Översikt

Japan i vinterskrud - fotoresa med japanska tranor och jättehavsörnar

Den stora tranresan med allt från den sydliga ön Kyushu till norra Hokkaido - en resa från tempererat klimat till vinter med snö och is. Vid Arasaki på Kyushu kan vi få bilder både i morgon- och kvällsljus på tusentals munk- och glasögontranor. Här njuter vi av god mat, bad i varma källor och japansk kultur. Därefter fortsätter vi upp till Hokkaido´s vinterlandskap för att se på grafiskt sköna japanska tranor som avtecknar sig mot snö. Här blir det även båtturer genom isen till jättehavsörnarna och ett besök hos världens största uggla, Balackinstons fiskuv. Resan avslutas med vinterbadande japanska makaker i ångande varma källor.

Resan börjar längst i söder på ön Kyushu, där vi möts av vårvärme i Miyazaki. Följande dag bjuder på en vacker ravin med vattenfall och möjligheter att morgonfotografera dalar insvepta i molnbankar, i olika nyanser. Resan fortsätter sen till Arasaki, ett reservat med tusentals övervintrande munk- och glasögontranor som avtecknar sig vackert i solnedgångens ljus. Följande dag använder vi morgonljuset istället för att hitta motiv och vinklar. Under dagen njuter vi av japansk mat, bad i naturliga varma källor och studerar vardagslivet och landets kultur.        

Vi flyger därefter långt norrut till ön Hokkaido där vi får chansen att möta ett spännande djurliv. Här finns Blackinstons fiskuv - världens största uggla, jättehavsörnar, sångsvanar, Japansk tranor, räv och sikahjortar. Har vi tur får vi uppleva när de vackra svart-vita tranorna dansar mot ett vackert snölandskap - en upplevelse i sig. Här blir det både kvälls- och morgonfotografering med tranor.

Vi tar oss vidare genom Hokkaido´s fantastiska landskap. Vi reser i ett par bilar eller en minibuss vilket ger oss möjligheten att stanna på platser efter vägen. Vid Lake Kussharo stannar vi för att fotografera majestätiska sångsvanar som radar upp sig framför kamerorna. Här får vi både kvälls- och morgonfotografering i magiska dimlandskap.

Kryssning ut till packisen vid Shiretokohalvön för att fotografera jättehavsörnar vid soluppgången. Här kan vi använda oss av det vackra första strålarna när solen når över horisonten. Med sin svarta skrud och gula näbb blir det en härlig kontrast mot snölandskapet där den gör sig otroligt vackert. Det finns även goda chanser att fotografera världens största uggla kommande kväll vid en matningsplats.

Efter vårt besök på Shiretoko utforskas Notsuke halvön där vi gör fotostopp efter vägen. Ofta kan vi hitta räv, sikahjort och jättehavsörn omgivna av vackra vinterlandskap. På eftermiddagen/ kvällen anländer vi till hotellet för middag och vila för dagen efter bär det av mot Tokyo och sen snöaporna.

Resan går vidare till snöaporna i Jigokudani. På morgonen kommer de ner från bergen och värmer sig i de varma källorna. Ett skådespel som är svårt att beskriva utan att ha upplevt det själv. Nyfikenheten är stor och snöaporna kan bli så försigkommna att de vill posera framför just ditt objektiv. Efter en dag med snöaporna så bär resan av mot Tokyo där vi ser lite av den stora staden. Dagen efter går resan hemåt men för de som önskar finns möjligheten att förlänga resan i Tokyo med några dagar på egen hand.


Våra färdledare Patrik Lindqvist och Elisabeth Landberger
Under resans gång blir det tid till både bildvisning och samtal kring hur vi lyckas med att fånga resans motiv och Japan på bästa sätt. Färdledarna kör även de bilar vi färdas i. På kvällarna njuter vi av traditionell mat och diskuterar dagens upplevelser och fotograferande. Vid fyra deltagare följer Patrik med och från 6-8 även Elisabeth.

Vi kommer att bo på Hotell och Ryokan´s vilket är typiska japanska värdshus, här sover man på en bekväm futonmadrass som ligger på golvet. Boendena på resan har allt från enklare- till hög standard, för att få god komfort. Dock är det ett ryokan med enkel standard (pga den perfekta platsen för dagens aktivitet). På många Ryokan´s finns det även varma källor (onsen) utomhus, där man kan bada om man vill utan kostnad.

Frukost eller lunch-matsäck förekommer på flera av dagarna för att vi ska få de de bästa skådnings- och fotograferingsmöjligheterna. Kontinental frukost erbjuds på några av hotellen, i annat fall är det japansk frukost som gäller.

Alla transporter sker i minibussar/ stor bil med god komfort för dig och din packning.
Följ med på ett spännande äventyr där vi utforskar både unika fotomöjligheter och naturupplevelser!

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Tranornas land

  Resdag. Flyg från Sverige till Tokyo. Färdledaren/färdledarna möter upp vid utgångsgaten för flyget. Prel flyg 12-tiden med Lufthansa till Munchen. Byte till nytt flyg mot Tokyo, middag ombord.

 • Dag 2 Vidare till Miyazaki

  Prel ankomst Haneda i Tokyo. Byte för inrikesflyg till Miyazaki vid 14-tiden. Transfer till vårt hotell för att sedan äta vår middag på en lokal restaurang.

 • Dag 3 Fotografering av tranor vattenfall och dalar

  Morgonfotografering i ett bergsmassiv med utsikt mot vackra dimmiga dalar i svagt morgonljus. Åter till hotellet för frukost. Andra fotograferingen går till en ravin med ett naturskönt vattenfall. Transfer under dagen med kvällsfotografering av Tranor vid reservatet på Kyushu i solnedgången. Här övervintrar tusentals munk- och glasögontranor som kommer hit från Sibirien.

 • Dag 4 Varma källor och kulturupplevelse

  Morgonfotografering av tranor vid soluppgången. Frukost på hotellet. Under dagen njuter vi av mat, naturliga varma källor och andra kultur- naturupplevelser på vägen.

 • Dag 5 Flyg till Hokkaido och tranorna

  Tidigt på morgonen vid 8-tiden flyger vi norrut mot ön Hokkaido via Tokyo. Prel. ankomst till Kushiro vid 13-tiden. Lunch äter vi på vägen. På eftermiddagen och kvällen fotograferar vi tranor och när ljuset lagt sig tar vi oss mot vårt hotell. Middag på lokal restaurang.

 • Dag 6 Tranor, sångsvanar och varma källor

  Gryningsfotografering med tranor i naturskönt landskap för att sedan äta medhavd frukost. Vi beger oss till en plats där tranorna ofta kommer inflygande för att uppleva och fotografera trandans, rörelser och enskilda individer. På väg till nästa plats stannar vi för lunch. På eftermiddagen åker vi vidare för att fotografera sångsvanar. Istäckta landskap där det finns speciella platser med öppna varma vakar där svanarna kan mysa hela dagarna. Här finns möjligheter till både närbilder på sångsvanar till mer landskap. Middag i närheten av hotellet där det finns varma källor (onsen) för den som vill slappna av med ett varmt bad.

 • Dag 7 Vidare till Shiretoko

  Tidig morgon åker vi upp till ett närliggande pass för att få uppleva Japanskt landskap från högre höjder efterföljt av morgonfotografering av sångsvanar vid varma vakar. Vi äter medhavd frukost när det passar. Efter lunch beger vi oss mot Shiretoko som är destination för kvällen där vi äter middag och spenderar natten. Här finns det varma källor (onsen) för den som vill slappna av med ett varmt bad.

 • Dag 8 Havsörn och den ståtliga jättehavsörnar

  Gryningsfotografering med havsörn och jättehavsörn, Vi beger oss ut med båt till örnrika platser för att fånga den ståtliga jättehavsörnen, eller Steller´s eagle i morgonljus. Frukost på hotellet. På eftermiddagen utforskar vi närområdet av fågelliv och landskap. Helkväll med Blakiston´s fishowl och medhavd middag äts på plats.

 • Dag 9 Notsuke- Räv, sika hjort och jättehavsörn

  Gryningsfotografering av havsörn. Vi beger oss ut med båt till örnrika platser för att fånga den ståtliga Steller´s eagle i morgonljus. Frukost på hotellet. Efter frukost åker vi mot Notsuke halvön för att leta efter räv, sika hjort och jättehavsörn igen. Mot eftermiddagen bär resan tillbaka mot flygplatsen och vårt hotell.

 • Dag 10 Färd vidare till Yamanouchi

  Frukost på hotellet för att sedan flyga mot Tokyo. Resan fortsätter mot Yamanouchi där vi spenderar natten. Vi intar en traditionell japansk middag vid ankomst efterföljt av ett möte för att förbereda inför morgondagens fotografering med japanska snöapor. Det finns även varma källor (onsen) för den som vill slappna av.

 • Dag 11 Till Jigokudani och vackra Redwood skogen

  Efter frukost tar vi oss till Jigokudani som tar ca 30 minuter vandring (ca 1.6km) i vacker skog. Platsen är världsunik och måste upplevas, med snöapor som kan bli helt bortkommna indränkta i ett dimlandskap. Heldag så det finns gott om tid att leka med olika fototekniker och motiv. På eftermiddagen beger vi oss mot Tokyo där vi övernattar. Middag nära hotellet.

 • Dag 12 Hemresa

  Flyg tillbaka mot Sverige vid 15-tiden för den som inte väljer att stanna kvar en tid på egen hand.

Resans höjdpunkter

 • Vi tar dig till det bästa platserna vid rätt tidpunkt beroende på väder & vind
 • Japanska makaker ”snöapor” som badar i varma källor
 • Dansande tranor i olika vinterlandskap
 • Sångsvanar som simmar i naturliga varma vakar
 • Fotografera jättehavsörn vid soluppgång i Ochotska havet
 • Räv & sikahjort i vinter- & kustlandskap
 • Fotografera Blakiston´s fiskuv på natten – Världens största uggla
 • Individuell coachning i naturfotografering, i liten grupp
 • Utvalda traditionella världshus (ryokans) med varma källor
 • Bada i naturliga varma källor ”onsen” utomhus
 • God japansk mat
 • Workshops för att utveckla dina fotokunskaper

Karta

Resfakta

Reslängd 12 dagar
Avreseort Arlanda, ev Köpenhamn eller Göteborg mot tillägg
Avresor 30 jan - 10 feb 2020
Pris Från 58 800 kr
Enkelrumstillägg 5900 kr
I priset ingår
 • Svensk yrkesfotograf / reseledare
 • Aktiviteter enligt program
 • Inträde enligt program
 • Bad i varma källor "onsen"
 • Helpension (frukost, lunch, middag)
 • 10 nätter, del i dubbelrum
 • Klimatkompenserat flyg för alla sträckor
 • Liten personlig grupp, min 4 och max 8 deltagare
I priset ingår ej

Enkelrum 5500 kr, dryck, personliga utlägg, försäkring

Deltagarantal

Min 4, eller min 6 och max 8

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor. Utöver att minska vårt klimatavtryck bidrar vi samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »

Bra att veta

Vid 4 deltagare en färdledare, Patrik Lindqvist, vid 6-8 deltagare två färdledare, då även Elisabeth Landberger. Liten personlig grupp som färdas i en eller två bilar.