Översikt

Bestig Europas högsta berg Mt Elbrus

På en av Rysslands vackraste platser - det stora bergsområdet mellan svarta havet och Kaspiska havet ligger Kaukasus. Området ligger som en barriär mellan Europa och Asien. Vår resa går längs med den mindre exploaterade norra leden upp till Europas högsta berg, en av "the seven summits" Mt Elbrus på 5642 meter. Förutom föreläsningar om bland annat hög höjd innan vandringen börjar har vi också två extra dagar på berget för att få den bästa förutsättningen för toppbestigningen. Vandringen bjuder på vacker natur och hänförande vyer. Välkommen på en pionjärresa med vår färdledare Linda Åkerberg.

Vi åker österut mot Europas tak via Moskva till orten Kislovodsk där vår resa börjar med en extra dag för att lära känna varandra och lära oss mer om hög höjd och hur kroppen kan reagera på den. Vi går igenom vår utrustning och förbereder oss för vår expedition som börjar tidigt nästa morgon.

Bergskedjan Kaukasus har 5 bergstoppar på över 5000 meter där Mt Elbrus står ståtligast på sina 5642 meter över havet. Berget består av två slocknande och snöklädda vulkaner med två distinkta toppar varav den högsta är den västra toppen som är vårt mål på resan. För att nå toppen behöver man inte vara någon klätterexpert då bestigningen inte är tekniskt omöjlig men med långa vandringsdagar krävs god kondition. Det största hindret på resan är vädret som är nyckfullt, de starka vindarna och höjden.

Två extra dagar på berget är inräknade på denna resa som marginal för att minska risken att ställa in toppbestigningen på grund av dåligt väder och för att  acklimatisera sig på bästa sätt för att minska risken att drabbas av höjdsjuka. Vi lär oss hur man använder isyxa och stegjärn av våra lokala guider på plats. Det krävs ingen tidigare erfarenhet men självklart är det till ens fördel om man provat innan. Vi ser att man har vandrat på hög höjd innan, Elbrus är inte ett berg för nybörjare.

Vi gör denna bestigning via den mindre exploaterade norra leden upp för Mt Elbrus. Längs denna led har pionjärer och de första försöksbestigningarna gjorts och det vilar mycket historia här vilket märks på de namn vi stöter på längs med leden som t.ex. Emmanuel Glade och the Lenz rock. Här är vi långt ifrån linbanor och snövesslor. Vi tältar och bor i enklare stugor i den vilda naturen längs med leden och äter våra gemensamma måltider i vårt mattält. Under vandringen ser vi vacker natur med bergssjöar, stenformationer som "Stone mushrooms" som blir till fantastiska minnen och vackra motiv för foton längs med vägen.   

Vår färdledare Linda Åkerberg
Färdledare och föreläsare under resan är äventyrsprofilen Linda Åkerberg. Linda startade sin äventyrsbana med att vandra genom USA, 428 mil från Mexiko till Kanada via långdistansleden Pacific Crest Trail. Sedan dess har hon bland annat åkt hundspann genom nordligaste Sverige, vandrat genom den nepalesiska djungeln ända upp till Everest Base Camp och bestigit berg på över 6000 meters höjd vid Everest fot. Hon leder grupper till Afrikas högsta berg Kilimanjaro och har nyligen avslutat sitt stora Sverige äventyr där hon har vandrat, cyklat och paddlat genom alla landskapen, en tur på 4851 km. Linda är bland annat fotograf, skribent och föreläsare samt driver äventyrssidan och bloggen Wilderness Stories.


Vår lokala guide Karina Mazina
Karina har jobbat som guide sedan år 2000 med över 200 bestigningar av Elbrus och blev mästarinna i skidklättring i Ryssland 2010. Hon har även bestigit Everest två gånger och Manaslu en gång.

I liten grupp, tillsammans med vår ryska guide Karina Mazina och vår svenska färdledare Linda - gör vi rejäla och ganska krävande dagsvandringar. Vi bär endast våra dagsryggsäckar under toppbestigningen samt under acklimatiseringsvandringarna men vi bär själva vår packning till vårt basläger.  Vi tältar och bor i bergshyttor under vår vandring och på kvällarna njuter vi av tystnaden, de stora vidderna och den stjärnklara himlen. 

Boka din resa

2020-06-30 2020-07-11 32 500 kr Stockholm 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Ryssland

  Utresa från Stockholm vid lunchtid. Ankomst vid 16-tiden till Moskva. Byte till inrikesflygterminalen och nytt flyg vid 21-tiden på kvällen. Ankomst vid midnatt där vi blir uppmötta av Linda Åkerberg som tar oss till vårt hotell i Kislovodsk. Flyg med Aeroflot.

 • Dag 2 Återhämtning och utbildning i Kislovodsk

  Idag tar vi igen oss och sover ut ordentligt efter flygresan. Under dagen håller färdledare Linda Åkerberg föreläsningar om vandring och hög höjd. Vi går också igenom vandringen och vår utrystning för den kommande expeditionen. Under kvällen går vi ut och äter middag tillsammans på ett av alla stans caféer och gör oss sedan redo för att åka mot berget nästa morgon. 

  Måltider: Frukost och Middag

 • Dag 3 Mot Elbrus Base Camp

  Efter tidig frukost packar vi in allt vårt bagage i vår buss och börjar vår resa mot foten av bergets norra sida, en resa på ca 4 timmar. Väl uppe vid Base Camp på 2500 meter gör vi oss hemmastadda i våra tält och sen tar vi oss iväg på en kortare acklimatiseringsvandring. 

  På Base Camp finns det utomhusdusch och toalett samt ett litet café. Området är upplyst och har elektricitet.

  Måltider: Helpension

 • Dag 4 Stone mushrooms

  Efter frukost gör vi vår första rejäla vandring upp till 3100 meter för att acklimatisera oss. Vi vandrar sen ner till Base Camp igen beläget på 2500 meter. För att kroppen ska anpassa sig på bästa sätt till höjden vandrar man högt och sover lågt. Målet för dagen är de så kallade "Stone mushrooms" som är en fascinerande stenformation. Övernattning i tält på Base Camp.

  Måltider: Helpension
  Höjdmeter: ~600 m
  Distans: 6 km

 • Dag 5 Vandring till High Camp

  Efter frukost ger vi oss ut på dagens acklimatiseringsvandring upp till High Camp 3800 meter. Vi tar med oss delar av vår packning som vi lämnar här innan vi beger oss ner till Base Camp igen där vi spenderar natten. Innan vi vandrar neråt njuter av vi av utsikten.

  Måltider: Helpension
  Höjdmeter: ~1300 m
  Distans: 12 km
  Vandringstid: 8-10 timmar

 • Dag 6 Mot High Camp

  Vi slår ihop lägret och efter en tidig frukost startar dagens vandring. Vi tar med oss den sista packningen vi behöver för toppbestigningen och beger oss upp till High Camp på 3800 meter där vi kommer att övernatta de kommande nätterna. Nu går vi in i en mer karg miljö i den alpina zonen och lämnar de gräsbeklädda slätterna bakom oss. Under dagens vandring belönas vi med fantastiska vyer över Mt Elbrus men också de lägre delarna av bergskedjan Kaukasus. Leden består av stenig morän och tar oss förbi Mikelchiran Glacier innan vi når High Camp.

  Måltider: Helpension
  Höjdmeter: ~1300 m
  Distans: 6 km
  Vandringstid: 4-6 timmar

 • Dag 7 Lenz Rock

  Efter frukosten är det dags för en acklimatiseringsvandring till Lenz Rock på 4800 meter. Nu får vi äntligen chansen att prova på vår utrustning inför toppbestigningen. Vi tränar på att använda vår isyxa och stegjärn inknutna i replag. Övernattning i High Camp.

  Måltider: Helpension
  Höjdmeter: ~1000 m
  Vandringstid: 6-7 timmar

 • Dag 8 Vilodag

  Idag vilar vi ut och gör de sista förberedelserna inför vår toppbestigning i morgon.

  Måltider: Helpension

 • Dag 9 Toppförsök Elbrus 5642 möh

  Efter en lätt frukost börjar vi vår vandring strax efter midnatt. Det är en tuff vandring som väntar oss för att nå Europas högsta berg Elbrus på 5642 meter. Vårt mål är den västra toppen som är 21 meter högre än den östra. Det är 8 - 10 timmars vandring tills vi står på toppen och kan andas ut ett slag och njuta av den sagolikt vackra utsikten över Europa och Asien. Sen är det dags att bege sig nedåt igen. Det varma målet och en efterlängtad gott natts sömn väntar.

  Måltider: Helpension
  Höjdmeter: ~1842 m
  Vandringstid: 8 - 10 timmar upp och 3 - 4 timmar ner

 • Dag 10 Reservdag

  Idag har vi en reservdag på berget i fall att vädret inte är med oss för toppbestigningen och vi behöver invänta bättre förutsättningar. Vädret på Elbrus är nyckfullt och kan snabbt ändras varav en extra dag är en förutsättning för att få bästa chans att klara toppbestigningen alternativt packar vi ihop vår utrustning och tar oss från High Camp till Base Camp. Nu kan vi njuta av vandringen på väg ner från den tunna luften och vara stolta över vår bedrift oavsett resultatet. Vi äter en härlig middag tillsammans i Base Camp och njuter av den sista tältnatten tillsammans.

  Måltider: Helpension

 • Dag 11 Åter till Base Camp eller till Kislovodsk

  Efter frukost packar vi vårt bagage i bussen och påbörjar vår resa tillbaka till civilisationen och spastaden Kislovodsk. Vi checkar in på vårt hotell och har en fri eftermiddag att upptäcka staden på egen hand. Här finns alla möjligheter att bada i varma källor eller gå på SPA och unna sig en vällförtjänt massage. På kvällen äter vi en gemensam avskedsmiddag tillsammans.

  Höjdmeter: ~1300 m
  Distans: 6 km

 • Dag 12 Hemresa

  Efter frukost beger vi oss till flygplatsen för resan hem till Sverige. Åter på Arlanda ca 19.30.

  Måltider: Frukost

 • Att tänka på

  Program och rutt kan komma att ändras något av praktiska eller logistiska skäl, allt för att ge bästa behållning av resan. Vi rör oss i vildmarker där vi får ta hänsyn till naturens krafter och var det är bäst och säkrast att ta sig fram. Tiderna för flyg är t.v. preliminära. 

Resans höjdpunkter

 • Att bestiga Europas högsta berg och blicka ut över Europa och Asien
 • Att vandra den mindre exploaterade norra leden
 • Att vistas ovan molnen i denna fantastiska miljö
 • Färdledarna Linda och Karina

Karta

Resfakta

Reslängd 12 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 30/6
Pris Från 32 500 kr
Enkelrumstillägg På förfrågan
I priset ingår
 • Flyg Sverige - Mineralnye Vody via Moskva t/r inkl. skatter
 • Klimatkompenserat flyg alla sträckor
 • Alla transfers och lokala transporter nämda i programmet
 • Logi i 2-3 mans tält/bergshyttor
 • 3 nätter på hotell i del i dubbelrum eller trippelrum inkl frukost
 • Helpension på berget
 • Kock som tillagar all mat på berget
 • Parkavgifter
 • Utrustning som tält, rep osv.
 • Bärare för mat och gruppens gemensamma packning
 • Svensktalande färdledare Linda Åkerberg
 • Engelsktalande guide Karina Mazina
 • Ett toppförsök med assisterande guider
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Visum, lunch i Kislovodsk, dricks och egen utrustning.

Anslutningsort

Tyvärr går det inte att resa från annan ort på denna resa men vi kan titta på anslutningsflyg om önskemål finns.

Reseförsäkring

Viktigt att ni har en reseförsäkrings som täcker vandring på höghöjd och evakuering.

Resplan

Dag 1. Mot Ryssland 
Dag 2. Extra dag för föreläsning och genomgång
Dag 3. Elbrus Base Camp på 2500 m
Dag 4. Acklimatiseringsvandring till Stone mushrooms
Dag 5. Vi bär utrustning till High Camp
Dag 6. High Camp 3800m
Dag 7. Acklimatiseringsvandring till Lenz Rock
Dag 8. ViIo och förberedelsedag för toppbestigningen
Dag 9. Toppbestigning till Mt Elbrus 
Dag 10. Reservdag
Dag 11. Vandring ned till Base Camp, Åter till Kislovodsk
Dag 12. Åter i Sverige på kvällen vid 19-tiden.

Boende

Vi bor på hotell två nätter före och en natt efter vandringen. Under bestigningen delar man tält eller bergshytta på berget.
Vi bor enkelt men bekvämt.

Klimat

I juli varierar vädret från upp till 25 grader i de lägre lägren till ner emot -10 på glaciären i de högre lägren. Därför är det viktigt att man garderar sig med kläder enligt lager på lager principen.

Valuta

Ryska Rubel

Visum

Visum behövs för resa till Ryssland. Vi tipsar om vart ni kan vända er. Vi tillhandahåller er med den inbjudan från Ryssland som ni behöver för att kunna ansöka om visumet. Observera att man inte kan ansöka om visum tidigare än 3 månader innan avresa. Kostnad från 950 kr + ev. rek.

Vaccination

Du bör ha ett fullgott grundskydd inför din resa. Kontakta närmaste vaccinationscentral i god tid före avresa för information om de vaccinationer och profylaxer som ev. behövs.

Deltagarantal

Min 8, max 12

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor. Utöver att minska vårt klimatavtryck bidrar vi samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »

Bra att veta

På denna resa bär vi vår egna packning från Base Camp till High Camp i två omgångar. Om man önskar kan man hyra en bärare som hjälper en med detta. Om man önskar hyra utrustning som sovsäck, stegjärn, isyxa och sele går det jätte bra på plats. 
Vi tillhandahåller med en utrustningslista som skickas ut vid bokningstillfället.