Översikt

Indonesien och Sulawesi med Bo Antberg

En kunskapsresa ledd av biologen Bo Antberg. Det okända och endemrika Sulawesi ligger mitt i skiljelinjen mellan Asiens och Australiens fauna och flora. Här går Wallace-linjen och här verkade Alfred Russel Wallace, mannen som kom på principen för arternas uppkomst samtidigt som Darwin. Det blir även vandringsturer i allt från högt belägna bergsregnskogar till låglandsregnskogar, för att få se så mycket av de unika makakerna, kuskuserna och spökdjuren som finns här. Vi får även se många av de nära hundra endemiska fågelarter som bara lever på Sulawesi. Resan avslutas med delfinskådning och snorkling bland korallrev i Sulawesisjön

Sulawesis regnskog är en av de äldsta och artrikaste på jorden. Vår resa 2023 fokuserar denna gång på den norra delen av ön - Sulawesi Utara. Tillsammans med färdledaren Bo Antberg och vår lokala djur- och naturexpert Bobby Lambaihang upplever vi en annorlunda och spännande expedition på världens elfte största ö.

Vår färdledare Bo Antberg
Bo Antberg är en lärare och biolog som älskar naturresor. Han har arbetat som gymnasielärare i över 40 år och har sedan barnsben varit starkt intresserad av växter och djur samt har ägnat mycket tid åt egna naturresor speciellt i Sydostasien. På hemmaplan genomför han naturguidningar och florainventeringar, håller föredrag och är koordinator för en genbank. I höst leder Bo resan till Sulawesi, en plats som han redan tidigare har besökt flera gånger de sista åren. De flesta av bilderna här är från hans resor.


Sulawesis regnskog är en av de äldsta och artrikaste på jorden, speciellt gäller det fåglar där det finns närmare hundra endemiska arter. Indonesien är dessutom det land som har flest endemiska fågelarter av alla länder i världen. Främst på grund av sin uppdelning på många olika öar med unika arter. Tyvärr är de flesta av dessa idag starkt hotade. Detsamma gäller för däggdjur som apor, kuskuser, bergsanoa (ett litet oxdjur) samt olika ormar och ödlor förutom flera vackra fjärilar. Indonesien är tyvärr idag ett av de länder i världen som i snabb takt skövlar sina återstående värdefulla skogar..

Sulawesi ingår i Wallacea, det biogeografiska området Wallacea där floran och faunan påverkats både av Asien och Australien och där det djupa havet med Wallacelinjen utgör gränsen mellan dessa. Det är världens 11:e största ö och kallades tidigare Celebes.

I låglandsregnskogen Tangkoko sitter en grupp Celebesmakaker (även kallad svart Sulawesimakak), och tittar nyfiket på reservatsbesökarna. Ett par stora nästan meterlånga knölnäshornsfåglar med gula och röda näbbar tittar ner från ett högvuxet Dracontomelonträd. Den ena färggranna fågeln efter den andra flyger förbi. Det är kungsfiskare, papegojor, majnastarar m.m. och nästan alla fågelarter finns bara här på Sulawesi. Högt uppe i ett annat träd sitter en Sulawesikuskus och mumsar på frukter. Det är ett pungdjur som spenderar större delen av dagen klättrande i träd. En stor och vackert tecknad svalstjärtsfjäril flyger förbi med långsamma, knyckande vingslag. I skymningen närmar vi oss ett fikonträd och en grupp spökdjur med stora ögon tittar ut ur sitt hål för att snart påbörja kvällsjakten på insekter och smådjur. Vart och ett av dess ögon är större än dess hjärna.

På norra Sulawesi besöker vi Tangkoko Nature Reserve nära havet och vandrar i en fuktdrypande låglandsregnskog med svarta, lustiga Celebesmakaker - en av resans mest intressanta djur. Här finns även kuskuser, spökdjur och en stor mängd färggranna fåglar. Vi bor på Tangkoko Lodge nära både regnskog och strand. Vi gör även båtturer från ön Bunakan på i Sulawesisjön för att leta efter grindval och skruvdelfiner. Här kan vi även bada och snorkla direkt från sandstranden. Korallreven runt Sulawesi tillhör världens rikaste och uppbär en enorm mångfald av arter som hänför de som dyker och snorklar. Vattnet är dessutom kristallklart och turkost.

Reseprogram

  • Dag 1 Avresa mot Indonesien

    Avresa från Sverige med 2 byten längs vägen. 

  • Dag 2 Ankomst Tangkoko på Sulawesi

    Ankomst till Manado på norra Sulawesi. Här möts vi av vår färdledare Bo Antberg och vår lokala agent och naturexpert Bobby Lambaihang som kommer att göra sällskap med oss på hela resan. I Manado väntar bil/buss som tar oss till naturreservatet Tangkoko. Den 6 mil långa resan tar ca 2 timmar på grund av små och trafikerade vägar. Vi checkar in på nyrenoverade Tangkoko Lodge,  som ligger i anslutning till naturreservatet. Vi äter gemensam middag och går igenom kommande dagars program med Bo och Bobby på kvällen. 

  • Dag 3 Låglandsregnskogen i Tangkoko

    Tidig morgon, direkt efter frukost beger vi oss till fots in i reservatet och letar efter Celebesmakak, Sulawesikuskus m.fl. däggdjur och en stor mängd endemiska fåglar. Den akut hotade Celebesmakaken finns i stort sett bara kvar i Tangkoko med ett par tusen djur. Här finns ett forskningscenter Macaca nigra project.  (www.macaca-nigra.org ) Sulawesikuskus är ett klätterpungdjur som tillbringar dagen i trädkronorna. Den vilar en stor del av dagen men har vi tur möter vi den när den söker föda. Den finns som många andra djur här med på den internationella rödlistan. Vi bör ha goda chanser att få se många spektakulära fåglar bl.a. den stora knölnäshornsfågeln, fem olika slags papegojor, askspetten och Sulawesiblåkråkan. Fågellivet är överhuvudtaget mycket färggrant och artrikt här.

     . 

  • Tangkoko

    Efter några timmar har temperaturen nått över 30 ºC och vi promenerar tillbaka till lodgen. Efter lunch och lite vila vandrar vi på nytt in i regnskogen. Denna gång är huvudattraktionen Gursky´s spökdjur som brukar starta sin nattaktiva period runt solnedgången. Den kommer ut från sitt boträd och påbörjar sin jakt på insekter och annan föda. Denna lilla primat är endast 14 cm lång exklusive svans och finns bara på Sulawesi. Ön är en av de bästa platserna för att få se spökdjur. På vägen hem lyssnar vi på fladdermöss med hjälp av en ultraljudsdetektor. På kvällen blir det gemensam middag med genomgång av dagens observationer.

     

  • Dag 4 Regnskogen

    Precis som föregående dag tillbringar vi den tidiga morgonen i regnskogen. Vi går tillbaka till vår lodge för lunch och vila. På eftermiddagen gör vi en ny promenad in i naturreservatet. Denna gång tar vi med oss ficklampor och ser vad skogen har att bjuda på i mörker. Nattaktiva djur som fågelspindlar, grodor, ev. någon jagande orm, fladdermöss mm står på önskelistan. När vi återvänder till Tangkoko Lodge ( lite senare än föregående dag ) väntar middag och genomgång av dagens observationer.  

  • Dag 5 Båttur till mangroveträsk

    Efter frukost gör vi en kort vandring ner till stranden för en tur med båt till närliggande mangrove snår. På vägen till mangroven påträffas en del sjöfågel som större fregattfågel, olika hägrar, och olika vadare. Målarten för denna utflykt är stornäbbad kungsfiskare. Sulawesis hyser 9 arter kungsfiskare och detta är den största arten med en kroppslängd på 35 cm. Det är en kustbunden fågel som föredrar mangrovesnår. Tillbaka till Tangkoko Lodge för lunch.

  • Naturreservatet Tangkoko sträcker sig från havsnivå upp till över 1000 meter. Att ta sig upp på lite högre höjd är både arbetssamt och tidsödande. Under eftermiddagen tar vi därför bilen några hundra meter upp och studerar de fåglar som trivs på lite högre höjd från en vägkantslokal med fri sikt. Vi hoppas på arter som t.ex Sulawesihjälmörn, guldmantlad flaggpapegoja och mindre hängpapegoja.  Innan middagen får vi ta del av Selamatkan Yakis arbete med att rädda den utrotningshotade Celebesmakaken. Middag och genomgång av dagens observationer.

  • Dag 6 Med bil genom Minahasa till Kotamobagu.

    Efter frukost färdas vi med bil genom Minahasa, regionen på nordöstra Sulawesi. Minahasafolket är ett av Indonesiens mest västerländskt orienterade folk. De flesta här är kristna och man talar 9 olika språk. Vid lämpliga ställen stannar vi och sträcker på benen. Ungefär halvvägs tar vi ett längre lunchstopp. Vi följer den nordvästra kusten i flera mil innan vi viker in mot Kotamobagu. Kotamobagu är huvudort i distriktet Bolaang-Mongondow och här bor ca 130000 invånare. Vi checkar in på hotell Sutanraja. Kanske ett dopp i poolen kan kännas skönt efter resan. På kvällen middag med genomgång av de närmaste dagarnas upplägg.

  • Dag 7 Fåglar och makaker i Bogani Nani Wartabone NP

    Vi startar tidigt på morgonen och tar oss de ca 60 km till Bogani Nani Wartabone NP. Denna park bildades för ca 50 år sedan och  har en area på 2870 km2 och höjden varierar från 50 m – 1970 m över havet. Vi anländer parkens östra sida och besöker först Tapak Kolintang Bogani. Längst upp i passet letar vi efter bl.a mindre hängpapegoja, kastanjestrupig fruktduva, Sulawesisvalstare, vitbukig kejsarduva och Sulawesikungsfiskare. Parken är hem för ca 110 däggdjursarter varav nästan hälften är fladdermöss. Denna  förmiddag koncentrerar vi oss på fåglarna. Lunchen intas på en restaurang i den närbelägna lilla byn Doloduo.

  • Bogani Nani Wartabone kan nås från både väster och öster men större delen av arealen är väglöst land. Efter lunch åker vi till Toraut i östra delen av nationalparken. Här finns sedan länge ett forskningscenter där Wallaceas flora och fauna studeras. Runt forskningscentret kan man notera att vegetationen till mycket stor del består av olika palmer. Under vår vandring hoppas vi få se Gorantalomakaken och en del endemiska fåglar.  På Sulawesi lever 7 olika endemiska makaker och Gorantalomakaken har en begränsad utbredning på norra Sulawesi. Den påminner om Celebesmakak men har en något ljusare päls. Framåt eftermiddagen vänder vi tillbaka till Kotamobagu och hotell Sutanraja. Middag på hotellet.

  • Dag 8 Maleohöna i Tambun och transport till Tomohon

    Efter tidig frukost besöker vi Tambun några mil sydväst om Kotamobagu. Detta är en av få platser i världen där vi får möta den unika maleohönan. Maleohönan tillhör familjen storfotshöns, som inte ruvar sina ägg på traditionellt sett utan gräver ner dem. Fågeln är något större än våra tamhöns men den lägger oproportionerligt stora ägg – fem gånger större än hönans. Ruvningstiden är 2 – 3 månader jämfört med hönans 21 dagar. När ägget kläcks är kycklingen mycket mer utvecklad än hos någon annan fågel. Vid kläckningen har den redan fått alla fjädrar och kan omedelbart flyga in i den relativt säkra undervegetationen. I snitt besöker 2 – 3 maleo-par Tambun per dag. Detta ger oss en hygglig chans att få möta denna unika fågel.

  • Efter besöket i Tambun fortsätter vi via Kotamobagu först åt nordväst  och sedan åt nordost mot Tomohon , som ligger 23 km söder om Manado. Vi äter lunch på lämpligt ställe längs vägen. Framåt eftermiddagen anländer vi vårt hotell Villa Emita i Tomohon. Kanske ett dopp i hotellpoolen innan det är dags för middag. Vi går igenom morgondagens planering.

  • Dag 9 Vulkaner och marknaden i Tomohon

    Frukost på Villa Emita. På Sulawesi finns 10 vulkaner som har varit aktiva de senaste 200 åren. Vi besöker en av dessa nämligen Mount Lokon. Vandringen börjar strax utanför Tomahon och vi passerar först ett lavafält för att slutligen komma upp i ett månlandskap med spridda stenar utkastade vid tidigare utbrott. Kratern ligger mellan topparna Lokon och Empung och vid kraterkanten ryker det konstant. Här uppe har man en fin utsikt över norra Sulawesi. Senaste utbrottet var 2015. Denna utflykt blir en vandring på 3 - 4 timmar. Därefter återvänder vi till Tomahon och äter lunch.

  • En egenhet hos vissa kulturer är på norra Sulawesi är deras eklektiska matvanor. Det är vanligt att folk som lever i skogen använder sig av en mängd olika viltkött i matgrytan. De äter fruktätande flyghundar, ormar, råttor, hundar och viltsvin. Efter lunch besöker vi marknaden i Tomohon, som ger oss en bild av kosten i den här delen av Sulawesi. Vi hinner även besöka en närbelägen skog med den mycket sällsynta fjällig kungsfiskare.Sen eftermiddag fortsätter vi drygt 20 km norrut till Manado där vi checkar in på hotel Aston. ( Aryadota ).Genomgång av dagarna på Bunakan.

  • Dag 10 Med båt till Bunakan och snorkling på närliggande strand

    Efter frukost tar vi båt till Bunakan. Bunakans marina park bildades 1991 och var en av de första nationalparkerna i Indonesien som skyddade marin miljö. Vi checkar in på Panorama resort som ligger på den största ön i parken ( som också heter Bunaken ). Här äter vi lunch och eftersom resorten ligger vid en strand med rev så kan vi efter lunch gå ner till stranden och snorkla. Kanske vill du bara ta en avkopplande eftermiddag på stranden. Vi äter middag på vår resort och informerar om morgondagens program.

  • Dag 11 Snorkeltur med båt

    Efter frukost går vi ombord på en båt som skall ta oss till trevliga platser för snorkling. Bunakens marina park består av sex öar och vi kommer att besöka några av dessa. Alla öarna omges av ett smalt, grunt rev och utanför detta följer en brant sluttning till djupare hav. Massor av fiskar och ryggradslösa djur gömmer sig bland korallerna. Har du tur kommer en sköldpadda simmande. Efter några timmars snorklande återvänder vi till resorten för att äta lunch. Därefter blir det en ny båttur till andra platser. Framåt eftermiddagen åker vi tillbaka till vår resort. Vid middagen summerar vi dagens undervattensupplevelser.

  • Dag 12 Delfintur i nationalparken

    Efter frukost gör vi en båttur med inriktning på delfiner. Den tidiga morgonen är bästa tid för delfiner. Fiskare är ute och fångar fisk och delfinerna är nyfikna och lekfulla. I området lever många arter som tillhör ordningen Cetacea. De vanligaste är spinndelfin, springare, Rissos delfin, flasknosdelfin och näbbdelfin. En annan vanlig art är kortfenad grindval som är lite större än delfinerna. En och annan större val simmar också här under sina förflyttningar mellan varmare och kallare vatten. Vi åker tillbaka till vår resort och äter lunch. Eftermiddagen ägnas åt avkoppling, snorkling och lite packning inför hemförd. Middag på resorten och ett kort föredrag om valar och delfiner.

  • Dag 13 Båt till Manado och flyg hem till Sverige

    Efter frukost åker vi båt tillbaka till Manado hamn. Där väntar bil, som tar oss till Sam Ratulangis internationella flygplats. Vi säger adjö till Bobby som följt oss under de 13 dagarna på Sulawesi. Vi bordar vårt flyg och byter två gånger på väg hem till Sverige.

  • Dag 14. Hemkomst

    Hemkomst till Sverige

  • Obs!

    Detta är en resa till områden med mycket få besökare och vi reser när det är som torrast och lättast att färdas runt när man besöker Sulawesi. Men omkastningar och ändringar kan ske i programmet p.g.a. ändrade logistiska skäl. Allt sker dock för att vi ska få ut det bästa av vår tid här. 

Resans höjdpunkter

  • Besök i rika regnskogar med en mycket stor mängd med endemiska och unika djur, fåglar och växter
  • Svensk färdledare Bo Antberg, samt även en mycket kunnig och erfaren lokal natur- och fågelguide som följer med på rundresan
  • En resa till Wallacea, där Alfred Russel Wallace kom på teorin om arternas uppkomst samtidgt som Darwin. Här samlade Wallace in många av de djur som bildade underlag för teorin
  • En kunskapsresa till en av biologins verkliga hot spots, som få besökare fått uppleva

Karta

Resfakta

Reslängd 14 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda
Avresor 15/10
Pris Från 65 900 kr
Enkelrumstillägg 5 500 kr
I priset ingår
  • Flyg från Sverige till Sulawesi t/r inkl skatter
  • Klimatkompensation för alla flygresor
  • Besök i flera olika nationalparker och naturreservat, inträden inkluderade
  • Snorkling, sol och bad och delfinskådning i Sulawesisjön
  • Lokala transporter i bekväm minibuss och/eller fyrhjulsdrivna fordon
  • Helpension på hela resan, mineralvatten på transfers ingår
  • Svensk biolog och färdledare, Bo Antberg
  • Engelsktalande natur- och fågelguide Bobby Lambaihang
  • Miljöskatt
I priset ingår ej

Dryck, dricks

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Anslutningsort

Göteborg, Köpenhamn mot ev. tillägg

Resplan

Dag 1. Avresa mot Indonesien
Dag 2. Ankomst Tangkoko på Sulawesi
Dag 3. Låglandsregnskogen i Tangkoko
Dag 4. Exkursioner i regnskogen
Dag 5. Båttur till mangroveträsk
Dag 6. Minahasas högland
Dag 7. Bogani Nani Wartabone nationalpark
Dag 8. Maleohönor i Tambun
Dag 9. Vulkaner och marknader i Tomahon 
Dag 10. Vidare ut i Sulawesisjön till Bunakan island
Dag 11. Snorkeltur
Dag 12. Delfin och valpaning
Dag 13. Tillbaka till fastlandet och flyg från Manado
Dag 14. Tillbaka till Sverige

Resesätt Thai Airways
Klimat

Sulawesi ligger i det tropiska bältet runt ekvatorn, det är torrare maj - oktober, den bästa tiden att besöka ön är i oktober. De stora regnmängderna faller oftast under monsunmånaderna november-jan. Under monsunmånaderna och även annars faller dock regnet oftast under eftermiddag eller kväll med disiga morgnar och förmiddagar med sol. Mer regn i de höga bergen och torrare i den södra delen än i den norra.

Resans karaktär

Denna resa är skräddarsydd för att ge det bästa av natur- och djurupplevelserna i norra Sulawesis regnskogar och unika naturmiljöer med sina många endemiska arter. Vi bor så nära de olika reservaten som det går. Resan sker med en liten svensk grupp. Bo Antberg är vår svenske färdledare på hela resan, har varit med vid utformningen av programmet och har besökt Sulawesi flera gånger tidigare (och befinner sig redan på plats när vi kommer). Dessutom är Bobby Lambaihang, en lokal engelsktalande, kunnig natur- och fågelguide med på Sulawesi hela tiden. Vi får även en inblick i några av de områden där Alfred Russel Wallace kom på sina banbrytande teorier om arternas uppkomst samtidigt som Charles Darwin kom på samma sak på Galapagos. 

Deltagarantal

Min 10, max 16

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor. Utöver att minska vårt klimatavtryck bidrar vi samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »

Boende

  • Sulawesi hotell och lodger

    På vår Sulawesiresa bor vi i allt från små trevliga men enkla pensionat och naturlodger invid de olika nationalparkerna och reservaten sex nätter. Bilden visar boendet vid Tangkokoreservatet. Vi har valt allt efter vad som blir optimalt eller vad som finns tillgängligt för att bo så nära de kulturhistoriska platser och naturområden vi besöker. El brukar finnas hela dygnet på de flesta av boendena. Uttagen är av europeisk modell. Vi avslutar vår resa på Bunaken island och Panorama Dive resort med finst läge precis vid stranden.