Översikt

Mongoliet - snöleopard och vilda hästar

Följ med på en unik resa med fokus på djur- och fåglar i snöleopardens, Przewalskihästarnas, och argalifårens land. Mongoliets har stora naturskatter - förutom en spännande nomadkultur. Vi söker efter snöleopardens spår och revirmarkeringar i de fjärran Altaibergen under ledning av WWF:s personal. Om vi har tur lyckas man i höst sätta radiohalsband på några i de berg vi besöker, i så fall ökar chanserna att vi även ska kunna få se dem... I Hustai studerar vi världens sista vilda häst, Przewalskihästen i dess naturliga miljö. Det är en resa till vida vidder och höga berg med saigaantiloper, stenbockar, murmeldjur, sällsynta tranor och rovfåglar. För att få se så mycket olika slags djur och natur som möjligt, besöker vi allt från torra stäpper, öknar, mäktiga sanddyner till stora sjöar, skogar och snöklädda berg. Vi får även möta landets unika nomadkultur, med liv i jurtor, herdar och skickliga ryttare..

Målet för resan är att få se några av de ikoniska asiatiska djur som har utrotats eller minskat kraftigt på andra håll. Förutom glasögon- och snötranor, grågamar, tatarfalkar och lammgamar...

Ingenstans känns himlen så närvarande som på Mongoliets vida stäpper eller skyn så blå som i Altaibergen. Den ökentorra luften ger många intensiva nyanser av blått, men ibland kommer ökendammet in som ett töcken och får aftonen att skimra i osannolikt varma pastellfärger. Den som fotograferar brukar få vackra motiv.


Mongoliet har ovanligt mycket skyddade landområden, även om de ofta brukas, betas och bebos. Här är chansen god att få se flera annars sällsynta och hotade djurarter. Vi spårar snöleopard, letar efter revirmarkeringar och tassavtryck. Här finns ett av världens tätaste kvarvarande bestånd - men det krävs mycket tur att få en skymt av dem. Det uppskattas att minst 1000 av världens idag kanske bara 4-5000 återstående snöleoparder lever i Mongoliet. Men vår WWF-guide har många bilder på snöleoparder som tagits i kamerafällorna i bergen som vi kommer till. Vi besöker även Hustai National Park, med Takhin - den reintroducerade Przewalskihästen som idag bara finns fritt levande i Mongoliet i naturlig miljö. Med lite tur kan vi få se femtio till sjuttio djur komma ned för att beta och dricka från de omgivande bergen när solen börjar gå ned. På dagen kan de däremot ofta vara svårfunna.

På stäppen blir det "gnagarsafari" med sislar, jordekorrar, pikaharar och storväxta stäppmurmeldjur. Här lever även tre slags antiloper, mest intressant är den vinthundsnabba (upp till 80 km i timmen) saigan med sin märkliga snabel. I de lägre bergen kan vi fortfarande få se Argali - världens största fårdjur med gigantiska vädurshorn, och i Altaibergen betar flockar med Sibirisk stenbock med eleganta kroksablar till horn, i branterna. Avslutningen vid Jalman Meadows kan ibland bjuda på vargars ylande på natten...

Fågelfaunan är särpräglad och spännande med många ovanliga arter, flera av dem är "nästan endemiska" som reliktmåsen, mongollärkor och den stora mongolvråken. Där det finns vatten är det ofta gott om t.ex roständer, rödhuvade dykänder, sträckande småvadare, jungfrutranor och skärfläckor. Altaisnöhönor och stenhönor håller till uppe i bergen. Vid den vackra, klara och lätt salta Dörgön Nuur - Dörgönsjön - kantad av höga sanddyner, finns fåglar som reliktmås, svarthuvade trutar och skräntärnor mitt i Asiens inland. Här kilar även svartbenta strandpipare och ökenpipare omkring. I skyn seglar stäpp - och kungsörnar lite varstans, gigantiska munkgamar hänger stilla mot vinden och lammgamar följer ravinernas kanter i Altai. Ibland ses även stora tatarfalkar, och mindre släktingar som Amur- och rödfalk. Våtmarkerna i Gun Galuut är känt för besök av sällsynta snö- och glasögontranor, förutom sina gracila jungfrutranor.

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Mongoliet

  Avresa från Stockholm 12-tiden eller Köpenhamn vid lunchtid med Aeroflot till Moskva. Gruppen möts vid utgångsgaten på Arlanda. Uppehåll och byte av flyg i Moskva och vidare till Ulan Bator över natten.

 • Dag 2 Ankomst Hustai och "gnagarsafari"

  Ankomst vid 7-tiden på morgonen till Ulan Bator. Här möts vi av vår lokala svensktalande arrangör som informerar om resan. Därefter är det dags att sätta sig i minibussen och fara iväg mot Hustai NP med vår lokala engelsktalande färdledare. Färd på asfaltväg ca 10 mil, transfern tar knappt 2 timmar. Redan nu ses de första gamarna och örnarna i skyn längs vägen. Vi tar in på Hustai Geer Camp och bekantar oss med jurtorna. Tid för att vila ut efter resan, se på den lilla butiken, eller strosa runt. Alpkråkor tjoar på taken, bruna glador seglar överallt, och i luften kommer mäktiga munkgamar och stäppörnar. Efter lunch vid 16 tiden är de sen dags att åka ut på gnagarspaning. Efterhand som solen sänker sig kommer många slags gnagare fram på kullarna längs vägen, de blir fler och fler, till slut ser man dem överallt. Små jordekorrar, nån hare, sislar som står käpprakt och vaktar - och framför allt de grävlingstora stäppmurmeldjuren. De finns överallt, skuttar fram, står och vaktar upprätt eller bara betar i boets omgivningar. När de blir skrämda rusar de till bohålet som lustiga potatissäckar.

 • Vilda Przewalskihästar

  När solen avtar så kommer Takhin eller Przewalskiihästarna fram i flock efter flock och blir mindre skygga. Den utrotades i vilt tillstånd på 1960-talet, men avlades på i fångenskap och återinplanterades i sin naturliga miljö här i Hustai från 1992. Idag finns över 300 djur, även om många föl tas av vargar. Vi spanar efter dem, och kronhjortarna som håller till i bland björkarna uppe på bergssidorna. Hustai betyder just björk. Munkgam, enstaka Himalayagamar, stäppörn och nån enstaka kungsörnar glider fram på spaning efter mat, örnarna är ute efter alla feta gnagare. Har vi tur får vi se kanske 50 Takhis samla sig med föl, ston och hingstar i dalen med vatten och bete. De är intressanta att studera och man kan tillbringa hela kvällen här intill det mörknar. Middag och vila.

 • Dag 3 Hustai NP - Ulan Bator

  Tidig uppstigning, efter frukost bär det av ut i parken för att försöka se eller fotografera de djur vi kan ha missat föregående kväll. Med lite tur hittar vi vildhästarna igen, eller några flockar kronhjort i bergen. Det finns även enstaka argalifår och vitsvaansade gaseller här, men de visare sig inte alltid. Gnagarna kilar runt och som innan seglar gamar och örnar i skyn. Här finns rapphöna av en annan ras kallad Daurian Partridge och även den stora mongolvråken samt fullt av olika lärkor- framför allt den karakteristiska mongollärkan är vanlig. Även berglärka är allmän överallt i landet, dock av en annan ras än vår. Här ska även finnas svart stork och åker vi ned mot floden kanske vi kan finna dem. Annars lär vi se de första roständerna, jungfrutranorna och härfåglarna. Här i utkanten av parken finner vi jurtor och nomadiska herdefamiljer med som driver sina djur till vatten och bete på hästryggen. Tillbaka för lunch och vila vid gercampen. Därefter bär det av in till Ulan Bator och vårt hotell mitt i stadens centrum. På kvällen går vi ut för att uppleva staden och äta middag. Här finns ett varuhus med "allt" som är öppet till 23. Kanske är det nåt musikevenemang på stora torget och sen är det dags för vila.

 • Dag 4. Ulan Bator - Altai - Jargalantbergen

  Beroende på tidtabell, så tar vi en titt på stadens sevärdheter eller åker direkt till flygplatsen för att flyga till Hovd i västra Mongoliet med vår guide. Flygturen tar ca 3-4 timmar - landet är stort. Här möts vi av våra lokala guider och förare med våra fyrhjulsdrivna Toyota Landcruisers som vi ska använda den kommande tiden här. Färd ca 3 tim till berget Jargalantbergen där vi hoppas nå ravinen vi ska bo i de kommande nätterna. Här inne i ravinen gör vi oss hemmastadda och bor i tält. Middag i det fria. Det sjunger rödbukade svarta rödstjärtar i branterna, finns rosenfinkar och sångare. På kvällen hörs stenhönor och högt upp Altaisnöhönor med lite tur. Om flyget anlänt tidigt, hinner vi göra en avstickaren till den Svarta sjön - Har us Nuur- med sötvatten och Centralasiens största vassområde. Här finns ett fågeltorn uppsatt av WWF. Längs stranden brukar det rasta och rugga stora flockar med rostand, gravand, rödhuvad dykand, vigg och snatterand. Mongolisk trut och fisktärnor patrullerar vattnen. I sjön ska även häcka krushuvad pelikan, och det är gott om mellanskarvar. Om inte denna dag försöker vi komma hit på vägen tillbaka dag 8.

 • Dag 5 Snöleopardens spår i stenbockarnas berg

  Tidigt uppvaknande i gryningen, för frukost och njuta av den dramatiska naturen här i ravinen. Här finns gamla förvridna poppelträd där den uttorkade flodbädden inte spolats ren. Enstaka fåglar sjunger i gryningen fast det är sent på året och stenhönors hesa läte hörs ibland. Stillhet och tystnad viktigt om vi vill få en chans att upptäcka några vilda djur. Om en av WWF:s spårare kunnat komma med, leder han oss in längs stigarna han känner - upp längs ravinen. Här kan man finna snöleopardens gropar med tillhörande grushög där den markerat revir. "Toaletterna" brukar ligga samlat i rad från olika tillfällen. I det finare gruset, kan guiden visa oss snöleopardens tassavtryck, eller revirmarkeringar (som på bilden). Vi fortsätter uppåt och spanar med guidens hjälp efter den stora katten. Här finns ibland rester efter måltider på stenbockar och tamgetter, på från 2000 - 2400 meters höjd. Vi söker uppåt bergen som kan ha snölegor kvar även så här års. I avinen kan man ibland få syn på murkrypare, Altaisnöhönor, olika berglevande finkar, rosenfinkar och kungsörnar. Det blommar vackert längs stigen, olika lökväxter, vild rabarber och förgätmigej.  

 • Vi följer ravinen och stigarna uppåt längs en liten fors. Här uppe finns ev snö och is kvar i små grottor och vi försöker ta oss upp till ett vattenfall eller upp till en utsiktsplats på en bergssida. Topparna når upp upp mot 2700 meters höjd. Här blir det lunch i det fria och tid att vila ut och spana efter Ibex-stenbockar i de omgivande bergen, snöleopardens viktigaste bytesdjur. De som vill fortsätter en bit uppåt, annars följer vi strömmen ned till vår campinglats igen. Vila vid vår vildmarkscamp. Middag. I solnedgången färgas ravinens sidor flammande röda.

 • Dag 6 Över saigastäppen till Dörgön Nuur

  Gryning i ravinen, spana av ravinend sidor innan frukosten, sen bär det av neför stenskravlen och ut ur dalen. Vi börjar färden runt sluttningarna av berget. Här kan vi kanske få syn på svartsvansad gaseller och flockar med flyghöns. Vi passerar herdar med hästar, kameler, getter och får. utsikt över oändliga landskap med berkskedjor i rader. Enstaka berg med snöklädda toppar. Därefter bär det av över en stor lökväxttäckt slätt, det luktar om hjulen när vi far fram. Här finns det vinthundsnabba saigaantiloper, de far iväg i 70-80 km i timmen - snabbare än tävlingshäst. De försvinner bort över stäppen med ett litet dammoln efter sig... Vi hoppas få se några av dem med lite tur. transfer 4-5 tim. Mot kvällen kommer vi till den stora salta sjön Dörgön Nuurs östra strand. 

 • Dörgön Nuur

  Mot kvällen kommer vi till den stora salta sjön Dörgön Nuurs östra strand. Här på grusstranden finns ett bhuddistik stensättning, med vimplar och färggranan band. Tills lut når vi vårt mål- de enorma 20-mila sanddynerna som vandrar ut i den grunda sjön i vågor. Här i strandkanten i lä av höga dyner slår vi upp vår camp. I fonden över sjön kan man skymta snöklädda bergtoppar. Middag under stjärnorna. Tältcamp.

 • Dag 7 Dörgön Nuur, Mongol Sands och kamelritt

  Vi passa på att gå upp i gryningen för att se spelet av skuggor och ljus bland höta sandyner och vågmönster. Eller sitt och spana efter fåglar över sjön. Med lite tur ser man svarthuvade trutar, skräntärnor, storlommar och vadare på flyttning söderut förutom roständer och gravänder. Här finns även chans att få se den sällsynta nästan endemiska reliktmåsen. Längs stränderna ses svartbenta strandpipare och ökenpipare. Här tar vi dt lugnt, badar i den långgrunda sjön eller njuter av det märkliga sanddynelandskapet, några flera våningar höga. Om det går kommer det att bli tillfälle för en del av gruppen i taget att rida kamel upp till toppen av dynerna, för att se på utsikten över den blåskimrande sjön och bergen i fjärran. Lunch och promenader längs stränderna. Få besökare eller turister har varit här innan. Ännu en middag under stjärnorna. Tältcamp.

 • Dag 8 Mongol Sands - Hovd

  Ännu en morgon vid sjön och sanddynerna, sjön är så stor så det känns som om man satt vid en havsvik. Vattnet är klart, och sandbottnen mjuk, man får gå långt för att komma ut på djupare vatten. Efter frukosten så bär det av längs stranden, vi håller ett öga på alla vadare längs stränderna, fortsätter tillbaka en annan väg än vi kom över saigaslätten, över bergen och långa dalgångar. Våra Lancruisers följer hjulspår, små vägar eller tar sig fram i spårlös terräng under resan. Där vi ser nåt av intresse stannar vi för att studera det. Efter hand kommer vi fram till asfaltvägar på em. (Lunch och besök i fågeltornet vid Svarta sjön - Har Us Nuur, om det ej hanns med innan, se nedtill dag 4). Återkomst till Hovd på kvällen, transfer 5-7 tim beroende på vad vi stöter på. Middag ute. Hotel Örgöö eller Minj enkel standard, om vattnet fungerar i staden finns det dusch på rummet.

 • Dag 9 Mot Altai och Hökh Serkhiin Nuruu NP

  Frukost och sen bär det av i 4-5 timmar, över stora slätter omgärdade av höga berg och snöklädda toppar genom den turkmeniskt dominerade delen av Mongoliet. Vi passerar byar med jurtor, herdar och massor av betande djur. Det är ett storslaget landskap, vägarna är ofta bara grusvägar, korsar bäckar och till slut är det bara spår över stäppen. Örnar och gamar seglar i luften. Vi tar oss högre upp till dryga 2000 meters höjd, det blir kyligare och här och var ses Altaimurmeldjur, mer gulbrunt och lurvigt än de nere på stäppen. Även de stora som grävlingar. Vi passerar en by, tankar och handlar innan det är dags att ge sig upp i de högre fjälldalarna i nationalparken. På vägen upp tar vi kanske en tur upp i de lägre bergen där vi spanar efter argalifår, baggarna har stora skruvvade horn.Vårt mål är en tältplats i vildmarken, som vi kallat "camp edelweiss", då de växer här rikligt. Men finns flera lämpliga alternativ. Stilla kväll i högfjällsdal omgivna av branta bergsidor. Här kan vi leta efter av tatarfalk, kungsörn och gamar. Middag i det fria och övernattning i Tentipitält. Det hela påminner om svenska högfjäll eller alper, bergtoppar med snö och små glaciärer i fjärran.

 • Dag 10 Vandring i Altaibergens fjälldalar

  Gryning i campen, frukost i det gröna som vår personal dukar upp. Vi spanar efter bergssidorna längs dalen efter flockar med stenbock- snöleopardens byte. Sist sågs en flock med 170 djur. Hela dagen spanar vi av fjällbranterna i hopp om att få en skymt av snöleopard - men för det krävs det mycket tur. Men de finns här, även här pågår projekt med kameror och herdar. På dagen seglar kungsörn, munkgam och ibland även lammgamar längs bergssidorna. Idag kan vi dela upp oss på guiderna, de som vill ta det lugnt gör vandringar i fjälldalen över lättgångna betade hedar, längs med en fjällälv. Här växer massor av fjällväxter som man känner igen från fjällen och alperna, även edelweiss och vild rabarber. Här inne i den storslagna högfjällsmiljön är det svårt att bedöma avstånden, i fonden lyser snön på topparna. 

 • Höga Altai

  De som vill se mer på blommor och orkar ta sig uppåt 5-600 meter i höjdled kan ta sig upp med en guide uppför den blommande sluttningen till en omgivande topp på till 3100 meters höjd. Storslagna vyer, örnar, och alpjärnsparvar bjuds det här. På e.m. tar vi oss så ned till vår camp i dalen för att äta, vila och sitta vid älvens brus och vänta in tatarfalk eller lammgam. På kvällen dukas middagen upp i campen och vi hoppas få somna till älvens brus...

 • Dag 11 Hökh Serkh och färd till Ölgii eller Hovd

  Ännu en morgon i Altais alpina miljö. Vi anpassar förmiddagen efter vad vi fått uppleva dagarna innan, har vi missat stenbockarna provar vi att vandra i de vackra dalgångarna för att spana efter dem igen. Eller om vi missat argalifåren, så packar och lämnar vi "camp edelweiss", för att besöka de kulliga bergen i en annan del av Hökh Serkhiin NP. Där finns även Altaimurmeldjur, räv och guiderna kan höra sig för med de lokala herdarna, var argalifåren setts senast. Vi passerar även jurtor, herdar och får kanske en glimt av deras vardagsliv. Så efter lunch är det dags att fortsätta i 4-5 timmar genom ett storslagen omgivning med glesbefolkade dalar omgivna av snöklädda bergstoppar. Beroende på hur det regnat detta år, är det grönskimrande med tillfälliga gölar, eller torrt med gultorkat gräs. Det börjar med hjulspår över slätten men efterhand blir det asfalterad väg. Vi tar paus efter vägen där det finns vatten kan vi råka på vitvingade tärnor, sångsvarn och roständer. Vi passerar längs en lång sjö.  Örnar, mongolvråk och gamar ses efter vägen. Har vi tur får vi se en för varg- och rävjakt tränad kungsörn vid en jurta någonstans efter vägen. Väl framme i staden Ölgii tar vi in på ett enklare hotell, med badrum. På kvällen ser vi på den turkinspirerade staden och besöker en turkisk restaurang. Alternativt blir det återfärd till Hovd denna dag, samma väg som vi kom. Beroende på hur flygen kommer att gå denna sommar så blir det övernattning på Hotel Örgöö. Eller så flyger vi till Ulan Bator och övernattar på Hotel Puma. Vilket än det blir så beror det på tillgång på flyg och för att ge bästa alternativ på resan.

 • Dag 12 Flyg till Ulan Bator & buss till Gun Galuut

  När detta skrivs är flygtider och dagar, inte publicerade, därför kan Altaidelens program bli omkastat, men med samma innehåll. Men preliminärt planerar vi att lämna Ölgii eller Hovd med flyg på morgonen och landa i Ulan bator ca 3-4 timmar senare. Här blir vi upphämtade med en minibuss. Vi passerr ut genom staden, och eventuellt blir det lunch här. Sen färdas vi på bra väg i ungefär 2-3 timmar tills vi kommer till naturreservatet Gun Galuut, med små sjöar, betade ängar längs en flod och omgivet av karga berg. På vägen passerar vi den smått monstruösa stålstatyn av Djingis Khan då vi närmar oss hans hemtrakter. Beroende på när vi kommer fram, passar vi på att besöka parkens tre sjöar och dammar. Det är här man ibland kan få se sällsynta översomrande unga snötranor, samt en massa små arktiska vadare, som spovsnäppa, rödhalsad- och spetsstjärtad snäppa bland svartsnäppor, rödspovar eller de vadare som råkar befinna sig här. Eventuellt kan man stötta på tatar-, amur- eller rödfalk om man har tur dessutom. Annars åker vi direkt ner till Steppe nomads ger camp med vackert läge invid en flod. Middag och vila på den naturnära men bekväma campen med gemensamt badrum.

 • Dag 13 Gun Galuut, sällsynta tranor och argalifår

  Tidig uppstigning för att ta oss upp i bergen med guide, för att leta efter flockarna med argalifår som finns här, men inte alltid vill visa sig. Därefter tillbaka till campen för frukost. Nere vid flodstrande kan vi hitta söta små picaharar, mindre strandpipare och flyghöns och här finns en liten terass. Därefter åker vi till de betade sankmarkerna straxt intill vid floden, här bland gölarna brukar den vackra, mycket högväxta glasögontranan (eller vithalsade tranan) häcka- har vi tur kanske vi får se dem och nån årsunge. Här finns även gott om jungfrutranor, änder och tärnor bland alla betande får och hästar. När vi ger oss av åker vi tillbaka till de tre sjöarna och kärren från föregående kväll för att leta efter snötranor, många olika slags vadare och änder. När vi sett oss mätta fortsätter vi tillbaka över stäpperna förbi en kolgruva ut till huvudvägen. 

 • Jalman Meadows Ger Camp

  Vi färdas ett tag innan vi tar in på grusvägar och längs spår in i de kulliga lärkskogsklädda dalarna och kullarna runt Jalman meadows. Landskapet ändrar helt karaktär, på skuggsidorna växer skog. Vi passerar ett pastoralt landskap i somamrbeteslanden med jurtor och betande djur. Ankomst till den vackert belägna Jalman Meadows Ger Camp. Här kan vi ta det lugnt, äta middag eller bara strosa över de omgivande kortbetade hedarna. Härifrån ser man ut över floden och omgivande berg och det känns annorlunda med skog. Har vi tur kanske vi hör vargar yla från omgivningarna efter middagen på natten. 

 • Dag 14 Jalman Meadows, vandra, rid eller paddla

  Den som vill kan gå upp tidigt, här är fullt av Daurian Jackdaw- en vit och svart kaja. Här finns även sislar, blommande ängar och kungs- och stäppörnar i skyn. Den som följer älven kan hitta azurmes och om några önskar kan guiden åka iväg till en lärkskog en bit bort där man kan söka efter svartnäbbad tjäder. En lugn dag för att hinna njuta av de vackra omgivningarna, eftertanke och den trevliga ger campen. 

 • Passa på att gå ut med guiden på lättare vandring, kanske åka oxkärra, eller prova en tur med uppblåsbar kajak nedför älven - (om floden bär). Den strömmar nedför meandrande grusbäddar och laguner, men inga svårare partier. Däremot blir man lite blöt om baken... Eller kanske älven inbjuder det till ett dopp... Mot en mindre betalning kan man även rida på häst över de böljande sandhedarna. Åter för lunch genomgång av resans händelser med guiden. Passa på att duscha i den speciella jurtan med varmt vatten som strilar ur en hink i taket. Allt mycket vackert inrett och smakfullt. Midag och vila. Jalman Meadows Ger Camp. D

 • Dag 15 Jalman Meadows och Ulan Bator

  På morgonen och förmiddagen, passar vi på att paddla, vandra, rida eller bara sitta och se på utsikten med en kopp te eller kaffe, eller studera det som händer runt om. Här bjuds vi god mat med flera rätter till lunch och middag. Efter lunchen bär det så av in till Ulan Bator, vi passerar Djingis-statyn och kommer in till vårt hotell i centrum vid 15-16-tiden. På kvällen går vi ut för att se på staden eller templen, handla och sen äta en sista middag tillsammans. De som vill kan gå ut på stora torget efter det mörknat då det ligger nära hotellet, ofta arraneras offentliga musikevenemang där. Puma Hotel.

 • Dag 16 Hemresa

  Tidig uppstigning och avfärd till flygplatsen. Aeroflot avgår prel vid 7-tiden. Flyg 6 timmar till Moskva, och byte av flyg till Arlanda (eller Köpenhamn)  och vi landar kring 11 -12 tiden.

 • Observera

  Programmet kan komma att ändras av praktiska eller logistiska skäl, t.ex. att de få tillgängliga inrikesflygen till Hovd eller Ölgii byter dag i veckan, olika festivaler eller för att ge bästa möjliga behållning av resan. Resans innehåll blir dock i stort detsamma. Tiderna för flyg till Ulan Bator är tillsvidare preliminärt, tills de bekräftas definitivt

Resans höjdpunkter

 • Vi spårar snöleopard, letar efter revirmarkeringar och tassavtryck, och har vi tur finns det nästa år snöleoparder med radiosändare
 • Möte med en unik nomadkultur, med liv i jurtor, herdar och skickliga ryttare
 • Ett oerhört varierande landskap med allt från torra stäpper, öknar, mäktiga sanddyner till stora sjöar, skogar och snöklädda berg

Karta

Resfakta

Reslängd 16 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 27 jul - 11 aug 2019
Pris Från 48 900 kr
Enkelrumstillägg 5 900 kr
I priset ingår
 • Flyg från Arlanda till Ulan Bator t/r inkl. skatter
 • Inrikesflyg Ulan Bator - Hovd/Ölgii t/r - Safari i Hustai, Khar Us Nuur, Hökh Serkhin Nuruu nationalparker
 • Safari i Gun Galuuts naturreservat
 • Bidrag till Snöleopard och Takhiprojekten
 • Alla transporter i Altairegionen med fyrhjulsdrivna fordon
 • Nationalparks- och besöksavgifter
 • Lokala guider och djurspårare
 • Helpension på resan, utom vid inrikesflyg
 • Boende i Jurtor, tre olika samt tentipitält och hotell 4 nätter
 • Lokal engelsktalande färdledare och guide
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Dricks, dryck, visum

Anslutningsort

Köpenhamn och Göteborg mot ev. tillägg

Resplan

Dag 1. Mot Mongoliet
Dag 2. Ankomst Hustai och "gnagarsafari", vilda Przewalskihästar
Dag 3. Hustai NP - Ulan Bator
Dag 4. Ulan Bator - Altai - Jargalantbergen
Dag 5. Snöleopardens spår i stenbockarnas berg
Dag 6. Över saigastäppen till Dörgön Nuur
Dag 7. Dörgön Nuur, Mongol Sands och kamelritt
Dag 8. Mongol Sands - Hovd
Dag 9. Mot Altai och Hökh Serkhiin Nuruu NP
Dag 10. Vandring i Altaibergens fjälldalar. höga Altai
Dag 11. Hökh Serkh och färd till Ölgii
Dag 12. Flyg till Ulan Bator & buss till Gun Galuut
Dag 13. Gun Galuut, sällsynta tranor och argalifår, Jalman Meadows Ger Camp
Dag 14. Jalman Meadows, vandra, rid eller paddla
Dag 15. Jalman Meadows och Ulan Bator
Dag 16. Hemresa

Resans karaktär

Vi genomför resan i juli - augusti, då är dagarna inte heta och nätterna är svala. Tänk på att i de höga bergen kan det bli ganska kyligt, speciellt på nätterna. Vi bor så bekvämt det går på de platser vi besöker, ibland i stora tält. Vi färdas på "safari" i parkerna i fyrhjulsdrivna Landcruisers och jeepar som körs av erfarna förare.  Mellan parkerna kring Ulan Bator färdas vi i ryska minibussar. Inrikesflyg t/r Ulan Bator - Hovd/Ölgii. Allt för att det ska vara så bekvämt det nu går i ett land med få invånare och vägar. 

Deltagarantal

Min 4, max 12

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor. Utöver att minska vårt klimatavtryck bidrar vi samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »

Bra att veta

Del i dubbelrum i tält, bekväma jurtor och på hotell av enklare standard i Altai och bra standard i Ulan Bator, allt efter vad som är bästa läge på resan

Boende

 • Jalman Meadows Ger Camp

  I Jalman Meadows bor vi unikt och naturnära, i ett exklusivt vildmarkscamp, en upplevelse i sig på resan, inspirerad av mongolernas traditionella boningshus. Jurtorna eller "ger" som dessa heter i Mongoliet, är belägna ute på stäppen på en kulle med utsikt över flod och berg, i samma område där nomadfamiljer bor med sin boskap och sina hästar på somrarna. Ett öppet och vackert landskap, där vi omges av vida vidder av blomstrande ängar, gröna kullar och lärkskogar, nära den stilla och blåblänkade floden Upper Tuul. Jurtorna är möblerade med sängar, bord och stolar men toa och dusch finns i nära anslutning.

  På resan med Altai bor vi även i bekväm Jurta vid Hustai National Park och vid naturreservatet Gun Galuut en natt vardera, men ej på resan med SvD.

 • Hotel Puma Imperial

  I Ulaan Baatar bor vi mitt i stan på anrika Puma Imperial Hotel. Ett mycket bekvämt hotell med rymliga rum och bra läge intill parlamentsbyggnaden och operan.

 • Tentipi camp i Altai

  I Altairegionen bor vi i stora rymliga Tentipitält i sex nätter på totalt tre olika platser. Dessemellan övernattar vi på hotell vid några tillfällen, se program. Det finns även campingsängar med tillhörnade lakan och filt - så sovsäck behöver inte tas med. Toatält och bush-dusch finns även i nära anslutning.
  Vi tältar för att kunna besöka och uppleva de unika platserna i Altaibergen och sanddynerna vid sjön Dörgön Nuur. Här blir det naturnära upplevelser- och hit har få andra kunnat ta sig för att övernatta.