Översikt

Expedition Sulawesi och "Wallacea" med svensk biolog

Pionjärresa till det okända och endemrika Sulawesi, mitt i skiljelinjen mellan Asiens och Australiens fauna och flora. Här går Wallace-linjen och här bodde och verkade Alfred Russel Wallace, mannen som kom på principen för arternas uppkomst samtidigt som Darwin. Vi vandrar i högt belägna bergsregnskogar och i låglandsregnskog för att möta så många av de unika makakerna, kuskuserna och spökdjuren som möjligt. Och inte att förglömma många av de nära hundra endemiska fågelarter som bara finns här. Vi avslutar med valskådning och snorkling bland korallrev i Molucksjön på norra Sulawesi.

Sulawesis regnskog är en av de äldsta och artrikaste på jorden. Det blir även besök med kultur i grottor med 40.000 år gamla målningar och världsarvet Toraja med märkliga gravar och båtliknande hus... Tillsammans med färdledaren Bo Antberg och vår lokala djur- och naturexpert Bobby Lambaihang upplever vi en annorlunda och spännande expedition på världens elfte största ö.


Sulawesis regnskog är en av de äldsta och artrikaste på jorden, speciellt gäller det fåglar där det finns närmare hundra endemiska arter. Indonesien är dessutom det land som har flest endemiska fågelarter av alla länder i världen. Främst på grund av sin uppdelning på många olika öar med sina olika unika arter. Tyvärr är de flesta av dem idag starkt hotade. Detsamma gäller för däggdjur som apor, kuskuser, bergsanoa (ett litet oxdjur) samt olika ormar och ödlor och flera vackra fjärilar. Indonesien är tyvärr idag det land i världen som i snabbast takt skövlar sina återstående värdefulla skogar..

Sulawesi ingår i Wallacea, det biogeografiska området Wallacea där floran och faunan påverkats både av Asien och Australien och där det djupa havet med Wallacelinjen utgör gränsen mellan dessa. Det är världens 11:e största ö och kallades tidigare Celebes.

I låglandsregnskogen Tangkoko sitter en grupp Celebesmakaker och tittar nyfiket på reservatsbesökarna. Ett par stora nästan meterlånga knölnäshornsfåglar med gula och röda näbbar tittar ner från ett högvuxet Dracontomelonträd. Den ena färggranna fågeln efter den andra flyger förbi. Det är kungsfiskare, papegojor, majnastarar m.m. och nästan alla fågelarter finns bara här på Sulawesi. Högt uppe i ett annat träd sitter en Sulawesikuskus och mumsar på frukter. Det är ett pungdjur som spenderar större delen av dagen klättrande i träd. En stor och vackert tecknad svalstjärtsfjäril flyger förbi med långsamma, knyckande vingslag. I skymningen närmar vi oss ett fikonträd och en grupp spökdjur med stora ögon tittar ut ur sitt hål för att snart påbörja kvällsjakten på insekter och andra smådjur. Vart och ett av deras ögon är större än hjärnan...

På södra Sulawesi besöker vi Pettakeregrottan norr om Makassar och beskådar några av jordens allra äldsta kända grottmålningar, de har här bevarats trots sin ålder på upp emot 40 000 år! Inte långt därifrån ligger Karaenta Nature Reserve med endemiska mormakak-apor. Därefter besöker vi Torajaområdet. Torajanerna är kända för sina typiska höga båtlikande hus på stolpar, färgglada träskulpturer och märkliga begravningsritualer med gravar i bergväggar, i trädstammar och tunnlar. Dessa får vi se runt världsarvsstaden Ke`te Kesu`.

På mellersta Sulawesi ligger nationalparken Lore Lindu som domineras av bergsregnskog och vi studerar några av öns alla märkliga växter och djur. Här kommer vi ända upp till 2300 meters höjd och den fuktiga låga subalpina vegetationen med Potentilla, Hedyotis och myrten. Här lever bergsanoan, världens minsta ko- eller oxdjur, bara 70 cm hög över manken. Dessutom finns här två slags kuskuser och ett oändligt antal fågelarter. Här möts vi av en vägg av regnskogsläten, från alla fåglar och cikador och på natten tar alla grodor över.

På norra Sulawesi besöker vi Tangkoko Nature Reserve nära havet och här vandrar vi en fuktdrypande låglandsregnskog med svarta, lustiga Celebesmakaker en av resans mest intressanta djur. Här finns även kuskuser, spökdjur och en stor mängd färggranna fåglar. Vi bor på Tangkoko Lodge nära både regnskog och strand. Härifrån gör vi en båttur på Mulucksjön för att leta efter grindval och skruvdelfiner. Här kan vi även bada och snorkla från sandstranden. Korallreven runt Sulawesi tillhör världens rikaste och uppbär en enorm mångfald av arter som hänför de som dyker och snorklar. Vattnet är kristallklart och turkost.

Reseprogram

 • Dag 1 Avresa mot Indonesien

  Vi flyger från Stockholm vid 10:30 tiden till Singapore med ett kort stopp i Moskva på vägen. Från Singapore blir det flyg med Silkair till Manado och vidare till Makassar vilket f.n. är den bekvämaste färdvägen.

 • Dag 2 Ankomst Makassar på Sulawesi

  Ankomst till Singapore kl 6 på morgonen lokal tid. Byte till flyg med Silkair mot Manado. Till slut inrikesflyg med Garuda mot Makassar på södra Sulawesi. Här möts vi av vår lokala agent Bobby Lambaihang som kommer att göra sällskap med oss på hela resan. Buss till stadens mest bekväma hotell, Aston med ett centralt läge. Här äter vi middag och går igenom kommande dagars program med Bo och Bobby. De som vill kan vi ta en titt på stadens centrum och stadslivet innan det är dags att vila ut efter resan.

 • Dag 3 Unika grottmålningar i Leang-Leang

  Efter frukost åker vi drygt tre mil genom risfält och plantager till den berömda Pettakeregrottan (Leang-Leang som betyder flera grottor) med upp till 40 000 år gamla grottmålningar. Dessa avbildar 26 st s.k. negativa händer och ett hjortsvin. De är äldre än de i Altamira och Lascaux i Europa, och bland de äldsta kända på jorden och har blivit daterade med hjälp av sönderfallande uranisotoper. De har skapats av de första människorna som nådde hit i ett tidigt skede i människans historia utanför Afrika. Under istiderna kunde de nå ända till Borneo på landbryggor, men den sista delen över Wallacelinjen var man tvungen att ta sig över öppet vatten. Det är f.n. tillåtet för oss besökare att gå in och beundra dessa målningar här.

 • Fågelvingar och mormakaker

  På eftermiddagen fortsätter vi till ett fjärilsreservat som redan var känt av Alfred Wallace när han var här och samlade in naturalia. Här hoppas vi få se stora färggranna fjärilar flyga omkring, s.k. Bird-wings. Därefter fortsätter vi till skogsreservatet Karaente för att se på endemiska mormakaker. Vi letar efter aporna och börjar bekanta oss med de vanligare fåglarna i reservatet under ledning av vår guide Bobby. Här finns endemer som t.ex. Sulawesiormörn, Sulawesisvala, Sulawesikråka och Sulawesinäshornsfågel. Därefter åker vi tillbaka till Makassar för att äta middag och övernatta på Aston Hotel.

 • Dag 4 Torajaområdet och Rantepo

  Färd med bussen genom öppna gräsklädda bergsområden och buginesiska byar med speciella hus. Bugineser är en etnisk folkgrupp med ett eget språk, buginesiska. Vi färdas drygt 30 mil i totalt ca 8 timmar. Stopp för lunch i Parepare och sen tar vi oss upp på högre höjder och njuter av en storslagen utsikt vid berget Puncak Lakawan. Ankomst till Rantepao sent på eftermiddagen. Övernattning på det bekväma Toraja Heritage Hotel i Rantepao. Middag och genomgång av dagens upplevelser.

 • Dag 5 Vi utforskar Torajaområdet

  Vi utforskar det vackra Toraja-området som ligger på 800 meters höjd. Turajanerna är ättlingar till ett båtfolk och är kända för sina typiska båtliknande hus, speciella begravningsritualer och färgglada träskulpturer. Vissa av begravningsplatserna är uthuggna i klippväggar som på bilden. Vi börjar i Lomo för att se på rader av människoliknande Tau Tau-statyer och de hängande kistorna. Därefter fortsätter vi till Londa och en annorlunda begravningsplats i mörka tunnlar.

 • Tongkonan i Ke`te Kesu`

  Vi avslutar besöken i världsarvet - byn Ke`te Kesu` för att se på traditionella släkthus s.k. tongkonan (båtliknande hus) samt traditionella rislador med färgglada träskulpturer. Lunch i Rantepao, middag och övernattning på Toraja Heritage Hotel där vi bor även denna natt.

 • Dag 6 Åter till Makassar

  Efter frukost åker vi med vår minibuss tillbaka till Makassar, vi ser på byliv, odlingsmarker och de höga bergen med vackra vyer. Lunch i Parepare på vägen. Middag och övernattning på Aston Hotel i Makassar.

 • Dag 7 Från södra till centrala Sulawesi

  Flyg från Makassar till Palu, ca en tim. med Garuda. Därefter fortsätter vi med bil/minibuss till Wuasa i Lore Lindu National Park. Lore Lindu är en av öns artrikaste platser. Här lever flera olika däggdjur och hela 77 fågelarter som bara finns på Sulawesi. Sträckan är 10 mil men färden tar ändå minst 3,5 tim. Middag och övernattning på Mama Sandys Homestay med enklare boende. När det blivit mörkt ger vi oss ut en stund för att leta efter nattaktiva djur som olika arter av spökdjur, i parken finns hela fyra olika arter. 

 • Dag 8 Bergsregnskogen i Lore Lindu NP

  Vi tillbringar hela dagen i Lore Lindu. Större delen av nationalparken ligger på över 1000 meter över havet och domineras av bergsregnskog. Efter frukost tar vi oss med bussen till sjön Tambing i en halvtimma. Detta är en av de bästa platserna att se en stor mängd av Sulawesis närmare 100 endemiska fågelarter - vilket gör nationalparken och ön till en av de endemrikaste platserna på jorden. En kort färd vidare till Anaso track där vi startar vår vandring på 1700 meters höjd. När vi kommer in i den subalpina vegetationen påträffas växter som Potentilla, Hedyotis och myrten. Här lever flera av Sulawesis endemiska däggdjur som den hotade bergsanoan (världens minsta oxdjur bara 70 cm högt), hjortsvin, Sulawesi-, och dvärgkuskus, tonkinmakak (se bilden) och har vi tur kanske vi stöter på några av dessa djur. Här letar vi även efter flera av Sulawesis många fågelendemer som Sulawesibiätare, Sulawesihökörn, Sulawesiduvhök, Sulawesitrast och Sulawesidrillfågel. Samt några duvor som gråhuvad kejsarduva. 

 • Lore Lindus höjder

  Efter 5 - 6 km når vi toppen av leden och då befinner vi oss på 2300 meters höjd. Vi är då i en lågväxt vegetation med en stor mängd av mossor och lavar. Vi får med andra ord en god chans att studera hur vegetationen och djurlivet ändras bit för bit med höjden över havet. Därefter bär det av nedåt tillbaka till vårt fordon. Middag och övernattning på Mama Sandys Homestay ännu en natt.

 • Dag 9 Mantikole NR och heta källor

  Under förmiddagen  tar vi oss med bil tillbaka till Palu igen. Söder om Palu ligger reservatet Mantikole där vi kan bada i varma källor. Här kanske vi hinner ta oss förbi några av områdets karakteristiska stenfigurer (s.k. megaliter se bild dag 8 ovan).Dessa har ännu ej kunnat förklaras av arkeologerna men bör vara ca 6-800 år gamla. Därefter åker vi till flygplatsen för att flyga tillbaka med Garuda till Makassar i en timme. Flyget avgår vid 16.00 och ankommer Makassar 17-tiden. Middag och övernattning på Aston Hotel. Genomgång av de sista dagarnas upplevelser och bilder efter middagen med våra färdledare.

 • Dag 10 Mot norra Sulawesi

  Efter frukost åker vi till Makassars flygplats för att flyga till Manado. Flyget avgår vid 9-tiden och vi landar i Manado vid 11-tiden. Där väntar bil/buss som tar oss till naturreservatet Tangkoko. En resa på cirka 6 mil, i ungefär två tim. Reservatet består av en mängd olika miljöer men vi kommer i första hand att besöka låglandsregnskogen. Utgångspunkten för kommande dagars vandringar är byn Batiputih på reservatets nordvästra sida. Ev. kvällsexkursion för att leta efter nattaktiva djur med vår guide Bobby. Vi äter middag och övernattar på det väl belägna och trevliga Tangkoko Lodge, med lite enklare boende, vilken ägs och drivs av vår guide. (Se bilden)

 • Dag 11 Låglandsregnskogen i Tangkoko

  Tidig morgon, direkt efter frukost beger vi oss till fots in i reservatet och letar efter Celebesmakak, Sulawesikuskus m.fl. däggdjur och en stor mängd endemiska fåglar. Den akut hotade Celebesmakaken finns i stort sett bara kvar i Tangkoko och här finns ett forskningscenter, Macaca nigra Project. Sulawesikuskus är ett klätterpungdjur som också finns med på den internationella rödlistan, samt även östligt spökdjur. Vi bör ha goda chanser att få se många olika spektakulära fåglar bl.a. den stora, färggranna knölnäshornsfågeln (Sulawesihornkråkan) och fem olika slags papegojor, varav två hängpapegojor, stora askspetten, och Sulawesiblåkråkan. Fågellivet är överhuvudtaget mycket färggrant och artrikt här.

 • Tangkoko

  Lunch på Tangkoko Lodge. En stunds vila innan vi på nytt vandrar in i regnskogen. Denna gång är huvudattraktionen det östliga spökdjuret som brukar starta sin nattaktiva period runt solnedgång och påbörja sin jakt på insekter och andra smådjur. Middag och övernattning på Tangkoko Lodge.

 • Dag 12 Valskådning på Molucksjön

  Efter frukost en kort vandring ner till stranden för en båttur på Molucksjön (havet öster om Sulawesi) Här finns flera arter av valar och delfiner och störst chans är det att vi kan få se skruvdelfiner och grindvalar, men här finns även andra arter. Vi fortsätter sedan med båten till den vackra Canada beach där lunch serveras på stranden. Efter lunch ges tillfälle att snorkla och bada i det varma havet. Middag och övernattning på Tangkoko Lodge. Sista tillfället att leta efter nattaktiva spökdjur, kräldjur och ugglor en sista gång.

 • Dag 13 Minahasas högländer

  Efter frukost åker vi upp i Minahasas högland. Vi får en bedårande utsikt över kratersjöarna Lake Tondano och fortsätter till den märkligt tvåfärgade Lake Linow. Ena halvan är tydligt färgad blå-grön och andra halvan är färgad helt blå, allt beroende på olika svavelhalt. Minahasa är den största folkgruppen på norra Sulawesi och vi får tillfälle att se på deras traditionella trähus. Under eftermiddagen anländer vi till vårt hotell Highland Resort and Spa. Hotellet ligger på 650 m.ö.h. och bjuder på en skön svalka efter det hetare klimatet nere i Tangkoko. Middag och övernattning. Efter middagen genomgång av alla djur, växter och fåglar vi mött under dagen.

 • Dag 14 Vulkanen Tomohon och hemresa

  Frukost på Highland Resort. Med bussen till marknaden i Tomohon. På vägen till Manado passerar vi en av Sulawesis aktiva vulkaner, Mount Lokon. Vi fortsätter till Manados internationella flygplats, Sam Ratulangi. Flyg med Silk Air till Singapore vid 14-tiden och anländer till Singapore vid 17-tiden lokal tid.

 • Dag 15 Tillbaka i Sverige

  Strax efter midnatt lämnar vi från Singapore med Singapore Airlines till Stockholm, mellanlandning i Moskva utan avstigning. Ankomst till Arlanda vid 8-tiden på morgonen. Dags att ta farväl av alla.

 • Obs!

  Detta är en pionjärresa till områden med mycket få besökare och vi reser när det är som torrast och lättast att färdas runt. Men omkastningar och ändringar kan ske i programmet p.g.a. ändrade flygtider eller andra logistiska skäl. Allt sker dock för att vi ska få ut det bästa av vår tid här.

Resans höjdpunkter

 • Besök i rika regnskogar med många olika unika djur, fåglar och växter
 • Mötet med annorlunda kulturer, med många olika slags folkgrupper och olika sedvänjor
 • Svensk färdledare Bo Antberg, samt även en erfaren lokal natur- och fågelguide som följer med på resan

Resfakta

Reslängd 15 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 19 okt - 2 nov 2017
Pris Från 39 900 kr
Enkelrumstillägg På förfrågan
I priset ingår
 • Flyg från Sverige till Sulawesi via Singapore t/r inkl skatter
 • Fyra inrikesflygsträckor på Sulawesi inkl. skatter
 • Besök i grottor med grottmålningar, världsarvsby och kulturplatser
 • Besök i flera olika nationalparker och naturreservat, inträden inkluderade
 • Snorkling, sol och bad och valskådningstur i Molucksjön
 • Lokala transporter i bekväm minibuss och/eller fyrhjulsdrivna fordon
 • De flesta måltider ingår utom dag 1 och 2 då endast frukost ingår
 • Svensk färdledare, Bo Antberg
 • Engelsktalande natur- och fågelguide Bobby Lambaihang
I priset ingår ej

Dryck, dricks

Anslutningsort

Göteborg, Köpenhamn

Resplan

Dag 1. Avresa mot Indonesien
Dag 2. Ankomst Makassar på Sulawesi
Dag 3. Unika grottmålningar i Leang-Leang
Fågelvingar och mormakaker
Dag 4. Torajaområdet och Rantepo
Dag 5. Vi utforskar Torajaområdet 
Tongkonan i Ke`te Kesu`
Dag 6. Åter till Makassar
Dag 7. Från södra till centrala Sulawesi
Dag 8. Bergsregnskogen i Lore Lindu NP
Lore Lindus höjder
Dag 9. Mantikole N R och heta källor
Dag 10. Mot norra Sulawesi
Dag 11. Låglandsregnskogen i Tangkoko
Tangkoko
Dag 12. Valskådning på Molucksjön
Dag 13. Minahasas högländer
Dag 14. Vulkanen Tomohon och hemresa
Dag 15. Tillbaka i Sverige

Klimat

Sulawesi ligger i det tropiska bältet runt ekvatorn, det är torrare maj - oktober, den bästa tiden att besöka ön är i oktober. De stora regnmängderna faller oftast under monsunmånaderna november-jan. Under monsunmånaderna och även annars faller dock regnet oftast under eftermiddag eller kväll med disiga morgnar och förmiddagar med sol. Mer regn i de höga bergen och torrare i den södra delen än i den norra.

Resans karaktär

Denna resa är skräddarsydd för att ge det bästa av natur- och djurupplevelserna i Sulawesis regnskogar och unika naturmiljöer med sina många endemiska arter. Vi bor så nära de olika reservaten som det går, ett par gånger med lite enklare standard. Vi besöker även världsarv och platser med en unik och spännande kultur samt ser på 40 000 år gamla grottmålningar. Boende på bekväma hotell i Makassar och Rantepao i Torajaområdet. Resan sker med en liten svensk grupp. Bo Antberg är vår svenske färdledare på hela resan, har varit med vid utformningen av programmet och har besökt Sulawesi två gånger tidigare 2014 och 2015. Dessutom är Bobby Lambaihang, en lokal engelsktalande, kunnig natur- och fågelguide med på Sulawesi hela tiden. Vi får även en inblick i de områden där Alfred Russel Wallace kom på sina banbrytande teorier om arternas uppkomst samtidigt som Charles Darwin kom på samma sak på Galapagos. 

Deltagarantal

Min 10, max 15

Klimatkompensation

Sulawesi ligger i det tropiska bältet runt ekvatorn, det är torrare maj - oktober, den bästa tiden att besöka ön är i oktober. De stora regnmängderna faller oftast under monsunmånaderna november-jan. Under monsunmånaderna och även annars faller dock regnet oftast under eftermiddag eller kväll med disiga morgnar och förmiddagar med sol. Mer regn i de höga bergen och torrare i den södra delen än i den norra.

Boende

 • Sulawesi hotell och lodger

  Sulawesi hotell och lodger

  På vår Sulawesiresa bor vi i allt från små trevliga men enkla pensionat och naturlodger invid de olika nationalparkerna och reservaten sex nätter. I städerna Makassar och Torajaområdet bor vi istället på bekväma och bra hotell sex nätter. Allt efter vad som finns tillgängligt för att bo så nära och bra till det vi besöker.

  El brukar finnas hela dygnet på de flesta av boendena utom två nätter där det är tidsbegränasat i Lore Lindu. Uttagen är av europeisk modell.