Översikt

Kambodja Relax med Angkor Wat och stranddagar på Koh Rong

Kambodja är ett resmål, ett land och en kultur som passar både yngre och äldre upptäcktsresande och som skapar gemensamma minnen och upplevelser för livet! Vi upptäcker världens mest spännande tempelområde Angkor, cyklar på landsbygden och lär oss laga mat. Resan avslutas med avkopplande dagar på ön Koh Rong med sina vidsträckta stränder.

Kambodja – khmerernas land - är idag ett ganska litet, sydostasiatiskt land inklämt mellan de större och starkare grannarna Thailand och Vietnam. Kambodja är dessutom ett land som fram till relativ nutid härjats av inbördeskrig, de Röda khmererna gav upp sin kamp först 1998, och ännu är inte såren läkta. Men Kambodja var också kärnlandet i khmerernas välde och högkultur, som under medeltiden täckte större delen av Sydostasien och inbegrep dagens Kambodja, södra Laos, södra Vietnam och delar av Thailand och Malaysia.

I Kambodja beger vi oss ut på upptäcktsfärd i världens mest spännande tempelområde, Angkor, där vi utforskar gudomliga stenboningar, uppförda som storslagna pyramider, utformade som jätteansikten och övervuxna av djungel. Huvudfokus har vi förstås på världens största religiösa byggnad, jättetemplet framför alla andra, självaste Angkor Wat.


Men vi går också i Angelina Jolies fotspår
i det djungelöverväxta Ta Prohm. Vi förundras över de över tvåhundra jätteansikten som utgör det mystiska Bayon och vi förtjusas över det intrikata lilla Banteay Srei.

Vi hinner också se en hel del av livet på landsbygden i dagens Kambodja, när vi på cykel tar oss ut till en by där vi får uppleva det vardagliga livet på landet och laga kambodjansk lunch. Med båt tar vi oss ut på Sydostasiens största insjö, Tonle Sap, och ser hur dagens fiskarbefolkning lever där i flytande byar.

Till sist väntar härligt strandliv. Vi flyger till Kambodjas kuststad Sihanoukville varifrån vi tar speedboat ut på öppet hav till det verkliga paradiset, den fortfarande oexploaterade ön Koh Rong med kilometerlånga pudervita sandstränder och möjligheter både till strandliv och rekreation.

En både aktiv och avkopplande resa i ett land med ett storslaget förflutet, en sargad modern historia och en spännande framtid!

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Kambodja

  Vi lämnar Sverige för att flyga till Siem Reap, flyg över natt och ett (eller två) byte på vägen.

 • Dag 2 Siem Reap, Angkor

  Väl framme i Siem Reap i västra Kambodja möts vi av vår engelsktalande kambodjanska guide. Vi checkar in på vårt centralt belägna hotell – med pool - och ger oss sedan ut för att få ett första smakprov av Angkors tempel. Höljt i halvdjungel utanför Siem Reap ligger det mytiska tempelkomplexet Angkor, huvudort och religiöst centrum för khmerriket 802–1431. Här uppfördes ursprungligen hinduiska tempel helgade åt Shiva, medan själva huvudtemplet, det magnifika Angkor Wat helgades åt Vishnu på 1100-talet. Angkor är enormt, forskare tror idag att det var världens till ytan största stadsbebyggelse före den industriella revolutionen. Det är världens största tempelkomplex och de enda byggnadsverk som kan jämföra sig i skala och arbetsinsats är Egyptens pyramider eller Kinesiska muren. Angkors kungar var levande manifestationer av de hinduiska gudarna Shiva, Vishnu eller av buddhistiska boddhisatvor som Avolakitesvara. Varje kung krönte sin karriär med storskaliga byggprojekt. Angkor var en stad, de dödliga bodde i hus av trä, för gudarna byggde man i sten. Vi gör en första rekognoserande utflykt till tempelområdet, därefter det blir välkomstmiddag. (F,M).

 • Dag 3 Siem Reap, Angkor Thom med Bayon, Ta Prohm

  Tidigt i gryningen, före solens uppgång och innan hettan hunnit bli alltför påträngande, börjar vi vår expedition för att utforska Angkors hemligheter. Vi kommer att se stora delar av vad som döljer sig bakom de 12 kilometer långa murarna runt Angkor Thom – den stora staden – Angkorrikets huvudstad. Det centrala templet här är det berömda Bayon, kanske det mest mystiska av Angkors alla tempel, uppbyggt av ett myller av stentorn med outgrundliga buddhaansikten. Vi befinner oss nu i centrum av khmerernas gamla huvudstad. Här ser vi också bl a den 350 meter långa Elefantterassen som användes som läktare varifrån Angkorkungen kunde inspektera sina arméer och strax norr om denna hittar vi Spetälskekungens terrass. Vi vandrar också genom det osannolika Ta Prohm där djungeln tillåtits härja fritt. Jättelika träd spränger sig genom templets byggnader och murar. Ta Prohm har blivit "Tomb Raidertemplet" då några scener ur filmen Lara Croft – Tomb Raider med stjärnan Angelina Jolie spelades in här. Här har djungeln fått ta över, kraftiga rötter slingrar sig kring stenblock och gamla statyer. 

 • Angkor Wat

  Trots alla häftiga och fascinerande upplevelser och intryck ovanstående tempel bjuder på så är ändå dagens huvudnummer templens tempel – Angkor Wat. Angkor Wat är det största, det mest välbevarade och det mest magnifika av alla Angkors tempel. Fortfarande ruvar den mäktiga sandstenskonstruktionen på många ouppklarade gåtor. Hur kunde 1100-talets kambodjanska arkitekter få till stånd templets harmoniskt balanserade struktur? Varför vetter templet mot väster, till skillnad från alla andra Angkortempel? Är det verkligen en kungs mausoleum? Stämmer de nya forskningsrön som indikerar att Angkor Wat inte bara uppfördes som ett tempel, utan också kan ha varit en kunglig stad? Angkor Wat är ett tempel som imponerar både i stort, som när man betraktar de fem bikupeliknande tornen på avstånd, som i smått, när man studerar templets intrikata och detaljerade väggreliefer som återger hinduiska myter i närbild. Vi ser på solnedgången vid Pre Rup. Middag på egen hand. (F,L)

 • Dag 4 Siem Reap, Banteay Srei

  Vi lämnar Siem Reap och kör mot Phnom Kulen där vi besöker den liggande buddhan. Vi intar vår picknick-lunch vid vattenfallet. Under dagen besöker vi en by och en fjärilsträdgård eller en lokal byskola. Vi fortsätter sedan till ett av Angkors minsta, men samtidigt mest intressanta och allra mest utsökt utformade tempel - Banteay Srei. Templet grundades 967 och helgades åt Shiva. Det har fått stor och välförtjänt uppmärksamhet för sina intrikata reliefer med hinduiska mytologiska motiv i rosaröd sandsten. Banteay Srei är helt klart en pärla bland Angkors alla tempel. Eftermiddagen idag är fri för eget utforskande av fritt valt tempel eller av Siem Reaps marknader. Eller för fria aktiviteter i poolen. (F, picknick-lunch)

 • Dag 5 Tonlé Sapsjön, med cykel på landsbygden

  Efter frukost ägnar vi oss åt att komma närmare inpå livet på den kambodjanska landsbygden. Vi cyklar ut till en by där vi tar del i den verksamhet som är aktuell för årstiden. Det kan handla om att tillverka tak för byns hus eller att plantera eller skörda ris. På många sätt skiljer sig inte livet för Kambodjas landsbygdsbefolkning idag särskilt mycket från det liv deras förfäder levde under Angkors guldålder. Mobiltelefoner och parabolantenner må ha tillkommit, men sättet att bygga hus, oxkärrorna som sköter transporterna och risodlandet är de samma. Lunchen lagar vi själva, under överinseende av en lokal kock och av lokala råvaror.

  Vi gör en utfärd med båt på Tonle Sapsjön, Sydostasiens största insjö och Kambodjas mage, lungor och hjärta – det är ingen överdrift att säga att den stora sjön är förutsättningen för Kambodjas existens. Kambodjanernas viktigaste näringskälla har alltid varit fisk från sjön, och det faktum att sjön under regnperioden svämmar över det omgivande landskapet är en förutsättning för risodling. Tonle Sapsjön får sitt tillflöde av vatten främst från Tonle Sapfloden, som flyter från Mekong under regnperioden och gör att sjöns yta ökar fem gånger! Under torrperioden vänder så floden och flyter ut i Mekong. Sjön är oerhört artrik, framför allt när det gäller fisk, men också fågellivet är rikt. Vi tar oss per båt till den flytande byn Kampong Phluk, och ser hur byborna lever sitt liv på sjön med fiske, skolgång och försäljning av sina egna produkter från båtar. (F,L)

 • Vi gör en utfärd med båt på Tonle Sapsjön, Sydostasiens största insjö och Kambodjas mage, lungor och hjärta – det är ingen överdrift att säga att den stora sjön är förutsättningen för Kambodjas existens. Kambodjanernas viktigaste näringskälla har alltid varit fisk från sjön, och det faktum att sjön under regnperioden svämmar över det omgivande landskapet är en förutsättning för risodling. Tonle Sapsjön får sitt tillflöde av vatten främst från Tonle Sapfloden, som flyter från Mekong under regnperioden och gör att sjöns yta ökar fem gånger! Under torrperioden vänder så floden och flyter ut i Mekong. Sjön är oerhört artrik, framför allt när det gäller fisk, men också fågellivet är rikt. Vi tar oss per båt till den flytande byn Kampong Phluk, och ser hur byborna lever sitt liv på sjön med fiske, skolgång och försäljning av sina egna produkter från båtar. (F,L)

 • Dag 6 Sihanoukville, Koh Rong

  Under förmiddagen tar vi flyget, ca 1 timme, från Siem Reap till Sihanoukville, Kambodjas enda hamnstad. Sihanoukville etablerades av king Sihanouk på 1950-talet och byggdes upp runt Kambodjas enda djupvattenhamn. Men det är de sju långa, vita, sandstränderna som lockar besökare till Sihanoukville idag. Sihanoukville är Kambodjas enda riktiga badort. Över att dussintal öar utanför kusten utgör lockande utflyksmål för den aktive.

  Efter ankomst och transfer tar vi oss med båt till Koh Rong, en av flera fortfarande nästan orörda paradisöar med långa vita stränder utanför Kambodjas kust. Här övernattar vi på resort alldeles vid stranden. (F)

 • Dag 7-10 Sol och bad på paradisön Koh Rong

  Koh Rong är en tropisk ö, en riktig ”Robisonö” i flera avseenden, med fina sandstränder, klart, turkosblått vatten och endast några få nyuppförda turistanläggningar som håller god standard. Här kan man verkligen känna sig lite speciell, de stora turistströmmarna har ännu inte hittat hit. Koh Rong har ofta använts som inspelningsplats för ”Survivor”, den internationella motsvarigheten till ”Expedition Robinson”. Softa och slappa på stranden, bada i havet eller gå på djungelutflykt. (F)

 • Dag 11 Sihanoukville, Phnom Penh

  Efter några sköna dagar på stranden har vi transfer tillbaka till Sihanoukville med båt och därifrån med inrikesflyg till Phnom Penh för en övernattning. Väl framme i huvudstaden tar vi in på vårt hotell för en övernattning. (F)   

 • Dag 12 Phnom Penh och hemresa

  Vi har förmiddagen till förfogande i Phnom Penh. Möjlighet finns att göra en stadsrundtur i huvudstaden (ingår inte) med Royal Palace, S-21 och Killing Fields. På kvällen påbörjar vi vår hemresa mot Sverige. (F)

 • Dag 13 Hemma igen

  Vi byter flyg på vägen hem och landar i Sverige på förmiddagen.

 • Att tänka på

  Programmet kan komma att ändras av praktiska eller logistiska skäl, för att ge bästa behållning av resan. Tiderna för flyg är preliminära. Det är bra att resa med ett öppet sinne för  synen på tid inte är som vi är vana vid här hemma i Skandinavien.

Resans höjdpunkter

 • Angkors tempelområde
 • Båttur på Tonlé Sapsjön
 • Sol och bad på Koh Rong

Karta

Resfakta

Reslängd 13 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor Kontakta oss för mer information
Pris Från 26 800 kr
Detaljerade priser

26 800 kr/person för del i dubbelrum om 4 personer reser tillsammans
28 800 kr/person för del i dubbelrum om 2 personer reser tillsammans

Barnpris

24 800 kr, gäller för barn upp till 11 år som delar rum med 2 vuxna.

I priset ingår
 • Flyg Kambodja t/r 
 • Klimatkompensation för alla flygresor
 • Lokal engelsktalande guide
 • Hotell av turistklass/första klass, del i dubbelrum alt. trippelrum
 • Frukost alla dagar
 • Övriga måltider enligt program
 • Utflykter enligt program
 • Matlagningskurs
 • Cykeltur 
 • Transfers, bagagehantering, transporter och entréavgifter
 • Fritt lokalt simkort till telefonen
 • Vatten i flaska samt handdukar till utflykter
 • Inrikesflyg 
 • Internationell flygplatsskatt vid hemresan
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Dryck, dricks, övriga måltider, visum, stadsrundtur och övriga utflykter i Phnom Penh

Resplan

Dag 1. Avresa med flyg
Dag 2. Ankomst till Siem Reap i Kambodja
Dag 3. Siem Reap, Angkor Wat
Dag 4. Siem Reap, tur till Phnom Kulen och Kulen vattenfall, bybesök och fjärilsträdgård eller skolbesök, Banteay Srei
Dag 5. Siem Reap, matlagningskurs och lunch i by. Cykeltur på landsbygden. Tonlé Sap
Dag 6. Siem Reap, Sihanoukville, Koh Rong
Dag 7–10. Koh Rong
Dag 11. Koh Rong, båt till Sihanoukville, flyg till Phnom Penh
Dag 12. Phnom Penh – Möjlighet till utflykter (ingår inte i priset) PP sightseeing med Royal Palace, S-21, Killing Fields, flyg hem på kvällen
Dag 13. Hemkomst Sverige

Deltagarantal

Min 2

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vi stödjer många viktiga naturvårdsprojekt och klimatkompenserar för de resor där vi flyger. Läs mer här »

Rådgivning via Zoom
Vi erbjuder individuell rådgivning via Zoom, hör av dig till oss så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svara på dina frågor.

Bra att veta

För närvande kräver Kambodjanska myndigheter en deposition för att täcka eventuella sjukdomskostnader vid besök. Vi informerar om detaljerna vid bokning. 

Boende

 • Hotell Sok San Beach Resort, Koh Rong

  Sok San Beach Resort ligger några meter från en vit sandstrand. På Sok San Beach Resort finns det bungalows i trä med halmtak och gratis Wifi. Resorten erbjuder bland annat matlagningskurser, massage, utomhuslounge, en restaurang och en strandbar alldeles vid havet. Alla rum har egen balkong samt eget badrum med dusch och toalettartiklar. 
  Till hemsidan