Översikt

Det vilda Kina - pandaexpedition

En unik resa till Kinas vackra bergsområden där låglandet möter den höga Tibetplatån. Här möter vi ett spännande djurliv med jättepanda, röd panda, kragbjörn, svarta trubbnäsapor, muntjaker, oxgemsar samt getdjuren goral och serov. Fågellivet är lika imponerande "i de blå fåglarnas land" - med blå öronfasan, blåstjärt, grandala, blå-skata och blåa flugsnappare. Vi söker även efter färggranna guldfasaner, tragopaner och purpurhönor. Bergen i nationalparkerna Tangjiahe, Wanglang, Labahe och Shangri-La är rika på endemer - varje dag bjuder på nya möten.

De höga bergen med urskogar i Yunnan isolerade av djupa floddalar, är ett formligt "artdiversifieringslaboratorium". Hela tiden upptäcks nya djur- och fågelarter. På Tibetplatån besöker vi en av Asiens bästa fågelsjöar för att se svarthalsad trana och svart stork. Vi besöker även kloster och tempel samt historiska städer längs vår färdväg. I bergen möter vi olika minoritetsfolk med spännande byggstilar, klädedräkter och kulturer. Det blir en mångfacetterad resa där vi även får prova på det berömda Sichuanköket. Möt ett annorlunda Kina som vi västerlänningar har svårt att föreställa oss, med imponerande urskogar, ren luft, höga berg och ett unikt djurliv.

Vår färdledare Peter Hunger
Peter Hunger var reseproducent på Äventyrsresor i drygt 20 år, och ansvarig för våra djur- & naturresor. Han har guidat flera olika naturresor för Äventyrsresor genom åren. Peter har dessutom lett resor för Avifauna, liksom många turer för Stockholms Ornitologiska Förening här hemma. Hans arbete som reseproducent har fört honom till flertalet nationalparker i östra och södra Afrika, Indien, Mongoliet och även i Kina ett par gånger. Peter har även deltagit på flera expeditionskryssningar till Arktis och Antarktis samt Kurilerna och Galapagos. Han hjälper dig gärna om du har frågor om djur, natur eller fågelliv på resan.


Vi börjar resan med uppfödningscentret Bifengxia för att studera pandor och vandra i en ravin med klyvstjärtar och ett litet tempel. Höjdpunkten blir sen de fjärran bergen i Sichuan där vi lyssnar och spanar efter vilda pandor. Det är vår och resan sker mitt i deras parningssäsong då de är mindre svåra att hitta…  Nytt för 2021 är att vi har förlängt resan och börjar med att besöka Labahe Nature Reserve. Det är känt för att här finns röda pandor (även kallad mindre panda), sambarhjortar och för ett spännande fågelliv.

Morgonen är alldeles stilla och disig, solens första strålar tränger ned mellan de höga bergen som omger oss. Det påminner om en gammal kinesisk tavla. Vi värmer oss med en kopp te medan några rödnäbbade blåskator nyfiket tittar på. Det är dags att bege sig ut bland bambusnår, bäckraviner och höga bergskedjor tillsammans med våra naturguider.

Här i Tangjiahe finns ett av de bästa pandabestånden i Kina, närmare sextio djur lever i bergen runt om. Även i Wanglangreservatet som vi besöker lever ett trettiotal pandor. Vi har förlagt resan hit på våren mitt i parningstiden då pandorna ibland kan upptäckas på långt håll när de ropar. Det ger oss den bästa chansen att få se detta fascinerande och hemlighetsfulla djur i dess naturliga miljö - något som är få förunnat. Dessutom är det just då fåglarna sjunger och löven börjar spricka ut, så att både fåglar och olika djur är lättare att upptäcka.

Vi får möta "det vilda Kina" fjärran från det vi brukar förknippa med det moderna Kina av idag. Höga berg med vildmarker, frisk luft, urskogar och spännande djurliv - nåt som vi i väst ofta har svårt att ens föreställa oss. Det här är den okända vilda sidan av Kina, borta i väster där låglandet möter Tibetanska högplatån och Himalaya.

Vi letar efter sällsynta djur som taki eller oxgems, en stor gråvit getantilop samt goral, serov, muntjakhjort, Tibetmakak och den sällsynta svarta trubbnäsapan som vi kan se på nära håll. Kanske hittar våra guider spår av asiatisk guldkatt, leopardkatt eller kragbjörn, de finns kvar men det krävs stor tur för att få en skymt av dem. Här finns närmare 50 däggdjursarter och många hundra spännande fågelarter, varav flera bara finns eller lever kvar i dessa berg idag.

Många av fåglarna t.ex. rödnäbbade blåskator, blå öronfasan, Temmincks tragopan, Lady Amhersts - och guldfasan är mycket spektakulära och färggranna. Den botaniskt intresserade finner ovanliga arter som kinesisk lärk, drakgran, ceder och ginkoträd, och vi möter urskogar med månghundraåriga, kanske upp till tusenåriga träd. Dessutom ser vi åtskilliga blommor och växter, många med närbesläktade arter i Norden.

I Yunnan får vi se den sällsynta svarthalsade tranan och andra ovanliga fåglar. Områdena vi besöker är några av världens endemrikaste områden med en enorm diversitet. Här besöker vi Shangri-La Yunnan Golden Monkey National Park för att se eller fotografera den charmiga svarta trubbnäsapan i de branta bergen, med uråldrig hänglavsskog. Bara det värt en resa i sig. Under resan besöker vi även flera sevärdheter och världsarv som templen i Pingwu och Shangri-La.

Peter Hunger är en erfaren guide samt fågelskådare och besökte dessa områden i april 2017 och 2019, för att få fram bästa möjliga program för de som vill uppleva dessa klenoder. Det är en av världens mest spännande regioner som nu blivit lite mer tillgängligt. På resan har vi valt boenden så nära och bekvämt som det nu går i och vid reservaten. Bilderna är tagna på resorna.

Reseprogram

 • Dag 1 Mot pandans Kina

  Färdledaren möter deltagarna på Arlanda vid utgångsgaten. Flyg från Arlanda dit även de som flyger från Köpenhamn ansluter. Checka in bagaget hela vägen till Chengdu från avreseorten. Flygresa 8-9 timmar över natten (tiderna är preliminära), middag serveras ombord. 

 • Dag 2 Peking till Chengdu

  Ankomst till Peking vid 10-tiden. Här blir det gott om tid för pass- och tullkontroll innan vi får fortsätta med inrikesflyg till Chengdu vid 16-tiden. Flyg tre timmar. Här möts vi av vår lokale guide David Quian och vår förare till bussen som troligen ledsagar oss på resan i Sihuan även 2020. Transfer i ungefär en timma beroende på trafiken. Vi tar in på Taianfu Sunshine Hotel i centrala mångmiljonstaden Chengdu. Gemensam middag och genomgång av kommande dagar på hotellet innan det är dags för vila. 6 timmars tidskillnad mot Sverige. 

 • Dag 3 Pandacentret Bifengxia

  Efter tidig frukost på hotellet, blir det ett par timmars färd med buss på motorvägen till staden Yaan. Sen bär det av upp i bergen till pandauppfödningscentret Bifengxia, vilket är vackert beläget på 1500 meters höjd. Det omges av höga berg och skog. Här är det mer träd och grönska jämfört med andra pandacenter i Kina. Vi får tillfälle att studera pandorna på nära håll samtidigt som vi kan få bilder med lite naturlig omgivning till pandorna. Passa på om de släpper ut små ungar när vi är där, de klänger, biter, klättrar i träd, busar och är alldeles betagande... Dessutom finns häromkring en del fåglar som vi kan börja bekanta oss med. Bra gångar och vandringsleder - allt är välordnat, rent och välskött. När vi sett oss mätta på både små och stora pandor är det dags att äta lunch på en restaurang i närheten.

 • Vandring i ravin

  Vi fortsätter eftermiddagen med att vandra nedåt längs en ravin, 1,5 km på gångvägar och trädäck - men med flera branta trappor. Här finns ett litet tempel som vi hoppas är öppet - Ya Nv Garden tillägnat en lokal gudinna. Längs forsarna kan vi få se vackra fåglar som vattenrödstjärt, blå visseltrast samt både fläckig- och mindre klyvstjärt - förutom små vattenfall, branta klippor och intensiv vårgrönska. Här och var står små visdomsord inristade med rött på hällarna i forsarna. Turen avslutas med en gigantisk 100 meters hiss som tar oss upp till platån och vår buss. Sent på eftermiddagen blir det färd i ett par timmar upp till Labahe Nature Reserve inne bland bergen. Här bor vi på ett enklare lodge i parken. Middag och kort genomgång av dagen. Lumingyuan Guest House i två nätter.

 • Dag 4 Labahe Nature Reserve - röda pandor

  Frukost på rummet och därefter åker vi med guide till de delar av parken där det har setts röd- eller (liten panda) denna tid på året. Vi rör oss inom 1900-2700 m.ö.h. Främst kring vandringslederna på 2500 meters höjd. Här finns dessutom många slags fåglar med höghöjdsarter som trivs med lövskog och bambu. Bland annat Lady Amherst´s fasan, olika hackspettar och mesar, olika parrotbills och fnittertrastar. Dessutom en del däggdjur som kronhjort, sambarhjort och maskpalmmård. Vi hoppas kunna få hjälp av en lokal guide som vet var djur och fåglar brukar ses. Lunch på hotellet och därefter en ny tur längs vandringsleder och vägar i parken. Vi provar oss fram var det finns störst chans att se olika växter och djur av intresse. Vi omges av dramatiska berg, med skogar och djupa raviner. Denna park är ny och har inte besökts tidigare. Middag och ännu en natt på samma hotell. Lumingyuan Guest House.

 • Dag 5 Labahe och färd till Chengdu

  Ännu en morgon och förmiddag i Labahe, där vi fortsätter att söka efter röd panda och andra djur och fåglar. Även tillfälle att möta våren med blommande magnolia, rhododenderonbuskar och körsbärsträd. Vi gör turer i de områden som var mest givande föregående dag. Lunch på lodgen i parken eller utefter vägen på väg ned mot Yaan och vidare till Chengdu. Vi kommer ned igen till låglandet på ca 500 meter över havet. Färd i ca 4-5 timmar till Chengdu, ca 2 tim ned genom bergen och 2 tim på motorväg. Här bor vi mitt i stan på ett modernt och bekvämt hotell. Här finns bankomat där vi kan ta ut kinesisk valuta. Buffémiddag på hotellet och genomgång av kommande dagars program. Tianfu Sunshine Hotel. Blir det tid över kan vi ta en titt på storstadslivet kring hotellet, med friluftsdans på torgen, bl.a. vid hotellet.

 • Dag 6 Mot Wanglangs höga berg

  Denna dag färdas vi 38 mil mot bergen i norr i 7 till 8 timmar. Huvuddelen går på stora vägar över slätter som är intensivt uppodlade. Grönt överallt, småjordbruk avlöser varandra omväxlande med nybyggda städer. Här ses en miljon invånare som en "mindre stad", och Chengdu med sina 16 miljoner som en "kategori B stad"! Infrastrukturen är överraskande bra, med ett virrvarr av motorvägar och snabbtågsjärnvägar. När vi väl kommit ut ur städerna brukar det flyta på snabbt. Vi äter lunch i Pingwu efter vägen på lokal restaurang. Sichuan är känt för sitt goda kök, kanske det bästa i Kina. Passa på att köpa lite Sichuanpeppar - doftar starkt och gott. Därefter möter vi bergen och fortsätter högre och högre upp längs med ett gigantiskt motorvägsbygge genom dalgången. Här möter vi de första snöklädda topparna. Vidare över höglandets allt kargare dalar och genom byar där husen är starkt påverkade av Baima - en tibetansk kultur. Här går många kvinnor med färgglada dräkter och vita fjädrar i hatten. Här blommar körsbärsträd på sluttningarna och vimplar med böneflaggor fladdrar i vinden. På kvällen kommer vi till Wanglang Nature Reserve, 300 kv.km stort. Här börjar färden genom löv- och barrskog upp till Wanglang Shengtai Hotel där vi bor i små längor eller stugor. Restaurang finns även om den är spartansk och ouppvärmd. Vi kommer att bo uppe på 2600 meters höjd, så allt från spirande grönska till snö kan förekomma. Wanglang omges av höga berg med vita toppar på upp emot 4000 meter och domineras av skogar med barr- och lövträd som dock är kala så här års, men det gör att vi hittar djur och fåglar lättare. På sluttningen bakom lodgen kan vi få se och höra det hesa lätet när blå öronfasaner spelar, som på bilden.

 • Dag 7 Wanglang - urskog med jätteträd

  Vi börjar med frukost på rummen, här finns vattenkokare och resten har vår guide med åt oss. Vi ser vad som hörs runt hotellet, här är ofta gott om fågel på flyttning och kanske finns det blå öronfasaner som spelar på sluttningen bakom. Sen bär det av så långt in det går att komma på vägen upp i parken i en av parkens bussar. Vid 3000-3100 meters höjd övergår skogen i en imponerande barrträdsurskog, med grova jätteträd omgivna av höga snöklädda branter och toppar. Här finns drak-gran, (Picea asperata) som kan bli upp till 700 år och 1,5 meter grov, samt ceder, tall, lärk och björk. Vi vandrar runt på små stigar och leder bland jätteträden. Här kan vi möta tretåig hackspett, kungsörn på bo och duvhök, fast vi är så långt hemifrån. Ibland hörs stenbumlingar falla i de snöklädda branterna. Man ser rasbranter från jordbävningen 2008. I parken lever ett 30-tal pandor men de är normalt mycket svåra att se här. Vi letar efter de märkliga guldaporna, men även de är en stor utmaning att hitta. Picknicklunch ute, eller om vädret kräver i en raststuga. På vägen ned besöker vi en mosse med gammelgranskog där man byggt brädgångar för besökarna att ta sig runt myren på. Här kan vi stöta på asiatiska fåglar som är på flytt genom bergen. Flera olika slags järnsparvar, rödstjärtar och piplärkor samtidigt och flera blå fåglar som tibetansk blåstjärt och blåstrupig rödstjärt. Sichuan- och Chinese Leaf Warbler möter vi i flockar och grupper under många dagar på resan. Med lite tur hittar vi stora tujastenknäckar, guldtrastar och många andra. På eftermiddagen åter till hotellet för vila, eventuellt hinner vi även ta oss en titt på omgivningarna bakom hotellet. Kanske kommer det ett snöfall som dränker skogen för några timmar, det är tidig vår här uppe i bergen. Enklare middag på hotellet och genomgång av dagens upplevelser.

 • Dag 8 Wanglang - höga berg och djupa dalar

  Frukost och efter att ha sett på omgivningarna färdas vi så långt det går mot västra delen i parken till 2900-3000 meters höjd. Området avstängt för besökare men vi hoppas att få tillstånd även 2020 och bli ensamma här, annars besöks någon annan del av parken. Om bussen kan ta oss upp för de branta backarna eller isen på vägen, så kommer vi in i en dalgång omgiven av spetsiga snöklädda toppar på över 4000 meter. Här finns det brädgångar längs floden och en vandringsled in genom en magnifik granurskog. Ibland är här såhär års gott om flyttfåglar som olika slags järnsparvar, piplärkor och rosenfinkar. På bergssluttningen spanar vi efter den långhornade Bharalen (blåfår) högt upp på de snötäckta sluttningarna, de brukar ibland hålla till här. Längre ned finns blå öronfasan liksom andra fasaner som blodfasan. Bland bergen finns kungsörn, duvhök och berghökörn. Dessutom kan man få se flockar med skimrande blå grandalor. Vi njuter av vyerna och på återvägen spanar vi efter gyllene trubbnäsapa vilka lever av skägglavar i de höglänta skogarna, men de är svåra att finna så här års. Beroende på när vi kommer tillbaka till lodgen finns tid att se sig om på egen hand i omgivningarna. Blir det tid över, så kan vi gå längs vägen och leta efter murkrypare och andra fåglar. Middag sen är det dags att vila ut. 

 • Dag 9 Wanglang via Pingwu till Tangjiahe

  Frukost på rummet och sen är det dags att packa bussen. Vi kollar av en sista gång vad som rör sig i omgivningarna. Vid hotellet finns ibland olika fnittertrastar, speciellt Elliotts. I grantopparna sjunger kastanjetrastar och det är fascinerande att se hur många trastarter som utvecklats här i Asien jämfört med i Europa. Vi gör ett par stopp längs vägen ut ur Wanglang. Färden fortsätter i ett par timmar nedåt genom det som återstår av baimafolkets byar p.g.a. det gigantiska motorvägsbygget på väg ned mot regionhuvudstaden Pingwu. Här besöker vi det vackra buddistiska templet och klostret Baoen, som påminner om den förbjudna staden i Peking - fast i miniatyr. Det byggdes i mitten av 1400-talet i Mingdynastins stil. Lunch i Pingwu. Därefter fortsätter vi på mindre vägar mot pandareservatet Tangjiahe Nature Reserve som är 400 kv.km stort, ett av resans mest spännande och välskötta reservat. Dagens transport är 16 mil och tar 4 timmar. Vi kommer fram på eftermiddagen. Därefter fortsätter vi upp längs djupa raviner till Tangjiahe Grand Hotel. Ett riktigt trevligt naturnära hotell, med vackert läge mitt i parken på 1500 meters höjd. Här bor vi tre nätter i olika hus längs en liten park med en slingrande bäck, där det brukar hålla till många olika slags fåglar. Promenad kring lodgen om vi hinner innan det mörknar, för att bekanta oss med omgivningarna. Därefter middag, kanske smyger en maskpalmmård runt husen på jakt. Genomgång av de kommande dagarnas program.

 • Tangjiahe Nature Reserve - pandaland

  Här stannar vi två hela dagar plus en sista morgon för att ströva på stigar och leder mellan de spetsiga bergkammarna. Vi omges av ett vackert och dramatiskt landskap dominerat av lövskog i dalarna och barrskog högre upp. Bergskammarna försvinner i diset, berg för berg på ett drömskt vis - lite som på en kinesisk målning. Vi rör oss på mellan 1200 - 2300 meters höjd, men omges av toppar på 3500 meter. Vi kommer hit när det är som vackrast mitt i lövsprickningens tid när de rosa magnoliaträden står i blom. Vår lokale guide Mr Ma som vi hoppas få med även denna gång, letar, lyssnar och spårar djur med oss på våra turer. Han har bott här i 20 år och känner till var de olika djuren och fåglarna brukar kunna ses bäst. Förutom ett 60-tal jättepandor lever det 1200 takin eller oxgemsar här, en imponerande getantilop som är släkt med myskoxen och kan väga upp emot 3-400 kg. Vi hoppas få se flera av dessa, även på nära håll. På resan 2019 visade sig en kragbjörn fint när den kom ned och drack vatten, dessutom sågs gulbröstade mårdar. Här finns även andra spännande getdjur som goral och serov vilka främst håller till i bergbranterna. Det ska även finnas närmare tusen gyllene trubbnäsapor, men de är dock svåra att få syn på så här års då de håller till högre upp i bergen. Däremot brukar man regelbundet träffa på flockar med tibetansk stubbsvansmakak och enstaka rhesusmakaker.

 • Jättepandor och branta berg

  I april är det parningssäsong för pandorna och med rejäl tur får vi kanske höra dem. De är ganska högljudda, låter lite som hästar och skällande hundar på håll. Därför finns det just under vårt besök stor chans att upptäcka dem även på långt håll. Eller som vid vårt besök i april 2017 få se en panda som klättrat upp i ett träd efter en tids lyssnande och spanande (detta är en av anledningarna till att resan går just denna period). Löven är heller inte helt utslagna ännu vilket gör att pandor, muntjaker, takin och de andra getdjuren är lättare att få syn på. Detsamma gäller för de oerhört färggranna guldfasanerna och tragopanerna. Men bara det att vi får en möjlighet att ströva omkring i västra Kinas vildmarker med vackra löv- och barrskogar, frodig bambu och pandor är en unik upplevelse mitt i den vackraste årstiden. Dessutom finns här en mängd ovanligt färggranna och exotiska fåglar som ”rödnäbbad blåskata”, grandala, långstjärtad minivet, tragopan och guldfasan - en fågelskådares eldorado. Men vi kommer även att känna oss ”som hemma” med nötkråka, svartmes, gråspett och brun strömstare. Eftersom det är vår här så får vi även höra fåglarna sjunga vilket underlättar när vi vill hitta dem då fåglar i Asien ofta är rätt skygga. På dagarna blir det tillfälle till picknick-luncher ute i det fria men middagarna intas på hotellet. Även här intar vi frukost på rummet varje morgon då det är mest bekvämt, det finns vattenkokare och restaurangen öppnar inte i tid för oss.

 • Dag 10 På spaning efter panda

  Första dagen stiger vi upp tidigt för att ta oss upp till vandringens startpunkt före andra besökare om det går. Vi färdas dit längs två flodraviner med höga klippväggar där vi kan få se taki och goral klättra. I dalarna finns tibetmakaker, vildsvin, gulbröstad mård och små muntjak-hjortar. Vi får byta fordon och med en parkbuss tar vi oss till startpunkten på 1600 m.ö.h. för vår vandring. Stenbelagd led med många, många trappsteg, 4 km hela vägen upp till 2300 meters höjd för picknicklunch - innan det bär av tillbaka samma väg senare på em. Högst upp finns en träplattform med strålande utsikt genom ett bergspass, över ett angränsande pandareservat i Gansuprovinsens dramatiska bergs- och skogslandskap. Karakteristiska kinesiska berg med bergkammar i rad efter rad som försvinner i diset - som på en målning. Här uppe kan man få se berghökörn och kungsörn som jagar hönsfåglar som rödskimrande tragopaner, guldfasaner och blodfasaner. Picknick i det fria om vädret tillåter, men det finns även några regnskydd. Vi tillbringar större delen av dagen här och lyssnar och spanar efter pandor. Här finns även många olika slags fåglar.

 • Taki och guldfasan

  På eftermiddagen börjar vi gå nedåt igen och växtligheten blir grönare, det är resans mest ansträngande dag och brukar kännas i benen. Vid parkeringen där vi byter till vår buss växer ett stort, heligt, uråldrigt ginkoträd som sägs vara närmare tolvhundra år gammalt. Därefter åker vi tillbaka mot parkens centrala dalgång. Här finns goda chanser att få se taki på bergssidornas ängar, märkligt gråbeige vildsvin med vitt skägg och muntjaker som hoppar i snåren (se bilden). Framför allt försöker vi få syn på de färggranna guldfasanerna som hörs spela i buskagen på sluttningarna. Sen bär det av upp till vårt hotell, medan vi spanar efter apor och getdjur. Allt efter väder och tidpunkten på dagen, kanske vi hinner gå ut en bit längs floden eller på vandringslederna runt lodgen, hela tiden hittar vi nåt nytt, men vandringen i dag och höjden tar ut sin rätt. Annars finns det massor av fåglar att se i trädgården runt om hotellet för den fågelintresserade, eller så kan det vara skönt att bara ta en öl och se upp mot de omgivande bergen. Middag och genomgång av dagens upplevelser. Kyliga kvällar, men rummen är uppvärmda.

 • Dag 11 Vandring i dalgång

  Denna morgon hoppas vi kunna färdas med parkens buss längs floden i dalgången där vår guide Mr Ma bor. Här får inte turister normalt röra sig och det krävs tillstånd. Har vi tur stöter vi på muntjak, goral, tibetmakaker eller taki längs färden. Vi åker till vägens ände på ca 2000 m. höjd, där vi gör en kortare vandring i omgivningarna för att se på landskapet, fåglar och leta efter eventuella gyllene trubbnäsapor. Sen kan de som vill vandra längs vägen tillbaka en eller två km, för att se på fåglar, blommande berg med olika slags rhododendron och magnolia. Eventuellt äter vi picknicklunch annars så tar vi oss tillbaka till hotellet för lunch. Om det inte passade att göra den långa vandringen dagen innan, (pga väder eller andra skäl), försöker vi få tillstånd att göra det denna dag istället. Ett tredje alternativ är att prova en vandring längs en avstängd grusväg upp genom dalgångarna där vi gick dag 10. Även runt vårt hotell finns det en vandringsled där man kan njuta av omgivningarna på egen hand för att leta efter muntjaker, guldfasan eller andra fåglar i bergen på andra sidan den strida floden. I floden ses då och då även utter. Middag och sen blir det ev. en busstur längs vägen ned till parkcentret i mörkret. Här kan man stöta på djur som oxgems/taki på nära håll, men kanske även maskpalmmård eller dvärguv. Däremot bör man se upp för de oxgemsar som ibland betar på gräsmattorna runt hotellet om natten om man är ensam.

 • Dag 12 Tangjiahe - Chengdu - Yunnan

  Tyvärr dags att lämna hotellet i Tangjiahe efter frukost. Vi kan passa på att spana efter jättekungsfiskare, vatten- och blygrå rödstjärt, forsärla och bruna stömstarar i forsarna eller rödnäbbad blåskata i trädgården. Vi behöver starta mycket tidigt denna dag, men kanske kan vi få se kinesisk bambuhöna, dvärgsparv eller rödstjärtar efter vägen. Rosa körsbärsträd, lila och vita rhododendronbuskar blommar i bergbranterna när vi lämnar parken. Efter ett tag passerar vi den gamla återuppbygda stadskärnan i Qingxi Muslim Old Town, om vi inte besökte det på hitvägen, tar vi en titt på trähusen i gammal medeltida stil längs huvudgatan. Därefter bär det av i sju-åtta timmar de 33-35 milen tillbaka till Chengdu. Lunch efter vägen. Eftersom det blir en lång dag, kan vi passa på att ta igen oss när vi kommit upp på motorvägen mot Chengdu. Middag på väg till eller vid flygplatsen. Sen är det dags att ta farväl av David och föraren samt checka in för vårt flyg till Zhongidan i Yunnan som prel går 20:50 - 22:10. Väl framme möts vi av en ny guide och förare med buss. Transfer till det enkla men bra belägna, Gao Shan Zhiwu Hotell i en park utanför staden, med utsikt över Napa Lake. Dags att vila ut.

 • Dag 13 Shangri-La och Napa Lake

  Frukost på rummet och tillfälle gå runt i parken runtom för att se på fåglar och växter på morgonen. Här finns t.ex. Godlewski´s sparv, fnittertrastar, orientalisk turturduva, Daurian Jackdaw/klippkaja och här spelar en lite annorlunda ras av vanlig fasan. Därefter åker vi runt sjön för att att se på livet runt den sanka slätten och sjön. Här kan vara riktigt kyligt fast det är i andra halvan av april då vi befinner oss på ca 3300 meters höjd. Napa Lake tillhör några av Asiens viktigaste fågelsjöar och här bör vi få tillfälle att se många fåglar fint. Himalayagamar seglar förbi och livet runt sjön vaknar upp. Klädsel och byggnadsstilar är helt annat än det vi mött förut och böneflaggorna fladdrar i vinden. Familjer bor i stora trevåningshus med jättelika träkolonner och massor av träsniderier på frontsidan längs sjön. Napa Lakes omgivningar är en viktig övervintringsplats för den sällsynta svarthalsade tranan, som är ett av våra mål för resan. Dessutom är här gott om svart stork, rostand, Indisk fläcknäbband och svarthalsad-, mindre-, och skäggdopping. Vi åker runt södra och östra sidan och fortsätter sen in till Zhongdian eller Shangri-La som det även kallas numer. 

   

 • Det stora Songzanling klostret

  Lunch i staden och därefter besöker vi det stora och berömda buddistiska klostret från 1600-talet. Det rankas som ett av de allra viktigaste lamaistiska klostren utanför dagens Tibet. Det har ett informationscentrum där vi får biljetter och sen färdas vi i klostrets buss upp till entrén. Vår lokala guide berättar och visar alla delar, det börjar med en lång brant trappa genom området där munkarna bor, däruppe ser vi på de tre olika templen. Mycket guld, rött och mystik. Här kan man något överraskande få se bilder även med Dalai lama. När vi är färdiga och sett på utsikten, samt alla alpkajor som seglar runt byggnaderna, är det dags att ta sig tillbaka till vårt hotell Gao Shan. Där vi kan vila eller gå runt i parken på egen hand i kvällningen. Här känner man av höjden då vi bor på ca 3300 meters höjd. Senare på kvällen åker vi in till staden och hoppas kunna äta middag hemma hos en tibetansk familj, i deras stora traditionella hus. Om det inte går så blir det middag på restaurang istället.

 • Dag 14 Napa Lake och färd till Shangri-La Snow Mountain

  En sista chans att gå runt i parken vid hotellet. Här bland talldungarna och popplarna kan vi hitta både stationära fåglar och sådana som är på flyttning. Här spelar fasanerna och hörs Black-bibbed Tit, Alpine Leaf Warbler och Elliots Laughingthrush, Chestnut-vented Nuthatch och annat. Sen kör vi varvet runt sjön för att se om vi finner något nytt eller kan få bättre bilder av svarthalasade tranor eller svarta storkar. På ängarna brukar även citronärlor, vattenpiplärka eller rosenpiplärka kunna upptäckas. I bergkanterna håller alpkråkor och Godlewskis sparv till. Dessutom är det mycket gott om doppingar i sjön förutom änder och storskarvar. Med lite tur får vi se himalayagamar segla längs bergen. När vi är färdiga bär det av i 3-4 timmar ned genom djupa raviner från den tibetanska högplatån. I början går vägen genom höga berg med snöklädda toppar och barrskogar med stora åteplanteringar för att binda jordarna. Vi färdas sen på bra vägar djupt nere längs de stora flodravinerna. Vi kommer in i den del av Yunnan som kallas Three Parallel Rivers, där Salween som rinner ut via Burma i Indiska Oceanen plus Mekong och Yangtse Kiang vilka rinner ut i Stilla havet flyter bredvid varandra inom 30 mil i var sin djup floddal. Till slut kommer vi till de branta skogklädda bergen och Shangri La - Yunnan Golden monkey National Park. Vi färdas upp sista biten genom små byar och kommer till det vackert belägna "Protection Center Lodge" med bekväma stugor i trä. Oväntat hög standard fast vi befinner oss uppe i bergen på 2700 meters höjd, med golvvärme i rummen, altan och utsikt! När vi flyttat in och ätit lunch så kan vi gå tur på vandringslederna kring lodgen för att njuta av vyerna och lyssna på den vackra Lady Amhersts-, och Koklass-fasanens sträva spelläten. Men det är rätt branta vägar och höjden tar ut sin rätt vilket märks så fort vi ska gå uppför. Middag på lodgen. Här kan vi höra Himalayan Owl (ny art delad från kattuggla) samt Grey Nightjar spela på natten.

 • Dag 15 Shangri-La, trubbnäsapor

  Frukost och kort tur runt lodgen. Här hörs fasaner och Rofous-throated Partridge spela och fåglar som vithövdad Black Bulbul sjunga. Vi går runt och ser vad vi kan upptäcka innan det är dags att åka ned till en by en bit ned. Där börjar en av de tre stigar som tar oss upp till platserna där byborna lägger ut skägglavar för att locka fram de sällsynta svarta trubbnäsaporna. Vandringen går upp en knapp km genom små odlingar till skogskanten. Vilken av matningsplatserna som gäller går inte att avgöra i förväg, de är dock mycket olika svåra att nå. Väl uppe väntar oss en märklig syn, upp mot ett 20 till 30- tal apor kan komma hit för att äta av de hänglavar som läggs ut, deras stapelföda. Det är världens högst levande apa, den rör sig i bergens urskogar från 3000-4700 meter över havet och lever huvudsakligen på näringsfattiga skägglavar. De är hotade och lever endast i denna enda bergskedja mellan två flodraviner i de kvarvarande urskogarna. Det ska finnas kanske ett par tusen djur kvar varav de flesta lever i denna nationalpark, men man gör aktiva bevarandeinsatser här och skogen är skyddad. Vi stannar för att studera deras miner, märkliga färger och uppsyn. Det blir liv, kiv och familjerelationer, ofta kommer små ungar med hängande på sina mödrars magar. Vi får goda chanser att ta bilder i kanske en dryg timme på förmiddagen. Sen är det dags att gå ned till byn för att åka tillbaka upp till lodgen.

 • Höga berg och mäktig skog

  Bergen här ingår i världsarvet Three Parallell Rivers, med övre delarna av Yangtse, Mekong och Salween som rinner ut i Burma. Bergen här är några av de artrikaste och mest välbevarade tempererade områdena i världen. Yunling-bergen med sina orörda urskogar utgör en av världens absolut mest intressanta hot spots för djur och artbildning. Efter lunchen så planerar vi att vandra upp i dalgången från lodgen, upp i bergens skogar längs en led. Här finns jätteträd och både barrskog och lövträd. Vi får gå långsamt när det går uppåt, snart når vi 3000 meters höjd och kommer in bland mycket gamla träd. Lederna är lätta att följa, och vi går så långt vi orkar och vädret tillåter. Det är gott om fåglar för den fågelintresserade. De högsta bergen här omkring är snöklädda och når ända till 4500 m.ö.h. Den som inte orkar gå med upp, kan med fördel vandra kring lodgen och forskningsstationen för att kanske få syn på den mycket praktfulla Lady Amhersts fasan som brukar finnas här bakom restaurangen eller den spillkråkestora White-bellied Woodpecker. På kvällen middag och genomgång av dagen.

 • Dag 16 Längs Yangtsefloden till Lijiang

  Frukost på den egna altanen. En sista chans att vandra runt i omgivningarna för att se på fåglar och natur, kanske vi hinner en tur uppåt dalgången. Sen åker vi ned till museet vid entren för ett kort besök, där vi kan se vilka övriga trubbnäsarter det finns - och hur sällsynta alla är. Bl.a. för att de lever på lägre höjd än den svarta där skogen försvinner och jakttrycket är hårdare. Några upptäcktes nyligen i sen tid. Därefter blir det färd på mestadels hyggliga vägar mot Yangtsefloden och till en hög bro över floden. Här finns ett kloster under ett bergstup som vi ev. besöker. Vi följer floden i 20 mil i 3-4 timmar. Här byter bebyggelsen återigen helt stil, då de flesta minoritetsfolken har sina egna dräkter och byggnadsstilar. Överallt längs floddalarna pågår stora byggen av vägar, tågbanor och infrastruktur. Det är ett land som moderniseras i rasande fart, vi svenskar baxnar över storskaligheten. Till slut kommer vi upp mot Lijiang och den gamla staden där för att äta lunch. Här tar vi in på Hexi Hotel i den gamla staden.

 • Lijiang och besök vid Heqing Grass Lake

  På vägen till Lijiang (eller ev. efter lunchen) tar vi bussen till Heqing Grass Lake för att se på fåglar i våtmarkerna runt sjön. Sjön ligger ca en timma utanför staden.  Här finns citronärlor, 3-4 olika slags vita hägrar, purpur- och rörhönor. Här ska även övervintra änder, gäss och  svarthalsad trana på vintern. Vi ser vad vi kan finna i omgivningarna. Här bör även finnas Oriental Reed Warbler och Zitting Cisticola och andra våtmarksarter. Men denna sjö är ny i programmet och ej besökt tidigare. Därefter till hotellet inne i Lijiang. På kvällen blir det en guidad tur runt om i Lijiangs gamla kvarter med massor av butiker, tehus, krimskramsbutiker och små restauranger. Hit reser kineser själva för att turista. Middag på restaurang i staden där det blir middag med västerländsk eller kinesisk mat. Hexi Hotel ett charmigt 4-stjärnigt hotell med bra standard.

 • Dag 17 Lijiang, Lashishi Lake och flyg till Peking

  Frukost på hotellet, sen kan vi välja att se på den 800-åriga stadens gamla delar med kanaler och broar i dagsljus. Eller så tar vi vår packning och åker till Lashishi Lake i stadens utkant för att se vad det kan bjuda på för fåglar. Det är en hel del turister och båtar här, men kan säkert ge något spännande i fågelväg så här i sista stund. Tidig lunch och sen bär det av till flygplatsen för att checka in vid 10:30-tiden för flyg till Peking 12:40-16:20. Dags att ta farväl av vår guide och förare i Yunnan. När vi väl är framme i jättestaden Peking möts vi av en ny guide som ser till att vi transporteras (under någon timma beroende på trafiken), till Jianguo Hotel inne i staden. Här tar vi in och avslutar med en ankmiddag på en restaurang i närheten. Kanske blir det tillfälle att gå igenom vad vi sett på resan för de som önskar efteråt.

 • Dag 18 Hemresa

  Frukost på hotellet, tid att packa och ev. ta en titt på staden kring hotellet. Därefter blir det transfer till flygplatsen där vi checkar in vårt bagage till slutdestinationen. Vi tar farväl av Kina för denna gång. Flyg preliminärt kring lunch, måltid serveras ombord. Ankomst till Arlanda på eftermiddagen lokal tid. De som ska till Köpenhamn har anslutningsflyg på kvällen.

 • Observera!

  Programmet är preliminärt och vissa dagar kan det komma att kastas om, men med liknande innehåll beroende på väder eller olika myndigheters beslut. Allt för att få ut det bästa av de förutsättningar och de förhållanden som råder vid resans genomförande.

Resans höjdpunkter

 • Tangijahes och Wanglangs höga berg med vandringar för att söka efter pandor, takin, ghoral, tragopan och många andra djur.
 • Shangri-La med Napa lake och övervintrade svarthalsade tranor, svarta storkar och massor av andra fåglar. Besök vid Heqing Grass Lake vid Lijiang.
 • Färden genom Yangtseflodens dalgång med många många imponerande bergskedjor och snöklädda bergtoppar.
 • En unik resa till tidigare mycket svårtillgängliga områden. En resa med få motsvarigheter.
 • Yunnan och Shangri-La Yunnan Golden Monkey National Park, med trubbnäsapor som vi kan fotografera, dramatisk urskog samt många spännande fåglar.
 • Liten grupp på 10 till högst 14 deltagare. Både svensk färdledning och lokala kinesiska guider och ibland även lokala naturguider.
 • Pingwu, Ya Nv garden och Shangri-La med taoistiska och buddistiska kloster och tempel.
 • På resan 2021 besöker vi även Labahe Nature Reserve, känt för sina röda pandor.

Karta

Resfakta

Reslängd 18 dagar
Avresor Planeras till april 2023
Pris Från 55 800 kr
Enkelrumstillägg 7 900 kr
Detaljerade priser

Priset 55 800 kr

I priset ingår
 • Flyg från Sverige till Chengdu/Kunming inkl. skatter
 • Klimatkompensation för alla flygresor
 • Exkursioner i reservaten Wanglang, Tangjiahe, i Sichuan för att söka efter pandor, andra djur och fåglar. Vandring i ravin i Yaan
 • Resan april 2021 en dag längre för att besöka Labahe och leta efter röd panda
 • Besök Bifengxia pandauppfödningscenter för att se och fotografera pandor på nära håll
 • Exkursioner i Shangri-La Golden Monkey National Park, med besök vid utfordring av svart trubbnäsapa
 • Båttur på West Lake nära Dali
 • Besök vid Napa Lake med svarthalsade tranor, svarta storkar
 • Guidade turer i Pingwu, Qingxi, Dali och Zhongdian för att se på gamla tempel och historiska städer
 • Lokala guider, för gruppen, samt lokala naturguider
 • Två inrikes flygtransporter, alla lokala transporter och aktiviteter med mindre bussar mellan parker och resmål
 • Alla nationalparksavgifter och inträden på museer, tempel och andra platser enligt programmet
 • Svensk färdledare
 • Helpension på resan
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Visum, drycker (vatten ingår) och dricks tillkommer. Dricks ca 100-120 USD/deltagare. Visum kostar från ca 1200 kr till 2500 kr beroende på vilket sätt man söker det. Mer information kommer ca två månader innan resan.

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan.

Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett fornulär så återkommer vi med ett reseförslag.

Resplan

Dag 1. Mot pandans Kina
Dag 2. Via Peking till Chengdu
Dag 3. Pandacentret Bifengxia, vandring i ravin
Dag 4. Labahe Nature Reserve
Dag 5. Labahe och färd till Chengdu
Dag 6. Mot Wanglangs höga berg
Dag 7. Wanglang - urskog med jätteträd
Dag 8. Wanglang - höga berg och djupa dalar
Dag 9. Tangjiahe, jättepandor och branta berg
Dag 10. På spaning efter panda, taki och guldfasan
Dag 11. Vandring i dalgång
Dag 12. Tangjiahe - Chengdu - flyg till Yunnan
Dag 13. Napa Lake och Songzanlingklostret
Dag 14. Napa Lake och vidare till Baima Snow Mt
Dag 15. Shangri-Las trubbnäsapor
Dag 16. Baima Snow Mt - Lijiang Old Town
Dag 17. Lijiang - flyg till Peking
Dag 18. Hemresa

Boende

Blandat boende med olika naturlodger och hotell med bästa läge i reservaten och städerna vi besöker. Enklare standard där det krävs för att bo nära till djur och natur. Även bra till mycket bra standard i några städer. 

Visum

NYA VISUMREGLER KINA
Kina har infört obligatoriskt fingeravtryck vid inlämning av viseringsansökan. Alla mellan 14 och 70 år måste personligen infinna sig på viseringskontoret i Stockholm eller i Göteborg för att lämna fingeravtryck som sedan sparas i fem år. Visum gäller i tre månader från det att det utfärdats, så man kan inte söka visum förrän början februari 2020. Eventuellt kommer det finnas enklare sätt att söka visum, men vi måsta avvakta vad som gäller till näramre inpå resan.

Resans karaktär

Pandaexpeditionen genomförs på våren i april mitt i pandornas parningssäsong, då de ropar och är som lättast att hitta. Det är även lövsprickning och fåglarna sjunger så även de är lättast att hitta just denna tid. Dagarna har oftast behagligt klimat för vandring, runt 10–20 grader, medan nätterna kan bli kalla i bergen, det kan förekomam bakslag med snö och bergtopparna är alltid snöklädda. Expeditionen kan genomföras av de allra flesta som är vana att röra sig ute i naturen. Du bör klara att vandra 10 km, några av dagarna. Det som kan vara ansträngande är att vi rör oss på hög höjd mellan 1500 - 3300 meter över havet på resan, samt att vi en dag tar oss upp 600 meter i höjdled och ned igen på en av vandringarna. Ibland tar vi oss in i lite mer besvärlig terräng för att kunna se olika djur, men vi rör oss mestadels på välskötta stigar, leder och vandringsgångar. Vi bär bara på en mycket lätt dagspackning några av dagarna, med regnkläder, dryck och tröja etc. 

Deltagarantal

Min 10, max 13

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Bra att veta

Du bidrar till skyddsprojekten för pandor.

Eftersom vi vandrar med lokala guider och bor inne i pandareservatet, stöder vi förutom pandaskyddet även satsningarna för att bevara dessa miljöer med många olika slags hotade djur och växter.