Översikt

Galapagos unika djurliv i svensk grupp

Res i svensk grupp till Galapagos unika övärld där vi utforskar öarna från både hav och land under 8 dagar. Vi färdas i en liten grupp om max 16 personer då det är max antal för att landstiga på öarna åt gången. Under 5 nätter bor vi på M/Y Cachalote Explorer och gör spännande utflykter varje dag kombinerat med boende på höglandet där jättesköldpaddan vandrar fritt. Tack vare ögruppens avlägsna och isolerade läge finns här ett unikt djurliv med sjölejon, jättesköldpaddor, havsleguaner och fåglar, alla helt orädda för oss besökare. Djuren är endemiska och finns bara här!

Det unika djurlivet och behagliga klimatet gör Galapagos till ett riktigt drömresmål för den djurintresserade. Få platser på jorden kan mäta sig med det unika djurlivet på Galapagosöarna. Ombord på vår nyrenoverade motoryacht, Cachalote Explorer, njuter vi av naturen och det fantastiska djurlivet på bästa möjliga sätt. Utöver spännande utflykter till de olika öarna och möjligheten att snorkla varje dag, njuter vi av att umgås tillsammans på soldäck och helpension ingår ombord på båten.

Genom promenader på kritvita korallstränder och upptäcktsfärder till orörda havsvikar kommer vi djuren mycket nära. Jättesköldpaddor, sjölejon, blåfotade sulor och tusentals havsleguaner blir till nya bekantskaper under landstigningarna. Det närgångna och spektakulära djurlivet, himlen, havet och de böljande havsbukterna ger fantastiska fotomotiv under kryssningen. Förutom öarnas överväldigande djur- och fågelliv öppnar sig ett rikt marint liv under vattenytan och varje dag finns gott om tid för snorkling. Att simma sida vid sida med en havssköldpadda eller ett lekande sjölejon hör ofta till höjdpunkterna på resan.

Galapagos har också en säregen natur och spännande historia. 
1831 kom Charles Darwin hit för att studera djurens anpassning till miljön på de olika öarna. Hans omfattande forskning på öarna ledde fram till den utvecklingslära om arternas ursprung som än i dag är en av vår tids viktigaste vetenskapliga upptäckter. På huvudön Santa Cruz besöker vi Charles Darwins forskningsstation där vi lär oss mer om naturvården och den forskning som bedrivs idag. Här får vi även se olika slags jättesköldpaddor och andra djur.

Liten grupp med kvalificerad naturguide. En mycket kvalificerad, lokal naturguide följer med och visar oss allt under hela kryssningen. Det finns gott om tid för fotografering och frågor varje dag. Ombord, efter dagens spännande exkursioner väntar middagar med mycket färsk fisk och frukt, medan vi lyssnar på föredrag om Galapagos under tropiknattens stjärnhimmel. Eftersom vi färdas med båt blir det aldrig hett, och det finns även luftkonditionering ombord. För att alla ska få en personlig resa med bästa möjliga upplevelser tar fartyget bara med 16 passagerare i 8 st bekväma dubbelhytter.


Du bidrar till att bevara Galapagos
Genom ditt besök på Galapagos bidrar du till att bevara djurlivet på dessa unika öar som annars hotas av industrifiske och markexploatering, samt av introducerade getter, svin och hundar. Inträdesavgiften till nationalparken går till att bevara öarnas natur från de introducerade djuren, och till att driva Charles Darwin Research Station. Där arbetar man med att rädda och bevara de mest sällsynta djuren. Det hittills mest framgångsrika projektet är uppfödningen och återintroduktionen av jättesköldpaddor och landleguaner, men här bedrivs även annan forskning och viktig utbildning av lokalbefolkningen.

Reseprogram

 • Dag 1 Avresa från Sverige till Quito

  Avresa från Stockholm/Arlanda tidigt på morgonen med KLM mot Ecuadors huvudstad Quito. Ett byte i Amsterdam på vägen. Vid ankomst i Quito blir vi upphämtade av våra samarbetspartners för transfer till vårt centralt belägna hotell i den gamla stadskärnan. Välkomstmiddag på hotellet. (M)

 • Dag 2 Stadsrundtur i Quito

  Efter frukost beger vi oss ut på stadsrundtur i den ecuadorianska huvudstaden. Vi börjar i den gamla koloniala stadskärnan från 1500-talet som skyddas av UNESCO, där den mäktiga Franciscuskatedralen och Plaza de Independencia är belägna. Från några av de bästa utsiktsplatserna i staden kan vi också njuta av den 4794 meter höga vulkanen Pichincha. Ekvatormonumentet med möjlighet att stå med fötterna på norra och södra sidan av jordklotet samtidigt är också en höjdpunkt när vi utforskar staden. Gemensam lunch under dagen. Övernattning på hotell i Quito. (F,L)

 • Dag 3 Till Galapagos och Charles Darwin-stationen

  Transfer till flygplatsen vid halvåttatiden på morgonen. Ett par timmar senare anländer vi till ön Baltra i Galapagosarkipelagen. Med buss tar vi oss till Itabacakanalen och färjan över till ön Santa Cruz. Vi reser med buss till sydsidan och den lilla staden Puerto Ayora. Här besöker vi Charles Darwin-stationen och dess museum för att studera de intressanta avelsprojekten för drushuvudödlor och jättesköldpaddor. Lyckade projekt som gett ett enastående resultat. Vi tar oss upp till höglandet, hem till vilda jättesköldpaddor där en gång Lonesome George vandrade fritt. En hundrafemtioårig jättesköldpadda som var den siste av sin art. Här får vi också se Galapagosfinkar och rubinröda flugsnappare i sin naturliga miljö. Vi bor en natt på höglandet på Altair Lodge. (Helpension)

 • Dag 4 Puerto Ayora

  Efter frukost har vi egen tid att upptäcka ön Santa Cruz. Låna cyklar och ta en tur ner till Garrapatero beach, ta en förmiddag vid poolen eller promenera runt lodgen i grönskan och njut av lugnet. Vi äter lunchen tillsammans på lodgen innan vi beger oss ner till Puerto Ayora där vi har egen tid att upptäcka denna charmiga hamnstad. Bagaget transporteras direkt till båten. Efter middag på egen hand går vi ombord på M/Y Cachalote Explorer som kommer bli vårat hem för de kommande 5 nätterna. (F,L)

 • Dag 5 Isabela, Puerto Villamil & Sierra Negra

  Vi sätter kurs och färdas under natten mot den största av Galapagos öar, Isabela. Ön ligger långt västerut och få båtar tar sig ända hit. Ön består av sex vulkaner och ett par av dem är fortfarande aktiva. Vi ankrar vid den lilla hamnen Puerto Villamil, som är en av Galapagos äldsta bosättningar. Härifrån gör vi en promenad längs vulkanen Sierra Negras sluttningar. De som vill kan fortsätta ända upp till kraterkanten för en imponerande utsikt över kratern och ön. Under eftermiddagen finns tid för snorkling och avkoppling på soldäck. (Helpension)

 • Dag 6 Isabela, Punta Moreno & Elizabeth Bay

  Under förmiddagen går vi iland vid Punta Moreno och gör en vandring över de stora lavafälten. Vid små gölar finns det flamingos, gulsångare och galapagosfinkar. Under eftermiddagen besöker vi Elizabeth Bay på västsidan. Vi tar en tur med våra gummibåtar i en fantastisk labyrint av vattenkanaler, dammar och mangrove. Normalt finns här både sjölejon, mantor och havssköldpaddor och mängder med fåglar. (Helpension)

 • Dag 7 Isabela, Urbina Bay & Tagus Cove

  Vi stävar in i Bolivarkanalen och ankrar både vid Urbina Bay på Isabela och Punta Espinosa på Fernandina. Vid Urbina Bay möter vi gulbruna, taggiga landleguaner och stigar kantade av gula små blommor och opuntiakaktus. Vandringen avslutas med ett uppfriskande bad och snorkling efter klipporna. Sedan fortsätter vi till den gamla sjörövargrottan Tagus Cove där vi vandrar upp på den närmaste vulkanen för att beskåda utsikten över Charles Darwin-lagunen, en märklig insjö som är mycket salt men troligen saknar förbindelse med havet. (HP)

 • Dag 8 Fernandina, Punta Espinoza. Isabela, Punta Vicente Roca

  Vid Punta Espinosa promenerar vi över replavafält för att se de stora samlingarna av havsödlor, lättfotade Sallykrabbor och eleganta sjölejon. På Fernandina finns Galapagosskarv (Flightless Cormorant), endemisk för Galapagos. Evolutionen har gett dem förkrympta vingar eftersom de inte behöver flyga utan bara dyka ned i havet för att få föda. Under eftermiddagen landstiger vi vid Punta Vicente Roca på Isabela där vi gör en tur utmed klipporna för att titta på grottan som är delvis nedsjunken i vattnet. (HP)

 • Dag 9 Santiago, Puerto Egas, Bartolomé

  Den här dagen besöker vi ytterligare två intressanta öar. Den ena är den vackert formade Bartolomé. Här får vi också tillfälle till bad och snorkling med sjölejon och världens nordligaste pingviner. Det är en särskild art, Galapagospingvinen, som kan leva här vid ekvatorn tack vare Humboldtströmmen, som för med sig tillräckligt svalt vatten från Antarktis. Vi besöker också ön Puerto Egas med sina märkliga lavaklippformationer. Där vandrar vi runt stränderna och studerar det marina djurlivet i lagunerna, bland annat björnlika pälssälar. Även här har vi chansen att bada och simma med sjölejon. (HP)

 • Dag 10 North Seymour , Baltra airport

  Vi avslutar med en landstigning på ön North Seymore, den bästa ön för fågelskådning. Här finner vi bland annat blåfotad sula, fregattfågel och svalstjärtad mås. Vi beger oss tillbaka till Baltras flygplats där vi tar farväl av vår guide och besättningen. Vi lämnar Galapagos vid lunchtid och med oss har vi oförglömliga möten med denna rika skärgård. Vi mellanlandar i staden Guayaquil på Ecuadors fastland och fortsätter hemåt under kvällen. (F)

 • Dag 11 Hemkomst till Sverige

  Med anledning av tidsskillnaden kommer vi tillbaka till Sverige igen på eftermiddagen dag 14. Vi mellanlandar i Amsterdam på vägen hem.

Resans höjdpunkter

 • 5 nätters naturkryssning ombord på den nyrenoverade M/Y Cachalote Explorer.
 • Mycket kunniga engelsktalande guider på Galapagos
 • Närkontakten med djuren på Galapagos. Både på land och när vi snorklar med sjölejon och sköldpaddor.
 • Att bo en natt uppe på höglandet på Santa Cruz

Karta

Resfakta

Reslängd 11 dagar
Avreseort Stockholm.  Göteborg och Köpenhamn mot eventuellt tillägg
Avresor 14 - 24 oktober
Pris Från 54 900 kr
Enkelrumstillägg 4000 kr för enkelrum i Quito 2 nätter och Altair Lodge 1 natt. (På båten delar du med en annan resenär)
I priset ingår
 • Flyg från Sverige - Ecuador t/r med KLM, inkl. skatter
 • Inrikesflyg till Quito - Galapagosöarna - Guayaquil
 • Klimatkompenserat flyg alla sträckor
 • 5 nätter naturkryssning med M/Y Cachalote Explorer med helpension
 • Kaffe, te, mineralvatten och fruktjuice ombord på båten
 • Smidiga transporter in till öarna med bekväm zodiak
 • Guidade exkursioner på Galapagosöarna med engelsktalande naturguider
 • Möjlighet till snorkling varje dag under kryssningen
 • Egen kock samt hjälpsam besättning
 • 2 nätter i Quito inkl. frukost,välkomstmiddag samt stadsrundtur med lunch
 • 1 natt på lodge på höglandet på ön Santa Cruz inkl. frukost och lunch
 • Samtliga transporter
 • Engelsktalande, mycket kunnig naturguide på Galapagos
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

*Nationalparksavgift Galapagos 100 USD
* Dricks till guide och besättning på Galapagos
* De måltider som inte omnämns i programmet
* Dryck och egna utgifter
(Det går bra att hyra våtdräkt, snorkel och cyklop ombord, det kostar ca 30 USD för hela kryssningen.)

Resplan

Dag 1. Avresa från Sverige till Quito
Dag 2. Stadsrundtur i Quito
Dag 3. Till Galapagos och Charles Darwin-stationen
Dag 4. Santa Cruz högland och Puerto Ayora 
Dag 5. Isabela, Puerto Villamil & Sierra Negra
Dag 6. Isabela, Punta Moreno & Elizabeth Bay
Dag 7. Isabela, Urbina Bay & Tagus Cove
Dag 8. Fernandina, Pta. Espinoza. Isabela, Pta. Vicente Roca
Dag 9. Santiago, Puerto Egas, Bartolomé
Dag 10. North Seymour, Baltra airport
Dag 11. Hemkomst till Sverige

Klimat

Ecuador och Galapagos ö-värld ligger precis vid ekvatorn vilket gör detta till en destination som passar sig året om på grund av det behagliga klimatet.

Valuta

Ecuador har ingen egen valuta utan det är istället amerikanska dollar som används som officiell valuta (USD).

Vaccination

Du bör ha ett fullgott grundskydd inför din resa. Kontakta närmaste vaccinationscentral i god tid före avresa för information om de vaccinationer och profylaxer som behövs. 

Resans karaktär

Resan ställer i princip inga fysiska krav på deltagarna. Landgång och zodiakbåtar gungar vid ombord- och urstigning, vilket du bör ha i åtanke vid exempelvis hantering av fotoutrustning. Men besättningen sträcker alltid ut en hjälpande hand innan man får gå av. Landstigningarna sker ibland vid klippor eller på sandstränder där man får stiga av och gå i vattnet ett par meter.

Deltagarantal

Min 10, max 16

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor. Utöver att minska vårt klimatavtryck bidrar vi samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »

Bra att veta

Äventyrsresor reser alltid med båtar som endast tar 16 passagerare samt som åker ut till de mest intressanta öarna långt ut i Galapagos arkipelag. Med små båtar kommer vi in i små vikar och hamnar dit de stora båtarna inte har tillstånd att lägga till. Dessutom finns det restriktioner på vissa av de platser vi besöker att bara 16 deltagare får landstiga samtidigt, så du slipper stanna ombord för att invänta att andra deltagare kommer tillbaka.

De 8 hytterna ombord på Cachalote Explorer har privat dusch/wc samt dubbelsängar eller våningsängar. Båten har luftkonditionering, salong och soldäck. 

Nationalparksavgift samt besökskort på Galapagos tillkommer, 110 USD per person.

Boende

 • M/Y Cachalote Explorer

  M/Y Cachalote Explorer är en nyrenoverad, fullt utrustad och rymlig yacht. Från början en fiskebåt som år 2000 omvandlades till ett bekvämt kryssningsfartyg. De åtta hytterna har air-condition, dubbelsängar eller våningssängar och alla har privat toalett och dusch.
  Hytterna är födelade på övre och nedre däck och finns i tre kategorier, 1 st C-hytt, 5 B-hytter och 2 A-hytter. 
  Detta fartyg var ursprungligen byggt för turer på Kanadas västkust. Nu är hon anpassad för kryssningar kring ekvatorn i Galapagos övärld. Det finns luftkonditionering i alla utrymmen på båten, stora gemensamma ytor i salongen och flera trevliga utomhusdäck. Därför passar hon för en behaglig kryssning i den vackra miljön runt Galapagos och tar som högst med 16 passagerare.

  Stabil transport till land

  Med hjälp av två stabila zodiakbåtar tar vi oss i land säkert och bekvämt. Sexton personer är högsta antal personer som tillåts vid varje enskild landstigning på Galapagos. Vi kan därför alltid gå iland tillsammas i sällskap med båtens naturguide. Vi får därför maximalt med tid till att njuta av de spännande djuren och den vackra naturen.

  Snorklingsutrustning finns ombord

  Det finns möjlighet till snorkling nästan varje dag. Ombord finns utrustning att låna. Vid behov kan du även hyra våtdräkt till en kostnad av f.n, 30 usd/vecka.

  Vår egen kock tillagar maten

  Ombord serveras en riklig frukost samt lunch och middag i salongen. Maten tillagas alltid av båtens egen kock. Mellan måltiderna finns kaffe och te till självservering i salongen. Mineralvatten och fruktjuice ingår till måltiderna. Önskar man ett glas vin, öl eller en drink, finns det att köpa i baren. Det går bra att använda betalkort ombord.

  Tekniska specifikationer

  Byggår: 1988
  Renoverad: 2000 samt 2018
  Mått: 26m x 7m
  Maxfart: 8 knop

 • Altair Lodge, Santa Cruz

  Bekvämt hotell med fin atmosfär, naturskönt beläget på Santa Cruz högländer. Endast 15 minuters bilresa från Puerto Ayora och från de fantastiska vyerna över Garrapaterostranden. Altair Galapagos Lodge är ett bra val för några avkopplande dagar i anslutning till din kryssning. Varje rum har eget badrum, varmt vatten och luftkonditionering.

  Finns på hotellet
  - Restaurang
  - Bar
  - Pool
  - Jacuzzi
  - Cyklar till låns

  Finns på rummet
  - Luftkonditionering
  - Dusch och toalett

Tilläggsresor

 • Tilläggsresa Fågelskådning i Bellavista

  Förläng resa med fågelskådning i Bellavista Cloud Forest Reserve. Här söker vi efter smaragdglänsande quetzaler, regnbågsfärgade tangaror, tukaner och mängder av glimrande små kolibrier. Mer om tilläggsresan »

   

 • Tilläggsresa Regnskogsäventyr i Amazonas

  Kombinera din resa till Galapagos med ett äventyr i Amazonas och få det bästa av två världar. Vi bor på Napo Wildlife Center med sin fantastiska läge vid floden. Härifrån gör vi dagliga exkursioner. Mer om tilläggsresan » 

 • Tilläggsresa Sol och bad på Galapagos

  Stanna kvar på Galapagos för avkoppling, sol och bad. Vi bor på ön Santa Cruz i den lilla hamnstaden Puerto Ayora, cirka 10 minuter från Charles Darwins forskningsstation. Mer om tilläggsresan »

   

 • Tilläggsresa Kultur och vandring i Anderna

  Kombinera din Galapagoskryssning med promenader och kulturupplevelser i Anderna ovanför Quito. Besök hantverksmarknaden i Otavalo, bada i varma källor och vandra vid den foten av en slumrande viulkan. Mer om tilläggsresan » 

 • Tilläggsresa Machu Picchu och Peru

  Kombinera din Galapagosresa med Peru. Höjdpunkten på resan är naturligtvis Inkafolkets heliga tempelstad Machu Picchu. Mer om tilläggsresan »