Översikt

Vandra på Manaslu Circuit med Carina Ahlqvist

Följ med bergsbestigaren Carina Ahlqvist till Himalaya och Manaslu Circuit, en genuin och mer opåverkad vandringsled. Det blir rejäla dagsetapper i ett vidunderligt landskap. Mansalu Circuit passerar mäktiga berg, floder, glaciärsjöar och vattenfall för att nå byn Sama Gaon. Till slut når vi resans mål byn Samdo långt in i Himalaya nära den Tibetanska gränsen. I Samdo möts vi med värme och gästvänlighet och vi bjuds in i deras hem. Vi får ta del av deras projekt med trädplantager, solceller och vattenrening för att undvika engångsplastflaskor, en viktigt del i deras hållbarhetsarbete. Vandringen är utmanande, men bjuder på fantastiska vyer och många genuina upplevelser. Vi når som högst 5100 meters höjd över havet vid Larkya La Pass - en av de mer dramatiska passagerna i Himalaya.

Manaslu Circuit Climate trek är en unik vandringsresa med hållbarhetsfokus. Den senaste forskningen* visar att en tredjedel av glaciärerna i Himalaya riskerar att försvinna de närmaste decennierna på grund av klimatförändringarna. Det har inverkan på 2 miljarder människor som bla får sitt färskvatten från dessa glaciärer. Vi besöker flera bergsbyar där den svenska guiden Carina Ahlqvist samverkar med byinvånare sedan flera år med lokala initiativ för att minska effekten av klimatpåverkningarna och även hålla bergen skräpfria. 
The Manaslu Circuit trek syfte är att bidra till lokala projekt att återplantera träd och besöka byar för att lära oss och utbyta erfarenheter kring hållbarhetsinitiativ. Vandringen är upplagd för att ha lägsta möjliga miljöpåverkan. Alla vandrares flygresor är klimatkompenserade. Hotellet i Kathmandu är speciellt utvalt för att var miljövänligt, utan någon plast och med återvinning och organiskt odlad mat. I bergen lämnar vi bara våra fotsteg.”

Den buddistiska byn Samdo. Här stannar vi en extra dag och besöker klimat-entreprenören Nyima Dorjee och byrådet som driver olika hållbarhetsinitiativ. Besök vid ett nytt projekt för trädplantering med målet att stoppa jorderosion, få fler träd som tar upp koldioxid och ger grönska till byn. En del av reseavgiften sponsrar trädprojektet och varje vandrare får i gengäld ett eget träd med sitt namn och ett certifikat från Samdo. Vi besöker hem där klimatvänliga spisar installerats för att minska utsläppen och minska åtgången av träd som bränsle. Nyima visar solpanelsprojekt och ett initiativ att rena vatten för att minska användandet av platsflaskor. Under vandringen besöker vi byn Sama Gaon som hållit på en längre tid med sin trädplantering. I byn Goa får vi höra hur städprojekt håller rent från plast och skräp på hög höjd.

Mt. Manaslu - världens åttonde högsta berg. Med sina 8163 meter blir det vårt sällskap i fjärran och här vandrar vi mellan 4 - 9 timmar per dag. Genom vår guide och de vänner Carina lärt känna under sina tidigare expeditioner kommer vi nära människorna som bor här. Längs grässluttningarna och på fälten träffar vi barn som hjälper sina föräldrar med enkla jordbrukssysslor som t.ex. att samla löv till familjens boskap. Folk vi möter hälsar gärna med ”namaste” och ett stort leende. Även fast få pratar engelska gör de sitt bästa för att kommunicera med oss och det är förvånande hur mycket man ändå förstår och kan förmedla. Det är lätt att känna sig hemma här med den värme som människorna utstrålar.

Om vår färdledare Carina Ahlqvist
Carina Ahlqvist har arbetat som projektledare och enhetschef i över 20 år och som hållbarhetskoordinator i fem år. Hon gjorde sin första långresa 1987 till Afrika och besteg Mount Kenya med närmare 5000 meters höjd. Idag har Carina varit på fem expeditioner till 8000 meter höga berg som hon kombinerar med klimatforskning i samarbete med NASA och European Space Agency. Hon har guidat till toppen av Europa högsta berg Elbrus och har designat och varit svensk guide för en klimatexpedition till baslägret på världens 5:e högsta berg Makalu bredvid Everest. Carina delar med sig av sin passion för höga berg och gör allt för att resenärerna ska bli "livsmiljonärer" och få upplevelser för livet.

(*The Guardian.com)

Erfarna bergsguider och övernattning i små lokala tehus. Utöver vår svenska färdledare Carina följs vi åt av våra erfarne lokala vandringsguider och bärare. Vår huvudguide är Dikki Sherpa som kommer ifrån Manaslu regionen. Hon har bland annat bestigit Mt. Everest och Mt. Manaslu. Under vår vandring tillsammans berätta hon mera om livet och samhället i Nepal. 

Resan börjar och avslutas i Kathmandu med besök på flera färgstarka platser med kulturell och religiös betydelse, bla. de buddistiska och hinduiska templen Boudhanath och Pashupatinath. Vi bor i huvustadens vandringsmecka, området Thamel där vandrare från hela världen samlas före och efter sina expeditioner i Himalaya. I Kathmandu bor vi på Kantipur Temple House som är helt fritt från plast, serverar ekologisk mat och bedriver ett återvinningskoncept. Vi lämnar inget annat än våra fotsteg efter oss i bergen. 

Reseprogram

 • Positiv utveckling vi bidrar till "Leave nothing but footprints"

  Som en del av resan bidrar vi till att få igång ett hållbart system för återvinning längs Manaslu circuit. Vi bär själva med oss det skräp vi producerar under vandringen och plockar även upp plast och papper längst vägen. Dessutom är vi med och sponsrar behållare för återvinning, ett projekt som Carina initierat lokalt i byarna kring Manaslu. Välkommen att följa med!

 • Dag 1-2 Mot Nepal

  Vi åker från Sverige på eftermiddagen. Efter en mellanlandning på vägen fortsätter vi mot Kathmandu med ankomst på förmiddagen dag 2. Våra nepalesiska guider möter oss på flygplatsen och kör oss till vårt hotell Kantipur Temple house som är helt fritt från plats, serverar ekologisk mat och bedriver ett återvinningskoncept. Här checkar vi in för de två kommande nätterna. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet. (Middag)

 • Dag 3 Kathmandu

  Efter frukost på hotellet är det dags att upptäcka Nepals huvudstad Kathmandu. Här finns både historiska och religiösa platser att besöka tillsammans med fascinerande arkitektur. Vi besöker buddisternas äldsta och heligaste stupa, Boudhanath, hinduernas heliga tempel Pashupatinath där vi också kan se de heliga männen som ägnat sina liv till att dyrka guden shiva. Vi besöker även de gamla stadsdelarna i systerstaden Patan. Här finns bebyggelse och tempel som är flera tusen år gamla, vacker och spännande uråldrig arkitektur. Patans trånga kryddoftande gränder och heliga tempel har inspirerat många av Nepals kända konstnärer. Det är speciellt fint att se hur väl traditionerna från buddism och hindusim blandas här. På eftermiddagen träffar vi våra guider på hotellet och går igenom vår kommande vandring. Vi går också igenom vår utrustning för att säkerställa att alla har det som behövs. Om vi saknar något i utrustningsväg finns det möjlighet att hyra eller köpa på plats. (Frukost)

 • Dag 4 Mot Soti khola

  Efter en tidig frukost på hotellet är det dags att packa in vårt bagage i jeeparna och bege oss nordväst. Under resans gång får vi se den nepalesiska landsbygden tillsammans med fantastiska vyer över bergen i Himalaya. Vägen börjar på asfalt men efter att ha passerat Dhading Bensi som är huvudbyn i Dhadingdistriktet övergår den till ojämna jordvägar. Vi passerar ytterligare en by, Arughat, innan vi når målet för dagen Soti khola som ligger i Bhuri Gandakidalen. Här bor vi på ett tehus i byn. Bilresan är mellan 8 - 10 h. (Helpension)

 • Dag 5 Soti Khola - Machha Khola

  Idag börjar vår vandring över broar, genom salskog och vidare upp på en ås med utsikt över Budhi Gandakiforsen som blir vår följeslagare under delar av dagen. Vi passerar vackra vattenfall och risterrasser under vår vandring upp och ner mot vårt delmål, byn Labubesi. Härifrån fortsätter vandringen uppåt förbi branta klippor tills dalen öppnar upp sig och bjuder på fantastisk vyer. Vandringen fortsätter sedan nedåt mot den sandiga flodbanken för att till slut ta oss över en bro till vårt slutdestination för dagen Machha Khola. Här tar vi in på vårt tehus och äter gemensam middag. 

  Dagens vandring: ca 6-7 h, 13 km

 • Dag 6 Machha Khola - Jagat

  Efter frukost fortsätter vårt äventyr mot byn Jagat. Vi börjar vandra längs med floden vidare genom kuperad terräng tills vi korsar Tharo Kholafloden för att nå den lilla byn Kholabensi. Efter ytterligare en stund på leden når vi en liten varm källa i Tatopani där vi tar en paus. Härifrån blir vandringen brantare då vi tar oss över en ås och sen korsar Budhi Gandakifloden med hjälp av en hängbro. Återigen går vandringen uppåt med hjälp av en trappa som leder oss till byn Doban. Efter lunch fortsätter vi på en hängbro som tar oss över Yaru Khola och vidare mot några stentrappor som leder till Tharo Bharyang. Vi korsar den västra banken av floden Budhi Gandaki och fortsätter efter åsen vidare längs med floden för att slutligen nå Jagat. (Helpension)

  Dagens vandring: ca 6-7 h, 22 km • Dag 7 Jagat - Deng

  Efter att vi ordnat med våra vandringstillstånd i Jagat fortsätter vi ännu en dag på vår vandring. Vi börjar med att ta oss förbi ett stenigare parti som leder till Salleri där vi har en fin utsikt över Sringi Himal som tornar upp sig i fjärran. Vi fortsätter sen nedåt mot Sirdibas och sedan upp till Ghatta Khola. Vi vandrar uppströms, passerar över en bro till en av de större Gurungbyarna Philim. Vandringen fortsätter sedan norrut förbi fält av majs och hirs. Över ytterligare några broar och genom bambuskog och över Deng Khola floden når vi slutligen byn Deng där vi stannar för natten. (Helpension)

  Dagens vandring: ca 5 h, ca 19,5 km

 • Dag 8 Deng - Namrung

  Dagens vandring börjar lugnt nedåt till floden Budhi Gandaki som vi korsar för att sedan vända brant uppåt mot Rana på 1910 m.ö.h. Vi ansluter till en led som kommer från byn Bhi och går västerut mot Budhi Gandakidalen. Vi passerar skog, alpin vegetation och små byar medan stora toppar börjar torna upp sig i fjärran. Vi fortsätter på den led som tar oss genom byn Prok där det finns en utsiktspunkt som bjuder på fantastisk utsikt över Siringi Himal. Under dagen kommer vi passera över Budi Gandakifloden flera gånger och längs med leden kommer vi se flera buddistiska tempel, så kallade Gompas. Till slut når vi Namrung där vi kommer övernatta för kvällen. (Helpension)

  Dagens vandring: ca 6 - 7 h, 19 km

 • Dag 9 Namrung - Samagaon

  På slutet av dagens vandring kommer vi nå en av höjdpunkterna på vår resa, byn Samagaon. Innan vi ger oss av från byn Namrung njuter vi av den fantastiska omgivningen med utsikt över Siring och Ganesh Himal samt Mt. Himal Chuli i söder. Dagen kommer bjuda på scenisk vandring upp till byarna Sho, Lho och Shyala innan vi når Samagaon. Byn Lho bjuder på extraordinär utsikt över Mt. Manaslu på 8156 möh och här kan man också se den kända templet Ribung Gompa. I Shyala är vi omgivna av mäktiga snöbeklädda toppar som Himal Chuli, Peak 29 (Ngadi Chuli), Dwijen Himal, Saula Himal, Lajing peak, och Ganesh Himal för att nämna några. När vi når Samagaon blir vi välkomnade av bybon Bir Bahadur som kommer att visa oss runt i byn. Boende i tehus i Samagaon. (Helpension)

  Dagens vandring: ca 6-7 h, 17.5 km

 • En inre resa Mindfulness vid Birendra lake

  En resa till Nepal är också en inre resa. Vi passerar många vackra platser, bland dem den vackra turkosblå glaciärsjön Birendra tal. Smältvatten från glaciärerna ovanför ökar sjöns storlek varje år, vilket bidrar till eftertanke om vår planets sårbarhet (ett speciellt tack till vår resenär Yuliya Zhuk för bilder och inspiration).

 • Dag 10 Samagaon - Samdo

  Idag träffar vi Bir som berättar mer om livet i byn och visar oss deras trädplantering som påbörjades för några år sedan. Vi tar farväl av våra nyvunna vänner i Samagaon för att bege oss till vårt mål på resan, byn Samdo. Vägen hit går först nerför till Budhi Gandakifloden som vi sedan följer till en bro som tar oss till andra sidan. Här finns två leder, en som tar dig till Manaslu Base camp och the Larkya la Trail som leder oss till Samdo. Dagens vandring bjuder på storslagna vyer och går nära den tibetanska gränsen. Ovan floden vandrar vi på ett relativt flackt parti förbi björkskog och enbärsbuskar. Vi tar av mot floden igen och går över en träbro för att avslutningsvis vandra den branta stigen upp mot den vita kani (Buddistisk port som rensar bort onda andar) som leder oss in i byn. Här möts vi av Nyima och hans familj som välkomnar oss. Vi checkar in på vårt tehus för de två kommande nätterna. (Helpension)

  Dagens vandring: 3 h, 8 km

 • Positiv utveckling vi bidrar till Träplantering

  I Nepal är ved den främsta energikällan och används både för uppvärmning och för matlagning. Avskogning är därför ett stort problem. Vi donerar pengar till Samdo Reforestation Project och i byn Sama Gaon bidrar vi aktivt genom att plantera träd. Vi väljer själva skott från inhemska trädarter, anpassade till Himalayas jordmån och utsatta väderförutsättningar.

 • Dag 11 Hållbarhets arbete i byn Samdo

  Byn Samdo ligger ca 4 km ifrån den Tibetanska gränsen och här bor Nyima Dorjee och hans familj. Idag kommer vi få veta mer om byns hållbarhetsinitiativ genom en föreläsning om deras arbete. Vi gör sedan en rundvandring där vi besöker ett nytt projekt för trädplantering med målet att stoppa jorderosionen och få fler träd som tar upp CO2 och ger grönska till byn. En del av reseavgiften sponsrar trädprojektet och varje vandrare får i gengäld ett eget träd med sitt namn och ett certifikat från Samdo. Vi besöker hem där klimatvänliga spisar installerats för att minska utsläpp och spara på träd som bränsle. Nyima visar solpanelsprojekt och initiativ att rena vatten för att minska platsflaskor i omlopp. På eftermiddagen gör vi en acklimatiseringsvandring upp bakom byn till en handelsväg som leder till Tibet. Utsikten härifrån är storslagen över Himalayas bergstoppar Mt. Manaslu tillsammans med Simrang, Hiunchuli, Ngadi, Larkye peak, cheo och vid klart väder även Kang Guru. Under vandring ser vi odlingsterasser, så kallade doksas och här finns även möjlighet att se vackra bergsfåglar som Nepals nationalfågel Himalayamonal, men även lammgam och snögam. (Helpension)

 • Dag 12 Samdo - Dharamsala

  Idag är det åter dags att ta farväl av de bybor vi lärt känna under dessa två dagar. Vandringen går först ner till träbron över floden Budi Gandaki för att sedan börja leta sig uppåt igen. Vi passerar Larkyaglaciären och rundar Salka Kholadalen för att sedan vandra upp till stenhuset Dharmshala på 4450 m.ö.h. Under vandringen kommer vi se flera traditionella kloster längs med vägen. Dagens korta vandring lämnar oss med gott om tid att vila ut innan morgondagens vandring till den högsta punkten på resan Larkya la på 5160 m.ö.h. (Helpension)

  Dagens vandring: ca 4-5 h, 12 km

 • Dag 13 Dharamsala - Larkya la - Bimthang

  Idag beger vi oss ut på en längre vandring så vi äter en stadig frukost för att ha energi under dagen. Även om dagens vandring kommer vara mera utmanande än de tidigare bjuder den på turkosa glaciärsjöar, fantastiska dalar med stor variation i naturen och snöbeklädda toppar. Efter en kort vandring når vi dalen på den norra sidan av Larkyaglaciären där vi kan njuta av utsikten av Cho Danda och Larkya peak. Vi vandrar sakta uppåt och bara den sista biten blir det riktigt brant innan vi når den högsta punkten på vår vandring Larkya la på 5160 m.ö.h. Belöningen är utsikten över Himlung Himal, Cheo Himal, Khangguru och den enorma Annapurna II. Tidig kväll när kvällsdimman har börjat lägga sig närmar vi oss byn Bimtang. Övernattning i tehus. (Helpension)

  Dagens vandring: ca 8-9 h, 25 km

 • Dag 14 Bimthang - Goa

  Vi börjar dagen med att ta oss upp på en ås för att blicka ut över Lamljung Himal, Himlung Himal och Cheo Himal. Vi kan inte se oss mätta på Himalayas snöbeklädda toppar. Därefter tar vi oss nedåt för att korsa floden Dudh Khola över en bro och vidare genom rhododendronskog och via en smal dalgång tills vi når Karche på 2785 m.ö.h. Leden fortsätter genom frodiga fält, uppför en brantare passage innan vi når byn Gao där vi stannar för natten. Här träffar vi Gunaraj Gunrung som kommer berätta mer om sitt Clean up projekt och hur de arbetar för att hålla rent uppe i bergen. Övernattning i tehus. (Helpension)

  Dagens vandring: 4 - 5 h, 12 km

 • Dag 15. Goa - Dharapani - Besisahar

  Idag är det vår sista vandringsdag och vi passar på att njuta lite extra. Det är en kortare vandring som tar oss in på en stengång genom en vacker by för att sedan korsa floden Dudh Khola för att komma till byn Thonje. I byn går vi igenom en poliskontroll och vandrar sedan vidare till Dharapani som är en del av Annapurna Circuits vandringsled. Vi äter lunch här innan vi möts upp av våra jeepar som tar oss till Besisahar, en bilresa på 4-5 h. (Helpension)

  Dagens vandring. ca 10 km, 3 h

 • Dag 16 Åter till Kathmandu

  Efter frukost väntar en bilresa tillbaka till Kathmandu. Vi åker bitvis längs med Marsyangdi och Trishulifloderna och passerar förbi vackra bergslandskap och byar med odlingsterrasser på båda sidorna. Bussresan tar ca 5-6 h. Väl framme checkar vi in på Kantipur Temple house och vilar ut efter den långa bilfärden. (Frukost och lunch) 

 • Positiv utveckling vi bidrar till Respektfulla möten

  Carina känner väl till området och det blir många fina samtal med människor vi möter längs vägen. Här är de flesta buddister. De berättar om sitt sätt att leva och vi om vårt, och det blir ett respektfullt och ömsesidigt kulturutbyte. Även om vi har olika perspektiv på livet är det mycket som förenar oss.

 • Dag 17. Fri dag i Kathmandu

  I dag har vi tid att upptäcka Kathmandu på egen hand. Handla på den lokala marknaden, ta det lugnt, insup Kathmandus oförglömliga atmosfär och smälta upplevelserna av vandringen. På kvällen äter vi en avskedsmiddag tillsammans på restaurang med traditionell underhållning och mat. (Frukost och middag)

 • Dag 18 Tillbaka i Sverige

  Avresa vid lunchtid mot Stockholm. Vi mellanlandar en gång på vägen och anländer till Stockholm på kvällen vid 20-tiden.

 • En resa som förändrar Efter hemkomst

  Vi är nu hemma i Sverige igen med fantastiska minnen. Vi hoppas att du delar med dig av dina upplevelser för att skapa engagemang och genom vardagliga val du gör bidra till en positiv och mer hållbar utveckling. Fortsätt kämpa och glöm inte bort att "No matter how long is the journey to your summit, enjoy each flower on the way" (Buddha).

Resans höjdpunkter

 • De fantastiska mötena med lokalbefolkningen i byarna vi besöker med hembesök i Samdo
 • Vandring i ett område av Nepal som är mindre exploaterat
 • Den varierande naturen med omväxlande jordbrukslandskap, Rhododendronskogar och karg alpin terräng med snöklädda toppar i horisonten
 • Toppbestigningen av Larkya la på 5160 m.ö.h.
 • Er färdledare bergsbestigaren Carina Ahlqvist
 • Genom resan bidrar vi till Samdo´s klimatarbete och stöttar deras trädprojekt och får varsitt träd uppkallat efter oss och diplom för vårt bidrag

Karta

Resfakta

Reslängd 18 dagar
Avreseort Stockholm, annan ort på förfrågan!
Avresor 17 okt - 3 nov 2020
Pris Från 41 900 kr
Enkelrumstillägg Enkelrum går endast att ordna i Kathmandu: 1 700 kr (Under vandringen delar man rum med andra)
I priset ingår
 • Flyg från Sverige - Kathmandu t/r
 • Klimatkompenserat flyg alla sträckor
 • Alla transporter omnämnda i programmet
 • 10 dagars vandring och 1 vilodag i byn Samdo
 • Logi i tehus under vandringen
 • Boende på miljövänligt hotell i Kathmandu/del i dubbelrum
 • Stadsrundtur Kathmandu
 • Helpension under vandringen
 • Frukost i Kathmandu
 • Middag första och sista dagen i Kathmandu
 • Plantering av ett träd i Sama Gaon eller i Samdo
 • Hembesök i byarna
 • Intressanta möten med lokalbefolkningen om hållbarhetsinitiativ
 • Svensk färdledare Carina Ahlqvist 
 • Engelsktalande bergsguide samt team av bärare
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Visum, drycker och dricks samt måltider i Kathmandu

Reseförsäkring

Viktigt att ha en heltäckande reseförsäkring som täcker vandring på hög höjd och evakuering.

Resplan

Dag 1. Mot Nepal
Dag 2. Ankomst till Kathmandu, välkomstmiddag
Dag 3. Sightseeing i Kathmandu
Dag 4. Mot Soti Khola i jeepar
Dag 5. Soti Khola - Machha Khola
Ca ~13 km, 6-7 h
Dag 6. Maccha Khola - Jagat
Ca ~22 km, 6-7 h
Dag 7. Jagat - Deng
Ca ~19,5 km, 5 h
Dag 8. Deng - Namrung 
Ca ~19 km, 6-7 h
Dag 9. Namrung - Samagaon 
Ca ~17,5 km, 6-7 h
Dag 10. Samagaon - Samdo
Ca ~8 km, 3 h
Dag 11. Vilo dag i Samdo
dag 12. Samdo - Dharamsala
Ca ~12 km, 4-5 h
Dag 13. Dharamsala - Larkya la 5160 m-ö.h - Bimthang
Ca ~25 km, 8-9 h
Dag 14. Bimthang - Goa
Ca ~14 km, 5-6 h
Dag 15. Goa - Dharapani -  jeepar till Besisahar
Ca ~10 km, 7-8 h
Dag 16. Buss tillbaka till Kathmandu
Dag 17. Fri dag i Kathmandu och avskedsmiddag
Dag 18. Avresa mot Sverige

Klimat

Under höstvandringen är landskapet grönt och frodigt. Monsunregnen är över och den här tiden är av många betraktat som den bästa årstiden att vandra i Himalaya, p.g.a. av att luften ofta är klar och sikten god. Det är torrt, och normalt 20-25 C mitt på dagen. Kvällarna och nätterna är kyliga.

Visum

Visum krävs och ordnas smidigt på plats.

Vaccination

Du bör ha ett fullgott grundskydd inför din resa. Kontakta närmaste vaccinationscentral i god tid före avresa för information om de vaccinationer och profylaxer som behövs. 

Resans karaktär

Krävande vandring under tio dagar 4–9 timmar per dag upp till 5 160 meter med en vilodag i byn Samdo. Vi vandrar på steniga stigar från lummigt till kargt landskap. Mycket god kondition och vandringsvana krävs. Du bär bara din dagsryggsäck. Under vandringen bor vi i familjeägda tehus. Du får låna packväska och kan hyra dunjacka samt varm sovsäck till en mindre kostnad. Familj och vänner kan följa er resa via en bildblogg på vår samarbetspartners hemsida eller på facebook. 

Deltagarantal

Min 6, max 12

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor. Utöver att minska vårt klimatavtryck bidrar vi samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder.  Läs mer här »

Bra att veta

Logi: Del i dubbelrum på hotell i Kathmandu. Enkla tehus, med dubbelrum eller flerbäddsrum under vandringen. Tehusen vi bor på drivs av lokalbefolkningen.