranden som på en tidigare tur.

 • Dag 13 Den skogklädda Iturupön

  Vi fortsätter längs de stora öarna i södra Kurilerna. Iturup domineras av höga vulkaner med barrskog och av alskogar som påminner om våra fjällbjörkskogar. Fågellivet är rikt med upp emot 200 arter. Vi spanar efter strömand, havsörn och pilgrimsfalk. Har vi tur får vi se små grå- och klykstjärtade stormsvalor och stora Laysan-, samt gulnackade albatrosser bland tusentals kortstjärtade liror över havet mellan öarna. På dagen planerar vi att besöka byn Kurilsk (en av de få bebodda platserna här) där vi hoppas kunna göra en busstur upp till vulkanernas högländer till Baranskiyvulkanens där vi kan få tillfälle att bada i varma källor. Här uppe finns även östlig ormvråk, brun strömstare, nordsångare, tallbit, gråbröstad domherre och blågrå sparv för att nämna några fåglar förutom en helt annan typ av vegetation än vi mött innan. I hamnen brukar gråvingad trut, vittrut och mörkryggad skiffertrut ses. 

 • Iturup

  Kanske får vi se den första brunbjörnen lufsa längs stranden (mindre och mörkare ras än den på Kamtjatka), eller knubbsälar och havsuttrar simma längs stranden. Vind, vågor och dimmor styr vilken sida av öarna vi väljer att färdas eller landstiga på, den inre sidan mot Okhotska havet eller den yttre mot Stilla havet, därför blir ingen tur den andra lik. När vi passerar de olika sunden är chansen att se späckhuggarflockar, vikval, tumlare eller stora valar, återigen som bäst.

 • Dag 14 Kunashirön, jätteörtvegetation och skogar

  Till slut siktar vi Kunashirön i södra Kurilerna inte långt från Hokkaido i Japan. Kunashirs högsta punkt, den mäktiga och märkliga Tya-tyavulkanen består av en ung vulkan ovanpå en äldre vulkan - som tårta på tårta. Den gröna ön omges av en urskogsartad, ståtlig gran- och lövskog. Här finns Japansk alka och Japansk skarv, fiskgjuse, och havsörn. Ön är känd för sina oerhört frodiga ängar med gigantiska, två till tre meter höga örter som växer upp på nytt varje år. Här planerar vi att landa i Kurilsky-reservatet för att få tillfälle att vandra genom den frodiga vegetationen omgivna av högväxt skog, en märklig kontrast till de kargare öarna vi sett tidigare. Här kan man hitta världens nordligaste vilda magnolia och färgranna fåglar som narcissflugsnappare och vitbukig grönduva samt större turturduva. 

 • Kunashirs mäktiga skogar

  Den gröna ön omges av en urskogsartad, ståtlig gran- och lövskog. Här finns Japansk alka och Japansk skarv, fiskgjuse, och havsörn. Ön är känd för sina oerhört frodiga ängar med gigantiska, två till tre meter höga örter som växer upp på nytt varje år. Här planerar vi att landa i Kurilsky-reservatet för att få tillfälle att vandra genom den frodiga vegetationen omgivna av högväxt skog, en märklig kontrast till de kargare öarna vi sett tidigare. Här kan man hitta världens nordligaste vilda magnolia och färgranna fåglar som narcissflugsnappare och vitbukig grönduva samt större turturduva.

 • Okhotska havet mot Sakhalin

  Via fortsätter nu västerut över Okhotska havet mot Sakhalin. Är det klart skymtar vi Hokkaido i söder. Vi spanar efter Dalls tumlare samt vikval och omges av kortstjärtade liror i tiotusental. Nu kan vi gå igenom resans alla upplevelser och spana efter havsfåglar en sista gång innan det är dags att packa våra tillhörigheter och äta avskedsmiddag ombord. 

 • Dag 15 Sakhalin och hemfärd

  Vi anländer till hamnen i Korskov på Sakhalin på morgonen, en typisk lite förfallen rysk fjärran-östernstad. Dags att ta farväl av guiderna och besättningen och därefter blir det transport med buss ca fem mil genom barrskogsskogklädda landskap. Här kanske vi hinner se några fåglar som Sakhalinsångare, drillnäktergal, blånäktergal och Japansk mindre hackspett. Vi planerar att flyga hem med Aeroflot 15:10 samma dag. I så fall blir det ankomst till Moskva vid 15:45 lokal tid, därefter byte till nytt flyg mot Stockholm vid 18:10 och ankomst till Arlanda vid 19:30-tiden. Dags ta farväl av alla deltagare efter en lång och unik resa.          

 • Obs!

  Detta är en expeditions- och naturkryssning till platser med mycket få besökare där väder och myndighetsbeslut styr val av färdväg. Dimma, vindriktning och väder avgör den exakta rutten, eller när och var det går att landstiga på de olika öarna. Ingen tur blir den andra helt lik, vilket är en del av det som gör denna resa så spännande. Besättningen, expeditionsledaren och kaptenen gör dock sitt bästa för att vi ska kunna få ut det mest intressanta av varje tur. De har dessutom stor kännedom om de områden vi besöker. Även flygtider etc är preliminära. Ev krävs det avresa från Sverige en dag tidigare på eftermiddagen - kvällen, eller ankomst en dag senare. Allt beroende på hur flygbolagen lägger upp sina flygtidtabeller för 2019, detta publiceras inte förrän i början av 2019.

Resans höjdpunkter

 • De magnifika vyerna över hav och höga vulkaner, omväxlande med dimhöljda landskap.
 • Chansen att möta myriader av alkor, liror och albatrosser.
 • Möjligheten att se havsutter, tumlare, späckhuggare, bardvalar och delfiner.
 • De olika öarnas biotoper med allt från mäktiga granurskogar till kala fjällhedar, ett eldorado för den botaniskt intresserade.
 • Besöket i Zhupanovafloden med chans att få se storväxta Kamtjatkabjörnar och jättehavsörnar.
 • Besöket på Kommendörsöarna med sjölejon, pälssälar och havsuttrar.
 • Besöken på många svårnådda platser i Sten Bergmans och Eric Hultens fotspår.
 • Färderna över havet med knölval, vikval och späckhuggare.
 • Vår erfarne färdledare Peter Hunger som har besökt Kurilerna på en tidigare naturkryssning.

Karta

Resfakta

Reslängd 15 dagar
Avreseort Stockholm. Göteborg eller Köpenhamn på förfrågan
Avresor 15 juni 2022
Pris Från Pris kommer inom kort
Enkelrumstillägg På förfrågan.
Detaljerade priser

2022
Del i trippelhytt main deck, privat dusch/wc  - kommer inom kort
Del i trippelhytt superior. Däck 4, privat dusch/wc  - kommer inom kort
Del i superiorhytt. Däck 4, privat dusch/wc - kommer inom kort
Del i superiorhytt. Däck 5, privat dusch/wc - kommer inom kort

Alla hytter har privat dusch/wc. Tippelhytt main deck har små runda fönster(ventiler). Övriga hytter stora panoramafönster.Trippelhyttrena har två separata sängar plus en nedfällbar säng. Övriha hytter har 2 separata sängar.

I priset ingår
 • Flyg Stockholm till Petropavlovsk och hem från Sakhalin inkl. skatter.
 • Klimatkompensation för alla flygresor
 • Helpension under hela resan/kryssningen
 • Alla lokala transporter, rundturer och utflykter enligt program
 • Alla tillstånd, lokala skatter, inträden och nationalparksavgifter
 • Utförlig resedokumentation
I priset ingår ej

Visum, drycker, dricks

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan.

Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett fornulär så återkommer vi med ett reseförslag.

Anslutningsort

Stockholm, Köpenhamn på förfrågan

Information om avresor

rederiets nya fartyg Heritage Adventurer ersätter tidigare fartyget Spirit of Enderby

.

Resesätt Ej klart
Deltagarantal

Båten tar högst 52 passagerare, men normalt 40-45 deltagare p.g.a. enkelrum etc. Vill man dela hytt men reser själv ordanar rederiet så att man får dela med annan deltagare av samma kön. Från 70 års ålder kräver rederiet en hälsodeklaration underskriven av läkare, som intygar att man kan delta på kryssningen.

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Bra att veta

På denna resa gäller speciella bokningsvillkor:
Anmälningsavgift 25 000 kr, återbetalas ej vid avbokning. Slutbetalning skall ske 130 dagar före avresa. Vi rekommenderar att du tecknar ett avbeställningsskydd genom ditt försäkringsbolag.

Obs, då flygbolagen ej publicerat sina flygtider, kan resan komma att förlängas med en eller två dagar för avresa en dag innan, eller med hemkomst en dag senare.

Boende

 • Heritage Adventurer

  Heritage Adventurer är ett specialbyggt expeditionsfartyg som är byggt i högsta is-klass för att klara kryssningar i krävande områden som polartrakterna men även perfekt i varmare hav. På Heritage Adventurer har man fokus på att kunna gå i land så ofta som möjligt och så länge som möjligt, men med högsta säkerhet och bekvämlighet! Därför finns det plats för båstens samtliga passagerare att färdas samtidigt, i de 14 Zodiacer (gummibåtar) som finns ombord. Guiderna är mycket engagerade och kunniga om naturen och miljöerna vi besöker. Dessutom kan de allt om de djur och fåglar som vi möter på dessa naturkryssningar. Passagerarantal max 140. Fartyget har flera däck och utsiktsplattformar så att man kan få bra utsikt eller skydd mot vinden. Ombord finns en observationslounge med 270 graders vy där man stanna inne vid kalla dagar, två restauranger, bar, bibliotek, spa och gym förutom föreläsningsrum. Dessutom finns ett särskilt observationsdäck högst upp på fartyget med utsikt hela horisonten runt. Fartyget är byggt 1991 i Finland. Längd 124 m, bredd 18 m och djupgående 4,97 m. Kryssningshastighet 12 knop. Ombord tillämpas principen med "öppen brygga" så gästerna har fri till gång till kommandobryggan och kan följa seglatsen därifrån.