Översikt

Mytomspunna Peru med SvD accent

Följ med till inkarikets mytomspunna platser i vackra Peru. Vi besöker de klassiska platserna som Ollantaytambo och Machu Picchu. En dag vandrar vi på den legendariska inkaleden och får uppleva solporten och den spektakulära utsikten över ruinerna. Vi besöker även inkarikets forna huvudstad Cusco och matmeckat Lima där vi gör en matvandring till den lokala marknaden, provar frukt och lär oss mer om peruanska traditioner.

Få platser i världen har en utstrålning som kan mäta sig med Machu Picchus, Inkafolkets heliga tempelstad, belägen högt uppe i Anderna. Inkaruinernas imponerande arkitektur och majestätiska placering har gjort detta till en av världens mest mytomspunna sevärdheter och det är en sällsam känsla att få uppleva denna magiska plats.

Vi börjar vår resa i den pulserande storstaden Lima. Även om Lima är huvudstaden i Peru och tillika den största staden i landet har den lyckats behålla sin charm och staden andas gammal inkakultur. Staden har ett stort utbud av sevärdheter och erbjuder många möjligheter till spännande upptäckter och aktiviteter. Det är också något av ett matmecka med två restauranger på topp 10 av världens bästa restauranger och det kanske säger nåt om det utbud som finns. Självklart kantas gatorna av streetfood och marknaderna baxnar av färgglad frukt, därför ger vi oss ut på en kulinarisk vandring för att upptäcka det som vanliga turister kanske missar. Vi provar spännande frukt på den lokala marknaden, lär oss mer om peruanskt kaffe, tillreder ceviche med en professionell kock, lär oss blanda lokaldrycken Pisco sour och mycket mer. Vi avrundar denna härliga förmiddag med en lunch med utsikt över gamla ruiner som lämnats kvar som ett minne från den forna tiden.

Inkarikets vagga - den blomstrande bergsstaden Cusco
Vi tillbringar några dagar i det gamla Inkarikets huvudstad Cusco. Staden, som av invånarna själva kallas för världens navel, är med sina färgglada marknader, vackra koloniala byggnader och spännande historia en naturlig medelpunkt i Anderna. Ovanför staden ligger Inkabefästningen Sacsayhuamán, vars massiva stenblock får tanken att svindla. Hur togs stenblocken egentligen hit och varför byggdes fortet i form av en pumas huvud? Vår peruanska färdledare ger svaren. Vi besöker också vackra Urubambadalen med dess levande kulturbygd.

Få vandringsleder är så omtalade och mytomspunna som Inkaleden. Den sträcker sig över berg och genom dalar i ett av Perus vackraste och bördigaste områden. Målet är förstås Machu Picchu, den gömda Inkastaden som hittades av Hiram Bingham 1911. Vi vandrar den sista biten på denna historiska och magisk mark för att få uppleva den legedariska solporten och tillslut belönas med utsikten över Machu Picchus mäktiga stad. En vandring som de allra flesta klarar av då vi håller oss på höjder under 2700 meter.

Vi lämnar bara våra fotsteg efter oss
Vi har arrangerat resor till Peru ända sedan 80-talet med samma uppskattade samarbetspartner som är ledande i världen inom ekoturism. Med erfarna guider uppvuxna i de områden vi besöker sprider dom kunskap och berättar med entusiasm och värme om sina hemtrakter.

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Lima

  Avresa från Sverige. Ankomst Lima på kvällen och transfer till centralt beläget hotell. Kvällen är fri att upptäcka Lima på egen hand. Hotellet är centralt beläget i området Miraflores och har gångavstånd till trevliga restauranger och sevärdheter.

  Måltider: Frukost och lunch ombord på planet

 • Dag 2 Upptäck huvudstaden Lima

  Idag är det dags att upptäcka Lima tillsammans med vår duktiga guide. Vi ska smaka oss igenom Lima på en fantastisk matvandring där vi får se mer av staden. Samtidigt lär vi oss mer om deras mattraditioner och varför peruansk mat har blivit världskänd världen över. Vårt första stopp blir självklart på ett lokalt kafferosteri där vi får lära oss mer om ekologiskt framställt peruanskt kaffe. Få saker slår en riktigt god kopp kaffe för att jobba upp en aptit för det som komma skall. Härnäst väntar vad många anser vara stadens hjärta - den lokala marknaden. Vi passerar förbi fiskmarknaden där dagens fångst tillreds och säljs, lär oss mer om det enorma utbudet av potatis och provsmakar färgglada frukter som du kanske aldrig hört talats om eller smakat förut. Vi lär oss också förebereda den populära rätten ceviche tillsammans med en professionell kock på en av stans bästa skaldjursrestauranger. Som avrundning på vårt kulinariska äventyr lär vi oss att förbereda cocktails och den lokala drinken Pisco sour innan vi äter en buffélunch på en trevlig restaurang med utsikt över närliggande ruiner. Turen tar ca 5 timmar. 

  Måltider: Frukost och matvandring med lunch

 • Dag 3 Inkarikets navel Cusco

  Idag bär det av med morgonflyg till Cusco, beläget på 3400 meters höjd uppe i Anderna. Efter lunch möter vi upp vår guide inne i stan för att påbörja vår stadsrundtur som innefattar både stadskärnan och de närliggande ruinerna Sacsayhuaman, Q'enqo och Puka-Pukara. På kvällen finns tid att strosa runt i de kullerstensbelagda gränderna och insupa atmosfären av denna livliga gamla stad. Inkvartering på det välrenommerade hotellet Novotel Cusco som ligger centralt i hjärtat av Cusco. 

  Måltider: Frukost och lunch

 • Dag 4 Inkalämningarma i Moray

  Efter frukost utforskar vi inkalämningarna i Moray och saltbassängerna i Maras. Moray ligger på hela 3500 m.ö.h. och var troligen ett centrum för Inkarikets studier i växtodling, där man bedrev experiment med odlingar på olika höjd. Placeringen av terrasserna skapar en serie mikroklimat med en temperatur som är högst i mitten och sedan gradvis avtar ju längre ut terrassen är belägen. På så sätt kunde man simulera upp till 20 olika mikroklimat. 

 • Spektakulära Maras

  Efter vi fått i oss vår medhavda luch forsätter vi dagen till Maras. Saltgruvorna i Maras användes redan långt innan Inkariket och är en fullt fungerande saltutvinning med över 3000 avlagringsbassänger som utvinner saltet från en källa under Anderna där varje bassäng ligger en aning lägre än den förra på bergets sluttning. På eftermiddagen bär det av tillbaka till Cusco.

  Måltider: Frukost och Picniclunch

 • Dag 5 Marknader och heliga Urubambadalen

  Vi beger oss mot Urubambadalen och besöker den färgstarka hantverksmarknaden i Pisaq, ruinerna i Ollantaytambo och njuter av smakrik peruansk mat till lunch. Inkafolkets namn på Urubambadalen är "Den heliga dalen", vilket man förstår när man ser den. Vid foten av de 6000 meter höga bergen rinner den meandrande Urubambafloden som ger det livsbringande sötvattnet till befolkningen. Tillsammans med det varma mikroklimatet, i den annars så kärva högalpina terrängen, ges perfekta odlingsförhållanden. Även i dag är dalen en välmående oas i de peruanska Anderna, även om fler och fler livnär sig på turism. Fortfarande lever de flesta människor här precis som deras förfäder sedan många generationer gjort. Tillsammans med våra duktiga lokala guider beger vi oss ut på en heldagstur i denna vackra dal. Inkvartering på hotell i Urubambadalen.

  Måltider: Frukost och lunch.

 • Dag 6 Tåget genom Urubambadalen till inkaleden

  På förmiddagen färdas vi med tåget ca 1 1/2 timma längs Urubambadalens vackra och storslagna landskap och får njuta av dess dramatiska berg. Innan vi når slutstationen Aguas Calientes blir vi avsläppta för att påbörja vår dagsvandring. Vi börjar vid Chachabamba-ruinen belägen på 2040 meter och följer sedan stigen sakta uppåt för att slutligen nå den legendariska inkaleden. Här bjuds vi på spektakulära vyer över Urubambadalen. På vägen ned genom bergen passerar vi de välrenoverade inkaruinerna Winay Wayna. Lite otåliga och mycket förväntansfulla når vi slutligen solporten Intipunku. Trots otaliga bilder på Machu Picchu förstår man inte dess enorma storlek och skönhet förrän man faktiskt står mitt framför den. Vi sitter här en stund, fyllda av beundran och vördnad inför detta mästerverk. Sakta, sakta vandrar vi ned till Machu Picchu. Vi tar bussen ned till den livliga lilla bergsbyn Aguas Calientes där vi inkvarterar oss på hotell. Middag på egen hand på någon av de mysiga restaurangerna i byn. Vandring ca 5-7 timmar, 12 km.

  Måltider: Frukost och lunch

 • Dag 7 Machu Picchu - Cusco

  Idag får vi utforska Machu Picchu på nära håll. Efter en kort busstur är vi framme vid detta underverk. Här har vi en guidad tur på ca 2,5 timmar och sen ges egen tid att upptäcka denna fantastiska miljö innan vi tar bussen tillbaka till Aguas Calientes. Vill man kan man vandra upp till Huayna Picchu med en fantastisk utsikt över hela dalen, en tur på ca 45 min en väg. Eftermiddagståg tillbaka till Cusco och vi anländer på kvällen. Ikväll äter vi en avskedsmiddag tillsammans och pratar om de fantastiska upplevelser vi varit med om.

  Måltider: Frukost och middag.

 • Dag 8 - 9 Cusco - Lima - Sverige

  Transer till flygplatsen, inrikesflyg till Lima och vidare till Sverige på kvällen. 

Resans höjdpunkter

 • Besöket i tempelstaden Machu Picchu, ett drömresmål för många
 • Den färgstarka bergstaden Cusco och Inkabefästningen Sacsayhuamán och Urubambadalen med hantverksmarknader i Pisaq och Ollantaytambo
 • De unika Inkalämningarna Moray och saltbassängerna i Maras
 • Den bekväma och spektakulära tågresan från Cusco till Aguas Calientes, nedanför Machu Picchu
 • Att få vandra en dagsetapp på legendariska inkaleden till solporten och Machu Picchu

Karta

Resfakta

Reslängd 9 dagar
Avreseort Stockholm, Göteborg och Köpenhamn på förfrågan
Avresor 12 sep 2022
Pris Från 42 900 kr
Enkelrumstillägg Pris på föfrågan
I priset ingår
 • Flyg från Sverige - Peru t/r
 • Inrikesflyg Cusco t/r
 • Klimatkompenserat flyg alla sträckor
 • Bekväm och vacker tågresa Cusco - Machu Pichu t/r
 • Heldagsbesök i Machu Picchu med specialistguide
 • Besök på hantverksmarknaden i Pisaq och inkaruinerna i Ollantayatambo
 • Stadsrundtur i Cusco 
 • Besök på Inkalämningar i och runt Cusco
 • Mat/stadsvandring i Lima inkl.lunch
 • Inkaleden Express
 • Måltider enligt programmet
 • Engelsktalande lokal guide
 • All logi och transfers
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Dryck, dricks

Extra dagar

Det går utmärkt att förlänga resan med flera dagar i Cusco eller i Lima.  Extranätter i Cusco vid ankomst eller avresa, 1000 kr per pers/dubbelrum. 

Resplan

Dag 1. Mot Lima
Dag 2. Kulinarisk vandring i Lima
Dag 3. Inkarikets navel Cusco med stadsrundtur och Inkaruiner
Dag 4. Inkalämningarna Moray och Maras
Dag 5. Marknader och heliga Urubambadalen
Dag 6. Tåget genom Urubambadalen och Inkaleden Express
Dag 7. Machu Picchu-Cusco
Dag 8-9. Cusco-Lima-Sverige

Klimat

Det är torrperiod och stora chanser för klart väder i Anderna april - oktober. Mars samt november något ostadigare väder.

Visum

Visum behövs inte för Peru om man är svensk medborgare och stannar i landet mindre än 90 dagar. 
Tänk på att passet måste vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst.

Vaccination

Du bör ha ett fullgott grundskydd inför din resa. Kontakta närmaste vaccinationscentral i god tid före avresa för information om de vaccinationer och profylaxer som behövs. 

Resans karaktär

Naturen i Peru är spektakulär och kulturen levande. Vi reser i svensk grupp med en lokal engelsktalande guide som förmedlar kunskap och ger en naturlig länk till lokalbefolkningen.

Deltagarantal

Min 10 max 16

Att resa i pandemin
Vi följer svenska myndigheters rekommendationer. Om vi tvingas ställa in en resa får du full återbetalning. Läs mer här »

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor. Utöver att minska vårt klimatavtryck bidrar vi samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »

Boende

 • Libre Hotel

  Libre Hotel är ett nyöppnat modernt hotell med toppenläge i Miraflores. Härifrån är det enkelt att ta sig runt och upptäcka stadens restauranger och sevärdheter. På hotellet finns en restaurang och en bar. Rummen är stilrent inredda och har alla bekvämligheter som behövs. WiFi finns på alla rum. 

 • Sol de Ollantay, Ollantaytambo

  Sol de Ollantay är ett nyrenoverat hotell beläget i den historiska staden Ollantaytambo som är en fyndplats från Inkatiden. Här kan du njuta av panoramautsikt över de häpnadsväckande bergen som omringar hotellet. I närheten ligger även floden Patacancha som flyter längs staden. Hotellrummen är enkelt inredda och på rummen finns det WiFi, te och kaffe. 

 • Novotel Hotel, Cusco

  Hotell Novotel ligger mitt i Cuscos gamla centrum, nära det berömda torget Plaza de Armas. Här har man ett vackert hotell med hög standard där man blandat mordern stil med kolonial. Hotellets fasad är anspråklös men när man kommer in möts man av en inglasad stor innergård med generösa gemenskapsutrymmen. . I alla rum finns WiFi, safety box, TV och dusch eller badkar med varmt vatten. 

 • Casa Andina, Machu Picchu

  Casa Andina Hotel ligger i hjärtat av byn Aguas Calientes endast några minuter från tågstationen och med en sida ut mot Urubambafloden. Från restaurangen har du en fin vy ut mot floden som ni sett meadra sig upp för dalen de senaste dagarna. Rummen har WIFI, AC, safety box och TV. Det finns tvättmöjligheter på hotellet.

Tilläggsresor

 • Tilläggsresa Amazonas regnskog

  Kombinera med ett par dagar i Amazonas regnskog. Vi bor vid kanten till Tambopatareservatet som rymmer mycket stor artrikedom. Den skygga jaguaren, över 800 olika fågelarter, 200 olika däggdjur och världens största bestånd av fjärilar.

  LÄS MER om tilläggsresan »

 • Tilläggsresa Titicacasjön

  Förläng din resa med mytomspunna Titicacasjön. Enligt legenden sägs det att Inkaindianerna har sitt ursprung härifrån. En magiskt vacker plats. 

  LÄS MER om tilläggsresan »