Översikt

Vandring i Transsylvanien - tidsresa till fots

Följ med till Karpaterna och dess utlöpare Piatra Craiului och Bugecibergen. Vi vandrar från små bergsbyar i Karpaternas dalgångar mellan imponerande bergsmassiv. Terrängen är kuperad och vår belöning blir hisnande naturupplevelser med fantastiska vyer över berg, dalar och raviner. På herdarnas uråldriga stigar, över vackra bergsängar, genom löv-, gran- och pinjeskog går vandringen. Här är den biologiska mångfalden stor, med Europas största populationer av brunbjörn, varg och lodjur. Vår engelsktalande guide Lucian leder oss genom ett okänt vandringsland från förr. En resa minst femtio år tillbaka i tiden som bjuder på varma möten med lokalbefolkningen - och ger minnen för livet.

Transsylvanien är centralt beläget i Rumänien, i söder ligger landskapet Valakien, i norr ligger Maramures och i nordost ligger Moldavien. Här har mycket av den gamla bebyggelsen klarat sig undan Ceausescu-tidens moderniseringar och livet går sin stilla gång såsom det gjort under hundratals år. Vi gör våra vandringar med utgångspunkt från ett par byar vid foten av Karpaterna. Byarna omges av ett ålderdomligt jordbrukslandskap där byborna fortfarande plockar potatis för hand, slår ängarna med lie och där stress är ett sällan använt ord. Efter ett dagsverke på fälten får man en del av lönen direkt i form av en säck med det som skördats på kvällen. Här är det fortfarande vanligt med häst och vagn. Bergsbefolkningen värnar om sina naturresurser och fåraherdarna lever enkelt när de vallar sitt boskap med hjälp av sina hundar. Vi får uppleva ett generöst folk som välkomnar sina gäster med värme och glöd i ett landskap som påminner om svunna tider.

Vandringarna bjuder på hisnande naturupplevelser och spännande möten med människor och kultur. Trots ett rikt djurliv och ett av Europas största rovdjursbestånd, - ungefär hälften av Europas björnar lever här - är det långt ifrån någon ödebygd. Det sjuder av liv och aktivitet i de små samhällena och vi möter en påtaglig nybyggaranda. Samtidigt är den ålderdomliga livsföringen påfallande. På bergsängarna möter vi herdar som vallar sina får som förr i tiden, trots att det är gott om varg i de omgivande markerna. En kväll träffar vi en av forskarna som arbetar för att denna fredliga samvaro ska bestå.

För de som vill gör vi en kvällsutflykt till ett björngömsle för att få chans att se björn på nära håll. Här finns Europas största populationer av stora rovdjur, såsom de drygt 5000 brunbjörnarna som lever här.

Vi gör även ett besök i "Draculaslottet" i Bran. Här i Transsylvanien levde den berömde och mytomspunne greven, känd för sina grymma metoder. Vi besöker också staden Brasov och får en kort sightseeing tur i huvudstaden Bukarest.

Under resan äter vi robust och god husmanskost och bor hemma hos lokalbefolkningen samt på små familjeägda pensionat. En av höjdpunkterna på resan är alla fina möten vi får med lokalbefolkningen som vi möter på våra boenden och under våra vandringar.


Om vår färdledare Lucian Clinciu

Lucian är vår vandringsguide i Rumänien, han har ett brinnande intresse för naturen och bergen kring Piatra Craiului där han växt upp. Lucian är utbildad skid-, klättrings-, och bergsguide med en stor passion för trail running. Han är dessutom engagerad i program för att skydda gamla stigar och skogar på ett ekologiskt hållbart sätt. Med sitt positiva och vänliga sätt leder han oss genom blommande ängar och över bergens stigar.

Boka din resa

2022-07-04 2022-07-11 16 900 kr Austrian Airlines Stockholm 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Transsylvanien

  Flyg med Austrian Airlines via Wien till Bukarest med ankomst mitt på dagen. Vi möts av vår rumänske guide som tar oss direkt upp norrut genom Prahovadalen mot vår slutdestination, bergsbyn Moeciu de Sus. Vid vintersportorten Sinaia gör vi ett kort stopp för att sträcka på benen och kanske köpa något att äta. Den lilla byn Moeciu de Sus är belägen på 800 meters höjd i Moeciudalen där man kombinerar gammalt jordbruk med skidåkningsmöjligheter på vintern. Vi bor på ett fjällpensionat med ett perfekt läge för våra upptäcktsfärder i de dramatiska Bucegibergen. Vi installerar oss på rummen. Om tid finns tar vi en kortare vandring innan vi äter en gemensam middag på pensionatet bestående av traditionell rumänsk mat. 

  Måltider: Middag

 • Dag 2. Clabucettoppen (1361 möh).

  Vi går genom den lilla byn Moeciu de Sus  med sina små alphus, vinterns fårhus och höstackar längs Moecelufloden som rinner genom dalen. Fåraherdarna tar upp sina och grannarnas djur till alpängarna ungefär i maj månad, "när lövträden vid alpängarna fått grönt flor". Vi följer en av deras leder upp mot Clabucettoppen (1361 möh). När vi vandrar genom blandskog med bla bok, pinje och tall är det inte ovanligt att du får se spår efter björn och varg på träd eller på marken då jorden är regnvåt. Vid Clabucet har vi vidsträckta vyer över ett vackert bergslandskap, här äter vi vår picknick och blickar ut över det kristallklara vattnet i den närbelägna källan. Längs herdarnas Iudaitastig går vi ned mot Popiidalen på andra sidan av Moeciu de Sus. Inför morgondagens vandringar delar vi upp bagaget för att ta med det vi behöver inför en natts övernattning på enkelt bergspensionat. 

  Vandring: ca 4 - 5 timmar (18 km) med en höjdskillnad på 520 meter.
  Måltider: Frukost, lunch och middag.

 • Dag 3. Gutanului 1459 meters höjd

  Idag väntar åter de sceniska Bucegibergen med en rutt som slutar vid den enkla bergshyttan Cabana Salvamont. Dagens vandring leder oss mot Bangaleasadalen uppför en moderat sluttande bergssida. Målet är Gutanului alpäng på ca 1459 meters höjd som öppnar sig som en oas i skogslandskapet. Härifrån blickar du ut över Piatra Crauiluibergen, Gauradalen och om vädret är klart skådar du landskapet Brans små byar. Vi vandrar vidare under bergstopparna på ca 1900 m.ö.h. längs en herdestig för att komma till Strungapasset som kallas Vindarnas port av lokalbefolkningen. När vädret är gynnsamt är det mäktigt att skåda bergsmassiven på båda sidor om oss. På vägen ned mot vårt boende på ett enkelt men funktionellt alphärbärge på ca 1500 meter över havet, passerar vi nära ett fåraherdehägn.  Under sommarmånaderna uppe i bergen mjölkar fåraherdarna sina får, ystar olika sorters ost beroende på säsong och bete samt säljer osten. Förtjänsten delas sedan mellan ägare och herdar. När betet är bättre på annan plats så flyttar de sina hjordar mellan de olika hägnen. Har vi tur så finner vi dem här för att kunna ta del av deras egna och deras tuffa vallhundars hårda liv. Vi beger oss sedan ner till det bergspensionat där vi kommer bo för natten. Här delar vi upp oss i de olika flerbäddsrum som finns och turas om att duscha och göra oss fräscha inför kvällens gemensamma middag där vi testar på en typisk bergspensionatsmiddag.

  Vandring: ca 5 - 6 timmar, ca 10 km. Höjdskillnad ca +900/-400 meter.
  Måltider: Frukost, lunch och middag.

 • Dag 4. Från Strungapasset till Sirnea

  Dagen börjar med ett besök i Ialomiteigrottans kända ortodoxa kloster som är byggt precis vid ingången av de kilometerlånga grottsystemen. Vi fortsätter sen dagen med att vandra upp mot Strungapasset. Vi viker av från passet mot Bangaleasadalen och styr så åter kosan mot Moeciu de Sus som vi når efter ca sex timmars vandring. Vi beger oss mot den lilla bergsbyn Sirnea som ligger mycket vackert längs vägen över Rucar-Bran rutten. Här har byns familjer byggt till övervåningar eller extra rum i anslutning till sina egna hem för att kunna inkvartera vandrare och vintersportsidkare. Familjerna lever på jordbruk och håller ofta kor, får och hästar i detta vackra odlingslandskap. Fru Marioara Calaican och hennes grannar har rum åt oss på hennes övervåning och gör välsmakande, rustika middagar.

  Vandring: ca 10 - 12 km, ca 6 timmar inklusive stopp. Höjdskillnad +600-800/-1100 meter.
  Måltider: Frukost, lunch och middag.

 • Dag 5. Vandring mellan bergsbyar

  Från Sirnea går vi genom byn mot ängarna utanför bebyggelsen. Här ligger små bodar, sk hodai, byggda både som förvaringsplats och säkra natthärbärgen för herdar,  får och andra djur. Till varje liten gård, ofta byggda i traditionell stil, hör en eller flera höstackar som skall ge djuren mat över vintern. Vi går längs kostigar över ängder som på försommaren bjuder på rikt fågelliv och mängder av orkidéer och gentiana. Beroende på årstid ser vi häst och vagnskjutsar som far upp till alpinängarnas fårhägn med redskap och förnödenheter eller bymännen som sköter sina potatisåkrar eller slår höet med lie. Vi får kanske tid till ett stopp på den enkla puben i byn Magura. Byn Pestera är en genuin och traditionell liten by där husen är byggda längs den gruslagda huvudgatan och du kan bland annat förtjusas av vackert skötta små trädgårdar innanför trästaket. Dessa bergsbyar befinner sig i dalgångar mellan de imponerande bergsmassiven Bucegi, där vi vandrat och Piatra Craiului som vi är på väg till. På de högsta, ljusa kalkstenstopparna ligger snön kvar till juni och här lever Europas största populationer av stora rovdjur, såsom de drygt 5000 brunbjörnarna, 3000 vargar och 2000 lodjur. 

  Efter ca 5 - 6 timmars vandring kommer vi ned i en sänka genom gammal furuskog och fortsätter till Zarnesti, en livlig liten ort vid foten av Piatra Craiului, ett av de vackraste bergsområdena i landet. Vi inkvarteras på ett hemtrevlig pensionat för de kommande 2 nätterna. Här får vi tillfälle att möta en av de kunniga projektdeltagarna som under 10 års tid forskade kring Karpaternas rovdjursstammar i projektet Carpathian Large Carnivore Project. Han är idag bl a involverad i björnforskning samt WWF´s projekt i Donaudeltat. 

  Idag vandrar vi ca.6 timmar (ca. 15 km) med en höjdskillnad på +300-400/-500-600 meter.
  Måltider: Frukost, lunch och middag.

 • Dag 6. Micatoppen på 1816 m.ö.h

  Vi möts upp av häst och vagn utanför vårt pensionat som kommer ta oss genom byn till starten av dagens vandring. Vi börjar med att vandra längs med den vackra Zarnestiravinen som är hem för fåglar, gemsbock, flera arter bräckor och edelweiss. Här spelades filmen "Back to Cold Mountain" in.  När vi tar oss upp från ca 700 meter över havet längs stigar som används av fåraherdarna rör vi oss genom lövskog, främst bok. På vägen genom skogen har vi möjlighet att lära oss mer om skogens invånare och vi passerar små bäckar samt träd där björn rispat barken. Genom barrskogen kommer vi så småningom ut på de stora, öppna, blomstrande ängarna närmast de kala bergstopparna. Här håller fåraherdarna sina får från maj till september månad. Har vi tur möter vi dem häruppe – antingen på Curmaturaängen eller Zanoagaängen på 1300 meters höjd. De mjölkar sina djur som de gjort i urminnes tider och i den enkla hyttan tillreder de och förvarar osten. På härbärget Cabana Curmatura tar vi lunchpaus innan vi fortsätter mot Micatoppen på 1816 meter över havet.

  Genom barrskogen kommer vi upp till bergsryggen mot Mica, här hjälps vi åt vid två platser att passera smala passager, 2 – 3 meter långa, med hjälp av järnbeslagna linor som vi håller oss i. Vi vandrar förbi ett kors som rests för att hylla första världskrigets soldater och når toppen, hela tiden med vidsträckta vyer över ängderna nedanför Piatra Craiului och topparna på Bucegi. Från Mica leder stigen nedåt mot den vackra Zanoagaängen.
  På Zanoaga är det skönt att sätta sig i gräset och skåda ut över kalkstensklipporna runt ängen, den övergivna fåraherdehyttan, mörkgröna granar och pinje samt de slänter långt nedanför oss som ibland besöks av skygga vildsvin. Steglitser, ringtrast och korp håller oss sällskap. Nu går den vidare färden nedåt genom lövskog till den grusväg som vi startade dagens vandring från för ca 8 timmar sedan. Här väntar häst och vagn för att föra oss till vårt pensionat, om man vill kan man ge lite dricks till hästförarna. På kvällen har vi möjlighet att följa med en bit utanför staden för att spana efter björn i ett gömsle. Rumänien är en av de björntätaste områderna i Europa och vi hoppas kunna se björn på nära håll. 

  Vandring: Höjdskillnad ca. +1100/-1100 meter och vandringens längd 12 - 14 km.
  Måltider: Frukost, lunch och middag.


 • Dag 7 Slottet Bran och staden Brasov

  Efter frukost tar vi vår minibuss och gör en avstickare för att besöka "Dracula slottet" i staden Bran. Slottet är strategiskt beläget i ena änden av bergsrutten över bergspasset Bran-Rucar som var huvudvägen in i grannregionen Valakien. Sachsarna byggde ett befäst slott här i slutet av 1300-talet för att skydda denna viktiga handelsrutt. Beläget på en höjd, 60 meter höga Dietrichs klippa, reser det sig med sina tinnar och torn mot skyn draperat i den mörka barrskogen och de höga, ogästvänliga bergen runtom. Man förstår att det varit lätt att plantera myten om att Greve Dracula, dvs Vlad Tepes, bott här, trots att det ju är en falsk sådan. På sin höjd har han ockuperat slottet. Vid slottet finns det små stånd där de säljer allehanda souvenirer och här kan man passa på att köpa med sig ett litet minne hem.

  Vi åker vidare mot kulturstaden Brasov där vi äter en gemensam lunch i den gamla stadskärnan innan vi upptäcker staden till fots. Vi får se kulturskatter som den ortodoxa kyrkan St Nicholas, färdigställd under 1300-talets mitt och stadens mest kända landmärke den Svarta Kyrkan (Biserica Neagra). Den byggdes under nästan ett sekel mellan 1385 och 1477 och namnet har den fått efter de sotiga väggarna kyrkan fick under en brand då österrikarna ockuperade staden 1689. Åter tillbaka på pensionatet äter vi en gemensam avskedsmiddag bestående av ägarinnans lokala specialiteter.

  Måltider: Frukost, lunch och middag

 • Dag 8. Hemresa

  Efter frukost packar vi in vårt bagage i bussen för att påbörja vår resa mot Rumäniens huvudstad Bukarest där vi får en kortare sightseeingtur över staden innan vi beger oss mot flygplatsen och vårt eftermiddagsflyg hem till Sverige

  Måltider: Frukost

Resans höjdpunkter

 • Den storslagna alpmiljön med välhållna skogar, vilt och blommande ängar
 • Mötena med en gammal kultur och de varma människorna som lever i den
 • Vandringen upp till Micatoppen på 1816 möh

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 4/7
Pris Från 16 900 kr
Enkelrumstillägg 1.200 kr (Går ej att få på alla boenden)
I priset ingår
 • Flyg Stockholm - Bukarest via Wien t/r
 • Klimatkompenserat flyg alla sträckor
 • Alla transfers i minibuss
 • Boende på gästhus, pensionat, och enklare berghyttepensionat samt hemma hos familj
 • 6 frukostar
 • 5 picknick luncher
 • 6 middagar
 • Välkomstpaket med ingående information och karta vid anmkomst
 • Engelsktalande mycket kunnig vandrings- och naturguide
 • Föredrag av engelsktalande rovdjursexpert
 • Besök på slottet Bran
I priset ingår ej
 • Enkelrumstillägg 1.200 kr
 • Dryck
 • Dricks
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter
 • Måltider som inte omnämns i programmet
 • Kvällsutflykt till björngömsle 1.000 kr
Anslutningsort

Annan ort på förfrågan!

Resplan

Dag 1. Mot Transsylvanien
Dag 2. Clabucettoppen (1361 m.ö.h), ca 7h
Dag 3. Gutanuluibergen, ca 5-6 h
Dag 4. Från Strungapasset till Sirnea och Slottet Bran, ca 5-6 h
Dag 5. Vandring mellan bergsbyar, ca 6 h
Dag 6. Micatoppen på 1816 m.ö.h, ca 8 h
Dag 7. Slottet Bran och staden Brasov
Dag 8. Bukarest och vidare hemåt

Resesätt Austrian Airlines
Klimat

Temperaturen kan variera mellan +30 C och några få plusgrader beroende på vädret och höjden. Man får vara beredd på både värmebölja, kall blåst och åskväder när man vandrar i bergen, även om det på denna resa oftast kommer vara 12-24 grader. Bär alltid med dig regnkläder i din dagsryggsäck för regnväder och blåst. Om vädret blir riktigt dåligt måste naturligtvis vandringarna disponeras om något.

Visum

Rumänien är inte med i Schengensamarbetet. Du måste därför ha med dig ditt pass när du reser hit. Även nationellt ID-kort accepteras numera. En svensk /EU- medborgare kan vistas i Rumänien i upp till 90 dagar utan särskilt tillstånd. *

*Sweden Abroad

Vaccination

Du bör ha ett fullgott grundskydd inför din resa. Kontakta närmaste vaccinationscentral i god tid före avresa för information om ytterligare vaccinationer som rekommenderas. 

Resans karaktär

Vandringsdagarna är långa och innebär ibland ansträngande höjdskillnader med rejäla dagsetapper på 5 - 8 timmar per dag varvat med lättare vandring för att få se bergsbyn och dess omgivning omkring. Allt ditt bagage utom dagspackningen transporterar vi. En dag bär vi dock lite mer då övernattningen sker i en bergsstuga. Vi rekommenderar att du är van att vandra på ojämnt underlag samt har ordentligt god grundkondition och uthållighet. På många platser är bergen brantare än svenska fjäll. Vi vandrar huvudsakligen på höjder mellan 800 – 2.500 m.ö.h. Trädgränsen går normalt på cirka 1.600 m.ö.h. 

Deltagarantal

Min 10, max 18

Att resa i pandemin
Vi följer svenska myndigheters rekommendationer. Om vi tvingas ställa in en resa får du full återbetalning. Läs mer här »

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor. Utöver att minska vårt klimatavtryck bidrar vi samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »

Bra att veta

Resan är eko-certifierad i Rumänien som hållbart resande.