Översikt

Det vilda Malawi - Privat storviltsafari och bad i Malawisjön

Följ med på en bekväm, privat storviltsafari som även bjuder på massor av spännande fåglar... Resan avslutas med sol och bad bland färgglada små ciklider i den klara Malawisjön. Vi besöker allt från högländernas gröna teplantager - via torra savannskogar i safariparkerna - till den turkosblå Malawisjön. Det ger oss en stor bredd i utbudet av fågel- och djurarter. De två storviltreservaten vi besöker bjuder på helt olika miljöer och djurliv och har få besökare. Här blir det många game drives i öppna fyrhjulsdrivna fordon och båtturer bland flodhästar och elefanter. Vi omges av många slags storkar, örnar, vattenlevande fåglar och färggranna fåglar som biätare, kungsfiskare och solfåglar. Det blir även spännande nattsafaris där vi spanar efter djur som piggsvin, genett och leopard plus nattaktiva fåglar med strålkastare.


Bekväm storviltsafari
i det vänliga Malawi för både nybörjaren och den erfarne safariresenären som vill uppleva Afrikas spännande djurliv. Här finns många av de välkända savanndjuren, men även ovanliga djur som nyala- och sabelantilop. Fågellivet är mångfacetterat, och facinernande med mer än 400 fågelarter.... På våra nattsafaris kan vi få se svårfunna fågelarter som Pels fiskuv liksom den märkliga flaggnattskärran förutom nattaktiva djur som piggsvin och genett i strålkastarskenet..

Vi får se lite av det "okända Afrika" med storviltsafaris i Majete Wildlife Reserve och Liwonde National Park. På Thawaka tented camp i Majete bor vi mitt inne i den torra miomboskogen med et vattenhål precs framför campen. Här möter vi få andra besökare på våra safariturer - men djur som elefanter, bufflar, kuduantiloper, vatten- och buskbockar, sabelantiloper och zebror. Dessutom finns här den vackra, annars så svårfunna nyalaantilopen.

Reservaten vi besöker bjuder på helt olika miljöer och djurliv. Här blir det många game drives i öppna fyrhjulsdrivna safarifordon med fri sikt åt alla håll och en intensiv närkontakt med naturen där vi även upplever dofter från djur och kryddiga örter. I Liwonde blir det båtturer på floden bland flockar med badande flodhästar och elefanter, vilket bjuder på fantastiska fotomöjligheter. 

I Majetereservatet lever även leopard, lejon och svart noshörning även om de är svåra att få se i den täta miomboskogen. Men våra erfarna guider gör sitt bästa för att spåra och finna dem. På bilturer efter mörkrets inbrott söker vi efter nattaktiva djurs glimmande ögon med strålkastare, med lite tur kan vi få se piggsvin, sibetkatt, genett, pytonorm eller honungsgrävling - något som man sällan upplever på andra safariresor.

På Mvuu Camp i Liwondeparken bor vi invid Shirefloden, med öppna strandängar där det brukar gå massor av betande antiloper och andra djur - lite som i Edens lustgård. Här tar vi oss även fram med små båtar bland flodhästar, elefanter och krokodiler. Från lodgen kan vi se storkar, även jättelika sadelnäbbsstorkar, ibisar och sporrgäss längs strändernan förutom jättekungsfiskare och natthägrar. På stränderna ligger dessutom rejält stora krokodiler och dåsar... 

Resan avslutas med sol och bad i den klara Malawisjön. Vi börjar bland högländernas gröna teplantager - via låglandets torra savannskogar - innan vi kommer till den turkosblå Malawisjön. Här bor vi bekvämt på en lodge på liten ö. Här får vi även uppleva de färgglada ciklidfiskarna på nära håll. Det blir lite som att bada i ett akvarium. På resan möter vi vänliga, välkomnande människor på landsbygden och i småstäderna vi passerar. 

Malawisjön är en av resans stora upplevelser. Här blir det sol, bad och snorkling för de som önskar bland färggranna små ciklidfiskar i klart turkost sötvatten... Bor gör vi i världsarvet Lake Malawi National Park. I sjön lever många slags ciklider i det 26- gradiga vattnet - en akvarieägares dröm. Cikliderna är randiga, brokiga, långa, korta och framför allt - orädda. De nyfikna, färgglada fiskarna kommer nära stranden på ön Mumbo Island. Närmare känslan av ett jättelikt akvarium kan du inte komma... Malawisjön innehåller fler slags sötvattensfiskar (800-1000 arter) än någon annan sjö på jorden, de flesta är endemiska och sjön anses lika viktig för evolutionsforskningen som Galapagosöarna. Majoriteten av de färgglada fiskarna är ciklider, välkända för alla som har haft akvarium. Malawisjön är 58 mil lång och 7 mil bred och är en av världens djupaste sjöar med sina 700 meter. Den är en del av Rift Valleys förkastningsspricka och inramas i väster av höga berg. På vår ö finns det även gott om fåglar, skrikhavsörnarna hörs ropa ideligen och även större galago, en liten nattaktiv halvapa med stora ögon som kan ses när det blir mörkt. 

Här kan du koppla av, eller studera skrikhavsörnarna som dyker efter fisk. Här går allt i sakta mak. Efter alla bad och utflykter kan det vara skönt att bara njuta av utsikten över sjön och den nedgående solen över riftdalens branter i väster.

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Malawi

  Flyg från Arlanda vid 21- tiden med Ethiopian Airlines. Flyg över natten, middag ombord.

 • Dag 2 Blantyre, södra Malawi och vidare till Majete

  Ankomst till Addis Abeba på morgonen, byte av flyg till Malawi med kort mellanlandning i Lilongwe. Därefter fortsätter vi med samma plan till Blantyre i södra Malawi där vi landar vid 14:30-tiden. Efter passkontroll möter vi vår lokala guide och fortsätter direkt ut i vildmarken till Majete Wildlife reserve. Färden dit tar ca 2 timmar och väl framme kan vi få vår första safariupplevelse och sedan koppal av efter en lång resa. Vi bor i stora Hemingwaytält mitt inne i viltrestervatet på Thawale tented camp. I skymningen och mörkret kan vi hoppas på att få se nattaktiva djur som honungsgrävling, piggsvin, serval, hyena eller kanske en leopard på jakt. Vi hittar dem med hjälp av strålkastare, en form av safari som inte är tillåten i så många andra parker. Åter till lodgen för middag vid 20-tiden. På natten kan vi lyssna på alla spännande ljud, kören av insekter och enstaka nattskärror eller ugglor.

 • Majete

  Majete Wildlife reserve är en framgångssaga för bevarandearbetet – för mindre än 20 år sedan var den nästan helt utan vilda djur, men är nu en av Malawis främsta Big Five-parker med blomstrande djurpopulationer och rikt fågelliv. Med lite tur får vi se och fotografera många nyalor, eller några sabelantiloper. Här ska även finnas svart noshörning och lejon och guiderna känner parken väl. Det finns också många andra slags antiloper som rörbock, suni, impala, ellipsvattenbock, Lichtensteins Hartebeest som på bilden och små antiloper som common duiker och buskbock. Skötseln av Majete har tagits över av organisationen African Parks, som på ett förtjänstfullt sätt återställt djurlivet och byggt ut infrastrukturen efter en längre nedgångsperiod. Parkens västra del täcks av miomboskog medan den östra delen består av torrare savanner. Längs floderna växer kraftig skog med mahogny och Leadwood, med ett virke tungt som bly. 

 • Dag 3 Majete - vandringssafari

  Tidig frukost, vi går upp i gryningen för att komma ut vid halv sju och vandra när det är som svalast och mest aktivitet på djur och fåglar. Vi går med beväpnad vakt och guide i ett par timmar. Ett spännande sätt att få uppleva naturen. Däremot kommer man mycket närmare djuren under en safari i bil. Men vi är flexibla, rekommenderar guiderna i stället en bilsafari så väljer vi det i stället. Sen vilar vi ut på lodgen tills det blir lunch. På e.m. kan vi se på örnar, trumpetarnäshornsfåglar och Böhms biätare runt lodgen, läsa en bok, göra anteckningar eller ta ett dopp i poolen och dricka afternoon tea. Fågellivet i Majete är rikt med 300 arter. Gott om både stora fåglar som hornskator och färggranna fåglar som praktstarar, biätare och blåkråkor. I skyn seglar gycklarörnar, gamar och andra slags rovfåglar.

 • Safari i Majete

  På eftermiddagen blir det dags för vår första game drive med öppna safarifordon. De erfarna förarna och guiderna gör sitt bästa för att visa oss alla djur. Här finns lejon, leopard, elefant, buffel och svart noshörning - populärt kallade "the big five"- även om några av dessa här kan vara svåra att få se bland träd och buskar. Det finns även vackra skogslevande antiloper som större kudu, nyala, och sabelantilop. De två sista brukar vara riktigt svåra att finna i Afrika. I skymningen efter vår sundowner eller "drink i solnedgången", i mörkret har vi god chans att upptäcka sibetkatt, genett, piggsvin eller honungsgrävling som kommer fram i mörkret för att söka föda. Föraren har strålkastare för att kunna spana av omgivningen och hitta djuren som kommer ut, de avslöjar sig på sina glimmande ögon. Kvällen avslutas med en god trerätters middag. Sen kan vi samtala om dagens upplevelser vid lägereldens sken innan det är dags att sova.

 • DAG 4 Majete - färd till Zombas högländer

  Frukost och sen hoppas vi hinna med en kortare safari eller en tur på floden med båt. Här kan vi se flodhästar och djur som kommer ned för att dricka på morgonen. Även gott om vackra fåglar. Här och var hörs skrikhavsörnarnas klangfulla rop, kallade "The voice of Africa". Åter till lodgen för frukost. PÅ förmiddagen bär det sedan av med buss genom den malawiska landsbygden i 2,5-3 timmar till Zomba som var en tidigare, engelsinspirerad huvudstad. Här ovanför breder Zombaplatån ut sig. Bergsplatån är 1800 m hög och här finns en omväxlande och frodigt gröna skogar med cypresser, tallar och ceder omväxlande med små vattenfall och stilla sjöar och gräsmarker. Vi flyttar in på den lilla personliga Zomba Forest Lodge på platåns sluttning, omgiven av vacker lummig trädgård. Det är gott om olika små färgranna fåglar i skogen, på platån och kring hotellet. 

 • DAG 5 Zombaplatån

  Skogsreservatet är känt för sin storslagna skönhet med blommor, ormbunkar och orkidéer. Staden Zomba är Malawis gamla huvudstad.  Hotellet är en perfekt plats att utgå från för dagsutflykter. Här har vi möjlighet att cykla, rida på hästar eller bara göra härliga skogsvandringar längs de porlande forsarna. Klimatet är svalare, torrare och behagligare än i många andra delar av landet, tack vare den höga höjden.  Under eftermiddagen tar vi oss till toppen av platån och gör en vandring med guide där vi lär oss om platåns annorlunda flora och fauna mot de omkringliggande landskapet. Den grönskade trädgården brukar också locka till sig många olika fåglar, fjärilar och insekter.

 • DAG 6 Liwonde National Park - båttur i kvällssol

  Frukost och lite tid att promenera i den vackra naturen runt Zomba Forest Lodge. Vi lämnar höglandet och tar oss ner på låg höjd till den vackra och viltrika Liwonde National Park som ligger längs Shirefloden. Färden tar ett par timmar. På Mvuu Camp bor vi med bästa läge på den enda campen innanför parkens gränser. Här finns bar, restaurang och rymliga Hemingwaytält med egen dusch och toa. Vi kommer fram efter en kortare båttur över floden lagom till lunch. Sen kan vi ta det lugnt och spana på djur från serveringen eller vila en stund. På eftermiddagen blir det som vanligt te eller kaffe. På sen eftermiddag ger vi oss så ut i båt för att bekvämt och stilla sätt kunna se på flodhästar och krokodiler vid floden. Elefantflockar kommer ned för att dricka. På stränderna finns Goliathäger, sadelnäbbsstork, sporrgäss, ibisar och andra både små och stora fåglar. Miljön med våtmarker och långgrunda stränder skiljer sig helt från den vi mötte i Majete, så här får vi se många nya fågelarter. På kvällen blir det gemensam middag och sen somnar vi in till ljudet av alla flodhästar. Kanske hörs en Pel´s fiskuv ropa i närheten, för den sällsynta fågeln brukar finnas här.

 • Rikt djurliv i Liwonde

  Campen ligger vackert med utsikt över Shirefloden. Mvuu betyder flodhäst på det lokala språket och här kan man få se elefanter och flodhästar från restaurangen... Det blir safariturer med bil både en morgon och en kväll, sista morgonen åker vi med campens båt igen för att se på djuren från vattnet med solen från ett annat håll. Här är gott om elefanter och antiloper - som impala, större kudu, vattenbock, oribi och buskbock. I parken kan vi även möta fläckig hyena, schakal, zebra, buffel, babian och grön markatta. Liwonde hyser även ett bra bestånd av sabelantilop. Dessutom finns reintroducerade svarta noshörningar, dessa kan dock vara svåra att hitta i den täta skogen - då de lever i ett inhägnat område dit vi inte kan åka in, bara om de visar sig längs kanten. Man planerar att plantera in gepard, men annars finns normalt inga stora kattdjur, vilket gör att djuren är relativt lugna - lite som i Edens lustgård. Ena kvällen får vi chans att leta efter genetter, piggsvin och mjölkuv på vår nattliga game drive. På natten hörs flodhästarnas högljudda flabbanden och gnägganden.

 • DAG 7 Mvuu Camp - safariturer med bil

  Frukost och sen ger vi oss ut på game drive med safaribilar. Vi följer stränderna, där det normalt är som mest antiloper, flodhästar och vårtsvin som håller till. Här finns även gott om storkar, hägrar och ibisar. Här och var sitter vitbröstade skrikhavsörnar och spanar. Sen bär det av in i de torrare skogarna och ut på slätterna längre in. På dagen tar vi det lugnt kring campen, eller vilar på verandan till våra bekväma tält. Campens guider kan berätta om Afrika och djurlivet vid eftermiddagens tepaus. På kvällen ger vi oss ut på game drive med öppna safarifordon igen för att leta efter antiloper och kanske svart noshörning. Elefanter och antiloper är det gott om här, det är alltid lika spännande att bara sitta och följa de olika flockarna och se vad de har för sig, ingen utfärd är den andra lik. Efter vår "sundowner" spanar vi med strålkastare efter nattaktiva djur även här, som sibetkatt, genetter, pytonorm, eller piggsvin. Middag på lodgen eller som en överraskning bland massor av lyktor mitt ute i naturen, där vi grillar i det fria under stjärnorna.

 • DAG 8 Morgontur i Liwonde

  En sista tidig morgon med frukost i Liwonde sen är det dags att packa ihop och vi hoppas kunna ta båten ut på en spännande morgontur längs stranden. Har vi tur kommer stora flockar elefanter ut i floden vid båten, för att bada, dricka, busa och njuta av livet. Det kan bli en show utan dess like. Fullt av liv, trumpetanden och lustiga beteenden. Man kan se på dem i timmar utan att tröttna. Annars finns här nog även flodhästar på nära håll. På stränderna spanar vi efter djur och fåglar som dagarna innan. Stora och små krokodiler som solar sig för att bli varma och det rika fågellivet gör att det hela tiden finns nåt nytt spännande. Vi avslutar med att åka till bilen på andra sidan floden och åker ut ur parken på tidig förmiddag för att hinna hela vägen till vårt nästa stopp.

 • Malawisjön och Mumbo Island

  Vi åker vidare mot den stora Malawisjön. Färden går genom torra jordbrukslandskap nere i Rift Valley och vägen kantas av små byar och mindre städer samt stora baobabträd. Vårt mål är halvön Cape Maclear som sträcker sig ut i södra delen av malawisjön där vi får lasta om till båt för att ta oss sista biten till Mumbo Island. Här tar vi våra små bungalower i besittning och eftermiddagen kan sedan tillbringas med att ta ett dopp i det kristallklara vattnet, sola eller bara ta det lugnt i skuggan av träden. Hotellet har en liten sandstrand där vi kan sola och vila ut efter safarin. Den som råkar bli rastlös kan paddla kajak eller gå och se på fåglar och växter i på din lilla lumminga ön. Luncher och middagar på hotellet.

 • DAG 9-10 Sol och bad på Mumbo Island

  Njut av att bada, snorkla, sola på stranden eller paddla kajak längs stränderna. Vattnet i sjön här kollas regelbundet och brukar vara säkert från Bilharzia. På öarna ute i Malawisjön ska det vara fritt från Bilharzia. Simma bland vackra ciklider, många låter en ofta komma på en några decimeters avstånd om man t.ex. matar dem lite, några andra småfiskar är extra nyfikna och kan prova att nafsa en i fötterna. Malawisjön är 58 mil lång, men bara 7 mil bred och en av världens djupaste sjöar med sina upp till 700- och genomsnitt på 300 meters djup. Sjön är en del av Rift Valley och kantas i väster av en hög förkastningsbrant.

 • DAG 11 Mumbo Island - Lilongwe och flyg till Addis

  Tidig frukost, kanske ett sista dopp, sen är det dags att åka tillbaka med båt till land och vidare med bil i ca 4 timmar till flygplatsen utanför huvudstaden Lilongwe. Vi behöver vara på flygplatsen två timmar före avgång. Preliminärt flyg vid 14-tiden till Addis Abeba med ankomst på kvällen. Uppehåll för byte av flyg drygt 3 timmar. Nytt flyg mot Sverige kring midnatt.

 • DAG 12 Hemkomst

  Preliminärt återkomst till Arlanda vid 6-tiden. 

   

   

 • Obs!

  Föreändringar av tider eller dag-för-dagprogram kan komma att ske under resan av logistiska eller praktiska skäl. Allt för att vi ska få ut bästa möjliga behållning av turen. Därför kan några safariturer och båtturer läggas om och byta plats, flygtider kan även ändras då de ännu är preliminära hos flygbolagen - men det brukar i stort inte påverka innehållet på resan.

Karta

Resfakta

Reslängd 12 dagar
Avreseort Flyg tillkommer. Kontakta oss gärna för pris
Avresor Valfritt avresedatum
Pris Från 54 900
Enkelrumstillägg 6 900 kr
Detaljerade priser

54 900 kr/person för 2 personer
45 900 kr/person för 4 personer (billigare per person då fler delar på transporten)

I priset ingår
 • Alla lokala transporter i turistbuss med a/c och safarifordon
 • Safaris i Majete WR, Liwonde NP, i safaribilar och med båtar
 • Vandringssafari i Majete WR
 • Båtturer i Liwonde NP och på Malawisjön
 • Sol och bad vid Malawisjön, eller i pooler på lodgerna
 • Helpension under hela resan, dryck ingår även i Majete
 • All logi enligt programmet
 • Kunniga engelsktalande naturguider under safariturerna
 • Egen bil för de längre transporterna mellan parkerna, körs av vår lokale guide. Privat jeep på safarin
 • Vatten ingår varje dag på transferdagarna
I priset ingår ej

Internationellt flyg (från ca 11000 kr/person), Dryck, dricks och spa eller annat utanför programmet.

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Resplan

Dag 1. Mot Malawi
Dag 2. Blantyre, Majete 
Dag 3. Majete - safaris
Dag 4. Majete - till Zombas högländer
Dag 5. Zombaplatån
Dag 6-7. Liwonde National Park - båtturer och safaris
Dag 8. Morgontur Liwonde - färd till Malawisjön
Dag 9-10. Mumbo Island Lodge
Dag 11. Mumbo Island - Lilongwe och flyg hem
Dag 12. Hemkomst

Klimat

Bästa säsong april - oktober fram till mitten av november. Men varmare och risk för regnskurar emellanåt i november. Vandringssafari, min ålder 12 år. 

Resans karaktär

Vi bor i bekväma, storatält med badrum i Majete och Liwonde och i enkla men bekväma bungalows på ön i malawisjön. Samt i hotell/lodgerum vid Zomba. På safariturerna färdas vi i öppna safarifordon och i båt med kunniga engelsktalande safariguider. Malawis vägar är av hygglig standard, så transporterna är mestadels inte alltför krävande och brukar ske med turistbuss. Varmt hela året speciellt i oktober och november, men svalast på vår sommar, speciellt på morgon och kväll och i höglanderna kan det bli svalt på kvällen. Ofta en behaglig bris vid sjön. Ökad risk för regnskurar efterhand i slutet av november.

Deltagarantal

Min 2

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor och rekommenderar dig att också göra det. Kostnaden är mellan 600 – 1000 kr per person och resa. Utöver att minska ditt klimatavtryck bidrar du samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »

Boende

 • Mvuu Camp, Liwonde National Park

  Under safarin bor vi på Mvuu Camp i Liwonde National Park. Den bekväma och vackert belägna tältcampen består av 12 tält med 48 bäddar (4 bäddar för de som har med barn). Stora rymliga tält med egen dusch och toa. Här finns även familjetält där några av de stora tälten har rum åt var sitt håll, med ett gemensamt badrum mitt emellan. Campen ligger med utsikt över Shire-floden. Här är gott om krokodiler, flodhästar och campen brukar besökas av elefanter. Den vackra omgivande parken är full av färggranna fåglar. Följ med på storviltsafari i öppna jeepar med soltak, nära naturenkänsla kan garanteras, men här åker vi främst ut för att se på djur och fåglar i campens båtar längs floden. Det ordnas även vandringssafari med beväpnad vakt och guider ibland.


  Finns på hotellet

  12 bekväma, rymliga tält med egen dusch och toa. Nederdelen är byggd i sten med stor tältöverdel. Allt under ett skuggande soltak över en liten veranda med stolar.

  Här finns även båt för turer på floden, se bilder. Restaurang med utsikt över floden. Brasa på kvällen under stjärnorna.

  Finns på rummet

  El via generatorer några timmar på kvällen, för att ladda batterier.

 • Mumbo Island Camp, Lake Malawi

  Under vistelsen mitt ute i Lake Malawi National Park, bor vi Mumbo Island Camp. Ön består av vackra små sandstränder, rundade granithällar och är skogbeväxt. Här finns inga giftiga ormar eller insekter. Här kan du vila ut, sola, bada, snorkla eller dyka. Vattnet är kring 27 grader.... Överallt simmar små nyfikna, färglada Malawiciklider runt ens ben när man går runt på sandbottnarna och längs berghällarna. I luften seglar de högljudda skrikhavsörnarna, vars klangfulla läten hörs emellanåt. Åk med på båtutflykt runt ön, paddla kanot eller snorkla i vikarna. Allt här är lugn och ro, allt är byggt med ekoturistiska förtecken. På natten kan man se hundratals små glittrande ljus ute på "havet" dvs. fiskare i kanoter och småbåtar som är ute och fiskar med lampor på sjön. Nästan som om stjärnorna fallit i sjön.


  Finns på hotellet

  Sex stora bekväma tält på mahognygolv på en liten holme. (Även 2 familjetält bland träden inne på huvudön). Myggnät, bekväma sängar, fåtöljer och bord. Veranda med hängmatta. Separat "badrum" med mulltoa och dush, (hink med stril som fylls på av pesonalen). Malawisjön är klar och söt, du badar mest hela dagarna. Liten restaurang och bar, samt veranda med spel och böcker. Här finns kanoter du kan låna samt ibland ett dykcenter med instruktör, (dyktur betalas på plats). På kvällen ingår en båttur runt ön med "sundowner" för att njuta av magiska solnedgången.

  Finns på rummet

  El 3-4 timmar i receptionen för laddning av batterier