Översikt

Tigersafari i Djungelbokens värld

Den stora tigerresan med vår kunniga och erfarna guide Laxmi Mudgal. Vi besöker fem av de vackraste och bästa nationalparkerna i Indien - för att få se tiger och leopard. Vi börjar i centrala Indien, där Kipling skrev ”Djungelboken” med nationalparkerna Tadoba, Bandhavgarh och Kanha. Här finns det gaur, vildhund och tiger. Vi omges av allt från torr teakdjungel till parkliknande gröna salskogar. Resan fortsätter till Dudhwa vid gränsen mot Nepal. Här möter vi få turister, men har chans att studera pansarnoshörning. Vi avslutar resan med flera dagar i den vackra Corbettparken bland vilda elefanter och ett oerhört rikt fågelliv - med Himalayas berg som fond.

Våra färdledare Laxmi Mudgal 
Laxmi är en mycket erfaren guide som även har goda kunskaper om fåglar, han leder gruppen ensam då vi är 6-10 deltagare. Om vi blir fler tillkommer Manoj Sharma som är en mycket erfaren guide och naturresearrangör från 11 -14 deltagare. Båda känner de olika parkerna och tigerreservaten vi besöker både utan och innan, liksom dess djurliv. 

På vår resa i november 2017 fick gruppen se sju-åtta tigrar, björnen Baloo och den skygga djungelkatten på nära håll. På resan 2018 blev utfallet även bra. Dessutom brukar man få se elefant, pansarnoshörning och gaur - alla Indiens "jättar" på nära håll. Anders Odeldahls vackra bilder här är från resan 2017.


Vi omges av en daggdränkt gryning, 
framför oss i det höga elefantgräset står en frustande noshörningsmamma och vaktar sin unge. Hon är nervös, andedräkten bolmar ur hennes näsborrar. Hon har goda skäl för sin oro och är beredd på att gå till attack. En bit bort på en kulle ligger två stora tigrar och värmer sig i de första solstrålarna. I en giganternas kamp har hon redan förlorat en unge till dem.

På vår resa besöker vi de vackraste och bästa nationalparkerna. Vi börjar med några av de mest kända parkerna i centrala Indien, som Kipling beskrev i ”Djungelboken”. Här dominerar ljusa, grönskande sal-, och teakskogar. I Tadoba kan man med lite tur få se både tiger och även leopard. Vi fortsätter till Kanha och Bandhavgarh, kanske de mest kända tigerparkerna i hela Asien. Här ser vi deras favoritbyten axis-, och sambarhjortar i mängder, men även den sällsynta barasinghahjorten samt den stora imponerande, svartbrunglänsande gauren – världens största oxdjur. Tjurarna väger mer än ett ton... I Bandhavgarh tar vi oss runt den stora klippan, i branten kan vi få se gamar, hökörnar och pilgrimsfalk segla i vinden.

Vi fortsätter med tåg till gränsen mot Nepal, i den platta Terairegionen besöker vi den okända parken Dudhwa med omväxlande träsk och täta skogar. Här ser vi få turister, men hoppas få möta pansarnoshörning. Parken är mycket fågelrik och bjuder oss även på goda chanser att möta läppbjörn, tiger och sällsynta träsklevande barasinghahjortar. Vi avslutar resan i den vackra Corbettparken invid Himalayas berg. Här får vi bo på en lodge mitt inne i parken och omges av djungelns spännande ljud, spanar efter vilda elefanter, hjortar, märkliga sällsynta gaivaler och naturligtvis efter det djur som man inte glömmer - den bengaliska tigern.

Du bidrar till tigerns fortlevnad
Att besöka de stora tigerreservaten i Indien är den bästa garantin för att speciellt tigern men även det övriga djurlivet som den är så beroende av ska bestå i framtiden. Safarin ger inkomster till parkerna för underhåll och bevakning mot tjuvjakt. Dessutom ger besöket arbetstillfällen åt lokalbefolkningen, vilket minskar risken för att parkerna ska exploateras för andra ändamål. Äventyrsresor är medlem i och stöder TOFT, (Tour Operators For Tigers), som på plats aktivt verkar för tigerns fortlevnad.

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Indien

  Avresa från Arlanda vid 16:30-tiden med Finnair till Helsingfors. Uppehåll för byte till nytt flyg över natten mot Delhi. Middag ombord.

 • Dag 2 Delhi - Nagpur - Tadoba

  Ankomst vid 7-tiden på morgonen till Delhis flygplats. Här möts vi av våra indiske guide Laxmi Mudgal och ev. även arrangören Manoj Sharma med en skylt "Äventyrsresor". De tar er till inrikesterminalen (eller alternativt till ett hotell i närheten för att vila ut en stund). Flyg mot Nagpur i centrala Indien ca 1,5-3 timmar, beroende på om flyget mellanlandar på vägen eller ej. Allt under ledning av Laxmi (6-10 deltagare) och även Manoj (om vi blir mer än 10 deltagare). Väl framme möts vi av våra förare som välkomnar oss och kör till nationalparken Tadoba. Resan går genom Deccans landsbygd och tar kring 2,5 timmar. Vi kommer fram till Irai Safari Retreat nära en sjö, Lodgen har pool (eller likvärdig lodge), och ligger inte långt från tigerreservatet. Kanske hinner vi bekanta oss med olika slags fåglar i trädgården och vid sjön innan det blir middag och genomgång med Laxmi om kommande dagars program. Övernattning på lodgen.

 • Dag 3 Tadoba National Park - tiger och gaur


  Efter frukost bär det av på tigerspaning i Tadobas djungler. Vi färdas i lodgens öppna små jeepar både på morgonen och kvällen. Mitt på dagen stänger parken och vi vilar ut i trädgården på lodgen eller så kan man göra ett besök i omgivningarna. Parken domineras av torr teakskog med "äkta" djungel som i Djungelboken. Här finns små dammar, berghällar och gräsmarker där sambar- axis- och muntjakhjortar betar. Parken blev tigerreservat 1995. Den har en av de bästa tigerpopulationerna och omfattar ca 17 kv mil. Parken har under de senaste åren visat sig vara en av de bästa för att få se tiger. Vår grupp 2017 fick se 3 tigrar, dessutom en Jungle Cat och en läppbjörn samt grupper med det stora oxdjuret gaur. På kvällen efter middagen kan vi gå ut i trädgården och lyssna efter ugglor, nattskärror och andra nattaktiva djur efter middagen. Svasara Djungle Lodge.

 • Tadoba National Park - tigerland

  Tadobaparken är känd sen en tid för att vara en av de bästa att få se Shere Khan i sin naturliga omgivning, (hanen på bilden är från Tadoba). Här finns gott om bytesdjur som sambar- och axishjort samt vildsvin. Det finns även gaur- en av Asiens fem stora, sumpkrokodiler och pytonorm. Om man har tur kan man även få se asiatisk vildhund, leopard eller läppbjörnen - Baloo. Fågellivet är rikt med många stora eller färggranna fåglar. Påfåglarnas genomträngande varningsrop gör oss uppmärksamma på när de stora katterna gett sig ut på jakt. I Tadoba finns även flygekorre, Hanumanlangurer, rhesusapor, muntjak och fyrhornad antilop, Jungle- och Rusty cat men de krävs det mycket tur att få syn på, men vår grupp 2017 fick se en på nära håll se bild. Däremot lär vi få se många av de över 200 olika slags fåglar som setts här t.ex. Racket-tailed drongo, med långa vimpelförsedda stjärtspröt, indiska blåkråkor och olika biätare. På kvällarna blir det middag och genomgång av dagens händelser på Irai Safari Retreat.

 • Dag 4 Tadoba - Kanha - storslagen natur

  Frukost på lodgen i Tadoba. Tidig start för ännu ett försök att hitta tiger och andra djur inne i parken på vår sista game drive här. Kanske blir det även tid över att se på de färggranna fåglarna Racket tailed Drongo, Indisk blåkråka, halsbandsparakiter, gröna fruktduvor och påfåglar. Har vi tur visar några av de i dag allt fåtaligare gamarna, var tigern slagit sitt byte. Därefter tar vi farväl av Tadoba och färdas i 6-7 timmar till Kanha genom jordbruksområden och små byar. Vi äter lunch efter vägen. Vi tar in på Celebrations Van Vilas Resort inne i parkens buffertzon. Här kan vi ge oss ut i omgivningarna på kvällstur längs floden för att lyssna på fåglar, insekter eller nattaktiva djur runt lodgen. Cellebrations Van Vilas Resort (eller likvärdig lodge).

 • Dag 5 Kanha National Park - som en engelsk park

  Morgon och kvällstur i en av Indiens äldsta och mest kända nationalparker. Kanha är närmare 10 kvadratmil stort, så vi har stora områden att spana av. Den centrala högplatån omges av stora lummiga salträdskogar och täta bambusnår. Här finns stora naturliga ängsmarker där vi letar efter den kronhjortsstora, sällsynta torrmarks-Barasinghan som nästan bara finns kvar här. Vi möter även flockar med stor svart eller brunglänsande gaur, världens största oxdjur som kan väga upp till 1200 kg. Det är mycket lummigare och grönare här, med ljusgröna salträd, påminner lite om en stor Engelsk park med ekar om våren. Det är bara slott som saknas. Kanha är ett av tigerns starkare fästen och här söker vi efter "Shere Khan" på små skogsvägar och i de öppna markerna. En tur för oss kanske upp till heden på högplatån, där vi kan njuta av milsvid utsikt över lövskogstaket och spana efter rovfåglar. Vid en av utfarterna kan man titta in till en familj minervaugglor i ett hål på en gren. Har vi tur kan vi finna den sällsynta Indiska vildhunden - Dhole, annars är här fullt av rhesusapor och langurer. På dagen vilar vi ut på lodgen och på kvällen blir det middag där du kan ställa frågor till våra erfarna guider Manoj och Laxmi. Celebrations Van Vilas Resort.

 • Dag 6 Kanha-Bandhavgarh - Deccans platå

  På morgonen gör vi en rundtur inne i Kanha med jeeparna för ett sista försök att få se det vi ej fått se tidigare dagar. Sågs en tiger kvällen innan brukar det vara spännande att åka dit nästa morgon för att se om den slagit något byte. Om vi har turen att hitta ett par tigrar som kommit in i parningstid, brukar de stanna kvar på samma plats i flera dagar, ryta och hålla andra på avstånd. Till slut måste vi ta oss till lodgen, äta lunch och färdas 18 mil till Bandhavgarh, turen tar 5-6 timmar, på små vägar genom landsbygden och bitvis över skog och berg. Vi tar in på vår Lodge strax utanför parken. Kvällen är fri för turer i byns omgivningar, men även hit kan stora katter komma för att slå kor eller getter. Middag och genomgång av de kommande dagarna. Tiger Den, Aranyak Lodge, (eller likvärdig lodge).

 • Dag 7 Bandhavgarh National Park - tigerspaning

  En av de mest kända nationalparkerna i Indien. Känd för sina många tigerobservationer, men inte så stor till ytan. På morgonen står jeeparna beredda att köra in med turister. Vi besöker parken både på vår morgon- och på vår kvällstur. Här såg vår grupp 2017 och 2018 flera tigrar. Trots att parken tillhör de mer besökta har den mycket vackert och spännande att erbjuda. I centrum finns en hög nästan lodrät klippa med tempel, ruiner och häckande gamar, örnar och pilgrimsfalk, som vi kommer få se från olika håll på våra turer. På kvällen blir det ännu en rundtur bland salskog, ängsmarker där det är fullt av axis-, sambarhjortar och vildsvin. I en kärrmark brukar tigern vila för dagen. Stora Malabar-näshornsfåglar ses flaxa runt berget och här vimlar av fågel, bla. kan vi se olika brun fiskuv, variabel/tofshökörn och hökörn. Tiger Den eller Aranyak Lodge.

 • Dag 8 Bandhavgarh och nattåg

  I grynigen stiger vi upp för att bege oss på ännu en tidig jeepsafari för att se på storvilt som gaur och kanske lokalisera ännu en tiger. Reproduktionen har kompenserat förlusterna pga tjuvjakt som drabbade tigrarna här innan. Vår grupp såg hela fem tigrar här i november 2017. Om det går att få tillstånd kan vi ta oss upp till fortet på det höga bergets platå för att se på utsikten. Här finns det olika tempel och gamla statyer. Eller så kan vi ta det lugnt, njuta av det vackra landskapet med öppen gles lövskog, nästan som i en park. Det ger oss tid att spåra tiger i vägens damm, guiderna har en god blick för detta. Därefter far vi tillbaka till lodgen för en tidig lunch och åker därefter i par timmar till den myllrande staden Katni. Här bordar vi nattåget och våra "förstaklassvagnar" med A/C. Kanske inte ett tåg som vi är vana vid hemma, men en spännande och annorlunda upplevelse. Det blir en intressant närkontakt med indiskt vardagsliv som omväxling till bilåkandet. Här handlar guiden med lite enklare mat på stationen som vi förtär inne i våra kupéer på resan. Vi somnar till tågets vaggande, men öronproppar kan vara bra att ha med. Sovvagn på tåg.

 • dag 9 Lucknow - stadsrundtur

  Tåget väntas anlända till Lucknow på morgonen, men detta är Indien så man får vara beredd på förseningar. När vi är framme hämtas vi upp och åker till hotell Sarovar Portico för frukost, ev. får vi våra rum redan till lunchdags. Efter lunchen beger vi oss på tur för att se på stadens sevärdheter som Sadat Ali Tomb när vi passerar. Liksom den vackra mosken Bara Imambara och en av världens största hallar Asifi Imambara som ej bärs upp av stödpelare. Den är 15 meter hög och 16 meter vid. Här finns även The Clock Tower som är det högsta klocktornet i Asien, och på vissa sätt överträffar Big Ben. Till slut besöker vi The Lucknow Recidency, ett palats och Brittisk fästning som föll i en mycket hård strid där Indierna slogs till sista andetaget och 3000 dog i striden. Till slut föll Union Jack och fästningen. Åter till hoteller för vila och middag i närheten. Färdledaren berättar lite om de kommande dagarna.

 • Dag 10 Lucknow - Dudhwa National Park

  Efter frukosten bär det av i minibuss eller SUV-bilar till Dudhwa, färden beräknas till 5 timmar och går genom ett mycket flackt landskap, med sockerrörs och sädesfält. Väl framme i parken som ligger nära gränsen till Nepal omges vi av höga salträd, kärrmarker och gräsmarker. Här bor vi nationalparlens "Forest Rest House". Det bäst belägna boende som finns att tillgå, hit hittar få utländska turister, mest Indier. Dudhwa Tiger Reserve är väl värd ett besök och ett av de få återstående skogklädda områdena på det bördiga låglandet längs floderna i Indien. På eftermiddagen gör vi vår första game drive och bekantar oss med den skogklädda parkens öppna marker med små viltvatten. Forest Rest House, med enklare standard än övriga lodger på resan.

 • Dag 11 Dudhwa - pansarnoshörningar

  Morgon och kvällsturer i jeep, i en av Indiens mest spännande och annorlunda nationalparker. Här hoppas vi kunna finna tiger utan så många andra bilar i närheten. Vi vilar ut på vår lodge under den varmaste tiden på dagen då alla nationalparker är stängda för besökare mitt på dagen. Forest Rest House. Dudhwa är ungefär 5 kvadratmil och en sista rest av de bördiga våtlanden som räddats från att odlas upp. Här har man återinplanterat den stora Indiska pansarnoshörningen, världens 4:e största landdjur. De rör sig inom ett 27 kv km stort område med elefantgräs som inhägnats med eltrådar. Noshörningen kan vara aggressiv och farlig för den som går på marken. Här finns ett 30 tal djur. Vi hoppas få göra en jeepsafari inne här i gryningen för att försöka få se den ute i det höga elefantgräset där de annars lätt kan gömma sig. I kärrmarkerna finns även flockar med den sällsynta gulbruna våtmarks-barasinghan samt även fyrhornad antilop. Dessa och de andra vanliga hjortarna och vildsvinen utgör förutsättningen för den goda tigerstammen. Dudhwa besöks säsongsvis av elefantflockar från Bardiaparken på Nepalsidan, har vi tur möter vi dem eller läppbjörn, shakal, utter eller sumpkrokodil. Det finns även tre mindre arter vilda katter här, Jungle-, Leopard- och Fishing Cat vilka dock är svårsedda och kräver stor tur för att få se. Kärrmarkerna besöks även av många slags storkar, även den sällsynta adjutantstorken och båda arterna av fiskörn. Här finns även en egen ras av mindre skrikörn. En spännande och annorlunda nationalpark väl värd ett besök. 

 • Dag 12 Dudhwa - Corbett på gränsen mot Himalaya

  Tid att sova ut och äta frukost. Sen bär det av över Terrais bördiga slätter mot Corbettparken invid himalayabergens fot. Resan tar 6-7 timmar och vi gör nåt enstaka stopp för att räta på benen eller se på nån av byarna och nån marknad. Det brukar även finnas hägrar, tranor och sjöfågel invid en vattenreservoar vi passerar. Vi kommer fram till Infinity Lodge eller Tiger Camp på eftermiddagen. Det ligger nära intill parken i skogklädda omgivningar. Häromkring finns leopard, blek fiskuv och många nya slags fåglar på grund av den skogklädda miljön och högre höjd. Genomgång av resan med Laxmi, eventuellt hinner vi med en tur i trädgården eller omgivningarna i skymningen.

 • Dag 13 Centrala Corbett - stort och vilt

  Vi färdas genom den stora parken in till lodgen vid Dhikala i parkens centrum, dit vi kommer till lunch. Hela vägen in är en storviltsafari. Härinne bor vi oerhört vackert och med bästa läge, lite enkelt men med egen dusch och toa på rummen. På dagen ges tid att vila efter lunchen då inga bilar får åka ute i parken under middagstimmarna. På kvällen far vi åter ut på en safari i omgivningarna för att spana efter Indiska elefanter som kommer ut för att dricka vatten och stora flockarna med axishjortar som samlas på de öppna markerna. Vid middagen kan Laxmi berätta om spännande tigermöten. På kvällen njuter vi av att få bo mitt inne i den storslagna vildmarken och lyssnar till alla spännande ljud från omgivningarna. Övernattningar på Dhikala, en av resans höjdpunkter. Enkelt boende och enbart vegetarisk mat serveras denna dag.

 • Dag 14 Corbett National Park - vilda elefanter

  Efter frukost börjar åker vi runt Dhikala och vattenreservoaren med jeeparna, här är gott om fågel och djur. Vila mitt på dagen i Dhikala och sen åker vi ut på ännu en tur på kvällen för att uppleva elefantfamiljer, krokodiler, gaival och uttrar längs floderna. Kanske får vi se en flera meter lång kungskobra som korsar vägen och räcker från kant till kant. Parken ligger vid Himalayas fot och är drygt 13 kvadratmil. Det är den första nationalparken som inrättades i Indien. Parken är uppkallad efter den berömde tigerjägaren Jim Corbett. Han blev även författare, naturfotograf och naturvårdare senare i livet. I Sverige är han nog mest känd för boken ”Människoätaren i Kumaon”. Vi övernattar ännu en natt på parkens enkla men fantastiskt vackert och centralt belägna Dhikala Forest Rest House, en av resans höjdpunkter. Här reser sig Himalayas förberg i fjärran som fond.

 • Corbetts djurliv

  Här i Corbett finns ett imponerande djurliv med över 100 av djurarter förutom tiger, bl.a. leopard, elefant, läppbjörn, kragbjörn, vildsvin, sambar- och axishjort, muntjak, uttrar, rhesus- och langurapa. I floderna här finns både sumpkrokodil och framför allt den endemiska och sällsynta smalnosade gavialen. Parken är även berömd för sitt oerhört artrika fågelliv, här har nära 600 arter fågel observerats. Vi åker genom parkartade ljusgröna salskogar, och korsar utorkade flodbäddar när vi far runt på de stora viltrika slätterna vid Dhikala i parkens centrum. Här finns flera stora elefantflockar som ofta ses beta på de öppna markerna utanför Dhikala. Med lite tur upptäcker vi även nån av de närmare 100 tigrar som lever i parken, men de är svårare att finna här i det höga gräset än i de torrare parkerna i början på resan.

 • DAG 15 Corbett NP - sista dagen med tiger och storvilt

  Ännu en morgon med spännande jeepsafari. Vi letar efter djur och fåglar, det är nu i gryningen som chansen att få möta tiger eller leopard är som störst. De kunniga guiderna lyssnar efter hjortarnas gälla varningsläten för att veta var tigern rör sig. På förmiddagen färdas vi sen genom parken mot entrén och lämnar sen parken.

 • Corbett till Dehli

  Efter att ha kommit ut ur parken byter vi till våra mer bekväma bilar eller minibuss med A/C igen. Färd i 6-8 timmar till Delhi, allt efter hur trafiken är just denna dag. Lunch på en restaurang efter vägen. Vi passerar på en bro över Ganges källflod, här finns heliga Ghats, där man renar sig och genomför religiösa cermonier. Till slut kommer vi fram till Delhi på kvällen. Vi tar in på hotell nära flygplatsen för att dusha och fräsha upp oss inför den sista måltiden tillsammans. Hotell The Pride alt. Aerocity eller motsvarande nära flygplatsen.

 • Dag 16 Hemresa

  På morgonen efter tidig frukost blir det transfer till flygplatsen. Flyget till Helsingfors avgår vid 10-tiden med ankomst till Helsingfors på eftermiddagen lokal tid. Byte till nytt flyg mot Arlanda eller annan vald ort med ankomst vid 16-tiden på eftermiddagen.

 • Obs!

  Programmet kan komma att ändras av praktiska eller logistiska skäl, allt för att ge bästa behållning av resan. Tiderna för flyg är tills vidare preliminära. 

Resans höjdpunkter

 • Flera av de bästa nationalparkerna. Corbett, Dudhwa, Bandhavgarh, Kanha och Tadoba – sinsemellan alla mycket olika.
 • En klassiker som bjudit på fantastiska upplevelser genom åren.
 • Färdledarna Laxmi Mudgal och Manoj Sharma med stora kunskaper och mångårig erfarenhet av tiger och leopard och alla andra indiska djur. Båda känner parkerna och lokala guider väl. Laxmi har även god kännedom om fågellivet vi möter.
 • Safari med möjlighet att få se Asiens big five - tiger, Indiska elefant, leopard, pansar-noshörning och gaur, men även gaival, läppbjörn och många andra slags djur.

Karta

Resfakta

Reslängd 16 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 10 - 25 nov 2019
Pris Från 39 900 kr
Enkelrumstillägg 7 700 kr
I priset ingår
 • Flyg t/r Sverige till Delhi inkl. skatter
 • Flyg Delhi - Nagpur med inrikesflyg
 • Klimatkompensation för alla flygresor
 • Safari i Corbett, Dudhwa, Bandhavgarh, Kanha och Tadoba- de bästa tigerparkerna
 • Alla lokala transporter, safaribilar, tågresa med sovvagn
 • Nationalparks- och besöksavgifter till alla parker
 • Helpension
 • Lokala guider i parkerna samt den mycket djur och naturkunnige indiske guiden Laxmi Mudgal och arrangören Manoj Sharma om gruppen överstiger 7 deltagare.
I priset ingår ej

Visum, dricks, dryck. Ev. kameraavgifter i parkerna, olika regler för varje park, normalt 200 INR per inresa för en kamera, kamera med 300 mm lins 250 INR per inresa i parken.

Information om avresor

Köpenhamn och Göteborg, ev. mot tillägg.

Resplan

Dag 1. Mot Indien
Dag 2. Delhi - Nagpur - Tadoba
Dag 3. Tadoba National Park - tiger och gaur
Dag 4. Tadoba - Kanha - storslagen natur
Dag 5. Kanha Nationl Park - som en engelsk park
Dag 6. Kanha-Bandhavgarh - Deccans platå
Dag 7. Bandhavgarh National Park - tigerspaning
Dag 8. Bandhavgarh och natttåg
Dag 9. Lucknow - Dudhwa National Park
Dag 10. Dudhwa NP - pansarnoshörning
Dag 11. Dudhwa -Corbett - stort och vilt
Dag 12-14. Corbett National Park - vilda elefanter och tiger
Dag 14. Corbett - Delhi
Dag 15. Hemresa

Klimat

Vi genomför resan i november, då är dagarna inte så heta och nätterna och mornarna är kyliga.

Valuta

Indiska rupie

Visum

Information om visum på ditt resmål får du genom att ringa till respektive lands ambassad/konsulat. Se vidare information i ditt första utskick från Äventyrsresor.

Resans karaktär

Vi bor bekvämt och färdas på safari i små öppna jeepar som körs av nationalparkernas lokala naturguider. Både Laxmi och Manoj kan ingående berätta om Indiens djur och natur, de har varit här i parkerna oräkneliga gånger och känner även de flesta av de lokala guiderna väl. Mellan parkerna färdas vi i mindre bussar eller bilar med A/C och gör även en tågresa i ”förstaklass sovvagn” vilket inte är riktigt som här hemma. Allt för att det ska vara så bekvämt det nu går på landsbygden, i ett land med över en miljard invånare.

Deltagarantal

Min 6, max 14, vid 6-10 deltagare en guide, vid 11-14 deltagare två guider.

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor. Utöver att minska vårt klimatavtryck bidrar vi samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »

Bra att veta

Obs, detta är en resa där man behöver boka sig så tidigt det går. Från augusti brukar platser för safriturer i de första nationalparkerna släppas fria och de tar då ofta slut omgående. Detsamma gäller en månad senare i de övriga parkerna. Detta sätter normalt en gräns för när det finns platser kvar för dessa tigersafaris.

Del i dubbelrum på hotell och lodger med bästa lägen och bra standard. I Dudhwa enklare boende i parkens stugor/rum, men nära inpå det vi vill uppleva. I Corbett bor vi även på en enklare lodge mitt inne i parken, men med ett unikt och fantastiskt läge.

Boende

 • Djungelbokens Värld

  På resan Djungelbokens Värld bor vi på turistklasshotell, pensionat och vildmarkslodger nära nationalparkerna vi beöker. Dessa boenden har god standard. I Dhudwa och Corbett bor vi på parkernas egna lodger, med väldigt bra läge men med enklare standard. Även en natt i sovvagn på tåg.