Översikt

Fjällvandring i Nordnorge med egen vildmarkskock

Följ med till Nordnorge och de obeskrivligt vackra nationalparkerna Saltfjället och Svartisen. Här på västkusten, söder om Lofoten, möts vi av höga fjälltoppar, dramatiskt djupa fjordar och isiga glaciärer. Framför våra vandringskängor väntar mjuka ljunghedar, glittrande sjöar med smältvatten, steniga stigar och glesa skogar med fjällbjörk. Tillsammans upptäcker vi denna outforskade del av Nordnorge och till fots korsar vi Polcirkeln i midnattssolens och norrskenets fantastiska landskap. Vi bor i tält och på den här resan är maten vi lagar utomhus en av höjdpunkterna.

Med på vandringen är vildmarkskocken Svein Jæger Hansen som också satt ihop menyn för resan. Vi kan förvänta oss matupplevelser utöver de vanliga, välllagade måltider utomhus kryddade med smaker, dofter och råvaror hämtade direkt från naturen. Vår fjällguide Marit leder oss tryggt längs vägen på en både utmanande och avkopplande vecka i norska fjällen. Självklart reser vi dit med tåg!

Naturkompaniets vänpartners för resan är Hilleberg the Tentmaker, Fjällräven och Primus utekök och under vandringen ges vi möjlighet att testa deras utrustning under rätt förutsättningar.


Lite om nationalparkerna Saltfjället och Svartisen
Svartisen en av Norges största glaciärer och sträcker sig hela vägen från kalfjället ner till den blåglänsande fjorden. Svartisen bildar med Saltfjället nationalparken Svartisen-Saltfjället. Närheten till havet kombinerat med en varierande bergrund och jord, ger förutsättningar för artrik och säregen fjällflora. Här växer till exempel den exotiska lapprosen, Norges enda viltväxande rhododendronart. I den södra delen av nationalparken, har man funnit över 250 olika livskraftiga växtarter, däribland många örter, anpassade till kust- och fjällmiljön och årstidernas växlingar.

Den rika floran ger också ett rikt djurliv och här möter man inte sällan både älg och järv. Har vi riktig tur kan vi också få en glimt av de skygga lodjuren som lever uppe på fjället tillsammans med rovfåglar som jaktfalk, fjällvråk och den mäktiga kungsörnen. De rena, klara bergsjöarna är hem för öringen och lockar många sportfiskare som gärna söker sig till de laxlekande vattendrag som rinner ut i nationalparkerna.

Saltfjället och Svartisen är också en av Norge äldsta bosättningar för samer och här har vår nordiska urbefolkning levt i samklang med naturen under lång tid. Dagens renskötsel har rötter från 1500-talet och i markerna på Saltfjället går det fortfarande att finna gamla tältplatser, samiska offerstenar, djurgravar och andra spännande kulturminnen. Saltfjället också är geologiskt intressant. Stora fyndigheter av marmor som bildar fantastiska grottor under mark och stenformationen som ovan fångar och reflekterar ljuset från himlen. En vacker plats där vi kan låta sinnena stilla sig och njuta av den friska luften från fjället!

Egen kock med på vandringen
Vildmarkskocken Svein Jæger Hansen brinner för att tillaga det naturen har att bjuda på, gärna av råvaror han själv plockat, jagat eller fiskat. Filmen när Svein fångar laxöring med händerna i Børgefjäll har över fem miljoner visningar i sociala medier. Även författare aktuell med kokböckerna Polar Circle Food och nu senast Jæger Hansens villmarkskokebok. Han har även egna viner, ett vildmarkskaffe och Helgelandsbrödet, varifrån en del av vinsten från försäljningen skänks till barn- och ungdomar som behöver stöd i det norska landskapet Helgeland, där han själv bor och är uppvuxen.

Vår vandringsguide Marit är en riktigt friluftsmänniska uppvuxen i Nordnorge och trivs som allra bäst med vandringskängorna på eller i en kajak på havet. Men även skidåkning i alla dess former ligger henne nära om hjärtat. Marit driver ett eget företag inom kajakpaddling och har lång erfarenhet av att leda grupper. Certifierad kajakinstruktör genom Norges Padleforbund. Hon har vandrat kring Saltfjellet sedan hon var barn, såväl sommar som vinter.

Reseprogram

 • Dag 1 Tågresa till Mo i Rana, med stopp i Trondheim

  Avresa från Stockholm eller annan ort, norrut med ankomst till Mo i Rana i Nordnorge vid frukosttid dagen därpå. På tågen har vi gott om tid att varva ner, titta på kartor, läsa böcker och utbyta råd inför vårt kommande äventyr. Vi ankommer till Trondheim vid 20-tiden på kvällen och stiger av för att äta en bit mat på stan. Vid 22-tiden hoppar vi sen på vårt nattåg som ska ta oss till Nordnorge och vår slutdestination Mo i Rana där vårt vandringsäventyr börjar.  

  Måltider: Inga

 • Dag 2 Vandring till Bjellånes - Tespvannet (14 km)

  Ankomst på morgonen vid Mo i Rana station. Här möter vi upp vår guide Marit och vår vildmarkskock Svein och äter en god hotellfrukost på Meyergården hotell samtidigt som vi har en lite presentation av kommande äventyr. Vi delat upp tält, friluftskök och all mat för vandringen och packar in oss i några bilar och åker ca 1h ut i naturen. Efter vår tågresa är vi alla ivriga att komma igång med vår vandring så vi sätter på oss våra ryggsäckar och börjar vårt äventyr.

  Vi blir avsläppta vid Bjellånes och börjar vår vandring norrut in i saltfjellets vildmark. Vi går upp över vackra Tespdalen där älven tespa slingrar sig fram nedför dalen. Vi håller ett tempo som passar alla och njuter av att vi äntligen befinner oss i Norska fjällen. Vi vandrar en del av den historiska ”Telegrafleden” som sträcker sig 56 km fram på vackra stigar. Den upprättades år 1860 som en säker passage över Saltfjället och användes flitigt av framför allt män som sökte jobb i gruvan i Rana. ”Telegrafleden” går igenom ett storslaget landskap från Bjellånes i Dunderlandsdalen till Russånes i Saltdalen.

  Telegrafledningen hade behov av tillsyn och underhåll så i slutet av 1800-talet byggde flera övernattningstugor som gav husrum till tillsynsmännen och två av dessa Krukki og Midtistua är fortfarande i bruk av norska turistföeningen. Idag ligger också Saltfjellstua och Bjellåvasstua längst telegrafleden.

  På kvällen lagar vi tillsammans till en härlig middag över den öppna elden i ledning av Svein innan vi drar oss tillbaka till våra tält och kryper ner i våra sovsäckar för en skön natts sömn. Man sover aldrig så gott som efter en hel dag på fjället med frisk luft och härlig vandring.

  Måltider: Helpension

 • Dag 3 Vandring Tespvannet - Saltfjellstua (13 km)

  Vi vaknar i våra tält och naturens ljud och dofter slår emot oss när vi öppnar tältduken tidigt på morgonen. Frukost i det fria innan vi packar våra ryggsäckar och fortsätter på stigen som tar oss upp över Lappflyttarskardet. Här ifrån har vi en storslagen utsikt över den majestätiska Bjellådalen där vi ska vandra idag. Vid Krukkistua tar vi en vällförtjänt paus med utelunch och vandrar sedan vidare mot fjällhyttan Saltfjellstugan som ligger vid sydänden av den vackra fjällsjön Bjellåvann. Här övernattar vi i natt fördelat på både rum och tält beroende på hur tillgängligheten ser ut. Sjön Bjellåvann är rik på fisk både sommar som vinter och för den som vill kan vi testa fiskelycka. För de som önskar finns här möjlighet att göra en eftermiddagsvandring till de vackra Stallogropa området i Riebivággi.

  Vi avslutar kvällen med en riktigt festmiddag där vi tillagar flera rätter nu när vi har tillgång till stugan. 

  Måltider: Helpension

 • En del av upplevelsen Utefika i det fria

  En stärkande kopp kaffe ute i naturen, rykande het från elden, som serveras i en kåsa, njuter vi av varje dag på vandringen. Oavsett vilket väder det är, blir det en skön paus, och en stund vila från ryggsäcken på den mjuka fjällbädden av doftande örter, lavar och mossa.

 • Dag 4 Vandring från Saltfjellstua via Midtistua till Bjellåvasstua (16 km)

  Efter en god natts vila och en ordentlig frukost fortsätter vi vår vandring i en storlagen natur längsmed södra Bjellåvann till slutmålet för dagen vid norra Bjellåvann. VI stannar till vid Midtistua där vi äter en god lunch innan vi försätter vandringen över Bjellåvassfjellet. I den norra änden av sjön ligger Bjellåvasstua, här hittar vi en vacker plats att slår läger på. Nu väntar en välförtjänt middag som vi tillagar tillsammans med Svein på goda lokala råvaror innan vi kryper in i våra sovsäckar för en sista natt ute i vildmarken.

  Måltider: Helpension

 • Dag 5 Vandring från Bjellåvasstua till Russånes (ca 13 km)

  Vi njuter av vår sista morgon i vildmarken innan vi forsätter nordost mot Russånes som ligger i Saltdalen. Det är i detta område som den kända äventyraren Lars Monsen har en stuga och det är ett makalöst vackert område. Vid Hessi-hompan äter vi vår lunch och njuter av naturen. Väll framme vid Russånes väntar transfer till Lønsdal och vårt hotell där vi kommer att bo för natten. Nu blir det härligt med en dusch och att sova i en skön säng innan vi imorgon hoppar på nordlandsbanen för vår resa tillbaka söderut. Ikväll väntar en härlig avskedsmiddag tillsammans med ett glas vin.

  Måltider: Helpension

 • Dag 6 Nordlandsbanen till Trondheim

  Nordlandsbanen är en av världens vackraste tågresor, längst den norska västkusten. Efter fem dagar i vildmarken har våra sinnen stillnat och när vi sluter ögonen passerar vandringens upplevelser och landskap revy. Tid att läsa klart boken från utresan och njuta av landskapet som passerar utanför fönstret. Vi äter middag i bistron innan vi når Trondheim där vi bor kvar på hotell över natten. Tågresa 14:19 – 22:13. I Trondheim trängs små öl-bryggerier, resturanger som serverar läckerheter från Nordsjön och pubar. Barrunda för de som orkar, annars vila på hotellet.

 • Dag 7 Trondheim via Åre till Stockholm

  Frukost på hotellet och promenad för de som är riktigt morgonpigga. Tågresa Trondheim – Åre kl. 07.33 – 10.09 med stopp i Storlien på vägen. Väll framme i Åre förvarar vi våra väskor vid stationen, plockar upp vår lunch och börjar en vandring upp till Åreskutan. Det är skönt att sträcka på benen innan vi fortsätter vår tågresa mot Stockholm eller annan ort. Tågresa Åre - Stockholm 15.50 - 22.49. 

  Måltider: Frukost och lunch

 • Naturkompaniets vänpartners

  På den här resan testar vi och lär känna produkter från Hilleberg the Tentmaker, Primus och Fjällräven. Vi provar funktionalitet och utvärderar produkter som ännu inte finns ute hos Naturkompaniet. Du är med och bidrar!

Karta

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 16 augusti
Pris Från 19 500 kr
I priset ingår
 • Tåg till Mo i Rana på utresan och hem med tåg längst Nordlandsbanen längs norska västkusten, en av världens vackraste tågresor
 • Fyra dagars fjällvandring med frukost, lunch och middag utomhus
 • Meny komponerad av Svein Jæger Hansen, som lär oss laga vildmarksmåtider under hela vandringen
 • Tre nätter i tält och stuga i nationalparken
 • En nätter på hotell i Lønsdal
 • En natt i Trondheim
 • Avskedsmiddag i Lønsdal
 • Frukost på hotellet i Mo i Rana, Lønsdal och Trondheim
 • Picknicklunch och vandring i Åre
 • Reseledare från Naturkompaniet
 • Lokal guide under hela vandringen
I priset ingår ej

Måltider på tåget, middag i Trondheim (sen ankomst dit)

Resplan

Dag 1.Tågresa från Stockholm mot Nordnorge
Dag 2. Vandring till Tespvannet, tält (14 km)
Dag 3. Vandring till Saltfjellstua, stuga/tält (13 km) 
Dag 4. Vandring till Bjellåvasstua, tält (16 km) 
Dag 5. Vandring till Russånes, tält (13 km)
Dag 6. Tåg med Nordlandsbanen till Trondheim, hotell
Dag 7.Tåg hem via Åre, åter i Stockholm på kvällen

Boende

Vi bor en natt på hotell i Lønsdal och tre nätter i tält/stuga ute i nationalparken samt en natt i Trondheim. I Lønsdal bor vi på Saltfjellet Hotell.

Resesätt

Tågresa t/r

Klimat

Tack vare Golfströmmen har Helgeland ett betydligt mildare klimat än andra delar av världen på samma breddgrad. Sommaren i Norge är ungefär som i Sverige: långa dagar, korta nätter, och ofta behagliga temperaturer både på land och till havs.

Resans karaktär

Vi har med oss en egen vildmarkskock under hela vandringen som lär deltagarna hur man ska tänka när man ska laga mat utomhus. Alla deltagare är välkomna att delta i matlagningen. Du bär själv ditt tält och vi delar upp maten emellan oss. Räkna med att du kommer att bära ca 20 kg så en ryggsäck på ca 80 L eller större borde vara rimligt. 

Deltagarantal

Mini 10, max 18