Översikt

Tibet: Landvägen från Xining till Kathmandu

Res landvägen från Xining vid Sidenvägen i norr till Katmandudalen i Nepal på andra sidan majestätiska Himalaya. Resan sker i samarbete med vårt systerbolag Kinaresor.

Tågresan till pilgrimernas heliga stad Lhasa är 1 972 km lång. Från Tibets huvudstad kör vi sedan vidare med buss och bilar av typen Land Cruiser mot det bortre av Tibet och Nepal. Från Kambalapasset får vi en enastående utsikt över den turkosskimrande sjön Yamdrok och de snötäckta bergstopparna i det bortre av Tibet. Vi kör sedan vidare till Gyantse, Panchen lamas Shigatse dit Sven Hedin kom 1907, det mäktiga klostret i Sakya och till Rongbuk klostret där vi bäst kan se Mount Everest.

Om vädret är med oss kan vi flera gånger under resan se toppen på världens högsta berg innan körningen ned mot Katmandudalen börjar. Hela tiden färdas vi genom ett exceptionellt dramatiskt landskap och längs vägen passerar vi många spännande platser. Resan innehåller allt – historia, kultur, äventyr, religion, natur, konst, politik och förstås möten med spännande människor. Man kan knappast vara mer fjärran sin egen vardag än i den klara luften och den tibetanska kulturen på världens tak.

Om vår färdledare Stefan Wennerholm
Magisterexamen i kinesiska och östasienkunskap från Stockholms universitet, studerat kinesiska vid Pekings universitet och Yunnans universitet i Kunming. Har lett ett stort antal rundresor till Kina/Tibet, Indien och Indokina. Har lett resorna Tibet landvägen från Peking till Katmandu. Bosatt i Göteborg och Peking. Talar kinesiska. Specialintressen: digitalkameror (väntar på den definitiva) och resor, så klart.

Reseprogram

 • Dag 1-2 Avresa, Peking

  Avresa med Thai Airways sen eftermiddag. Vid ankomst till Peking möter vår svenska färdledare oss för att ta oss till centrala Peking och vårt hotell för incheckning. På kvällen äter vi gemensam välkomstmiddag.  

 • Dag 3 Peking, Kinesiska muren, Xining

  Vi lämnar hotellet tidigt för att besöka Kinesiska muren vid Mutianyu norr om Peking. Här får vi en hänförande utsikt över landskapet, från vakttornen kan man se hur muren likt en väldig drake slingrar sig fram på bergstopparna långt bort i fjärran. Här stod för länge sedan väktare beredda till strid med lansar, pilbågar, frustande hästar och färggranna sidenfanor. Röksignaler från vakttornen sände budskap och varningar om fiender till posteringar långt bort i väster. 

  Vi äter picknick-lunch vid muren innan vi åker till flygplatsen för att resa till Xining, huvudstad i provinsen Qinghai. Incheckning på hotell, middag.

 • Dag 4 Xining, tåg mot Lhasa

  Under förmiddagen ni Xining besöker vi Kumbum, det kloster där den inom tibetansk buddhism viktiga reformatorn Tsongkhapa (1357-1419) föddes. Den nuvarande Dalai lama föddes i samma område och hans äldre bror var abbot i Kumbum. Xining ligger längs den legendariska Sidenvägen och är viktigt även för muslimer, vi hinner även med ett besök i den stora moskén Dongguan från 1300-talet. 

  Efter lunch beger vi oss till järnvägsstationen för att påbörja vår tågresa till Lhasa. I hela Kina finns 1 000 berg som är över 6 000 meter höga och 100 berg som är högre än 7 000 meter. Under tågresan kommer vi att se flera av dem. Tåglinjen följer under långa sträckor den gamla landsvägen till Lhasa och från tåget kan vi följa de fullastade lastbilarnas kamp mot stigningen. I etapper växlar landskapet. Vi ser snöklädda bergsmassiv och toppar på upp emot 7 000 meters höjd, månliknande landskap, nomadernas bosättningar, turkosskimrande sjöar, hjordar med betande jak och har vi tur kanske en och annan av den utrotningshotade tibetanska antilopen. På några ställen gör tåget stopp och vi kan sträcka på benen. Middag ombord på tåget.

 • Information om Tågresan till Lhasa

  Världens högst belägna järnväg är en 4 064 km lång resa från Peking till Lhasa (eller tvärtom). Den nya sträckan Golmud-Lhasa (ca 1 100 km) stod klar 1 juli 2006 och förbinder Tibet med Kinas östra och centrala delar. Som högst når järnvägen 5 072 möh vid Tanggulapasset, men mesta tiden befinner man sig på ca 4 000 möh. Man passerar också genom världens högst belägna järnvägstunnel Fenghuoshan 4 905 möh. Pga av den höga höjden är tågvagnarna utrustade med extra syrgas. Tåget håller en fart av i genomsnitt 120 km/h. Sträckan Xining-Lhasa tar 21 tim.

  På tåget till och från Lhasa finns första klass (4-bäddskupéer, blandade kön) och andra klass (6-bäddskupéer, blandade kön) samt sittvagnar. Till 4-bäddskupéerna finns låsbar dörr, 6-bäddskupén är öppen mot korridoren utanför. Vi som arbetar på Kinaresor har teståkt båda kupéklasserna. Tågen är moderna och medför restaurangvagn. Ombord finns toaletter av såväl västerländsk modell (toalettstol) som kinesisk modell (man sitter på huk). I ena ändan av sovvagnen finns ett öppet tvättutrymme med tre handfat. Rökförbud råder ombord. För våra resor med tåg till och från Lhasa har vi bokat 4-bäddskupéer. Men observera, det råder mycket komplicerade förhållanden kring kontrollen av tågreservationerna. Det är därför omöjligt att till 100% garantera att vi får de 4-bäddskupéer vi beställt. I resans kostnad räknar vi därför med priset för 6-bäddskupéer. Om vi får de beställda 4-bäddskupéerna bjuder vi våra resenärer på prisskillnaden. Observera att vi oftast får de kupéer vi beställt, men inte alltid.

 • Dag 5 Tåg, ankomst Lhasa

  Vi ankommer Lhasas järnvägsstation (3 568 m ö h) under förmiddagen. Efter incheckning på hotellet och lunch är eftermidddagen och kvällen programfri för att var och en kan i lugn och ro kan vänja sig vid den höga höjden. 

 • Dag 6 Lhasa, Barkhor, Jokhang, Seraklostret

  Vi tillbringar hela dagen i Lhasa och börjar med att gå runt Barkhorgatan, den ngata som går runt Jokhangtemplet. Här går man tillsammans med såväl pilgrimer som Lhasabor. Handelsmän och herdar har här köpslagit i århundraden. Vi besöker Jokhangtemplet, den tibetanska buddismens allra heligaste helgedom. Hit har pilgrimer vallfärdat sedan 600-talet. Framför Jokhang kastar sig pilgrimerna raklånga på marken (prostrerar) innan de träder in för att offra jaksmör i smörlamporna och pengar framför buddhorna och kanske en tunn vit sjal, en hata, över någon av Buddhafigurernas utsträckta händer.

  Efter lunch beger vi oss till klostret Sera där vi förhoppningsvis får se munkarna debattera buddhism och buddhistisk filosofi med varandra i den s k debatträdgården. På kvällen ser vi en tibetansk sång- och dansföreställning. Middag. 

 • Dag 7 Lhasa, Potalapalatset, Norbulingka

  Uppe på berget Marpo Ri, 130 meter över Lhasadalens botten,  byggdes under 1600-talet det som kom att bli en av världens absolut mest fascinerande byggnader – Potala – ett tretton våningar högt palats med över 1 000 rum som var Dalai lamas residens. Här finns Dalai lamas heliga tron, mängder av salar för meditation, buddhistisk konst, skatter av guld och ädelsten Allt detta tvingades den nu levande fjortonde Dalai lama lämna när han den 17 mars 1959 flydde söderut över Himalaya mot Indien. Flykten utlöste ett stort uppror bland tibetanerna mot den kinesiska dominansen. 

  Efter lunch besöker vi sommarpalatset Norbulingka, Dalai Lamas sommarresidens, I palatset kan man fortfarande se Dalai lamas tronsal, audiensrum med väggmålningar som skildrar Tibets historia, hans privata våning med en sovjetisk radio och en europeisk säng. Resten av dagen och kvällen programfri. Middag på egen hand.

 • Dag 8 Lhasa, Kambala, Gyantse

  Vi lämnar Lhasa med buss och kör (ca 3 tim) längs en serpentinväg upp till Kambalapasset (4 794 möh), blickar ned mot den turkosskimrande sjön Yamdrok och de snöklädda bergsmassiven i det bortre av Tibet, intar lunch vid sjön (4 482 möh) och fortsätter över Karolapasset (5 010 möh) till Gyantse där vi besöker Palkhor Chödetemplet och Kumbumstupan. Middag på kvällen.

 • Dag 9 Gyantse, Shigatse, Sakya

  Efter frukost lämnar vi Gyantse och kör vidare till Shigatse (ca 2 tim). Efter att ha sett Panchen lamas stora kloster Tashilhunpo och ätit lunch kör vi vidare (ca 3 tim) till Sakya (4 280 möh) som ligger vid sidan av den stora vägen och dit det kommer mycket få utländska besökare. På den norra sidan av dalen låg förr ett stort tempel- och klosterområde med många byggnader. Under 1960-talets kulturrevolution sprängdes och förstördes hela detta väldiga komplex. Under senare år har återuppbyggnaden kommit igång och nu kan man återigen få en idé om hur det en gång mäktiga Sakya såg ut. Under hundratals år på 1000-1300-talet styrdes Tibet härifrån. Middag på kvällen.

 • Dag 10 Sakya, Sakyaklostret, New Tingri

  Vi inleder dagen med att besök det aktiva och välbevarade södra Sakyaklostret som är ett av Tibets mest kända och mest märkliga kloster, grundat redan 1268 och byggt som ett fort. Här finns bl a ett av Tibets mest imponerande klosterbibliotek. Efter lunch fortsätter vi sedan över Gyatsolapasset på 5 220 möh, den högsta nivå vi kommer att befinna oss på under hela resan, där vi stannar till vid det stenrös med vindpinade bönevimplar som markerar passets högsta plats. Vid den vägsten som anger att avståndet till Shanghai är 5 114 km har vi chansen att första gången se Mt Everest.

  Lagom till middag kommer vi till New Tingri (4 350 möh). Platsen är verkligen inte Tibets mest charmiga, men det känns ändå mycket tillfredsställande att på kartan se hur långt in i Tibet vi kommit.

 • Dag 11 New Tingri, Rongbuk klostret

  Via Panglapasset, varifrån vi har en andra möjlighet att se Mt Everest. Numera kan vi som ”icke bergsbestigare” inte besöka Base Camp, utan får njuta av utsikten från Rongbuk klostret. Här är vi magiskt nära världens högsta berg och vi hoppas förstås att vädret ska vara sådant att vi även här kan se den karaktäristiska toppen. Rongbuk kloster är världens högst belägna kloster på 4 950 möh. Lunch under dagen, middag när vi är tillbaka i New Tingri.

 • Dag 12 New Tingri, Pelku Lake, Kyirong

  Resan fortsätter västerut, via Peiko tso, en stor sjö och vidare på slingrande, men bra väg, ner till Kyirong där vi ska övernatta på ett enkelt hotell innan vi lämnar Tibet. Lunch under dagen, middag i Kyirong. Efter att jordbävningen 2015 raserade den tidigare gränsstaden Zhangmu har myndigheterna flyttat gränsstationen till Kyirong (öppnades officiellt för utländska besökare 28 aug, 2017).  

 • Dag 13 Kyirong, Katmandu

  Dags att lämna Kina och Tibet för att resa in i Nepal. Vi åker till gränsen där vi först går igenom utreseformaliteterna i den nybyggda stora kinesiska gränsstationen. Därefter vidtar inreseformaliteterna på den nepalesiska sidan. På den nepalesiska sidan väntar ett flertal olika kontroller i mycket enklare lokaler än de kineserna har byggt upp. Väl igenom väntar en nepalesisk guide på oss med nya fordon typ Landcruiser och chaufförer för att köra oss vidare till Katmandu. Vägarna på den nepalesiska sidan är fortfarande delvis under återuppbyggnad efter jordbävningen 2015 varför färden till Katmandu kommer ta i princip hela dagen. Vi har med oss enkla förnödenheter att äta i jeeparna under dagen. Vi checkar in på vårt centralt belägna hotell innan vi serveras en välförtjänt middag.   

 • Dag 14 Katmandu, Pashupatinath, Boudhanath

  Vi tar det lugnt på förmiddagen, vila och egna promenader. Under eftermiddagen besöker vi ett av Nepals viktigaste hindutempel Pashupatinath som ligger vid den heliga floden Bagmati. Icke-hinduer kan inte komma in i templet men området är med sitt brokiga folkliv ändå mycket intressant. Längs flodens stränder ligger s k ghats, plattformar i sten där man kremerar de döda. Vid Bhasmeshvar Ghat, som är den mest betydelsefulla kremeringsplatsen i Katmandudalen samlas den dödes släktingar för att bränna kroppen på ett träbål på samma sätt som i Indien. Newarerna är den dominerande befolkningsgruppen i dalen och har genom sin starka konstnärliga tradition satt sin prägel på hela området. Vi hinner även med att besöka Bodnath, den största buddhistiska stupan i hela Nepal och ett centrum för tibetansk buddhism. På kvällen samlas vi till gemensam middag.

   

 • Dag 15 Katmandu, Swyambhunath, Durbar Square

  Vi inleder dagen med att besöka den buddhistiska stupan Swayambunath som ligger på en kulle väster om Katmandu. Tempelområdet har en historia på närmare 2 500 år. Buddhas vakande ögon blickar ut från stupans sidor och här finns oräkneliga bönehjul. 

  Efter lunch fortsätter vi till Durbar Square där många av Katmandus viktigaste tempelbyggnader är samlade. Totalt finns här 50-talet tempel och monument, bl a Hanuman Dhoka, det gamla kungliga palatset från 1600-talet. I Kumari Ghar bor den levande gudinnan Kumari Devi som i fyra-femårsåldern väljs ur någon av de framstående guldsmedsfamiljerna enligt noggranna och intrikata metoder. Vi kommer eventuellt att kunna skymta Kumari innanför de vackert snidade fönsterluckorna. Enda tillfället flickan kan komma ut är när hon en gång om året förs ut i bärstol i en religiös procession. När hon får sin första menstruation upphör hennes funktion och en ny Kumari väljs. Vi får också tid att ströva längs de spännande basargatorna och genom gyttret av gränder. På kvällen äter vi middag på lokal restaurang i närheten av vårt hotell.

  Resten av dagen är programfri för egna strövtåg innan vi återsamlas för gemensam avskedsmiddag med kultur- och dansunderhållning.

 • Dag 16-17 Katmandu, hemresa

  Efter frukost och utcheckning från hotellet åker vi till flygplatsen ca 11.00  för att påbörja hemresan med Thai Airways, hemkomst dag 17.

Karta

Resfakta

Reslängd 17 dagar
Avreseort Göteborg, Köpenhamn, Stockholm
Avresor September 2020
Pris Från 52 950 kr
Enkelrumstillägg 7 650 kr
I priset ingår
 • Klimatkompenserat flyg till och från Peking. Avresa från Stockholm med Air China, måltider ombord.
 • Svensktalande kinesisk färdledare möter i Peking och leder resan i Kina och Tibet. Dessutom medverkar en lokal engelsktalande guide i Tibet.
 • Hotell av god/hög turistklass, del i dubbelrum.
 • Alla angivna måltider (10 frukostar, 6 luncher och 7 middagar)
 • Transfers, bagagehantering, transporter och entréavgifter.
 • Dricks till lokala guider och chaufförer.
 • Flygskatt
 • Du som reser utan sällskap garanteras kunna boka del i dubbelrum med medresenär av samma kön.
I priset ingår ej
 • Visum till Kina
Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV när det gäller rese- och avbeställningsförsäkringar.

Information om avresor

Avresa från Göteborg och Köpenhamn på förfrågan

Resplan

Dag 1. Avresa med flyg
Dag 2. Peking
Dag 3. Peking, flyg till Xining
Dag 4. Xining, avresa med tåg till Lhasa
Dag 5.  Ankomst Lhasa
Dag 6-7. Lhasa
Dag 8. Lhasa, Kambala, Gyantse
Dag 9. Gyantse, Shigatse, Sakya
Dag 10. Sakya, New Tingri
Dag 11. New Tingri, Rongbuk klostret, Old Tingri
Dag 12. Old Tingri, Kyirong
Dag 13. Kyirong, Katmandu
Dag 14-15. Katmandu
Dag 16. Katmandu, hemresa med flyg
Dag 17. Hemkomst

Resesätt Qatar Airways
Visum

För att kunna resa in i Kina måste du ha visum. Läs mer om visum till Kina 

Resans karaktär

Vi klimatkompenserar för våra flygresor och rekommenderar dig att också göra det. Kostnaden är mellan 600 – 1000 kr per person och resa. Utöver att minska ditt klimatavtryck bidrar du samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »

Deltagarantal

12-18 resenärer

Bra att veta

Resan sker i samarbete med vårt systerbolag Kinaresor, och deras resevillkor gäller på den här resan.