Översikt

Galapagos och molnregnskogens unika djurliv med Gigi Sahlstrand

Upptäck Galapagos unika övärld med vår svenska färdledare Gigi Sahlstrand. På vår spännande och lärorika åtta dagars kryssning hinner vi komma till många av de mer avlägsna platserna i denna unika arkipelag. I liten grupp om högst 15 deltagare får vi även upptäcka regnskogen och dess fantastiska djurliv tillsammans. Här bor vi tillsammans på Bellavista Cloud Forest Reserve, väster om Quito på Ecuadors högland. Vi bor i små bekväma bungalows mitt i molnregnskogen. Här gör vi vandringar till fots för att observera de över 400 olika fågelarter som setts här, vissa på mycket nära håll. Höjdpunkter utöver gnistrande kolibrier i trädgården är de färggranna tukaner, tangaror, mot-moter och manakiner som det finns möjlighet att se eller fotografera här.

Det unika djurlivet och behagliga klimatet gör Galapagos till ett riktigt drömresmål för den djurintresserade. Ombord på vår yacht, Cachalote Explorer, njuter vi av naturen och det fantastiska djurlivet på bästa möjliga sätt.

Genom promenader på kritvita korallstränder och upptäcktsfärder till orörda havsvikar kommer vi djuren mycket nära. Jättesköldpaddor, sjölejon, blåfotade sulor och tusentals havsleguaner blir till nya bekantskaper under landstigningarna. Det närgångna och spektakulära djurlivet, himlen, havet och de böljande havsbukterna ger fantastiska fotomotiv under kryssningen. Förutom öarnas överväldigande djur- och fågelliv öppnar sig ett rikt marint liv under vattenytan och varje dag finns gott om tid för snorkling. Att simma sida vid sida med en havssköldpadda, rocka eller ett lekande sjölejon hör ofta till höjdpunkterna på resan.

Vår färdledare Gigi Sahlstrand
Gigi Sahlstrand har ett stort intresse för djur och natur. Hon är idag Sveriges enda kvinnliga professionella fågelguide och en erfaren färdledare som lett resor till flera av jordens alla hörn. Hon är prisbelönt för sina ornitologiska insatser och är även författare till en bok. Gigi syns och hörs ofta i media, förra våren såg vi henne som domare i SvTs populära programserie "Det stora fågeläventyret".


Exkursioner i Molnregnskogen Bellavista
Vid soluppgången ger vi oss ut på stigar och småvägar med våra guider för att spana efter fåglar medan morgondimman lättar. Under dagen kan vi njuta av god mat och siesta på terrassen bland alla färggranna fåglar, innan vi ger oss ut på en vandring på stigarna som omger lodgen. Färgstarka blommor och medicinalväxter kantar stigen och om vi har tur kan vi även se grodor och ödlor. Men framför allt minns man alla orädda kolibrier som surrar runt som humlor i trädgården, ofta kommer de bara ett par meter ifrån en när de ska suga sockervatten ur en fågelmatare. Långnäbbade, kortnäbbade, en liten, liten med racketformade stjärtspröt och alla med glimrande färger. På kvällen kan man få se märkliga grodmunnar och hönsfåglar komma nära. Det finns även en spelplats i närheten för de intensivt röda så kallade Cock of the Rocks (Andinsk klippfågel).  

Du bidrar till att bevara Galapagos
Genom ditt besök på Galapagos bidrar du till att bevara djurlivet på dessa unika öar som annars hotas av industrifiske och markexploatering, samt av introducerade getter, svin och hundar. Inträdesavgiften till nationalparken går till att bevara öarnas natur från de introducerade djuren, och till att driva Charles Darwin Research Station. Där arbetar man med att rädda och bevara de mest sällsynta djuren. Det hittills mest framgångsrika projektet är uppfödningen och återintroduktionen av jättesköldpaddor och landleguaner, men här bedrivs även annan forskning och viktig utbildning av lokalbefolkningen.

Reseprogram

 • Dag 1 Avresa från Sverige till Quito

  Avresa från Stockholm/Arlanda tidigt på morgonen med KLM till Ecuadors huvudstad Quito. Här träffar ni färdledaren vid utgångsgaten för flyget till Amsterdam. Byte av flyg i Amsterdam och ankomst i Quito på eftermiddagen. Vi blir upphämtade på flygplatsen för transfer till vårt hotell. Gemensam middag på hotellet. Övernattning på hotell Plaza Sucre i Quito.

 • Dag 2 Stadsrundtur i Quito

  Efter frukost beger vi oss ut på stadsrundtur i den ecuadorianska huvudstaden. Vi börjar i den gamla koloniala stadskärnan från 1500-talet som skyddas av UNESCO, där den mäktiga Franciscuskatedralen och Plaza de Independencia är belägna. Från några av de bästa utsiktsplatserna i staden kan vi också njuta av den 4794 meter höga vulkanen Pichincha, lunch tillsammans på restaurang. Kvällen på egenhand. Övernattning på hotell Plaza Sucre, Quito.

 • Dag 3 Avresa från Quito till Bellavistareservatet i Mindo

  Tidig transfer från hotellet i Quito till Bellavista Cloudforest Reserve i Mindoområdet (ca 2,5 tim). På eftermiddagen exkursion med naturguide i reservatet där vi får lära oss mer om hur arterna har anpassats till denna fascinerande biotop. Inkvartering Bellavista Rainforest Reserve.

 • Dag 4 Fågelskådning i Mindo

  Vid soluppgången ger vi oss ut på stigar och småvägar med våra guider för att spana efter fåglar medan morgondimman lättar, vi återvänder till lodgen för frukost. Efter frukost beger vi oss till ett gömt vattenfall mitt inne i den djupa molnregnskogen. Färgstarka blommor och medicinalväxter kantar stigen och om vi har tur kan vi även se grodor och ödlor. Efter lunch är det siesta på terrassen bland alla färggranna fåglar och orädda kolibrier som surrar runt som humlor i trädgården. Hit kommer många tangaror, kolibrier, duvor och även tukaner för att äta vid matningarna, så man ser dem ofta mycket nära. På eftermiddagen gör vi ytterligare en exkursion med naturguide innan middagen serveras på lodgen. Bellavista Rainforest Reserve.

 • Dag 5 Exkursioner i Molnregnskogen - Resa tillbaka till Quito

  Tidig morgon med fågelskådning i regnskogen. Efter frukosten kan man själv välja mellan ett flertal olika exkursioner med eller utan guide eller bara njuta av omgivningarna runt lodgen. Vid tretiden beger vi oss ut tillbaka till hotellet i Quito. Kvällen på egenhand. Övernattning på Plaza Sucre i Quito.

 • Dag 6 Till Galapagos och Charles Darwin

  Transfer till flygplatsen vid halvåttatiden på morgonen. Ett par timmar senare anländer vi till ön Baltra i Galapagosarkipelagen. Med buss tar vi oss till Itabaca kanalen och färjan över till ön Santa Cruz. Vi landstiger på öns norra sida och reser med buss till sydsidan och den lilla staden Puerto Ayora. Här besöker vi Charles Darwin-stationen och dess museum för att studera de intressanta avelsprojekten för drushuvudödlor och jättesköldpaddor. Lyckade projekt som gett ett enastående resultat. På eftermiddagen bordar vi sedan motorkryssaren M/Y Astrea, vårt hem den kommande veckan. 

 • Dag 6

  Här fanns Lonesome George, en hundrafemtioårig jättesköldpadda som var den siste av sin art innan han nyligen avled. På vägen får vi se det bördiga jordbrukslandskapet med bananodlingar och betande kreatur. Vi stannar också till en stund på öns högt belägna kullar för att se den märkliga skogen, möta vilda jättesköldpaddor (som här på bilden), Galapagosfinkar och rubinröda flugsnappare i sin naturliga miljö.

 • Dag 7 Sombrero Chino och Rabida

  Efter frukost gör vi en kort landstigning på den lilla ön Sombrero Chino, som har en form som påminner om en kinesisk hatt. Under landstigningen kan vi se mängder av vackra korallröda krabbor som kontrasterar mot de svarta lavahällarna, Galapagosvråk, och stränder med lata sjölejon. Vi styr sedan vidare över delfinrika vatten mot ön Rabida. Här finns ett av arkipelagens bästa snorklingsvatten med tropiska fiskar i alla regnbågens färger. Med lite tur får vi även se hur en pingvin ser ut under vatten. Uppe på stranden brukar majestätiskt rosafärgade flamingos hålla till.

 • Dag 8 Isabela, Puerto Villamil & Sierra Negra

  Vi sätter kurs och färdas under natten mot den största av Galapagos öar, Isabela. Ön ligger långt västerut och få båtar tar sig ända hit. Ön består av sex vulkaner och ett par av dem är fortfarande aktiva. Vi ankrar vid den lilla hamnen Puerto Villamil, som är en av Galapagos äldsta bosättningar. Härifrån gör vi en promenad längs vulkanen Sierra Negras sluttningar. De som vill kan fortsätta ända upp till kraterkanten för en imponerande utsikt över kratern och ön. Under eftermiddagen finns tid för snorkling och avkoppling på soldäck. 

 • Dag 9 Isabela, Punta Moreno & Elizabeth Bay

  Under förmiddagen går vi iland vid Punta Moreno och gör en vandring över de stora lavafälten. Vid små gölar finns det flamingos, gulsångare och galapagosfinkar. Under eftermiddagen besöker vi Elizabeth Bay på västsidan. Vi tar en tur med våra gummibåtar i en fantastisk labyrint av vattenkanaler, dammar och mangrove. Normalt finns här både sjölejon, mantor och havssköldpaddor och mängder med fåglar.

 • Dag 10 Isabela, Urbina Bay & Tagus Cove

  Vi stävar in i Bolivarkanalen och ankrar både vid Urbina Bay på Isabela och Punta Espinosa på Fernandina. Vid Urbina Bay möter vi gulbruna, taggiga landleguaner och stigar kantade av gula små blommor och opuntiakaktus. Vandringen avslutas med ett uppfriskande bad och snorkling efter klipporna. Sedan fortsätter vi till den gamla sjörövargrottan Tagus Cove där vi vandrar upp på den närmaste vulkanen för att beskåda utsikten över Charles Darwin-lagunen, en märklig insjö som är mycket salt men troligen saknar förbindelse med havet.

 • Dag 11 Fernandina, Punta Espinoza. Isabela, Punta Vicente Roca

  Vid Punta Espinosa promenerar vi över replavafält för att se de stora samlingarna av havsödlor, lättfotade Sally krabbor och eleganta sjölejon. På Fernandina finns Galapagosskarv (Flightless Cormorant), endemisk för Galapagos. Evolutionen har gett dem förkrympta vingar eftersom de inte behöver flyga utan bara dyka ned i havet för att få föda. Under eftermiddagen landstiger vi vid Punta Vicente Roca på Isabela där vi gör en tur utmed klipporna för att titta på grottan som är delvis nedsjunken i vattnet.

 • Dag 12 Santiago, Puerto Egas, Bartolomé

  Den här dagen besöker vi ytterligare två intressanta öar. Den ena är den vackert formade Bartolomé. Här får vi också tillfälle till bad och snorkling med sjölejon och världens nordligaste pingviner. Det är en särskild art, Galapagospingvinen, som kan leva här vid ekvatorn tack vare Humboldtströmmen, som för med sig tillräckligt svalt vatten från Antarktis. Vi besöker också ön Puerto Egas med sina märkliga lavaklippformationer. Där vandrar vi runt stränderna och studerar det marina djurlivet i lagunerna, bland annat björnlika pälssälar. Även här har vi chansen att bada och simma med sjölejon.

 • Dag 13 North Seymour, Baltra airport

  Vi avslutar med en landstigning på ön North Seymore, den bästa ön för fågelskådning. Här finner vi bland annat blåfotad sula, fregattfågel och svalstjärtad mås. Vi beger oss tillbaka till Baltras flygplats där vi tar farväl av vår guide och besättningen. Vi lämnar Galapagos vid lunchtid och med oss har vi oförglömliga möten med denna rika skärgård. Vi mellanlandar i staden Guayaquil på Ecuadors fastland och fortsätter hemåt under kvällen.

 • Dag 14 Hemkomst till Sverige

  Med anledning av tidsskillnaden kommer vi tillbaka till Sverige igen på kvällen dag 14 (den 15/3).

Resans höjdpunkter

 • Exkursionerna i molnregnskogen Bellavista, med bland annat över 300 fågelarter.
 • Närkontakten med djuren på Galapagos. Både på land och när vi snorklar med sjölejon och sköldpaddor.
 • Vår svenske färdledare Gigi Sahlstrand, fågelskådare med ett stort intresse för djur och natur

Karta

Resfakta

Reslängd 14 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 1-14 mar 2019
Pris Från 69 900 kr
Enkelrumstillägg 1900 för enkelrum i Quito
Detaljerade priser

Enkelrum på förfrågan i Bellavista. På båten delar du med en annan resenär.

I priset ingår
 • Flyg från Sverige t/r Ecuador med KLM, inkl skatter
 • Inrikesflyg till Quito - Galapagosöarna - Guayaquil
 • 8 dagars naturkryssning med segelkryssaren M/Y Astrea med helpension
 • Smidiga transporter in till öarna med bekväm zodiak.
 • Guidade exkursioner på Galapagosöarna med engelsktalande naturguider
 • Möjlighet till snorkling varje dag under kryssningen
 • Egen kock samt hjälpsam besättning
 • 3 dagar i Molnregnskogen Bellavista med helpension
 • Övernattningar i Quito inkl. frukost,välkomst middag samt stadsrundtur
 • Kaffe, te, mineralvatten och fruktjuice ombord på båten
 • Engelsktalande, mycket kunnig naturguide på Galapagos och i Bellavista
 • Svensk färdledare, biologen Gigi Sahlstrand
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Nationalparksavgift Galapagos 100 USD, dricks till guide och besättning på Galapagos samt lokalguide i Bellavista. Det går bra att hyra våtdräkt, snorkel och cyklop ombord, det kostar 30 USD för hela kryssningen.

Anslutningsort

Göteborg och Köpenhamn mot tillägg

Resplan

Dag 1. Avresa från Sverige till Quito
Dag 2. Stadsrundtur i Quito
Dag 3. Avresa från Quito till Bellavistareservatet i Mindo
Dag 4. Fågelskådning i Mindo 
Dag 5. Exkursioner i Molnregnskogen - Resa tillbaka till Quito
Dag 6. Till Galapagos och Charles Darwin-stationen
Dag 7. Sombrero Chino och Rabida
Dag 8. Isabela, Puerto Villamil & Sierra negra
Dag 9. Isabela, Punta Moreno & Elizabeth Bay
Dag 10. Isabela, Urbina Bay & Tagus Cove 
Dag 11. Fernandina, Pta. Espinoza. Isabela, Pta. Vicente Roca 
Dag 12. Santiago, Puerto Egas, Bartolomé
Dag 13. North Seymour, Baltra airport 
Dag 14. Hemkomst till Sverige

Resans karaktär

Resan ställer i princip inga fysiska krav på deltagarna. Landgång och zodiakbåtar gungar vid ombord- och urstigning, vilket du bör ha i åtanke vid exempelvis hantering av fotoutrustning. Men besättningen sträcker alltid ut en hjälpande hand innan man får gå av. Landstigningarna sker ibland vid klippor eller på sandstränder där man får stiga av och gå i vattnet ett par meter.

Bellavista - Naturen här står i stark kontrast både till Quitos torra högland och Galapagos arkipelag och det fuktiga klimatet ger förutsättningar för en helt unik biotop. Här finns över 300 fågelarter.

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor och rekommenderar dig att också göra det. Kostnaden är mellan 600 – 1000 kr per person och resa. Utöver att minska ditt klimatavtryck bidrar du samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »

Bra att veta

Äventyrsresor reser alltid med båtar som endast tar 16 passagerare samt som åker ut till de mest intressanta öarna långt ut i Galapagos arkipelag. Med små båtar kommer vi in i små vikar och hamnar dit de stora båtarna inte har tillstånd att lägga till. Dessutom finns det restriktioner på vissa av de platser vi besöker att bara 16 deltagare får landstiga samtidigt, så du slipper stanna ombord för att invänta att andra deltagare kommer tillbaka ombord.

Boende

 • M/Y Cachalote Explorer

  M/Y Cachalote Explorer är en nyrenoverad, fullt utrustad och rymlig yacht. Från början en fiskebåt som år 2000 omvandlades till ett bekvämt kryssningsfartyg. De åtta hytterna har air-condition, dubbelsängar eller våningssängar och alla har privat toalett och dusch.
  Hytterna är födelade på övre och nedre däck och finns i tre kategorier, 1 st C-hytt, 5 B-hytter och 2 A-hytter. 
  Detta fartyg var ursprungligen byggt för turer på Kanadas västkust. Nu är hon anpassad för kryssningar kring ekvatorn i Galapagos övärld. Det finns luftkonditionering i alla utrymmen på båten, stora gemensamma ytor i salongen och flera trevliga utomhusdäck. Därför passar hon för en behaglig kryssning i den vackra miljön runt Galapagos och tar som högst med 16 passagerare.

  Stabil transport till land

  Med hjälp av två stabila zodiakbåtar tar vi oss i land säkert och bekvämt. Sexton personer är högsta antal personer som tillåts vid varje enskild landstigning på Galapagos. Vi kan därför alltid gå iland tillsammas i sällskap med båtens naturguide. Vi får därför maximalt med tid till att njuta av de spännande djuren och den vackra naturen.

  Snorklingsutrustning finns ombord

  Det finns möjlighet till snorkling nästan varje dag. Ombord finns utrustning att låna. Vid behov kan du även hyra våtdräkt till en kostnad av f.n, 30 usd/vecka.

  Vår egen kock tillagar maten

  Ombord serveras en riklig frukost samt lunch och middag i salongen. Maten tillagas alltid av båtens egen kock. Mellan måltiderna finns kaffe och te till självservering i salongen. Mineralvatten och fruktjuice ingår till måltiderna. Önskar man ett glas vin, öl eller en drink, finns det att köpa i baren. Det går bra att använda betalkort ombord.

  Tekniska specifikationer

  Byggår: 1988
  Renoverad: 2000 samt 2018
  Mått: 26m x 7m
  Maxfart: 8 knop