Översikt

Toppbestigning av Island Peak

Efter ett par dagar i det pulserande Kathmandu, flyger vi upp till bergen och den lilla bergsbyn Lukla, där vi startar vår vandring. Vi förbereder oss genom att under en dryg vecka vandra den vackra leden till Everest Base Camp och bestiga Kalapathar. Före vår toppbestigning av Island Peak går vi igenom klätterteknik, användande av stegjärn, isyxa och andra redskap - inga förkunskaper i klättring krävs därför, men det är förstås ett plus om man har provat på tidigare.

Efter ett tidigt morgonflyg med fantastisk utsikt över Himalayas snöklädda toppar når vi byn Lukla, belägen på 2 830 meter. Här möter vi sherpafolket som invandrade från Tibet för 500 år sedan. Byn hänger på bergsväggen över Dudh Kosi, »mjölkfloden«, vars namn kommer från den bleka färgen på glaciärernas smältvatten. Doftande magnolia och jättelika granar kantar vår väg längs den berömda Namche Hill som leder upp till Namche Bazaar – en livlig blomstrande bergsby, ett handelscentrum och sherpas »huvudstad« i området. Klangen från jakarnas bjällror når oss när en herde passerar med sitt följe.

Skymning över Himalayas panorama. Vyerna vidgas och blir alltmer dramatiska när vi närmar oss den heliga marken vid Thyangboche och Gompaklostret där Lama Rimpoche bor. Expeditioner till de höga bergen brukar få lamans välsignelse här. Panoramavyn över det heliga berget Amadablam, som på avstånd har formen av en kvinno skuldra, är makalös. Morgonen därpå ger vi oss tidigt av mot vårt nästa mål – Pheriche. När skymningen faller samlas vi i det familjeägda tehuset och pratar om dagens äventyr.

Everest Base Camp och Kalapathar 5 545 möh. Snart följer vi Khumbuglaciären mot Everest Base Camp, på mäktiga 5 400 meter. Här berättar vår vandringsguide om de otaliga expeditioner som, med varierande resultat, har försökt nå toppen av det mytomspunna berget. Stärkta av morgongröten i tehuset beger vi oss slutligen upp till Kalapathar, på 5 545 meter, och belönas med en av de mäktigaste utsikterna på hela jordklotet. Framför oss har vi den klassiska vyn av Everest och dess jättar till grannar. Det är inte svårt att förstå varför denna plats har en sådan dragningskraft på oss människor.

Toppbestigning av Island Peak 6189 möh. Island Peak är en av de mest bestigna topparna i Himalaya. Man kan bestiga berget både vår och höst och det anses vara ett av de berg som alla kan bestiga, med endast lite introduktion och ett par dagars träning i enklare klättring. Berget ligger i övre Imjadalen i Khumbu, omgiven av Himalayas alla berg. Från den lilla byn Dingboche ser toppen ut som en ö i ett hav av is och härifrån har man en fantastisky utsikt över Khumbu och Everestområdet.


Efter att vi fått uppleva Kalapathar och Everest Base Camp 
vandrar vi nedåt igen. Vi beger oss mot Chhukung och vidare till Island Peak Base Camp, där vi slår upp vår tältcamp. Vi campar både vid Island Peak BC (5200 möh) och kvällen efter i High Camp (5600 möh). Under dessa dagar får vi även utbildning i hur vi ska använda stegjärn, isyxa och annan klätterutrustning (inga förkunskaper krävs däför). Kommande natt går vi upp vid 3-tiden för att starta vår toppbestigning. Vi vandrar sakta upp mot glaciären och efter några timmar är det dags att sätta på stegjärnen. Vi närmar oss nu den ca 100 m höga väggen (mellan ca 60-80 graders lutning). När väl den är avklarad är det bara en kortare bit, över en relativt skarp kam, kvar till toppen. Härifrån har vi en fantastisk utsikt över Himalaya om vädret är klart. Efter nedstigning vandrar vi vidare mot Chhukung för övernattning, alternativt stannar kvar en natt beroende på klockslag. Vi beräknas behöva ca 6 timmar till toppen och 3 timmar ner till Base Camp igen. Ibland blir man tvungen att göra toppbestignignen hela vägen, direkt från Basecamp, då mellanlägren inte har vatten. Då tar det givetvis ytterligare några timmar. Med en fantastisk upplevelse i bagaget vandrar vi ner mot Lukla och flyg mot Kathmandu. Här har vi ett par avslutande dagar för avkoppling i den pulserande staden, innan vi flyger hem till Sverige.  

Vi lämnar bara fotspår kvar Vårt team av sherpas har goda arbetsvillkor med bra lön, försäkringar, sjukvård och utrustning.  Bärarna bär max 25 kg per person, och ofta har vi hjälp av jakar. En del av din resas kostnad går till stöd till skolan i byn Chyangba, där många av våra guider är uppvuxna. Dina guider kan berätta med om detta! Vår samarbetspartner har också stor delaktighet i projektet med att bygga upp återvinningstationer längst med Everestleden. 

Reseprogram

 • Dag 1-2 Mot Nepal och Kathmandu

  Avresa från Sverige på eftermiddag/kväll och byte av flyg under natten. Vi anländer till Nepals huvudstad Kathmandu, 1, 330 m.ö.h. Vår guide möter oss på flygplatsen för transfer till hotellet, som ligger i Kathmandus mysiga marknadskvarter. Under kvällen går vi igenom vår utrustning för att säkerställa att alla har det som behövs. Vid behov får vi hjälp att hyra/köpa den utrustning som fattas.

 • Dag 3 På upptäcktsfärd i Kathmandu

  Kathmandu är en livlig och färgstark stad. Med sina marknader, tempel, dofter och myllrande folkliv blir staden ett första möte med den mångfacetterade nepalesiska kulturen. Här finns många sevärda platser av historiskt och religöst värde. Tillsammans med en kulturguide besöker vi under dagen bland annat det buddistiska templet Swoyambuhunath (monkey temple) beläget på en grönskande kulle ovanför Kathmandu.

 • Dag 4 Över Himalayas toppar till bergsbyn Lukla

  Efter tidigt morgonflyg österut, över Himalayas snöklädda toppar, når vi byn Lukla som är belägen på 2.830 m.ö.h. Här möter vi sherpafolket som invandrade från Tibet för 500 år sedan. Byn hänger på bergsväggen över Dudh Kosi – Mjölkfloden – vars namn kommer från den bleka färgen den får av glaciärernas smältvatten. Lukla betyder "Plats för får" och var för länge sedan just en betesplats. Numera är det porten till Everest-området och många vandrare passerar byn och dess lilla flygplats varje dag. Efter lunch startar vi vår vandring mot foten av världens högsta berg. Den första etappen som först går nedåt, tar oss till byn Phakding på 2.652 m.ö.h.

 • Dag 5-6 Långsam stigning till bergsfolkets stad Namche Bazaar

  En kopp te väcker oss till liv och vi packar ihop våra väskor för att bege oss längs floden till Jorsele, ingången till Sagarmatha National Park. Här börjar stigningen upp mot Namche Hill, som vi gör i ett långsamt, stadigt tempo. På toppen ligger Namche Bazaar på 3.446 m.ö.h, en livlig blomstrande bergsby, ett handelscentrum och Sherpas "huvudstad" i området. Här tillbringar vi en dag för att acklimatisera oss till höjden med en vandring längst med terrassodlingarna upp till en utsiktspunkt där vi vid bra väder får den första glimten av Mount Everest. Det finns även tid att promenera runt och njuta av stämningen i byn.

 • Dag 7 Heliga Thyangboche och Lama Rimpoches kloster

  Vyerna vidgas och blir alltmer dramatiska när vi närmar oss den heliga marken vid Thyangboche och dess berömda Gompa (kloster) där Lama Rimpoche bor. Expeditioner till de höga bergen brukar få Lamans välsignelse här. Vandringen upp till kammen bakom klostret är definitivt mödan värd. Härifrån har vi en fantastisk panoramavy över bergen Kawangde och Tawoche. Vi övernattar i områdets religiösa centrum; Tyangboche, beläget 3.827 m.ö.h.

 • Dag 8-9 Tunn luft och spektakulära vyer

  Tidigt nästa morgon beger vi oss mot vårt nästa mål, byn Pheriche. Stigningen i höjdmeter sker inte dramatiskt men höjden över havet börjar kännas. Vi passerar betande jakar och små, porlande glaciärbäckar. Här på drygt 4.000 meters höjd är luften märkbart tunnare och vår vandringsguide hjälper oss att hitta det rätta tempot för att kraften ska räcka till hela dagen. Eftermiddagarna kan bli kyliga, därför får vi rådet att även bära med oss mössa samt en extra tröja i dagsryggsäcken. När skymningen faller samlas vi kring den värmande kaminen och pratar om dagens äventyr. I Pheriche på 4.280 m.ö.h har vi även en dag för acklimatisering. I Pheriche ligger en höghöjdsklinik där de som önskar kan få rådgivning vid höghöjdssymptom.

 • Dag 10 Lobuche

  Nu befinner vi oss i högalpin terräng, ovan trädgränsen. Vi passerar den lilla byn Togla och floder som kanske har frusit och ensliga stenhus belägna i en karg och kärv vildmark av sten. Vi befinner oss på hög höjd och vandringen är krävande. Vi möter tåg av jakar med varulaster som transporteras till byarna och lägren högre upp. Från leden ser vi Khumbuglaciärens isfall, Pumori och flera andra av Himalayas magiska toppar. Glöm inte att kika upp mot skyn efter skymningen, för närmre den stjärnbeströdda himlen kommer man knappt. Vi kommer fram till Lobuche, 4.930 m.ö.h.

 • Dag 11 Gorakshep - Everest Base Camp - Gorakshep

  Efter frukost tar vår vandringsguide i samråd med gruppen ett beslut om dagens program, baserat på väderutsikter och på deltagarnas förutsättningar. Vid gynnsamt väder följer vi Khumbuglaciären på väg upp mot legendariska Everest Base Camp. Vi passerar den sista byn längs Everestleden, Gorak Shep. Vandringen går långsamt genom dalen, omgiven av världens allra högsta berg. Tillslut når vi Everest Base Camp på mäktiga 5.400 m.ö.h. Under högsäsong är Everest Base Camp fullt av expeditionsteam, som stannar i över en månad för att acklimatisera sig inför toppbestigningen. Efter besök på dessa höga höjder vänder vi stegen ner mot Gorakshep igen. Total vandringstid ca 10timmar.

 • Dag 12 Världens mäktigaste utsikt –Kala Pathar och Everest

  Om väderförutsättningarna tillåter, bestiger vi toppen av Kala Pathar under tidig morgon. När vi nått toppen på 5.545 m.ö.h. belönas vi med den klassiska vyn av Everest, Lothse och deras jättar till grannar. Vi fortsätter sedan ner till Lobuche på lägre höjd igen.

 • Dag 13 Chhukung

  På lättare ben fortsätter vi ner mot Dingboche, där vi äter lunch och vilar innan vi fortsätter mot Chhukung. Här har vi tid att se över vår utrustning och packar om för några dagars camping.

 • Dag 14 Lätta steg mot Island Peak Base Camp

  Vi lämnar Chhukung för en relativt kort vandring mot Island Peak Base Camp, där vi slår upp vår tältcamp. Under eftermiddagen får vi utbildning i användandet av stegjärn, isyxa och annan klättutrustning samt tekniken för klättring och nedstigning. Inga förkunskaper behövs utan vi lär oss detta på plats. Ca 3 timmars vandring.

 • Dag 15 High Camp

  Återigen en kortare vandring, men nu går det uppför igen. Vi vandrar först på ett sandigt underlag, som som snart övergår i ett mer stenigt. Snart ser vi den branta glaciären som leder upp mot toppen och här slår vi upp vårt läger för natten. Vi fortsätter att träna på klättringsteknik och användande av klätterutrustning.

 • Dag 16 Toppbestigning - Base Camp

  Redan vid 3-tiden på morgonen väcks vi för start av vår bestigning. På dagen är det svårare att klättra på grund av sol och snösmältning. Det är en tuff dag där vi beräknas behöva ca 5 timmar upp till toppen och sedan ca 2 timmar ner till baslägret. Men belöningen är stor när vi når toppen och dess fantastiska utsikt över Himalaya. Kommer vi tidigt till Baslägret fortsätter vi på eftermiddagen till Chhukung för övernattning, annars övernattar vi i vår camp ytterligare en natt.

 • Dag 17 Dingboche

  I långsam takt vandrar vi mot Dingboche. Här har vi tid till avkoppling, rengöring av vår klätterutrustning och kanske är det dags för en dusch.

 • Dag 18 Thyangboche

  Nu lämnar vi det karga landskapet bakom oss och beger oss mot Thyangboche. Här har vi åter möjlighet att uppleva det heliga klostret och med lite tur får vi möjlighet att vara med vid en bönestund.

 • Dag 19 Monjo

  En relativt lång vandringsdag, i grönskande natur. Vi passerar Namche Bazaar och det känns betydligt lättare i benen när vi vandrar ner för den långa branten. Vi når Monjo på eftermiddagen.

 • Dag 20 Lukla

  Vår sista dag i Khumburegionen. Efter ca 4 timmars vandring når vi Lukla. Kvällen tillbringar vi med våra Sherpavänner, och tillsammans firar vi de härliga upplevelser vi varit med om.

 • Dag 21 Kathmandu

  Vi flyger tillbaka till Kathmandu där vi blir upphämtade på flygplatsen och skjutsade till vårt hotell. Eftermiddag och kväll på egen hand.

 • Dag 22 Kathmandu

  På egen hand. Det finns möjlighet att ta sig runt i staden, handla på någon av alla marknader eller bara slappa och ta det lugnt. På kvällen träffas vi för en gemensam avskedsmiddag.

 • Dag 23. Hemresa

  Hemresa på eftermiddag/kväll

Resans höjdpunkter

 • Toppbestigningen av Island Peak och dess fantastiska utsikt!
 • Vandringen längs den mytomspunna leden upp till Everest Base Camp.
 • Boendet i de mysiga, familjeägda tehusen/vandrarhemmen

Karta

Resfakta

Reslängd 23 dagar
Avreseort Stockholm. Köpenhamn och Göteborg på förfrågan.
Avresor Individuella datum på förfrågan
Pris Från 42 600 kr
Enkelrumstillägg 3700 kr.
I priset ingår
 • Flyg från Sverige till Kathmandu t/r
 • Inrikesflyg t/r Kathmandu - Lukla
 • Klimatkompenserat flyg alla sträckor
 • Hotell i Kathmandu 4 nätter inklusive frukost
 • Vandring längs leden Lukla - Everest Base Camp
 • Toppbestigning Island Peak
 • Förberedande introduktion i klätterteknik med stegjärn, isyxa och rep på berget innan toppförsöket
 • Helpension under vandringen
 • Vatten under vandringen
 • Stadsrundtur i Kathmandu med besök och inträde till olika sevärdheter
 • Lokal engelsktalande färdledare/bergsguider samt team av bärare
 • Bildblogg under resan
 • Alla parkavgifter
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Klätterutrustning (detta hyrs på plats, ca 100 USD), visum, drycker (utöver vatten och te på vandringen), dricks ca 280 usd per person. (rekommendation)

Extra dagar

Extra natt i Kathmandu i del i dubbelrum 400 kr.

Reseförsäkring

Viktigt att ha en heltäckande reseförsäkring som täcker vandring på hög höjd samt evakuering.

Resplan

Dag 1. Mot Nepal
Dag 2. Ankomst Kathmandu
Dag 3. På upptäcktsfärd i Katmandu
Dag 4. Över Himalayas toppar till bergsbyn Lukla
Dag 5-6. Långsam stigning till bergsfolkets stad Namche Bazaar
Dag 7. Heliga Thyangboche och Lama Rimpoches kloster
Dag 8-9. Tunn luft och spektakulära vyer
Dag 10. Lobuche
Dag 11. Gorakshep - Everest Base Camp - Gorakshep
Dag 12. Världens mäktigaste utsikt –Kala Pathar och Everest
Dag 13. Chhukung
Dag 14. Lätta steg mot Island Peak Base Camp
Dag 15. High Camp
Dag 16. Toppbestigning - Base Camp
Dag 17. Dingboche
Dag 18. Thyangboche
Dag 19. Monjo
Dag 20. Lukla
Dag 21. Kathmandu
Dag 22. Kathmandu
Dag 23. Hemresa

Klimat

Mitten av september till och med november är det "höst" i Nepal. Luften är oftast klar och sikten god. Dagarna är ljumma och nätterna kalla. Mars till mitten av juni är det "vår". Förmiddagarna är varma/heta och eftermiddagarna svalare. Ofta disigt på eftermiddagen. Rhododendronbuskar och ängar blommar.

Resans karaktär

Krävande vandring 6–10 timmar per dag upp till 5 545 meter. Vi vandrar på steniga stigar från lummigt till kargt landskap. Inför bestigningen av Island Peak (6 189 möh) får vi utbildning i klätterteknik och i hur vi använder klätterutrustning. Mycket god kondition och vandringsvana krävs men inga förkunskaper inom klättring krävs, även om det kan vara en fördel. Vi har acklimatieringsdagar i programmet, och möjlighet till hälsokontroll på Himalayan Rescues Associations läkarstation längs vägen. Du bär bara din dagsryggsäck. Under vandringen bor vi i familjeägda tehus samt i tvåmannatält under dagarna kring bestigningen av Island Peak.

Du får låna packväska och kan hyra dunjacka och varm sovsäck till en mindre kostnad. Klätterutrustningen hyr vi på plats. Familj och vänner kan följa er resa via en bildblogg på vår samarbetspartners hemsida

Deltagarantal

Min 2, max 12

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor. Utöver att minska vårt klimatavtryck bidrar vi samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder.  Läs mer här »

Bra att veta

Logi
Del i dubbelrum på hotell i Kathmandu och Lukla. Enkla tehus, med flerbäddrum under vandringen. Tehusen vi bor på drivs av familjer i byarna vi passerar. Tvåmannatält i samband med bestigningen av Island Peak

Nepalesisk guide
Du vandrar med duktiga bergsguider från Nepal. Våra nepalesiska guider har stor erfarenhet av både vandring och klättring i Himalaya. Flera av dem har varit på toppen av Mt Everest, tillsammans med kända bergsbestigare som Wongchu Sherpa och Göran Kropp.