Översikt

Tigersafari i Djungelbokens värld

Den stora tigerresan med vår kunniga och erfarna guide Manoj Sharma. Vi besöker fem av de vackraste och bästa nationalparkerna i Indien - för att få se tiger och leopard. Vi börjar i centrala Indien, där Kipling skrev ”Djungelboken” med nationalparkerna Tadoba, Bandhavgarh och Kanha. Här finns det gaur, vildhund och tiger. Vi omges av allt från torr teakdjungel till parkliknande gröna salskogar. Resan fortsätter till Dudhwa vid gränsen mot Nepal. Här möter vi få turister, men har chans att studera pansarnoshörning. Vi avslutar resan med flera dagar i den vackra Corbettparken bland vilda elefanter och ett oerhört rikt fågelliv - med Himalayas berg som fond. Då avgången den 9 nov är fullbokad har vi nu satt in en extra avgång den 23 nov.

Våra färdledare Manoj Sharma och Laxmi Mudgal
Manoj är en mycket erfaren guide och naturresearrangör. Han känner de olika parkerna och tigerreservaten vi besöker både utan och innan, liksom dess djurliv. Med oss har vi även fågelguiden Laxmi som kan berätta mer om alla färgglada fåglar vi ser.

På vår resa i november 2017 fick gruppen se sju-åtta tigrar, björnen Baloo och den skygga djungelkatten på nära håll. Dessutom sågs elefant, pansarnoshörning och gaur - alla Indiens "jättar" på nära håll. Anders Odeldahls bilder här är från just den resan...


Vi omges av en daggdränkt gryning, 
framför oss i det höga elefantgräset står en frustande noshörningsmamma och vaktar sin unge. Hon är nervös, andedräkten bolmar ur hennes näsborrar. Hon har goda skäl för sin oro och är beredd på att gå till attack. En bit bort på en kulle ligger två stora tigrar och värmer sig i de första solstrålarna. I en giganternas kamp har hon redan förlorat en unge till dem.

På vår resa besöker vi de vackraste och bästa nationalparkerna. Vi börjar med några av de mest kända parkerna i centrala Indien, som Kipling beskrev i ”Djungelboken”. Här dominerar ljusa, grönskande sal-, och teakskogar. I Tadoba kan man få se både tiger och även leopard - med lite tur. Vi fortsätter till Kanha och Bandhavgarh, de mest kända tigerparkerna i hela Asien. Här ser vi deras favoritbyten axis-, och sambarhjortar i mängder, men även den sällsynta barasinghahjorten samt den stora imponerande, svartbrunglänsande gauren – världens största oxdjur. Tjuren väger mer än ett ton... I Bandhavgarh tar vi oss runt den stora klippan, i branten seglar gamar, hökörnar och pilgrimsfalk.

Vi fortsätter med tåg till gränsen mot Nepal, i den platta Terairegionen besöker vi den okända parken Dudhwa med omväxlande träsk och täta skogar. Här ser vi få turister, men hoppas få möta pansarnoshörningar. Parken är mycket fågelrik och bjuder oss även på mycket goda chanser att möta läppbjörn, tiger och sällsynta träsklevande barasinghahjortar. Vi avslutar resan med den vackra Corbettparken invid Himalayas berg. Här får vi bo på en lodge mitt inne i parken och omges av djungelns spännande ljud, spana efter vilda elefanter, hjortar, märkliga gaivaler och naturligtvis efter det djur som man inte glömmer - den bengaliska tigern.

Du bidrar till tigerns fortlevnad
Att besöka de stora tigerreservaten i Indien är den bästa garantin för att speciellt tigern men även det övriga djurlivet som den är så beroende av ska bestå i framtiden. Safarin ger inkomster till parkerna för underhåll och bevakning mot tjuvjakt. Dessutom ger besöket arbetstillfällen åt lokalbefolkningen, vilket minskar risken för att parkerna ska exploateras för andra ändamål. Äventyrsresor är medlem i och stöder TOFT, (Tour Operators For Tigers), som på plats aktivt verkar för tigerns fortlevnad.

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Indien

  Avresa 9 november från Arlanda på dagen med Finnair till Helsingfors. Uppehåll för byte till nytt flyg över natten mot Delhi. Middag ombord.

 • Dag 2 Delhi - Nagpur - Tadoba

  Ankomst på morgonen till Delhis flygplats. Här möts vi av vår indiske guide och arrangör Manoj Sharma med en skylt "Äventyrsresor". Han hjälper er och tar er till inrikesterminalen (eller alternativt till ett hotell i närheten för att vila en stund). Flyg mot Nagpur i centrala Indien ca 1,5-2 timmar på dagen. Väl framme möts vi av våra förare som välkomnar oss och kör till nationalparken Tadoba. Resan går genom Deccans landsbygd och tar kring 2 timmar. Vi kommer fram till Svasara Djungle Lodge, med pool (eller likvärdig lodge), vid infarten till tigerreservatet. Kanske hinner vi ta igen oss på lodgen eller se på fåglar och apor i trädgården innan det blir middag och genomgång med Manoj och Laxmi av de kommande dagarnas program. Övernattning på lodgen.

 • Dag 3 Tadoba National Park - tiger och gaur


  Efter frukost bär det av på tigerspaning i Tadobas djungler. Vi färdas i lodgens öppna små jeepar både på morgonen och kvällen. Mitt på dagen stänger parken och vi vilar ut i trädgården på lodgen eller så kan man göra ett besök i omgivningarna. Parken domineras av torr teakskog med "äkta" djungel som i Djungelboken. Här finns små dammar, berghällar och gräsmarker där sambar- axis- och muntjakhjortar betar. Parken blev tigerreservat 1995. Den har en av de bästa tigerpopulationerna och omfattar ca 17 kv mil. Parken har under de senaste åren visat sig vara en av de bästa för att få se tiger. Vår grupp 2017 fick se 3 tigrar, dessutom en Jungle Cat och en läppbjörn samt grupper med det stora oxdjuret gaur. På kvällen efter middage kan vi gå ut i trädgården och lyssna efter ugglor, nattskärror och andra nattaktiva djur efter middagen. Svasara Djungle Lodge.

 • Tadoba National Park - tigerland

  Tadobaparken är relativt ny och känd sen ett antal år för att vara en av de bästa att få se Shere Khan i sin naturliga omgivning, (som hanen på bilden). Här finns gott om bytesdjur som sambar- och axishjort samt vildsvin. Det finns även gaur- en av Asiens fem stora, sumpkrokodiler och pytonorm. Om man har tur kan man även få se asiatisk vildhund, leopard eller Baloo - läppbjörnen. Fågellivet är rikt med många stora eller färggranna fåglar. Påfåglarnas genomträngande varningsrop gör oss uppmärksamma på när de stora katterna gett sig ut på jakt. I Tadoba finns även flygekorre, Hanumanlangurer, rhesusapor, muntjak och fyrhornad antilop, Jungle- och Rusty cat men de krävs det tur att få syn på, men vår grupp 2017 fick se en på nära håll. Däremot lär vi få se många av de över 200 olika slags fåglar som setts här t.ex. Racket-tailed drongo, med långa vimpelförsedda stjärtspröt, indiska blåkråkor och olika biätare. På kvällarna blir det middag och genomgång av dagens händelser på Svasara Djungle Lodge.

 • Dag 4 Tadoba - Kanha - storslagen natur

  Frukost på lodgen i Tadoba. Tidig start för ännu ett försök att hitta tiger och andra djur inne i parken på vår sista game drive här. Kanske blir det även tid över att se på de färggranna fåglarna Racket tailed Drongo, Indisk blåkråka, halsbandsparakiter, gröna fruktduvor och påfåglar. Har vi tur visar kanske de i dag tyvärr allt fåtaligare gamarna var tigern slagit sitt byte. Därefter tar vi farväl av Tadoba och färdas i 5-6 timmar till Kanha genom torra jordbruksområden och små byar. Vi äter lunch efter vägen. Vi tar in på Celebrations Van Vilas Resort inne i parkens buffertzon. Här kan vi ge oss ut i omgivningarna på kvällstur längs floden för att lyssna på fåglar, insekter eller nattaktiva djur runt lodgen. Cellebrations Van Vilas Resort eller likvärdig lodge.

 • Dag 5 Kanha National Park - som en engelsk park

  Morgon och kvällstur i en av Indiens äldsta och mest kända nationalparker. Kanha är närmare 10 kvadratmil stort, så vi har stora områden att spana av. Den centrala högplatån omges av stora lummiga salträdskogar och täta bambusnår. Här finns stora naturliga ängsmarker där vi letar efter den kronhjortsstora, sällsynta torrmarks-Barasinghan som nästan bara finns kvar här. Vi möter även flockar med stor svart eller brunglänsande gaur, världens största oxdjur som kan väga upp till 1200 kg. Det är mycket lummigare och grönare här, med ljusgröna salträd, påminner lite om en stor Engelsk park med ekar om våren. Det är bara slott som saknas. Kanha är ett av tigerns starkare fästen och här söker vi efter "Shere Khan" på små skogsvägar och i de öppna markerna. En tur för oss kanske upp till heden på högplatån, där vi kan njuta av milsvid utsikt över lövskogstaket och spana efter rovfåglar. Vid en av utfarterna kan man titta in till en familj minervaugglor i ett hål på en gren. Har vi tur kan vi finna den sällsynta Indiska vildhunden, Dholen, annars är här fullt av rhesusapor och langurer. På dagen vilar vi ut på lodgen och på kvällen blir det middag där du kan ställa frågor till våra erfarna guider Manoj och Laxmi. Celebrations Van Vilas Resort.

 • Dag 6 Kanha-Bandhavgarh - Deccans platå

  På morgonen gör vi en rundtur inne i Kanha med jeeparna för ett sista försök att få se det vi ej fått se tidigare dagar. Sågs en tiger kvällen innan brukar det vara spännande att åka dit nästa morgon för att se om den slagit något byte. Om vi har turen att hitta ett par tigrar som kommit in i parningstid, brukar de stanna kvar på samma plats i flera dagar, ryta och hålla andra på avstånd. Till slut måste vi ta oss till lodgen, äta lunch och färdas 18 mil till Bandhavgarh, turen tar 5-6 timmar, på små vägar genom landsbygden och bitvis över skog och berg. Vi tar in på vår Lodge strax utanför parkens infart. Kvällen är fri för turer i byns omgivningar, men även hit kan stora katter komma för att slå kor eller getter. Middag och genomgång av de kommande dagarna. Nature Heritage Resort med en pool, eller likvärdig Lodge.

 • Dag 7 Bandhavgarh National Park - tigerspaning

  En av de mest kända nationalparkerna i Indien. Känd för sina många tigerobservationer, men inte så stor till ytan. På morgonen står jeeparna beredda att köra in med turister. Vi besöker parken både på vår morgon- och på vår kvällstur. Här såg vår grupp 2017 hela fem olika tigrar. Trots att parken tillhör de mer besökta har den mycket vackert och spännande att erbjuda. I centrum finns en hög nästan lodrät klippa med tempel, ruiner och häckande gamar, örnar och pilgrimsfalk, som vi kommer få se från olika håll på våra turer. På kvällen blir det ännu en rundtur bland salskog, ängsmarker där det är fullt av axis-, sambarhjortar och vildsvin. I en kärrmark brukar tigern vila för dagen. Stora Malabar-näshornsfåglar ses flaxa runt berget och här vimlar av fågel, bla. kan vi se olika brun fiskuv, variabel/tofshökörn och hökörn. Nature Heritage Resort.

 • Dag 8 Bandhavgarh och nattåg

  I grynigen stiger vi upp för att bege oss på ännu en tidig jeepsafari för att se på storvilt som gaur och kanske lokalisera ännu en tiger. Reproduktionen har kompenserat förlusterna pga tjuvjakt som drabbade tigrarna här innan. Vår grupp såg hela fem tigrar här i november 2017. Om vi får tillstånd kan vi ta oss upp till fortet på det höga bergets platå för att se på utsikten. Här finns det olika tempel och gamla statyer. Eller så kan vi ta det lugnt, njuta av det vackra landskapet med öppen gles lövskog, nästan som i en park. Det ger oss tid att spåra tiger i vägens damm, guiderna har en god blick för detta. Därefter far vi tillbaka till lodgen för en tidig lunch och åker sen i par timmar till den myllrande staden Katni. Här bordar vi nattåget och våra "förstaklassvagnar" med A/C. Kanske inte ett tåg som vi är vana vid hemma, men en spännande upplevelse. Det blir en intressant närkontakt med indiskt vardagsliv som omväxling till bilåkandet. Lite enklare mat som vi förtär inne i våra kupéer. Vi somnar till tågets vaggande, men öronproppar kan vara bra att ha. Sovvagn på tåg.

 • Dag 9 Lucknow - Dudhwa National Park

  Tåget väntas anlända till Lucknow på morgonen, men detta är Indien. När vi är framme börjar vi med ett besök på ett hotell för frukost, här har vi även några dagrum för att dusha och byta kläder. Därefter blir det färd i buss eller SUV-bilar till Dudhwa, färden beräknas till 5 timmar och går genom ett mycket flackt landskap, med sädes- och risfält. Väl framme i parken som ligger vid gränsen till Nepal omges vi av höga salträd, kärrmarker och gräsmarker. Vi bor centralt i parkens enkla men bra belägna "Forest Rest House". Det bäst belägna boende som finns att tillgå, hit hittar få utländska turister, mest Indier. Forest Rest House, lite enklare standard.

 • Dag 10 Dudhwa - pansarnoshörningar

  Morgon och kvällsturer i jeep i en av Indiens mest spännande parker. Här hoppas vi kunna finna tiger utan andra bilar i närheten. Vi vilar ut på vår lodge under den varmaste tiden på dagen då alla nationalparker är stängda för besökare. Forest Rest House. Dudhwa är ungefär 5 kvadratmil och en sista rest av de bördiga våtlanden som räddats från att odlas upp. Här har man återinplanterat den stora Indiska pansarnoshörningen, världens 4:e största landdjur. De rör sig inom ett 27 kv km stort område med elefantgräs som inhägnats med eltrådar. Noshörningen kan vara aggresiv och farlig om man är på marken. Här finns ett 30 tal djur. Vi besöker den i gryningen för att försöka få se dem ute i det höga elefantgräset. I kärrmarkerna finns även flockar med den sällsynta Swamp deer eller våtmarks-barasinghan samt även fyrhornad antilop. De och de andra vanliga hjortarna och vildsvinen utgör förutsättningen för den goda tigerstammen. Dudhwa besöks säsongsvis av elefantflockar från Bardiaparken på Nepalsidan, har vi tur möter vi dem och läppbjörn, shakal, utter eller sumpkrokodil. Det finns även tre mindre arter vilda katter här, Jungle-, Leopard- och Fishing Cat vilka dock är svårsedda. Kärrmarkerna besöks även av många slags storkar, även den sällsynta adjutantstorken och båda arterna av fiskörn. Det är en spännande och annorlunda nationalpark . 

 • Dag 11 Dudhwa - Corbett - stort och vilt

  Besökte vi inte den stora inhägnaden för noshörning dagen innan gör vi ett nytt försök denna dag, annars färdas vi runt på de små skogsvägarna för att spana efter djur. Det är en mäktig känsla om man möter en tiger på vägen och sitter i små helt öppna jeepar, ett minne för livet. Därefter blir det en sen frukost och långa färd upp mot Corbettparken invid himalayabergens fot. Resan tar 6-7 timmar och vi gör nåt enstka stopp för att räta på benen eller se på hägrar, tranor och sjöfågel i en stor vattenreservoar. Vi kommer fram till Infinity Lodge eller Tiger Camp, som ligger nära parken. Här finns leopard i omgivningen, blek fiskuv och många nya slags fåglar. Genomgång av resan med Manoj oc Laxmi.

 • Dag 12 Centrala Corbett

  Vi färdas genom den stora parken in till lodgen vid Dhikala i parkens centrum, dit vi kommer till lunch. Här bor vi oerhört vackert, lite enkelt men med egen dusch och toa. På dagen ges tid att vila efter lunchen då inga bilar får åka ute i parken under middagstimmarna. På kvällen far vi åter ut på en safari i omgivningarna för att spana efter elefanter som kommer ut för att dricka vatten och de stora flockarna med axishjortar som samlas här. Vid middagen berättar guiderna om spännande tigermöten. På kvällen njuter vi av att få bo mitt inne i den storslagna vildmarken och lyssnar till alla spännande ljud runtom. Övernattningar på Dhikala, en av resans höjdpunkter.

 • Dag 13 Corbett National Park - vilda elefanter

  Efter frukost börjar åker vi runt Dhikala och vattenreservoaren med jeeparna, här är gott om fågel och djur. Vila mitt på dagen i Dhikala och sen åker vi ut på ännu en tur på kvällen för att uppleva elefantfamiljer, krokodiler, gaival och uttrar längs floderna. Kanske får vi se en flera meters kungskobra som korsar vägen från kant till kant. Parken ligger vid Himalayas fot och är drygt 13 kvadratmil. Det är den första nationalparken som inrättades i Indien. Parken är uppkallad efter den berömde tigerjägaren Jim Corbett. Han var även författare, naturfotograf och naturvårdare senare i livet. I Sverige är han mest känd för boken ”Människoätaren i Kumaon”. Vi övernattar ännu en natt på parkens enklare men fantastiskt vackert och centralt belägna Dhikala Forest Rest House, en av resans höjdpunkter. Här ser vi Himalayas förberg i fjärran som en fond.

 • Corbetts djurliv

  Här i Corbett finns ett imponerande djurliv med över 100 av djurarter förutom tiger, bl.a. leopard, elefant, läppbjörn, kragbjörn, vildsvin, sambar- och axishjort, muntjak, uttrar, rhesus- och langurapa. I floden finns både sumpkrokodil och framför allt den endemiska och sällsynta smalnosade gavialen. Parken är även berömd för sitt oerhört artrika fågelliv, här har nära 600 arter fågel observerats. Efter 40-50 km genom parkartade ljusgröna salskogar, och flera korsade utorkade flodraviner kommer kommer man in till den stora viltrika slätterna vid Dhikala i parkens centrum. Här finns flera stora elefantflockar som ofta ses beta utanför på de öppna markerna utanför Dhikala. Med lite tur upptäcker vi även nån av de närmare 100 tigrar som lever i parken, men är svåra att finna i det höga gräset här.

 • DAG 14 Corbett NP - sista chans för tiger

  Ännu en morgon med spännande jeepsafari. Vi letar efter djur och fåglar, det är nu i gryningen som chansen att få möta tiger eller leopard är som störst. De kunniga guiderna lyssnar efter hjortarnas gälla varningsläten för att veta var tigern rör sig. På förmiddagen lämnar vi parken.

 • Corbett-Dehli

  Efter att ha kommit ut ur parken byter vi till bekväma bilar eller minibuss med A/C igen. färd i 6-8 timmar till Delhi, allt efter hur trafiken är, eller om det infaller någon religiös högtid. Lunch  efter vägen. Vi passerar på en bro över Ganges källflod och kommer fram senare på kvällen lagom för middag. Vi tar in på hotell nära flygplatsen för att dusha och fräsha upp oss inför den sista måltiden. Hotell The Pride eller Aerocity nära flygplatsen.

 • Dag 15 Hemresa

  På morgonen efter tidig frukost blir det transfer till flygplatsen. Flyget till Helsingfors avgår på förmiddagen med ankomst på eftermiddagen lokal tid. Byte till nytt flyg mot Arlanda med ankomst vid 17-20 tiden på kvällen.

 • Obs!

  Programmet kan komma att ändras av praktiska eller logistiska skäl, för att ge bästa behållning av resan. Tiderna för flyg är tills vidare preliminära.

Resans höjdpunkter

 • Flera av de bästa nationalparkerna. Corbett, Dudhwa, Bandhavgarh, Kanha och Tadoba – sinsemellan alla mycket olika.
 • Färdledaren Manoj Sharma med mycket stora kunskaper och mångårig erfarenhet om tiger och leopard och alla andra indiska djur. På resan följer ofta även fågelguiden Laxmi Mudgal med som extraguide - båda känner alla parker och lokala guider väl.
 • Safari med möjlighet att få se Asiens big five - tiger, Indiska elefant, leopard, pansar-noshörning och gaur, men även gaival, läppbjörn och många andra slags djur.

Karta

Resfakta

Reslängd 15 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 23 nov - 7 dec, extra avg. 9 - 23 nov , fullbokad
Pris Från 39 800 kr
Enkelrumstillägg 7 700 kr
Detaljerade priser

Extra avgång 23 nov 8-10 deltagare

I priset ingår
 • Flyg t/r Sverige till Delhi inkl. skatter
 • Flyg Delhi - Nagpur med inrikesflyg
 • Safari i Corbett, Dudhwa, Bandhavgarh, Kanha och Tadoba- de bästa tigerparkerna
 • Alla lokala transporter, safaribilar, tågresa med sovvagn
 • Nationalparks- och besöksavgifter till alla parker
 • Helpension
 • Lokala guider i parkerna samt den mycket djur och naturkunnige indiske guiden och arrangören Manoj Sharma, plus den fågelkunnige guiden Laxmi Mudgal
I priset ingår ej

Miljöskatt, visum, drix, dryck

Information om avresor

Köpenhamn och Göteborg, ev. mot tillägg.

Resplan

Dag 1. Mot Indien
Dag 2. Delhi - Nagpur - Tadoba
Dag 3. Tadoba National Park - tiger och gaur
Dag 4. Tadoba - Kanha - storslagen natur
Dag 5. Kanha Nationl Park - som en engelsk park
Dag 6. Kanha-Bandhavgarh - Deccans platå
Dag 7. Bandhavgarh National Park - tigerspaning
Dag 8. Bandhavgarh och natttåg
Dag 9. Lucknow - Dudhwa National Park
Dag 10. Dudhwa NP - pansarnoshörning
Dag 11. Dudhwa -Corbett - stort och vilt
Dag 12-14. Corbett National Park - vilda elefanter och tiger
Dag 14. Corbett - Delhi
Dag 15. Hemresa

Klimat

Vi genomför resan i november, då är dagarna inte så heta och nätterna och mornarna är kyliga.

Valuta

Indiska rupie

Visum

Information om visum på ditt resmål får du genom att ringa till respektive lands ambassad/konsulat. Se vidare information i ditt första utskick från Äventyrsresor.

Resans karaktär

Vi bor bekvämt och färdas på safari i små öppna jeepar som körs av nationalparkernas lokala naturguider. Manoj kan ingående berätta om Indiens djur och natur, han har varit här i parkerna oräkneliga gånger och känner även de flesta av de lokala guiderna väl. Mellan parkerna färdas vi i mindre bussar eller bilar med A/C och gör även en tågresa i ”förstaklass sovvagn”. Allt för att det ska vara så bekvämt det nu går på landsbygden, i ett land med över en miljard invånare.

Deltagarantal

Min 8, max 15

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor och rekommenderar dig att också göra det. Kostnaden är mellan 600 – 1000 kr per person och resa. Utöver att minska ditt klimatavtryck bidrar du samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »

Bra att veta

Obs, detta är en resa där man bör boka så tidigt det går. Från augusti brukar platser för safriturer i de första nationalparkerna släppas fria och ta slut omgående. Detsamma gäller en månad senare i de övriga parkerna. Detta sätter normalt en gräns för när det finns platser kvar för tigersafaris.

Del i dubbelrum på hotell och lodger med bästa lägen och bra standard. I Dudhwa enklare boende i parkens stugor/rum, men nära inpå det vi vill uppleva. I Corbett bor vi även på en enklare lodge mitt inne i parken, med ett unikt och fantastiskt läge.

Boende

 • Djungelbokens Värld

  På resan Djungelbokens Värld bor vi på turistklasshotell, pensionat och vildmarkslodger nära nationalparkerna vi beöker. Dessa boenden har god standard. I Dhudwa och Corbett bor vi på parkernas egna lodger, med väldigt bra läge men med enklare standard. Även en natt i sovvagn på tåg.