Översikt

Galapagoskryssning med S/S Mary Anne - Västra öarna

Tyst glider vi fram med vindens kraft. S/S Mary Anne är en unik segelkryssare och det enda av sitt slag i Galapagos arkipelag. Med 1000 kvm segel klyver hon vågorna på ett majestätiskt vis. Att med vindens hjälp ta sig fram från en ö till en annan är en helt oförglömlig upplevelse. Det enda vi hör är vinden, vågorna och en och annan fregattfågel som gör oss sällskap på soldäck. Under en hel vecka upptäcker vi det unika djur- och naturliv som finns här, varje ö har sin egen särpräglade flora och fauna. Vi njuter av livet ombord och för att alla ska få en personlig resa med bästa möjliga upplevelser tar fartyget bara 16 passagerare fördelade på 12 hytter.  Avresa året om i internationell grupp med engelsktalande, mycket kunniga naturguider. Var beredd när kapten ropar "Hissa seglen" då är det bara att hugga i för de som önskar!


S/S Mary Anne är en imponerande tremastad skonert
 som 1997 togs i bruk för att  segla med passagerare i Galapagos arkipelag. Med sina 1,000 kvadratmeter segel är hon en majestätisk syn. Självklart har hon inte seglen för syns skull - hon är det enda fartyget på Galapagos som tar sig fram med vindens hjälp. Även om fartyget skulle kunna ta upp till 24 passagerare har man begränsat sig till endast 16, vilket innebär att vi har stora ytor att umgås på. Det är dessutom det antal deltagare som en naturguide får gå iland med åt gången. Därför behöver vi aldrig vänta på vår tur att gå iland när vi gör våra spännnande exkursioner för att utforska de olika öarna. Fartyget har 12 hytter ombord, ett helt övre soldäck och möjlighet att avnjuta både matservering och förfriskningar utomhus. På mellandäcket finns både bar, restaurang och bibiliotek. Här finns det nåt för alla så vi ska få ut det bästa av vår seglats. Bokar man dessutom tidigt tillkommer inget extra tillägg för ensamresenärer som vill ha en egen hytt ombord.

Galapagosöarna ligger mitt på ekvatorn och det behagliga klimatet gör platsen till ett fantastiskt resmål året om. Tack vare ögruppens avlägsna och isolerade läge, finns här ett unikt djurliv som inte går att hitta någon annanstans på jorden. Under vår naturkryssning gör vi den stora rundturen till de västra öarna i arkipelagen där vi får se de endemiska arter som lättast återfinns här som t.ex. Galapagosskarven som genom evolutionen förlorat sin förmåga att flyga. På denna rutt ges också goda möjligheter att se pälssäl och Galapagospingvin, den enda pingvin som lever vid ekvatorn. Självklart ser vi även ikoniska djur som jättesköldpaddor, havsleguaner och sulor för att nämna några. Djuren här ser inte människan som en fiende, vilket gör att de är helt orädda. Förutom öarnas överväldigande djur- och fågelliv öppnar sig ett rikt marint liv under vattenytan och varje dag finns gott om tid för snorkling. Att simma sida vid sida med havssköldpaddor, rockor eller ett lekande sjölejon hör till höjdpunkterna på resan. 

Se detaljerad information och bilder på S/S Mary Anne här »


Charles Darwins utvecklingslära om arternas uppkomst.
 
Galapagos har en säregen natur och spännande historia. 1831 kom Charles Darwin hit för att studera djuren och noterade deras anpassning till miljön på de olika öarna. Hans omfattande forskning ledde fram till den utvecklingslära om arternas ursprung som än i dag är en av vår tids viktigaste vetenskapliga upptäckter. På huvudön Santa Cruz besöker vi Charles Darwins forskningsstation där vi lär oss mer om naturvård och den forskning som bedrivs idag. Här levde bl.a. ett av världens mest sällsynta djur, den berömda jättesköldpaddan Lonesomme George fram till sin död 2012. Han blev uppskattningsvis 100 år gammal och var en internationell symbol för det viktiga arbete som bedrivs på Galapagos för arternas överlevnad. Tyvärr blev Lonesomme George troligen den sista av sin art, då inga avlingsförsök gav resultat och arten dog ut med honom. Men idag har man faktiskt funnit en hona som verkar vara nära besläktad.

En mycket erfaren lokal naturguide lär oss mer om djurlivet. Han följer med och visar oss allt under hela kryssningen. Det finns gott om tid för fotografering och frågor varje dag. Ombord, efter dagens spännande exkursioner väntar middagar med mycket färsk fisk och frukt, medan vi lyssnar på föredrag om Galapagos under tropiknattens stjärnhimmel. Eftersom vi färdas med båt har vi alltid tillgång till en svalkande bris, och det finns även luftkonditionering ombord.

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Quito (torsdag), Ecuador

  Avresa från Sverige på morgonen. Efter en mellanlandning fortsätter vi till Ecuadors huvudstad Quito. Vi kommer fram på eftermiddagen, och möts av en respresentat från vår samarbetspartner som tar oss till vårt boutique-hotell i hjärtat av Quito. Gångavstånd till restauranger och sevärdheter. Kvällen fri.

 • Dag 2 Fri dag för egna upptäckter i Quito

  Staden Quito är belägen på 2.800 meters höjd, omgiven av snöklädda vulkaner. Idag har vi en fri dag att promenera och njuta av den latinamerikanska atmosfärenoch på egen hand besöka den gamla, koloniala stadskärnan från 1500-talet. Här är den mäktiga Franciscuskatedralen och torget Plaza de Independencia belägna och även många trevliga restauranger och caféer. Övernattning på vårt boutiquehotell i hjärtat av Quito.

  Måltider: Frukost

 • Dag 3 Till Galapagos, Charles Darwin stationen

  OBS! Programmet nedan avser Västra rutten. Se även program för Östra rutten i separat presentation. 

  Transfer till flygplatsen tidigt på morgonen, vi plockar upp frukostboxar från hotellet och äter vrå frukost i bussen på väg till flygplatsen. Inrikesflyget avgår 06.25 på morgonen. Vid 9-tiden anländer vi till ön Baltra i Galapagosarkipelagen. Här träffar vi vår guide och går ombord vår buss som kommer ta oss till 
  Itabacakanalen och färjan över till huvudön Santa Cruz.

  Vi rör oss nu upp från kusten mot de högre selaran av ön. Höglandets gröna vegetation står i kontrast till kustens karga miljö. Skogen består till stor del av Scalesia träd som är hem till många olika sorters fåglar, bland annat den ovanliga jordugglan. Vi äter lunch på en lokal ranch där vi också kan se jättesköldpaddan i sin naturliga miljö. Vi reser vidare till sydsidan och den lilla staden Puerto Ayora. På vägen får vi se det bördiga jordbrukslandskapet med sina bananodlingar, majsfält och betande kreatur. Här besöker vi Charles Darwin-stationen och dess museum för att studera de intressanta avelsprojekten för drushuvudödlor och jättesköldpaddor. Lyckade projekt som gett ett enastående resultat. På kvällen embarkar vi vår segelfartyg S/S Mary Anne och äter vår första middag tillsammans ombord.

  Måltider: Helpension.

 • Dag 4 Mot Floreana

  Idag spenderar vi hela dagen med att upptäcka ön Floreana, den minsta av de bebodda öarna på Galapagos. Denna ö har en rik historia och är den första ön i Galapagos som blev bebodd, redan år 1807. Idag bor endast 130 personer på ön, men på 1800-talet var den väl besökt av pirater och valjägare. De sökte sig hit för den färskvattenkälla som finns på ön och för att jaga proviant i form av jättesköldpaddor. 

  På förmiddagen går vi iland på en vacker grönfärgad sandstrand som leder oss upp till en lagun där man kan se större flamingo och andra vadare som styltlöpare, Galapagos rall och gul skogssångare för att nämna några.

  Då forna tider sjömän spenderade lång tid ute till havs upprättades här ett postkontor där de kunde lämna brev till sina anhöriga. Postkontoret finns kvar än idag och vi besöker det efter lunch där vår guide berättar mer om hur platsens historia. Vi besöker också ”Flour beach” som fått sitt namn efter den fina sand som stranden består av. Hit kommer både örn och stingrockor frekvent och stranden är hem till havssköldpaddor som lägger sina ägg på sandkullarna nov – feb. Vi får också möjlighet att snorkla vid ”Devil´s Crown” en plats känd för sin fantastiska snorkling.


  Måltider: Helpension

 • Dag 5 Floreana och Isabela

  På förmiddagen gör vi en utflykt till ”Black beach” på Floreana där vi får lära oss mer om öns historia och om de första bosättarna. Vi upptäcker färskvattensjön ”Asilo de la Paz” som har ett rikt fågelliv och de närliggande grottorna, vilket var ett gammalt tillhåll för pirater. Här sägs det att den första "Galapegueño" föddes enligt gamla sägner. Andra sägner involverar den ökända Baroness Eloise Wagner von Bousquet och hennes älskare som mystiskt försvann, efter att de bosatt sig på ön.

  Eftermiddagen får vi möjligheten att njuta av en riktig seglats när vi tar oss från ön Floreana till Isabela. Medan vi seglar kan vi spana efter valar och delfiner och får en härlig utsikt över Isabelas vackra landskap och vulkanen Cerro Azul.

  Måltider: Helpension.

 • Dag 6 Ön Isabela

  Vi anländer till Isabela, den största av öarna i Galapagos, där vi går vi iland på ”Punta Moreno” och promenerar längs de svarta lavafält som leder oss fram till en lagun där flamingos trivs. Härifrån har vi också en panoramautsikt över de tre närliggande vulkanerna Sierra Negra, Cerro Azul och La Cumbre, några av dem är fortfarande aktiva. Vi återvänder till fartyget för lunch och segalr vider mot eftermiddagens mål.

  På eftermiddagen går vi iland vid ”Urbina Bay”. Bukten skapades av ett vulkanutbrott år 1954 vilket lede till att en del av havsbotten och korallrevet lyftes upp 6 meter över havet. På stranden ser vi spår av lämningar av koraller och fossiler. Om tid finns, passar vi på att snorkla längs med kusten. 

  Måltider: Helpension.

 • Dag 7 Isabela och Fernandina

  Idag går vi iland nära ”Tagus Cove” ett historiskt tillhåll för pirater där vi kan se namnen på fartyg som dateras tillbaka till 1800-talet, inristade i klippväggarna.  Målet för landstigningen är ”Darwin Lake”, en kraterlagun med saltvatten som lockar till sig många olika fågelarter.

  På eftermiddagen seglar vi över Bolivar kanalen till en av höjdpunkterna på resan, ön Fernandina. Vi går iland vid ”Punta Espinosa” och vandrar längs med kusten där vi spanar efter den endemiska Galapagosskarven, den enda bland 29 olika arter av skarvar, som inte kan flyga. Här kan vi också se Galapagospingvinen, den enda pingvinen som lever norr om ekvatorn. Här kan vi också se sjölejonkolonier, marinleguaner och kanske får vi syn på Galapagosvråken.

  Måltider: Helpension.

 • Dag 8 Santiago

  Landstigning på ”Puerto Egas” vulkaniska sandstrand där vi ser sömniga pälssälar slappa på lavaklipporna. Vi vandrar längs med stranden och observerar det fantastiska marina liv som finns runt omkring oss. Vid ”Buccaneer Cove” åker vi på en zodiak-tur och njuter av den sceniska utsikten över kustlinjen med klipporna och de vackra mörka stränderna. Vi spanar efter de speciella stenformationerna ”The monk” och ”Elephant rock”. Vi går iland på den gyllene stranden vid ”Espumilla” och vandrar genom en skogsstig kantad av Palo Santo träd. Här trivs skogssångare, Galapagostopptyrann och här ska det finnas åtta olika arter av Darwinfink.

  Måltider: Helpension.

 • Dag 9 North Seymour

  Idag börjar vi med att besöka ”Sullivan Bay” på ön Santiago där vi promenerar längs med den naturliga lavastigen och lär oss mer om det unika lavalandskapet. Vid kusten kan man se pingviner och hägrar jaga småfisk.

  På eftermiddagen besöker vi ön North Seymour som är känd för sitt rika och varierade fågelliv. Ön är en viktig plats för alla sjöfåglar då det finns gott om de fiskar de lever på. Här häckar båda två arterna av fregattfågel tillsammans med blåfotade sulor och svalstjärtad mås. Beroende på säsong kan man här observera några av dessa arters fascinerande parningsritualer. 

  Måltider: Helpension.

 • Dag 10 Farväl till Galapagos eller stanna kvar

  Vårt sista besök på denna kryssning blir till den lilla ön Mosquera som ligger mellan Baltra och North Seymour. Ön är hem åt en av de största sjölejonkolonierna och är också en tillflyktsort för många vadarfåglar. Späckhuggare ses ibland här, när de jagar sjölejon. 

  Vi beger oss tillbaka till Baltras flygplats där vi tar farväl av vår guide och besättningen. För de som vill går det bra att förlänga vistelsen med några nätter på hotell i hamnstaden Puerto Ayora annars påbörjar vi hemfärden från Galapagos. Med oss har vi oförglömliga möten från en härlig vecka i denna rika skärgård. Flyget avgår vid 10-tiden och vi mellanlandar i staden Guayaquil på Ecuadors fastland där vi har en längre väntan på kvällsflyget. Detta för att ha marginal vid eventuella inställda flyg eller förseningar, från Galapagos. För de som vill kan man ta sig in till Guayaquils strandpromenad för lunch eller kontakta oss för att boka en stadsrundtur i Ecuadors största stad. Hemresan fortsätter mot Sverige under eftermiddagen/kvällen.

  Måltider: Frukost

 • Dag 11 Tillbaka till Sverige igen

  Vi mellanlandar i Amsterdam och anländer till Sverige på eftermiddagen.
  Med oss har vi oförglömliga minnen och upplevelser från en ö-värld som inte liknar något annat på jorden. Ett riktigt paradis!

Resans höjdpunkter

 • Fyrstjärnigt hotell i hjärtat av Quito
 • Att få segla mellan öarna med den tremastade skonaren Mary Anne
 • Besöken på de mest avlägsna öarna Isabela och Fernandina
 • Mycket kunniga naturguider och fantastisk personal ombord
 • Möjlighet till snorkling varje dag under kryssningen. Ingen tidigare erfarenhet krävs.

Karta

Resfakta

Reslängd 11 dagar
Avreseort Stockholm, Göteborg, Köpenhamn
Avresor Torsdagar, året om
Pris Från 79 800 kr
Enkelrumstillägg Enkelrumstillägg i Quito 1900 kr, Ensamresenär 6600 kr
I priset ingår
 • Flyg från Sverige t/r Ecuador inkl skatter
 • Inrikesflyg till Quito - Galapagosöarna
 • Klimatkompenserat flyg alla sträckor
 • 7 nätter naturkryssning ombord på exklusiva S/S Mary Anne
 • Smidiga transporter in till öarna med bekväm zodiak
 • Guidade exkursioner på Galapagosöarna
 • Möjlighet till snorkling varje dag, från strand eller båt
 • Helpension under kryssningen
 • Kaffe, te, mineralvatten och fruktjuice ombord
 • 2 övernattningar på boutique hotell mitt i hjärtat av Quito med frukostpension
 • Samtliga transporter
 • Egen kock samt hjälpsam besättning om nio man
 • Snorklingsutrustning (mask, snorkel, fenor)
 • Engelsktalande, mycket kunnig naturguide på Galapagos
I priset ingår ej

Nationalparksavgift Galapagos 100 USD, dricks till guide och besättning, måltider i Quito utöver frukost. Uthyrning av våtdräkt ca 25 USD för hela veckan.

Extra dagar

Välj mellan boutique hotellen Casona de la Ronda eller Patio Andaluz i hjärtat av Quito. För extranätter i Quito vid ankomst eller avresa kontakta oss! 

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan.

Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett fornulär så återkommer vi med ett reseförslag.

Information om avresor

Mary Anne seglar ut på lördagen så avresa från Sverige blir senast torsdag.

Resplan

Dag 1. Mot Quito, Ecuador
Dag 2. Fri dag för vila och promenader i Quito
Dag 3. Till Galapagos, Charles Darwin-stationen
(Västra rutten)
Dag 4. Floreana
Dag 5. Floreana / Isabela
Dag 6. Isabela
Dag 7. Fernandina
Dag 8. Santiago
Dag 9. North Seymour
Dag 10. Mosquera/ Farväl till Galapagos eller stanna kvar
Dag 11. Tillbaka till Sverige igen

Resesätt

Äventyrsresor reser alltid med båtar som endast tar 16 passagerare samt som åker ut till de mest intressanta öarna långt ut i Galapagos arkipelag. Med små båtar kommer vi in i små vikar och hamnar dit de stora båtarna inte har tillstånd att lägga till.

Klimat

Galapagos ligger rakt under ekvatorn och har stabilt klimat året om. Varmt/hett i luften och vattnet dec- maj, då även risk för lätt nederbörd. Dock i så liten omfattning att det ej brukar påverka resan.

Valuta

US dollar är landets valuta. Det enklaste är att ta med sig USD i kontanter, vi rekommenderar sedlar i lägre valörer. Kreditkort går att använda, dock i begränsad omfattning. Bankomater finns både i Quito och på de större öarna på Galapagos. Visa och Mastercard går att använda i viss usträckning ombord.

Resans karaktär

Resan ställer i princip inga fysiska krav på deltagarna. Landgång och zodiakbåtar gungar vid ombord- och urstigning, vilket du bör ha i åtanke vid exempelvis hantering av fotoutrustning. Landstigningarna sker ibland på steniga stränder och ibland måste man gå i vattnet en bit. Hytterna ombord på S/S Mary Anne är rymliga, alla med privat dusch och wc. Salong och soldäck. Luftkonditionering. Se även separat beskrivning av båten.

Deltagarantal

Min 1, max 16.

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Bra att veta

Nationalparksavgift samt besökskort på Galapagos tillkommer, 100 USD per person som betalas kontant på plats. 

Observera! Resrutten på Galapagos skiljer sig åt beroende på vilken vecka du reser och med vilket båt du kryssar med. Ovan program är västra rutten inom kort kommer ett separat program för östra rutten. Utresa från Sverige sker normalt torsdag, kryssningen på Galapagos startar lördag.

Du bidrar till att bevara Galapagos 
Genom ditt besök på Galapagos bidrar du till att bevara djurlivet på dessa unika öar som annars hotas av industrifiske och markexploatering. Nationalparksavgifterna finansierar många naturvårdprojekt samt driver Charles Darwin Research Centre. Här bedrivs forskning och utbildning av lokalbefolkningen samt arbete med att skydda de mest sällsynta djuren, bla jättesköldpaddorna. Läs mer här »

Boende

 • La Casona de la Ronda

  Hotell La Casona de la Ronda är ett boutique-hotell i kolonial stil i hjärtat av Quito. Huset byggdes 1738 och är inrett med rustika trämöbler och har gott om gemensamma ytor. Smakfullt renoverat för att bevara den genuina atmosfären och det kulturella arvet men med alla moderniteter som t.ex. fri wifi. På hotellet finns en restaurang, en bar och en mysig trädgård. En generös frukostbuffé ingår. Alla rum har TV, hårtork och safety box.

   

 • Patio Andaluz

  Patio Andaluz Hotel är ett elegant boutiquehotell i kolonialstil beläget endast 150 meter från Plaza Grande. Här har vi nära till flera av stadens sevärdheter så som Independence Plaza och kyrkorna San Francisco och La Compañia. Byggnaden andas kolonial historik med sin arkitektur och små innergårdar. På den stora innegården ligger hotellets restaurang som serverar läckerheter från både Ecuador och Spanien. Rummen är smakfullt inredda här finns alla bekvämligheter. Alla rum har wifi.

 • Ståtliga segelfartyg S/S Mary Anne

  S/S Mary Anne lanserades år 1997 specifikt designad med miljön i fokus. Från soldäcken i trä kan vi njuta av en avkopplande kryssning och den vackra naturen. Denna eleganta skonare passar perfekt för den som älskar att segla och med tre master och 1000 kvm segel är hon en imponerande syn. Hon är den enda av sitt slag på Galapagos och seglen är inte bara för syns skull. På grund av sin storlek och utformning är hon det enda fartyget på Galapagos som kan segla enbart med vindens hjälp. Alla hytter ligger på samma däck och har egen dusch och wc. Alla utrymmen i båten har luftkonditionering.

  Stabil transport till land

  Med hjälp av två stabila zodiakbåtar tar vi oss i land säkert och bekvämt. Sexton personer är högsta antal personer som tillåts vid varje enskild landstigning på Galapagos. Vi kan därför alltid gå iland tillsammas i sällskap med båtens naturguide. Vi får då maximalt med tid till att njuta av de spännande djuren och den vackra naturen.

  Snorklingsutrustning finns ombord

  Det finns möjlighet till snorkling nästan varje dag. Ombord finns utrustning att hyra till en kostnad av f.n 25 usd/vecka. Vid behov kan du även hyra våtdräkt.

  Vår egen kock tillagar maten

  Ombord på båtarna serveras en riklig frukost samt lunch och middag i salongen. Maten tillagas alltid av båtens egen kock. Mellan måltiderna finns kaffe och te till självservering i salongen. Mineralvatten och fruktjuice ingår till måltiderna. Önskar man ett glas vin, öl eller en drink, finns det att köpa i baren.

  Tekniska specifikationer

  Längd: 66 meter, Bredd: 8 meter, Passagerarantal: 16, Fartygstyp: Tremastad skonert

Tilläggsresor

 • Tilläggsresa Regnskogsäventyr i Amazonas

  Kombinera din resa till Galapagos med ett äventyr i Amazonas och få det bästa av två världar. Vi bor på Napo Wildlife Center med sin fantastiska läge vid floden. Härifrån gör vi dagliga exkursioner. 

  LÄS MER om tilläggsresan » 

 • Tilläggsresa Fågelskådning i Bellavista

  Förläng resa med fågelskådning i Bellavista Cloud Forest Reserve. Här söker vi efter smaragdglänsande quetzaler, regnbågsfärgade tangaror, tukaner och mängder av glimrande små kolibrier. 

  LÄS MER om tilläggsresan »

   

 • Tilläggsresa Kultur och vandring i Anderna

  Kombinera din Galapagoskryssning med promenader och kulturupplevelser i Anderna ovanför Quito. Besök hantverksmarknaden i Otavalo, bada i varma källor och vandra vid foten av en slumrande vulkan. LÄS MER om tilläggsresan » 

 • Tilläggsresa Machu Picchu och Peru

  Kombinera din Galapagosresa med Peru. Höjdpunkten på resan är naturligtvis Inkafolkets heliga tempelstad Machu Picchu. 

  LÄS MER om tilläggsresan »

 • Tilläggsresa Sol och bad på Galapagos

  Stanna kvar på Galapagos för avkoppling, sol och bad. Upptäck huvudön Santa Cruz på egen hand. Välj mellan att bo i den lilla hamnstaden Puerto Ayora med gångavstånd till affärer och restauranger eller uppe på höglandet omgiven av grönska där jättesköldpaddan strövar fritt, för att njuta av lugnet efter en händelserik kryssning. 

  LÄS MER om tilläggsresan »