Översikt

Tigerland

Vi börjar i ett av maharadjornas gamla jaktområden som numera är ett mycket framgångsrikt tigerreservat - Bandhavgarh . Vi fortsätter till "Djungelbokens värld" - Kanha och Pench national parker för att spana efter tiger, gaur, vildhund, läppbjörn och leopard. Detta är området som gav Kipling inspiration att skriva Djungelboken, så här är vi verkligen på klassisk mark. Vår tur avrundas i Satpura där vi också kan se sjöfågel, krokodil och mycket mer.

Centrala Indiens nationalparker erbjuder några av Asiens främsta naturupplevelser. Här i sal-skogarna och de torra teakdjunglerna hoppas vi få se tigerns stora gula ögon på nära håll när vi besöker flera klassiska tigerreservat - nationalparkerna Bandhavgarh, Kanha och Pench samt Satpura reservatet. Här är chansen att får se tiger normalt som bäst i Indien, och  därmed hela Asien. Det var i Pench Rudyard Kipling skrev sin berömda bok om Mowgli. Vi färdas runt med våra guider i små öppna jeepar och medan vi spanare efter tiger och leopard ser vi mycket annat vilt som sambar- och axishjortar, världens största oxdjur - den jättelika gauren, nilgaiantiloper, schakaler och vildsvin. Om vi har tur får vi även se Dhole - den asiatiska vildhunden, läppbjörnen, eller djungelkatt.

Möt Indiens myllrande kultur - vår resa går i stort sett helt ute på landsbygden där vi möter byarnas invånare i deras vardag. Detta är en vardag långt från de Indiska jättestäderna och där mycket av livet rullar på som det gjort i hundratals år. Besöken här ger verkligen perspektiv på Indien som en kontinent, snarare än ett land och här får du möta den indiska kulturen i ett mer avslappnat tempo. Men kommer också att få se Delhi och dess märkliga kombination av tusenårig kultur och ultramodern, snabb utveckling, så glöm inte att Indien är ett överraskningarnas land med en jättelik befolkning, så det är alltid bra att resa med ett öppet sinne och ta upplevelserna som de kommer.

Du bidrar till tigerns fortlevnad och en hållbar utveckling
Att besöka de olika tigerreservaten i Indien är bästa garantin för att det sällsynta asiatiska l tigern och det övriga djurlivet ska få bestå i framtiden. Idag finns det drygt 2200 tigrar kvar i Indens djungler, men de har faktiskt ökat de sista fem-sex åren. Indiens tigrar utgör troligen 70% av världens återstående vilda tigrar. I början av 1900 talet uppskattas beståndet ha överstigit 100 000 djur! Safarin ger inkomster till parkerna för underhåll samt bevakning mot den omfattande tjuvjakt som idag är det största hotet mot båda dessa imponerande djur. Dessutom ger besöket arbetstillfällen åt lokalbefolkningen, vilket minskar risken för att parkerna efterhand ska exploateras för andra ändamål. Äventyrsresor är medlem i, och stöder, TOFT, (Tour Operators For Tigers) Läs mer om TOFT HÄR!

Reseprogram

 • Avresa

  Med flyg från Stockholm mot Dehli

 • Dag 2 Mot djungelbokens värld

  Ankomst till Dehlif från Skandinavien.

 • Dag 3 Till Bandhavgarh via Jabalpur

  Efter frukost, transfer för inrikesflyg till Jabalpur och vidare med bill till Bandhavgarh.  Resan mellan Jabalpur och Bandhavgarh tar ca tre timmer och fer oss en första inblick i den Indiska landsbygdens myllrande natur och kultur. Bandhavgarh National Park ligger i delstaten Madhya Pradesh. Den består av en bland ning av  sal- och bambuskogar med stora gräsängar inemellan. Namnet stammar från ett 2000 år gammalt fort vars ursprung försvunnit i hsitoriens dimma men området har varit skyddat under lång tid då det varit maharadjan av Rewas eget reservat innan det 1965 blev nationalpark. 

 • Dag 4 - 6 Bandhavgarh

  Du blir väckt tidigt på morgonen av en lätt knackning på dörren och serveras kaffe eller te på rummet, innan vi tar pats i jeeparna. Så snart det börjat ljusna ger vi oss i väg över ängarna där dimman lättar och fåglarna börjar sjunga i dagen. Under ledning av våra lokala guider spanar vi efter tiger och alla de andra djur vi kan stöta på i parken. Efter en stunds körning stannar vi för pic-nic frukost ute i parken. Vår safari fortsätter under förmiddagen innan vi återvänder till lodgen för lunch och en stunda vila innan vi åker ut för en eftermiddagstur. När det skymmer är djuren som mest aktiva och via kan följa dem medan de förbereder sig inför den kommande natten. När det mörknar återvänder vi till lodgen för middag och en stund runt lägerelden 

 • Bandhavgarh Jungle Lodge

  Bandhavgarh Jungle Lodge ligger inom promenadavstånd från själva nationalparken och har skaptas med inspiration från traditionella indiska byar för att utgöra en avslappnad miljö att vistas i mellan dina besök i parken.  Här har du djungeln bokstavligen talat på bakgården och du kan lyssna till dess läten från din veranda! Axishhjortar och langurapor besöker ofta området runt lodgen.

 • Dag 6 Till Kanha

  Efter förmiddagens safari fortsätter vi landvägen till nästa park vi ska besöka – Kanha Nationalpark. Vår färd tar oss genom ett myllrande landskap med små städer och färgsprakande byar. Vi stannar till i den lilla staden Mandla där mcyket av liver kretsar kring Narmada floden, den nästa heligaste i Indien, efter Gagnes. Lunch äter vi som pic-nic längs vägen.
  Vi anländer till Kanha och Kanha Jungle Lodge, som kommer att bli vårt hem för de närmsta dagarna

 • Kanha

  Kanha Junge lodge drivs av Tarun och hans familj. Taurn har över tjugo års erfarenhet av naturturism och kommer att se till att din vistelse ska bli så behaglig och minnesvärd som bara möjligt. Som ett vandrande uppslagsverk kring tigrar och områdets fåglar kan han svara på dina mest detaljerade frågor. Tillsammans med sonen Jai som sina unga år till trots är en mycket skicklig naturguide efter att ha tillbringat hela sitt liv på lodgen, får vi här verkligt passionerade värdar. Dottern Dimple kompletterar denna familj av naturalister med sitt stora intresse för blommor, fåglar, fjärilar och mycket mer. Ett intresse om hon gärna delar med sig av under vandringar runt lodgen.

 • Dag 7-8 Kanha National Park

  Vår första kontakt med parken blir när vi sträcker på benen efter bilresan hit. Vi gör en vandring längs Banjar floden och ganska snabbt kommer vi underfund om varför detta är platsen som inspirerade Kipling att skriva Djungelboken. 
  Dagarna här går i ett behagligt tempo där vi stigar upp i tidiga morgonen efter blivit väckta av en lätt knackning på dörren och blivit serverade en kopp te eller kaffe. Vi åker ut så snart det börjar ljusna och medan dimman lättar och fåglarna sjunger in dagen får vi våra första kontakter med viltet runt oss.

 • Dag 9 Till Pench National Park

  Efter förmiddagens safari fortsätter vi med bil till Pench, 4-5 timmars körväg. Vi rör oss i regionen Satpura-Maikal, som sträcker sig över tre delstater (Madhya Pradesh, Maharashtra and Chhattisgarh) och är något av Indiens hjärta vad gäller naturvård och hållbar utveckling. I regionen finns totalt sju tigerreservat med bland andra Kanha och Pench nationalparker och skogsområdena emellan dem. Detta område har varit föremål för ett omfattande forskningsarbete med brett statligt stöd för att skapa och underhålla den ”viltkorridor” som är föredöme för andra likande projekt över hela Indien

  Tidig start för ett sista försök att hitta tiger och andra djur inne i Pench. Här finns grupper med rödbruna gaurkor och enstaka svart-brunglänsande tjurar. Det är världens största oxdjur - tjuren kan väga upp till 1200 kg och är ett berg av muskler. Kanske det blir tid att se på färggranna fåglar som indisk blåkråka, halsbandsparakiter, gröna fruktduvor och påfåglar. Här och var hörs också den färggranna urformen till vår tamhöna - Red Jungle Fowl. Har vi tur visar kanske de i dag allt fåtaligare gamarna var tigern slagit sitt byte. På förmiddagen åter till vår lodge för lunch.

 • Pench National Park

  Pench National Park ligger i delstaten Madhya Pradesh i centrala Indien och är det 19:e reservatat som skapats under Project Tiger. Det har blivit något en intern hemlighet bland naturentusiaster som kunnat njuta av dess diversifierade flor och fauna. Med sina öppna blandskogar dominerade av teakträd är kan vi här finna Indiens största koncentration av gräsätare. Här finner vi också en stor variation av andra djur som leopard, tiger, djungelkatt, vildsvin, mungo, vildhundar och läppbjörn.

 • Dag 10 - 11 Pench

  Förmiddag och eftermiddag tillbringar vi i våra jeepar under ledning av våra lokala naturguider. Teakskogarna här gör det möjligt att se längre och vidare och med det följer möjligheten att se tiger, så kikaren bör alltid vara redo. De stora Gaur oxarna är vanligt förekommande och mängder av hjortar. Leopard opch vildhundar finns också i praken, för att inte glömma över 200 fågelarter.
  Frukost äter vi ute i praken och återvänder tillbaka till campen vid 11 tiden. Efter lunch åker vi ut vid ut igen vid tvåtiden och är ute i parken till det börjar mörkna vid halv sju.

 • Dag 12 Till Satpura

  Efter förmiddagens safari fortsätter vi landvägen mot Satpura National park. Denna parka skiljer sig fårn de andra med en avsvärt med kuperad terräng med toppar mellen 300 och 1300 meter över havet. Landskapet betsår av branta sandstensklippor, smala raviner, vattenfall och bäckar i ett området av djupa skogar. Bland nationalparkens djur finner vi muntjak, vildsvin, axishjort,  nilgau Förutom safaris med jeep kan vi här också genomföra safaris till fots eller med båt. Med båt får vi stora möjligheter att studera sjöfågel och ofta äevn krokodiler. En vandringssafari under ledning av de skickliga naturguiderna låter dig komma när de små detaljerna i naturen som gekkos, fjärliar och grodor

 • Dag 13 - 15 Satpura

  Bland nationalparkens djur finner vi muntjak, vildsvin, axishjort, nilgau. Förutom safaris med jeep kan vi här också genomföra safaris till fots eller med båt. Med båt får vi stora möjligheter att studera sjöfågel och ofta äevn krokodiler. En vandringssafari under ledning av de skickliga naturguiderna låter dig komma när de små detaljerna i naturen som gekkos, fjärliar och grodor

 • Dag 14 Hemresa

  Vi avrundar vår vistelse med en förmiddagssafari. Kanske en vandring för att röra lite på sig innan vi påbörjar hemresan? Transfer till flygplatsen i Bophal och vidre till Dehli. I GDehli blir vi mötta för att transport till närbeläget hotell där vi kan tvätta av oss och byta om. Trasport åter till flygplasten och nytt flyg till Arlanda.

 • Dag Extra

  Utflykter med jeep både morgon och kväll. Vi och våra lokala guider spanar efter lejon och leoparder. Vi hoppas få se och fotografera dem i deras naturliga miljö. Här i de torra omgivningarna lever även deras bytesdjur, vildsvin, den lilla vitfläckiga axishjorten och den större kronhjortsliknande sambarhjorten samt den stora nilgaiantilopen. Mindre lätta att få syn på är de små fyrhornade antiloperna och chinkara eller Indiska gaseller. Andra svårsedda djur som finns här är djungelkatt och ökenkatt- båda mindre vildkattsliknande djur. Strimmig hyena och piggsvin är nattaktiva, men om vi kan göra en kvällstur med bil kanske vi stöter på någon av dessa. Mer ofta stöter man på schakal, honungsgrävling eller olika mungos. I en reservoar har man återinplanterat sumpkrokodil och det finns även nätpytonorm.

 • Observera!

  Programmet kan komma att ändras av praktiska eller logistiska skäl, allt för att ge bästa behållning av resan. Hotell och tider för flyg är tillsvidare preliminära.

Resans höjdpunkter

 • Safari med möjlighet att få se Asiens stora katter, samt många andra slags karismatiska djur.
 • Tiger, leopard, gaur, men även besoarantilop, läppbjörn, dhole och många andra slags djur - en veklig viltresa!
 • Kombinerat med detta möter vi Indiens färgstarka kultur, med ett myller av marknader, köpmän och människor som vi stöter på under färden mellan de olika reservaten.
 • Vi besöker några av bästa nationalparkerna; Bandhavgarh , Kanha, Pench och Satpura som har mycket gemensamt men ända sinsemellan är mycket olika.

Resfakta

Reslängd 16 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor Oktober till april
Pris Från 65 600 kr
Enkelrumstillägg På förfrågan
Detaljerade priser

Tillägg kan förekomma för resor över jul och nyår. Kontakta oss för detaljer

I priset ingår
 • Flyg från Sverige - Dehli t/r inkl. skatter
 • Inrikesflyg 2 sträckor inkl. alla skatter
 • Boende i dubbelrum enligt nedan
 • Helpension under resan
 • Assistans vid ankomst och avresa samt alla inrikes flyg
 • Alla lokala transporter
 • Jeep för eget bruk under safari i Bandhavgarh och Kanha 
 • Delad safari Satpura
 • Engelsktalande guider och ledsagare i parkerna
 • Nationalparks- och besöksavgifter till parker och monument
 • Lokala skatter
 • Klimatkompensation för flygresorna

 

I priset ingår ej

Drycker, dricks och visum samt olika kameraavgifter, beroende på park

Resplan

 Dag

 Resa

 Boende

 01

 Avresa från Sverige

 

 02

 Ankomst Delhi

 Radisson Blu Plaza

  03

 Delhi – Jabalpur - Bandhavgarh

 Bandhavgarh Jungle Lodge

 04

 Bandhavgarh

 Bandhavgarh Jungle Lodge

 05

 Bandhavgarh

 Bandhavgarh Jungle Lodge

 06

 Bandhavgarh – Kanha

 Kanha Jungle Lodge

 07

 Kanha

 Kanha Jungle Lodge

 08

 Kanha

 Kanha Jungle Lodge

 09

 Kanha – Pench

 Jamtara Wilderness Camp

 10

 Pench

 Jamtara Wilderness Camp

 11

 Pench

 Jamtara Wilderness Camp

 12

 Pench – Satpura

 Reni Pani Jungle Lodge

 13

 Satpura

 Reni Pani Jungle Lodge

 14

 Satpura

 Reni Pani Jungle Lodge

 15

 Satpura – Bhopal – Delhi

 Radisson Blu Plaza

 16

Delhi – Hemresa

 

 

Boende

 Plats / antal nätter

 Boende

 Kategori

 Delhi / 1

 Radisson Blu

 Superior rum

 Bandhavgarh / 3

 Bandhavgarh Jungle Lodge

 Stuga

 Kanha / 3

 Kanha Jungle Lodge

 Standard rum

 Pench / 3

 Jamtara Wilderness Camp

 Lyxtält

 Satpura / 3

 Reni Pani Jungle Lodge

 Stuga

 Delhi / 1

 Radisson Blu

 Superior rum

 

Resesätt

Resan kan genomföras från två personer. Del i dubbelrum på hela resan. Vi bor i lodger med bästa läge vid Bandhavgarh, Kanha, Pench NP och i Satpura Tiger Reserve. Dessa lodger har bra standard och alla har eget badrum etc. En natt på hotell i Dehli med bra standard (****)  

Visum

Visum krävs för resor till Indien. Läs mer på Indiska ambassadens hemsida: https://www.indembassysweden.gov.in/

Resans karaktär

Resan kan genomföras med valfrot datum från 1 oktober till 31 mars, då är dagarna inte heta och nätterna svala. Vi bor bekvämt och färdas på safari i parkerna i små öppna jeepar som körs av lokala naturguider. Våra lokala fördledare som följer med på resan kan på ett initierat vis berätta om Indiens djur och natur. Mellan parkerna färdas vi i bilar. Vid alla transporter och resor har vi med assitenter som ser till att allt flyter på så smidiagt som möjligt. Allt för att det ska vara så bekvämt det nu går i ett land med över 1,2 miljarder invånare, och ett överbelastat vägnät. Mellan de olika delarna av landet flyger vi inrikesflyg tre gånger.

Deltagarantal

Från 2 personer

Att resa i pandemin
Vi följer svenska UDs reserekommendationer och du får full återbetalning om din resa skulle bli inställd. Läs mer här »

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svara på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att all resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Flygresan är klimatkompenserad. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor. Utöver att minska vårt klimatavtryck bidrar vi samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »

Boende

 • Bandhavgarh NP, Bandhavgarh Jungle Lodge

  Bandhavgarh Jungle Lodge ligger inom promenadavstånd från själva nationalparken och har skaptas med inspiration från traditionella indiska byar som en avkopplande miljö att vistas i mellan dina besök i parken.  Här har du djungeln bokstavligen talat på bakgården och du kan lyssna till dess läten från din veranda! Axishjort och langur apor besöker ofta området runt lodgen.

 • Kanha NP, Kanha Jungle Lodge

  Kanha Jungle Lodge- Lodgen ligger mitt inne I en grönskade salskog och lånat sin design från den omgivande djungeln. Den är särskilt skapad för att ge minimal påverkan på det omgivande området med sina 18 behagligt inredda rum. Tanken är att skapa en lungan och avslappnade atmosfär och samtidigt ge en upplevelse i sig, vid besöket i Kanha. Lodgen är konstruerad med yttersta omtanke utifrån ett hållbarhetsperspektiv, så till exempel har inga träd fällts för dess bygga utan allt trä är återanvänt. Detta är en oförglömlig plats att uppleva djungelns magi!

  Våra värdar på lodgen är en familj vars historik inom naturvård och då särskilt bevarandet av tigern, sträcker sig tre generationer bakåt i tiden. Kailash Sankhala grundade Project Tiger, i vilket de första tigerreservaten skapades. Idag är det hans barnbarn som driver bolaget som arrangerar resan på plats. Vi kommer att få möjlighet att träffa några av dem under vistelsen och även se den prisvinnande filmen Tigerland. 

 • Pench NP, Jamtara Jungle Camp

  Jamtara Jungle Camp består av 10 exklusivt inredda safaritält med alla bekvämligheter och är beläget så alla har utsikt över den omgivande skogen. skapades med inspiration från de omgivande byarna och att samverka med lokalsamhället är högsta prioritet i allt vad som sker på campen. Genom samverkan med lokalsamhället blir turismen till de skyddade områdena en angelägenhet för alla och därmed skapas en förståelse för vikten att behålla de skyddade områdena och skapa möjligheter för lokalsamhället att få inkomster från dem. Detta skapas bland annat genom jobb som guider, förare, hotellpersonal men också genom att campen köper sina råvaror från det omgivande jordbrukslandskapet. Under besöket på campen finns möjlighet att besöka någon av de omgivande byarna och slå sig ner med byborna över en värmande kopp chai.

  På Jamtara finns en unik boendeform som kallas “Machaan”. Det innebär boende bokstavligen under stjärnorna. Genom samarbete med lokala lantbrukare finns ett antal plattformar ute på fälten och vid skogsbrynen där man har sin egen himmelsäng och sover direkt under stjärnorna. Från plattformen kan du njuta av dem och allt som finns under dem. Man vet aldrig vad som kan röra sig på fälten under natten! 

 • Satupra TR, Reni Pani Jungle Lodge

  Reni Pani Jungle Lodge har fått sitt namn från en närliggande by och Reni träden som är ett av läppbjörnens (Baloo) favorit bärträd. Den består av 12 exklusivt inredda stugor tre helt olika stilar utifrån olika naturtyper; nallah (bäckravin), skog och kullar, alla byggda med lokalt existerande byggmaterial. Varje stuga har sin egen veranda och en stor sittplats inne i stugan och bekväma badrum.

  Lodgens ”GolGhar” eller mötesplats har en unik och fascinerande design och samlar lodgens matsal, bar och bibliotek i var sitt hörn. Anläggningen hela byggnadsstil är en direkt spegling av den omgivande naturen som är mycket varierad med både skog och öppna landskap, genomkorsat av branta bäckraviner