Översikt

Paddla kajak i Portugal med Jan Ingerlund

Följ med Jan Ingerlund på en kajakresa till spektakulära omgivningar i dramatiska Douro. Här stupar branta klippväggar ner mot spegelblanka vatten. Vi passerar små sandstränder, bördiga odlingsmarker och kommer naturen nära i våra havskajaker. Utöver paddling i en fantastisk miljö besöker vi pittoreska byar och upptäcker Douro nationalpark och Àguedadalen till fots där vi spanar efter fåglar som den sällsynta svarta storken. Vi bor på mysiga pensionat i nationalparken och njuter av vad de lokala köket bjuder på i form av mat och vin. Resan tar sig från Porto bortom allfartsvägarna ditt få turister kommer.

Kajaken glider fram på den stilla floden, bredvid oss sträcker sig bergsväggarna rakt upp mot himlen. Det enda som hörs är ljudet av våra paddlar som bryter den blanka ytan och så långt ögat kan nå ringlar floden fram. Vi befinner oss på gränsen mellan Spanien och Portugal på ett av Europas största naturskyddsområden omgivet av två nationalparker, en på vardera sida av floden. Utsikten från våra kajaker är hisnande när vi paddlar genom dalar med klippor i granit som skjuter i höjden i en sannerligen unik miljö, risken att man stöter på andra turister här är mycket liten. Parkens unika mikroklimat ger goda förutsättningar för vin, oliver, mandlar och citrusodlingar som avlöser varandra på sluttningarna vi passerar. Vi upptäcker Dourodalen både till fots och i havskajaker, ett område känt för sin unika, orörda skönhet, listat på Unescos världsarvslista.


Färdledare Jan Ingerlund

Janne är en egenföretagare som arrangerar och handleder grupp- och ledarutvecklingskurser, främst UGL. Sedan mer än 20 år arrangerar han även kurser och turer i havskajak, iskunskap och långfärdsskridskoåkning, bl a i samarbete med SvD accent. Stockholms, Ålands och Finlands skärgårdar liksom Lofoten hör till Jans favoritvatten. Segling, vandring och skidåkning är också några av hans stora intressen. 

Boka din resa

2022-09-18 2022-09-24 24 700 kr Ej klart Porto 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Portugal

  Vårt arrangemang börjar i Porto där vi har bokat hotell vår första natt. Flygresan till och från Porto ingår inte i arrangemanget utan bokas själv av kunden. Lägg med fördel några nätter innan resan för att upptäcka hamstaden på egen hand. Tänk på att boka ett flyg som är omboknings och/eller avbokningsbart.
  Vi möts upp på hotellet på eftermiddagen för en kort introduktion. Tid för samling kommer närmare avresa.

   

    

 • Dag 2 Mot Dourodalen

  Efter frukost blir vi upphämtade vid 10-tiden med minibuss för att påbörjar vår resa mot Dourodalen som är listad på Unescos världsarvslista. Väl framme på vårt första pensionat i närheten av staden Miranda, checkar vi in för de två kommande nätterna. Under bussresan gör vi ett stopp på vägen för lunch. Efter att vi har installerat oss på våra rum gör vi en kortare vandring mot São João das Arribas. Här njuter vi av vårt första möte med floden Douro, vi blickar ut över den slingrande floden som letar sig fram längs med klippsidorna och fortsätter så lång ögat kan se. Här kommer vi paddla fram i våra kajaker de kommande dagarna. På kvällen njuter vi av en välkomstmiddag med mat från det lokala köket tillsammans med vin från trakten.
  Måltider: Frukost, Lunch och Middag.

 • Dag 3 Miranda do Douro - vår första paddlingstur

  Efter frukost besöker vi den charmiga byn Miranda do Douro innan vi ger oss ut på vår första paddlingstur. Kajakerna är av högsta kvalitet och vi får låna all övrig utrustning som behövs. Den spegelblanka vattenytan och de ständigt närvarande bergsklipporna på båda sidor gör detta till en oförglömlig första upplevelse i denna unika miljö. Paddling ca 15 km.
  Måltider: Frukost, Lunch och Middag.

 • Dag 4 Picote - Bemposta

  Efter frukost packar vi in vårt bagage i vår minibuss och beger oss till Picote Dam där vi kommer att starta vår tur för dagen. Detta område är inräknat i de sju underverken av Trás-os-Montesregionen och det kan man förstå när man ser den vackra dalen som påminner om en imponerande canyon med rovfåglar seglande ovanför. Vi njuter av en dag ute i det fria och gör ett stop för lunch under dagen. Kvällens boende är på ett pensionat precis ovanför floden uppdelat på två hus. Boendet smälter in i omgivningen i nationalparken och har en fantastisk utsikt över floden. Paddling ca 20 km.
  Måltider: Frukost, Lunch och Middag

 • Dag 5 Vilodag! Vinprovning och fågelskådning (valfritt)

  Idag passar vi på att sova lite längre och börjar dagen med en härlig frukost. Dagen ger utrymme för egna strapatser och besöker byn Mogadouro, besöker en vingård där vi får en rundvisning och får prova på några lokala viner och för den som vill erbjuds en utflykt i dourodalen för att skådafågel. 
  Måltider: Frukost. Lunch och Middag.

 • Dag 6 Bemposta - Aldeadavila

  Idag kommer landskapet förändras lite fastän klipporna fortfarande kantar floden blir det här lite frodigare vegetation. Har man tur kan man plocka frukt ifrån vattenkanten direkt ifrån våra kajaker. Nu börjar vi känna oss mer bekväma i våra kajaker och vi pratar sinsemellan medan vi njuter av utsikten och landskapet omkring. De kommande två nätterna bor vi på ett pensionat ägt av en skulptör och vi får ta del av några av hans skapelser. Dagens paddling ca 24 km.
  Måltider: Frukost, Lunch och Middag

 • Dag 7 Aldeadavila – Congida

  Idag öppnar landskapet upp sig och dalen vidgas. Odlingarna avbyter varandra på sluttningarna, apelsin och vinlundar sträcker ut sig och ger en vacker kontrast till de klippor som tidigare varit vår följeslagare. Vid Congida the Douro ebbar floden ut i en stillsam sjö och vi njuter av den sista turen in till land. Nu lämnar vi våra kajaker och fortsätter upptäcka detta område till fots. Vi befinner oss i en av världens äldsta vinregioner och vi passar självklart på att besöka en vingård. Vi checkar in på vårt bed and breakfast i den historiska byn Freixo Espada a Cinta med utsikt över de närliggande vinlundarna. Paddling ca 19 km.
  Måltider: Frukost, Lunch och Middag

 • Dag 8 Porto på egen hand

  Efter gemensam frukost börjar vår transfer tillbaka till Porto. Vi checkar in på vårt hotell och har lite egen tid innan vi möts upp på eftermiddagen för en gemensam stadsrundtur i Porto. Porto är Portugals viktigaste hamnstad efter Lissabon, tidigare centrum för ekonomisk framgång tack vare sko- och textilindustrierna samt portvinet. Vi får bland annat upptäcka Portos längsta paradgata "Boavista" och vi avslutar med en liten vinprovning. Eftermiddag och kväll är fri att upptäcka Porta på egen hand. För de som vill följer med Janne på middag på kvällen. 
  Måltider: Frukost

 • Dag 9 Hemresa

  Efter en härlig vecka i Portugal är det nu dags att ta farväl av det härliga gäng vi delat fantastiska upplevelser med. För de som vill kan man stanna kvar i Portugal och fortsätta upptäcka Porto eller varför inte resa vidare till Lissabon på vägen hem. Flyg bokas av kunden själv.
  Måltider: Frukost

 • Att tänka på

  Programmet kan komma att ändras av praktiska eller logistiska skäl, för att ge bästa behållning av resan. Det är bra att resa med ett öppet sinne för synen på tid inte är som vi är vana vid här hemma i Skandinavien. Flyg bokas av kunden själv, tänk på att boka ombokningsbara biljetter eller avbokningsskydd.

Resans höjdpunkter

 • Din färdledare Jan Ingerlund som är med er under hela resan
 • Paddling i en unik miljö bland mäktiga klippor och frodiga sluttningar
 • Att få upptäcka denna oexploaterade del ditt få andra turister kommer
 • Goda middagar tillsammans då området är känt för fina råvaror och viner

Karta

Resfakta

Reslängd 9 dagar
Avreseort Porto
Avresor 18/9
Pris Från 24 700 kr
Enkelrumstillägg 6 900 kr
I priset ingår
 • 6 nätter på lokala "Guesthouses"/pensionat
 • 2 nätter på hotell i Porto inkl. frukost
 • Helpension dag 2 - 6 inkl. snacks och dryck
 • Avskedsmiddag på restaurang i Porto dag 8
 • Stadsrundtur i Porto med en liten vinprovning
 • Certifierad engelsktalande kajakguide
 • Svensk färdledare, Jan Ingerlund
 • All kajakutrustning av mycket bra kvalité
 • Alla transporter enligt programmet
 • Vi klimatkompenserar för våra kunders flygresa
I priset ingår ej
 • Flyg t/r Porto
 • Transfer till och från flygplatsen
 • Enkelrumstillägg
 • Dricks
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan.

Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett fornulär så återkommer vi med ett reseförslag.

Anslutningsort

 

Resplan

Dag 1. Resan startar i Porto.
Dag 2. Mot Dourodalen - São João das Arribas
Dag 3. Paddling runt Miranda do Douro
Dag 4. Paddling Picote – Bemposta
Dag 5. Paddling Bemposta - Aldeadavilla 
Dag 6. Vilodag! Besöka vingård och skådafågel (valfritt)
Dag 7. Paddling Aldeadavilla - Congida
Dag 8. Mot Porto, sightseeing och fri kväll
Dag 9. Hemresa eller stanna kvar i Portugal

Boende

Vi bor på små familjeägda hotell eller gårdar i små byar längs med Dourofloden i Dourodalen.

Resesätt Ej klart
Klimat

Portugal har ett medelhavsklimat med behaglig temperatur året om och milda vintrar. I september ligger temperaturen på mellan 15 - 25 grader.

Valuta

Euro

Vaccination

För inresebestämmelser till Portugal från Sverige besök:
Covid-19: Lägesbild och reseinformation - Sweden Abroad

Resans karaktär

Vi gör dagspaddlingar längs floden Douro och övernattar på olika pensionat strategiskt placerade längs vägen. Kajakerna är stabila och av bästa kvalité och vi får även låna övrig kajakutrustning. Dagsturerna är mellan 15 - 25 km och vi stannar för att äta vår medtagna picknick och när tillfälle ges tar vi oss ett dopp. På kvällen äter vi gemensam middag bestående av lokala specialiteter och regionens vin. Resan passar både den vana paddlaren såväl den mindre erfarna då det inte förekommer någon sjögång då vi paddlar i lugna vatten. I programmet ingår även vandring i Dourodalen så ta med passande skor. Färdledare är svenska Janne Ingerlund samt en lokal, engelsktalande guide.

Deltagarantal

Min 8, Max 12

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra kunders flygresor. Utöver att minska vårt klimatavtryck bidrar vi samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länderLäs mer här »

Bra att veta

Lån av havskajak och utrustning ingår. Det finns både K1 och K2:or. 

Boende

 • Portugal - boende under kajakresan

  Under vår kajakresa bor vi på olika bekväma pensionat strategiskt placerade längs med floden och dess omgivning. Del i dubbelrum med privat dusch och wc på rummen. Första och sista natten i Porto bor vi på mellanklasshotell.