Översikt

Paddla i midnattssolens rike i Nordnorge

Följ med till den vackra helgelandskusten i norra Norge. Upplev 8 dagars kajaktur vid polcirkeln med långa ljusa nätter. Ett äventyr för dig som är van paddlare och älskar att vara ute i naturen. Vi bor i fina fjälltält som vi slår upp på vita sandstränder, förutom två nätter då vi bor i traditionella fiskestugor eller gamla Nordlandshus. Tillsammans lagar och njuter vi av middagen som vi ofta själva fångar i de fiskrika vattnen. Rutten anpassas utifrån väder och vind och vi paddlar ca 15–20 km per dag. Här finns det goda chanser att få se tumlare, säl, lunnefågel, havsörn och kanske även val. Vi får också tillfälle till en fjälltur som ger fantastiska vyer. Helgeland erbjuder unika naturupplevelser och är upptaget på UNESCO:s världsarvslista.

Hit reser vi i juli för härliga dagar på havet bland tusentals öar, kobbar och skär. Helgelandskusten är ett av världens vackraste områden för paddling med kristallklart vatten, midnattssol, smala fjordar och höga fjälltoppar. Utöver att Nordnorge är ett paradis för kajakpaddling finns här också unika naturupplevelser och vi passar på att vandra den branta vägen upp för Lovundfjället på sina 625 meter över havet. Belöningen är en hisnande utsikt över Traena i nordväst, Svartisen i öst och till Nordnorges högsta fjäll Oksskolten på 1916 meter över havet. Lovund har också helgelands största koloni av lunnefåglar på 200.000 - 300.000 individer som häckar fram till slutet av augusti.

I liten grupp om max 12 personer, tillsammans med vår lokala kajakguide och vår svenska färdledare Jan Ingerlund gör vi dagspaddlingar bland kobbar och skär. Vi slår upp våra fjälltält på väl utvalda öar vid vita sandstränder och njuter av äkta friluftsliv där vi fiskar upp middagen från våra kajaker i det fiskrika vattnet. Tillsammans lagar vi till och njuter av fångsten i de ljusa kvällarna. På kvällen kanske vi tar ett uppfriskande dopp innan vi somnar till vattnets skvalpande. Stabila havskajaker, torrdräkt och bra utrustning finns på plats. 

Färdledare Jan Ingerlund
Janne är en egenföretagare som arrangerar och handleder grupp- och ledarutvecklingskurser, främst UGL. Sedan mer än 20 år arrangerar han även kurser och turer i havskajak, iskunskap och långfärdsskridskoåkning, bl a i samarbete med SvD accent. Stockholms, Ålands och Finlands skärgårdar liksom Lofoten hör till Jans favoritvatten. Segling, vandring och skidåkning är också några av hans stora intressen. 

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Helgelandskusten

  Vi startar från Stockholm där vi tar inrikesflyget till Hemavan och vidare med buss till Nesna, en busstur med vacker utsikt över naturen där vi vid norska gränsen har utsikt över Nordnorges högsta fjäll i fjärran, Oksskolten på 1916 meter över havet. Färja tar oss sista biten ut till ön Tomma som är startpunkten för vårt paddlingsäventyr. Första natten övernattar vi på Tomma Turistcenter i Tomsvika. Här träffar vi vår lokala guide, slår upp våra tält och äter en välkomstmiddag. Tomma är en av de vackraste öarna längs Helgelandskusten. Här finns både höga fjäll och vita sandstränder. Tomskjevelen på 922 meter över havet är öns högsta topp och är populär för toppturer både sommar och vinter. Utsikten från toppen är fantastisk där man kan se merparten av Helgelandskusten.  

  Tomma har 110 bofasta varav de flesta bor i Husby på södra sidan av ön. Tomma har en gång i tiden haft mer än 500 invånare. De flesta verksamma inom fiske, jordbruk och handel. Husby Hovedgård var förr i tiden ett av de största godsen i Nordnorge. Med sitt fina läge vid handelsvägen mellan Lofoten och Bergen var Husby en viktig handelsort från 1600-talet fram till 1950-talet då hela byn brann ner till grunden. I dag är fiskodling en viktig näring. Vid Tomma finns också goda fiskevatten med torsk, hälleflundra, uer, krabba och andra skaldjur. Husbymarka naturreservat på Tomma upprättades år 2000 och har som huvuduppgift att bevara träarten smalasal som är en helt unik art för ön Tomma. En paddeltur vid Tomma ger rika naturupplevelser. Här kan man få se flockar av tumlare, havsörn, lunnefågel och villsau (vildfår). (Middag)

 • Dag 2 Vi paddlar längs västkusten av Tomma

  Efter en god frukost hämtar vi ut våra kajaker och övrig utrustning. När allt är packat och klart sätter vi kurs mot Finnvik på nordvästra sidan av Tomma. Vi paddlar mellan öar och skär vid Tomsvika och stannar till vid en vit sandstrand för en välförtjänt paus. När vi rundat västsidan av ön blir kusten mer öppen. Väl framme till Finnvik kliver vi iland och besöker några sevärda grottor i närheten där vi även passar på att äta lunch. Bland fjälltopparna ovanför Finnvika finns flera stora bestånd av örn och vi kan nästan vara säkra på att få se dessa mäktiga fåglar segla förbi ovanför oss. Om väder- och vindförhållanden är goda så fortsätter vi eventuellt turen vidare västerut. Annars slår vi upp våra tält och övernattar vid Finnvik. På kvällen lagar vi middag tillsammans på de råvaror vi inhandlat och tagit med oss. (Helpension)

 • Dag 3 Sandvaer och Kvitvaer

  På morgonen förbereder vi oss för en exponerad överpaddling till Sandvaer och Kvitvaer. Sträckan kan bara paddlas i gott väder och tar ca en timme. Kvitvaer är ett sandparadis, en Edens lustgård. Vi möts av blomsterdoft från frodiga strandängar mellan kritvita sandstränder. Såväl norra, västra och södra sidan av ön har förstklassiga landningsplatser för oss paddlare. Hela ön erbjuder fina, mjuka sanddyner för vår övernattning. Här kan vi lyxigt välja och vraka. Efter att ha slagit upp våra tält paddlar vi ut och fiskar torsk från kajakerna. Har vi tur med vädret så kan vi sedan njuta av en god fiskmiddag i den ljusa sommarkvällen. Kanske rundar vi av med ett kvällsdopp i det svalkande vattnet. (Helpension)

 • Dag 4 Paddling till Sleneset på Solvaeroyene

  När vi har ätit frukost och packat in våra saker i kajakerna styr vi mot Sleneset. Sleneset är en del av Solvaeroyene som består av ca 300 öar och skär. På grund av Golfströmmens påverkan så är det här ett typiskt kustklimat med tidig vår och milda snöfattiga vintrar. Sedan början av 1600-talet har mer än 50 av öarna haft bofast befolkning. Öarna har en mycket rik flora med flera kalkberoende arter, bl.a. flera olika orkidéer, marina örter och ett varierat fågelliv. 

  Sträckan mellan Kvitvaer och Sleneset går vid det öppna havet så vi får räkna med sjögång om vinden är frisk. Genom att det är ljust hela dygnet så kan vi välja tidpunkten för vår överfart. Ofta är det mindre vind nattetid. Under vår överfart kommer vi att se flera kända landmärken, bl.a. Dönnemannen, en fjälltopp på ön Donna på 858 meter över havet. Väll framme på Sleneset checkar vi in på vårt boende i traditionella Nordlandsstugor där vi kommer bo de kommande två nätterna. Under eftermiddagen gör vi en kortare vandringstur, kopplar av och njuter av utsikten mot Lovund, som vi ska besöka nästa dag. Vi har också vacker utsikt mot den majestätiska ön Sanna vid Traena som tornar upp sig ur havet längre ut. På kvällen äter vi en gemensam middag. (Helpension)

 • Dag 5 Fjälltur till Lovundfjellet

  Den här dagen besöker vi Lovund – lunnefåglarnas rike. Efter frukost tar vi färjan ut till den vackra ön Lovund som ligger längre väst ut i havet. Lovund har Helgelands största koloni med lunnefåglar, ca 200.000-300.000 fåglar. Lunnefåglarna lämnar ön efter häckningssäsongen i slutet av augusti och håller sedan till i havet utanför den norska kusten. Här lever de utan landkontakt under en hård höst och vinter. När ljuset återvänder i januari/februari börjar fåglarna åter närma sig häckningsplatserna och allt eftersom tiden går återvänder de till Lovund. Den 14 april på eftermiddagen, det slår nästan aldrig fel, kommer fåglarna i stora flockar och slår sig ned på klipphyllorna på Lovund – en fascinerande syn. Lovund har ca 475 bofasta invånare och en yta på endast 4,87 km2. Även om ön är liten så är det ett av de mest aktiva kustsamhällena i regionen och ”nestorn” inom fiskodling i Nordnorge. 

 • Dag 5 Fortsättning

  Lovundfjället, 625 m.ö.h
  Efter att vi har handlat lite snacks i butiken på Lovund så fortsätter vi turen söderöver till den lilla viken Növika som ligger vid foten av Lovundfjället, starten för vår topptur denna dag. Turen uppför fjället är brant och på några ställen längs stigen finns kättingar i berget som säkerhet. Här behövs det bra skor, vandringskängor är att föredra. Turen tar ca 4-5 timmar, upp och ner. Från stranden vid Növika bär det rätt upp mot himlen. En smal klyfta mitt på fjället leder upp till toppen och själva vandringen är lika vacker som utsikten från toppen. När vi börjar tro att vi är uppe har vi fortfarande en bit kvar. Men utsikten är värd ansträngningen. I fint väder ser man ända till det vackra Traena i nordväst, i öster till Svartisen (Norges näst största glaciär) och till Oksskolten (1.916 m.ö.h) som är Nordnorges högsta fjäll. I söder ser vi de Sju Systrarna och Dönna med den karaktäristiska Dönnamannen. När vi kommer ner från vandringen besöker vi Lovund hotell och njuter av något läskande innan vi tar färjan tillbaka till vårt läger på Langneset. Väl tillbaka är det dags för middag. (Helpension)

 • Dag 6 Upptäcktsfärd runt Slenesets många öar

  Efter en stärkande frukost packar vi återigen våra kajaker och ger oss ut på en upptäcktsfärd vid det vackra Sleneset som omges av en mängd öar, kobbar och skär. Sleneset har Europas och kanske världens tätaste bestånd av berguvar, med ett par per 1,04 km2. Vid slutet av häckningssäsongen kan det uppehålla sig 60-80 berguvar på Slenesets landyta om 13,5 km2.  Har vi tur får vi se någon av de stora uvarna. På Sleneset finns ett litet café och även en butik där vi kan komplettera vårt matförråd om vi behöver.  

  Efter en dags paddling runt Sleneset sätter vi kurs tillbaka mot Kvitvaer där vi slår läger. När vi angjorde det vackra Sleneset så kom vi in från söder, när vi nu fortsätter vår tur så styr vi ut från norr. Det ger oss en helt annan upplevelse och vi märker nu att vi är ute på havet igen. Innan har vi ägnat dagen åt en härlig paddeltur mellan kobbar och skär, ofta genom smala passager och upplevt den underbara nordnorska kustmiljön. Skulle vi ha otur med vädret (hård vind) och det inte lämpar sig för paddling så kan vi ta Hurtigruten tillbaka till Nesna från Sleneset. Men vi hoppas förstås på bra väder så att vi kan följa vår plan. (Helpension)

 • Dag 7 Retur till Tomma

  Vår sista paddeldag. Vi packar kajakerna och sätter kurs mot Tomsvika på Tomma. Det är alltid en speciell känsla att paddla tillbaka och se den spännande ön Tomma komma allt närmare. Väl framme så slår vi åter upp våra tält för en sista natt innan hemresan. (Helpension)

 • Dag 8 Hemresa

  Vi packar ihop och lämnar in den hyrda utrustningen. Det är dags att ta farväl av vår lokala guide och från Tomsvika får vi transport till färjeläget och återvänder till fastlandet. Här reser vi med buss över gränsen in i Sverige och vidare till Hemavan där vi sedan tar flyget hem till Stockholm. (Frukost)

Resans höjdpunkter

 • Att paddla i den fantastiska naturen i Nordnorge
 • Att fiska och tillaga vår fångst tillsammans
 • Att få chansen att se tumlare, säl, lunnefåglar och med lite tur val
 • Vandra uppför Lovundfjället

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 14 - 21 jul 2019
Pris Från 22 900 kr
Enkelrumstillägg På förfrågan
Detaljerade priser

Önskar man börja resan i Hemavan och ta sig dit på egen hand, hör av er till oss så gör vi ett avdrag för flygresan.

I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Hemavan t/r
 • Klimatkompenserat flyg
 • Buss från Hemavan - Nesna t/r
 • 6 dagars guidade utflykter med kajak och fjällvandring på Lovund
 • All kajakutrustning av mycket bra kvalité inkl. torrdräkt
 • 2 nätter i stuga/del i dubbelrum
 • 5 nätter del i tvåmannatält
 • Middag dag 1 och 4, samt lunch dag 2
 • Resterande måltider lagar vi tillsammans 
 • Certifierad norskktalande kajakguide
 • Svensk färdledare, Jan Ingerlund
 • Färja t/r Lovund
 • Transport enligt programmet
I priset ingår ej
 • Enkelrumstillägg (på förfrgan)
 • Dryck
 • Dricks
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter
Resplan

Dag 1. Mot Helgelandskusten och Tomma
Dag 2. Paddling kring västkusten av Tomma
Dag 3. Sandvær och Kvitvær
Dag 4. Paddla till Sleneset på Solværøyene
Dag 5. Fjälltur till Lovundfjället
Dag 6. Paddling kring Slenesets många öar
Dag 7. Tillbaka till Tomma
Dag 8. Hemresa

Klimat

Tack vare Golfströmmen har Helgeland ett betydligt mildare klimat än andra delar av världen på samma breddgrad. Sommaren i Norge är ungefär som i Sverige: långa dagar, korta nätter, och ofta behagliga temperaturer både på land och till havs. I Nordnorge kan det vara lite svalare och man kan uppleva midnattssolen från mitten av maj till slutet av juli. 

Valuta

Valuta i Norge. Norsk Krona

Deltagarantal

Min 10, max 12

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor. Utöver att minska vårt klimatavtryck bidrar vi samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »

Bra att veta

Dagsprogrammet för veckan kan komma att ändras beroende på väder och vind. Du bör vara beredd på det och att behålla en positiv inställning även om det skulle kärva. Vissa delar av turen är exponerade för havet och vädret kan ibland skifta snabbt. Du som deltagare bör vara i god fysisk form, ha vana av paddling sedan tidigare och känna dig trygg även i sjögång och frisk vind. Du bör vara beredd på att paddla etapper på en - två timmar utan paus. Första dagen kommer vi att fokusera på säkerhet och även träna på kamraträddning. Ta med egen sovsäck och liggunderlag!