Översikt

FamiljeExpedition Jordanien - höstlovsresa

NYHET! Under höstlovet beger vi oss på en annorlunda FamiljeExpedition till Jordanien. Ett spännande äventyr för hela familjen! Vi tar oss från huvudstaden Amman till den sägenomspunna klippstaden Petra. I världsarvet Wadi Rum väntar en jeepsafari i öknen och vi övernattar på en beduincamp innan vi reser mot Röda havet och Aqaba för sol, bad och snorkling. Resan avslutas med ett par dagar vid Döda havet, en upplevelse för såväl kropp som själ.

Jordanien är en ovanlig och spännande destination med mängder av skatter, såväl kulturella som naturmässiga. Vi tar er med på en resa där alla sinnen är på helspänn och vi bjuder på blandade upplevelser med starka historiska inslag när vi färdas mot nya upptäckter varje dag. Landskapet skiftar från bördiga dalgångar till öken, från grönskande oaser till Döda Havets kristallklara vatten. Här finner vi ökenslott, den gömda klippstaden Petra och Mellanösterns mystik, såväl som ett land i snabb utveckling. Allt inom bekvämt avstånd och med utmärkta vägar för snabba transporter mellan aktiviteterna. Öknar, berg, Aqabavikens korallrev och Döda Havet ger den perfekta inramningen till en oförglömlig resa. Ett äkta familjeäventyr i sann Indiana Jones-anda!

I huvudstaden Amman gör vi en stadsrundtur där vi bland annat besöker Citadellet och amfiteatern. I den gamla stadsdelen promenerar vi genom souken och tar del av det myllrande vardagslivet med basarer och färgstarka marknader där den livliga kommersen pågår för fullt.

Vi besöker klippstaden Petra, ett av världens sju nya underverk, som upptogs på UNESCO´s världsarvslista 1985. Vi vandrar runt i den berömda klippstaden och låter oss fascineras av  lämningarna som omfattar en hel mil i diameter. I de röda sandstensklipporna har man huggit ut monument och byggnader, som exempelvis kungagravarna och skattkammaren. Vyerna härifrån är spektakulära och vi kan se hela vägen till Negevöknen. 

I Little Petra och Wadi Rum bor vi på tältcamper som ägs och drivs av beduinfamiljer. Vi får ta del av den jordanska gästfriheten och bjuds på vällagad mat. Vi sover i stationära tält, men den som vill kan sova ute, under stjärnorna. På vår jeepsafari tar vi oss runt i det röda ökenlandskapet, inramat av berg och smala raviner. Det var här, i Wadi Rum, som den Oscars-belönade filmen Lawrence of Arabien spelades in!

Aqaba och Röda havet är känt för sin snorkling och dykning. Här kan du göra en utflykt till revet strax söder om Aqaba och snorkla med clownfiskar och havssköldpaddor. Vi bor bekvämt på ett hotell beläget på stranden.

Resan avslutas med ett par dagar vid Döda havet, en av världens mest salthaltiga sjöar vars vattenyta ligger cirka 422 meter under havsytan och är lägst av alla platser på jordens yta. Salthalten på 34% gör det omöjligt för den badande att simma, men att flyta går bra! Här finns många spa-anläggningar och det mineralrika vattnet sägs ha god effekt på diverse krämpor. Men även utan specifika hälsobesvär kan man njuta av Döda havets salta vatten och lerinpackningar.

Reseprogram

 • Dag 1 Utresa Jordanien

  Vi reser ut mot Amman och Jordanien under fredagen. Ett byte på vägen, ankomst på kvällen alternativt mitt i natten. 

 • Dag 2 Amman och Little Petra

  Vi blir hämtade av vår lokala arrangör och har transfer till hotellet. Här har vi möjlighet att vila upp oss ett par timmar innan vi startar vår tur. Amman är en av världens äldsta städer och har varit bebodd sedan bronsåldern. Staden befinner sig i en växande fas och är i dag en modern stad som har behållit sin karaktär och historia. Under eftermiddagen upptäcker vi mer av huvudstaden. Vi börjar med att besöka Citadellet där Kung David i det gamla testamentet arrangerade mordet av sin älskarinnas man... Härifrån har vi utsikt över amfiteatern och den gamla stadsdelen. Från amfiteatern tar vi oss ner till citykärnan, hjärtat av gamla stan. Vi promenerar runt i de smala gränderna och upplever vardagslivet och kommersen på marknaden. Från Amman har vi en resa på ca 3 timmar i bil till Little Petra där vi kommer att bo på en beduincamp. (F,M)

 • Dag 3 Vandring från Little Petra till Petra

  Tidig uppstigning och frukost. Vi åker till starten för leden som tar oss till den storslagna klippstaden Petra. Lämningarna omfattar cirka en mil i diameter och vi bjuds på de mest spektakulära vyer man kan uppleva som resenär. Under vår vandring på ett par kilometer omges vi av Arababergen och vi ser hela vägen till Negevöknen. Genom att äntra Petra genom "bakdörren" undviker vi de största horderna av turister. Vägen skriker av mystik och slingrar sig fram mellan de rosenröda klipporna. Vi följer den nabateiska och storslagna pilgrimsleden som tar oss runt bergen ut på en naturlig stenterrass. Leden smalnar av innan vi når en gömd platå högt över den imponerande Wadu Siyyagh-klyftan. Alldeles bortom klyftan finns ett beduinkafé där vi kan köpa uppfriskande dryck. De nabateiska trapporna leder oss sedan ner till gamla Petra, och vi kommer ut på huvudleden som tar oss till hotellet. Övernattning i Petra. (F,L,M) 

 • Dag 4 Wadi Rum

  Vi äter vår frukost på hotellet och tar sikte mot dagens mål, Wadi Rum. Det är en bilresa på ca två timmar. När vi kommer fram börjar vårt ökenäventyr med en fyra timmars jeepsafari för att uppleva detta mäktiga världsarv. Vi tar oss runt bland dalar, canyons och sanddyner i det röda ökenlandskapet, inramat av berg och smala raviner. Innan vi tar oss till vår camp för natten ser vi den lätt rödfärgade solen gå ner över sanddynerna. Solnedgångarna här är magiska. Vi installerar oss i våra fasta tält, alla med dusch och toalett. Därefter intar vi vår middag. Det råder beduinsk gästfrihet och tankarna för oss till Tusen och en natt när vi samlar dagens intryck framför den öppna elden. (F,L,M)

 • Dag 5-6 Från Wadi Rum till Aqaba

  Från öknen till Jordaniens fönster - Röda havet och Aqaba. En bilresa på ca 1,5 timme. I Aqaba bor vi bekvämt på hotell med pool, och här finns snorkel- och dykmöjligheter för den som önskar. Möjlighet att göra en dagsutflykt till reven söder om Aqaba. (Ingår inte). Röda havet är känt för dykare och snorklare världen över. Ute på revet kan du få se clownfisk, havssköldpaddor, lejonfisk och mycket annat. I den lilla stadskärnan pågår vardagslivet för fullt och den som vill kan besöka marknaderna. (F,M)

 • Dag 7 Döda havet

  Från Röda till Döda havet. Ca 4 timmar i bil. Väl framme checkar vi in på vårt hotell, och du kan spendera resten av dagen flytandes omkring i detta salta hav. Kanske prova på lerbad eller ta en spa-kur? Eftermiddagen är fri från aktiviteter och kan ägnas åt en väl förtjänt fysisk avkoppling. Dödahavshotellen äger flera fantastiska faciliteter i form av barer, restauranger, bad i olika bassänger och bad i Döda havet. Om man vill kan man använda spa-anläggningens olika bastulösningar och relaxavdelningar samt beställa massage (mot extra kostnad). Döda havets vatten finns till förfogande under hela dagen – det är en otrolig känsla att flyta omkring i den höga salthalten eller dränka sig i lokal hälsolera. (F,M)

 • Dag 8 Möjlighet att upptäcka Mount Nebo och Madaba

  Njut av en god frukost på hotellet och fortsätt spendera förmiddagen genom att koppla av i det salta havet. Möjlighet att göra en utflykt till bergen på 800 meters höjd ovan havet och den viktiga pilgrimsorten Mount Nebo (ca 50 minuters bilresa). Platsen är känd som det berg där Israels folk blickade ut över det heliga landet innan passagen över Jordanfloden. I diset kan man beskåda både Jeriko och, om man har tur, även Jerusalem. I Madaba kan du besöka St George's kyrka för att se den äldsta kartan av det heliga landet. Bekanta dig även med Apostlarnas kyrka och platsen där Johannes döparen döptes. (Ca 15 minuters bilfärd mellan Mount Nebo och Madaba). Utflykterna till Mount Nebo och Madaba ingår inte i resans pris. Den som väljer att stanna på hotellet kan utforska mer av Döda Havets omgviningar. Njut ytterligare en solnedgång i detta heliga land. Middag på hotellet. (F,M)

 • Dag 9 Hemresa

  Efter frukost har du möjlighet att spendera tid på hotellet eller i omgivningarna runt omkring. Sista doppet i poolen eller i Döda havet innan vi beger oss mot flygplatsen för hemresa. Ca 1 timmes transfer. Flyget går efter midnatt och det är ett byte på hemresan. (F) 

 • Dag 10 Hemkomst

  Hemma i Sverige på förmiddagen.

 • Ingår för barn

  En FamiljeExpedition ska vara ett lärorikt äventyr. Därför har vi alltid erfarna naturguider på resan. Små äventyrare blir dessutom medlemmar i WWFs barnklubb Panda Planet och alla tonåringar får tidningen WWF Eko som ger nyheter om djur, natur och miljövård.

Resans höjdpunkter

 • Övernattningarna på beduincamper i Little Petra och Wadi Rum
 • Vandringen från Little Petra till Petra
 • Jeepsafari i världsarvet Wadi Rum
 • Solnedgången i öknen
 • Sol och bad i Röda havet
 • Upplevelsen att flyta runt i Döda havet

Karta

Resfakta

Reslängd 10 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 22 - 31 okt
Pris Från 28 800 kr
Enkelrumstillägg På förfrågan
Barnpris

24 800 kr. Priset gäller för max 2 barn upp till 11 år som delar rum med 2 vuxna.

I priset ingår
 • Flyg Stockholm - Amman t/r
 • Klimatkompensation för alla flygresor
 • Boende på beduincamper och hotell enligt program
 • Frukost alla dagar
 • Halvpension alla dagar utom 1 och 6
 • Stadsrundtur Amman
 • Vandring från Little Petra till Petra
 • Ökentur i Wadi Rum
 • Sol- och baddagar i Aqaba
 • Upplevelser kring Döda havet
I priset ingår ej

Måltider ej specificerade i programmet, dryck, dricks, utflykter utanför programmet (t.ex. snorklingstur Aqaba och Mount Nebo och Madaba)

Extra dagar

På förfrågan

Resplan

Dag 1. Utresa Jordanien
Dag 2. Amman och Little Petra
Dag 3. Vandring från Little Petra till Petra
Dag 4. Wadi Rum
Dag 5-6. Från Wadi Rum till Aqaba
Dag 7. Döda havet
Dag 8. Möjlighet att upptäck Mount Nebo och Madaba
Dag 9. Hemresa
Dag 10. Hemma i Sverige igen

Boende

Vi bor på bekväma hotell blandat med genuina beduincamper. 

Visum

Visum behövs för Jordanien, kan sökas vid ankomst till Amman.

Resans karaktär

Resan passar hela familjen, stor som liten. Kortare vandringsturer. Ökensafarin i Wadi Rum kan vara lite skumpig. Möjlighet till egna utflykter kring Aqaba och Döda havet. 

Deltagarantal

Min 10, max 14

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor. Utöver att minska vårt klimatavtryck bidrar vi samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »

Bra att veta

Boendena kan komma att ändras, vi presenterar ett urval av de hotell vi brukar använda på våra resor.

Boende

 • La Locanda Boutique Hotel, Amman

  La Locanda är ett boutiquehotell beläget i det kulturella hjärtat av Amman. Det är ett litet hotell med 14 snyggt inredda rum, alla med olika musikteman. Här får vi en bekväm start på vårt äventyr i Jordanien. Hotellet har en välbesökt restaurang, Maestro Music Bar där det hålls musikframträdanden av alla slag. Det finns ytterligare en restaurang, Locanda Garden som serverar vällagad mat från lokalt producerade råvaror. Wifi finns på alla rum och i övriga utrymmen. Övriga faciliteter på rummen - TV, minibar, hårtork, möjlighet att  koka kaffe och te.  

 • Arena Camp, Wadi Rum

  Arena Camp är en ny beduincamp i Wadi Rum, belägen i Disiområdet inne i öknen. Campen har 20 tält, alla med dusch och toalett, varmt vatten och A/C. Det finns en restaurang och ett separat stortält i beduinstil. En familjär och bekväm camp.

 • Petra Guesthouse, Petra

  Petra Guesthouse har 41 rum och 31 chalets. Här bor vi bra. Alla rum har utsikt över bergen, och det finns wifi, TV, safety box, minibar och möjligheter att koka kaffe och te. På hotellet finns en välkomnande lobby, restaurang och en nabateisk bar omgiven av en stor piazza.

   

 • Intercontinental Hotel, Aqaba

  Intercontinental Hotel i Aqaba är ett större resort med alla tänkbara bekvämligheter precis invid Röda havet. Aqaba centrum ligger på promenadavstånd. Hotellet har en egen strand i direkt anslutning och har en stor pool med olika sektioner. Det finns flera restauranger, barer och caféer på hotellområdet. Alla rum är stilrett inredda och har privat balkong. Det finns wifi, TV och minibar.

 • Holiday Inn, Döda havet

  Holiday Inn Dead Sea är ett spahotell med privat strand. Här finns en infinity pool med bar. Det finns flera restauranger på hotellområdet, något för alla smaker. De rymliga rummen har alla balkong eller terrass med utsikt över Döda havet eller bergen. Rummen har minibar, TV, fritt vatten på flaska och möjligheter att koka kaffe eller te. Några rum har direktaccess till poolen.