Översikt

Midnattssolen i Lofoten

På Lofoten reser sig de höga fjälltopparna upp mot den arktiska himlen som kyrktorn. Mellan bergen ligger små idylliska byar som har lockat till sig en brokig blandning fiskare, friluftsmänniskor och konstnärer. Prova lokala delikatesser med skaldjur och lamm, upptäck vita sandstränder och besök vikingamuseet Lofotr. Hit går Läsarshoppens första läsarresa med tåg. Under tågresan kommer vi ha flera olika sociala aktiviteter. Vi erbjuder ett grundpaket, där du själv väljer vad du vill göra på Lofoten, samt ett tilläggspaket som kombinerar natur och kultur.

Långt ovanför polcirkeln sträcker Lofotenöarna sig ut i Norska havet. Som besökare i denna vilda utpost blir man lätt tagen av regionens ståtliga berg, djupa fjordar och långa sandstränder. Den som är ute efter oförglömliga naturupplevelser lär inte bli besviken. Det varierade landskapet inbjuder till så vitt skilda aktiviteter som vandring, cykling, fiske, dykning, golf, kajak och båtturer.
Fisket var länge den största anledningen till att människor bosatte sig här och det bidrar än idag till att många stannar. De små fiskebyarna bidrar stort till Lofotens oemotståndliga charm. Glöm inte bort att prova den typiska torkade fisken som ingår i många maträtter på lokala restauranger.

Lofotens koppling till vikingarna är stark och levande. På Lofotr Vikingmuseum i Borg kliver du rakt in i de norska vikingarnas vardagsliv. Här finns det största långhus som arkeologer hittat från vikingati-den – en 83 meter lång byggnad som har byggts om till museum. Områdets snabbt föränderliga väder och de magnifika ljusförhållandena har inspirerat konstnärer under många årtionden. Besök några av Lofotens alla konstgallerier och fotoutställningar så får du se själv!

Lofotens klimat är mycket mildare än andra delar av världen på samma breddgrad, tack vare den varma Golfströmmen. Under juni kan vädret variera en hel del men det regnar statistiskt mindre än i stora delar av Sverige. Från maj till augusti är det dagsljus dygnet runt!

Resan är i första hand en resa för Läsarshoppens läsare och är framtagen för Bonnier news local i samarrangemang mellan Äventyrsresor och Nationalparksresor, båda företagen ursprungligen grundade av Tomas Bergenfeldt.

Detta är en Klimatsmart resa, vilket innebär att vi färdas med tåg och buss samt nyttjar små lokala företag samt närproducerad mat i största möjliga utsträckning.

Reseprogram

 • 27 Juni Avfärd

  Tåget avgår kl. 18 från Stockholms Central. Det går att gå på tåget i Uppsala, Gävle, Hudiksvall, Sundsvall eller Luleå. Under färden kommer vi ha välkomstträff ombord.

 • 28 Juni Narvik och Lofoten

  Vi färdas på Sveriges vackraste järnvägssträcka förbi Abisko mot Riksgränsen med vyer över fjällen och Torne träsk. Under färden från Kiruna kommer vi ha kvalificerad guidning om Malmbanan och de vackra  platser vi passerar. Ankomst Narvik kl. 13. Buss till Svolvaer med ankomst kl 18. Välkomstmid-dag och informationsmöte på Torrfiskloftet på Svinöya Rorbuer

 • 29 Juni - 3 juli Skapa ditt eget program

  Du skapar ditt eget program och utforskar Lofoten på egen hand eller på bokningsbara aktiviteter. Buss-, båt-, kajak, fiske- eller cykelutflykter med mera erbjuds. Den 29 juni, gör vi en kortare bussresa för att uppeva midnattssolen på absolut bästa sätt. Bussresan är drygt 2 timmar och tar oss till Laukvik, bästa platsen för att verkligen få njuta av midnattssolen. Denna utfärd ingår i resans pris. Vid dålig väderprognos kan datum för denna tur flyttas. Flera kvällar kan den som vill träffa sina medresenärer på en bar/restaurang i hamnen. Här kanske du hittar andra som vill göra utflykter tillsammans med dig. Här hittar du ofta också våra färdledare. 

  Läs mer om våra tilläggspaket nedan:

  •  Tilläggresa Natur och Kultur
  •  Tillvalsutflykt Kryssning på Trollfjorden

 • 4 Juli Hemresa

  Idag är det dags att ta farväl av detta vackra landskap. Vi reser med buss kl 11 mot Narvik. Kl 15 avgår tåg mot Stockholm. (Ankomst Luleå kl 22)

 • 5 Juli Hemkomst

  Tåget anländer Stockholm central kl 10. 

 • Att tänka på

  Programmet kan komma att ändras av praktiska eller logistiska skäl, för att ge bästa behållning av resan.
  Tågtider är preliminära och kan komma att ändras.

Karta

Resfakta

Reslängd 9 dagar
Avreseort Stockholm, Uppsala, Gavle, Hudiksvall, Sundsvall, Luleå
Pris Från 16 600 kr
Enkelrumstillägg 3 850 kr (avser ej tågresa)
Detaljerade priser
I liggvagn 16 600 kr
I sovvagn med 3 personer 17 500 kr
I sovvagn med 2 personer 19 200 kr
Tillval Fjordkryssning 1 040 kr
Tillval natur och kultur 6 700 kr
Enkelrum 3 850 kr

Är man en familj på 5 personer kan man få en rorbu för sig själv med en extra säng. Då avgår 2500 kr för den 5::e personen. Boka då som vanligt och mejla oss så ordnar vi avdraget. Tyvärr är detta inte möjligt om man t ex är 3 personer.

I priset ingår
 • Nattåg Stockholm – Narvik - Stockholm i liggvagn samt plats i speciell sittvagn på uppresan (sovvagn mot tillägg, se prislista)
 • Buss Narvik-Lofoten tur och retur
 • Nattlig utflykt för att se midnattssolen
 • Logi i Svolvaer med frukost samt välkomstmiddag
 • Reseledare och föredragshållare på tåg och buss
 • Reseledarservice på Lofoten.
I priset ingår ej
 • Måltider förutom frukost
 • Tilläggsaktiviteter
 • Avbeställningsskydd

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan.

Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett fornulär så återkommer vi med ett reseförslag.

Anslutningsort

Resan startar i Stockholm men du kan kliva på i Uppsala, Gävle, Hudiksvall, Sundsvall, Luleå. (Du bokar själv tågresan från södra Sverige till Stockholm).

Information om avresor

 "Det var en oförglömlig resa, mättad med underskön natur, äventyr och nya vänner." Tullan Willén.

Sommaren 2019 arrangerade Nationalparksresor en liknande resa tillsammans med Tågsemestergruppen på Facebook, läs här vad deltagarna tyckte.

Resplan

Dag 1. Avresa
Dag 2. Ankomst Narvik och vidare till Lofoten
Dag 3 - 7. Eget program på Lofoten
Dag 8. Hemresa
Dag 9. Åter hemma

Boende

Svinöya rorbuer ligger på en ö i Svolvaers hamn med en bro in till centrum. Rorbuerna är varsamt upprustade och alla i mycket gott skick med 2-3 sovrum i varje och med minst en toalett/dusch. Välutrustat kök. Frukost ingår. I området finns också en bra restaurang

Rorbuer är ursprungligen små stugor som ligger precis vid vattnet och användes vid vinterns torskfiske då många människor kom från när och fjärran för att delta i fisket. Nu är rorbuerna modernt upprustade eller nybyggda för att kunna ta emot besökare. Frukost, sängkläder och handduk ingår. 

Tvärr är husdjur ej tillåtna i rurbuerna.

Resesätt Tåg
Klimat

Tack vare Golfströmmen har Lofoten ett betydligt mildare klimat än andra delar av världen på samma breddgrad. Sommaren i Norge är ungefär som i Sverige: långa dagar, korta nätter, och ofta behagliga temperaturer både på land och till havs. Vid kusten är det normalt lite svalare än  i inlandet. 

Valuta

Valuta i Norge. Norsk Krona

Resans karaktär

Resan är i första hand en resa för prenumeranter inom Bonnier News Local (Stjärnklubben, HDpasset och Läsarshoppen). Ha ditt prenumerationsnumret till hands när du bokar. Detta hittar du på fakturan eller när du loggar in på din tidnings site. Är du inte prenumerant? Du kan enkelt prova på att prenumerera till låg kostnad. kundservice.bonniernewslocal.se/bli-kund

Tågresan är en del av upplevelsen. Vi kommer passera många fina platser och sträckan Kiruna-Narvik anses som Sveriges finaste tågsträcka. Under resan blir det någon tävling, socialt umgänge mm.

På tågsträckan mellan Kiruna och Narvik får vi speciell guidning om Nordkalottsamarbetet, historien kring Malmbanan och byggandet av denna stora industrianläggning. Vi passerar kända platser som Lapporten, Abisko, Torne träsk, Björkliden och Riksgränsen.

De flesta deltagarna kommer bo i vår sovvagn, några i en liggvagn. Det går utmärkt att sitta i kupéerna när det inte är sovdags, men på uppresan har vi också egna sittplatser i en sittvagn där vi kan umgås. Restaurangvagn finns, men med begränsat utbud.

Liggvagn
Kupén har sex platser och du bäddar själv. Dagtid är mellanbädden nedfälld så att det går att sitta be-kvämt. Bäddutrustningen består av filt, kudde och lakan. Toalett och bagageutrymme finns i korrido-ren. Det finns tre kupéalternativ att välja på: dam-, herr- eller mixad kupé.

Sovvagn

Kupé för 3 personer med färdigbäddade sängar. God komfort med mjukare sängar än i liggvagn. WC, dusch och bagageutrymme i korridor. Handduk ingår. Dagtid fälls mellansängen upp och nedersta sängen används som soffa. Kupén har två bagagehyllor. Eluttag med 230 V och handfat finns i kupén. 
Det går att mot tillägg boka sovvagnskupé för bara två personer, se prislista.

Välj ditt eget program
Ett bärande tema är att du själv väljer dina aktiviteter under vistelsen på Lofoten. Här finns rader av aktiviteter som t.ex. vandring, cykling, fiske, dykning, golf, kajak och forsränning. Detaljerad information om dessa aktiviteter kommer med resehandlingarna. Läs mer under Tilläggsresor nedan.

Deltagarantal

Min 40, max 50

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Klimatkompensation

Detta är en Klimatsmart resa, vilket innebär att vi färdas med tåg och buss samt nyttjar små lokala företag samt närproducerad mat i största möjliga utsträckning.

Bra att veta
Resan är framtagen för Bonnier news local i samarrangemang mellan Äventyrsresor och Nationalparksresor, båda företagen ursprungligen grundade av Tomas Bergenfeldt, pionjär inom hållbart resande.

Boende

 • Svinöya Rorbuer. Lofoten

  Svinöya rorbuer ligger på en ö i Svolvaers hamn med en bro in till centrum. Rorbuerna är varsamt upprustade och alla i mycket gott skick med 2-3 sovrum i varje och med minst en toalett/dusch. Välutrustat kök. Frukost ingår. I området finns också en bra restaurang.
  Svolvaer är huvudort på Lofoten men bara med några tusen invånare. Stadsberget heter Fløyen, vars topp "Svolværgeita" är berömt med sina två horn. Härifrån kan många utflykter med buss, båt och till fots göras. För den som vill kommer det finnas möjlighet att kvällstid träffa våra andra tågresenärer på en av oss rekommenderad pub/restaurang. 

  Rorbuer är ursprungligen små stugor som ligger precis vid vattnet och användes vid vinterns torskfiske då många människor kom från när och fjärran för att delta i fisket. Nu är rorbuerna modernt upprustade eller nybyggda för att kunna ta emot besökare. Frukost, sängkläder och handduk ingår. 

Inspiration

Följ med på Kryssning i magiska Trollfjorden

Tilläggsresor

 • Valbar utflykt Fjordkryssning

  En storslagen kryssning i Trollfjorden och Raftsundet. Att par av Norges absoluta höjdpunkter att besöka! Med klimatsmart hybridbåt genom Lofotens fjordar för att besöka den storslagna Trollfjorden och Raftsundet, kanske de mest besökta fjordarna i Norge. På vägen räknar vi med att möta de talrika havsörnarna som finns i området. Fartyget är utrustad med en kameraförsedd undervattensdrönare så att vi även kan ta del av undervattensvärlden under turen. Elmotorer på fartyget gör att vi glider tyst genom fjordarna och inglasade salonger gör kryssningen behaglig i alla väder.

  OBS! Denna halvdagstur ingår i paketet Natur och kultur men kan bokas separat om man inte vill boka hela Natur och kulturpaketet. Läs mer här

 • Valbart tilläggspaket Natur och kultur

  Lofotens långsträckta ögrupp sträcker sig långt väster ut och stupar rätt ner i Atlanten, Lofotväggen. Mellan bergen ligger små idylliska fiskebyar som har lockat till sig en brokig blandning fiskare, friluftsmänniskor och konstnärer. Möjligheterna till starka naturupplevelser och fina vandringar är många. Vikingamuseet Lofotr berättar om hur viktig ögruppen var redan på den tiden. Områdets magnifika ljusförhållanden har inspirerat konstnärer under många årtionden. Allt detta får vi ett smakprov på i vårt tilläggspaket med tema Natur och kultur. Läs mer här