Översikt

Sulawesi och "Wallacea" med Bo Antberg

En kunskapsresa ledd av biologen Bo Antberg. Det okända och endemrika Sulawesi ligger mitt i skiljelinjen mellan Asiens och Australiens fauna och flora. Här går Wallace-linjen och här verkade Alfred Russel Wallace, mannen som kom på principen för arternas uppkomst samtidigt som Darwin. På resan besöker vi den spännande Torajakulturen och Pettakeregrottan med 40 000 år gamla målningar. Det blir även vandringsturer i allt från högt belägna bergsregnskogar till låglandsregnskogar, för att få se så mycket av de unika makakerna, kuskuserna och spökdjuren som finns här. Vi får även se många av de nära hundra endemiska fågelarter som bara lever på Sulawesi. Resan avslutas med valskådning och snorkling bland korallrev i Molucksjön...

Sulawesis regnskog är en av de äldsta och artrikaste på jorden. Vi hinner dessutom med att besöka både södra, mellersta och norra delen av ön. Det blir även besök med kultur i grottor med 40.000 år gamla målningar och världsarvet Toraja med märkliga gravar och båtliknande hus... Tillsammans med färdledaren Bo Antberg och vår lokala djur- och naturexpert Bobby Lambaihang upplever vi en annorlunda och spännande expedition på världens elfte största ö.

Vår färdledare Bo Antberg
Bo Antberg är en lärare och biolog som älskar naturresor. Han har arbetat som gymnasielärare i över 40 år och är nybliven pensionär. Bo har sedan barnsben varit starkt intresserad av växter och djur samt har ägnat mycket tid åt egna naturresor speciellt i Sydostasien. På hemmaplan genomför han naturguidningar och florainventeringar, håller föredrag och är koordinator för en genbank. I höst leder Bo resan till Sulawesi, en plats som han redan tidigare har besökt flera gånger de sista åren. De flesta av bilderna här är från hans resor.


Sulawesis regnskog är en av de äldsta och artrikaste på jorden, speciellt gäller det fåglar där det finns närmare hundra endemiska arter. Indonesien är dessutom det land som har flest endemiska fågelarter av alla länder i världen. Främst på grund av sin uppdelning på många olika öar med unika arter. Tyvärr är de flesta av dessa idag starkt hotade. Detsamma gäller för däggdjur som apor, kuskuser, bergsanoa (ett litet oxdjur) samt olika ormar och ödlor förutom flera vackra fjärilar. Indonesien är tyvärr idag ett av de länder i världen som i snabb takt skövlar sina återstående värdefulla skogar..

Sulawesi ingår i Wallacea, det biogeografiska området Wallacea där floran och faunan påverkats både av Asien och Australien och där det djupa havet med Wallacelinjen utgör gränsen mellan dessa. Det är världens 11:e största ö och kallades tidigare Celebes.

I låglandsregnskogen Tangkoko sitter en grupp Celebesmakaker (även kallad svart Sulawesimakak), och tittar nyfiket på reservatsbesökarna. Ett par stora nästan meterlånga knölnäshornsfåglar med gula och röda näbbar tittar ner från ett högvuxet Dracontomelonträd. Den ena färggranna fågeln efter den andra flyger förbi. Det är kungsfiskare, papegojor, majnastarar m.m. och nästan alla fågelarter finns bara här på Sulawesi. Högt uppe i ett annat träd sitter en Sulawesikuskus och mumsar på frukter. Det är ett pungdjur som spenderar större delen av dagen klättrande i träd. En stor och vackert tecknad svalstjärtsfjäril flyger förbi med långsamma, knyckande vingslag. I skymningen närmar vi oss ett fikonträd och en grupp spökdjur med stora ögon tittar ut ur sitt hål för att snart påbörja kvällsjakten på insekter och smådjur. Vart och ett av dess ögon är större än dess hjärna...

På södra Sulawesi besöker vi Pettakeregrottan norr om Makassar och beskådar några av jordens allra äldsta kända grottmålningar. De har här bevarats trots sin ålder på upp emot 40 000 år! Inte långt därifrån ligger Karaenta Nature Reserve med endemiska mormakak-apor. Därefter besöker vi Torajaområdet. Torajanerna är kända för sina typiska höga båtlikande hus på stolpar, färgglada träskulpturer och märkliga begravningsritualer med gravar i bergväggar, i trädstammar och i tunnlar. Dessa får vi se runt världsarvsstaden Ke`te Kesu`.

På mellersta Sulawesi ligger nationalparken Lore Lindu som domineras av bergsregnskog och vi studerar några av öns alla märkliga växter och djur. Här kommer vi ända upp till 2300 meters höjd och den fuktiga låga subalpina vegetationen med Potentilla, Hedyotis och myrten. Här lever bergsanoan, världens minsta ko- eller oxdjur, bara 70 cm hög över manken. Dessutom finns här två slags kuskuser och ett oändligt antal fågelarter. Här möts vi av en vägg av regnskogsläten, från alla fåglar och cikador och på natten tar grodorna över.

På norra Sulawesi besöker vi Tangkoko Nature Reserve nära havet och vandrar i en fuktdrypande låglandsregnskog med svarta, lustiga Celebesmakaker - en av resans mest intressanta djur. Här finns även kuskuser, spökdjur och en stor mängd färggranna fåglar. Vi bor på Tangkoko Lodge nära både regnskog och strand. Härifrån gör vi en båttur på Mulucksjön för att leta efter grindval och skruvdelfiner. Här kan vi även bada och snorkla direkt från sandstranden. Korallreven runt Sulawesi tillhör världens rikaste och uppbär en enorm mångfald av arter som hänför de som dyker och snorklar. Vattnet är dessutom kristallklart och turkost.

Reseprogram

 • Dag 1 Avresa mot Indonesien

  Vi flyger från Stockholm vid 10:30 tiden till Singapore med ett kort stopp i Moskva på vägen. Från Singapore blir det flyg med Silkair till Manado..

 • Dag 2 Ankomst Tangkoko på Sulawesi

  Ankomst till Singapore kl 6 på morgonen lokal tid. Byte till flyg med Silkair mot Manado 9:45. Här möts vi av vår lokala agent och naturexpert Bobby Lambaihang som kommer att göra sällskap med oss på hela resan. I Manado väntar bil/buss som tar oss till naturreservatet Tangkoko. Den 6 mil långa resan tar ca 2 timmar på grund av små och trafikerade vägar. Vi checkar in på nyrenoverade Tangkoko Lodge,  som ligger i anslutning till naturreservatet. Vi äter gemensam middag och går igenom kommande dagars program med Bo och Bobby på kvällen. 

 • Dag 3 Låglandsregnskogen i Tangkoko

  Tidig morgon, direkt efter frukost beger vi oss till fots in i reservatet och letar efter Celebesmakak, Sulawesikuskus m.fl. däggdjur och en stor mängd endemiska fåglar. Den akut hotade Celebesmakaken finns i stort sett bara kvar i Tangkoko med några tusen djur. Här finns ett nybyggt utbildningscenter, som bl.a. Borås djurpark har sponsrat. Sulawesikuskus är ett klätterpungdjur som tillbringar sin tid i trädkronorna. Den vilar en stor del av dagen men har vi tur möter vi den när den söker föda. Den finns med på rödlistan liksom Gursky´s spökdjur (Tarsius spectrumgurskyae). Vi bör ha goda chanser att få se många olika spektakulära fåglar bl.a. den stora färggranna knölnäshornsfågeln, fem olika slags papegojor varav två hängpapegojor, askspetten och Sulawesiblåkråkan. Fågellivet är överhuvudtaget mycket färggrant och artrikt här. 

   . 

 • Tangkoko

  Efter några timmar har temperaturen nått över 30º C och vi promenerar tillbaka till lodgen. Efter lunch och lite vila vandrar vi på nytt in i regnskogen. Denna gång är huvudattraktionen Gursky´s spökdjur, som brukar börja sin nattaktiva period runt solnedgång och då inleda sin jakt på insekter och annan föda. Denna lilla primat väger runt 100 g och finns bara på norra Sulawesi. Tangkoko är en av de bästa ställena i världen för att se spökdjur. När det nu blivit mörkt fortsätter vi en stund till och bekantar oss med olika nattdjur. Fågelspindlar, grodor, ev. någon orm görs synliga med hjälp av ficklampa. Middag på Tangkoko Lodge och genomgång av dagens observationer. 

 • Dag 4 Valskådning på Molucksjön

  Efter frukost en kort vandring ner till stranden för en båttur på Molucksjön (havet öster om Sulawesi). Här finns flera arter av valar och delfiner och störst chans är det att få se skruvdelfiner och grindvalar. Ibland hoppar spjutfiskar i vattnet och då och då observeras mindre fregattfågel, hägrar och tärnor. Vi fortsätter sedan till den vackra Canada Beach och kan i närheten observera en märklig knölkalla. En nära släkting är jätteknölkallan, som har växtvärldens högsta blomställning. Lunch serveras på stranden och sedan ges tillfälle att snorkla och bada i det varma havet. Revet kan under vissa vindförhållanden vara något svårtillgängligt men fjärilar och ödlor står för underhållningen på stranden. Därefter återvänder vi med bil till Tangkoko Lodge. Middag och övernattning. Tillfälle att leta nattaktiva djur som vi ej sett föregående kväll t.ex. nattskärror och ugglor.

 • Dag 5 Egen tid i Tangkoko

  För att hinna upptäcka artrikedomen i Tangkoko behöver man flera dagar. Därför har vi ytterligare en dag med möjlighet att vandra i denna unika regnskog. Man kan också ta en promenad ner till stranden och svalka sig i  Molucksjön eller bara vila ut och ta det lugnt på lodgen innan vi reser vidare nästa dag. (F,L,M)

 • Dag 6 Minahasas högland

  Efter frukost åker vi upp i Minahasas högland. Vi passerar den vackra sjön Lake Tondano och stannar i den lilla byn Palutan, som är känd för sitt krukmakeri. Trädgårdarnas odlade växter drar till sig en massa färggranna fjärilar. Vi fortsätter till en vackert belägen restaurang vid stranden av lake Tondano och äter lunch. Efter lunch går färden vidare till den märkligt färgade Lake Linow. Olika delar av sjön har olika färg beroende på skiftande svavelinnehåll. Färgen kan variera från röd till grön och blå. Tillfälle att promenera i sjöns omgivningar. Minahasa är största folkgruppen på norra Sulawesi och vi får tillfälle att se deras traditionella trähus. Under eftermiddagen anländer vi till vårt hotell Highland Resort and Spa. Hotellet ligger på 650 m.ö.h. och bjuder på en skön svalka efter det hetare klimatet nere i Tangkoko. Middag och övernatttning. 

 • Dag 7 Marknad i Tomahon och flyg till Makassar

  Frukost på Highland Resort and Spa. Precis när vi lämnar hotellet kan vi på ganska nära håll få en glimt av Mt Lokon, som är en av Sulawesis aktiva vulkaner. Så sent som 2016 evakuerade man människor från närområdet när vulkanens aktivitet ökade. Vi besöker den spektakulära marknaden i Tomahon där speciellt köttavdelningen är något utöver det vanliga. Här kan man köpa allt från orm, råtta, fladdermus, hund mm. Vi fortsätter till Sam Ratulangi-flygplatsen utanför Manado och tar kl. 13 ett flyg till Makassar. Transfer till Swiss-Belhotel. Innan middagen kan man på egen hand besöka närbelägna Fort Rotterdam. Middag och övernattning. 

 • Dag 8 Ramang Ramang

  Efter frukost åker vi med buss till det natursköna karstlandskapet Ramang Ramang. Det är ungefär en timmes bussresa från Makassar. Detta område är en del av ett större sammanhängande karstområde, som räknas till det näst största i världen. Färd med båt på Putehfloden till en by där vi bl. a. besöker en kalkstensgrotta, tittar på fiskodlingar och får en bild av livet på landsbygden. Vi går i långsam takt en promenad på ett par km. På eftermiddagen återvänder vi till Makassar och får lite tid till egen disposition. Middag och övernattning på Swiss-Belhotel.

 • Dag 9 Mormakaker, fåglar och fjärilar i Karaenta

  Efter frukost åker vi en timme till Karaenta Nature Reserve. Här finns många endemiska fåglar som Svartmaskad glasögonfågel, Svarthuvad kungfiskare, Sulawesisvala och Sulawesikråka, har vi tur får vi möta några av dessa. På Sulawesi lever sju olika endemiska makaker och den starkt hotade mormakaken lever i reservatet. Här finns också många vackra fjärilar att beskåda, något som redan var känt av Alfred Wallace när han var här 1857 och samlade in naturalia. Efter besöket i Karaenta åker vi till en lokal restaurang och äter lunch. 

 • Unika grottmålningar i Leang-Leang

  Färden går vidare till den närbelägna Pettakeregrottan, en av många grottor i området Leang-Leang. (Leang-Leang betyder flera grottor) Här finns avbildningar av händer som är minst 40000 år gamla och här finns även världens äldsta djurmålningar, som är över 35000 år gamla. De föreställer ett hjortsvin, en endemisk art som fortfarande finns kvar på Sulawesi. 

 • 40 000 år gammal konst

  De flesta av Europas grottor med förhistoriska målningar är stängda för allmänheten men här på Sulawesi har vi fortfarande möjlighet att beundra dessa konstverk. Målningarna är äldre än de i Altamira och Lascaux i Europa. De är bland de äldsta kända på jorden och har blivit daterade med hjälp av sönderfallande uranisotoper. De har skapats av de första människorna som nådde hit i ett tidigt skede i människans historia utanför Afrika. Under istiderna kunde de nå ända till Borneo på landbryggor, men den sista delen över Wallacelinjen var man tvungen att ta sig fram över öppet vatten. I närområdet kan vi också möta både fåglar och fjärilar. Därefter åker vi tillbaka till Makassar för att äta middag och övernatta ännu en natt på Swiss-Belhotel.

 • Dag 10 Flyg till Palu och transport till Wuasa i Lore Lindu NP

  Efter frukost tar vi ett förmiddagsflyg till Palu. En flygtur på ca 50 min. I Palu väntar buss/bil som tar oss till Lore Lindu NP. Det är en av de absolut bästa platserna för att se Sulawesis inhemska fåglar (hela 77 arter inom nationalparken är endemer) och där finns ansenliga populationer av andra intressanta djur. På vägen stannar vi och observerar fåglar t.ex. Savannattskärra. Större delen av Lore Lindu ligger över 1000 m över havet och domineras på högre höjder av bergsregnskog. Restiden till Wuasa är ca 3,5 h men kan förändras beroende på trafikintensitet. Det finns inga övernattningsmöjligheter inne i nationalparken så därför bor vi i Wuasa, som ligger strax utanför. Middag och övernattning på Penginapan National med enklare boende. Om vädret tillåter ger vi oss på kvällen ut för att leta efter ovanliga ugglor. 

 • Dag 11 Bergsregnskogen i Lore Lindu NP

  Efter frukost gör vi en kort busstur till startplatsen för Anasotrack. Vi startar vandringen på 1700 m:s höjd och går genom ”lower montane forest” där träden är lägre än i låglandsregnskogen och epifyter (orkidéer, ormbunkar) blir allt vanligare ju höge upp man kommer. Lore Lindu är en av de bästa platserna för att se Sulawesis inhemska fåglar och vi har goda möjligheter att se en del av dessa. Sulawesibuskgök, djävulsnattskärra, Sulawesitrast, Sulawesibiätare, Sulawesidrongo, Sulawesisolfjäderstjärt. Här lever också flera av Sulawesis endemiska däggdjur som berganoa (världens minsta oxdjur bara 70 cm högt), hjortsvin, Sulawesikuskus, Tonkinmakak (se bilden) och dvärgspökdjur som återupptäcktes 2008 (man hade betraktad den som utdöd i över 80 år). De uppräknade däggdjuren är dom flesta mycket skygga så det krävs tur att få se dessa men endemiska ekorrar ses regelbundet.    

 • Lore Lindus höjder

  Under vandringen får vi goda möjligheter att observera hur vegetation och fågelliv förändras i takt med att höjden över havet ökar. På vissa platser växer det insektsätande kannrankor. På lämpligt ställe stanna vi och äter medhavd matsäck. När vi nått ca 2100 m:s höjd kommer vi till en mossklädd lågvuxen skog. Det var här Sharon Gursky från Texas University återupptäckte dvärgspökdjuret. Här vänder vi och vandrar i egen takt tillbaka till bussen. Förhoppningsvis har vi möjlighet att se vissa arter som vi missade på vägen upp. Middag och övernattning på Penginapan National ännu en natt.  

 • Dag 12 Fågelskådning vid Tambingsjön och megaliter

  Denna morgon arrangeras en tidig fågelexkursion till sjön Tambing, cirka en halvtimmes bussresa från Wuasa. Även här finns många av Sulawesis inhemska fåglar och förhoppningsvis möter vi Meier´s lorikit, Sulawesigökduva, azurgråfågel, tjocknäbbad stare, Sulawesiflugsnappare, blåhuvad flugsnappare m.fl. Om någon vill ha sovmorgon går det bra att ansluta när vi är tillbaka efter morgonens fågeltur. I området söder om Wuasa finns en stor mängd historiska megaliter utspridda och vi åker till en närbelägen by för att titta på en flera tusen år gammal megalit. En lokal guide ger oss en förklaring till dessa märkliga historiska dokument. Vi äter lunch på lokal restaurang längs vägen och  fortsätter med buss/bil österut mot Poso, en hamnstad på östra sidan av Sulawesi. På väg till Poso stannar vi vid en plats som hyser endemiska fåglar. I Poso checkar vi in på Ancyra by Continent Middag och övernattning.

 • Dag 13 Flyg till Makassar och lite egentid

  Efter frukost flyger vi till Makassar kl. 9.50. Det är en flygtur på 1 h och 30 min. Efter lunch kan tiden spenderas enligt eget önskemål. Man kan shoppa, besöka museum, promenera runt i Sulawesis största stad eller ha en lugn eftermiddag på Swiss Bel-hotel. Vi äter gemensam middag på hotellet och går igenom programmet för de närmaste dagarna. 

 • Dag 14 Med flyg Tana Toraja och utflykt runt Rantepao

  Efter frukost flyger vi från Makassar till Toraja. Planet avgår kl. 7.00 och 50 minuter senare landar vi utanför Rantepao. (Aviastar). Där väntar en buss som tar oss vidare. Vi utforskar det vackra Toraja-området på 800 meters höjd, som för drygt 40 år sedan var helt okänt för de flesta. National Geographic dokumenterade en begravning 1972 och idag är det den mest besökta platsen på hela Sulawesi. Torajanerna är ättlingar till ett båtfolk och är kända för sina speciella begravningsritualer. Vi börjar besöken i världsarvet i byn Ke´te Kesu, som har traktens mest välbesökta tongkonan, traditionella hus med båtformade tak. Bakom byn går en stig upp till en gravplats med kistor hängande från en klippvägg och en konstfullt arrangerad samling skallar och ben. Lunch på lokal restaurang i Rantepao. Vi fortsätter till Lemo, som är den mest storslagna av Tana Torajas gravplatser. I en hög klippvägg har aristokratins gravar huggits ut och mellan gravkamrarna står tautau ( avbildningar av de begravda gjorda i trä ) i rader på smala klipphyllor. Dagen avslutas i Kambira, där vi besöker en plats där barn är begravda i hål i träd. Enligt traditionell lära övertar trädet modern roll och ser till att barnet ” utvecklas vidare ”. Framåt eftermiddagen checkar vi in på Toraja Heritage Hotel som erbjuder boende i traditionella byggnader i Toraja-stil. Här finns pool och en vacker trädgård. Middag och övernattning. 

 • Dag 15 Vandring i det vackra Torajalandskapet

  Efter gårdagens utflykter i buss är det dags att röra på sig. Efter frukost åker vi till Batutumonga nordväst om Rantepao. Batutumonga ligger på sluttningen av Gunung Sesean. Härifrån promenerar vi lugn takt söderut i ett Torajalandskap vars vyer överträffar det mesta. Tongkonan, små byar, risfält, bufflar, gravar mm. När vi blir hungriga stannar vi och intar vår matsäck. Efter 12 km når vi byn Tikala där vår buss möter upp och tar oss tillbaka till Rantepao. Middag och övernattning på Toraja Heritage Hotel. Skulle vi ha möjlighet att få vara med på en traditionell begravning under någon av dagarna i Rantepao kommer reseprogrammet att kunna ändras. 

 • Dag 16 Färd med buss från Rantepao till Makassar

  Efter frukost startar vi bussresan tillbaka till Makassar.  Vi färdas genom ett bergigt landskap och Sulawesis högsta berg, Gunung Rantemario 3478 m ö h ligger inte långt från vår rutt. Efter ett par timmar stannar vi och fikar på plats med storslagen utsikt. Vi fortsätter till Parepare och intar lunch på lokal restaurang. Färden går vidare genom ett plattare landskap som bebos av bugineser och makassareser, två etniska folkgrupper som talar sina egna språk. Vägen går stundtals nära Makassarsundet och kanske kan vi glimta en ” pinisi ” (traditionell tvåmastad segelbåt) som fortfarande används av befolkningen på södra Sulawesi. Framåt eftermiddagen anländer vi Makassar och checkar in på Swiss Belhotel. Middag och övernattning. 

 • Dag 17-18 Hemresa

  Vi flyger från Makassar 11:40 och har en flygning på ca 3 timmar till Singapore. Strax efter midnatt lämnar vi Singapore med Singapore Airlines mot Stockholm, mellanlandning i Moskva utan avstigning. Ankomst till Arlanda vid 8-tiden på morgonen. Dags att ta farväl av alla.

 • Obs!

  Detta är en resa till områden med mycket få besökare och vi reser när det är som torrast och lättast att färdas runt när man besöker Sulawesi. Men omkastningar och ändringar kan ske i programmet p.g.a. ändrade flygtider eller av andra logistiska skäl. Allt sker dock för att vi ska få ut det bästa av vår tid här. Resan genomfördes i något kortare skick föregående år och fungerade mycket väl. Vi har i år lagt till några extra dagar för att förbättra resan.

Resans höjdpunkter

 • Besök i rika regnskogar med en mycket stor mängd med endemiska och unika djur, fåglar och växter
 • Mötet med annorlunda kulturer, med många olika slags folkgrupper och olika sedvänjor
 • Besöket i grottor med 40 000 år gamla grottmålningar, samt megaliter
 • Svensk färdledare Bo Antberg, samt även en mycket kunnig och erfaren lokal natur- och fågelguide som följer med på rundresan
 • En resa till Wallacea, där Alfred Russel Wallace kom på teorin om arternas uppkomst samtidgt som Darwin. Här samlade Wallace in många av de djur som bildade underlag för teorin
 • En kunskapsresa till en av biologins verkliga hot spots, som få besökare fått uppleva

Karta

Resfakta

Reslängd 18 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 15 okt - 1 nov 2019
Pris Från 48 900 kr
Enkelrumstillägg 5 500 kr
I priset ingår
 • Flyg från Sverige till Sulawesi via Singapore t/r inkl skatter
 • Klimatkompensation för alla flygresor
 • Två inrikesflygsträckor på Sulawesi inkl. skatter
 • Besök i grottor med grottmålningar, världsarvsby och kulturplatser
 • Besök i flera olika nationalparker och naturreservat, inträden inkluderade
 • Snorkling, sol och bad och valskådningstur i Molucksjön
 • Lokala transporter i bekväm minibuss och/eller fyrhjulsdrivna fordon
 • Helpension på hela resan, mineralvatten på transfers ingår
 • Svensk biolog och färdledare, Bo Antberg
 • Engelsktalande natur- och fågelguide Bobby Lambaihang
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Dryck, dricks

Anslutningsort

Göteborg, Köpenhamn mot ev. tillägg

Resplan

Dag 1. Avresa mot Indonesien
Dag 2. Ankomst Tangkoko på Sulawesi
Dag 3. Låglandsregnskogen i Tangkoko
Dag 4. Valskådning på Molucksjön
Dag 5. Egen tid i Tangkoko
Dag 6. Minahasas högland
Dag 7. Marknad i Tomahon plus flyg till Makassar
Dag 8. Ramang Ramang
Dag 9. Mormaker, fåglar och fjärilar i Karaenta
Dag 10. Flyg till Palu och transport till Wuasa i Lore Lindu NP
Dag 11. Bergsregnskogen i Lore Lindu NP
Dag 12. Fågelskådning vid Tambingsjön och megaliter
Dag 13. Flyg till Makassar och lite egen tid
Dag 14. Med flyg till Tana Toraja och utflykt runt Rantepao
Dag 15. Vandring i vackert Torajalandskap
Dag 16. Färd med buss från Rantapao till Makassar
Dag 17. Flyg till Singapore
Dag 18. Tillbaka till Sverige

Klimat

Sulawesi ligger i det tropiska bältet runt ekvatorn, det är torrare maj - oktober, den bästa tiden att besöka ön är i oktober. De stora regnmängderna faller oftast under monsunmånaderna november-jan. Under monsunmånaderna och även annars faller dock regnet oftast under eftermiddag eller kväll med disiga morgnar och förmiddagar med sol. Mer regn i de höga bergen och torrare i den södra delen än i den norra.

Resans karaktär

Denna resa är skräddarsydd för att ge det bästa av natur- och djurupplevelserna i Sulawesis regnskogar och unika naturmiljöer med sina många endemiska arter. Vi bor så nära de olika reservaten som det går, ett par gånger med lite enklare standard. Vi besöker även världsarv och platser med en unik och spännande kultur samt ser på 40 000 år gamla grottmålningar. Boende på bekväma hotell i Makassar och Rantepao i Torajaområdet. Resan sker med en liten svensk grupp. Bo Antberg är vår svenske färdledare på hela resan, har varit med vid utformningen av programmet och har besökt Sulawesi flera gånger tidigare, senast 2018. Dessutom är Bobby Lambaihang, en lokal engelsktalande, kunnig natur- och fågelguide med på Sulawesi hela tiden. Vi får även en inblick i de områden där Alfred Russel Wallace kom på sina banbrytande teorier om arternas uppkomst samtidigt som Charles Darwin kom på samma sak på Galapagos. 

Deltagarantal

Min 10, max 15

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor. Utöver att minska vårt klimatavtryck bidrar vi samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »

Boende

 • Sulawesi hotell och lodger

  På vår Sulawesiresa bor vi i allt från små trevliga men enkla pensionat och naturlodger invid de olika nationalparkerna och reservaten sex nätter. Bilden visar boendet vid Tangkokoreservatet. I de olika städerna, Rantepao, Poso Lake, Palubukten, Minahasas högländer och Torajaområdet bor vi istället på bekväma och ofta mycket bra hotell åtta nätter. Vi har valt allt efter vad som blir optimalt eller vad som finns tillgängligt för att bo så nära de kulturhistoriska platser och naturområden vi besöker. El brukar finnas hela dygnet på de flesta av boendena utom två nätter där det är tidsbegränsat i Lore Lindu. Uttagen är av europeisk modell.