Översikt

Det Vilda Kina - pandaexpedition

En unik resa till Kinas vackra bergsområden där låglandet möter den höga Tibetplatån. Här möter vi ett fantastiskt djurliv med pandor, svarta trubbnäsapor, muntjaker, oxgemsar samt getdjuren goral och serov, för att nämna några. Fågellivet är lika imponerande "i de blå fåglarnas land" - med blå öronfasan, blåstjärt, grandala, blåskata och blå flugsnappare. Vi söker även efter färggranna guldfasaner, tragopaner och purpurhönor. Bergen i nationalparkerna Tangjiahe, Wanglang och Shangri-La är rika på endemer och varje dag bjuder på nya möten. Resan 2020 förlängs med en dag för att besöka reservatet Labahe med röd panda.

De höga bergen med urskogar i Yunnan isolerade av djupa floddalar, är ett formligt "artdiversifieringslaboratorium". Hela tiden upptäcks nya djur- och fågelarter. På Tibetplatån besöker vi en av Asiens bästa fågelsjöar för att se svarthalsad trana och svart stork. Vi besöker även kloster och tempel samt historiska städer längs vår färdväg. I bergen möter vi olika minoritetsfolk med spännande byggstilar, klädedräkter och kulturer. Det blir en mångfacetterad resa, där vi även får prova på det berömda Sichuanköket. Möt ett annorlunda Kina som vi västerlänningar har svårt att föreställa oss, med imponerande urskogar, ren luft, höga berg och ett unikt djurliv.

Vår färdledare Peter Hunger
Peter Hunger är reseproducent på Äventyrsresor sedan 20 år, och ansvarig för våra djur- & naturresor. Han har guidat många olika naturresor för Äventyrsresor genom åren. Peter har dessutom lett fågelresor utomlands för Avifauna, liksom många turer för Stockholms Ornitologiska Förening här hemma. Hans arbete som reseproducent har fört honom till flertalet nationalparker i östra och södra Afrika, i Indien, Mongoliet och även i Kina ett par gånger. Peter har även deltagit på flera expeditionskryssningar till Arktis och Antarktis samt Kurilerna och Galapagos. Han hjälper dig gärna om du har frågor om djur, natur eller fågelliv på våra olika resmål.


Vi börjar resan med uppfödningscentret Bifengxia för att studera pandor och vandra i en ravin med klyvstjärtar och tempel. Höjdpunkten blir sen de fjärran bergen Sichuan där vi lyssnar och spanar efter vilda pandor. Det är vår och resan sker mitt i deras parningssäsong då de är lättast att hitta…

Morgonen är alldeles stilla och disig, solens första strålar tränger ned mellan de höga bergen som omger oss. Det påminner om en gammal kinesisk tavla. Vi värmer oss med en kopp te medan några rödnäbbade blåskator nyfiket tittar på. Det är dags att bege sig ut bland bambusnår, bäckraviner och höga bergskedjor tillsammans med våra kunniga naturguider.

Här i Tangjiahe finns ett av de bästa pandabestånden i Kina, närmare sextio djur lever i bergen runt om. Även i Wanglangreservatet som vi besöker lever ett trettiotal pandor. Vi har förlagt resan hit på våren mitt i parningstiden då pandorna ibland kan upptäckas på långt håll när de ropar. Det ger oss den bästa chansen att få se detta fascinerande och hemlighetsfulla djur i dess naturliga miljö - något som varit få förunnat. Dessutom är det just då fåglarna sjunger och löven börjar spricka ut, så att både fåglar och pandor är lättare att upptäcka.

Vi får möta "det vilda Kina" fjärran från allt det vi brukar förknippa med det moderna Kina av idag. Höga berg med vildmarker, frisk luft, urskogar och spännande djurliv - nåt som vi väst ofta har svårt att ens föreställa oss. Det här är den okända vilda sidan av Kina, bort i väster där låglandet möter Tibetanska högplatån och Himalaya.

Vi letar efter sällsynta djur som taki eller oxgems, en stor gråvit getantilop samt goral, serov, muntjakhjort, Tibetmakak och den sällsynta svarta trubbnäsapan som vi kan se på nära håll. Kanske hittar våra guider spår av leopard eller kragbjörn, de finns kvar men det krävs stor tur för att få en skymt av dem. Här finns närmare 50 däggdjursarter och många hundra spännande fågelarter, varav flera bara finns eller lever kvar i dessa berg idag.

Många av fåglarna t.ex blåskator, blå öronfasan, Temmincks tragopan, Lady Amhersts - och guldfasan är mycket spektakulära och färggranna. Den botaniskt intresserade finner mängder av ovanliga arter som kinesisk lärk, drakgran, ceder och ginkoträd och vi möter urskogar med månghundraåriga, kanske upp till tusenåriga träd. Dessutom ser vi åtskilliga blommor och växter, många med närbesläktade arter i Norden.

I Yunnan får vi se den sällsynta svarthalsade tranan och andra ovanliga fåglar. Områdena vi besöker är några av världens endemrikaste områden med en enorm diversitet. Här besöker vi Shangri-La Yunnan Golden Monkey National Park för att se och fotografera den charmiga svarta trubbnäsapan i de höga bergen, med uråldrig hänglavsurskog. Bara det värt en resa i sig. Under resan besöker vi även flera sevärdheter och världsarv som templen i Pingwu och Shangri-La.

Peter Hunger är erfaren naturreseguide samt fågelskådare och rekognoserade dessa områden i april 2017 för att få fram bästa möjliga resa för de som vill se dessa naturklenoder. Det är en av världens mest spännande regioner som nu blivit mer tillgänglig. På resan har vi valt boenden så nära och bekvämt som det går i och vid reservaten. Bilderna är tagna på resan.

Läs gärna artikeln "Vilda Kina" i nummer 2 av WWF-eko som kom ut i juni 2017, här finns en stor artikel om Kinas natur .

Reseprogram

 • Dag 1 Mot pandans Kina

  Färdledaren möter deltagarna på Arlanda vid utgångsgaten. Flyg med Air China från Arlanda till Peking vid 19-tiden. Skicka bagaget hela vägen till Chengdu. Flygresa 8-9 timmar över natten, det serveras middag ombord.

 • Dag 2 Chengdu till Yaan

  Ankomst till Peking vid 10-tiden. Nytt flyg mot Chengdu vid 12. Vi kommer fram kring 15-tiden. Här möts vi av vår lokala guide David som hälsar oss välkomna. Vi fortsätter färden med egen buss direkt till staden Yaan, 2-3 timmars färd på motorväg. Stopp på ett av de överraskande välordnade rastställen som finns efter de stora vägarna, med marmorgolv och rena toaletter samt tvättmöjligheter. Vi kommer fram på kvällen till ett enklare men bra hotell med egen liten park invid floden i stadens utkant. Hongzhu Hotel, vilket är det bästa på orten. Middag med kort genomgång av morgondagens program efter middagen. Sen kan vi vila ut och börja anpassa oss till lokal tid som ligger 6 timmar före svensk tid, när vi har sommartid.

 • Dag 3 Pandacentret Bifengxia

  Efter frukosten åker vi upp i bergen till pandauppfödningscentret Bifengxia, vilket är vackert beläget. Det omges av berg och skog, plus har gott om träd och grönska, jämfört med andra pandacenter i Kina. Här får vi tillfälle att studera pandorna på nära håll samtidigt som vi kan få bilder med träd och grönska som omgivning till pandorna. Vi passar på när de släpper ut de små ungarna för dagen, de klänger, biter, klättrar i träd, busar och är betagande... Dessutom finns här en del fåglar som vi kan börja bekanta oss med. Fina gångar och vandringsleder - allt är välordnat, rent och välskött. När vi sett oss mätta på både små och stora pandor, är det dags att äta en lätt lunch, (alternativt blir det picknicklunch ute i det fria).

 • Vandring i ravin

  Vi fortsätter dagen med att vandra ned i en ravin, där vi följer en led ett par km på bekväma gångvägar, trädäck och trappor. Här finns ett litet tempel -Ya Nv Garden - tillägnat en lokal gudinna som vi hoppas få besöka. Längs forsarna kan vi få se vackra fåglar som vattenrödstjärt, både fläckig- och mindre klyvstjärt, förutom alla små vattenfall, branta klippor och intensiv grönska. Här och var står små visdomsord inristade med rött på hällarna i forsarna. Turen avslutas med en gigantisk hiss på 100 meter som tar oss upp till platån och vår buss. Senare på eftermiddagen så blir det färd i 2-3 timmar till storstaden Chengdu. Här bor vi mitt i stan på ett bra och bekvämt hotell. Här finns det bankomat för de som vill ta ut kinesisk valuta. Buffémiddag på hotellet, genomgång av de kommande dagarna. Tianfu Sunshine Hotel.

 • Dag 4 Mot Wanglangs höga berg

  Denna dag färdas vi 38 mil mot bergen i norr i 7-8 timmar. Huvuddelen går på stora vägar över slätter som är intensivt uppodlade. Grönt överallt, småjordbruk avlöser varandra omväxlande med nybyggda städer. Här ses en miljon invånare som en "mindre stad", och Chengdu med sina 15 miljoner som en "kategori B stad"! Infrastrukturen är överraskande bra, med ett virrvarr av motorvägar och snabbtågsjärnvägar. När vi kommit ut ur städerna brukar det flyta på snabbt. Vi äter lunch i något samhälle efter vägen på lokal restaurang för att uppleva vardagslivet. Sichuan är känt för sitt goda kök, kanske det bästa i Kina. Passa på att köpa lite Sichuanpeppar - doftar och smakar gott. Därefter möter vi bergen och fortsätter högre och högre upp. Här möter vi de första snöklädda topparna. Vidare över höglandets allt kargare dalar genom byar där husen är starkt påverkade av Baima - respektive tibetansk kultur. Här går många kvinnor med färgglada dräkter och vita fjädrar i hatten. Så här års blommar körsbärsträden på sluttningarna och vimplar med böneflaggor fladdrar i vinden. På kvällen kommer vi till Wanglang Nature Reserve, 277 kv.km stort. Här börjar färden genom lövskog upp till Wanglang Shengtai Hotel där vi bor i små längor eller stugor. Restaurang finns även om den är spartansk och ouppvärmd. Vi kommer att bo uppe på 2400 meters höjd, så allt från spirande grönska till snö kan förekomma. Wanglang omges av höga berg med vita toppar på upp emot 5000 meter och domineras av skogar med barr- och lövträd som dock är kala så här års, men det gör att vi hittar djur och fåglar lättare. På sluttningen bakom lodgen kan vi få se och höra stora blå öronfasaner spela, som på bilden.

 • Dag 5 Wanglang - urskog med jätteträd

  Vi börjar med att se oss om runt hotellet, här är gott om fågel på flyttning och kanske finns det blå öronfasaner som spelar på sluttningen bakom. Efter frukost så bär det av så långt in det går att komma på vägen upp i parken. Vid 3000-3300 meters höjd övergår skogen i en imponerande barrträdsurskog, med grova jätteträd omgivna av höga snöklädda branter och toppar. Här finns drak-gran (Picea asperata) som kan bli upp till 700 år och 1,5 meter grov, ceder, tall, lärk och björk. Vi vandrar runt på små stigar och leder bland jätteträden. Här kan vi möta tretåig hackspett och duvhök, fast vi är så långt hemifrån. Ibland hörs stenbumlingar falla i de snöklädda branterna. Man ser rasbranter från jordbävningen för ett antal år sedan. Här i parken lever ett 30-tal pandor men de är normalt mycket svåra att få se. Vi letar även efter de märkliga guldaporna, men även de är en utmaning att få se. Picknicklunch ute i det fria eller om vädret kräver det i nån av raststugorna. Därefter besöker vi en mosse med gammelgranskog där man byggt bekväma brädgångar och observationstorn för besökarna att ta sig runt myren på. Här kan vi stöta på många slags asiatiska fåglar som är på flytt genom bergen. Flera olika slags järnsparvar, rödstjärtar och piplärkor samtidigt och flera blå fåglar som blåstjärt och blåstrupig rödstjärt. Taiga och kungsfågelsångare möter vi i flockar och grupper under många dagar på resan. Med lite tur hittar vi stora tujastenknäckar, guldtrastar och många andra. På eftermiddagen åter till hotellet för vila, eventuellt hinner vi även ta oss en titt på omgivningarna och vad som finns här. Kanske kommer det ett snöfall som dränker skogen för några timmar, det är tidig vår här uppe i bergen. Enklare middag på hotellet och genomgång av dagens upplevelser.

 • Dag 6 Wanglang - höga berg och djupa dalar

  Frukost och efter att ha sett på omgivningarna färdas vi så långt det går mot västra delen i parken till 2900-3000 meters höjd. Vägen är normalt avstängd för besökare under denna tid av året så vi hoppas bli ensamma här. Om vi kan ta oss upp för de branta backarna så kommer vi in i en stor dalgång omgiven av spetsiga snöklädda toppar på över 4000 meter. Här inne finns det promenadstigar och gångar längs floden och stigar bland de jättelika urskogsträden. På bergssluttningen spanar vi efter den vackra, långhornade Bharalen (blåfår) högt upp på de snötäckta sluttningarna, de brukar ofta hålla till här. Längre ned finns blå öronfasan liksom andra fasaner som blodfasan. Bland bergen här finns kungsörn, duvhök och berghökörn. Dessutom kan vi få se flockar med skimrande blå grandalor. Vi njuter av vyerna och på återvägen spanar vi efter gyllene trubbnäsapa som lever av skägglavar i de höglänta urskogarna. Beroende på när vi kommer tillbaka till lodgen finns tid att se sig om på egen hand. Middag och genomgång av dagens upplevelser innan det börjar mörkna och det är dags att vila. För de som önskar finns här även en liten bar att förlänga kvällen i.

 • Dag 7 Wanglang via Pingwu till Tangjiahe

  Om vi missat något passar vi på denna sista morgon i Wanglang. Runt hotellet finns det gott om olika fnittertrastar, speciellt vanlig är Elliotts. Runtom sjunger kastanjetrastar och det är fascinerande att se hur många arter som utvecklats här jämfört med i Europa. Sen fortsätter vi resan ned via baimafolkets vackra byar, fortsätter ned längs flodraviner till regionhuvudstaden Pingwu. Här ser vi på det vackra buddistiska templet och klostret Baoen i en stil som påminner om den förbjudna staden i Peking - fast i miniatyr. Det byggdes i mitten av 1400-talet i Mingdynastins stil. Lunch vid torget, därefter fortsätter vi mot pandareservatet Tangjiahe Nature Reserve som är 400 kv.km stort, ett av resans mest spännande och välskötta reservat. Dagens transport är 16 mil och tar 3-4 timmar. Vi kommer fram på eftermiddagen och när formaliteterna är klara besöker vi först museet vid infarten som visar de olika djur som lever i parken. Därefter fortsätter vi upp längs djupa raviner till Tangjiahe Grand Hotel. Ett riktigt trevligt naturnära hotell, med vackert läge mitt i parken på 1600 meters höjd. Här bor vi tre nätter i olika hus längs en liten park med en slingrande bäck, där det brukar hålla till många olika slags fåglar. Promenad kring lodgen om vi hinner innan det mörknar, för att bekanta oss med omgivningarna. Därefter middag, kanske smyger en maskpalmmård runt husen på jakt. Genomgång av de kommande dagarnas program.

 • Tangjiahe Nature Reserve - pandaland

  Här stannar vi två hela dagar plus en sista morgon för att ströva på stigar och leder mellan de spetsiga bergkammarna. Vi omges av ett vackert och dramatiskt landskap dominerat av lövskog i dalarna och barrskog högre upp. Bergskammarna försvinner i diset, berg för berg på ett drömskt vis - lite som på en kinesisk målning. Vi rör oss på mellan 1000 - 2400 meters höjd, men omges av toppar på 3500 meter. Vi kommer hit när det är som vackrast mitt i lövsprickningens tid när de rosa magnoliaträden står i blom. Vår lokale guide Mr Ma som vi hoppas få med även denna gång, letar, lyssnar och spårar pandor med oss på våra turer. Han har bott här i 20 år och känner till var de olika djuren och fåglarna brukar kunna ses bäst. Förutom 60-tal jättepandor lever det 1200 takin eller oxgemsar här, en imponerande getantilop som är släkt med myskoxen och kan väga upp emot 3-400 kg. Vi hoppas få se flera av dessa, även några på nära håll. Här finns även andra spännande getdjur som goral och serov vilka främst håller till i bergbranterna. Det ska även finnas närmare tusen gyllene trubbnäsapor, men de är dock svåra att få syn på så här års, men vi kommer att försöka. Däremot brukar man regelbundet träffa på flockar med tibetansk stubbsvansmakak och även enstaka rhesusmakaker.

 • Jättepandor och branta berg

  I april är det parningssäsong för pandorna och med lite tur får vi höra dem. De är ganska högljudda, låter lite som hästar och skällande hundar på håll. Därför finns det just under vårt besök extra stor chans att upptäcka dem även på långt håll, eller som vid vårt besök i april 2017 få se en panda som klättrat upp i ett träd efter en tids lyssnande och spanande (detta är en av anledningarna till att resan går just denna period). Löven är heller inte helt utslagna ännu vilket gör att pandor, muntjaker, takin och de andra getdjuren är lättare att få syn på. Detsamma gäller för de oerhört färggranna guldfasanerna och tragopanerna. Men bara det att vi får en unik möjlighet att ströva omkring i västra Kinas vildmarker med vackra löv- och barrskogar, frodig bambu och pandor är en unik upplevelse mitt i den vackraste årstiden. Dessutom finns här en mängd ovanligt färggranna och exotiska fåglar som ”rödnäbbad blåskata”, grandala, långstjärtad minivet, tragopan och guldfasan - en fågelskådares eldorado. Men vi kommer även att känna oss ”som hemma” med nötkråka, svartmes, gråspett och brun strömstare. Eftersom det är vår här så får vi även höra fåglarna sjunga vilket underlättar när vi ska hitta dem då fåglar i Asien ofta är rätt skygga. På dagarna blir det tillfälle till picknick-luncher ute i det fria men middagarna intas på hotellet.

 • Dag 8 På spaning efter panda

  Första dagen stiger vi upp tidigt, för att ta oss upp till vandringens startpunkt före andra besökare. Vi färdas längs flodraviner med höga klippväggar där vi kan få se taki och goral klättra omkring. I dalgångarna ses tibetmakaker, vildsvin och små muntjak-hjortar. Vi kommer fram med en hyrd parkbuss den sista biten innan vi börjar vår vandring från 1600 meters höjd. Stenbelagd stig med trappsteg hela vägen upp till 2450 meters höjd, i ca 5-7 km, innan det bär av tillbaka igen. Det slutar med en plattform med strålande utsikt över ett bergspass in i Gansuprovinsens bergs- och skogslandskap. Karakteristiska kinesiska berg med bergkammar i rad efter rad som försvinner i blådiset - som på en målning. Här uppe bör vi få se berghökörn och kungsörn som jagar olika hönsfåglar som rödskimrande tragopaner, guldfasaner och blodfasaner. Picknick i det fria om vädret tillåter, men det finns regnskydd. Vi tillbringar större delen av dagen här och lyssnar och spanar efter pandorna.

 • Taki och guldfasan

  På eftermiddagen börjar vi gå nedåt igen. Därefter åker vi tillbaka mot parkens centrala dalgång. Här finns goda chanser att få se taki på bergssidorna, muntjaker som hoppar i snåren (se bilden) och framför allt försöker vi locka fram färggranna guldfasaner som spelar och för väsen i snår och buskage på sluttningarna. Sen bär det av upp till vårt vildmarkshotell, medan vi spanar efter apor och getdjur. Allt efter väder och tidpunkten på dagen, kanske vi hinner gå ut en bit längs floden eller vandringslederna runt lodgen, hela tiden hittar vi nåt nytt, men vandringen idag och höjden tar ut sin rätt. Annars finns det massor av fåglar att se i trädgården runt om hotellet för den fågelintresserade, eller så kan det vara skönt att bara ta en öl och se upp mot de omgivande bergen. Middag och genomgång av dagens fynd och upplevelser. Kyliga kvällar men rummen är normalt uppvärmda.

 • Dag 9 Vandring i dalgång

  Denna morgon färdas vi längs floden i dalgången där vår guide Mr Ma bor. Här får inte turister normalt röra sig och har vi tur stöter vi på muntjak, goral, tibetmakaker eller taki längs färden. Vi åker till vägens ände på ca 2200 m höjd, där vi gör en kortare vandring i omgivningarna för att se på landskapet, fåglar och leta efter eventuella gyllene trubbnäsapor. Eventuellt äter vi picknicklunch eller så tar vi oss tillbaka till hotellet för lunch. Om det inte passade att göra den långa vandringen dagen innan, (pga väder eller andra skäl), försöker vi göra den denna dag för att få bästa möjliga utdelning. Ett tredje alternativ är att prova en vandring längs en avstängd grusväg upp genom dalgångarna där vi gick dag 8, ifall vi får uppgifter om man har hört pandor däromkring. Även runt vårt hotell finns det vandringsleder där man kan njuta av omgivningarna på egen hand för att vandra och leta efter muntjaker, guldfasan eller andra fåglar i bergen på andra sidan den strida floden. Middag och genomgång av dagen på hotellet. På natten kanske vi hinner leta efter djur med ficklampor i trädgården. Här kan man stöta på djur som maskpalmmård runt husen eller oxgemsar som betar på gräsmattorna.

 • Dag 10 Tangjiahe - Qingxi Muslim Town - Chengdu

  En stilla morgon där vi inriktar oss på sånt vi vill se mer av längs vägen ut. Kanske vi vill prova gångvägarna längs floden där det finns jättekungsfiskare, vatten- och blygrå rödstjärt, bruna stömstarar eller små papegojnäbbar av olika slag. Här brukar finnas kinesisk bambuhöna eller många slags sångare, dvärgsparv eller piplärkor. Några vill kanske försöka göra nya försök att fotografera guldfasan, taki, goral eller muntjak igen. Körsbärsträden blommar på bergssidorna och flyttfåglarna byts ut varje dag, det händer alltid något nytt. Vi kan besöka ett stort uråldrigt ginkoträd som sägs vara närmare tusen år gammalt och heligt. Beroende på höjd så blommar lila och vita rhododendronbuskar här och var. Till slut är det ändå dags att ge sig av. Efter en kort åktur passerar vi den gamla stadskärnan i Qingxi Muslim Old Town, där vi går ut och ser på de välbevarade trähusen i gammal medeltida stil. Därefter bär det av i ca 33 mil tillbaka mot Chengdu. Lunch på restaurang efter vägen. Tid att gå igenom resan när vi kommit upp på motorvägen mot storstaden. Vi bor med bra läge i centrum bland skyskraporna på ett modernt och bra hotell, så på kvällen kan de som vill gå ut i staden för att se på det hektiska livet runtom som omväxling. Middag på hotellet. Tianfu Sunshine Hotel.

 • Dag 11 Dali båttur och stadsrundtur

  Tidig uppstigning med frukostbox. Transfer till flygplatsen och flyg 6:30 - 8:30 från Sichuan- till Yunnanprovinsen i sydvästra Kina. Vi kommer till Dali som ligger på 1800 meters höjd invid en stor sjö. Här möter vi en ny guide och åker förbi skyskraporna i den nya stadsdelen vidare mot den gamla ursprungliga en bit utanför och lämnar vårt bagage på hotellet. Sen bär det av vidare bort till West Lake, ca en timma. Här möter vi små sjöar med kanaler, vassar och lökodlingar omgivna av lite äldre bebyggelse. Dags att stiga i små flatbottnade båtar som stakas fram. Gott om fåglar i vassarna, 3-4 olika slags vita hägrar, purpur- och rörhönor i mängder, roständer och knallgula citronärlor som vi kan få se på nära håll när vi stakas fram. Vi ser även hur man odlar och fraktar skörden på kanalerna runt sjön. Här får vi en inblick i vardagslivet som är en blandning av gammalt och modernt om vart annat. På em. åker vi tillbaka Dali igen och flyttar in på det charmiga hotellet som ligger mitt i de gamla stadskvarteren, utspritt i olika byggnader. På kvällen blir det en guidad tur runt om i Dali Old Towns gamla kvarter med massor av butiker, tehus, krimskramsbutiker och små restauranger. Hit reser kineserna själva för att turista. Middag på restaurang i staden där det blir buffémiddag med västerländsk och kinesisk mat. Dali Landscape Hotel ett charmigt 4-stjärnigt hotell med hög standard.

 • Dag 12 Yangtsefloden och Baima Snow Mt

  Färd på bra vägar från Dali mot Yangtseflodens första "böj", välkänd i kinesisk historia. Vi följer floden och äter lunch i en äldre stad. Därefter följer vi floddalarna i denna dramatiska del av SW Kina där tre av Asiens stora floder rinner upp. Färd 26 mil ca 6 timmar, mestadels bra vägar. Här byter bebyggelsen återigen helt stil, då de flesta minoritetsfolken har sina egna klädedräkter och byggnadsstilar. Överallt pågår stora byggen av vägar, tågbanor och infrastruktur, det är ett land som moderniseras i rasande fart, vi svenskar baxnar över storskaligheten. Det håller på att bli ett modernt land i rasande fart. Till slut kommer vi till de branta skogklädda bergen och Shangri La - Yunnan Golden monkey National Park. Vi färdas upp sista biten genom små byar och kommer till vår vackert belägna vildmarkslodge "Protection Center" med bekväma stugor av trä. Oväntat hög standard fast vi befinner oss uppe i bergen på 3300 meters höjd! När vi flyttat in mot kvällen så kanske vi hinner med en tur på vandringslederna kring lodgen för att njuta av vyerna och lyssna på den vackra Lady Amhersts Pheasant sträva spelläten. Men höjden tar ut sin rätt vilket märks så fort man ska gå uppför. Middag på lodgen.

 • Dag 13 Shangri-La, trubbnäsapor

  Frukost och kort tur runt lodgen, här hörs fasanerna spela och fåglarna sjunger. Vi går runt och ser vad vi kan upptäcka innan det är dags att åka ned mot en by. Där börjar stigen upp till platsen där byborna lägger ut skägglavar för att locka fram de sällsynta svarta trubbnäsaporna. Vandringen går upp en knapp km genom små odlingar till skogskanten. Där väntar oss en märklig syn, upp mot ett 20- tal apor kan komma hit för att äta av de hänglavar som läggs ut, deras stapelföda. Det är världens högst levande apa, den rör sig i bergens urskogar från 3000-4700 meter över havet och lever huvudsakligen på näringsfattiga skägglavar. De är hotade och lever endast i denna enda bergskedja mellan två flodraviner i de kvarvarande urskogarna. Det ska finnas kanske 1500 djur kvar, men man gör aktiva bevarandeinsatser här och skogen är skyddad. Vi stannar för att studera deras miner, märkliga färger och uppsyn. Det blir liv, kiv och familjerelationer, ofta kommer små ungar med hängande på sina mödrars magar. Vi får goda chanser att ta bilder i kanske en dryg timma på förmiddagen. Sen är det dags att gå ned till byn för att åka tillbaka upp till lodgen.

 • Höga berg och mäktig skog

  Bergen här ingår i världsarvet Three Parallell Rivers, med övre delarna av Yangtse, Mekong och Salween som rinner ut i Burma. Bergen här är något av de artrikaste och mest välbevarade tempererade områdena i världen. Yunling-bergen med sina orörda urskogar utgör en av världens absolut mest intressanta hot spots för djur och artbildning. Efter lunchen så planerar vi att vandra upp i dalgången från lodgen, upp i de dimhöljda bergens skogar. Här finns jätteträd med både barrskog och lövträd. Vi får gå långsamt när det går uppåt, snart når vi 3500 meter och kommer in bland mycket gamla träd. Lederna är bra skötta, och vi går så långt vi orkar och vädret tillåter. Det är gott om fåglar för den fågelintresserade. De högsta bergen här når ända till 5700 m ö h. Den som inte orkar gå med upp, kan med fördel vandra kring lodgen och forskningsstationen för att kanske få syn på den mycket praktfulla Lady Amhersts fasan. Eller så kanske vi kan ordna ett besök i byn en bit ned med bussen. På kvällen genomgång av dagens upplevelser och middag.

 • Dag 14 Färd till Shangri-La

  En sista chans att gå runt i omgivningarna vid lodgen. Frukost på den egna altanen eller i restaurangen. Sen bär det av i 4-5 timmar genom djupa raviner, förbi städer och upp mot tibetanska högplatån. Klädsel och byggnadsstilar förändras och böneflaggorna fladdrar i vinden. Här uppe går vägen över platåer omgivna av berg med barrskog, längs vägen ser vi stora åteplanteringsprogram för att binda jordarna. Familjer bor i stora trevåningshus med jättelika träkolonner och massor av träsniderier på frontsidan. Vi tar oss till vårt hotell en bit utanför Zhongdian eller Shangri-La som det heter numer. Det ligger på 3300 meters höjd på en kulle med utsikt över Napa Lake. Vid sjön finns en mycket viktig övervintringsplats för den sällsynta svarthalsade tranan, som är ett av våra mål för resan. Vi bor avsides på en kulle, härifrån kan himalayagamar ses, runt huset håller alpkråkor till och i sluttningen hörs vår fasan och Lady Amhersts fasan kanske spela. På andra sidan sjön vid de stora gräsmarkerna med hästar, jakar och får runt sjön ses normalt även trana, svart stork, hägrar och roständer. Sjön är full av doppingar och änder. På väg till hotellet tar vi en promenad längs sjöns ängsmarker på vägen för att se på fågellivet. Framför allt vill vi få tillfälle att se och höra de svarthalsade tranorna som håller till här fram till början maj. Gaoshan Zhiwu Guest House som ersätter hotellet vi hade innan som har stängt. Middag och genomgång av den kommande dagen.

 • Dag 15 Napa Lake

  Västerländskinspirerad frukost, därefter åker vi runt sjön för att att se på livet runt den sanka slätten och sjön. Här kan vara riktigt kyligt fast det är i andra halvan av april då vi är på ca 3300 meters höjd. Napa Lake tillhör några av Asiens viktigaste fågelsjöar och här bör vi få tillfälle att se många fåglar fint. Dessutom spelar kanske Lady Amhersts fasan och en annorlunda ras av vanlig fasan bakom hotellet i backen. Himalayagamar seglar förbi och livet runt sjön vaknar upp. Därefter blir det dags att packa bagaget och sen tar vi bussen för att åka runt sjön för att se den andra sidan allt efter vad som verkar bäst. 

 • Det stora Songzanling klostret

  Lunch och därefter besöker vi det stora och berömda buddistiska klostret från 1600-talet. Det rankas som ett av de allra viktigaste lamaistiska klostren utanför dagens Tibet. Det har ett informationscentrum där vi får biljetter och sen färdas vi sista biten i klostrets buss och åker upp till entrén. Vår lokala guide berättar och visar alla delar, det börjar med en lång trappa genom området där munkarna bor, däruppe ser vi alla de tre olika templen. Mycket guld, rött och mystik. Här får man något överraskande se bilder även med Dalai lama. När vi är färdiga och sett utsikten och alla alpkajor som seglar runt byggnaderna, är det dags att ta sig till flygplatsen.
  Prel. flyger vi till Kunming vid 16:30-tiden, och övernattar på hotell. 

 • Dag 16 Hemresa

  Tidig uppstigning och transfer till flygplatsen där vi checkar in vårt bagage och tar farväl av Kina för denna gång. Prel flyg från Kunming 7:30-tiden till Peking. Byte av flyg och därefter fortsätter vi mot Stockholm vid 14-tiden lokal tid. Ankomst till Arlanda vid 17:30-tiden. Flyg i drygt 8 timmar. Dags att ta farväl av gruppen. 

 • Observera

  Programmet är preliminärt och vissa dagar kan komma att kastas om, men med samma innehåll, beroende på väder eller myndigheters beslut för att få bästa möjliga förutsättningar av de rådande förhållandena på resan.

Resans höjdpunkter

 • Tangijahes höga berg med vandringar för att söka efter pandor, takin, ghoral, tragopan och många andra djur.
 • Shangri-La med Napa lake och övervintrade svarthalsade tranor, svarta storkar och massor av andra fåglar. Båttur West Lake nära Dali.
 • Färden genom Yangtseflodens dalgång med många många imponerande bergskedjor och snöklädda bergtoppar.
 • En unik pionjärresa till tidigare mycket svårtillgängliga områden. En resa med få motsvarigheter.
 • Yunnan med Shangri-La Yunnan Golden Monkey national park, med trubbnäsapor som vi kan fotografera, dramatisk urskog samt många spännande fåglar.
 • Liten grupp på 10 till högst 16 deltagare. Både svensk färdledning och lokala kinesiska guider och även ibland naturguider.
 • Pingwu, Dali och Shangri-La med taoistiska och buddistiska kloster och tempel.
 • Nu är resan i april 2020 öppnad för bokning.

Karta

Resfakta

Reslängd 16-17 dagar
Avreseort Stockholm, ev. Köpenhamn, Göteborg mot tillägg
Avresor 4 - 20 apr 2020 f.n. fullbokad, kontakta oss
Pris Från 55 800 kr
Enkelrumstillägg 7 500 kr
Detaljerade priser

Priset 55 800 kr för resan 2020 är preliminärt. 

I priset ingår
 • Flyg från Sverige till Chengdu/Kunming inkl. skatter
 • Exkursioner i reservaten Wanglang, Tangjiahe, i Sichuan för att söka efter pandor, andra djur och fåglar. Vandring i ravin i Yaan
 • Resan april 2020 en dag längre för att besöka Labahe och leta efter röd panda
 • Besök Bifengxia pandauppfödningscenter för att se och fotografera pandor på nära håll
 • Exkursioner i Shangri-La Golden Monkey National Park, med besök vid utfordring av svart trubbnäsapa
 • Båttur på West Lake nära Dali
 • Besök vid Napa Lake med svarthalsade tranor, svarta storkar
 • Guidade turer i Pingwu, Qingxi, Dali och Zhongdian för att se på gamla tempel och historiska städer
 • Lokala guider, för gruppen, samt lokala naturguider
 • Två inrikes flygtransporter, alla lokala transporter och aktiviteter med mindre bussar mellan parker och resmål
 • Alla nationalparksavgifter och inträden på museer, tempel och andra platser enligt programmet
 • Svensk färdledare
 • Helpension på resan
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Visum, drycker (vatten ingår) och dricks tillkommer. Dricks ca 100 USD/deltagare. Visum kostar från ca 1200 kr till 2500 kr beroende på vilket sätt man söker det. Mer information kommer ca två månader innan resan.

Resplan

Dag 1. Mot pandans Kina
Dag 2. Chengdu till Yaan
Dag 3. Pandacentret Bifengxia, vandring i ravin
Dag 4. Mot Wanglangs höga berg
Dag 5. Wanglang - urskog med jätteträd
Dag 6. Wanglang - höga berg och djupa dalar
Dag 7. Tangjiahe, jättepandor och branta berg
Dag 8. På spaning efter panda, taki och guldfasan
Dag 9. Vandring i dalgång
Dag 10. Tangjiahe - Qingxi Muslim Town - Chengdu
Dag 11. Dali båttur och stadsrundtur
Dag 12. Yangtsefloden och Baima Snow Mt
Dag 13. Shangri-Las sällsynta trubbnäsapor
Dag 14.Färd till Shangri-La
Dag 15 Napa Lake och Songzanlingklostret
Dag 16.Hemresa

Visum

NYA VISUMREGLER KINA
Kina har infört obligatoriskt fingeravtryck vid inlämning av viseringsansökan. Alla mellan 14 och 70 år måste personligen infinna sig på viseringskontoret i Stockholm eller i Göteborg för att lämna fingeravtryck som sedan sparas i fem år. Visum gäller i tre månader från det att det utfärdats, så man kan inte söka visum förrän början februari 2019 eller 2020.

Resans karaktär

Pandaexpeditionen genomförs på våren i april mitt i pandornas parningssäsong, då de ropar och är som lättast att hitta. Det är även lövsprickning och fåglarna sjunger så även de är lättast att hitta just denna tid. Dagarna har oftast behagligt klimat för vandring, runt 10–20 grader, medan nätterna kan bli kalla i bergen, det kan förekomam bakslag med snö och bergtopparna är alltid snöklädda. Expeditionen kan genomföras av de allra flesta som är vana att röra sig ute i naturen. Du bör klara att vandra 10–15 km, några av dagarna. Ibland tar vi oss in i lite mer besvärlig terräng för att kunna se olika djur, men vi rör oss mestadels på välskötta stigar, leder och vandringsgångar. Vi bär bara på en mycket lätt dagspackning några av dagarna, med regnkläder, dryck och tröja etc. 

Deltagarantal

Min 10, max 15

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor. Utöver att minska vårt klimatavtryck bidrar vi samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »

Bra att veta

Du bidrar till skyddsprojekten för pandor.

Eftersom vi vandrar med lokala guider och bor inne i pandareservatet, stöder vi förutom pandaskyddet även satsningarna för att bevara dessa miljöer med många olika slags hotade djur och växter.