Översikt

Galapagoskryssning med M/Y Cachalote Explorer - Fernandinarutten

Upplev Galapagos unika djur och natur liv under en vecka där vi kryssar till de mest intressanta öarna. I en internationell grupp med kunnig naturguide gör vi spännande landstigningar där vi bekantar oss med bland annat nyfikna sjölejon, jättesköldpaddor och taggiga havsleguaner. Vi färdas endast 16 personer som är max antal för att få landstiga på öarna med en guide. Avresa en gång i veckan året runt.

Med ett litet kryssningsfartyg till Galapagos orörda vikar
Galapagos behagliga klimat gör öarna till ett fantastiskt resmål året om. Ombord Cachalote Explorer spenderar vi 7 nätter och gör den stora rundturen som inkluderar de viktiga öarna lsabela och Fernandina längst väster ut i arkipelagen. Hit når inte så många andra båtar, och under våra landstigningar är vi ibland helt ensamma med djuren. Gigantiska jättesköldpaddor vandrar fredligt omkring på öarnas grönskande högland. Havsleguaner solar i klungor på de svarta lavaklipporna ovan vågornas svall och sjölejon ligger och latar sig på de vita sandstränderna.


Fotomöten med djur och snorkling med havssköldpaddor
Djuren här ser inte människan som en fiende, utan de är mest nyfikna eller likgiltiga och orädda. Förutom öarnas överväldigande djur- och fågelliv öppnar sig ett rikt marint liv under ytan och varje dag finns gott om tid för snorkling. Att simma sida vid sida med havssköldpaddor, rockor eller ett lekande sjölejon hör ofta till höjdpunkterna på resan. Galapagos har också en säregen natur och spännande historia.

År 1831 kom Charles Darwin hit för att studera djuren på de olika öarna. Hans omfattande forskning ledde senare fram till den utvecklingslära om arterna ursprung som än i dag är en av vår tids viktigaste vetenskapliga upptäckter. På huvudön Santa Cruz besöker vi forskningsstationen som är uppkallad efter Charles Darwin. Här vi lär oss mer om naturvårdsprojekten och den forskning som bedrivs idag. Här får vi se olika slags jättesköldpaddor och andra djur. Här levde bl.a. ett av världens mest sällsynta djur, den berömde jättesköldpaddan Lonesomme George fram till hans död 2012. Han blev uppskattat 100 år gammal och var en internationell symbol för det viktiga arbete som bedrivs på Galapagos för arters överlevnad. Han var den sista av sin art, då alla avlingsförsök tyvärr inte gav resultat och arten dog ut med honom. t.ex. och andra djur. 

Internationell grupp med välutbildad och kunnig guide
En lokal naturguide följer med och visar oss allt under hela kryssningen. Det finns gott om tid för fotografering och frågor varje dag. Ombord, efter dagens spännande exkursioner väntar middagar med mycket färsk fisk och frukt, medan vi lyssnar på föredrag om Galapagos under tropiknattens stjärnhimmel. Eftersom vi färdas med båt blir det aldrig hett, och det finns även luftkonditionering ombord. För att alla ska få en personlig resa med bästa möjliga upplevelser tar fartyget bara med 16 passagerare i 8 bekväma dubbelhytter.

Se beskrivning av M/Y Cachalotes Explorer »

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Quito (måndag), Ecuador

  Avresa från Sverige på morgonen. Efter en mellanlandning fortsätter vi till Ecuadors huvudstad Quito. Vi kommer fram på eftermiddagen, och möts av en representat från vår samarbetspartner som tar oss till vårt hotell i hjärtat av Quito. Kvällen fri.

 • Dag 2 Quito - egen tid

  Staden Quito är belägen på 2.800 meters höjd, omgiven av snöklädda vulkaner. Idag har vi en fri dag att promenera och njuta av den latinamerikanska atmosfären. Vi har tid att på egen hand besöka den gamla, koloniala stadskärnan från 1500-talet. Här är den mäktiga Franciscuskatedralen och torget Plaza de Independencia belägna och även många trevliga restauranger och caféer. Hotell Plaza Sucre eller liknande.

 • Dag 3 Till Galapagos och Charles Darwinstationen

  OBS! Programmet nedan är för Isabela/Fernandinarutten det finns även Tower/Genovesarutten i en separat presentation. 

  Transfer till flygplatsen vid halvåtta tiden på morgonen. Ett par timmar senare anländer vi till ön Baltra i Galapagos arkipelagen. Här träffar vi vår guide och tar oss tillsammans över Itabaca kanalen över till huvudön Santa Cruz. Här hoppar vi in i vår minibuss och reser landsvägen upp på öns högland där vi stannar till för att få se de jättelika Galapagossköldpaddorna som betar i sin naturliga miljö. Här kan man också se Galapagosfinkar och rubinflugsnappare. Vi äter lunch på Enchanted Galapagos Lodge innan vi beger oss ner till den lilla hamn staden Puerto Ayora där vi besöker Charles Darwin Research Station. Vi studerar avelsprojekten med leguaner och jättesköldpaddor som drivs här och får lära oss mer om hur de jobbar för att bevara de arter som är utsatta. Nere vid hamnen i Puerto Ayora går vi sen ombord M/Y Cachalote Explorer som kommer bli vårt hem den kommande veckan. Efter vi gjort oss hemmastadda i våra hytter äter vi en trevlig middag tillsammans innan vi får en genomgång av morgondagens äventyr.

  Måltider: Helpension

 • Dag 4 Sombrero Chino – Rabida

  Efter frukost gör vi en kort landstigning på den lilla ön Sombrero Chino, som har en form som påminner om en kinesisk hatt. Under landstigningen kan vi se mängder av vackra korallröda krabbor som kontrasterar mot de svarta lavahällarna, Galapagosvråk, och stränder med lata sjölejon. Vi styr sedan vidare över delfinrika vatten mot ön Rabida. Här finns arkipelagens bästa snorkling med tropiska fiskar i alla regnbågens färger. Med lite tur får vi även se hur en pingvin ser ut under vatten. Uppe på stranden vid en lagun brukar rosafärgade flamingos hålla till.

 • Dag 5 Isabela Puerto Villamil & Sierra Negra

  Vi färdas under natten mot Isabela, den största av Galapagosöarna. Ön ligger långt västerut och inte så många båtar tar sig ända hit. Ön består av sex vulkaner och ett par av dem är fortfarande aktiva. Vi ankrar vid den lilla hamnen Puerto Villamil, som är en av Galapagos äldre bosättningar. Härifrån gör vi en promenad på vulkanen Sierra Negras sluttningar. De som vill kan fortsätta ända upp till kraterkanten för en imponerande utsikt över kratern och ön. Under eftermiddagen finns tid för snorkling och avkoppling på soldäck.

 • (Rockor)

  Dag 6 Isabela – Punta Moreno och Elisabeth Bay

  Under förmiddagen går vi iland vid Punta Moreno och gör en vandring över de stora lavafälten. Vid små gölar finns det flamingos, gulsångare och galapagosfinkar. Under eftermiddagen besöker vi Elizabeth Bay på västsidan. Vi tar en tur med våra gummibåtar i en fantastisk labyrint av vattenkanaler, dammar och mangrove. Normalt finns här både sjölejon, mantor och havssköldpaddor och mängder med fåglar.

 • Dag 7 Isabela – Urbina Bay och Tangus Cove

  Vi stävar in i Bolivarkanalen och ankrar både vid Urbina Bay på Isabela och Punta Espinosa på Fernandina. Vid Urbina Bay möter vi gulbruna, taggiga landleguaner och stigar kantade av gula små gula blommor och opuntiakaktus. Vi avslutar vandringen med ett uppfriskande bad och snorkling efter klipporna. Vi fortsätter till den gamla sjörövargrottan Tagus Cove där vi gör en vandring upp på den närmaste vulkanen för att beskåda utsikten över Charles Darwin-lagunen, en märklig insjö som är mycket salt men troligen saknar förbindelse med havet.

 • Dag 8 Fernandina & Isabela

  Vid Punta Espinosa promenerar vi över replavafält för att se de stora samlingarna av havsödlor, röda krabbor och eleganta sjölejon. På Fernandina finns oflygga skarvar, endemiska för Galapagos. Evolutionen har gett dem förkrympta vingar eftersom de inte behöver flyga utan bara dyka ned i havet för att få föda. Under eftermiddagen landstiger vi vid Punta Vicente Roca på Isabela där vi gör en tur längst klipporna med våra zodiaker för att titta på grottan som är delvis nedsjunken i vattnet.

 • Dag 9 Santiago – Puerto Egas – Bartolomé

  Den här dagen besöker vi ytterligare två intressanta öar. Den ena är den vackert formade Bartolomei. Här får vi också tillfälle till bad och snorkling med sjölejon och världens nordligaste pingviner. Det är en sällsynt art, Galapagospingvinen, som kan leva här vid ekvatorn tack vare Humboldtströmmen, som för med sig tillräckligt kyligt vatten från Antarktis. Vi besöker också ön Puerto Egas med sina märkliga lavaklippformationer. Där vandrar vi runt stränderna och studerar det marina djurlivet i lagunerna, bland annat finns det annars svårsedda pälssälar vilka är mer nattaktiva. Även här har vi chansen att bada och leka med sjölejon.

 • Dag 10 Farväl till Galapagos (eller stanna kvar för sol och bad)

  Vi avslutar med en landstigning på ön North Seymore, den bästa ön för havsfågelskådning. Här finner vi bland annat blåfotad sula, fregattfågel och svalstjärtad mås. Vi beger oss tillbaka till Baltras flygplats där vi tar farväl av vår guide och besättningen. Vi lämnar Galapagos och med oss har vi oförglömliga möten med denna unika övärld. Vi mellanlandar i staden Guayaquil på Ecuadors fastland och fortsätter hemåt mot Sverige under eftermiddagen/kvällen med KLM.

 • Dag 11 Tillbaka till Sverige igen

  Vi mellanlandar i Amsterdam och anländer i Sverige på eftermiddagen.

 • Observera

  Resrutten på Galapagos skiljer sig åt beroende på vilken vecka du reser. Beskriven ovan är för Isabela/Fernadina-rutten. Kontakta oss om ni vill ha programmet för Tower/Genovesa-rutten.

Resans höjdpunkter

 • Besöken på de mest avlägsna öarna Isabela och Fernandina, eller Genovesa längst norrut där vi ofta är helt ensamma i stränder och vikar
 • Upplevelsen att kryssa med en liten båt (max 16 gäster ombord)
 • Exkursionerna på öarna med mycket kunniga naturguide.
 • Möjlighet till fin snorkling nästan varje dag under kryssningen. Ingen tidigare erfarenhet av snorkling behövs.
 • Helpension på båten
 • Våtdräkt och snorkling utrustning ingår
 • Två nätter på hotell i Quito ingår

Karta

Resfakta

Reslängd 11 dagar
Avreseort Stockholm, Göteborg, Köpenhamn
Avresor Måndagar, året om
Pris Från 61 400 kr
Enkelrumstillägg Enkelrum i Quito på förfrågan!
Detaljerade priser

Möjlighet att åka en kortare kryssning på 6 dagar och kombinera det med 2 nätter på en mysig lodge uppe på höglandet på ön Santa Cruz finns. Pris från 54 500 kr per person i del i dubbelrum/hytt. Kontakta oss för bokning!

Barnpris

Barnrabatt 7-11 år:  På förfrågan!

I priset ingår
 • 7 nätters naturkryssning ombord på motorkryssaren M/Y Cachalote Explorer
 • Smidiga transporter in till öarna med bekväm zodiak
 • Guidade exkursioner på Galapagosöarna i egen grupp
 • Möjlighet till snorkling varje dag, från strand eller båten
 • Snorklingsutrustning och våtdräkt 
 • Helpension under kryssningen
 • Kaffe, te, mineralvatten och fruktjuice ombord
 • Egen kock samt hjälpsam besättning
 • Engelsktalande, mycket kunnig naturguide på Galapagos
 • Inrikesflyg till Quito - Galapagosöarna t/r inkl skatter
 • Klimatkompenserat flyg alla sträckor
 • 2 övernattning i Quito på mellanklasshotell med frukostpension
 • Samtliga transporter
 • Ingala transit card
 • Miljöskatt
I priset ingår ej
 • Flyg Sverige - Ecuador t/r - kontakta gärna oss för hjälp med bokning
 • Nationalparksavgift Galapagos 100 USD
 • Dricks till guide och besättning
 • Övriga måltider i Quito

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Tillägg

Lägg gärna till en sightseeingtur i Quito som avslutas med en trevlig chokladprovning eller varför inte ta en heldagstur till Antisana nationalpark och spana efter luftens jätte, kondoren. Kontakta oss så skräddarsyr vi er resa utifrån era önskemål! 

Resplan

Dag 1. Mot Quito(måndag), Ecuador
Dag 2. Quito- på egen hand 
Dag 3 .Till Galapagos och Charles Darwin stationen 
(Fernandina rutten)
Dag 4. Sombrero Chino – Rabida
Dag 5. Isabela Puerto Villamil & Sierra Negra
Dag 6. Isabela – Punta Moreno och Elisabeth Bay
Dag 7. Isabela – Urbina Bay och Tangus Cove
Dag 8. Fernandina & Isabela
Dag 9. Santiago – Puerto Egas – Bartolomé
Dag 10. Farväl till Galapagos eller stanna kvar
Dag 11. Tillbaka till Sverige igen

Boende

Resan börjar med 2 nätter på mellanklasshotell i Quito och avslutas med 7 nätter ombord M/Y Cachalote Explorer.

Klimat

Galapagos ligger rakt under ekvatorn och har stabilt klimat året om. Varmt/hett i luften och vattnet dec- maj, då även risk för lätt nederbörd. Dock i så liten omfattning att det ej brukar ej påverka resan.

Valuta

Ecuador har ingen egen valuta utan det är istället amerikanska dollar som används som officiell valuta (USD).

Visum

Visum behövs inte för svenska medborgare. Tänk på att passet måste vara giltigt minst 6 månader efter resans slut.

Resans karaktär

Resan ställer i princip inga fysiska krav på deltagarna. Landgång och zodiakbåtar gungar vid ombord- och urstigning, vilket du bör ha i åtanke vid exempelvis hantering av fotoutrustning. Landstigningarna sker ibland på steniga stränder och ibland måste man gå i vattnet en bit.  De flesta hytterna ombord på M/Y Cachalote Explorer har våningssängar och är lite mindre än hytterna på Beluga. Samtliga hytter har privat dusch/wc. Fina sällskapsutrymmen och soldäck. Luftkonditionering. Se även separat beskrivning av båten.

Deltagarantal

Min 1, max 16

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Bra att veta

Äventyrsresor reser alltid med båtar som endast tar 16 passagerare samt som åker ut till de mest intressanta öarna långt ut i Galapagos arkipelag. Med små båtar kommer vi in i små vikar och hamnar dit de stora båtarna inte har tillstånd att lägga till.

Kombinera din resa med Amazonas regnskog, Machu Picchu, extra sol & bad på Galapagos, eller Anderna, se tilläggsresor.

Du bidrar till att bevara Galapagos 
Genom ditt besök på Galapagos bidrar du till att bevara djurlivet på dessa unika öar som annars hotas av industrifiske och markexploatering. Nationalparksavgifterna finansierar många naturvårdprojekt samt driver Charles Darwin Research Centre. Här bedrivs forskning och utbildning av lokalbefolkningen samt arbete med att skydda de mest sällsynta djuren, bla jättesköldpaddorna. Läs mer här »

Boende

 • Casa Aliso Hotel Boutique

  Casa Aliso Hotel Boutique ligger i den mysiga och exklusiva stadsdelen La Floresta i hjärtat av Quito. Själva hotellet är beläget i ett charmigt hus från 1936 och har Quitos historiska centrum endast 4 km bort.  Rummen har en rustik charm med och är inredda med mycket trä, järn och marmor vilket tillsammans ger en hemtrevlig och mysig känsla. Flertalet av Quitos sevärdheter ligger inom gångavstånd och på kvällen kopplar du med fördel av i den mysiga trädgården och njuter av stadens alla ljud och dofter.

   

 • M/Y Cachalote Explorer

  M/Y Cachalote Explorer är en nyrenoverad, fullt utrustad och rymlig yacht. Från början en fiskebåt som år 2000 omvandlades till ett bekvämt kryssningsfartyg. De åtta hytterna har luftkonditionering, dubbelsängar eller våningssängar och alla har privat toalett och dusch.
  Hytterna är fördelade på övre och nedre däck och finns i tre kategorier, 1 st C-hytt, 5 B-hytter och 2 A-hytter. 
  Detta fartyg var ursprungligen byggt för turer på Kanadas västkust. Nu är hon anpassad för kryssningar kring ekvatorn i Galapagos övärld. Det finns luftkonditionering i alla utrymmen på båten, stora gemensamma ytor i salongen och flera trevliga utomhusdäck. Därför passar hon för en behaglig kryssning i den vackra miljön runt Galapagos och tar som högst med 16 passagerare.

  Stabil transport till land

  Med hjälp av två stabila zodiakbåtar tar vi oss i land säkert och bekvämt. Sexton personer är högsta antal personer som tillåts vid varje enskild landstigning på Galapagos. Vi kan därför alltid gå iland tillsammas i sällskap med båtens naturguide. Vi får med andra ord maximalt med tid till att njuta av de spännande djuren och den vackra naturen.

  Snorklingsutrustning finns ombord

  Det finns möjlighet till snorkling nästan varje dag. Ombord finns utrustning att låna. Vid behov kan du även hyra våtdräkt till en kostnad av f.n, 30 usd/vecka.

  Vår egen kock tillagar maten

  Ombord serveras en riklig frukost samt lunch och middag i salongen. Maten tillagas alltid av båtens egen kock. Mellan måltiderna finns kaffe och te till självservering i salongen. Mineralvatten och fruktjuice ingår till måltiderna. Önskar man ett glas vin, öl eller en drink, finns det att köpa i baren. Det går bra att använda betalkort ombord.

  Tekniska specifikationer

  Byggår: 1988
  Renoverad: 2000 samt 2018
  Mått: 26m x 7m
  Maxfart: 8 knop
  Passagerarantal: 16

Inspiration

Upplev Galapagos med Cachalote Explorer

Tilläggsresor

 • Tilläggsresa Regnskogsäventyr i Amazonas

  Kombinera din resa till Galapagos med ett äventyr i Amazonas och få det bästa av två världar. Vi bor på Napo Wildlife Center med sin fantastiska läge vid floden. Härifrån gör vi dagliga exkursioner. 

  LÄS MER om tilläggsresan » 

 • Tilläggsresa Fågelskådning i Bellavista

  Förläng resa med fågelskådning i Bellavista Cloud Forest Reserve. Här söker vi efter smaragdglänsande quetzaler, regnbågsfärgade tangaror, tukaner och mängder av glimrande små kolibrier. 

  LÄS MER om tilläggsresan »

   

 • Tilläggsresa Kultur och vandring i Anderna

  Kombinera din Galapagoskryssning med promenader och kulturupplevelser i Anderna ovanför Quito. Besök hantverksmarknaden i Otavalo, bada i varma källor och vandra vid foten av en slumrande vulkan. LÄS MER om tilläggsresan » 

 • Tilläggsresa Machu Picchu och Peru

  Kombinera din Galapagosresa med Peru. Höjdpunkten på resan är naturligtvis Inkafolkets heliga tempelstad Machu Picchu. 

  LÄS MER om tilläggsresan »

 • Tilläggsresa Sol och bad på Galapagos

  Stanna kvar på Galapagos för avkoppling, sol och bad. Upptäck huvudön Santa Cruz på egen hand. Välj mellan att bo i den lilla hamnstaden Puerto Ayora med gångavstånd till affärer och restauranger eller uppe på höglandet omgiven av grönska där jättesköldpaddan strövar fritt, för att njuta av lugnet efter en händelserik kryssning. LÄS MER om tilläggsresan »