Översikt

Tilläggsresa: Natur och kultur

Lofotens långsträckta ögrupp sträcker sig långt väster ut och stupar rätt ner i Atlanten, Lofotväggen. Mellan bergen ligger små idylliska fiskebyar som har lockat till sig en brokig blandning fiskare, friluftsmänniskor och konstnärer. Möjligheterna till starka naturupplevelser och fina vandringar är många. Vikingamuseet Lofotr berättar om hur viktig ögruppen var redan på den tiden. Områdets magnifika ljusförhållanden har inspirerat konstnärer under många årtionden. Allt detta får vi ett smakprov på i vårt tilläggspaket med tema Natur och kultur.

Lofotens koppling till vikingarna är stark och levande. På Lofotr Vikingmuseum i Borg kliver du rakt in i de norska vikingarnas vardagsliv. Här finns det största långhus som arkeologer hittat från vikingatiden – en 83 meter lång byggnad som har byggts om till museum.
Områdets snabbt föränderliga väder och de magnifika ljusförhållandena har lockat många konstnärer och naturfotografer. Vi besöker några av Lofotens alla konstgallerier.

Henningsvaer
Henningsvær är Lofotens mest välkända fiskeläge, också ibland kallat Nordens Venedig. I byn bor 500 invånare och på vintern är det centrum för världens största torskfiske då det sjuder av liv i hamnen. Byn och dess omgivningar erbjuder stora naturupplevelser. ”Huvudgatan” är hamnen, men längre bak ligger en färgrik blandning av bostadshus, butiker, verkstäder och kaféer. Runt samhället hittar man de karakteristiska torkställningarna för fisk, även kallat ”Lofotens katedraler”.

Reseprogram

 • 29 Juni Kryssning till Trollfjorden

  Med klimatsmart hybridbåt genom Lofotens fjordar för att besöka den storslagna Trollfjorden och Raftsundet, kanske de mest besökta fjordarna i Norge. På vägen räknar vi med att möta de talrika havsörnarna som finns i området. Fartyget är utrustad med en kameraförsedd undervattensdrönare så att vi även kan ta del av undervattensvärlden under turen. Elmotorer på fartyget gör att vi glider tyst genom fjordarna och inglasade salonger gör kryssningen behaglig i alla väder. Denna halvdagstur kan man boka separat om man inte vill boka hela Natur och kulturpaketet.

 • 30 Juni Henningsvaer

  Buss till Henningsvaer där vi får en inblick i dagens sjudande kulturliv med besök på de ombyggda Trevarefabrikken och Engelskmannsbrygga med hantverk och gallerier. Vi träffar flera lokala personligheter, bl a Alf Per Johansen som bott här hela livet och som kan berätta om historia och nutid. Kanske är det idag du beställer den lokala fiskrätten, bacalao. Vi kommer även besöka Kaviarfabrikken, en internationell mötesplats för samtidskonst. Vi hoppas att få träffa dess grundare, Venke och Rolf Hoff, vilka med sin konsthall verkligen satt Lofoten på konstkartan. Vi får insikt i Lofotens fiskeindustri och dess historia.

 • 1 Juli Utflykt västerut

  Idag gör vi en storslagen resa västerut. Vi besöker Vikingamuseet och Galleri 2 grundat av den kände norsk-amerikanske konstnären Scott Thoe och hans fru, Vebjørg Hagene Thoe. Scott är känd för sina monumentala konstprojekt, bl a ett förslag att bygga en bro av stridsvagnar vid den tysk-polska gränsen, ett billigare alternativ till att demolera 40 000 stridsvagnar. Tid för kortare strövtåg i de storslagna omgivningarna finns också. 

 • 2 Juli Vandringsdag

  Vandring i bergen kring Svolvaer, Tjelbergtind och/eller Flöja. Det blir en grupp med lättare vandring som klaras av alla som gillar att röra på sig och en grupp som gör en mer utmanande tur. Vi anpassar turerna efter väder och deltagarna, men observera att bergen i Lofoten ofta är brantare än vad vi är vana vid i Sverige.

 • Observera

  Tilläggspaketet kan komma att genomföras med två grupper med max 15 i varje grupp. Ordningsföljden på dagarna blir olika så att grupperna inte "kolliderar".

Karta

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avresor 29 juni
Pris Från 6 700 kr
I priset ingår
 • Vandringar och studiebesök med flera lokala personligheter och specialguider
 • Båtsafari
 • Inträden
 • Transporter i minibuss i samband med studiebesöken
 • Färdledare
I priset ingår ej

Måltider

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Resplan

Dag 1: Kryssning till Trollfjorden  
Dag 2: Henningsvaer
Dag 3: Resa västerut 
Dag 4: Vandringsdag

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »