Översikt

Paddla i midnattssolens rike i Nordnorge

Följ med till den vackra helgelandskusten i norra Norge. Under en vecka upplever vi härliga kajakturer vid polcirkeln med långa ljusa nätter. Ett äventyr för dig som är van paddlare och älskar att vara ute i naturen. Vi bor i fina fjälltält som vi slår upp på vita sandstränder, och i traditionella fiskestugor eller gamla Nordlandshus. Tillsammans lagar och njuter vi av middagen som vi ofta själva fångar i de fiskrika vattnen. Rutten anpassas utifrån väder och vind och vi paddlar ca 15–20 km per dag. Här finns det goda chanser att få se tumlare, säl, lunnefågel, havsörn och kanske även val. Vi får också tillfälle till en fjälltur som ger fantastiska vyer. Helgeland erbjuder unika naturupplevelser och är upptaget på UNESCO:s världsarvslista.

Hit reser vi i juli för härliga dagar på havet bland tusentals öar, kobbar och skär. Helgelandskusten är ett av världens vackraste områden för paddling med kristallklart vatten, midnattssol, smala fjordar och höga fjälltoppar. Utöver att Nordnorge är ett paradis för kajakpaddling finns här också unika naturupplevelser och vi passar på att vandra den branta vägen upp för Lovundfjället på sina 625 meter över havet. Belöningen är en hisnande utsikt över Traena i nordväst, Svartisen i öst och till Nordnorges högsta fjäll Oksskolten på 1916 meter över havet. Lovund har också helgelands största koloni av lunnefåglar på 200.000 - 300.000 individer som häckar fram till slutet av augusti.

I liten grupp om max 12 personer, tillsammans med vår lokala kajakguide Marit och vår svenska färdledare Jan Ingerlund gör vi dagspaddlingar bland kobbar och skär. Vi slår upp våra fjälltält på väl utvalda öar vid vita sandstränder och njuter av äkta friluftsliv där vi fiskar upp middagen från våra kajaker i det fiskrika vattnet. Tillsammans lagar vi till och njuter av fångsten i de ljusa kvällarna. På kvällen kanske vi tar ett uppfriskande dopp innan vi somnar till vattnets skvalpande. Stabila havskajaker, torrdräkt och bra utrustning finns på plats. 

Färdledare Jan Ingerlund
Janne är en egenföretagare som arrangerar och handleder grupp- och ledarutvecklingskurser, främst UGL. Sedan mer än 20 år arrangerar han även kurser och turer i havskajak, iskunskap och långfärdsskridskoåkning, bl a i samarbete med SvD accent. Stockholms, Ålands och Finlands skärgårdar liksom Lofoten hör till Jans favoritvatten. Segling, vandring och skidåkning är också några av hans stora intressen. 

Boka din resa

2020-07-12 2020-07-19 23 800 kr W2 Stockholm 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Helgelandskusten

  Vi startar från Stockholm där vi tar inrikesflyget till Hemavan och vidare med minibuss till Nesna, en busstur med vacker utsikt över naturen där vi vid norska gränsen har utsikt över Nordnorges högsta fjäll i fjärran, Oksskolten på 1916 meter över havet. Färja tar oss sista biten ut till ön Tomma som är en av de vackraste öarna längs Helgelandskusten och vår startpunkt för vårt paddlingsäventyr. Första natten övernattar vi i ett trevligt hus tillsammans. Här möter vi upp vår lokala guide Marit och äter en välkomstmiddag. 

  Måltider: Middag

 • Dag 2 Tomma - Risvaer

  Efter en god frukost hämtar vi ut våra kajaker, tält och övrig utrustning. Vi lastar kajakerna med vår packning och mat för de första dagarna sen sätter vi kurs mot Tomsvika, besöker handelsboden för lite extra proviantering och fortsätter sedan vår tur. Innan vi sätter kurs mot ön Risvaer gör vi ett strandhugg för lunch. Överfarten till Risvaer tar sedan ca två timmar. När vi kommer fram letar vi upp den bästa tältplatsen och de som är sugna på att testa fiskelyckan får uppdraget att fiska torsk inför kvällens middag. Vattnen i Helgelands skärgård är rika på fisk och när vi bärgat lagom med fisk till middagen återvänder vi till lägret, filéar fisk och fixar fina foliepaket att lägga på glöden. I den ljusa kvällen njuter vi sedan av pinfärsk fisk med goda tillbehör. Mätta och belåtna somnar vi sedan i våra tält. 

  Måltider: Helpension

 • Dag 3 Sandvaer och Kvitvaer

  På morgonen förbereder vi oss för en exponerad överpaddling till Sandvaer och Kvitvaer. Sträckan kan bara paddlas i gott väder och tar ca en timme. Kvitvaer är ett sandparadis, en Edens lustgård. Vi möts av blomsterdoft från frodiga strandängar mellan kritvita sandstränder. Såväl norra, västra och södra sidan av ön har förstklassiga landningsplatser för oss paddlare. Hela ön erbjuder fina, mjuka sanddyner för vår övernattning. Här kan vi lyxigt välja och vraka. Efter att ha slagit upp våra tält paddlar vi ut och fiskar torsk från kajakerna. Har vi tur med vädret så kan vi sedan njuta av en god fiskmiddag i den ljusa sommarkvällen. Kanske rundar vi av med ett kvällsdopp i det svalkande vattnet.

  Måltider: Helpension

 • Dag 4 Langneset på Sleneset

  Efter en gemensam frukost är vi redo för en ny dag i kajakerna. Målet för dagens paddling är Langneset på västra sidan av ögruppen Sleneset. Sleneset består av en mängd låga öar, kobbar och skär med massor av spännande passager och smala sund. Det turkosblå kristallklara vattnet och ljusa sandstränder ser förföriska ut och det är svårt att låta kameran vila. Allt känns så frisk och rent häruppe, vattnet, luften och naturen. Sträckan mellan Kvitvaer och Sleneset går vid det öppna havet så vi får räkna med sjögång om vinden är frisk. Genom att det är ljust hela dygnet så kan vi välja tidpunkten för vår överfart. Under vår överfart kommer vi att se flera kända landmärken, bl.a. Dönnemannen, en fjälltopp på ön Donna på 858 meter över havet. 

  Sleneset är en del av Solvaeroyene som består av ca 300 öar och skär. På grund av Golfströmmens påverkan så är det här ett typiskt kustklimat med tidig vår och milda snöfattiga vintrar. Sedan början av 1600-talet har mer än 50 av öarna haft bofast befolkning. Öarna har en mycket rik flora med flera kalkberoende arter, bl.a. flera olika orkidéer, marina örter och ett varierat fågelliv. 

  Via ett strandhugg för lunch når vi så Langneset där vi inkvarterar oss i två hus alldeles nära vattnet. En varm rejäl badtunna vid bryggan bjuder på tillfälle till skön avkoppling efter tre dagar i kajaken och i kylen väntar kall öl. Livet är gott! En god middag blir en perfekt avrundning på ännu en fin dag.

  Måltider: Helpension

 • Dag 5 Fjälltur till Lovundfjellet

  Efter frukost promenerar vi till öns färjeläge och tar färjan till Lovund som har Helgelands största koloni med lunnefåglar, ca 200.000-300.000 fåglar. Lunnefåglarna lämnar ön efter häckningssäsongen i slutet av augusti och håller sedan till i havet utanför den norska kusten. Här lever de utan landkontakt under en hård höst och vinter. När ljuset återvänder i januari/februari börjar fåglarna åter närma sig häckningsplatserna och allt eftersom tiden går återvänder de till Lovund. Den 14 april på eftermiddagen, det slår nästan aldrig fel, kommer fåglarna i stora flockar och slår sig ned på klipphyllorna på Lovund – en fascinerande syn. Lovund har ca 475 bofasta invånare och en yta på endast 4,87 km2. Även om ön är liten så är det ett av de mest aktiva kustsamhällena i regionen och ”nestorn” inom fiskodling i Nordnorge.

  På Lovund har vi möjlighet till två fina turer. Den ena är en vandring upp till toppen av ön, 623 meter över havet. En ganska brant och krävande tur. Väl uppe på toppen väntar belöningen med en helt fantastisk utsikt över skärgården och öarna runt omkring. Turen uppför fjället är brant och på några ställen längs stigen finns kättingar i berget som säkerhet. Här behövs det bra skor, vandringskängor är att föredra. Turen tar ca 4-5 timmar, upp och ner. Från stranden vid Növika bär det rätt upp mot himlen. En smal klyfta mitt på fjället leder upp till toppen och själva vandringen är lika vacker som utsikten från toppen som är värd sin ansträngning. I fint väder ser man ända till det vackra Traena i nordväst, i öster till Svartisen (Norges näst största glaciär) och till Oksskolten (1.916 m.ö.h) som är Nordnorges högsta fjäll. I söder ser vi de Sju Systrarna och Dönna med den karaktäristiska Dönnamannen. När vi kommer ner från vandringen besöker vi Lovund hotell och njuter av något läskande innan vi tar färjan tillbaka till vårt läger på Langneset. Alternativet till den turen är lite lättare vandring till lunnefåglarnas häckningsområde där vi har chansen att få se de vackra och roliga fåglarna. Väl tillbaka till Langneset är det dags för middag.

  Måltider: Helpension

 • Dag 6 Langneset - Sandvaer

  Efter en stärkande frukost packar vi återigen våra kajaker och ger oss ut på en upptäcktsfärd vid det vackra Sleneset som omges av en mängd öar, kobbar och skär. Sleneset har Europas och kanske världens tätaste bestånd av berguvar, med ett par per 1,04 km2. Vid slutet av häckningssäsongen kan det uppehålla sig 60-80 berguvar på Slenesets landyta om 13,5 km2.  Har vi tur får vi se någon av de stora uvarna. På Sleneset finns ett litet café och även en butik där vi kan komplettera vårt matförråd om vi behöver.  

  Målet för dagen är de vackra öarna vid Sandvaer. Där sätter vi upp våra tält och ger oss ut på ett nytt fiskafänge. Vi gör upp eld och tilllagar fångsten och nuter av kvällen tillsammans innan vi somnar i våra tält. Skulle vi ha otur med vädret (hård vind) och det inte lämpar sig för paddling så kan vi ta Hurtigruten tillbaka till Nesna från Sleneset. Men vi hoppas förstås på bra väder så att vi kan följa vår plan.

  Måltider: Helpension

 • Dag 7 Tillbaka till Tomma

  Idag är det vår sista paddeldag och vi packar kajakerna och sätter kurs mot Tomma. Efter ett par timmars paddling är vi framme vid öarna på Tommas västra sida. Där gör vi paus för lunch innan vi paddlar sista etappen tillbaka till Tomma där vi startade vårt äventyr för en vecka sen. Det är alltid en speciell känsla att paddla tillbaka och se ön komma allt närmare. Det har hunnit bli eftermiddag och vi tömmer våra kajaker och återlämnar all utrustning. När vi är klara med det tar vi färjan över till Nesna där vi sover sista natten på en camping. På kvällen äter vi en god avskedsmiddag tillsammans.

  Måltider: Helpension

 • Dag 8 Hemresa

  Idag är det dags att ta farväl av vår lokala guide och lämna detta vackra ö landskap. Vi reser med minibuss över gränsen in i Sverige och vidare till Hemavan där vi sedan tar flyget hem till Stockholm. Åter på Arlanda runt 18 - tiden.

  Måltider: Frukost

 • Att tänka på

  Programmet kan komma att ändras av praktiska eller logistiska skäl, för att ge bästa behållning av resan.

Resans höjdpunkter

 • Att paddla i den fantastiska naturen i Nordnorge
 • Att fiska och tillaga vår fångst tillsammans
 • Att få chansen att se tumlare, säl, lunnefåglar och med lite tur val
 • Utflykten till Lovund där vi vandrar upp för fjället eller spanar på lunnefåglar

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 12/7
Pris Från 23 800 kr
Enkelrumstillägg På förfrågan
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Hemavan t/r
 • Klimatkompenserat flyg
 • Buss från Hemavan - Nesna t/r
 • 6 dagars guidade utflykter med kajak och fjällvandring på Lovund
 • All kajakutrustning av mycket bra kvalité inkl. torrdräkt
 • 4 nätter i hus eller stuga/del i dubbelrum
 • 3 nätter del i tvåmannatält
 • Middag dag 1 och 7
 • Helpension under resan - vi tillagar måltiderna tillsammans
 • Certifierad norskktalande kajakguide
 • Svensk färdledare, Jan Ingerlund
 • Färja t/r Lovund
 • Övriga transport enligt programmet
I priset ingår ej
 • Enkelrumstillägg (på förfrgan)
 • Dryck
 • Dricks
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter
Resplan

Dag 1. Mot Helgelandskusten och Tomma
Dag 2. Tomma - Risvaer 
Dag 3. Sandvær och Kvitvær
Dag 4. Langneset på Sleneset
Dag 5. Utflykt till Lovund
Dag 6. Sandvaer
Dag 7. Tillbaka till Tomma
Dag 8. Hemresa

Resesätt W2
Klimat

Tack vare Golfströmmen har Helgeland ett betydligt mildare klimat än andra delar av världen på samma breddgrad. Sommaren i Norge är ungefär som i Sverige: långa dagar, korta nätter, och ofta behagliga temperaturer både på land och till havs. I Nordnorge kan det vara lite svalare och man kan uppleva midnattssolen från mitten av maj till slutet av juli. 

Valuta

Valuta i Norge. Norsk Krona

Deltagarantal

Min 10, max 12

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor. Utöver att minska vårt klimatavtryck bidrar vi samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »

Bra att veta

Dagsprogrammet för veckan kan komma att ändras beroende på väder och vind. Du bör vara beredd på det och att behålla en positiv inställning även om det skulle kärva. Vissa delar av turen är exponerade för havet och vädret kan ibland skifta snabbt. Du som deltagare bör vara i god fysisk form, ha vana av paddling sedan tidigare och känna dig trygg även i sjögång och frisk vind. Du bör vara beredd på att paddla etapper på en - två timmar utan paus. Första dagen kommer vi att fokusera på säkerhet och även träna på kamraträddning. Ta med egen sovsäck och liggunderlag!