Översikt

Galapagoskryssning med M/Y Cachalote Explorer - Towerrutten

Upplev Galapagos unika djur och natur liv under en vecka där vi kryssar till de mest intressanta öarna. I en internationell grupp med kunnig naturguide gör vi spännande landstigningar där vi bekantar oss med bland annat nyfikna sjölejon, jättesköldpaddor och taggiga havsleguaner. Vi färdas endast 16 personer som är max antal för att få landstiga på öarna med en guide. Avresa en gång i veckan året runt.

Med ett litet kryssningsfartyg till Galapagos orörda vikar
Galapagos behagliga klimat gör öarna till ett fantastiskt resmål året om. Ombord Cachalote Explorer spenderar vi 7 nätter och gör den stora rundturen som utöver de centrala öarna även inkluderar Genovesa längst upp i norr och Española i söder. Hit når inte så många andra båtar, och under våra landstigningar är vi ibland helt ensamma med djuren. Gigantiska jättesköldpaddor vandrar fredligt omkring på öarnas grönskande högland. Havsleguaner solar i klungor på de svarta lavaklipporna ovan vågornas svall och sjölejon ligger och latar sig på de vita sandstränderna.


Fotomöten med djur och snorkling med havssköldpaddor
Djuren här ser inte människan som en fiende, utan de är mest nyfikna eller likgiltiga och orädda. Förutom öarnas överväldigande djur- och fågelliv öppnar sig ett rikt marint liv under ytan och varje dag finns gott om tid för snorkling. Att simma sida vid sida med havssköldpaddor, rockor eller ett lekande sjölejon hör ofta till höjdpunkterna på resan. Galapagos har också en säregen natur och spännande historia.

År 1831 kom Charles Darwin hit för att studera djuren på de olika öarna. Hans omfattande forskning ledde senare fram till den utvecklingslära om arterna ursprung som än i dag är en av vår tids viktigaste vetenskapliga upptäckter. På huvudön Santa Cruz besöker vi forskningsstationen som är uppkallad efter Charles Darwin. Här vi lär oss mer om naturvårdsprojekten och den forskning som bedrivs idag. Här får vi se olika slags jättesköldpaddor och andra djur. Här levde bl.a. ett av världens mest sällsynta djur, den berömde jättesköldpaddan Lonesomme George fram till hans död 2012. Han blev uppskattat 100 år gammal och var en internationell symbol för det viktiga arbete som bedrivs på Galapagos för arters överlevnad. Han var den sista av sin art, då alla avlingsförsök tyvärr inte gav resultat och arten dog ut med honom. t.ex. och andra djur. 

Internationell grupp med välutbildad och kunnig guide
En lokal naturguide följer med och visar oss allt under hela kryssningen. Det finns gott om tid för fotografering och frågor varje dag. Ombord, efter dagens spännande exkursioner väntar middagar med mycket färsk fisk och frukt, medan vi lyssnar på föredrag om Galapagos under tropiknattens stjärnhimmel. Eftersom vi färdas med båt blir det aldrig hett, och det finns även luftkonditionering ombord. För att alla ska få en personlig resa med bästa möjliga upplevelser tar fartyget bara med 16 passagerare i 8 bekväma dubbelhytter.

Se beskrivning av M/Y Cachalotes Explorer »

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Quito (måndag), Ecuador

  Avresa från Sverige på morgonen. Efter en mellanlandning fortsätter vi till Ecuadors huvudstad Quito. Vi kommer fram på eftermiddagen, och möts av en respresentat från vår samarbetspartner som tar oss till vårt hotell i hjärtat av Quito. Kvällen fri.

 • Dag 2 Quito - egen tid

  Staden Quito är belägen på 2.800 meters höjd, omgiven av snöklädda vulkaner. Idag har vi en fri dag att promenera och njuta av den latinamerikanska atmosfären. Vi har tid att på egen hand besöka den gamla, koloniala stadskärnan från 1500-talet. Här är den mäktiga Franciscuskatedralen och torget Plaza de Independencia belägna och även många trevliga restauranger och caféer. Hotell Plaza Sucre eller liknande.

 • Dag 3 Till Galapagos, Charles Darwin stationen

  OBS! Programmet nedan är för Tower/Genovesarutten. Det finns även Isabela/Fernandinarutten i en separat presentation. 

  Transfer till flygplatsen vid halvåttatiden på morgonen. Ett par timmar senare anländer vi till ön Baltra i Galapagosarkipelagen. Här träffar vi vår guide och tar oss tillsammans över Itabacakanalen över till huvudön Santa Cruz. Vi hoppar in i vår minibuss och reser landvägen upp på öns högland där vi stannar till för att få se de jättelika Galapagossköldpaddorna som betar i sin naturliga miljö. Här kan man också se Galapagosfinkar och Rubinflugsnappare. Lunchen intas på Enchanted Galapagos Lodge innan vi beger oss ner till den lilla hamnstaden Puerto Ayora där vi besöker Charles Darwin Research Station. Vi studerar avelsprojekten med leguaner och jättesköldpaddor som drivs här och får lära oss mer om hur de jobbar för att bevara de arter som är utsatta. Nere vid hamnen i Puerto Ayora går vi sen ombord M/Y Cachalote Explorer, vårt hem den kommande veckan. Efter vi gjort oss hemmastadda i våra hytter äter vi en trevlig middag tillsammans innan vi får en genomgång av morgondagens äventyr.

  Måltider: Helpension

 • Dag 4 South Plaza och Santa Fe

  En av dom minsta öarna är Plazas som består av två mindre öar åtskiljda av en kanal. Öarna hör till de låga torrare men har en karg skönhet med många färger, här går vi iland på den södra ön. På ön trivs de färgglada gula landleguanerna sida vid sida med havsleguaner. En ovanlig hybrid av land och havs leguaner kan man också stötta på här.  Vid klipporna mot havet ser vi rödnäbbad tropikfågel och måsar häcka. Ön är också hem för en av de största ungkarlskolonierna av sjölejon. Här växer också den karaktäristiska tjockbladiga sesuviumväxten som skiftar färg beroende på vilken säsong det är. Från gröngul under den regignigare perioden till röd under den torrare perioden, när vi är på besök.

  Vi gör även ett besök på ön Santa Fe, ytterligare en av de mindre öarna. Här kan vi se härmtrastar, pelikaner och framför allt Santa Fevarianten av landleguan som endast finns på denna ö. Santa Fe-leguanen kan vara svår att få syn på då den har anpassat sig till öns miljö och har en brunaktig nyans som smälter in perfekt i omgivningen. På grund av den begränsade yta den lever på räknas denna art som högst sårbar. 

  Måltider: Helpension

 • Dag 5 San Cristobal

  Idag utforskar vi ön San Cristobal (eller Chatham som den också kallas), en av de äldsta öarna i arkipelagen. Ön är det enda ställe där man kan se alla tre slags sulor häcka samtidigt (blåfotad-, rödfotad- och Nasca-sula). Här kan vi också se större fregattfågel. Runt ön finns några av de mer kända landmärkena från Galapagos som Witch Hill, en pudervit sandstrand med vackra stenformationer och ett överflöd av djur som havssköldpaddor, havsleguaner, rockor och sjölejon. Det klara vattnet är perfekt för snorkling och här kan vi se tropiska fiskar och koraller. El junco-lagunen, belägen 700 meter över havet är en av få färskvattensjöar på Galapagos och lockar till sig många olika fågelarter. Här kan man se fregattfåglar tvätta bort salt från vingarna, plus Bahamaand och Amerikansk Rörhöna för at nämna några. Namnet junco kommer från en planta med samma namn som växer här. Helpension.

 • Dag 6 Española Island

  Den sydligaste ön på Galapagos är Espanola och på grund av dess avlägsna läge har det utvecklats flera endemiska arter här. Vi besöker Gardner Bay på den norra sidan av ön där den långa vita stranden hyser en koloni med sjölejon som ligger och dåsar i sanden, en härlig syn. Här finns även havsleguaner som är rödfärgade i stället för gråsvarta. Vi passar också på att snorkla vid Islote Gardner och Islote Osborn där man kan se mängder av tropiska fiskar, revhajar och sköldpaddor. Vi besöker också Punta Suarez fantastiska djurliv. Längs klipporna finns det blåshål som sprutar upp vatten 20 meter i luften. Här får vi även se Galápagosalbatross vilken i princip bara häckar här, och går att se på hösten under deras häckningssäsong. Albatrossen är den största fågeln på Galapagos och har ett vingspann upp till 2,5 meter. Just denna art räknas som akut hotad sen 2007 på grund av att de endast häckar på Espanola. På dessa öar är det djur som står högst i näringskedjan Galapagosvråken, vilken vi kan se här. Den har inga naturliga fiender men är fåtalig och därför klassad som en hotad art. En annan endemisk art man kan se här är Españolas lavaödla som är en av sju olika arter av lavaödlor på Galapagos - ett perfekt exempel på Darwins evolutionsteori då man tror att alla dessa arter har utvecklats från en och samma art från början, där varje art varierar i form, färg och beteende anpassat efter den miljö de lever i. Helpension.

 • Dag 7 Floreana

  Floreana har en lång historia av kolonister och valfångare. Här sägs den första bosatta ha levt och ön är känd för postkontoret som upprättades här år 1793 av valfångare. De spenderade år ute på havet och hade ingen annan möjlighet att kommunicera med sina familjer än att skriva brev som lämnades på denna plats. När andra fartyg passerade förbi ön på väg hem till England, USA eller andra länder tog de med den post som skulle dit. Det kunde ta år innan breven kom fram. Brevlådan finns fortfarande kvar och används fortfarande på samma sätt där den som tar med sig posten hem ska leverera den personligen till adressen och berätta var brevet kom ifrån. I närheten finns ruiner från en gamla norsk fiskeby från år 1926.  

  Snorklingen kring ön är en av de bästa på Galapagos och vi stannar vid Devils Crown, en nedsänkt vulkan där de norra och södra sidorna av kratern sticker upp ur vattnet som en krona. Här är det marina livet rikt med tropiska fiskar, hajar och rockor.

  Måltider: Helpension

 • Dag 8 Ön Santa cruz och James

  Få platser får en att tro att tiden stannat långt före vår tideräkning som Dragon Hill utanför Santa Cruz. Här hittar man en stor mängd landleguaner som ser ut som miniatyrdrakar vilka vandrar runt på de soldränkta klipporna. Det är lite oväntat att legunarena fortfarande finns kvar på ön Santa Cruz, som har det största antalet invånare på Galapagos vilka introducerat husdjur som hundar, katter och getter, vilka gjort stor skada på djurlivet. Utöver leguanerna kan man här också se en saltvattenlagun med intressant fågelliv.

  Ön James eller Santiago som den också kallas ligger mellan Isabela och Santa Cruz och erbjuder flera slags sjöfåglar, havsleguaner och även den ovanligare pälssälen. Vi stannar vid Sullivans Bay där en vacker korallstrand leder en till ett 100 år gammalt lavafält som sträcker sig så långt ögat kan nå. Här kan man se två olika typer av lava, pahoehoe lava som man huvudsakligen hittar på Hawai och Galapagos 'a'a lava. En fördel att ha bra vandringskor på sig då lavasten är vass och hård att gå på.

  Måltider: Helpension.

 • Dag 9 Tower (Genovesa)

  Genovesa eller ”fågelön” som den också kallas har fått namnet för de många olika fågelarter som häckar här. På grund av dess avlägsna läge har få andra djur nåt ända hit, vilket tillåtit fåglarna att ta över ön. Här kan du se stora grupper av stormsvalor och stora bon av fregattfåglar. Ön har en lite speciell form som en halvmåne då det är de högsta delarna på en utslocknad vulkan som sticker upp ur havet. En av väggarna kring vulkanen kollapsade för många år sen, vilket möjliggjorde att havsvatten kunde ta sig in och har skapat riktigt bra förutsättningar för snorkling. På grund av öns form skyddar den från att vind och vågor tar sig in, vilket gör detta till en utmärkt plats för nybörjare.

  Vi besöker Darwin Bay där vi vandrar längs den vita korallstranden, som fortsätter förbi mangroveskog. Nazscasula och rödfotad sula är tillsammans med svalstjärtad mås vanliga här men man kan också se brun noddytärna och darwinfinkar. Längre ner längs stigen ser vi tidvattenpooler där sjölejon lekfullt simmar. På slutet når man en klippa med en storlagen utsikt över omgivningen. Vi stannar också till vid El Barranco där det finns möjlighet att se jorduggla och pälssäl. Helpension.

 • Dag 10 Farväl till Galapagos eller stanna kvar

  Vi avslutar med en zodiaktur till Turtle Cove som är en lagun där mangroveträd växer och det marina livet är rikt och varierat. Här trivs örnrockor, havssköldpaddor och korallhajar. Sen är det dags att ta farväl av besättningen ombord och bege oss tillbaka till Baltras flygplats. Vi lämnar Galapagos och med oss har vi oförglömliga möten från en härlig vecka i denna rika skärgård. Vi mellanlandar i staden Guayaquil på Ecuadors fastland och fortsätter hemåt Sverige under eftermiddagen/kvällen.

  Måltider: Frukost

 • Dag 11 Tillbaka till Sverige igen

  Vi mellanlandar i Amsterdam och anländer i Sverige på eftermiddagen.

  Observera! Resrutten på Galapagos skiljer sig åt beroende på vilken vecka du reser och med vilket båt du kryssar med. Ovan program är Tower/Genovesa rutten se separat program för  Isabela/Fernadina rutten. 

  Utresa från Sverige sker normalt onsdagar, kryssningen på Galapagos startar fredagar.

Resans höjdpunkter

 • Besöken på de mer avlägsna öarna Genovesa och Española
 • Upplevelsen att kryssa med en liten båt (max 16 gäster ombord)
 • Exkursionerna på öarna med mycket kunniga naturguide.
 • Möjlighet till snorkling varje dag under kryssningen. Ingen tidigare erfarenhet av snorkling behövs.
 • Helpension på båten
 • Våtdräkt och snorkling utrustning ingår
 • Två nätter på hotell i Quito ingår

Karta

Resfakta

Reslängd 11 dagar
Avreseort Stockholm, Göteborg, Köpenhamn
Avresor Måndagar, året om
Pris Från 61 400 kr
Enkelrumstillägg Enkelrum i Quito på förfrågan!
Detaljerade priser

Möjlighet att åka en kortare kryssning på 6 dagar och kombinera det med 2 nätter på en mysig lodge uppe på höglandet på ön Santa Cruz finns. Pris från 54 500 kr per person i del i dubbelrum/hytt. Kontakta oss för bokning!

Barnpris

Barnrabatt 7-11 år:  På förfrågan!

I priset ingår
 • 7 nätters naturkryssning ombord på motorkryssaren M/Y Cachalote Explorer 
 • Smidiga transporter in till öarna med bekväm zodiak
 • Guidade exkursioner på Galapagosöarna i egen grupp
 • Möjlighet till snorkling varje dag, från strand eller båten
 • Snorklingsutrustning och våtdräkt
 • Helpension under kryssningen
 • Kaffe, te, mineralvatten och fruktjuice ombord
 • Egen kock samt hjälpsam besättning
 • Engelsktalande, mycket kunnig naturguide på Galapagos
 • Inrikesflyg till Quito - Galapagosöarna t/r inkl skatter
 • Klimatkompenserat flyg alla sträckor
 • 2 övernattning i Quito på mellanklasshotell med frukostpension
 • Samtliga transporter
 • Ingala transit card
 • Miljöskatt
I priset ingår ej
 • Flyg Sverige - Ecuador t/r - kontakta gärna oss för hjälp med bokning
 • Nationalparksavgift Galapagos 100 USD
 • Dricks till guide och besättning
 • Övriga måltider i Quito 
Extra dagar

Extranätter i Quito vid ankomst eller avresa på förfrågan. 

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Tillägg

Lägg till en sightseeingtur i Quito som avslutas med en trevlig chokladprovning eller varför inte ta en heldagstur till Antisana nationalpark och spana efter luftens jätte, kondoren. Kontakta oss så skräddarsyr vi er resa utifrån era önskemål! 

Information om avresor

Cachalote Explorer seglar ut på onsdagar så avresa från Sverige blir senast måndag.

Resplan

Dag 1. Mot Quito, Ecuador
Dag 2. Fri dag för vila och promenader i Quito
Dag 3. Till Galapagos, Charles Darwin stationen
(Tower rutten)
Dag 4. Santa Fe / South Plaza
Dag 5. San Cristóbal
Dag 6. Española
Dag 7. Floreana
Dag 8. Santa Cruz / James
Dag 9. Tower (Genovesa)
Dag 10. Farväl till Galapagos eller stanna kvar
Dag 11. Tillbaka till Sverige igen

Boende

Resan börjar med 2 nätter på mellanklasshotell i Quito och avslutas med 7 nätter ombord M/Y Cachalote Explorer.

Resesätt

Äventyrsresor reser alltid med båtar som endast tar 16 passagerare samt som åker ut till de mest intressanta öarna långt ut i Galapagos arkipelag. Med små båtar kommer vi in i små vikar och hamnar dit de stora båtarna inte har tillstånd att lägga till.

Klimat

Galapagos ligger rakt under ekvatorn och har stabilt klimat året om. Varmt/hett i luften och vattnet dec- maj, då även risk för lätt nederbörd. Dock i så liten omfattning att det ej brukar ej påverka resan.

Valuta

Ecuador har ingen egen valuta utan det är istället amerikanska dollar som används som officiell valuta (USD).

Visum

Visum behövs inte för svenska medborgare.

Resans karaktär

Resan ställer i princip inga fysiska krav på deltagarna. Landgång och zodiakbåtar gungar vid ombord- och urstigning, vilket du bör ha i åtanke vid exempelvis hantering av fotoutrustning. Landstigningarna sker ibland på steniga stränder och ibland måste man gå i vattnet en bit. Hytterna ombord på M/Y Beluga är rymliga, alla med privat dusch och wc. Salong och soldäck. Luftkonditionering. Se även separat beskrivning av båten.

Deltagarantal

Min 1, max 16.

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Bra att veta

Nationalparksavgift samt besökskort på Galapagos tillkommer, 110 USD per person. 

Observera! Resrutten på Galapagos skiljer sig åt beroende på vilken vecka du reser och med vilket båt du kryssar med. Ovan program är Tower/Genovesa rutten se separat program för  Isabela/Fernadina rutten. Utresa från Sverige sker normalt måndagar, kryssningen på Galapagos startar onsdagar.

Du bidrar till att bevara Galapagos 
Genom ditt besök på Galapagos bidrar du till att bevara djurlivet på dessa unika öar som annars hotas av industrifiske och markexploatering. Nationalparksavgifterna finansierar många naturvårdprojekt samt driver Charles Darwin Research Centre. Här bedrivs forskning och utbildning av lokalbefolkningen samt arbete med att skydda de mest sällsynta djuren, bla jättesköldpaddorna. Läs mer här »

Boende

 • Casa Aliso Hotel Boutique

  Casa Aliso Hotel Boutique ligger i den mysiga och exklusiva stadsdelen La Floresta i hjärtat av Quito. Själva hotellet är beläget i ett charmigt hus från 1936 och har Quitos historiska centrum endast 4 km bort.  Rummen har en rustik charm med och är inredda med mycket trä, järn och marmor vilket tillsammans ger en hemtrevlig och mysig känsla. Flertalet av Quitos sevärdheter ligger inom gångavstånd och på kvällen kopplar du med fördel av i den mysiga trädgården och njuter av stadens alla ljud och dofter.

   

 • M/Y Cachalote Explorer

  M/Y Cachalote Explorer är en nyrenoverad, fullt utrustad och rymlig yacht. Från början en fiskebåt som år 2000 omvandlades till ett bekvämt kryssningsfartyg. De åtta hytterna har luftkonditionering, dubbelsängar eller våningssängar och alla har privat toalett och dusch.
  Hytterna är fördelade på övre och nedre däck och finns i tre kategorier, 1 st C-hytt, 5 B-hytter och 2 A-hytter. 
  Detta fartyg var ursprungligen byggt för turer på Kanadas västkust. Nu är hon anpassad för kryssningar kring ekvatorn i Galapagos övärld. Det finns luftkonditionering i alla utrymmen på båten, stora gemensamma ytor i salongen och flera trevliga utomhusdäck. Därför passar hon för en behaglig kryssning i den vackra miljön runt Galapagos och tar som högst med 16 passagerare.

  Stabil transport till land

  Med hjälp av två stabila zodiakbåtar tar vi oss i land säkert och bekvämt. Sexton personer är högsta antal personer som tillåts vid varje enskild landstigning på Galapagos. Vi kan därför alltid gå iland tillsammas i sällskap med båtens naturguide. Vi får med andra ord maximalt med tid till att njuta av de spännande djuren och den vackra naturen.

  Snorklingsutrustning finns ombord

  Det finns möjlighet till snorkling nästan varje dag. Ombord finns utrustning att låna. Vid behov kan du även hyra våtdräkt till en kostnad av f.n, 30 usd/vecka.

  Vår egen kock tillagar maten

  Ombord serveras en riklig frukost samt lunch och middag i salongen. Maten tillagas alltid av båtens egen kock. Mellan måltiderna finns kaffe och te till självservering i salongen. Mineralvatten och fruktjuice ingår till måltiderna. Önskar man ett glas vin, öl eller en drink, finns det att köpa i baren. Det går bra att använda betalkort ombord.

  Tekniska specifikationer

  Byggår: 1988
  Renoverad: 2000 samt 2018
  Mått: 26m x 7m
  Maxfart: 8 knop
  Passagerarantal: 16

Inspiration

Upplev Galapagos med Cachalote Explorer

Tilläggsresor

 • Tilläggsresa Regnskogsäventyr i Amazonas

  Kombinera din resa till Galapagos med ett äventyr i Amazonas och få det bästa av två världar. Vi bor på Napo Wildlife Center med sin fantastiska läge vid floden. Härifrån gör vi dagliga exkursioner. 

  LÄS MER om tilläggsresan » 

 • Tilläggsresa Fågelskådning i Bellavista

  Förläng resa med fågelskådning i Bellavista Cloud Forest Reserve. Här söker vi efter smaragdglänsande quetzaler, regnbågsfärgade tangaror, tukaner och mängder av glimrande små kolibrier. 

  LÄS MER om tilläggsresan »

   

 • Tilläggsresa Kultur och vandring i Anderna

  Kombinera din Galapagoskryssning med promenader och kulturupplevelser i Anderna ovanför Quito. Besök hantverksmarknaden i Otavalo, bada i varma källor och vandra vid foten av en slumrande vulkan. LÄS MER om tilläggsresan » 

 • Tilläggsresa Machu Picchu och Peru

  Kombinera din Galapagosresa med Peru. Höjdpunkten på resan är naturligtvis Inkafolkets heliga tempelstad Machu Picchu. 

  LÄS MER om tilläggsresan »

 • Tilläggsresa Sol och bad på Galapagos

  Stanna kvar på Galapagos för avkoppling, sol och bad. Upptäck huvudön Santa Cruz på egen hand. Välj mellan att bo i den lilla hamnstaden Puerto Ayora med gångavstånd till affärer och restauranger eller uppe på höglandet omgiven av grönska där jättesköldpaddan strövar fritt, för att njuta av lugnet efter en händelserik kryssning. LÄS MER om tilläggsresan »