Översikt

Galapagos med sol och bad över jul och nyår

Julresa till Galapagos ombord på förstklassiga yachten Cachalote Explorer med avslutande dagar för sol och bad i Puerto Ayora. Vi firar jul på en traditionell hacienda i Otavalo stad och besöker deras kända marknad. Galapagos ligger mitt på ekvatorn och det behagliga klimatet gör platsen till ett fantastiskt resmål året om. Tack vare ögruppens avlägsna och isolerade läge finns här ett unikt djurliv med sjölejon, jättesköldpaddor, havsleguaner och fåglar, alla helt orädda för oss besökare. Många av djuren är endemiska och finns bara här.

Under vår 8-dagars naturkryssning med förstaklassyachten Cachalote Explorer gör vi en rundtur som inkluderar många intressanta öar i arkipelagen. Under landstigningarna är vi ofta helt ensamma med djuren. Jättesköldpaddor, landleguaner, sjölejon, blå- och rödfotade sulor och tusentals havsleguaner blir till nya bekantskaper under landstigningarna. Djuren här ser inte människan som en fiende, vilket gör dem helt orädda. Förutom öarnas överväldigande djur- och fågelliv öppnar sig ett rikt marint liv under vattenytan och varje dag finns gott om tid för snorkling. Att simma sida vid sida med havssköldpaddor, rockor eller ett lekande sjölejon hör ofta till höjdpunkterna på resan.

Ett unikt djurliv och en spännande historia. Galapagos har också en säregen natur och spännande historia. 1831 kom Charles Darwin hit för att studera djurens anpassning till miljön på de olika öarna. Hans omfattande forskning på öarna ledde fram till den utvecklingslära om arternas ursprung som än i dag är en av vår tids viktigaste vetenskapliga upptäckter. På huvudön Santa Cruz besöker vi Charles Darwins forskningsstation där vi lär oss mer om naturvården och den forskning som bedrivs idag. Här får vi även se olika slags jättesköldpaddor och andra djur.

Liten grupp med kvalificerad naturguide. En mycket kvalificerad, lokal naturguide följer med och visar oss allt under hela kryssningen. Det finns gott om tid för fotografering och frågor varje dag. Ombord, efter dagens spännande exkursioner väntar middagar med mycket färsk fisk och frukt, medan vi lyssnar på föredrag om Galapagos under tropiknattens stjärnhimmel. Eftersom vi färdas med båt blir det aldrig hett, och det finns även luftkonditionering ombord. För att alla ska få en personlig resa med bästa möjliga upplevelser tar fartyget bara med 16 passagerare i 8 st bekväma dubbelhytter.

Du bidrar till att bevara Galapagos. Genom ditt besök på Galapagos bidrar du till att bevara djurlivet på dessa unika öar som annars hotas av industrifiske och markexploatering, samt av introducerade getter, svin och hundar. Inträdesavgiften till nationalparken går till att bevara öarnas natur från de introducerade djuren, och till att driva Charles Darwin Research Centre. Där arbetar man med att rädda och bevara de mest sällsynta djuren. Det hittills mest framgångsrika projektet är uppfödningen och återintroduktionen av jättesköldpaddor och landleguaner, men här bedrivs även annan forskning och viktigt utbildning av lokalbefolkningen.

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Ecuador, Otavalo stad

  Avresa från Sverige på morgonen. Efter en mellanlandning fortsätter vi till Ecuadors huvudstad Quito. Vi kommer fram på eftermiddagen, och möts av en representant från vår samarbetspartner som tar oss vidare norrut mot staden Otavalo känd för sin klädtillverkning och traditionella marknad. Vi bor på en mysig hacienda vackert belägen i en frodig dalgång. På kvällen äter vi en gemensam middag på hotellet. (M)

 • Dag 2 Otavalo med omnejd

  Under dagen besöker vi Cuicochalagunen, staden Cotacachi, känd för sitt läderhantverk, och besöker ett väveri. På kvällen äter vi en trevlig julmiddag tillsammans på närliggande restaurang. Övernattning på traditionell hacienda. (F,L,M)  

 • Dag 3 Otavalo marknad och stadstur i Quito

  Efter frukost besöker vi en liten marknad i Otavalo innan vi beger oss till huvudstaden Quito belägen på 2.800 meters höjd, omgiven av snöklädda vulkaner. Efter en gemensam lunch väntar en guidad stadsrundtur (inträden ingår ej) i den ecuadorianska huvudstaden. Vi börjar i den gamla koloniala stadskärnan från 1500-talet som upptagits på UNESCO:s världsarvslista, där den mäktiga Franciscuskatedralen och Plaza de Independencia är belägna. Från några av de bästa utsiktsplatserna i staden kan vi också njuta av den 4794 meter höga vulkanen Pichincha. Övernattning på hotell i Quito. (F,L)

 • Dag 4 Till Galapagos och Charles Darwinstationen

  Transfer till flygplatsen vid halvåttatiden på morgonen. Ett par timmar senare anländer vi till ön Baltra i Galapagosarkipelagen. Här träffar vi vår guide och embarkerar vår charmiga segelkryssare M/S Cachalote Explorer och beger oss till ön Santa Cruz. Vi landstiger på öns norra sida och reser med buss till öns sydsida och den lilla staden Puerto Ayora. Här besöker vi Charles Darwin Research Station där vi studerar avelsprojekten med jätteödlor och jättesköldpaddor. På vägen får vi se det bördiga jordbrukslandskapet med sina bananodlingar, majsfält och betande kreatur. Vi stannar också till en stund på öns högt belägna kullar för att möta betande jättesköldpaddor, Galapagosfinkar och rubinröda flugsnappare i sin naturliga miljö.

 • Dag 5 Sombrero Chino – Rabida

  Efter frukost gör vi en kort landstigning på den lilla ön Sombrero Chino, som har en form som påminner om en kinesisk hatt. Under landstigningen kan vi se mängder av vackra korallröda krabbor som kontrasterar mot de svarta lavahällarna, Galapagos hök, och stränder med lata sjölejon. Vi styr sedan vidare över delfinrika vatten mot ön Rabida. Här finns en av arkipelagens bästa snorkling med tropiska fiskar i alla regnbågens färger. Med lite tur får vi även se hur en pingvin ser ut under vatten. Uppe på stranden brukar majestätiskt rosafärgade flamingos hålla till.

 • Dag 6 Isabela Puerto Villamil & Sierra Negra

  Vi sätter kurs och färdas under natten mot den största av Galapagos öar, Isabela. Ön ligger långt västerut och få båtar tar sig ända hit. Ön består av sex vulkaner och ett par av dem är fortfarande aktiva. Vi ankrar vid den lilla hamnen Puerto Villamil, som är en av Galapagos äldsta bosättningar. Härifrån gör vi en promenad längs vulkanen Sierra Negras sluttningar. De som vill kan fortsätta ända upp till kraterkanten för en imponerande utsikt över kratern och ön. Under eftermiddagen finns tid för snorkling och avkoppling på soldäck.

 • Dag 7 Isabela – Punta Moreno och Elisabeth Bay

  Under förmiddagen går vi iland vid Punta Moreno och gör en vandring över de stora lavafälten. Vid små gölar finns det flamingos, gulsångare och galapagosfinkar. Under eftermiddagen besöker vi Elizabeth Bay på västsidan. Vi tar en tur med våra gummibåtar i en fantastisk labyrint av vattenkanaler, dammar och mangrove. Normalt finns här både sjölejon, mantor och havssköldpaddor och mängder med fåglar.

 • Dag 8 Isabela – Urbina Bay och Tangus Cove

  Vi stävar in i Bolivarkanalen och ankrar både vid Urbina Bay på Isabela och Punta Espinosa på Fernandina. Vid Urbina Bay möter vi gulbruna, taggiga landleguaner och stigar kantade av gula små gula blommor och opuntiakaktus. Vi avslutar vandringen med ett uppfriskande bad och snorkling efter klipporna. Vi fortsätter till den gamla sjörövargrottan Tagus Cove där vi gör en vandring upp på den närmaste vulkanen för att beskåda utsikten över Charles Darwin-lagunen, en märklig insjö som är mycket salt men troligen saknar förbindelse med havet.

 • Dag 9 Fernandina-Punta Espinoza/Isabela-Punta Vicente Roca

  Vid Punta Espinosa promenerar vi över replavafält för att se de stora samlingarna av havsödlor, röda krabbor och eleganta sjölejon. På Fernandina finns oflygga skarvar, endemiska för Galapagos. Evolutionen har gett dem förkrympta vingar eftersom de inte behöver flyga utan bara dyka ned i havet för att få föda. Under eftermiddagen landstiger vi vid Punta Vicente Roca på Isabela där vi gör en tur längst klipporna med våra zodiaker för att titta på grottan som är delvis nedsjunken i vattnet. På kvällen firar vi in det nya året tillsammans med en god middag ombord.

 • Dag 10 Santiago – Puerto Egas – Bartolomé

  Den här dagen besöker vi ytterligare två intressanta öar. Den ena är den vackert formade Bartolome. Här får vi också tillfälle till bad och snorkling med sjölejon och världens nordligaste pingviner. Det är en särskild art, Galapagospingvinen, som kan leva här vid ekvatorn tack vare Humboldtströmmen, som för med sig tillräckligt svalt vatten från Antarktis. Vi besöker också ön Puerto Egas med sina märkliga lavaklippformationer. Där vandrar vi runt stränderna och studerar det marina djurlivet i lagunerna, bland annat massiva pälssälar. Även här har vi chansen att bada och leka med sjölejon.

 • Dag 11 Vi avslutar vår Galapagosresa med några härliga sol- och baddagar

  Vi avslutar med en landstigning på ön North Seymore, den bästa ön för fågelskådning. Här finner vi bland annat blåfotad sula, fregattfågel och svalstjärtad mås. Vi beger oss tillbaka tillbaka till hamnen på ön Baltra, beläget strax norr om ön Santa Cruz. Privat transfer över till Santa Cruz . På vägen får vi se det bördiga jordbrukslandskapet med sina bananodlingar, majsfält och betande kreatur. Efter ungefär 45 minuter kommer vi fram till Hotel Silberstein i Puerto Ayora, på ön Santa Cruz.

 • Dag 12-13 Hotel Silberstein på Santa Cruz

  Du bor bekvämt på Hotel Silberstein beläget inne i Puerto Ayora på ön Santa Cruz. Här ifrån är det gångavstånd till både strand och Charles Darwin stationen. Rummen håller bra standard och självklart finns det pool och möjlighet till vila och avkoppling.

 • Dag 14-15 Farväl till Galapagos och hemresa

  Efter frukost blir vi upphämtade på hotellet för transfer över ön till flygplatsen på Baltra. Vi reser med flyg till Guayaquil där vi byter plan för vidare resa hem till Sverige. Hemkomst dag 14.

Resans höjdpunkter

 • Fira julafton på en traditionell hacienda i Otavalo stad.
 • Åtta dagars naturkryssning ombord på förstaklassyachten Cachalote Explorer.
 • Exkursionerna på öarna tillsammans med våra kunniga lokala guider
 • Fyra dagar/tre nätter för sol, bad och lata dagar på Hotel Silberstein på ön Santa Cruz
 • Fira in det nya året med en god middag tillsammans ombord på vår båt mitt i Galapagosarkipelagen
 • Vi besöker de västra öarna inkl. Fernandina och västra Isabela ditt få andra båtar kommer

Resfakta

Reslängd 15 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 23 dec - 6 jan 2018/19
Pris Från 72 900 kr
Enkelrumstillägg 2 700 kr. Gäller dagarna i Otavalo, Quito och sol/bad delen på Galapagos
Detaljerade priser

På båten delar du med en annan resenär.

I priset ingår
 •  Flyg från Stockholm inkl skatter t/r
 • Inrikesflyg till Galapagos t/r
 • All logi och transfers
 • 8 dagars kryssning ombord på Cachalote Explorer med helpension
 • Djur och natur exkursioner på de olika öarna och snorkelturer varje dag
 • Stadsrundtur i Quito med guide, inkl lunch.
 • 1 natt på Hotell i Quito inkl. frukost, flygplatstransfers
 • Engelsktalande naturguide på Galapagos
 • 2 nätter på traditionell hacienda i Otavalo stad med helpension
 • Utflykt till Cuicocha, Cotacachi och Otavalo marknad 
 • 3 nätter Hotel Silberstein, på ön Santa Cruz. frukostpension och transfers
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Nationalparksavgift Galapagos 100 USD, dricks till guide och besättning, middag i Quito samt på hotellet på Galapagos. Hyra av våtdräkt, snorkel och cyklop kostar ca 30 USD ombord

Information om avresor

Göteborg och Köpenhamn mot ev. tillägg.

Resplan

Dag 1. Mot Ecuador och Otavalo stad
Dag 2. Upptäck Otavalo med omnejd 
Dag 3. Otavalo marknad - stadstur i Quito
Dag 4. Till Galapagos och Charles Darwin stationen  
Dag 5. Sombrero Chino – Rabida
Dag 6. Isabela Puerto Villamil & Sierra Negra     
Dag 7. Isabela - Punta Moreno och Elisabeth Bay
Dag 8. Isabela - Urbina Bay och Tangus Cove
Dag 9. Fernandina - Pta. Espinoza/Isabela - Pta. Vicente Roca
Dag 10. Santiago - Puerto Egas - Bartolomé
Dag 11. Vi avslutar vår Galapagosresa med några härliga sol och baddagar
Dag 12-13. Hotell Silberstein på Santa Cruz
Dag 14-15. Farväl till Galapagos och hemresa

Resans karaktär

Resan ställer i princip inga fysiska krav på deltagarna. Landgång och zodiakbåtar gungar vid ombord- och urstigning, vilket du bör ha i åtanke vid exempelvis hantering av fotoutrustning. Men besättningen sträcker alltid ut en hjälpande hand innan man får gå av. Landstigningarna sker ibland vid klippor eller på sandstränder där man får stiga av och gå i vattnet ett par meter. De 8 hytterna ombord på Cachalote Explorer har privat dusch och wc samt våningsängar. Båten har luftkonditionering.

Deltagarantal

Max 16

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor och rekommenderar dig att också göra det. Kostnaden är mellan 600 – 1000 kr per person och resa. Utöver att minska ditt klimatavtryck bidrar du samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »

Bra att veta

Del i dubbelhytt med dusch och wc ombord på Cachalote Explorer,del i dubbelrum på Hotel Plaza Sucre i Quito och Hotel Silberstein på Santa Cruz.

Boende

 • M/Y Cachalote Explorer

  M/Y Cachalote Explorer är en nyrenoverad, fullt utrustad och rymlig yacht. Från början en fiskebåt som år 2000 omvandlades till ett bekvämt kryssningsfartyg. De åtta hytterna har air-condition, dubbelsängar eller våningssängar och alla har privat toalett och dusch.
  Hytterna är födelade på övre och nedre däck och finns i tre kategorier, 1 st C-hytt, 5 B-hytter och 2 A-hytter. 
  Detta fartyg var ursprungligen byggt för turer på Kanadas västkust. Nu är hon anpassad för kryssningar kring ekvatorn i Galapagos övärld. Det finns luftkonditionering i alla utrymmen på båten, stora gemensamma ytor i salongen och flera trevliga utomhusdäck. Därför passar hon för en behaglig kryssning i den vackra miljön runt Galapagos och tar som högst med 16 passagerare.

  Stabil transport till land

  Med hjälp av två stabila zodiakbåtar tar vi oss i land säkert och bekvämt. Sexton personer är högsta antal personer som tillåts vid varje enskild landstigning på Galapagos. Vi kan därför alltid gå iland tillsammas i sällskap med båtens naturguide. Vi får därför maximalt med tid till att njuta av de spännande djuren och den vackra naturen.

  Snorklingsutrustning finns ombord

  Det finns möjlighet till snorkling nästan varje dag. Ombord finns utrustning att låna. Vid behov kan du även hyra våtdräkt till en kostnad av f.n, 30 usd/vecka.

  Vår egen kock tillagar maten

  Ombord serveras en riklig frukost samt lunch och middag i salongen. Maten tillagas alltid av båtens egen kock. Mellan måltiderna finns kaffe och te till självservering i salongen. Mineralvatten och fruktjuice ingår till måltiderna. Önskar man ett glas vin, öl eller en drink, finns det att köpa i baren. Det går bra att använda betalkort ombord.

  Tekniska specifikationer

  Byggår: 1988
  Renoverad: 2000 samt 2018
  Mått: 26m x 7m
  Maxfart: 8 knop