Översikt

Vandra i Kina med Stina

Följ med Kinaexperten och vandringsentusiasten Stina Elfverson till ett av världens vackraste naturscenerier, på häpnadsväckande vandringar bland unik natur och kultur. Resan sker i samarbete med vårt systerbolag Kinaresor.

Resan går bokstavligen till Shangri-La, och vi upptäcker stora delar av nordvästra Yunnanprovinsen. Vi börjar i naxifolkets Lijiang, i skuggan av Jadedrakens snöklädda berg. Vi vandrar vidare längs Tigersprångsklyftan, innan vi tar oss via Shangri-La, i riktning mot Tibet, till det heliga Meilimassivet, där vi vandrar i ostörd terräng långt bortom allfarvägarna till den hemliga dalen Yubeng. Vi vandrar på hög höjd förbi forsar och vattenfall, över glaciärer, genom rhododendronskogar, vi ser avlägsna byar och besöker isolerade tempel. 


Under hela vår resa befinner vi oss i ett mycket speciellt naturområde, klassat som världsarv av Unesco: De tre parallella flodernas nationalpark. Här rinner tre av världens stora floder, Yangtze, Mekong och Salween, parallellt, även om de här går under namnen Jinsha, Lancang och Nüjiang. Det är ett geologiskt mycket intressant område, för det är just här som de indiska och euroasiatiska kontinentalplattorna stöter samman. Här i Himalayas utkanter når bergstopparna över 6 000 m ö h, och ravinerna kan vara över 3000 meter djupa. Här är också oerhört artrikt, 6000 kända växter finns, varav flera endemiska (de finns bara här). Fler än 200 arter av rhododendron växer i regionen. Också djurlivet är rikt, med flera sällsynta arter. Kulturellt befinner vi oss främst i den tibetanska världen, även om femton andra folkgrupper också lever i området.

Vi vandrar i 5–9 timmar per dag i lågt tempo. Ingen vandring dag 2 (ankomstdagen) och dag 6 (transportdag). Dag 8 kan göras till vilodag för den som behöver det.

Om Stina Elfverson - resans färdledare
Stina Elfverson är tidigare medarbetare vid Kinaresor. Hon har följt utvecklingen i Kina under 30 år sedan hon först kom dit för att studera kinesiska 1988. Hon har lett många resor till Kinas alla hörn och även till andra destinationer i Asien och Europa. På senare år har hon varit guide för vandringsresor i Alperna och längs Medelhavet. Stina bor i Skåne och brukar vandra på Romeleåsen (175 m ö h) men har provgått vandringen till Yubeng (3000 m ö h), som hon beskriver som ett äventyr till en tidsficka bortom vägens slut. Till vardags jobbar Stina vid Lunds universitet med att samordna ett nätverk för forskare inom aktivt åldrande. 

Reseprogram

 • Dag 1 – 2 Avresa, ankomst Chongqing, flyg till Lijiang

  I Lijiang – ”Den vackra floden” – befinner vi oss 2 384 m ö h. Dalen där staden ligger omges av Jadedrakens snöklädda berg, som är norra halvklotets sydligaste glaciär. Den gamla stan har sina rötter minst 800 år tillbaka i tiden och växte upp som en handelspostering längs den gamla tevägen mellan Yunnan och Tibet. Staden är huvudort för naxifolket, ett egentligen tibetanskt folk känt för matriarkat, sitt eget skriftspråk och sin egen religion. Idag står stadskärnan med sin välbevarade, äldre arkitektur med på UNESCO:s världsarvslista. 

  Välkomstlunch, varefter vi inkvarterar oss på vårt hotell i Lijiangs Gamla stad. Vi gör en guidad promenad för att bese Lijiangs livfulla gamla stad, det centrala torget och de vindlande gränderna.

 • Dag 3 Lijiang, Shuhes gamla stad, Impressions Lijiang

  Transport till naturområdet Shuhe nordväst om Lijiang, varifrån vi gör en kortare vandring (4–6 km), till ytterligare en liten, gammal och välbevarad stad, Shuhes gamla stad. Men Shuhe är mycket mindre välkänt än Lijiang, och därför mindre välbesökt. Också Shuhe domineras av naxifolkets kultur. Naxifolket delar ursprung med tibetanerna, och anses härstamma från det äldre qiangfolket. En gång levde man betydligt längre norrut, men han har under århundraden i likhet med andra tibetanska folk migrerat söderut. Naxifolket har utvecklat en distinkt kultur, med egen arkitektur, eget hantverk, egen musik och till och med egen religion och skriftspråk. Religionen och skriftspråket kallas för dongba, och anses ha sitt ursprung i den tibetanska bönreligionen. Skriften är ett bildspråk och ska ha använts redan på 600-talet e Kr. Naxifolkets ursprungsmyt berättar att människan och naturen är två halvbröder, födda av samma fader, men med två olika mödrar. 

  Vi äter lunch i Shuhe, och tar oss sedan tillbaka till Lijiang där vi ser föreställningen Impressions Lijiang, regisserad av den kinesiske mästerregissören Zhang Yimou. Föreställningen är en storslagen utomhusföreställning med Jadedrakens snöklädda berg som fond och 500 invånare från traktens naxi-, bai- och yifolk på scen. Ackompanjerade av traditionell naximusik berättar de traktens historia och legender. Middag i Gamla stan. 

  Höjdmeter: ~400 m
  Distans: 4-6 km

 • Dag 4 Lijiang, vandring i Tigersprångsklyftan

  Idag börjar våra egentliga vandringar då vi transporteras med buss till Tigersprångsklyftan. Tigersprångsklyftan, 2 033 m ö h, är ett naturens underverk och en av världens djupaste raviner. Sexton km lång, och nästan fyra km djup, från Yangtzeflodens vatten upp till de omgivande bergens högsta toppar. 

  Vi börjar vandringen vid floden nedanför Naxi Village. Efter ungefär två timmars vandring uppför kommer vi fram till byn där vi får lunch. Efter lunchen fortsatt vandring i ungefär ytterligare 2,5 timme längs serpentinstigen “28 bends” till dagens högst belägna punkt, Tea Horse Road Guest House, 2 667 m ö h. Vi får natthärbärge på vandrarhemmet, som har enkla rum med badrum och dusch och en vidunderlig utsikt över de omgivande bergen. Middag på vandrarhemmet.

  Höjdmeter: ~950 m
  Distans: 8-10 km

 • Dag 5 Vandring i Tigersprångsklyftan, Shangri-La

  Efter stärkande frukost med en hisnande utsikt fortsätter vi vandringen. Dagens vandring är totalt på ungefär 8,5 km. Vandringen går svagt nedför. Efter ca två timmar stannar vi vid i en liten by för rast vid värdshuset Half Way. Detta är lantliga, rofyllda och vackra omgivningar. Lunchrast vid Tina’s Guest House på 1 900 m ö h. Vi är nu åter vid bilvägen där vår buss plockar upp oss för fortsatt färd. Vi gör ett stopp vid själva Tigerklippan, den stenformation som har gett namn åt ravinen vi vandrat längs. Här, där floden är som smalast, sägs det att en särskilt atletisk tiger en gång hoppat de 25 meter som skiljer de båda sidorna av ravinen från varandra. Vi fortsätter sedan ytterligare två och en halv timmar med buss till Shangri-La. Inkvartering på hotell i Shangri-Las gamla stad och middag. 

  Höjdmeter: ~400 m
  Distans: 8-10 km

 • Dag 6 Shangri-La, Yangtzes stora krök, Dongzhulingklostret, Feilaisi

  Shangri-La tror kanske många inte finns i verkligheten, utan bara i drömmar och fantasin. Men sedan 2001 står det faktiskt Shangri-La på kartan (eller Xianggelila på kinesiska). Då bytte kinesiska myndigheter namn på orten Zhongdian, så att den blev Shangri-La på riktigt. Namnet Shangri-La lanserades först av författaren James Hilton i romanen Lost Horizon 1933. Där beskrivs ett mytiskt och utopiskt paradis någonstans i Himalaya, där människor lever långa liv i fred och lycka i en otillgänglig dalgång. Man tror att Hilton i sin skildring blivit inspirerad av legender om det mytiska tibetanska riket Shambhala och att han också läst artiklar av naturforskaren Joseph Rock om nordvästra Yunnan. Så helt fel är det inte att säga att vi nu verkligen är i Shangri-La! 

  Shangri-La ligger på 3 200 m ö h, men vi kommer upp på högre höjder när vi idag förflyttar oss ca 20 mil norrut. Vi stannar vid Yangtzeflodens stora krök för att ta in den magnifika utsikten över världens tredje längsta flod. Lunch längs vägen. Vi besöker också klostret Dongzhulin, anlagt på 1600-talet. Här möter vi tibetansk buddhism i form av munkar i körsbärsröda mantlar, bönesnurror, böneflaggor, jaksmörslampor och rökelse. Munkarna här tillhör de gula hattarnas sekt. Religionen spelar en mycket viktig roll i den tibetanska kulturen, och det är vanligt att familjer skickar sina pojkar till klostret för längre eller kortare tid. Middag och övernattning i Feilaisi. 

 • Dag 7 Feilaisi, vandring från Xidan till Yubeng

  Från vårt hotellfönster har vi en underbar utsikt över den högsta toppen i bergsmassivet Meilibergen, kallad Kawagarbo på tibetanska. Toppen är 6 740 m ö h. Berget räknas som ett av de heligaste inom tibetansk buddhism och är hemvist för en krigargud. Den är fortfarande obestigen, men drar till sig stora mängder av pilgrimer varje år. Pilgrimerna går runt toppen, en vandring på 24 mil. Om människor bestiger själva toppen ska krigarguden ge sig av, vilket kommer att medföra stora katastrofer. Så toppen beskyddas från inkräktare. En japansk expedition försökte bestiga toppen 1991. Alla 17 deltagare omkom i en lavin. 

  Det är i de trakter som vi färdas idag som de tre floderna Yangtze, Mekong och Salween kommer varandra närmast. Vår buss tar oss drygt tre mil till Xidan, alldeles vid Lancang, alltså Mekongfloden, där vi börjar vår vandring mot Yubeng. Vi har 11 kilometers vandring framför oss och en stigning på 1 200 m. Dagens högsta punkt ligger på 3 712 m ö h. Vi bär själva med oss vår lunch som vi äter halvvägs. Under eftermiddagen kommer vi fram till övre Yubeng, där vi inkvarteras på ett guest house och äter middag. Yubeng är verkligen en plats undangömd från resten av världen, alldeles vid foten av Meilibergens massiv. Hit går inga vägar, bara vandringsstigar. Byn är delad på två, övre och nedre Yubeng, och det är ca 1,5 km och en flodövergång mellan de två delarna. Byn är tibetansk, här bor ca 300 personer, och grisar, jakar, hästar, getter och höns passerar på den lilla bilfria bygatan. Vi bor på ett enkelt, men rent guest house i rum med egen toalett och dusch. Och med fin utsikt! 

  Höjdmeter: ~1200 m
  Distans: 11-12 km

 • Dag 8 Yubeng, vandring till Heliga vattenfallet

  Idag gör vi en längre vandring till det Heliga vattenfallet. Totalt går vi 13,5 km. Den högsta punkten som vi passerar är på 3 653 m. Vi vandrar inledningsvis genom en vacker trollskog, vi passerar ett tempel och en eremitgrotta, varefter vi kommer till en glaciär där vi får vandra i snö, innan vi kommer fram till det heliga vattenfallet. Ett bad i det isande glaciärvattnet lär bota alla plågor och sjukdomar. Nedförsbacke på vägen hem. Vi bär med oss vår lunch som matsäck och äter middag efter återkomsten till Yubeng. 

  Höjdmeter: ~1000 m
  Distans: 13-14 km

 • Dag 9 Yubeng, vandring till Nilong, Shangri-La

  Vi vandrar ut från Yubeng till Nilong, en otroligt vacker vandring på 12 km, förbi forsar och vattenfall. I Nilong vid Mekongfloden väntar bussen för återfärd till Shangri-La. Lunch längs vägen. I Shangri-La äter vi tibetansk hotpot till middag. 

  Höjdmeter: ~700 m
  Distans: 12-13 km

 • Dag 10 Shangri-La, Pudacuo National Park, Songtsamlingklostret, flyg till Chongqing

  Två mil öster om Shangri-La ligger Pudacuo National Park. Nationalparken här består bl a två sjöar, skogar, sankmarker och alpin ängsmark. Vi gör en kortare vandring och äter sedan lunch i en tibetansk by. Just utanför Shangri-La ligger Songtsamlinklostret, Yunnans största och viktigaste. Det grundades på 1600-talet av den femte dalai laman, men förstördes till stora delar under kulturrevolutionen. Nu är det återuppbyggt och fyllt med munkar. 

  Sen eftermiddag flyg från Shangri-La till Chongqing. Middag och övernattning på femstjärniga Radisson Blu, en rejäl kontrast till en del av de enklare härbärgen vi logerat på under våra vandringar. 

  Höjdmeter: ~500 m
  Distans: 6-8 km

 • Dag 11 Chongqing, avresa, hemkomst

  Efter frukost har vi transfer till flygplatsen för flyg hem till Sverige via Helsingfors. 

Resans höjdpunkter

 • Tigersprångsklyftan
 • Shangri-La
 • Meilibergen

Karta

Resfakta

Reslängd 11 dagar
Avreseort Göteborg, Köpenhamn, Stockholm
Avresor 20 september
Pris Från 39 750 kr
Enkelrumstillägg 4400 kr
I priset ingår
 • Flyg från Stockholm, Köpenhamn eller Göteborg till Chongqing tur och retur
 • Måltider ombord
 • Anslutningsflyg till Lijiang, återresa från Shangri-La (Diqing)
 • Svensk färdledare, Stina Elfverson 
 • Dessutom medverkar lokala engelsktalande guider
 • Hotell av varierande karaktär: Hotell av god turistklass i Lijiang och Shangri-La, enklare turistklass i Feilaisi. Under vandringarna i Tigersprångsklyftan och till Yubeng boende på enklare vandrarhem. En natt på femstjärninga Radisson Blu i Chongqing.
 • Alla angivna måltider (daglig frukost, 9 luncher -varav 2 matsäcksluncher- och 8 middagar)
 • Program enligt ovan. Transfers, bagagehantering, transporter och entréavgifter.
 • Inrikes resor enligt program.
 • Kinaresors informationspaket
 • Passagerar-, flygplats- och säkerhetsavgift på avreseorten. Internationell flygplatsskatt vid hemresan.
Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV när det gäller rese- och avbeställningsförsäkringar.

Resplan

Dag 1. Avresa
Dag 2. Ankomst Chongqing, anslutningsflyg till Lijiang
Dag 3. Lijiang
Dag 4. Lijiang, Tigersprångsklyftan
Dag 5. Tigersprångsklyftan, Shangri-La
Dag 6. Shangri-La, Feilaisi
Dag 7. Feilaisi, Yubeng
Dag 8. Yubeng
Dag 9. Yubeng, Shangri-La 
Dag 10. Shangri-La, Chongqing
Dag 11. Chongqing, hemresa, hemkomst

 

Resesätt Finnair
Klimat

Temperaturen i oktober varierar från minusgrader nattetid till ca 10-15 grader mitt på dagen.

Visum

För att kunna resa in i Kina måste du ha visum. Läs mer om visum till Kina

Resans karaktär

Relativt krävande vandring på höjder kring 2500-3700 m ö h, vilket påverkar andning och fysisk förmåga oavsett hur vältränad man är. God kondition och vana att vandra i berg erfordras för att få bäst behållning av resan; höjdskillnad upp till 1200 m på en dag.

Vandring 5–9 timmar per dag i lågt tempo på stigar med grus, sand och sten som underlag. Ojämna och branta partier förekommer, men ingen klättring. Ingen vandring dag 2 (ankomstdag) och dag 6 (transportdag); dag 8 kan göras till vilodag för den som behöver det.

I Lijiang och Shangri-La bor vi på bekväma hotell, medan en natt i Tigersprångsklyftan och två nätter i Yubeng tillbringas på vandrarhem, dock i dubbelrum med eget wc och enkel dusch. I Tigersprångsklyftan och till Yubeng bär vi ryggsäckar med packning för 1-2 dagar, medan resten av bagaget förvaras på hotellet i Shangri-La.

Deltagarantal

12-16 personer

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 5 000:- och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 40 dagar före avresa.

Boende

 • Wangfu Hotel, Lijiang

  Hotellet ligger i Lijiangs gamla stad. Rummen är inredda i orientalisk stil och försedda med tv, värdeskåp, minibar och vattenkokare. Gratis internet. Massageservice och restaurang finns. 

 • Nanka Mingdian Hotel, Shangri-La

  Hotellet är inrett i tibetansk stil. Restaurang finns, samt en takterrass med utsikt över de omgivande kvarteren. Gratis wifi i hela hotellet. Rummen är utrustade med tv och vattenkokare. 

 • Deqing Mingzhu Hotel, Feilaisi

  Hotellet har panoramautsikt över Meilibergen och en utsiktsterrass. Enkelt dekorerade och rymliga rum med kabel-tv och dusch med varmvatten. 

 • Radisson Blu, Sha Ping Ba, Chongqing

  Centralt beläget, bekvämt och modernt hotell med alla faciliteter. Alla rum har gratis bredband och wifi. Rymliga och bekväma rum. Hotellet har tre restauranger, inomhuspool, gym och spa. Uttagsautomat finns.