Översikt

Galapagos och molnregnskogens unika djurliv med Anders Modig

Följ med på en spännande och lärorik kryssning i Galapagos unika övärld. Tillsammans med vår svenska färdledare Anders Modig reser vi i liten grupp med högst 15 deltagare. Här kryssar vi fram mellan öarna på motoryachten M/Y Passion med mycket hög standard. Efter en heldag i Quitos välbevarade koloniala stadskärna, spenderar vi några dagar i Molnregnskogen på prisbelönta Septimo Paraiso Lodge i Ecuadors högland. Vi bor på den vackra lodgen mitt i molnregnskogen där vi gör olika turer till fots för att ta del av den fantastiska naturen och för att se några av de över 300 fågelarter, med 42 slags kolibris, tucaner, tangaror, mot-moter och manakiner som observerats här.

Det unika djurlivet och behagliga klimatet gör Galapagos till ett riktigt drömresmål för den djurintresserade. Ombord på vår motoryacht Cachalote Explorer, njuter vi av naturen och det fantastiska djurlivet på bästa möjliga sätt. Med bekväma zodiaker tar vi oss iland på de olika öarna för att få uppleva de mångfacetterade djurlivet.

På våra promenader på kritvita korallstränder och upptäcktsfärder till orörda havsvikar kommer vi djuren mycket nära. Jättesköldpaddor, sjölejon, blåfotade sulor och tusentals havsleguaner blir till nya bekantskaper under landstigningarna. Det närgångna och spektakulära djurlivet, himlen, havet och de böljande havsbukterna ger fantastiska fotomotiv under kryssningen. Förutom öarnas överväldigande och orädda djur- och fågelliv öppnar sig ett rikt marint liv under vattenytan och varje dag finns gott om tid för snorkling. Att simma sida vid sida med en havssköldpadda eller ett lekande sjölejon hör ofta till höjdpunkterna på resan.

Vår färdledare Anders Modig
Anders är doktor i biologi och expert på evolutionär ekologi, (utvecklingslära). Han har lett resor sen 20 år till Sydamerika, Galapagos, Antarktis, Arktis, Nepal, mm. Anders har länge arbetat med olika naturvårdsfrågor, bl.a. som naturvårdschef på WWF, expeditionsledare på Polarforskningssekretariatet och nu med marin-biologisk forskning på AquaBiota. Anders är en mycket hängiven reseledare och även aktiv naturfotograf.


Exkursioner i Molnregnskogen
Vid soluppgången ger vi oss ut på stigar och småvägar med våra guider för att spana efter fåglar medan morgondimman lättar. Under dagen kan vi njuta av god mat och siesta på terrassen bland alla färggranna fåglar, innan vi ger oss ut på ännu en vandring på stigarna som omger lodgen. Färgstarka blommor och medicinalväxter kantar stigen och om vi har tur kan vi även se grodor och ödlor. Men framför allt minns man alla orädda kolibrier som surrar runt som humlor i trädgården, ofta kommer de bara ett par meter ifrån en när de ska suga sockervatten ur en fågelmatare och ger unika tillfällen för fotografering på nära håll. Räknat som en av de artrikaste platserna i världen med över 42 arter kolibris och med över 300 olika fågelarter vilket gör det till en oförglömlig upplevelse. De små kolibrierna är långnäbbade, kortnäbbade, en liten med racketformade stjärtspröt och alla med glimrande röda och blå färger mot olika nyanserna av grönt, som en otroligt vacker palett. På kvällen ger vi oss ut på en spännande promenad där vi spanar med ficklampor efter nattliga djur som olingo, grodmun, ödlor, amfibier och olika insekter. Här i närheten finns även en spelplats för den intensivt röda klippfågeln, den undersköna Cock of the Rocks..

Du bidrar till att bevara Galapagos
Genom ditt besök på Galapagos bidrar du till att bevara djurlivet på dessa unika öar som annars hotas av industrifiske och markexploatering, samt av introducerade getter, svin och hundar. Inträdesavgiften till nationalparken går till att bevara öarnas natur från de introducerade djuren, och till att driva Charles Darwin Research Station. Där arbetar man med att rädda och bevara de mest sällsynta djuren. Det hittills mest framgångsrika projektet är uppfödningen och återintroduktionen av jättesköldpaddor och landleguaner, men här bedrivs även annan forskning och viktig utbildning av lokalbefolkningen.

Reseprogram

 • Dag 1 Avresa från Sverige till Quito

  Avresa från Stockholm/Arlanda tidigt på morgonen med KLM till Ecuador. Du träffar färdledaren vid utgångsgaten för flyget till Amsterdam. Byte av flyg i Amsterdam och här ansluter de som reser från Göteborg. Ankomst i Quito på eftermiddagen lokal tid där vi blir upphämtade på flygplatsen för transfer till vårt hotell Plaza Sucre som ligger i de historiska kvarteren. Gemensam middag på hotellet.

  Måltider: Middag

 • Dag 2 Stadsrundtur i Quito

  Efter frukost beger vi oss ut på stadsrundtur i den ecuadorianska huvudstaden. Vi börjar i den välbevarade gamla koloniala stadskärnan från 1500-talet som skyddas av UNESCO, där den mäktiga Franciscuskatedralen och Plaza de Independencia är belägna. Quito är en levande storstad som pågrund av dess läge mitt på ekvatorn har ett behagligt klimat året om. Vi besöker också ekvatormonumentet som ger oss möjligheten att stå på norra och södra halvklotet samtidigt. Under dagen äter vi en lunch tillsammans på en trevlig restaurang. Från några av de bästa utsiktsplatserna i staden kan vi också njuta av den 4794 meter höga vulkanen Pichincha. Egen tid att utforska staden innan vi möts upp igen på kvällen för att äta en välkomst middag tillsammans på restaurang.Övernattning på hotell Plaza Sucre. 

  Måltider: Frukost, Lunch, Middag.

 • Dag 3 Avresa från Quito till Septimo Paraiso i Mindo

  Tidig transfer från hotellet i Quito till Septimo Paraiso Lodge i Mindoområdet (1-2 tim). Efter en frukost bestående av nybaktbröd, marmelader, bacon, ägg och mycket mer väntar en exkursion med naturguide upp till en utsiktpunkt med fantastisk vy över Septimo- och Mindodalen. Här insuper vi atmosfären från vad som kommer vara vårt hem för de kommande tre nätterna. Efter en trevlig lunch, ges det bra förutsättningar att fotografera kolibris. När mörkret har lagt sig beger vi oss ut på en spännande nattvandring för att upptäcka de många ljusskugga arter som finns här. 

   Måltider: Frukost, Lunch, Middag.

 • Dag 4 Fågelskådning i Mindo - Besök på fjärilsfarm och orkidéväxthus

  Efter en god natts sömn och en kopp nybryggt kaffe ger vi oss ut på stigar och småvägar vid soluppgången. Ledda av våra guider spanar vi efter fåglar medan morgondimman lättar, vi återvänder sen till lodgen för frukost. Under dagen ger vi oss ut med vår naturguide i reservatet runtom där vi får lära oss mer om hur arterna har anpassats till denna fascinerande biotop. Färgstarka blommor och medicinalväxter kantar stigen och om vi har tur kan vi även se lite grodor och ödlor. Efter lunch väntar besök på en fjärilsfarm där vi får se en mångfald av arter, några tyvärr utrotningshotade. I trädgården omges vi av över 1200 färgglada fjärilar och vi får ta del av alla fyra olika stadierna i en fjärils livscykel. Det finns också möjlighet att mata några av de 25 olika arter som finns här. I Ecuador finns också över 400 arter av orkidéer och vi besöker också den närliggande orkidéväxthuset där vi får se en stor variation av former och färger med blommor från 2 m.m. upp till 30 cm i längd. Vi äter en gemensam middag ute på Septimo Paraiso Lodge innan vi ger oss ut på en kvällsexkursion runt lodgen. 

  Måltider: Frukost, Lunch och Middag

 • Dag 5 Molnregnskogen - Septimo Paraiso Lodge

  Tidig morgon med fågelskådning runt lodgen innan frukost. I Septimo Paraiso reservatet som består av 420 hektar skog finns över 300 olika fågelarter men det är också hem till flera olika däggdjur som svart vrålapa, bältdjur, näsbjörn, tvåtåiga sengångare för att inte nämna alla olika växtarter som finns i det rika och komplexa ekosystemet. Runt om på lodgen finns också flera fågelmatare som lockar många tangaror, kolibrier, duvor och även tukaner för att äta vid matningarna, så man kan få se dem mycket nära. Efter lunch tar vi siesta på terrassen bland alla färggranna fåglar och orädda kolibrier som surrar runt som humlor i trädgården.

  Måltider: Frukost, Lunch och Middag.

 • Dag 6 Exkursioner i Molnregnskogen - Resa tillbaka till Quito

  Tidig morgon med fågelskådning i regnskogen. Efter frukosten kan man själv välja mellan ett flertal olika exkursioner med eller utan guide eller bara njuta av omgivningarna runt lodgen. Vi äter sen lunch innan vi vid tretiden beger vi oss tillbaka till Quito där vi besöker Tulipe Arkeologi Museum innan vi tar in på vårt hotell Plaza Sucre för en natt. 

  Måltider: Frukost och Lunch.

 • Dag 7 Till Galapagos och Charles Darwin

  Transfer till flygplatsen vid halvåttatiden på morgonen. Ett par timmar senare anländer vi till ön Baltra i Galapagosarkipelagen. Med buss tar vi oss till Itabaca kanalen och färjan över till ön Santa Cruz. Vi landstiger på öns norra sida och reser med buss upp till höglandet där vi stannar till en stund på öns högt belägna kullar för att se den märkliga skogen, möta vilda jättesköldpaddor (som här på bilden), Galapagosfinkar och rubinröda flugsnappare i sin naturliga miljö. Här fanns Lonesome George, en hundrafemtioårig jättesköldpadda som var den siste av sin art innan han nyligen avled. På vägen får vi se det bördiga jordbrukslandskapet med bananodlingar och betande kreatur. Här äter vi också lunch tillsammans på Altair Lodge.

 • Dag 7

  Efter lunch tar vi oss till sydsidan och den lilla staden Puerto Ayora. Här besöker vi Charles Darwin-stationen och dess museum för att studera de intressanta avelsprojekten för drushuvudödlor och jättesköldpaddor. Lyckade projekt som gett ett enastående resultat. Om tid finns har vi en liten stund att strosa runt i hamnen på egenhand. På eftermiddagen bordar vi sedan motoryacht M/Y Passion, vårt hem för den kommande veckan.

  Måltider: Frukost, Lunch och Middag.

 • Dag 8 Södra Plaza och Santa Fe

  Idag känns det som vi reser tillbaka i tiden till långt innan människans tidsålder när vi får uppleva taggiga havsleguaner, som påminner om små dinosaurier och ockrafärgade landleguaner som ser ut att komma från urtiden. Ett par av Galapagos ikoniska djurarter. På ön Plaza finns en av de största sjölejonkolonierna på Galapagos men förutom detta finns här också färgglada landleguaner som går i både rött och gult.

  På eftermiddagen besöker vi ön Santa Fe där den unika Santa Fe leguanen finns som endast existerar på denna ö. På grund av den geografiska begräsningen till 24 km2 gör det den väldigt utsatt. Perfekt anpassad till sin omgivning med en brunare ton smälter den in i naturen och är därför svårare att se. 

  Måltider: Frukost, Lunch och Middag.

 • Dag 9 Isabela, Puerto Villamil & Sierra Negra

  Vi sätter kurs och färdas under natten mot den största av Galapagos öar, Isabela. Ön ligger långt västerut och få båtar tar sig ända hit. Ön består av sex vulkaner och ett par av dem är fortfarande aktiva. Vi ankrar vid den lilla hamnen Puerto Villamil, som är en av Galapagos äldsta bosättningar. Härifrån gör vi en promenad längs vulkanen Sierra Negras sluttningar. De som vill kan fortsätta ända upp till kraterkanten för en imponerande utsikt över kratern och ön. Under eftermiddagen finns tid för snorkling och avkoppling på soldäck.

  Måltider: Frukost, Lunch och Middag.

 • Dag 10 Isabela, Punta Moreno & Elizabeth Bay

  Under förmiddagen går vi iland vid Punta Moreno och gör en vandring över de stora lavafälten. Vid små gölar finns det flamingos, gulsångare och galapagosfinkar. Under eftermiddagen besöker vi Elizabeth Bay på västsidan. Vi tar en tur med våra gummibåtar i en fantastisk labyrint av vattenkanaler, dammar och mangrove. Normalt finns här både sjölejon, mantor och havssköldpaddor och mängder med fåglar.

  Måltider: Frukost, Lunch och Middag.

 • Dag 11 Isabela, Urbina Bay & Tagus Cove

  Vi stävar in i Bolivarkanalen och ankrar både vid Urbina Bay på Isabela och Punta Espinosa på Fernandina. Vid Urbina Bay möter vi gulbruna, taggiga landleguaner och stigar kantade av gula små blommor och opuntiakaktus. Vandringen avslutas med ett uppfriskande bad och snorkling efter klipporna. Sedan fortsätter vi till den gamla sjörövargrottan Tagus Cove där vi vandrar upp på den närmaste vulkanen för att beskåda utsikten över Charles Darwin-lagunen, en märklig insjö som är mycket salt men troligen saknar förbindelse med havet.

  Måltider: Frukost, Lunch och Middag.

 • Dag 12 Fernandina, Punta Espinoza. Isabela, Punta Vicente Roca

  Vid Punta Espinosa promenerar vi över replavafält för att se de stora samlingarna av havsödlor, lättfotade Sally krabbor och eleganta sjölejon. På Fernandina finns Galapagosskarv (Flightless Cormorant), endemisk för Galapagos. Evolutionen har gett dem förkrympta vingar eftersom de inte behöver flyga utan bara dyka ned i havet för att få föda. Under eftermiddagen landstiger vi vid Punta Vicente Roca på Isabela där vi gör en tur utmed klipporna för att titta på grottan som är delvis nedsjunken i vattnet. 

  Måltider: Frukost, Lunch och Middag.

 • Dag 13 Santiago, Puerto Egas, Bartolomé

  Den här dagen besöker vi ytterligare två intressanta öar. Den ena är den vackert formade Bartolomé. Här får vi också tillfälle till bad och snorkling med sjölejon och världens nordligaste pingviner. Det är en särskild art, Galapagospingvinen, som kan leva här vid ekvatorn tack vare Humboldtströmmen, som för med sig tillräckligt svalt vatten från Antarktis. Vi besöker också ön Puerto Egas med sina märkliga lavaklippformationer. Där vandrar vi runt stränderna och studerar det marina djurlivet i lagunerna, bland annat björnlika pälssälar. Även här har vi chansen att bada och simma med sjölejon.

  Måltider: Frukost, Lunch och Middag.

 • Dag 14 North Seymour, Baltra airport

  Vi avslutar med en landstigning på ön North Seymore, den bästa ön för fågelskådning. Här finner vi bland annat blåfotad sula, fregattfågel och svalstjärtad mås. Vi beger oss tillbaka till Baltras flygplats där vi tar farväl av vår guide och besättningen. Vi lämnar Galapagos vid lunchtid och med oss har vi oförglömliga möten med denna rika skärgård. Vi mellanlandar i staden Guayaquil på Ecuadors fastland och fortsätter hemåt under kvällen mot Amsterdam och vidare till Sverige. 

  Måltider: Frukost

 • Dag 15 Hemkomst till Sverige

  Med anledning av tidsskillnaden kommer vi tillbaka till Sverige igen på eftermiddagen dag 15.

Resans höjdpunkter

 • Exkursionerna i molnregnskogen Septimo Paraiso, med bland annat över 300 fågelarter.
 • Närkontakten med alla orädda landdjur på Galapagos. Både på land och när vi snorklar med sjölejon och havssköldpaddor.
 • Vår svenske färdledare Anders Modig, biolog med ett stort intresse för djur och natur

Karta

Resfakta

Reslängd 15 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 25 okt - 8 nov 2018
Pris Från 69 900 kr
Enkelrumstillägg 2600 kr för enkelrum i Quito och på Septimo Lodge
Detaljerade priser

På båten delar du med en annan resenär.

I priset ingår
 • Flyg från Sverige t/r Ecuador med KLM, inkl skatter
 • Inrikesflyg till Quito - Galapagosöarna - Guayaquil
 • 8 dagars naturkryssning med motor yacht M/Y Passion med helpension
 • Smidiga transporter in till öarna med bekväm zodiak.
 • Guidade exkursioner på Galapagosöarna med engelsktalande naturguider
 • Möjlighet till snorkling varje dag under kryssningen
 • Egen kock samt hjälpsam besättning
 • 4 dagar i Molnregnskogen Septimo Paraiso lodge med helpension
 • 3 övernattningar i Quito inkl. frukost
 • Guidad stadsruntur i Quito, besök till Ekvatormonumentet, lunch och två middagar.
 • Kaffe, te, mineralvatten och fruktjuice ombord på båten
 • Engelsktalande, mycket kunnig naturguide på Galapagos och i Molnregnskogen
 • Inresetillstånd Galapagos 20 USD
 • Svensk färdledare, Anders Modig
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Nationalparksavgift Galapagos 100 USD, dricks till guide och besättning på Galapagos samt lokalguide i Molnregnskogen. Två luncher och två middag. Det går bra att hyra våtdräkt, snorkel och cyklop ombord, det kostar 30 USD för hela kryssningen.

Anslutningsort

Göteborg och Köpenhamn mot tillägg

Resplan

Dag 1. Avresa från Sverige till Quito
Dag 2. Stadsrundtur i Quito
Dag 3. Avresa från Quito till Molnregnskogen
Dag 4. Fågelskådning i Mindo
Dag 5-6. Exkursioner i Molnregnskogen - tillbaka till Quito
Dag 7. Till Galapagos och Charles Darwin-stationen
Dag 8. Södra Plaza och Santa Fe
Dag 9. Isabela, Puerto Villamil & Sierra negra
Dag 10. Isabela, Punta Moreno & Elizabeth Bay
Dag 11. Isabela, Urbina Bay & Tagus Cove
Dag 12. Fernandina, Pta. Espinoza. Isabela, Pta. Vicente Roca
Dag 13. Santiago, Puerto Egas, Bartolomé
Dag 14. North Seymour, Baltra airport 
Dag 15. Hemkomst till Sverige

Visum

Visum behövs inte för svenska medborgare

Resans karaktär

Resan ställer i princip inga fysiska krav på deltagarna. Landgång och zodiakbåtar gungar vid ombord- och urstigning, vilket du bör ha i åtanke vid exempelvis hantering av fotoutrustning. Men besättningen sträcker alltid ut en hjälpande hand innan man får gå av. Landstigningarna sker ibland vid klippor eller på sandstränder där man får stiga av och gå i vattnet ett par meter.
Septimo Paraiso - Naturen här står i stark kontrast både till Quitos torra högland och Galapagos arkipelag och det fuktiga klimatet ger förutsättningar för en helt unik biotop. Här finns över 300 fågelarter.

Deltagarantal

Min 10, max 15

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor och rekommenderar dig att också göra det. Kostnaden är mellan 600 – 1000 kr per person och resa. Utöver att minska ditt klimatavtryck bidrar du samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »

Bra att veta

Äventyrsresor reser alltid med båtar som endast tar 16 passagerare samt som åker ut till de mest intressanta öarna långt ut i Galapagos arkipelag. Med små båtar kommer vi in i små vikar och hamnar dit de stora båtarna inte har tillstånd att lägga till. Dessutom finns det restriktioner på vissa av de platser vi besöker att bara 16 deltagare får landstiga samtidigt, så du slipper stanna ombord för att invänta att andra deltagare kommer tillbaka ombord.