Översikt

Tigersafari med Kaziranga - Noaks Ark

Möt Indiens "fem stora"! Vi börjar med pansarnoshörning och elefant i en av Asiens mest viltrika och värdefulla nationalparker - Kaziranga i det fjärran Assam. Sen fortsätter vi resan med att spana efter tiger, gaur och leopard i "Djungelbokens värld", bland sal- och teakskogarna i de klassiska tigerreservaten Kanha och Tadoba. På vår senaste resa sågs bland mycket, mycket annat - många tigrar, mer än sextiotalet pansarnoshörningar, asiatisk vildhund, leopard och läppbjörn.... Vi får även uppleva lite av det riktiga Indien med tempel, marknader och ett myllrande folkliv....

I Kaziranga tar vi oss runt bland pansarnoshörningarna på småvägar... Vi färdas i öppna jeepar för att även få se vilda elefanter, vattenbufflar, Barasingha- och svinhjortar samt det oerhört rika fågellivet i labyrinterna av skogar och våtmarker. I Assam gör vi även en båttur på den vida, heliga Brahmaputrafloden för att spana efter lustiga långnosade floddelfiner.

Vi avslutar resan i hjärtat av Indien med de berömda nationalparkerna Kanha och Tadoba. Här i "Djungelbokens värld" möter vi tigern - Shere Khan - i de öppna teak- och salskogarna med dess främsta bytesdjur sambar- och axishjort, nilgaiantilop, vildsvin och även stora glänsande gaurtjurar, världens största oxdjur. Tiger- och Djungle Catbilderna tagna av Anders Odeldahl på en av våra tidigare resor.

Resan leds av Manoj Sharma eller Laxmi Mougdal, med hjälp av deras lokala guide Shishir i Assam. Både Manoj och Laxmi har mycket stora kunskaper om tigrar och alla parker som besöks. De har lett många grupper och känner dessutom manga av parkernas guider och andra som hjälper oss så att vi snabbt kan anpassa resan där det går för att få bästa möjliga behållning av safariturerna. Laxmi är dessutom en erfaren fågelguide.


I Kaziranga, långt borta i Assam möter vi pansarnoshörningar
som ser ut att tillhöra en svunnen urtid. Här kan vi komma nära och fotografera deras märkliga "riddarrustning". Här lever idag över 2000 djur, nästan hela världspopulationen, liksom större delen av världens sista vilda vattenbufflar och lejonfärgade träskmarkslevande barasinghahjortar - nationalparken är ett världsarv - och något av en "Noaks Ark" för Asiens hotade djurliv. Dessutom finns här över tusentalet vilda asiatiska elefanter, svinhjortar - och små muntjaker, flocklevande uttrar och över  100 tigrar... Kaziranga består av stora laguner omgivna av sanka ängar med högt elefantgräs, inramat av öar och åsar med tropisk regnskog. Här möter vi fortfarande en viltrikedom som få andra platser i världen kan mäta sig med. För fågelskådaren är det ett eldorado med jättelika adjutant- och svarthalsade storkar, bandhavsörnar, fiskörnar, färgranna fasaner och jättenäshornsfåglar. Överallt hörs det bekanta lätet av Red Junglefowl-tamhönans färgglada stamfader..

I Assam gör vi en tur på den heliga, vida Brahmaputrafloden, bara bron över floden är kring tre km lång. Här åker vi båt på den strida floden för att spana efter den sällsynta gangesdelfinen, en nästan blind "långnäbbad" floddelfin. Bland de stora vitgrå rullstensbankarna söker de lä för strömmarna och brukar kunna ses när den rullar i ytan eller ibland hoppar upp ur vattnet.

Vi fortsätter resan i Indiens hjärta med "Djungelbokens värld". Här i dessa teakdjungler hoppas vi få se Shere Khans stora gula ögon, när vi besöker två av de bästa tigerreservaten i Indien - nationalparkerna Kanha och Tadoba. Parkerna är varandra mycket olika, den ena med gröna salskogar, den andra med torra teakdjungler. Det var i här Kipling skrev sin berömda bok om Mowgli. Vi färdas runt i små öppna jeepar bland sambar- och axishjortar, världens största oxdjur- den jättelika gauren, nilgaiantiloper, jakaler och vildsvin. Om vi har tur får vi även se Dhole - asiatisk vildhund, läppbjörnen "Baloo", djungelkatt eller den skygga leoparden, på denna "kattresa".

Du bidrar till tigerns och pansarnoshörningens fortlevnad
Att besöka Kaziranga och de olika tigerreservaten i Indien är bästa garantin för att noshörning och tiger, men även det övriga djurlivet ska få bestå i framtiden. Idag finns det drygt 2200 tigrar kvar i Indens djungler, vilka faktiskt ökat 20-30% de sista fem åren. De utgör 70% av världens återstående vilda tigrar. Men i början av 1900 talet uppskattas beståndet ha överstigit 100 000 djur! Safarin ger inkomster till parkerna för underhåll samt bevakning mot den omfattande tjuvjakt som idag är det största hotet mot både dessa imponerande djur. Dessutom ger besöket arbetstillfällen åt lokalbefolkningen, vilket minskar risken för att parkerna efterhand ska exploateras för andra ändamål. Äventyrsresor är medlem och stöder TOFT, (Tour Operators For Tigers).

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Indien, 10 mars

  Avresa från Arlanda med Finnair vid 16:30-tiden. Byte av flyg i Helsingfors och vidare flyg över natten till New Delhi. Måltid ombord på nattflyget.

 • Dag 2 Delhi-Himalaya-Assam

  Ankomst på morgonen vid 6:30 till New Delhi. Här möts vi av vår lokala färdledare Manoj Sharma eller Laxmi Mougdal som är vår färdledare och hjälper oss till inrikesterminalen. Nytt flyg mot Guwahati vid 11-tiden. Är vädret klart kanske vi får se Himalayas vita toppar och en skymt av Mt Everest i bakgrunden som på bilden. Ankomst till Guwahati vid 14-tiden, där vi möts av vår lokala guide i Assam, Shishir och våra förare med bilar. Därefter börjar färden mot Kaziranga, genom risodlingar, teplantager, små samhällen, skogar och Assams gröna landskap. Vi färdas i 4-5 timmar innan vi kommer fram till Dubori Wildlife Lodge.

 • Ankomst Kaziranga National Park

  Väl framme tar vi in på nationalparkens lilla enkla lodge Dubori Wildlife Lodge/Homestay med park, uterestaurang och små enkla bungalower byggda i trä och naturmaterial. Alla rum har egen toa och dusch. Det ligger nära nationalparken. Här får vi vila ut och våra färdledare informerar om Kaziranga och de kommande dagarnas program efter middagen. Någon av dagarna kan vi besöka de omgivande gummi- och teplantagerna. Dags att vila ut efter den långa resan.

 • Dag 3 Kaziranga - morgonsafaris

  Tidig morgon, fåglarna sjunger utanför och efter frukosten beger vi oss direkt in via parkens centrala entré för en rundtur i jeep. Här inne i parken färdas vi runt med fordonen och hoppas komma de urtidsliknande noshörningarna nära inpå livet för att ta bilder. 

 • Pansarnoshörningar

  Helt plötsligt kan ett par noshörningar komma rusande i hög fart, honan visslande och hanen efter med ljudliga frustanden eller så träffar vi på en hona som håller ett vakande öga på sin unge. Här kan vi även få njuta av rådjurstora svinhjortar, vildsvin och de unika och sällsynta lejonfärgade våtmarkslevande Barasinghahjortarna, på riktigt nära håll.

 • Centrala Kaziranga

  Därefter blir det en jeepsafari i den centrala delen av Kaziranga, med förare och beväpnad vakt. Vi besöker något av de stora utsiktstornen för att se ut över gräsmarkerna och lagunerna. Härifrån brukar man få se bandhavsörnar, fiskörnar, pelikaner, ormhalsfåglar och flera sorts storkar, förutom stora djur som vattenbufflar, elefanter och noshörningar.

 • Kvällstur med jeep

  Kanske får vi se en stor flock med lustiga Smooth-coated Otter hoppa fram över stranden, eller stannar upp och ställer sig på bakbenen för att spana av omgivningen. Mitt på dagen stängs parken och vi åker tillbaka till lodgen som ligger nära parken. Vila och lunch, sen bär det av till den östra infarten till Kaziranga istället. Där byter vi till parkens jeepar igen och åker på smala vägbankar och via öar genom parken. Här finns mer skog och stora laguner. Kanske får vi se en skygg liten muntjac-hjort eller träffar på elefantfamiljer som ska korsa vägen. Det händer hela tiden något nytt. Har vi tur får vi se jättenäshornsfågel, bandhavsörn, fiskörn och olika gamar i träden.

 • Massor av fåglar och djur

  I skogen träffar vi även på Red jungle fowl och vackra svarta fasaner, små hjortar och svinhjort. Har vi riktig tur kanske vi får se en tiger eller leopard, även om de har lätt att gömma sig i det höga gräset eller den täta skogen. På trädstammar i åarna brukar det ligga kärrsköldpaddor på rad och sola. Det finns hela tiden något spännande att spana efter eller fotografera. Till slut är det dags att fara tillbaka till Jhuperi Ghar när solen går ned. På kvällen blir det tillfälle att diskutera alla spännande upplevelser vid middagen innan det är dags för välförtjänt sömn.

 • Dag 4 Floddelfiner och båttur på Brahmaputra

  Efter frukost beger vi oss in i parkens centrala del ännu en gång för att göra en tur bland noshörningarna. Här har vi lite tid över för att försöka se sånt vi kan ha missat dagen innan. Sen bär det av mot den vida, strida Brahmaputra, som betyder guden Brahmas son. Vattnet kommer från de höga bergen i östra Himalaya. Efter nån timme når vi den tre km långa bron, väl över tar vi oss ned till stranden och byter till lång båt. Med den försöker vi ta oss upp förbi strömmar och klippor och ligga i lä av en stor grusbank för att spana efter de sällsynta, lustiga, långnosade Gangesdelfinerna. Har vi tur får vi se några av dem vid ytan för att andas, eller hoppa upp ur vattnet. Här njuter vi av det vida landskapet innan vi åker tillbaka till vår lodge för vila och lunch.

 • Kaziranga västra delen

  På kvällen blir det tur med parkens fordon igen, troligen väljer vi att åka till den västra entrén och delen av parken. Fågelrikedomen är fantastisk så här års när den späs på med alla flyttfåglar. Fiskörnar, hökörnar och bandhavsörnar seglar i skyn liksom små flockar med gamar och det är fullt av hägrar och storkar överallt. I solnedgången får vi till slut njuta av när slättlandet med omgivande berg färgas röda. På lodgen kan vi prata igenom våra upplevelser vid middagen eller bara sitta och se på stjärnorna och lyssna på livet i omgivningarna.

 • Dag 5 Via Guwahati till Kanha

  Tidig start och frukost innan det är dags att fara mot staden Guwahati vid Brahmaputra. Resan går genom risfält och byar och tar 4-5 timmar beroende på trafik. Överallt på fälten står det hägrar och stora storkar på vakt. Har vi tur ser vi även de sällsynta adjutantstorkarna. Ankomst till flygplatsen i Guwahati för flyg till Calcutta vid 12:30. Här tar vi farväl av guiden Shishir och hans förare. Flyg i en och en halv timma. I Calcutta blir det nytt flyg i en dryg timma till Raipur vid 15-tiden. Här ansluter även den lokala guiden Laxmi för de kommande dagarnas safariturer om han inte är med på resan från första dagen. Vi fortsätter med bil över Deccans högplatå i 4-5 timmar, med torra djungler och odlingsmarker i ett antal timmar. Väl framme tar vi in på Celebration Van Vilas lodge utanför parkentrén. Middag och genomgång av de kommande dagarna. Celebrations Van Vilas fyra nätter.

 • Dag 6-7-8 Kanha National Parks frodiga djungel

  Efter frukosten bär det av till gaten i våra öppna jeepar. Kanha är närmare 10 kvadratmil stort. Det centrala högplatån omges av ljusgröna och lummiga salträdsskogar och bambusnår. Morgon och kvällsturer i en av Indiens äldsta och mest berömda nationalparker i tre hela dagar. Här möter vi helt andra däggdjursarter än i Kaziranga, överallt rör sig små flockar av axishjortar och sambarhjortar omgivna av Hanumanlangurer som hjälper till med vakthållningen. Dessutom finns här grupper av gaurkor med kalvar och har vi tur ser vi en mäktig glänsande gaurtjur med sin stora ryggpuckel. Det är världens största oxdjur - tjuren kan väga upp till 1200 kg och är ett berg av muskler. Här finns naturliga ängsmarker där vi även letar efter torrmarks-Barasinghan som enbart finns kvar här i det vilda i Indien.

 • Det gröna Kanha

  Kanha är mycket vackert, påminner bitvis om en stor engelsk park. Det är bara ett slott som saknas. Det är ett av tigerns starkare fästen och här söker vi efter "Shere Khan" på de små skogsvägarna omgivna av axis- och sambarhjortar. Kanske hinner vi även upp till högplatån, här kan vi njuta av milsvid utsikt över lummiga lövskogar och spana efter örn och gam.

 • Vildhund, Baloo eller tiger

  Har vi tur kan vi finna den sällsynta Indiska vildhunden, Dholen, eller läppbjörnen Baloo. Här är gott om Axis- och Sambarhjortar samt rhesusapor och Hanumanlangurer. Om vi har turen att hitta ett par tigrar som kommit in i parningstid brukar de stanna kvar på samma plats i dagar, ryta och hålla andra tigrar på avstånd. För den som en gång fått möta anblicken av en tigers gula ögon blir det något som man aldrig glömmer - ett minne för livet. På dagarna vilar vi ut på lodgen och på kvällarna blir det tid efter middagarna där du kan fråga våra guider Laxmi och Manoj. Celebrations Van Vilas Lodge, med trädgård och pool.

 • Dag 9 Mot Tadoba National Park

  Efter tidig frukost bär det av mot Tadoba i ungefär 5 timmar med våra bilar. Vi kommer fram vid lunch på Irai Wildlife Lodge, som ligger nära parken vid en liten sjö eller vattenmagasin, här kan det säkert löna sig att spana efter fåglar. Efter lunch vilar vi lite. Parken öppnar när det blivit svalare vid 16-tiden fram tills det skymmer. Ofta avslöjas de stora katterna av hjortarnas och langurernas varningsläten, när de går ut på jakt - så guiderna lyssnar efter olika varningsläten. Här finns även flera mindre kattdjur och Asiatisk vildhund men de är svåra att få syn på. Middag och genomgång av dagens upplevelser på lodgen på kvällen. Om vi inte hinner med safari denna em. blir det istället en till dag 12 i Tadoba.

 • Dag 10-11 Tadoba National Park - Torra Teakdjungler

  Efter frukost bär det av på tigerspaning i Tadobas djungler med torra teakskogar, i lodgens öppna små jeepar både på morgon och kvällar. Mitt på dagen stänger parken och vi vilar ut i trädgården på lodgen eller så kan du besöka omgivningarna. Parken domineras av torr teakskog med "äkta" djungel som i Djungelboken, helt olik Kanha och Kazirangas frodiga skogar. Här finns små dammar, berghällar och gräsmarker där hjortar betar. Parken blev tigerreservat 1995, har en av de bästa tigerpopulationerna och omfattar ca 17 kv mil. På kvällen kan vi gå ut i trädgården och lyssna efter ugglor, nattskärror och andra nattaktiva djur efter middagen. Irai Lodge.

 • Tadobas tigrar

  Tadobaparken är relativt ny och känd för att sen ett par år ha varit den bästa parken att få se Shere Khan i sin naturliga omgivning, (som hanen på bilden ). Här finns gott om bytesdjur som sambar- och Axishjort samt vildsvin. Det finns även Gaur- en av Asiens fem stora, sumpkrokodiler och pytonorm. Om man har tur kan man även få se asiatisk vildhund, leopard eller Baloo - läppbjörn. Fågellivet är rikt med många stora eller färggranna fåglar. Påfåglarnas genomträngande varningsrop gör oss uppmärksamma på när de stora katterna ger sig ut på jakt. I Tadoba finns även flygekorre, Hanumanlangurer, rhesusapor, muntjak och fyrhornad antilop, jungle- och rusty cat men de är svåra att få syn på. Däremot lär vi få se många av de över 200 slags fåglar som setts här t.ex. Racket-tailed drongo, med långa vimpelförsedda stjärtspröt eller Indiska blåkråkor och olika biätare. På kvällarna blir det middag och genomgång av dagens händelser.

 • Dag 12 Återfärd via Nagpur till Delhi

  Frukost på lodgen, vilomorgon som kan spenderas med att leta fåglar i omgivningarna eller vid poolen. Tillfälle att se på färggranna fåglar som Indisk blåkråka, halsbandsparakiter, gröna fruktduvor och påfåglar. Därefter tar vi farväl av Tadoba och färdas i ett par timmar till Nagpur, Indiens mittpunkt. Härifrån flyger vi så till Delhi vid 13-tiden. Efter knappt ett par timmar är vi i New Delhi. Här möts vi och blir körda till vårt Pride hotel eller likvärdigt. Avskedsmiddag och vila. Vi tar farväl av vår lokala guide Manoj eller Laxmi.

 • Dag 13 Hemresa

  Tidig start på morgonen, frukost och sen blir det transfer till flygplatsen. Vi måste checka in tre timmar före avgång. Flyget hem avgår vid 10-tiden. Byte av flyg på eftermiddagen i Helsingfors. Nytt flyg till Arlanda med ankomst till Stockholm på em. vid 16-tiden. Dags att ta farväl av alla deltagare.

 • Observera

  Programmet kan komma att ändras av praktiska eller logistiska skäl, allt för att ge bästa behållning på resan. Hotell och tider för flyg är tillsvidare preliminära.

Resans höjdpunkter

 • Kaziranga, Asiens kanske viktigaste nationalpark med pansarnoshörning och vattenbuffel.
 • Nationalparkerna Kanha och Tadoba, två av de bästa reservaten för att få se tiger i Indien.
 • Våra erfarna guider Manoj, Laxmi och Sishir.

Karta

Resfakta

Reslängd 13 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn och Göteborg mot ev tillägg.
Avresor 10 - 22 mars 2020
Pris Från 45 800 kr
Enkelrumstillägg 5 500 kr
I priset ingår
 • Flyg från Sverige - Delhi t/r inkl. skatter
 • Klimatkompensation för alla flygresor
 • Inrikesflyg 3-4 sträckor inkl. skatter
 • Helpension under hela resan
 • Alla lokala transporter
 • Erfarna engelskspråkiga och kunniga guider
 • Nationalparks- och besöksavgifter till de olika nationalparkerna
 • Många olika game drives i de olika nationalparkerna, morgon och kväll.
 • Båttur på Brahmaputrafloden för att leta efter Gangesdelfin
I priset ingår ej

Visum, dricks, dryck. Ev. kameraavgifter i de olika parkerna, olika regler för varje park, normalt 200 INR per inresa för en kamera, kamera med 300 mm lins 250 INR per inresa i parken.
I Kaziranga per inresa i parken 500 INR för en kamera, och 1000 INR för en videokamera.

Resplan

Dag 1. Mot Indien
Dag 2. Ankomst Delhi och flyg till Assam
Dag 3-4. Safari i Kaziranga
Dag 5. Flyg till Raipur och transfer till Kanha
Dag 6-8. Safari i Kanha National Park
Dag 9. Transfer till Tadoba
Dag 10-11. Safari i Tadoba National Park
Dag 12. Mot Delhi
Dag 13. Flyg hem

Klimat

Vi reser i just den korta tid då Kaziranga är som bäst, efter att man bränt gräset på stränderna så att djuren ses, men innan det normalt blir för hett eller regnigt. Även i centrala Indien är det en bra tid för att leta efter tiger och andra djur.  

Visum

Information om visum på ditt resmål får du genom att ringa respektive lands ambassad/konsulat eller fylla i ansökan på nätet. Se vidare information i deltagarinformationen.

Resans karaktär

Vi genomför resan i mars, då är dagarna inte heta och nätterna svala. Vi bor bekvämt och färdas på safari i parkerna i små öppna jeepar som körs av kunniga lokala naturguider. Vår guide kan på ett mycket initierat vis berätta om Indiens djur och natur då han har varit här många gånger förut. Mellan parkerna färdas vi i bilar. I Assam transporteras vi i SUV fordon, alla transportfordonen har A/C. Allt för att det ska vara så bekvämt det nu går, i ett land med över en miljard invånare och ett överbelastat vägnät. Mellan de olika delarna av landet flyger vi inrikesflyg.

Deltagarantal

Min 6 och max 13

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor. Utöver att minska vårt klimatavtryck bidrar vi samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »

Boende

 • Kanha NP, Celebrations Van Vilas, lodge

  En modern ny och mycket bekväm djungellodge med alla faciliteter. Nära en av infarterna till Kanha NP. Rymliga bunglower med stort badrum. Lodgen ligger med bra läge invid flodstrand, där man kan spana efter fågel och sitta vid elden om kvällen.


  Finns på hotellet

  Spa, pool och Ayurveda massage center. Samlingsrum och matsal. Stor trädgård vid stranden av en flod och med bästa läge till infart till Kanha NP.

  Finns på rummet

  Stort rum med bekväma sängar, badrum med dusch etc.