Översikt

Galapagos med sol och bad över jul och nyår

Fira jul och nyår vid ekvatorn i Galapagos fantastiska arkipelag. Mitt i Stilla havet finner vi denna ögrupp med ett särpräglat djurliv och fantastiskt klimat. Ombord vår förstklassiga yacht Cachalote Explorer firar vi jul tillsammans och utforskar några av de mest spännande och avlägsna öarna. Här bekantar vi oss med sjölejon, jättesköldpaddor och havsleguaner, alla helt orädda för oss besökare och varje dag under kryssningen ges möjlighet till snorkling. Vi avslutar med njutbara dagar på ön Santa Cruz där vi får tid att landa efter alla fantastiska intryck och njuta av lugnet långt bort ifrån storstädernas brus. Här bor vi på en mysig lodge uppe i höglandets lummiga skog där jättesköldpaddorna vandrar fritt och här i denna oas firar vi in det nya året. Resans upplägg ger en perfekt balans av spännande utflykter och upptäckter för att avslutas med egentid och relax.

Under 11 dagar upptäcker vi Galapagos unika djurliv där 7 nätter spenderas ombord på den förstaklassiga yachten Cachalote Explorer. Vi avslutar resan med 4 dagar på huvudön Santa Cruz för lata dagar i solen för att smälta alla intryck efter den spännande kryssningen. Vi kryssar till några av de mer avlägsna och intressantaste öarna i arkipelagen. Under landstigningarna är vi ofta helt ensamma med djuren. Jättesköldpaddor, landleguaner, sjölejon, blå- och rödfotade sulor och tusentals havsleguaner blir till nya bekantskaper under landstigningarna. Djuren här ser inte människan som en fiende, vilket gör dem helt orädda. Många av djuren är endemiska och finns bara här. Förutom öarnas överväldigande djur- och fågelliv öppnar sig ett rikt marint liv under vattenytan och varje dag finns gott om tid för snorkling. Att simma sida vid sida med havssköldpaddor och lekande sjölejon hör ofta till höjdpunkterna på resan.

Ön Santa Cruz  är centrum för Galapagos arkipelag och de flesta turister som besöker öarna stannar antingen här några nätter eller passerar förbi hamnen påväg ut på sitt väntade äventyr. Hamnen Puerto Ayora är hjärtat av ön och härifrån kan man vandra längs strandpromenaden som kantas av butiker och restauranger. Här är det inte helt ovanligt att man ser en och annan leguan eller ett sjölejon som ligger och latar sig på en parkbänk. Här ligger också Charles Darwin forskningsstation som är öns viktigaste besöksmål. Uppe bland höglandets lummiga grönska vandrar jättesköldpaddor fritt i sin naturliga miljö och vi bor på en mysig lodge mitt i all grönska. Här spenderar vi lata dagar vid poolen eller hyr cyklar. För den nyfikna går det att besöka kaffe-, banan- och kakaoplantage eller göra en utflykt till några av de fina stränder som finns i närheten. Om man inte fått nog av det marina livet finns möjlighet att boka både snorklings- och dykutflykter. Nere vid hamnen, endast 15 minuter bort, finns gott om restauranger om man vill ut och äta en kväll - färsk fisk och skaldjur hör självklart till specialiteterna.  Fråga gärna personalen på lodgen så hjälper dom gärna till att boka bord.

Ett unikt djurliv och en spännande historia. Galapagos har en säregen natur och spännande historia. 1831 kom Charles Darwin hit för att studera djurens anpassning till miljön på de olika öarna. Hans omfattande forskning på öarna ledde fram till den utvecklingslära om arternas ursprung som än i dag är en av vår tids viktigaste vetenskapliga upptäckter. På huvudön Santa Cruz besöker vi Charles Darwins forskningsstation där vi lär oss mer om naturvården och den forskning som bedrivs idag.  Här får vi se olika slags jättesköldpaddor men även andra djur och får ta del av de viktiga avelsprojekt som bedrivs idag för att säkerställa visa arters överlevnad som finansieras av de turister som besöker nationalparken. Idag kommer biologer från hela världen hit för voluntärarbete och verksamheten betraktas som en förebild inom ekoturism. 

Liten grupp med kvalificerad naturguide. En mycket kvalificerad, lokal naturguide följer med och visar oss allt under hela kryssningen. Det finns gott om tid för fotografering och frågor varje dag. Ombord, efter dagens spännande exkursioner väntar middagar med mycket färsk fisk och frukt, medan vi lyssnar på föredrag om Galapagos under tropiknattens stjärnhimmel. Eftersom vi färdas med båt blir det aldrig hett, och det finns även luftkonditionering ombord. För att alla ska få en personlig resa med bästa möjliga upplevelser tar fartyget bara med 16 passagerare i 8 st bekväma dubbelhytter.

Du bidrar till att bevara Galapagos. Genom ditt besök på Galapagos bidrar du till att bevara djurlivet på dessa unika öar som annars hotas av industrifiske och markexploatering, samt av introducerade getter, svin och hundar. Inträdesavgiften till nationalparken går till att bevara öarnas natur från de introducerade djuren, och till att driva Charles Darwin Research Centre. Där arbetar man med att rädda och bevara de mest sällsynta djuren. Det hittills mest framgångsrika projektet är uppfödningen och återintroduktionen av jättesköldpaddor och landleguaner, men här bedrivs även annan forskning och viktigt utbildning av lokalbefolkningen.


Reseprogram

 • Dag 1 Mot Ecuador

  Avresa från Sverige på morgonen. Efter en mellanlandning i Amsterdam fortsätter vi till Ecuadors huvudstad Quito. Vi kommer fram på eftermiddagen, och möts av en representant från vår samarbetspartner för transfer till vårt hotell centralt beläget i hjärtat av Quito. Kvällen är fri för egna upptäckter och pågrund av hotellets perfekta läge mitt i Quito har ni närhet till både restauranger och sevärdheter.

 • Dag 2 Quito

  Efter frukost beger vi oss ut på stadsrundtur i den ecuadorianska huvudstaden. Staden är den bäst bevarade kolonialstaden i Latinamerika och den första staden att skyddas av UNESCO:s världsarvslista redan 1978. Guldbeklädda kyrkor, kloster med massiva handtillverkade barrockdörrar och charmiga spanska villor med balkonger fyllda med pelargoner avlöser varandra bland kullerstensgränder och torg.

  Vi börjar i den gamla koloniala stadskärnan från 1500-talet där den mäktiga Franciscuskatedralen och Plaza de Independencia är belägna. Från några av de bästa utsiktsplatserna i staden kan vi också njuta av den 4794 meter höga vulkanen Pichincha. Ekvatormonumentet med möjlighet att stå med fötterna på norra och södra sidan av jordklotet samtidigt är också en höjdpunkt när vi utforskar staden. Gemensam lunch under dagen. Kvällen fri för egna upptäckter. I morgon går vi upp tidigt för att bege oss till flygplatsen och vidare mot Galapagos. Övernattning i Quito.

  Måltider: Frukost och lunch.

 • Dag 3 Till Galapagos och Charles Darwinstationen

  Transfer till flygplatsen vid halvåttatiden på morgonen. Ett par timmar senare anländer vi till ön Baltra i Galapagosarkipelagen. Här träffar vi vår guide och bagaget transporteras direkt till båten medan vi får möjlighet att upptäcka huvudön Santa Cruz. Med buss tar vi oss till Itabacakanalen för att ta färjan över till ön. Vi reser med buss till sydsidan och den lilla staden Puerto Ayora. Här besöker vi Charles Darwin-stationen och dess museum för att studera de intressanta avelsprojekten för drushuvudödlor och jättesköldpaddor. Lyckade projekt som gett ett enastående resultat. På vägen får vi se det bördiga jordbrukslandskapet med sina bananodlingar, majsfält och betande kreatur. Vi stannar också till en stund på öns högt belägna kullar för spana efter betande jättesköldpaddor, Galapagosfinkar och rubinröda flugsnappare i sin naturliga miljö. På kvällen embarkar vi vår motoryacht M/Y Cachalote Explorer och äter en gemensam middag ombord.

  Måltider: Helpension

 • Dag 4 Sombrero Chino – Rabida

  Efter frukost gör vi en kort landstigning på den lilla ön Sombrero Chino, som betyder "kinesisk hatt" då formen påminner om en sådan. Under landstigningen kan vi se mängder av vackra korallröda krabbor som kontrasterar mot de svarta lavahällarna, Galapagoshök, och stränder med lata sjölejon. Vi styr sedan vidare över delfinrika vatten mot ön Rabida. Här finns en av arkipelagens bästa snorkling med tropiska fiskar i alla regnbågens färger. Med lite tur får vi även se hur en pingvin ser ut under vatten. Uppe på stranden brukar majestätiskt rosafärgade flamingos hålla till. På kvällen äter vi en gemensam julmiddag ombord och firar tillsammans med vår nya Galapagos familj. En drink på akterdäck under den stjärnklara himlen kan vara en perfekt avslutning på kvällen.

  Måltider: Helpension

 • Dag 5 Isabela Puerto Villamil & Sierra Negra

  Vi sätter kurs och färdas under natten mot den största av Galapagos öar, Isabela. Ön ligger långt västerut och få båtar tar sig ända hit. Ön består av sex vulkaner och ett par av dem är fortfarande aktiva. Vi ankrar vid den lilla hamnen Puerto Villamil, som är en av Galapagos äldsta bosättningar. Härifrån gör vi en promenad längs vulkanen Sierra Negras sluttningar. De som vill kan fortsätta ända upp till kraterkanten för en imponerande utsikt över kratern och ön. Under eftermiddagen finns tid för snorkling och avkoppling på soldäck. (Helpension)

 • Dag 6 Isabela – Punta Moreno och Elisabeth Bay

  Under förmiddagen går vi iland vid Punta Moreno och gör en vandring över de stora lavafälten. Vid små gölar finns det flamingos, gulsångare och galapagosfinkar. Under eftermiddagen besöker vi Elizabeth Bay på västsidan. Vi tar en tur med våra gummibåtar i en fantastisk labyrint av vattenkanaler, dammar och mangrove. Normalt finns här både sjölejon, mantor, havssköldpaddor och mängder med fåglar. (Helpension)

 • Dag 7 Isabela – Urbina Bay och Tangus Cove

  Vi stävar in i Bolivarkanalen och ankrar både vid Urbina Bay på Isabela och Punta Espinosa på Fernandina. Vid Urbina Bay möter vi gulbruna, taggiga landleguaner och stigar kantade av gula små gula blommor och opuntiakaktus. Vi avslutar vandringen med ett uppfriskande bad och snorkling efter klipporna. Vi fortsätter till den gamla sjörövargrottan Tagus Cove där vi gör en vandring upp på den närmaste vulkanen för att beskåda utsikten över Charles Darwin-lagunen, en märklig insjö som är mycket salt men troligen saknar förbindelse med havet. (Helpension)

 • Dag 8 Fernandina-Punta Espinoza/Isabela-Punta Vicente Roca

  Vid Punta Espinosa promenerar vi över replavafält för att se de stora samlingarna av havsödlor, röda krabbor och eleganta sjölejon. På Fernandina finns oflygga skarvar, endemiska för Galapagos. Evolutionen har gett dem förkrympta vingar eftersom de inte behöver flyga utan bara dyka ned i havet för att få föda. Under eftermiddagen landstiger vi vid Punta Vicente Roca på Isabela där vi gör en tur längst klipporna med våra zodiaker för att titta på grottan som är delvis nedsjunken i vattnet. På kvällen firar vi in det nya året tillsammans med en god middag ombord. (Helpension)

 • Dag 9 Santiago – Puerto Egas – Bartolomé

  Den här dagen besöker vi ytterligare två intressanta öar. Den ena är den vackert formade Bartolome. Här får vi också tillfälle till bad och snorkling med sjölejon och världens nordligaste pingviner. Det är en särskild art, Galapagospingvinen, som kan leva här vid ekvatorn tack vare Humboldtströmmen, som för med sig tillräckligt svalt vatten från Antarktis. Vi besöker också ön Puerto Egas med sina märkliga lavaklippformationer. Där vandrar vi runt stränderna och studerar det marina djurlivet i lagunerna, bland annat massiva pälssälar. Även här har vi chansen att bada och leka med sjölejon. (Helpension)

 • Dag 10 Vi avslutar vår Galapagosresa med några härliga dagar på huvudön Santa Cruz

  Vi avslutar med en landstigning på ön North Seymore, den bästa ön för fågelskådning. Här finner vi bland annat blåfotad sula, fregattfågel och svalstjärtad mås. Vi beger oss tillbaka tillbaka till hamnen på ön Baltra, beläget strax norr om ön Santa Cruz. Privat transfer över till Santa Cruz och till vårt lodge belägen i grönskan uppe på höglandet. Här ges vi tid att landa efter alla intryck på vår spännande naturkryssning. Lodgen ligger i ett lungt område omgiven av grönska och har man tur kan man se jättesköldpaddor vandra fritt i området. Här är det endast 15 minuter ner till hamnen med ett stort utbud av restauranger och affärer. På hotellet finns en stor pool och jacuzzi, hängmattor för lata dagar och cykeluthyrning för den upptäckslystna. Här blir vårt hem för de kommade 3 nätterna. 

  Måltider: Frukost

 • Dag 11-12 Enchanted Galapagos Lodge

  Du bor lungt och skönt på Enchanted Galapagos Lodge uppe i höglandet på ön Santa Cruz där jättesköldpaddor vandrar fritt i området och vi sover gott bortom storstadens puls. Hamnstaden Puerto Ayora är bara 15 minuter bort med restauranger och affärer. Om du vill se mera av vad ön erbjuder kan du boka in olika dagsutflykter till närliggande stränder eller hyra cyklar på lodgen och upptäcka de olika plantage som finns på landsbygden. Det finns en stor variation av snorkling eller dyknings möjligheter. Eller så ger ni er själva några lugna dagar att ligga i hängmattan på lodgen och läsa en bok eller strossa runt i gränderna i hamnen och smälta alla fantastiska intryck efter resan innan ni påbörjar er resa hemåt. Nyårsafton firar vi tillsammans på lodgen med en härlig trerätters middag.

  Måltider: Frukost (nyårsmiddag inkl. 1 glass vin)

 • Dag 13-14 Farväl till Galapagos och hemresa

  Idag är det dags att ta farväl av Galapagos och med oss har vi oförglömliga möten med denna rika skärgård. Efter frukost blir vi upphämtade på hotellet för transfer över ön till flygplatsen på Baltra. Vi reser först med inrikesflyg till Guayaquil. På kvällen reser vi sedan vidare hem till Sverige med mellanlandning på vägen. Hemkomst dag 14.

  Måltider: Frukost

Resans höjdpunkter

 • Fira julafton i kolonialstaden Quito
 • En veckas naturkryssning ombord på förstaklassyachten Cachalote Explorer.
 • Exkursionerna på öarna tillsammans med våra kunniga lokala guider
 • Fyra dagar/tre nätter för lata dagar på Hotel Silberstein på ön Santa Cruz
 • Fira in det nya året med en god middag tillsammans ombord på vår båt mitt i Galapagosarkipelagen
 • Vi besöker de västra öarna inkl. Fernandina och västra Isabela dit få andra båtar kommer

Karta

Resfakta

Reslängd 14 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 21 dec - 03 jan
Pris Från 79 900 kr
Enkelrumstillägg På förfrågan! Gäller dagarna i Quito och sol/bad delen på Galapagos. Ombord båten delar man hytt.
Detaljerade priser

På båten delar du med en annan resenär.

I priset ingår
 • Flyg från Sverige - Ecuador t/r med KLM, inkl. skatter
 • Inrikesflyg till Galapagos t/r
 • Klimatkompenserat flyg alla sträckor
 • 2 nätter på fyrstjärnigt hotell i hjärtat av Quito inkl. frukost
 • Stadsrundtur i Quito inkl. equatorialmuseet med guide, inkl. lunch
 • 7 nätters naturkryssning ombord på M/Y Cachalote Explorer med helpension
 • Kaffe, te, mineralvatten och fruktjuice ombord på båten
 • Smidiga transporter in till öarna med bekväm zodiak
 • Snorklingsutrustning och våtdräkt 
 • Djur- och naturexkursioner på de olika öarna och snorkelturer varje dag
 • Engelsktalande naturguide på Galapagos
 • 3 nätter på Enchanted Lodge Galapagos, på ön Santa Cruz. Frukostpension, samt nyårsmiddag och transfers
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

* Nationalparksavgift Galapagos 100 USD
* Dricks till guide och besättning på Galapagos
* Måltider ej omnämnda i programmet

Information om avresor

Göteborg och Köpenhamn mot ev. tillägg.

Resplan

Dag 1. Mot Ecuador och huvudstaden Quito
Dag 2. Stadstur i Quito 
Dag 3. Till Galapagos och Charles Darwinstationen  
Dag 4. Sombrero Chino – Rabida
Dag 5. Isabela Puerto Villamil & Sierra Negra     
Dag 6. Isabela - Punta Moreno och Elisabeth Bay
Dag 7. Isabela - Urbina Bay och Tangus Cove
Dag 8. Fernandina - Pta. Espinoza/Isabela - Pta. Vicente Roca
Dag 9. Santiago - Puerto Egas - Bartolomé
Dag 10. Vi avslutar vår resa med lata dagar i solen
Dag 11-12. Enchanted Galapagos Lodge på Santa Cruz
Dag 13-14. Farväl till Galapagos och hemresa

Klimat

Galapagos ligger rakt under ekvatorn och har stabilt klimat året om. Varmt/hett i luften och vattnet dec- maj, då även risk för lätt nederbörd. Dock i så liten omfattning att det ej brukar påverka resan.

Valuta

Ecuador har ingen egen valuta utan det är istället amerikanska dollar som används som officiell valuta (USD).

Vaccination

Du bör ha ett fullgott grundskydd inför din resa. Kontakta närmaste vaccinationscentral i god tid före avresa för information om de vaccinationer och profylaxer som behövs

Resans karaktär

Resan ställer i princip inga fysiska krav på deltagarna. Landgång och zodiakbåtar gungar vid ombord- och urstigning, vilket du bör ha i åtanke vid exempelvis hantering av fotoutrustning. Men besättningen sträcker alltid ut en hjälpande hand innan man får gå av. Landstigningarna sker ibland vid klippor eller på sandstränder där man får stiga av och gå i vattnet ett par meter. De 8 hytterna ombord på Cachalote Explorer har privat dusch och wc samt våningsängar. Båten har luftkonditionering.

Deltagarantal

Max 16

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor. Utöver att minska vårt klimatavtryck bidrar vi samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »

Bra att veta

Äventyrsresor använder sig alltid av båtar som endast tar 16 passagerare samt som åker ut till de mest intressanta öarna långt ut i Galapagos arkipelag. Med små båtar kommer vi in i små vikar och hamnar där de stora båtarna inte har tillstånd att lägga till. Dessutom finns det restriktioner på vissa av de platser vi besöker att bara 16 deltagare får landstiga samtidigt, så du slipper stanna ombord för att invänta att andra deltagare kommer tillbaka.

De 8 hytterna ombord på Cachalote Explorer har privat dusch/wc samt dubbelsängar eller våningsängar. Båten har luftkonditionering, salong och soldäck. 

Boende

 • M/Y Cachalote Explorer

  M/Y Cachalote Explorer är en nyrenoverad, fullt utrustad och rymlig yacht. Från början en fiskebåt som år 2000 omvandlades till ett bekvämt kryssningsfartyg. De åtta hytterna har air-condition, dubbelsängar eller våningssängar och alla har privat toalett och dusch.
  Hytterna är födelade på övre och nedre däck och finns i tre kategorier, 1 st C-hytt, 5 B-hytter och 2 A-hytter. 
  Detta fartyg var ursprungligen byggt för turer på Kanadas västkust. Nu är hon anpassad för kryssningar kring ekvatorn i Galapagos övärld. Det finns luftkonditionering i alla utrymmen på båten, stora gemensamma ytor i salongen och flera trevliga utomhusdäck. Därför passar hon för en behaglig kryssning i den vackra miljön runt Galapagos och tar som högst med 16 passagerare.

  Stabil transport till land

  Med hjälp av två stabila zodiakbåtar tar vi oss i land säkert och bekvämt. Sexton personer är högsta antal personer som tillåts vid varje enskild landstigning på Galapagos. Vi kan därför alltid gå iland tillsammas i sällskap med båtens naturguide. Vi får därför maximalt med tid till att njuta av de spännande djuren och den vackra naturen.

  Snorklingsutrustning finns ombord

  Det finns möjlighet till snorkling nästan varje dag. Ombord finns utrustning att låna. Vid behov kan du även hyra våtdräkt till en kostnad av f.n, 30 usd/vecka.

  Vår egen kock tillagar maten

  Ombord serveras en riklig frukost samt lunch och middag i salongen. Maten tillagas alltid av båtens egen kock. Mellan måltiderna finns kaffe och te till självservering i salongen. Mineralvatten och fruktjuice ingår till måltiderna. Önskar man ett glas vin, öl eller en drink, finns det att köpa i baren. Det går bra att använda betalkort ombord.

  Tekniska specifikationer

  Byggår: 1988
  Renoverad: 2000 samt 2018
  Mått: 26m x 7m
  Maxfart: 8 knop
  Passagerarantal: 16