Översikt

Sulawesi och "Wallacea" med Bo Antberg

En kunskapsresa ledd av biologen Bo Antberg. Det okända och endemrika Sulawesi ligger mitt i skiljelinjen mellan Asiens och Australiens fauna och flora. Här går Wallace-linjen och här verkade Alfred Russel Wallace, mannen som kom på principen för arternas uppkomst samtidigt som Darwin. På resan besöker vi den spännande Torajakulturen och Pettakeregrottan med 40 000 år gamla målningar. Det blir även vandringsturer i allt från högt belägna bergsregnskogar till låglandsregnskogar, för att få se så mycket av de unika makakerna, kuskuserna och spökdjuren som finns här. Vi får även se många av de nära hundra endemiska fågelarter som bara lever på Sulawesi. Resan avslutas med valskådning och snorkling bland korallrev i Molucksjön...

Sulawesis regnskog är en av de äldsta och artrikaste på jorden. Vi hinner dessutom med att besöka både södra, mellersta och norra delen av ön. Det blir även besök med kultur i grottor med 40.000 år gamla målningar och världsarvet Toraja med märkliga gravar och båtliknande hus... Tillsammans med färdledaren Bo Antberg och vår lokala djur- och naturexpert Bobby Lambaihang upplever vi en annorlunda och spännande expedition på världens elfte största ö.

Vår färdledare Bo Antberg
Bo Antberg är en lärare och biolog som älskar naturresor. Han har arbetat som gymnasielärare i över 40 år och är nybliven pensionär. Bo har sedan barnsben varit starkt intresserad av växter och djur samt har ägnat mycket tid åt egna naturresor speciellt i Sydostasien. På hemmaplan genomför han naturguidningar och florainventeringar, håller föredrag och är koordinator för en genbank. I höst leder Bo resan till Sulawesi, en plats som han redan tidigare har besökt flera gånger de sista åren. De flesta av bilderna här är från hans resor.


Sulawesis regnskog är en av de äldsta och artrikaste på jorden, speciellt gäller det fåglar där det finns närmare hundra endemiska arter. Indonesien är dessutom det land som har flest endemiska fågelarter av alla länder i världen. Främst på grund av sin uppdelning på många olika öar med unika arter. Tyvärr är de flesta av dessa idag starkt hotade. Detsamma gäller för däggdjur som apor, kuskuser, bergsanoa (ett litet oxdjur) samt olika ormar och ödlor förutom flera vackra fjärilar. Indonesien är tyvärr idag ett av de länder i världen som i snabb takt skövlar sina återstående värdefulla skogar..

Sulawesi ingår i Wallacea, det biogeografiska området Wallacea där floran och faunan påverkats både av Asien och Australien och där det djupa havet med Wallacelinjen utgör gränsen mellan dessa. Det är världens 11:e största ö och kallades tidigare Celebes.

I låglandsregnskogen Tangkoko sitter en grupp Celebesmakaker (även kallad svart Sulawesimakak), och tittar nyfiket på reservatsbesökarna. Ett par stora nästan meterlånga knölnäshornsfåglar med gula och röda näbbar tittar ner från ett högvuxet Dracontomelonträd. Den ena färggranna fågeln efter den andra flyger förbi. Det är kungsfiskare, papegojor, majnastarar m.m. och nästan alla fågelarter finns bara här på Sulawesi. Högt uppe i ett annat träd sitter en Sulawesikuskus och mumsar på frukter. Det är ett pungdjur som spenderar större delen av dagen klättrande i träd. En stor och vackert tecknad svalstjärtsfjäril flyger förbi med långsamma, knyckande vingslag. I skymningen närmar vi oss ett fikonträd och en grupp spökdjur med stora ögon tittar ut ur sitt hål för att snart påbörja kvällsjakten på insekter och smådjur. Vart och ett av dess ögon är större än dess hjärna...

På södra Sulawesi besöker vi Pettakeregrottan norr om Makassar och beskådar några av jordens allra äldsta kända grottmålningar. De har här bevarats trots sin ålder på upp emot 40 000 år! Inte långt därifrån ligger Karaenta Nature Reserve med endemiska mormakak-apor. Därefter besöker vi Torajaområdet. Torajanerna är kända för sina typiska höga båtlikande hus på stolpar, färgglada träskulpturer och märkliga begravningsritualer med gravar i bergväggar, i trädstammar och i tunnlar. Dessa får vi se runt världsarvsstaden Ke`te Kesu`.

På mellersta Sulawesi ligger nationalparken Lore Lindu som domineras av bergsregnskog och vi studerar några av öns alla märkliga växter och djur. Här kommer vi ända upp till 2300 meters höjd och den fuktiga låga subalpina vegetationen med Potentilla, Hedyotis och myrten. Här lever bergsanoan, världens minsta ko- eller oxdjur, bara 70 cm hög över manken. Dessutom finns här två slags kuskuser och ett oändligt antal fågelarter. Här möts vi av en vägg av regnskogsläten, från alla fåglar och cikador och på natten tar grodorna över.

På norra Sulawesi besöker vi Tangkoko Nature Reserve nära havet och vandrar i en fuktdrypande låglandsregnskog med svarta, lustiga Celebesmakaker - en av resans mest intressanta djur. Här finns även kuskuser, spökdjur och en stor mängd färggranna fåglar. Vi bor på Tangkoko Lodge nära både regnskog och strand. Härifrån gör vi en båttur på Mulucksjön för att leta efter grindval och skruvdelfiner. Här kan vi även bada och snorkla direkt från sandstranden. Korallreven runt Sulawesi tillhör världens rikaste och uppbär en enorm mångfald av arter som hänför de som dyker och snorklar. Vattnet är dessutom kristallklart och turkost.

Reseprogram

 • Dag 1 Avresa mot Indonesien

  Vi flyger från Stockholm vid 10:30 tiden till Singapore med ett kort stopp i Moskva på vägen. Från Singapore blir det flyg med Silkair till Manado..

 • Dag 2 Ankomst Manado på Sulawesi

  Ankomst till Singapore kl 6 på morgonen lokal tid. Byte till flyg med Silkair mot Manado 9:45. Här möts vi av vår lokala agent och naturexpert Bobby Lambaihang som kommer att göra sällskap med oss på hela resan. Transfer till Novotel nära flygplatsen. Här kan vi vila ut vid poolen på eftermiddagen och bekanta oss lite med omgivningarna. Vi äter gemensam middag och går igenom kommande dagars program med Bo och Bobby på kvällen. 

 • Dag 3 Mot Makassar och Ramang Ramang

  Tidigt på morgonen 6:45 flyger vi med Lion Air till Makassar på södra Sulawesi. Flygresan tar 1 timme och 40 minuter. Från Makassars flygplats åker vi med egen buss till det natursköna karstlandskapet Ramang Ramang. Färd med båt på Putehfloden där vi besöker en kalkstensgrotta med förhistoriska målningar. Under flodfärden får vi en god bild av livet i de små byar som passeras. På eftermiddagen anländer vi till Makassar och tar in på vårt hotell Aston. Några timmar till egen disposition. Middag på hotell Aston.

   . 

 • Dag 4 Mormakaker, fåglar och fjärilar

  Efter frukost åker vi en timme till Karaenta Nature Reserve. Här finns många endemiska fåglar som t.ex. Sulawesiormörn, Sulawesisvala, Sulawesikråka och Sulawesinäshornsfågel, har vi tur får vi möta några av dessa. På Sulawesi finns sju olika endemiska makaker, och den starkt hotade mormaken lever i reservatet. Här finns också många vackra fjärilar att beskåda, något som redan var känt av Alfred Wallace när han var här och samlade in naturalia. Efter besöket i Karaenta åker vi till en lokal restaurang och äter lunch.

 • Unika grottmålningar i Leang-Leang

  Färden går vidare till närbelägna Pettakeregrottan, en av många grottor i området Leang-Leang. ( Leang-Leang betyder flera grottor ). Här finns avbildningar av händer som är minst 40 000 år gamla och här finns även världens äldsta djurmålningar, som är över 35 000 år gamla. De föreställer ett hjortsvin, en endemisk art som fortfarande finns kvar på Sulawesi. 

 • 40 000 år gammal konst

  De flesta av Europas grottor med förhistoriska målningar är stängda för allmänheten men här på Sulawesi har vi fortfarande möjlighet att beundra dessa konstverk. Målningarna är äldre än de i Altamira och Lascaux i Europa. De är bland de äldsta kända på jorden och har blivit daterade med hjälp av sönderfallande uranisotoper. De har skapats av de första människorna som nådde hit i ett tidigt skede i människans historia utanför Afrika. Under istiderna kunde de nå ända till Borneo på landbryggor, men den sista delen över Wallacelinjen var man tvungen att ta sig fram över öppet vatten. I närområdet kan vi också möta både fåglar och fjärilar. Därefter åker vi tillbaka till Makassar för att äta middag och övernatta ännu en natt på Aston Hotel.

 • Dag 5 Torajaområdet och Rantepo

  Färd med buss genom öppna gräsklädda bergsområden och buginesiska byar med speciella hus. Bugineser är en etnisk folkgrupp med ett eget språk - buginesiska. Vi färdas drygt 30 mil i totalt ca 8 timmar. Stopp för lunch i Parepare och sen tar vi oss upp på högre höjder och njuter av en storslagen utsikt. Vi passerar ganska nära Sulawesis högsta berg Mt Rantemario 3478 möh. Ankomst till Rantepao sent på eftermiddagen. Övernattning på det bekväma Toraja Heritage Hotel i Rantepao. Middag och genomgång av dagens upplevelser.

 • Dag 6 Vi utforskar Torajaområdet

  Vi utforskar det vackra Toraja-området på 800 meters höjd, som för drygt 40 år sedan var helt okänt för de flesta. National Geografic dokumenterade en begravning 1972 och idag är det den mest besökta platsen på hela Sulawesi. Torajanerna är ättlingar till ett båtfolk och är kända för sina speciella begravningsritualer. Vi börjar besöken i världsarvet i  byn Ke`te Kesu` som har traktens mest välbesökta tongkonan, traditionella hus med båtformade tak. Bakom byn går en stig upp till en gravplats med kistor hängande från en klippvägg och en konstfullt arrangerad samling skallar och ben. Lunch i Rantepao.

 • Lemo-, Londo- och Kambiragravplatserna

  Vi fortsätter till Lemo som är den mest storslagna av Tana Torajas gravplatser. I en hög klippvägg har aristokratins gravar huggits ut och mellan gravkamrarna står tautau (avbildningar av de begravda gjorda i trä) i rader på smala klipphyllor. Vi fortsätter till Londa och en annorlunda begravningsplats i ett system av grottor. Dagen avslutas i Kambira där vi besöker en plats där barn är begravda i hål i träd. Enligt traditionell lära övertar trädet moderns roll och ser till att barnet ”utvecklas vidare”. Lunchen äter vi på någon lämplig lokal restaurang och framåt kvällen återvänder vi Toraja Heritage Hotel för middag. Genomgång av dagen och övernattning.

 • Dag 7 Till Pendolo vid Pososjön

  Vi startar tidigt med bil från Rantepao och åker först österut till Palope. Därifrån följer vi östra kanten av Sulawesis centrala högland norrut. Vi stannar för lunch i Masamba och når framåt eftermiddagen Pendolo där vi tar in på Mulia Poso Lake Hotel vackert belägen vid Pososjön. Här kan man ta ett kvällsdopp innan middagen.

 • Dag 8 Till centrala Sulawesi och Lore Lindu National Park

  På morgonen besöker vi en orkideträdgård om vägen är farbar. Här finns många smakprov på Sulawesis rika orkidéflora och en av de mest omtalade är den svarta orkidén. Färden går vidare till Tentena i norra änden av Poso-sjön och norrut mot hamnstaden Poso. Därifrån åker vi på mindre, delvis dåliga vägar västerut för att ta oss till den lilla byn Wuasa i Lore Lindu National Park. På vägen dit stannar vi på en eller flera platser med goda möjligheter att se några av Sulawesis inhemska fåglar. Lore Lindu är en av öns artrikaste platser. Här lever flera olika däggdjur och hela 77 fågelarter som är endemer och bara finns på Sulawesi. Den effektiva restiden mellan Pendolo och Wuasa är ca 5 timmar. Middag och övernattning på Mama Sendys Homestay med enklare boende. Om vädret tillåter ger vi oss på kvällen ut för att bl. a. leta efter ovanliga ugglor och andra nattaktiva djur.

 • Dag 9 Bergsregnskogen i Lore Lindu NP

  Större delen av nationalparken Lore Lindu ligger på över 1000 meter över havet och domineras av bergsregnskog.Efter en kort busstur startar vi vandringen på Anasotrack på 1700 m:s höjd. Vi går i "lower montan forest" där träden är lägre än i låglandsregnskogen och epifyter (orkideer, ormbunkar) blir allt vanligare ju högre upp vi kommer. Lore Lindu är en av de bästa platserna för att se Sulawesis inhemska fåglar och vi har goda möjligheter att se en del av dessa. Sulawesibuskgök, djävulsnattskärra, Sulawesitrast, Sulawesibiätare, Sulawesidrongo, Sulawesisolfjäderstjärt m fl. Här lever också flera av Sulawesis endemiska däggdjur som bergsanoa (världens minsta oxdjur bara 70 cm högt), hjortsvin, Sulawesikuskus, Tonkinmakak (se bilden) och dvärgspökdjur. De stora däggdjuren är dock mycket skygga så det krävs tur att få se dessa, men endemiska ekorrar ses regelbundet.

 • Lore Lindus höjder

  Efter 5 - 6 km når vi toppen av leden och får möjligheter att studera hur vegetationen och fågellivet ändras när vi når allt högre höjder. På vissa platser växer det insektsätande kannrankor. När vi nått ca 2100 meters höjd kommer vi till en mossklädd skog där det ytterst sällsynta dvärgspökdjuret lever. Bara tre observationer har gjorts i modern tid. Här vänder vi och vandrar i egen takt tillbaka till bilarna. Middag och övernattning på Mama Sendys Homestay ännu en natt.

 • Dag 10 Fågelskådning vid Tambingsjön och megaliter

  Denna morgon arrangeras en tidig fågelexkursion till sjön Tambing. Även här finns många av Sulawesis inhemska fåglar och förhoppningsvis möter vi Meier´s lorikit, Sulawesigökduva, azurgråfågel, tjocknäbbad stare, Sulawesiflugsnappare, blåhuvad flugsnappare m.fl. I området söder om Wuasa finns en stor mängd historiska megaliter utspridda och vi åker till en närbelägen by för att titta på en flera tusen år gammal megalit. En lokal guide ger oss en förklaring till dessa märkliga historiska dokument. Vi äter en sen lunch på Mama Sendys och fortsätter därefter med bil till Palu, en resa på dryga 4 timmar. Middag och övernattning på det bekväma Swiss Belhotel med vacker utsikt över Palubukten. Hotellet har pool.

 • Dag 11 Mot norra Sulawesi

  Efter tidig frukost åker vi till Palus flygplats för att flyga till Manado via Makassar med Lion Air. Flyget avgår vid 7-tiden och vi landar i Manado vid 10:30-tiden. Där väntar bil/buss som tar oss till naturreservatet Tangkoko. En resa på cirka 6 mil, i ungefär två tim. Här tar vi in på Tangkoko Lodge och äter lunch. Reservatet består av en mängd olika miljöer men vi kommer i första hand att besöka låglandsregnskogen. Efter lunch kan man välja mellan att själv gå ner till byn Batiputih och stranden (en promenad på cirka 1 km), eller följa med på en fågelexkursion. Detta sker från landsvägen där den går på lite högre höjd. Fåglar man kan förvänta sig att få se är t.ex. Vit kejsarduva, Vitbukig kejsarduva, vitgumpad gråfågel, brungumpad hängpapegoja m.fl. På kvällen blir det gemensam middag på det lite enklare men väl belägna och trevliga Tangkoko Lodge, med genomgång av dagens observationer (Se bild). Ev. kvällsexkursion för att leta efter nattaktiva djur med vår guide Bobby. 

 • Dag 12 Låglandsregnskogen i Tangkoko

  Tidig morgon, direkt efter frukost beger vi oss till fots in i reservatet och letar efter Celebesmakak, Sulawesikuskus m.fl. däggdjur och en stor mängd endemiska fåglar. Den akut hotade Celebesmakaken finns i stort sett bara kvar i Tangkoko med några tusen djur. Här finns ett forskningscenter, Macaca nigra Project. Sulawesikuskus är ett klätterpungdjur som tillbringar dagen i trädkronorna. Den vilar en stor del av dagen men har vi tur möter vi den när den söker föda. Den finns med på den internationella rödlistan, liksom östligt spökdjur. Vi bör ha goda chanser att få se många olika spektakulära fåglar bl.a. den stora, färggranna knölnäshornsfågeln (Sulawesihornkråkan) och fem olika slags papegojor, varav två hängpapegojor, stora askspetten, och Sulawesiblåkråkan. Fågellivet är överhuvudtaget mycket färggrant och artrikt här.

 • Tangkoko

  Efter några timmar har temperaturen nått över 30º C och vi promenerar tillbaka till lodgen. Efter lunch och lite vila vandrar vi på nytt in i regnskogen. Denna gång är huvudattraktionen det östliga spökdjuret som brukar börja sin nattaktiva period runt solnedgång och då påbörja sin jakt på insekter och annan föda. Denna lilla primat väger drygt 100 g och finns bara på Sulawesi. Ön är en av de bästa platserna i världen för att få se spökdjur. När det nu blivit mörkt fortsätter vi en stund till och bekantar oss med olika nattdjur. Fågelspindlar, grodor, ev. någon orm görs synliga med hjälp av ficklampa. Middag på Tangkoko Lodge och genomgång av dagens observationer.

 • Dag 13 Valskådning på Molucksjön

  Efter frukost en kort vandring ner till stranden för en båttur på Molucksjön (havet öster om Sulawesi). Här finns flera arter av valar och delfiner och störst chans är det att få se skruvdelfiner och grindvalar. Ibland hoppar spjutfiskar i vattnet och då och då observeras mindre fregattfågel, hägrar eller tärnor. Vi fortsätter sedan med båten till den vackra Canada beach och kan i närheten beskåda en märklig knölkalla. En nära släkting är jätteknölkallan, som har växtvärldens högsta blomställning. Lunch serveras på stranden sen ges tillfälle att snorkla och bada i det varma havet. Revet kan under vissa vindförhållanden vara något svårtillgängligt men fjärilar och ödlor står för underhållningen på stranden. Därefter återvänder vi med bil till Tangkoko Lodge. Middag och övernattning. Sista tillfället för att leta efter nattaktiva spökdjur, kräldjur och ugglor med guiderna.

 • Dag 14 Dag på stranden eller i regnskogen

  Idag har vi en dag för egen disposition med besök i byn eller på stranden, eller så kan du stanna och vila ut kring lodgen. För de som vill ha mer bilder på regnskogens växter och djur, arrangeras en guidad vandring i Tangkokos låglandsregnskog. Vi startar med en morgonvandring och är tillbaka i lodgen runt 11. På eftermiddagen kan det bli en ny tur i naturreservatet och då är vi tillbaka innan middag. Middag och genomgång av resans observationer.

 • Dag 15 Minahasas högländer

  Efter frukost åker vi upp i Minahasas högland. Vi passerar den vackra sjön Lake Tondano och stannar i den lilla byn Palutan som är känd för sitt krukmakeri. Trädgårdarnas odlade växter drar till sig en massa färggranna fjärilar. Vi fortsätter till en vackert belägen restaurang vid stranden av lake Tondano och äter lunch. Efter lunch fortsätter vi till den märkligt färgade Lake Linow. Ena halvan är tydligt blågrön medan andra är helt blå beroende på olika svavelinnehåll. Minahasa är den största folkgruppen på norra Sulawesi och vi får tillfälle att se deras traditionella trähus. Under eftermiddagen anländer vi till vårt hotell Highland Resort and Spa. Hotellet ligger 650 m. ö. h. och bjuder på en skön svalka efter det hetare klimatet nere i Tangkoko. Middag och övernattning.

 • Dag 16 Vulkanen Tomohon och hemresa

  Frukost på Highland Resort and Spa. Precis när vi lämnar hotellet kan vi på ganska nära håll få en glimt av Mt Lokon som är en av Sulawesis aktiva vulkaner. Så sent som 2016 evakuerade man människor från närområdet när vulkanens aktiviteten ökade. Vi besöker den spektakulära marknaden i Tomahon där speciellt köttavdelningen är något utöver det vanliga. Här kan man köpa allt från orm, råtta, fladdermus, hund mm. På vägen in mot Manado stannar vi vid souvenirbutik och det ges möjlighet att använda sina sista rupier. Vi tar farväl av Bobby och flyger med Silk Air från Manado kl.13.50. Vid 17.30 landar vi i Singapore.

 • Dag 17 Tillbaka i Sverige

  Strax efter midnatt lämnar vi Singapore med Singapore Airlines mot Stockholm, mellanlandning i Moskva utan avstigning. Ankomst till Arlanda vid 8-tiden på morgonen. Dags att ta farväl av alla.

 • Obs!

  Detta är en resa till områden med mycket få besökare och vi reser när det är som torrast och lättast att färdas runt när man besöker Sulawesi. Men omkastningar och ändringar kan ske i programmet p.g.a. ändrade flygtider eller av andra logistiska skäl. Allt sker dock för att vi ska få ut det bästa av vår tid här. Resan genomfördes i något kortare skick föregående år och fungerade mycket väl. Vi har i år lagt till några extra dagar för att förbättra resan.

Resans höjdpunkter

 • Besök i rika regnskogar med en mycket stor mängd med endemiska och unika djur, fåglar och växter
 • Mötet med annorlunda kulturer, med många olika slags folkgrupper och olika sedvänjor
 • Besöket i grottor med 40 000 år gamla grottmålningar, samt megaliter
 • Svensk färdledare Bo Antberg, samt även en mycket kunnig och erfaren lokal natur- och fågelguide som följer med på rundresan
 • En resa till Wallacea, där Alfred Russel Wallace kom på teorin om arternas uppkomst samtidgt som Darwin. Här samlade Wallace in många av de djur som bildade underlag för teorin
 • En kunskapsresa till en av biologins verkliga hot spots, som få besökare fått uppleva

Karta

Resfakta

Reslängd 17 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 16 okt - 1 nov 2019
Pris Från 46 900 kr
Enkelrumstillägg 5 500 kr
I priset ingår
 • Flyg från Sverige till Sulawesi via Singapore t/r inkl skatter
 • Två inrikesflygsträckor på Sulawesi inkl. skatter
 • Besök i grottor med grottmålningar, världsarvsby och kulturplatser
 • Besök i flera olika nationalparker och naturreservat, inträden inkluderade
 • Snorkling, sol och bad och valskådningstur i Molucksjön
 • Lokala transporter i bekväm minibuss och/eller fyrhjulsdrivna fordon
 • Helpension på hela resan, mineralvatten på transfers ingår
 • Svensk biolog och färdledare, Bo Antberg
 • Engelsktalande natur- och fågelguide Bobby Lambaihang
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Dryck, dricks

Anslutningsort

Göteborg, Köpenhamn mot ev. tillägg

Resplan

Dag 1. Avresa mot Indonesien
Dag 2. Ankomst Manado på Sulawesi
Dag 3. Mot Makassar
Dag 4. Fågelvingar, mormakaker och grottmålningar
Dag 5. Torajaområdet och Rantepo
Dag 6. Vi utforskar Torajaområdet
Dag 7. Till Pendolo vid Pososjön
Dag 8. Till centrala Sulawesi och bergsregnskogen Lore Lindu nationalpark
Dag 9. Bergsregnskogen i Lore Lindu NP
Dag 10. Fågelskådning vid Tambingsjön
Dag 11. Mot norra Sulawesi
Dag 12. Låglandsregnskogen i Tangkoko
Dag 13. Valskådning på Molucksjön
Dag 14. Egen tid vid Tangkoko Lodge
Dag 15. Minahasas högländer
Dag 16. Vulkanen Tomohon och hemresa
Dag 17. Tillbaka i Sverige

Klimat

Sulawesi ligger i det tropiska bältet runt ekvatorn, det är torrare maj - oktober, den bästa tiden att besöka ön är i oktober. De stora regnmängderna faller oftast under monsunmånaderna november-jan. Under monsunmånaderna och även annars faller dock regnet oftast under eftermiddag eller kväll med disiga morgnar och förmiddagar med sol. Mer regn i de höga bergen och torrare i den södra delen än i den norra.

Resans karaktär

Denna resa är skräddarsydd för att ge det bästa av natur- och djurupplevelserna i Sulawesis regnskogar och unika naturmiljöer med sina många endemiska arter. Vi bor så nära de olika reservaten som det går, ett par gånger med lite enklare standard. Vi besöker även världsarv och platser med en unik och spännande kultur samt ser på 40 000 år gamla grottmålningar. Boende på bekväma hotell i Makassar och Rantepao i Torajaområdet. Resan sker med en liten svensk grupp. Bo Antberg är vår svenske färdledare på hela resan, har varit med vid utformningen av programmet och har besökt Sulawesi flera gånger tidigare, senast 2017. Dessutom är Bobby Lambaihang, en lokal engelsktalande, kunnig natur- och fågelguide med på Sulawesi hela tiden. Vi får även en inblick i de områden där Alfred Russel Wallace kom på sina banbrytande teorier om arternas uppkomst samtidigt som Charles Darwin kom på samma sak på Galapagos. 

Deltagarantal

Min 10, max 15

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor och rekommenderar dig att också göra det. Kostnaden är mellan 600 – 1000 kr per person och resa. Utöver att minska ditt klimatavtryck bidrar du samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »

Boende

 • Sulawesi hotell och lodger

  På vår Sulawesiresa bor vi i allt från små trevliga men enkla pensionat och naturlodger invid de olika nationalparkerna och reservaten sex nätter. Bilden visar boendet vid Tangkokoreservatet. I de olika städerna, Rantepao, Poso Lake, Palubukten, Minahasas högländer och Torajaområdet bor vi istället på bekväma och ofta mycket bra hotell åtta nätter. Vi har valt allt efter vad som blir optimalt eller vad som finns tillgängligt för att bo så nära de kulturhistoriska platser och naturområden vi besöker. El brukar finnas hela dygnet på de flesta av boendena utom två nätter där det är tidsbegränsat i Lore Lindu. Uttagen är av europeisk modell.