Översikt

Vandra i Ecuador från Anderna till Amazonas

Följ med Jonas och Veronica till Ecuadors unika och varierade natur. Till fots upplever vi allt ifrån Andernas snöbeklädda toppar till Amazonas djupa djungel i en liten grupp om max 12 deltagare. Tillsammans bestiger vi bergstopparna Fuya Fuya och El Rumiñahui, provar på forsränning och badar i varma källor. Vi bor på Eco-lodger och små haciendas och tar del av den lokala kulturen, maten och gästfriheten. Med varm hand guidar de oss genom denna spektakulära omgivning upp för vulkaner, runt kraterlaguner och längs orörda floder. Välkommen på en pionjärresa där vi upptäcker skönheten och värmen i Ecuador.

Tidig morgon tar vi vår tekopp och sätter oss ute på terrassen på vår eco-lodge för att beskåda soluppgången över vulkanen i Cotopaxi National Park. Vi ser hur solen smeker landskapet med dess ljus när den höjer sig upp på horisonten. Vi känner en behaglig träningsvärk i benen efter gårdagens vandring till El Quilotoalagunen och förundras över hur den ena naturupplevelsen efter den andra kan vara så vacker här.

Ecuador är ett av de minsta länderna i Sydamerika, dock med världens största biologiska mångfald. Det finns över 50 helt unika ekosystem, från Galapagos och Amazonasdjungel till skogsklädda dalar och bergskedjan Anderna. Många platser i Ecuador har utsetts till UNESCO världsarv. Allt detta gör Ecuador till en så fantastisk destination och det är inte förvånande att landet har vunnit många World Travel Awards.


Våra färdledare Jonas Paurell och Veronica Rojas Paurell
Jonas är ursprungligen från Göteborg, men har spenderat det senaste årtiondet utomlands. Innan han sadlade om för att arbeta med naturfoto, dokumentärfilmer och expeditionsresor arbetade han över tio år i Afrika för FN och på storföretag som tillväxtstrateg. Jonas är utbildad Mountain Leader, och certifierad för första hjälpen i vildmark.

Veronica (Vero) kommer från Ecuador och växte upp både i höga Anderna och Amazonas regnskog. Veronica är utbildad miljöingenjör, men hennes intresse för friluftsliv drev henne till bergen och skogarna. Veronica är en aktiv bergslöpare och har tävlat världen över, hennes favoritdistanser är 100 km eller mer. Tillsammans pendlar de mellan Göteborg, Ecuador, Franska och Schweiziska Alperna. 

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Ecuador

  Utresa från Stockholm eller Köpenhamn på morgonen, mellanlandning i Amsterdam och ankomst i Quito på eftermiddagen. På flygplatsen möts vi upp av våra samarbetspartners som tar oss till vårt hotell. Då flygresan varit lång och Quito ligger på 2800 meter så tar vi det lugnt första dagen och stretchar ut våra ben på på en tur i Quitos gamla stadskärna och lär känna varandra. Vi avslutar med en välkomstmiddag. 

  Måltider: Middag

 • Dag 2 Puembo – Cuicocha

  Dagen börjar tidigt med avfärd mot norra Anderna. Vårt mål för dagen är en mysig hacienda i Imbaburaprovinsen som är hem till den utsläckta vulkanen El Imbabura, bördiga gröna landskap och ett unikt kulturarv. En transfer på ca 3 timmar. I dag är det dags för vår första vandring och vi kommer bitvis att vara på över 3000 meter. Laguna Cuicocha (marsvinssjön) är en otroligt vacker kraterlagun. Lagunen är en del av Cotacachi-Cayapas ekologiska reservat. Dagens vandring följer en av de vackraste stigarna i Ecuador. En kuperad stig går längs kanten på kratern och tar oss runt lagunen. Under vandringen har vi en fantastisk utsikt över vulkaner som t.ex. Cayambe, Imbabura och Cotacachi, och safirblått vatten. Vi spenderar en avslappnad eftermiddag och natt på haciendan. Att vandra på hög höjd är en utmaning!

  Vandringstid: ca 4 timmar. 
  Distans: ca 13 Km
  Höjdmeter: ~350 + 320
  Högsta punkt: 3485 meter
  Måltider: Frukost, lunch och middag

 • Dag 3 Otavalo - Fuya Fuya

  Dagens mål är bestigning av Fuya Fuya (4270 meter), vilket innebär en kort men brant vandring i Páramoterrängen. På en klar dag erbjuder vandringen en vacker utsikt över Mojandalagunen och den omgivande landsbygden. På eftermiddagen besöker vi Plaza de los Ponchos i Otavalo, en plats med mycket historia och tradition. Plaza de los Ponchos är en färgglad marknad där lokala hantverkare säljer det de producerat, som t.ex. alpacatröjor, halsdukar, textilier, filtar och mycket mer. Marknaden är en av kontrasterna, med de ofta traditionellt klädda "otavaleños" - urbefolkningen - omgivna av en modern stadskärna.

  Vandringstid: ca 5 timmar
  Distans: 7 Km
  Höjdmeter: - 600 + 670
  Högsta punkt: 4275 meter
  Måltider: Frukost, lunch och middag

 • Dag 4 Otavalo - Isinlivi

  Efter frukost har vi en resa på fyra timmar för att ta oss till den avlägsna byn Isinlivi där vi nästa dag ska starta vårt nästa stora äventyr - vår tvådagarsvandring till El Quilotoa Lagoon. Efter ankomst till vår eco-lodge kommer vi att ta det lugnt, stretcha och kanske njuta av lodgens bubbelpool och bastu. Efter några aktiva dagar behöver vi verkligen en vilodag. Eco-lodgen är otroligt vackert belägen omgiven av böljande gröna kullar så att bara sitta med en kopp lokalt te är en upplevelse i sig. Om du fortfarande har vandring i benen så finns det gott om vackra stigar kring lodgen. Det finns också möjlighet för yoga om någon så önskar.

  Vandring: Vilodag!
  Högsta punkt: 2700 meter
  Måltider: Frukost, lunch och middag

 • Dag 5 Isinlivi - Chuchchilán

  Dagens vandring är på små stigar från Isinlivi till bergsbyn Chugchilán. Vi börjar dagen med att ta stigen genom Toachiravinen, som erbjuder fantastiskt gröna landskap längs en flod innan vi klättrar upp till platåerna och höglandet. Vägen tar oss genom små byar innan vi når vårt slutmål för dagen, en fantastisk eco-lodge som ligger strax utanför den lilla byn Chugchilá på en höjd över 3200 meter. Det är en vacker och mysig plats med utsikt över Toachiravinen och floden. Lodgen där vi bor är känd för sin avslappnade atmosfär och fantastiska mat. En lugn eftermiddag väntar, med bastu, badtunna, linbanor och yoga.

  Vandringstid: ca 5-6 timmar
  Distans: 12 Km
  Höjdmeter: - 740 + 480 
  Högsta punkt: 3220 meter
  Måltider: Frukost, lunch och middag

 • Dag 6 Chugchilán - Quilotoa - Cotopaxi

  Dagens vandring är vid tillfällen brant, vild och på hög höjd. Detta är en av dagarna då vi verkligen får en chans att prova på hur det är att vara i Ecuadors platålandskap. Efter en hälsosam frukost på eco-lodgen tar vi oss ner för att korsa en flod innan vi kan börja klättra upp till 3900 meter och målet för äventyret, El Quilotoalagunen. Då vi redan haft tidigare acklimatisering kommer höjden inte ställa till med för mycket besvär - men var beredd att arbeta för belöningen. Målet är en turkosfärgad kraterlagun omgiven av branta skuggiga berg och (oftast) djupblå himmel. Landskapet längs vägen och utsikten från toppen kommer att göra att du omedelbart glömmer ansträngningen som tagit oss dit.

  På andra sidan toppen kommer vår följebil att vänta på oss för att ta oss till en vacker eco-lodge precis utanför El Cotopaxi National Park, en transfer på ca 2, 5 timme. Parken är centrerad runt en av världens högsta aktiva vulkaner Cotopaxi som med sina 5897 meter är en imponerande syn. Vi kommer fram på eftermiddagen och har här möjlighet att ge oss ut för att utforska området eller för att vila våra trötta ben i eco-lodgens spaavdelning. El Cotopaxi National Park anses vara en av de vackraste platserna i Ecuador och en av höjdpunkterna på resan. Eftermiddagsrelax eller valfri vandring i området.

  Vandringtid: ca 5 - 6 timmar
  Distans: ~11 Km
  Höjdmeter - 1000 + 350-
  Högsta punkt: 3900 meter
  Måltider: Frukost, lunch och Middag

 • Dag 7 Cotopaxi - Rumiñahui

  Man säger att morgonstund har guld i mund – detta är verkligen sant vid foten av Cotopaxi. Alla rekommenderas att vakna tidigt för att njuta av en kaffe eller te och beskåda soluppgången över landskapet. En syn som du troligtvis kommer att bära med dig hela livet. El Cotopaxi är en av världens högsta vulkaner (5897 meter). Sedan 1738 har Cotopaxi haft utbrott mer än 50 gånger vilket har resulterat i att flera dalar bildats av lavaflöden runt vulkanen och gör omgivningen runt El Cotopaxi unik i världen. Parken är hem till många vilda djur som vargar, pumor, kaniner, kondorer, hästar och rävar.

  När dagen grytt väntas ett spännande äventyr då vi kommer att bestiga El Rumiñahui - en utsläckt vulkan som är uppkallad efter en general som var lojal till Atahualpa, den sista Incakejsaren. När spanjorerna mördade kejsaren gömde Rumiñahui den berömda guldskatten som skulle ha betalat för Atahualpas frihet och ledde kampen mot de spanska erövrarna. På det lokala språket Quichua betyder Rumiñahui "stenansikte". Vi börjar bestigningen från Limpiopungolagunen tillsammans med vår bergsguide. Målet är toppen på 4620 meter. Först är det en ganska lätt stig men mot slutet så blir det lite enklare klättring. Toppen erbjuder episka vyer över El Corazón, Los Ilinizas, Sincholagua och Cotopaxi.
  Som alternativ för dagen finns möjlighet för ett äventyr på häst! Innan turen startar får vi en snabb lektion i ridning av vår guide och sen bär det av på lätta men vackra spår. Detta är ett tillfälle att vila våra ben och det perfekta sättet att utforska det unika landskapet kring ”vulkanernas aveny”, som är en hel rad med aktiva vulkaner som är synliga från Cotopaxi. Vi kommer att kunna se vulkanerna El Pasochoa, Rumiñahui, Sincholagua, Antisana, Corazón och Cotopaxi. En avslappnad eftermiddag väntar efter morgonens äventyr så att vi kan vila och njuta av vår prestation.

  Vandring: Bestigning av El Rumiñahui
  Vandringtid: ca 3 - 4 timmar
  Distans: ~11 Km
  Höjdmeter - 770 + 750-
  (Alternativt 3 timmars ridning på små bergsstigar)
  Högsta punkt: El Rumiñahui 4700 meter, ridning 3800 meter
  Måltider: Frukost, lunch och middag

 • Dag 8 Cotopaxi - Tena

  Efter att ha tillbringat några dagar på hög höjd är vi nu redo att fortsätta vår resa till Amazonasdjungeln. Vår destination är en vacker eco-lodge nära El Tena. Vi börjar resan med transport till Puerto Misahuallí, en resa på totalt ca 4, 5 timmar. Därefter fortsätter resan med kanot till vår eco-lodge djupt in i djungeln. Efter ankomst kommer vi att utforska området kring lodgen och förbereda oss för kommande dagars djungeläventyr.

  Högsta punkt: 3600 meter
  Måltider: Frukost, lunch och middag

 • Dag 9 Tena - Forsränning

  Efter åtta dagars vandring är det dags att få lite välförtjänt vila. Men vila behöver inte innebära att vi sitter stilla. I närheten av vår lodge finns Jatunyacufloden - en majestätisk, varm och orörd flod perfekt för forsränning. Detta är en av de många höjdpunkterna på resan och bör inte missas. En transfer på ca 1 timme och 20 min tar oss till vår startplats. Innan vi börjar kommer våra erfarna forsränningsguider att ge oss säkerhetsinformation, träna oss i paddlingsteknik och se till så att vi alla får på oss flytväst och hjälm. Sedan börjar adrenalinet och en häftig upplevelse. Under resan stannar vi på en strand för picknick, för att sedan fortsätta resan på floden tillbaka till Tena. Vi beräknar vara tillbaka runt klockan 17. På kvällen kan du njuta av solnedgången vid floden, eller kanske njuta av en bok. När mörkret fallit är det dags för en nattvandring kring lodgen för att uppleva Amazonas på natten. Djungeln förändrar markant karaktär mellan dag och natt och vi spanar efter det lokala djurlivet med våra ficklampor.

  Aktivitet: Forsränning ca 25 km
  Högsta punkt: 550 meter
  Måltider: Frukost, picknick och middag

 • Dag 10 Tena - Papallacta

  Den sista morgonen i Tena kommer att spenderas på en 3-4 timmars guidad vandring i djungeln. Vi kommer förhoppningsvis att se vilda djur, enorma träd och vackra landskap som gör att vi kan känna storheten i Amazonas. Detta är en mycket speciell och lugn upplevelse som verkligen gör att vi känner en koppling till naturen. Vid lodgen väntar en utmärkt lunch. Efter att ha tillbringat några minnesvärda dagar i djungeln är det nu dags att styra vår resa upp mot Anderna igen för att avsluta resan på bästa sätt. Kvällen kommer att spenderas i byn Papallacta som är känd för sina naturliga varma källor och vilda berg. Lokalbefolkningen säger att vattnet har läkande krafter och efter en aktiv vecka är det precis vad vi behöver. Transfer ca 3 timmar till vårt hotell. Kvällens middag blir lite mer än vanligt då det är vår sista kväll tillsammans.

  Vandring: Kring lodgen
  Måltider: Frukost, lunch och avskedsmiddag

 • Dag 11 Papallacta - Quito

  Vi avslutar vårt äventyr med ett morgondopp i de varma källorna och sedan gör vi oss redo för avfärd mot flygplatsen, en transfer på ca 1,5 timmar. Vi stannar till på vägen för möjlighet till lunch. Eftermiddagsflyg mot Stockholm eller Köpenhamn med en teknisk mellanlandning i Guayaquil.

  Måltider: Frukost

 • Dag 12 Hemkomst

  Efter en mellanlandning i Amsterdam så är vi åter i Sverige. Ankomst vid 16-tiden.

Resans höjdpunkter

 • Att få uppleva Ecuadors biologiska mångfald
 • Vandra i Anderna, molnregnskogen och Amazonasdjugeln
 • Jonas och Vero som era färdledare
 • Bestigningen av Fuya Fuya 4270 m och El Rumiñahui 4620 m
 • En av Ecuadors vackraste platser - El Cotopaxi National Park

Karta

Resfakta

Reslängd 12 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 3 - 15 nov
Pris Från 44 500 kr
Enkelrumstillägg På förfrågan! (Det går inte att få på alla hotell)
I priset ingår
 • Flyg Sverige - Quito inkl. skatter med KLM
 • Klimatkompenserat flyg alla sträckor

 • Alla transfers och lokala transporter
 • 5 guidade vandringar
 • Övernattning på hotell, små lodger och haciendas 10 nätter/ del i dubbelrum
 • Guidad tur i Quito
 • Samtliga aktiviteter omnämda i programmet
 • 10 frukostar
 • 10 luncher/lunchbox
 • 10 middagar
 • Vatten under vandringen
 • Svenska färdledarna Jonas och Veronica
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Dryck, snacks, egna utgifter, spa-behandlingar

Anslutningsort

Annan avreseort på förfrågan!

Reseförsäkring

Ecuador kräver att man har en personlig heltäckande reseförsäkring som täcker vandring upp till 4620 möh.

Resplan

Dag 1. Mot Ecuador
Dag 2. Quito - Cuicocha 
Ca ~13 Km - 350+ 320-, ca 4 h, högsta punkt 3485 möh
Dag 3. 
Otavalo - Fuya Fuya
Ca ~ 7 Km - 600+ 670-, ca 5 h, högsta punkt 4275 möh
Dag 4. 
Otavalo - Isinlivi
Vilodag! Högsta punkt 2700 möh
Dag 5. 
Isinlivi - Chuchchilán
Ca ~ 12 Km - 740+ 480-, ca 5-6 h, högsta punkt 3220 möh
Dag 6. 
Chugchilán - Quilotoa - Cotopaxi
Ca ~ 11 Km - 1000+ 350-, ca 5-6 h, högsta punkt 3900 möh
Dag 7. 
Cotopaxi - Rumiñahui
Ca ~ 11 Km - 770+ 750-, ca 3-4 h, högsta punkt 4700 möh
Dag 8. 
Cotopaxi - Tena
Vilodag!
Dag 9. Tena - Forsränning
Ca ~ 25 km forsränning
Dag 10. 
Tena - Papallacta
Vandring i djungeln
Dag 11. 
Hemfärd
Dag 12. Ankomst Sverige

Vaccination

Du bör ha ett fullgott grundskydd inför din resa. Kontakta närmaste vaccinationscentral i god tid före avresa för information om de vaccinationer och profylaxer som behövs. 

Resans karaktär

Den som har lite erfarenhet av vandring och kuperad terräng kan lätt vara med. Tempo är oväsentligt, men flera dagar kommer vi att vara ute i 4 till 7 timmar och växla mellan vandring och andra aktiviteter. De flesta av rutterna har valts för att ge äventyrarna möjlighet att njuta i egen takt, fast såklart tillsammans med en ledare. Vissa vandringar är på hög höjd och det kommer att bli utmanande - ju mer förberedd du är desto roligare kommer du att ha. Om du av någon anledning vill ha en vilodag, så finns det alltid möjlighet till andra alternativ och de flesta dagar har vi en följebil med oss om den skulle behövas.

Deltagarantal

Mini 10, max 12

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor. Utöver att minska vårt klimatavtryck bidrar vi samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »