Översikt

Tigerns rike med SvD accent

Tigersafarin börjar i ett av maharadjornas gamla jaktområden som numera är ett mycket framgångsrikt tigerreservat - Bandhavgarh. Vi fortsätter till "Djungelbokens värld" - Kanha och Pench nationalparker för att spana efter tiger, gaur, vildhund, läppbjörn och leopard. Detta är området som gav Kipling inspiration att skriva Djungelboken, så här är vi verkligen på klassisk mark. Vår resa avrundas i Pench som är kanske den mest berömda av alla tigerparkerna.

Centrala Indiens nationalparker erbjuder några av Asiens främsta naturupplevelser. Här i sal-skogarna och de torra teakdjunglerna hoppas vi få se tigerns stora gula ögon på nära håll när vi besöker flera klassiska tigerreservat - nationalparkerna Bandhavgarh, Kanha och Pench samt Satpurareservatet. Här är chansen att få se tiger normalt som bäst i Indien, och därmed i hela Asien. Det var i trakterna kring Pench som Rudyard Kipling skrev sin berömda bok om Mowgli. Vi färdas runt med våra guider i små öppna jeepar och medan vi spanar efter tiger och leopard ser vi mycket annat vilt som sambar- och axishjortar, världens största oxdjur - den jättelika gauren, nilgaiantiloper, schakaler och vildsvin. Om vi har tur får vi även se Dhole - den asiatiska vildhunden, läppbjörnen, eller djungelkatten.


Möt Indiens myllrande kultur - vår resa går i stort sett helt ute på landsbygden där vi möter byarnas invånare i deras vardag. Detta är en vardag långt från de indiska jättestäderna och där mycket av livet rullar på som det gjort i hundratals år. Besöken här ger verkligen perspektiv på Indien som en kontinent, snarare än ett land och här får du möta den indiska kulturen i ett mer avslappnat tempo. Men du kommer också att få se Delhi och dess märkliga kombination av tusenårig kultur och ultramodern, snabb utveckling, så glöm inte att Indien är ett överraskningarnas land med en jättelik befolkning, därför är det alltid bra att resa med ett öppet sinne och ta upplevelserna som de kommer. 

Du bidrar till tigerns fortlevnad och en hållbar utveckling
Att besöka de olika tigerreservaten i Indien är bästa garantin för att den sällsynta asiatiska  tigern och det övriga djurlivet ska få bestå i framtiden. Idag finns det drygt 2200 tigrar kvar i Indiens djungler, men de har faktiskt ökat de sista fem-sex åren. Indiens tigrar utgör troligen 70% av världens återstående vilda tigrar. I början av 1900 talet uppskattas beståndet ha överstigit 100 000 djur! Safarin ger inkomster till parkerna för underhåll samt bevakning mot den omfattande tjuvjakt som idag är det största hotet mot dessa imponerande djur. Dessutom ger besöket arbetstillfällen åt lokalbefolkningen, vilket minskar risken för att parkerna efterhand ska exploateras för andra ändamål. 

Om vår färdledare
Ola Jennersten är sedan barnsben naturintresserad. Han har arbetat på Världsnaturfonden WWF i mer än 30 år med både svensk och internationell naturvård, artskydd och landsbygdsutveckling, men är nu friherre. Ola är docent i ekologisk zoologi och allätare inom natur med specialintresse av gula och randiga djur – humlor och tigrar. Han är ivrig fotograf och har skrivit flera böcker, bland annat Vid vägs ände och Game change som behandlar illegal arthandel och nu senast Naturlycka - vår värdefulla biologiska mångfald.

Boka din resa

2023-02-08 2023-02-20 78 900 kr Finnair Stockholm, Arlanda 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 - 2, 8 -9 februari Mot Indiens huvudstad Delhi

  Avresa från Arlanda. Efter ett byte, vidare mot Indien. Ankomst till Dehli. Vi blir mötta av vår lokalguide i flygplatsens ankomstlounge som tar oss direkt vidare till inrikesflyget mot Jabalpur.

 • Dag 2, 9 februari Till Bandhavgarh via Jabalpur

  Efter ankomst till Jabalpur fortsätter vi vidare med bil till Bandhavgarh. Resan mellan Jabalpur och Bandhavgarh tar ca tre timmar och ger oss en första inblick i den indiska landsbygdens myllrande natur och kultur. Bandhavgarh National Park ligger i delstaten Madhya Pradesh. Den består av en blandning av sal- och bambuskogar med stora gräsängar inemellan. Namnet stammar från ett 2000 år gammalt fort vars ursprung försvunnit i historiens dimma men området har varit skyddat under lång tid då det varit maharadjan av Rewas eget reservat innan det 1965 blev nationalpark. 

 • Dag 3 - 4, 9 - 11 februari Bandhavgarh

  Du blir väckt tidigt på morgonen av en lätt knackning på dörren och serveras kaffe eller te på rummet, innan vi tar plats i jeeparna. Så snart det börjat ljusna ger vi oss i väg över ängarna där dimman lättar och fåglarna börjar sjunga in dagen. Under ledning av våra lokala guider spanar vi efter tiger och alla de andra djur vi kan stöta på i parken. Efter en stunds körning stannar vi för pic-nic frukost ute i parken. Vår safari fortsätter sedan under resten av förmiddagen. Vi återvänder till lodgen för lunch och en stunds vila innan vi åker ut för en eftermiddagstur. När det skymmer är djuren som mest aktiva och vi kan följa dem medan de förbereder sig inför den kommande natten. När det mörknar återvänder vi till lodgen för middag och en stund runt lägerelden. 

 • Bandhavgarh Jungle Lodge

  Bandhavgarh Jungle Lodge ligger inom promenadavstånd från själva nationalparken och har skapats med inspiration från traditionella indiska byar, för att utgöra en avslappnad miljö att vistas i mellan dina besök i parken. Här har du djungeln bokstavligen talat på bakgården och du kan lyssna till dess läten från din veranda! Axishhjortar och langurapor besöker ofta området runt lodgen.

 • Dag 5, 12 februari Till Kanha

  Vi inleder med safari under förmiddagen och fortsätter sedan landvägen till nästa park – Kanha Nationalpark. Vår färd tar oss genom ett myllrande landskap med små städer och färgsprakande byar. Vi stannar till i den lilla staden Mandla där mycket av livet kretsar kring Narmadafloden, den näst heligaste i Indien, efter Gagnes. Lunch äter vi som picnic längs vägen.
  På sena eftermiddagen anländer vi till Kanha och Kanha Jungle Lodge, som kommer att bli vårt hem för de närmsta dagarna.

 • Kanha

  Kanha Jungle lodge drivs av Tarun och hans familj. Taurn har över tjugo års erfarenhet av naturturism och kommer att se till att din vistelse blir så behaglig och minnesvärd som bara möjligt. Som ett vandrande uppslagsverk kring tigrar och områdets fåglar kan han svara på dina mest detaljerade frågor. Tillsammans med sonen Jai som sina unga år till trots är en mycket skicklig naturguide efter att ha tillbringat hela sitt liv på lodgen, får vi här umgås med verkligt passionerade värdar. Dottern Dimple kompletterar denna familj av naturalister med sitt stora intresse för blommor, fåglar, fjärilar och mycket mer. Ett intresse om hon gärna delar med sig av under vandringar runt lodgen.

 • Dag 6 - 8, 13 - 15 februari Kanha National Park

  När vi sträcker på benen efter bilresan får vi vår första kontakt med parken. Vi inleder med en vandring längs Banjarfloden och ganska snabbt förstår vi varför detta är platsen som inspirerade Kipling att skriva Djungelboken.
  Dagarna här går i ett behagligt tempo där vi stiger upp i tidiga morgonen efter blivit väckta av en lätt knackning på dörren och blivit serverade en kopp te eller kaffe. Vi åker ut så snart det börjar ljusna och återvänder till en stunds vila och lunch innan vi åker ut på sena eftermiddagen igen.

 • Dag 9, 16 februari Till Pench National Park

  Vi inleder med safari under förmiddagen och fortsätter sedan med bil till Pench National Park, ca 4-5 timmars körväg bort. Vi rör oss i regionen Satpura-Maikal, som sträcker sig över tre delstater (Madhya Pradesh, Maharashtra and Chhattisgarh) och är något av Indiens hjärta vad gäller naturvård och hållbar utveckling. I regionen finns totalt sju tigerreservat med bland andra Kanha och Pench nationalparker och skogsområdena emellan dem. Detta område har varit föremål för ett omfattande forskningsarbete, med brett statligt stöd, för att skapa och underhålla den ”viltkorridor” mellan de skyddade områdena, som är föredöme för andra likande projekt över hela Indien

 • Pench National Park

  Pench National Park ligger i delstaten Madhya Pradesh i centrala Indien och är det 19:e reservatet som skapats under Project Tiger. Det har blivit något av en intern hemlighet bland naturentusiaster som kunnat njuta av dess diversifierade flora och fauna. Med sina öppna blandskogar dominerade av teakträd, kan vi här finna Indiens största koncentration av gräsätare. I parken finner vi också en stor variation av andra djur som leopard, tiger, djungelkatt, vildsvin, mungo, vildhundar och läppbjörn.

 • Dag 10 - 11, 17 - 18 februari Pench

  För- och eftermiddag tillbringar vi i våra jeepar under ledning av våra lokala naturguider. Teakskogarna är glesare än andra skogar och det gör det möjligt att se längre in i skogen än på många andra platser och med det ökar möjligheten att se tiger, så kikaren bör alltid vara redo. De stora Gaur-oxarna är vanligt förekommande och mängder av hjortar. Leopard och vildhundar finns också i parken, för att inte glömma över 200 fågelarter. Frukost äter vi ute i parken och återvänder tillbaka till campen i tid för att fräscha upp oss innan lunch. På eftermiddagen åker vi ut vid ut igen och är ute i parken till det börjar mörkna vid sex - halv sju.

 • Dag 12 Till Dehli

  Vi avrundar vår vistelse med en förmiddagssafari. Kanske en vandring för att röra lite på benen innan vi påbörjar hemresan? Sedan transfer till flygplatsen i Nagpur för vidare flyg till Dehli. I Dehli blir vi mötta och körda till ett närliggande hotell för övernattning. Kvällen fri för att koppla av på hotellet eller egna upptäckter i Dehli. Delhi erbjuder en inblick i både det moderna och klassiska Indien. Det är Indiens tredje största stad och en av de snabbast växande i Asien. Det är en stad rik på kultur och ständigt föränderlig, men som aldrig döljer sin magnifika historia. 

 • Dag 13 Hemresa

  På morgonen blir vi hämtade för transport till flygplatsen och flyget hem till Sverige. Med oss på planet har vi en mängd oförglömliga minnen från Tigerns rike!

 • Observera!

  Programmet kan komma att ändras av praktiska eller logistiska skäl, allt för att ge bästa behållning av resan. Hotell och tider för flyg är tillsvidare preliminära.

Resans höjdpunkter

 • Safari med möjlighet att få se Asiens stora katter, samt många andra karismatiska djur.
 • Tiger, leopard, gaur, men även besoarantilop, läppbjörn, dhole och många andra slags djur - en verklig viltresa!
 • Kombinerat med detta möter vi Indiens färgstarka kultur, med ett myller av marknader, köpmän och människor som vi stöter på under färden mellan de olika reservaten.
 • Vi besöker några av de bästa nationalparkerna; Bandhavgarh, Kanha och Pench som har mycket gemensamt men sinsemellan är mycket olika.

Karta

Resfakta

Reslängd 13 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 8/2
Pris Från 78 900 kr
Enkelrumstillägg 16800:-
I priset ingår
 • Flyg från Sverige - Dehli t/r inkl. skatter
 • Inrikesflyg 2 sträckor inkl. alla skatter
 • Boende i dubbelrum enligt nedan
 • Svensk färdledare
 • Helpension under resan
 • Assistans vid ankomst och avresa samt alla inrikes flyg
 • Alla lokala transporter
 • Engelsktalande guider och ledsagare i parkerna
 • Nationalparks- och besöksavgifter till parker och monument
 • Lokala skatter
 • Klimatkompensation för flygresorna
I priset ingår ej

Drycker, dricks och visum samt olika kameraavgifter, beroende på park

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan.

Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.

Resplan

Dag 1. Avresa från Sverige
Dag 2. Ankomst Delhi – Jabalpur – Bandhavgarh
Dag 3. Bandhavgarh Delhi
Dag 4. Bandhavgarh
Dag 5. Bandhavgarh – Kanha
Dag 6. Kanha
Dag 7. Kanha
Dag 8. Kanha
Dag 9. Kanha – Pench
Dag 10. Pench
Dag 11. Pench
Dag 12. Pench – Dehli
Dag 13. Delhi – Hemresa

Boende


Bandhavgarh 3 nätter, Bandhavgarh Jungle Lodge, Stuga
Kanha 4 nätter, Kanha Jungle Lodge, Standardrum
Pench 3 nätter, Jamtara Wilderness Camp, Lyxtält

Delhi 1 natt, Andaz Dahli, Superior rum

Resesätt Finnair
Visum

Visum krävs för resor till Indien. Läs mer på vår informationssida samt Alla Visums hemsida: https://www.allavisum.se/refer/wetravelgroup eller indiska ambassadens hemsida: https://www.indembassysweden.gov.in/

Det är varje resenärs ansvar att ha med sig pass som är giltigt enligt de regler som gäller för landet. I de fall visum erfordras anges detta i respektive resas resfakta. Om du inte har svenskt medborgarskap kan andra visumregler gälla. Var vänlig informera oss vid bokningstillfället. Det är viktigt att ditt namn i passet och dess stavning i din bokningsbekräftelse och visumansökan helt överensstämmer med ditt pass. Vid sen ändring kan det tillkomma en ändringsavgift.

Om du behöver visumservice, kan du ta kontakt med Alla Visum

Resans karaktär

Resan kan genomföras med valfritt avresedatum från 1 oktober till 31 mars. Under denna tid är dagarna inte heta och nätterna svala. Vi bor bekvämt och färdas på safari i parkerna i små öppna jeepar som körs av lokala naturguider. Våra lokala färdledare som följer med på resan kan på ett initierat vis berätta om Indiens djur och natur. Mellan parkerna färdas vi i bilar. Vid alla transporter och resor har vi med assistenter som ser till att allt flyter på så smidigt som möjligt. Allt för att det ska vara så bekvämt det nu går i ett land med över 1,2 miljarder invånare, och ett överbelastat vägnät. Mellan de olika delarna av landet flyger vi inrikesflyg två gånger.

Deltagarantal

Minimum 10, max 14

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor. Utöver att minska vårt klimatavtryck bidrar vi samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »

Boende

 • Bandhavgarh NP, Bandhavgarh Jungle Lodge

  Bandhavgarh Jungle Lodge ligger inom promenadavstånd från själva nationalparken och har skaptas med inspiration från traditionella indiska byar som en avkopplande miljö att vistas i mellan dina besök i parken.  Här har du djungeln bokstavligen talat på bakgården och du kan lyssna till dess läten från din veranda! Axishjort och langur apor besöker ofta området runt lodgen.

 • Kanha NP, Kanha Jungle Lodge

  Kanha Jungle Lodge- Lodgen ligger mitt inne I en grönskade salskog och lånat sin design från den omgivande djungeln. Den är särskilt skapad för att ge minimal påverkan på det omgivande området med sina 18 behagligt inredda rum. Tanken är att skapa en lugn och avslappnade atmosfär och samtidigt ge en upplevelse i sig, vid besöket i Kanha. Lodgen är konstruerad med yttersta omtanke utifrån ett hållbarhetsperspektiv, så till exempel har inga träd fällts för dess bygga utan allt trä är återanvänt. Detta är en oförglömlig plats att uppleva djungelns magi!

  Våra värdar på lodgen är en familj vars historik inom naturvård och då särskilt bevarandet av tigern, sträcker sig tre generationer bakåt i tiden. Kailash Sankhala grundade Project Tiger, i vilket de första tigerreservaten skapades. Idag är det hans barnbarn som driver bolaget som arrangerar resan på plats. Vi kommer att få möjlighet att träffa några av dem under vistelsen och även se den prisvinnande filmen Tigerland. 

 • Pench NP, Jamtara Jungle Camp

  Jamtara Jungle Camp består av 10 exklusivt inredda safaritält med alla bekvämligheter och är beläget så att alla har utsikt över den omgivande skogen. Campet skapades med inspiration från de omgivande byarna och att samverka med lokalsamhället är av högsta prioritet i allt vad som sker på campen. Genom samverkan med lokalsamhället blir turismen till de skyddade områdena en angelägenhet för alla och därmed skapas en förståelse för vikten att behålla de skyddade områdena och skapa möjligheter för lokalsamhället att få inkomster från dem. Detta skapas bland annat genom jobb som guider, förare, hotellpersonal men också genom att campen köper sina råvaror från det omgivande jordbrukslandskapet. Under besöket på campen finns möjlighet att besöka någon av de omgivande byarna och slå sig ner med byborna över en värmande kopp chai.

  På Jamtara finns en unik boendeform som kallas “Machaan”. Det innebär boende bokstavligen under stjärnorna. Genom samarbete med lokala lantbrukare finns ett antal plattformar ute på fälten och vid skogsbrynen där man har sin egen himmelsäng och sover direkt under stjärnorna. Från plattformen kan du njuta av dem och allt som finns under dem. Man vet aldrig vad som kan röra sig på fälten under natten! 

Inspiration

Möten med den mäktiga tigern