Översikt

Paddla kajak i Kroatien med Jonathan Ljungqvist

Följ med på en kajakresa till Dalmatiens fantastiska arkipelag i soliga Kroatien! Med över 1200 öar, kristallklart vatten, mörkgrön pinjeskog och ett härligt klimat är den Dalmatiska kusten ett paradis för paddling. I våra havskajaker upptäcker vi undangömda laguner och vackra små strandvikar där vi tar en paus och njuter av ett svalkande bad. I en liten grupp, tillsammans med vår svenska färdledare Jonathan njuter vi av Kroatiens vackra natur, pittoreska städer och goda mat.

Paddlingsturerna varvas med pauser för bad och avkoppling på gömda stränder. Vi omges av vita kalkstensklippor, doftande pinjeträd och ett turkosblått vatten. Vi paddlar i det Adriatiska havet längs kusten och kring öarna i arkipelagen, ca 14 - 18 km per dag. Dagarna anpassat efter väder och vind och kan komma att kortas ner om så behövs. Medans vi paddlar lär vi oss mera om de olika öarnas historia och äter lunch eller medpackade lunch på passande ställe i det fria.
På kvällarna utforskar vi de pittoreska Venetianska städerna Trogir och Hvar med sina mysiga uteserveringar. Här möts vi av en leende och vänlig befolkning när vi strosar omkring i de vindlande gränderna bland småaffärer och mysiga caféer. Vi reser ut i början av säsongen då vädret är behagligt och det är mindre turister. 

På charmiga ön Hvar utsedd till en av världens 10 vackraste öar av Conde Nast Traveller bor vi våra första två nätter. Med sina medeltida byggnader, frodiga grönska med pinjeträd och palmer har ön mycket att erbjuda och vi strossar runt i charmiga gränder. Vi upptäcker staden Trogir som är listad på UNESCO´s världsarvslista med lång historia och härlig atmosfär också kallad "Lilla Venedig" och besöker den yttersta av de bebodda öarna i Adriatiska havet, ön Vis. Här spelades filmen Mamma Mias uppföljare in och ön bjuder på silvergröna olivlundar, citronträd och turkosgrönt hav. På slutet av resan ges tillfälle att på egen hand uppleva stadens puls i staden Split. Staden bjuder på imponerande byggnadsverk som mäktiga Diocletianus Palats – över 30.000 kvadratmeter stort som innesluter de gamla delarna av Split som är fritt från bilar och det finns fullt med souvenirbutiker, caféer och restauranger.

Vår färdledare Jonathan Ljungqvist
Jonathan är en van äventyrare med ett brett register av långa och krävande expeditioner. Han har både cyklat från Sverige till Tanzania under fem månader och korsat Europa med havskajak samt korsat Indien till fots. Han har medverkat i flera tv-produktioner, den senaste var SVT då han slog ett världsrekord inom dykning!  Jonathan är en trygg och van färdledare och Kroatien tillhör en av hans favoritdestination som han återkommande besökt ett flertal gånger i sitt liv
.

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Kroatien

  Utresa från Stockholm vid 9-tiden och ankomst i Split vid lunchtid. Här blir vi upphämtade av vår lokala samarbetspartner för transport till färjeläget och båt ut till ön Hvar, eller som den också kallas, "the sunny island". Huvudorten har samma namn som ön, här bor vi de två första nätterna. Staden omges av vacker natur som tillsammans med den Romanska och Gotiska arkitekturen gör att Hvar ofta beskrivs som en stad hämtad från sagans värld. Hvar blev mäktigt och berömt under medeltiden då det var en viktig hamnstad i det Venetianska riket. I dag har Hvar kommit att bli en av favoriterna för de som beger sig till den Dalmatiska rivieran. Här möts man av en leende och vänlig befolkning när man strosar runt i gränderna, bland små butiker och caféer. Under eftermiddagen upptäcker vi staden tillsammans med en lokal guide innan vi sätter oss till bords för gemensam middag på någon av stadens mysiga restauranger. Övernattning på hotell i Hvar centrum.
  Måltider: Middag

 • Dag 2 Paddling kring Pakleniöarna

  Det är inte någon tvekan om att staden Hvar är fantastisk, med sin arkitektur, sitt arv, sina traditioner och utmärkta mat. Dessutom har staden ett fantastiskt klimat och en vacker vy mot Pakleniöarna. Efter frukost går vi igenom programmet för de kommande dagarna och sedan är det dags att stiga ner i våra havskajaker. Kajakerna är av högsta kvalité och vi får låna all övrig utrustning, såsom flytvästar och vattentäta väskor. Vi paddlar från Hvar till Pakleniöarna och är ute under större delen av dagen. Pakleniöarna är obebodda men i gömda bukter finns det dolda strandbarer och restauranger som erbjuder förfriskningar för alla som är ute på äventyr eller bara njuter av en vacker dag på havet. 

 • Vi tar oss genom små passager och upptäcker gömda stränder där vi kan simma, snorkla och koppla av. Under den första paddlingsdagen är vi ganska flexibla, lär känna varandra och vår kajakutrustning samtidigt som vi får en känsla för gruppens paddlingstempo. Lunchen intas på en restaurang vid stranden innan vi paddlar tillbaka mot Hvar under eftermiddagen. När vi kommer tillbaka till vårt hotell ges vi tid att strosa i gränderna och upptäcka mer av denna sagostad, middag på egen hand. Övernattning på hotell i Hvar center.
  Måltider: Frukost, Lunch 

 • Dag 3 Mot Vis

  Vi lastar vår utrustning på den båt som under ett par timmar ska ta oss ut till ön Vis. Vis är en av de yttersta utposterna längs den Dalmatiska kustlinjen och till skillnad från öarna närmare land kommer vi här till en ö som är mindre exploaterad, en bit bort från de vanliga turiststråken. Ön besöks normalt av seglare och personer som kommer tillbaka hit år efter år. Kroater från fastlandet som har sommarställe eller människor som har blivit inspirerade av Vis och dess historia. Redan ca 400 år fKr. grundade Grekerna från Syrakusa kolonin Issa (varifrån namnet Vis utvecklades).

 • De regerade sedan den Dalmatiska kusten i över 300 år. Issa/Vis föll till romarna 46 f.Kr, men blomstrade fortfarande under flera imperiers styre. Ett av dem var det Venetianska, vars influenser fortfarande kan ses i några spektakulära byggnader. I dag är Vis främst ihågkommen för att Tito och hans anhängare byggde en garnison här under andra världskriget. Efter kriget var ön sedan en stängd militärbas som åter öppnades för allmänheten först 1990. När vi anlänt till ön gör vi oss redo för vår första paddeltur. Den går från Vis stad till en skyddad liten vik, Stoncica. Här finns en härlig liten restaurang där vi äter lunch. Vi fortsätter sedan förbi fyren och känslan att det är något speciellt med ön brukar infinna sig här. Vi följer östkusten och några vikar senare kommer vi fram till Budikovac lagun, en av resans höjdpunkter. Här kan vi njuta av en simtur eller snorkla i det turkosblå vattnet. Vi går i land i Rukavac och åker in till Vis stad där vi checkar in på vårt hotell för natten. Gemensam middag på en restaurang i stan. 
  Måltider: Frukost, Lunch, Middag

 • Dag 4 Från Rukavac till Komiza

  Från Rukavac fortstätter vi att utforska den fängslande sydkusten. Första anhalt blir den vackra Green Cave, på ön Ravnic. Den unika grottan har två öppningar och det eteriska ljuset som lyser upp grottan skapas av solljus som tränger in genom ett hål i grottans tak och reflekterar vattnet. Tack vare hårda vintrar har vågor under lång tid format kalkstensklipporna på ett fantastiskt sätt längs hela sydkusten. En av de mest hänförande bukterna är Stiniva, som är vårt nästa mål. Från vårt perspektiv utifrån sjön ser Stiniva ut att vara inklämd mellan två höga stenklippor. Men när vi kommer närmare ser vi att dessa två endast har fyra meter mellan sig vid den närmsta punkten. Mellan dem ligger en fantastisk stenstrand som endast nås sjövägen.

 • Vi hittar vikar, grottor, konstigt formade stenformationer och stränder där vi kan pausa och koppla av innan våra paddeltag tar oss till runt udden och fram till Komiza. Här ligger en liten fiskeby. Man anser att de som utöver fiskaryrket här är bland de mest erfarna i världen. De har försörjt sina familjer i århundraden. På kvällen finns möjlighet att besöka ett fiskemuseum, dedikerad till fiskarbefolkningen, deras verktyg och båtar. Boende på familjeägt hotell i Komiza.
  Måltider: Frukost, Lunch, Middag

 • Dag 5 Komiza till Vis stad

  Sista dagen på Vis. Efter frukost och en kopp kaffe på det lilla torget lämnar vi Komiza och paddlar tillbaka till Vis stad längs den norra kusten. Längs med sidorna tornar höga klippor upp sig, klippor som hade gett en fantastisk utsikt över slaget om Vis som utspelades år 1866 när Österrikiska och Italienska flottor konfronterades. Vi passerar några stenstränder, perfekta för att ta en paus. Den största bosättningen på nordsidan är - eller rättare sagt var - Okljucna. En numera övergiven by vars invånare, likt många andra livnärde sig på fiske. Strax innan Vis paddlar vi förbi ytterligare en skyddad bukt som förr var tillhåll för ubåtar. Här är vattnet alldeles stilla, endast våra paddlar bryter igenom vattenytan. Väl framme i Vis stad är det dags för lite avkoppling - att njuta av staden och äta en god middag. Övernattning på hotell i Vis stad.
  Måltider: Frukost, Picknicklunch, Middag

 • Dag 6 Till fastlandet och världsarvet Trogir

  Vi ger oss av tidigt på morgonen och färdas med färja tillbaka till Split. Här gör vi i ordning våra kajaker och ger oss ut för ännu en dag i den Dalmatiska arkipelagen. Vi paddlar sydväst mot ön Ciovo som ligger precis utanför staden Trogir. Ön är sammanlänkad till fastlandet med en bro och ett populärt besöksmål listad på UNESCO´s världsarvslista. Under framförallt Medeltiden hade Ciovo många byar runt om ön. Det blev bland annat en plats dit människor smittade med spetälska sökte skydd för att kunna bo tillsammans. Under 1500-talet ökade befolkningen när många människor flydde hit för att undkomma turkarna. Här finns fina stränder som varvas med branta klippor som störtar ner i det kristallklara vattnet. Vi gör ett stopp på ön för att ta en kaffe eller kanske ett dopp i havet. Strax utanför öarna paddlar vi över kanalen och finner ett av Medelhavets få träsk "Pantana". I jämförelse med t.ex. Brasiliens träskområde Pantanal är detta betydligt mindre men väldigt viktigt för många fågel- och fiskarter som stannar till här. Efter lunch i en gammal renoverad kvarn paddlar vi över mot Trogir, vars gamla stadsdel också finns listad på UNESCO´s världsarvslista. Staden är en guldgruva för de som tycker om konst, renässans-, och barockbyggnader samt romerska kyrkor. Gemensam middag på kvällen. Övernattning på hotell i Trogir. 
  Måltider: Frukost, Lunch, Middag

 • DAG 7 Vilodag och egna aktiviteter

  I dag vilar vi från paddling och får tid att på egen hand koppla av och se oss omkring. Kanske vill man strosa runt bland Trogirs kullerstensgränder eller ta färjan till Split för lite storstadsliv. På kvällen träffas vi för en gemensam avskedsmiddag. Hotell i Trogir centrum.
  Måltider: Frukost, Middag

 • DAG 8 Hemresa

  Dovidenja! Adjö! Med härliga upplevelser och spännande möten i bagaget är det dags att lämna Kroatien och resa hem till Sverige. Vi blir upphämtade på vårt hotell i Trogir för den korta transfern till flygplatsen under morgonen. Vi landar åter på Arlanda strax efter 15.
  Måltider: Frukost

 • Att tänka på

  Programmet kan komma att ändras av praktiska eller logistiska skäl, för att ge bästa behållning av resan. Paddlingsturerna kan komma att kortas ner p.g.a. väder och sjögång. Tiderna för flyg är preliminära. 

Resans höjdpunkter

 • Dalmatiens fantastiska arkipelag och vackra natur
 • Paddlingen kring Pakleni öarna utanför Hvar
 • Den inte lika exploaterade och vackra ön Vis
 • Kroatiens gastronomi med god mat och dryck
 • Det fantastiska medelhavsklimatet

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 10 - 17 maj 2019
Pris Från 24 900 kr
Enkelrumstillägg 2 900 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Split t/r
 • Klimatkompenserat flyg alla sträckor

 • 7 nätter på hotell/pensionat i Hvar, Vis och Trogir
 • 7 frukostar
 • 6 middagar
 • 3 luncher, 2 picknickluncher
 • Certifierad engelsktalande kajakguide
 • Svensk färdledare
 • All kajakutrustning av mycket bra kvalitét
 • Alla transporter med bil och färja
 • Miljöskatt
I priset ingår ej
 • Enkelrumstillägg 2 900 kr
 • Dryck
 • Dricks
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter
Anslutningsort

Annan ort på förfrågan!

Resplan

Dag 1. Mot Kroatien
Dag 2. Paddling kring Pakleniöarna
Dag 3. Mot Vis
Dag 4. Från Rukavac till Komiza
Dag 5. Komiza till Vis stad
Dag 6. Till fastlandet och världsarvet Trogir
Dag 7. Vilodag och egna aktiviteter
Dag 8. Hemresa

Klimat

Kroatien har typiskt subtropiskt medelhavsklimat med milda, fuktiga vintrar, och soligt och varmt sommarväder (+30) som sträcker sig från mitten av maj till slutet av september. Under maj månad ligger normalt temperaturen på 23 grader dagtid och en vattentemperatur på 19-22 grader.

Valuta

Valutan är Kroatiska Kuna (HRK). 

Visum

Visum behövs ej för vistelse under 3 månader. Pass måste vara giltigt under hela vistelsen.

Vaccination

Du bör ha ett fullgott grundskydd inför din resa. Kontakta närmaste vaccinationscentral i god tid före avresa för information om de vaccinationer och profylaxer som behövs.

Resans karaktär

Vi gör dagspaddlingar längs den dalmatiska kusten och övernattar på hotell och pensionat i mysiga städer och byar. Kajakerna är stabila och av bästa kvalitét och vi får även låna övrig kajakutrustning. Dagsturerna gör vi  kring olika öar och vi stannar för att koppla av och njuta av det klarblå vattnet. Resan passar den som paddlat tidigare då vi vistas på öppet hav och utsätts för skiftande väder och vind. Färdledare är vår svenske Jonathan Ljungqvist samt en lokal, engelsktalande guide.

Deltagarantal

Min 10, max 12

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor. Utöver att minska vårt klimatavtryck bidrar vi samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »

Bra att veta

7 nätter på mellanklasshotell och lokala pensionat.